Finalni cilj
Pogled za štampanje
Nemam "prijatelje" medju akcionarima, poznajem mnogo dobrih i jednostavnih Jahorinaca, kojima, eto na zalost, upravljaju ti "prijatelji akcionari", a koji, svi do jednog, nemaju ama bas nikakv osecaj niti razumevanje za Planinu...i sad kad promislim, lepsa mi je Jahorina bila pre 15 godina od ovog sad kamaranja betonskih kvadrata na svakom cosku...
Ona prethodna generacija, sad vec skoro izumrlih Stvaralaca Planine, ili se prevrce u grobu ili zmuri jer Zlo ocima gledati ne moze...
Danas sam saznao da se na Jahorini otvara Salomon shop. Ne znam na kojoij tacno lokaciji, znam da je u vlasnistvu Juventa sport
GONDOLA PALE-JAHORINA
Tender za izgradnju gondole Pale-Jahorina biće raspisan u narednih 20 dana.
JAHORINA
- Ovaranje ski sezone 1. decembra 2022.
- Najvažniji novitet na skijalištu je kupovina najmodernijeg sistema za osnežavanje „snou fektori“, koji omogućava skijanje i na plus 15 stepeni.
- Urađena je dodatna rasveta ski staza, pa ćemo imati trasu od pet kilometara za noćno skijanje.
- Nova stazu za sankanje a jedan lift radiće samo za tu namenu.
- Za ovu sezonu biće završen i novi snoubord park,
- Ski tunel koji će omogućiti lakši prelaz sa izlaza saš estoseda Skočine ka delu staze 6a, na kojem su nešto slabiji skijaši često imali poteškoće pri spuštanju.
Šokantna inovacija: "Vlada Republike Srpske prihvatila je inicijativu iz Olimpijskog centra Jahorina da se na ovoj planini plaća posebna taksa iz koje će se finansirati sistem za osnježavanje i vertikalni transport": https://www.capital.ba/skijasi-na-ja...lacati-snijeg/
Da, za ovo sam vec odavno cuo. Znaci od sledece godine na Jahorini pored boravisne taxe ce se placati i taxa za kosristenje ski centra. Cuo sam da ce biti 4KM po osobi dnevno. Uvjek se pricalo da ljudskoj gluposti nema granica a kada je jahorina u pitanju, to se tako lepo manifestuje
Kad razmislim, ima to i smisla, u jednu ruku. Trebaju staze biti pokrivene snijegom i žice da se vrte. Zbog štimunga. I to treba naplatiti od svih koji dođu, skijali oni ili ne. Jahorina već godinama nije skijalište već zimovalište za elitu. Tamo se ide da budeš viđen po restoranima i noćnim klubovima, a onda kod kuće pričaš "ala sam se naskijao...".
A dokle je Jahorina? Mislim, da li će se ta taksa naplaćivati i u Palama i na Dvorištima? Šta su zamislili, da pospiješe izgradnju smještaja u Palama ili samo da zarade?
Valjda neće zaboraviti i dnevne skijaše, pa je red taksu naplatiti zajedno sa parkingom. :sm022:
Ako to znači da će sve staze biti spremne i raditi celu sezonu, onda okej. Ali naravno ovo će biti samo uzimanje novca ljudima bez ikakvog pokrića i za sopstvene potrebe pojedinaca.
Nešto poput takse za ulazak u nacionalni park Kopaonik...
Korišćenje žičara i pravljenje snijega već naplaćuju kroz ski-pass, zaista nema potrebe da se ostalima, koji žice ni ne koriste, na planini naplaćuje to isto. Nije skijalište jedino što postoji. Šta više trebalo bi da ulažu u sanaciju štete koje uzrokuje neprirodno duga pokrivenost snijegom, radovi na stazama, mjevenje kamane, sjetva travom iz drugih eko sistema.
Oni su toliko u kreditima i dugovanjima da nema tog prometa i prihoda koji ih moze izvuci. Pisao sam o tome jos prosle sezone. To njihovo supljacenje kako je svaka sezona rekordna po prihodu, pa naravno da jeste kada je svaka sezona skuplja od predhodne. Ovo uvodjenje taxe na osnezavanje je samo jedan od pokazatelja realnog stanja, samo treba znati citati izmedju redova. U kombinaciji s ovolikim vikend koncertima, sve postaje jasnije.
Najveci problem ce ovo stvoriti hotelima posto sam shvatio da ce se ovo kroz hotelski smjestaj naplacivati. Ako bude 5KM (sto je realno), to je 20KM dnevno npr za moju porodicu. Za 7 dana 140KM dodatnog troska. Ako bude bilo 10KM kao sto neko nagadja, uuuffffff
Niš ne sikiraj. Prve zime bez veće hladnoće i snijega će to fino pod stečaj, pa će odnekud iskočiti nepoznati "investitor" sa sjedištem na tamo nekim egzotičnim ostrvima. Će da kupi sve u paketu za sitne pare, a narod će samo da nagađa ko je pravi vlasnik. Dug će naravno da preuzmu institucije, a vratiće ga buduća pokoljenja širokih narodnih masa.
Mislim da imate pogrešan utisak o finansijskom stanju, Jahorina zapravo stoji jako, jako dobro. Prvo treba razdvojiti razvojnu ulogu Olimpijskog centra kroz koji Vlada RS hoće da pomogne Vlasenici i Višegradu, a drugo Palama i Novom Sarajevu i Ilidži. Dosta se priča o raznim kreditima, koji su odobreni, ali ne i povučeni. Ruku na srce, pare u Igrišta ulažu se tek ove godine, a kredit uz garanciju Vlade je odobren još davno. Slično je i sa gondolom Pale - Jahorina, kredit, odobrenja, sve je tu, a početak izgradnje tek sledeće godine. Pravac preko Dvorišta do Ilidže, bi mogli započeti već od amortizacionih rezervi, sledeće godine.
Para ima, a ova taksa služi nečemu drugom, to jeste jedna vrsta pritiska na hotelijere, slično kao što cijena parkinga utiče na grupu skijaša. Negdje se provukla vijest, da je Olimpijski centar, zainteresovan ili su mu već dati na upravljanje hoteli Panorama, Koran, Budućnost i Turist na Palama. Vidjećemo na šta će to izaći.
Govoreći o ovoj novoj sezoni, da, vjerovatno će biti bolja od prethodne, ako primjetite u Beograd su stigli neki bolji ljudi, mladi, obrazovani, donijeli svoje poslove, cijene stanova otišle u nebesa. Ove godine na planinama će se govoriti ruski. A što se naroda tiče imamo odličnu priliku da se upoznamo sa neistraženim šumama Javor planine i međedima oko Igrišta. Dodao bih, na tom potezu me klopa nikad nije iznevjerila, već se radujem.
Uhhhh
Haj'mo polako korak po korak...
Pa zašto onda uzima kredite garancijom Vlade RS? Neće ih vraćati predsjednik Vlade već običan narod cijele RS.
Kako to lijepo zvuči: "razvojna uloga i pomoć lokalnim zajednicam". Hoćeš reći da to rade zbog običnog naroda? Evo malo o pomoći Vlasenici:
"Vlast u Srpskoj po drugi put pokušava da oživi ovaj ski-centar, ovaj puta preko OC Jahorina, koji ga je preuzeo na upravljanje. Naime, Vlada RS ga je kupila 2008. godine, navodno da ga spasi, ali je uradila nešto sasvim suprotno. Nakon što su uloženi milioni maraka iz prodaje Telekoma Srpske, centar je posle toga propao. Novcem i ulaganjima upravljao je aktuelni načelnik Vlasenice, Miroslav Kraljević." (capital.ba 04.10.2022)
"Kredit će se vraćati u narednih deset godina, po varijabilnoj kamatnoj stopi. Na glavnicu od nepunih 37 miliona planirani su troškovi i kamate od 12,5 miliona maraka, pa kad se sve sabere, biće vraćeno 49,4 miliona maraka... Olimpijski centar za povrat kredita nudi garancije Vlade Republike Srpske, mjenice i platne naloge" (capital.ba 07.07.2022)
“'Na Igrištima očekujemo turiste iz cijele istočne BiH i zapadne Srbije. Velika prednost je i strateški dobar položaj i blizina aerodroma Tuzla. Izgradnjom sistema za osnježavanje imaćemo najmanje 120 dana skijanja u sezoni. Ovo će biti ski-centar idealan za dnevne i vikend turiste', naveo je povodom ozvaničenja radova Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina." (capital.ba 07.07.2022)
Od skijanja dnevnih i vikend turista će Igrišta za 10 godina zaraditi toliko da im ostane čistih 49,4 mil. KM za vraćanje kredita? Ozbiljno?
„Ski-centar bi trebao da ima tri glavne osnježene staze dužine oko 4.750 metara, a predviđena je i gradnja jednog šestosjeda ukupne dužine 820 metara i kapaciteta 3.000 skijaša na čas, te pokretne trake dužine 150 metara, sa kapacitetom 1.500 skijaša na čas.“ (capital.ba 13.03.2022)
Kako tri staze uz šestosjed od 820m mogu ukupno da budu duge 4.750m? Pola od toga može. Koeficijent pretjerivanja je 2.
„Uprava Olimpijskog centra Jahorina koja je ljetos krenula sa radovima na izgradnji ski – centra Igrišta kod Vlasenice naručuje šestosjednu žičaru vrijednu 24,6 miliona maraka.“ (capital.ba 04.10.2022)
Doppelmayr-ov osmosjed na Leogang-u u Austriji je sagrađen za sezonu 2022/23 u dužini 794 m. Ukupna cijena projekta je bila 7 miliona evra. (link)
Da je šestosjed, ne bi bio 7 već vjerovatno oko 6 mil. €, tj. 12 mil. KM. Znači, za šestosjed Igrišta je koeficijent pretjerivanja opet 2.
„Skupština akcionara Olimpijskog centra (OC) Jahorina odobrila je zaduženje preduzeća u ukupnom iznosu od 133,8 mil KM, a u sklopu kojeg su i sredstva za Igrišta. Najveći dio kredita, 96,9 miliona KM namjenjen je za gradnju gondole koja bi povezala Jahorinu i Pale.“ (capital.ba 07.07.2022)
Trasa za gondolu je davno prosječena kroz šumu (kaže Google). Šta je korisno urađeno od novca od prodaje posječenog drveta?
Cijena parkinga utiče na grupu skijaša? Demotiviše sarajlije da dolaze na skijanje? I šokira sve ostale skijaše koji su navikli da je u Evropi parking uz skijalište besplatan.
Ova taksa utiče na hotelijere, ali će je plaćati gosti, bili skijaši ili ne. Zar u slučaju neskijaša Zakon o zaštiti potrošača ne bi trebalo primjeniti da štiti potrošače od naplaćivanja usluge koja nije isporučena?
Zar si zaboravio da je Bistrica bila u vlasništvu OC? Na šta je to izišlo?
Dakle, skijanje prepustiti rusima (bolji ljudi, mladi, obrazovani...), a naši skijaši neka idu šetati po šumama Javor planine?
Znaš, kako je ovo za Ruse, život traži bolje ljude.
Znam kako je to. U 56-toj su me nijemci zvali da dođem da im popravim prosjek. Nisam imao srca da ih odbijem. I eto, oslobodio sam mjesto za jednog rusa.
Eto, sve znaš. Samo što su Rusi donijeli i posao sa sobom. Sad treba samo ugostiti ljude i razvijati planine.
I kod nas je bilo posla, ali koeficijent 2 je sve uništio. Planine treba štititi, a ne zatrpavati betonom.
Izvinjavam se sto se uMesavaM....znajuci @Stekana aka Stevu, taj SVE podrzava...narocito Mucenicu od Divlje Kruske Jahorinske, koje vise, naravno, nemas dje nabrati ni za 2 kofe.. a svakako, zajedno sa Stevom podrzavam tu Taksu i predlazem jois2 minimu uvesti...za svaki slucaj..
U Srbiji je otvoreno 800 firmi, ruskih, ove godine. To su velikom većinom oni koji mogu da rade odakle hoće i to je 1-2 zaposlena. Nemaju svi familije, naprotiv, puno je samaca što znači da tih 800 firmi "iza sebe" daje 2-3 hiljade ljudi.
Cenim da je više ljudi iz rusije dolazilo na Kopaonik prethodnih godina nego što će među ovima biti skijaša.
A ono za bolje ljude...
Da je po mome, obnovili bi planinarske domove, malo meze, malo rakije, a skijanje kroz šumu. Taksa nije sramota, više je glupost, možda je i lažna vijest.
Rusi, a i Ukrajinci, su stvarno došli, oko mene se ozbiljno govori ruski na svakom ćošku, možda su u početku bili samci, sad su stigle i porodice. Prodavnice, tržni centri, škola. Juče je Luksoft otvorio razvojni centar sa hiljadu ljudi. Cijene rentiranja stanova su ozbiljno porasle, a kud će rentijeri nego na skijanje. Kopaonik još ne riješava probleme sa gužvama, ni ove godine, nije izgrađena ni obećana žičara iz centra. Dakle, sve je to na Jahorini, a lijepo bi bilo da Ljevnajić kaže i neku riječ o Igrištima, najavi neko otvaranje, da znam kad jurim međeda po Javor planini.
Ne brinite, direktor OC je iskusan na ovakvim pozicijama, i zna kako da...pokupi lovu :)
A vidim da mu je samopromocija po stranicama na društvenim mrežama ozbiljno napredovala, ne izbija sa službenih stranica njegov lik, što je jako iritantno jer me ne zanima šta je direktor izjavio, kome je šta poklonio, kad se rukovao sa preCednikom Dodikom i šta misli o starletama....Ako sam na stranici OC očekujem info o stanju na stazama, novitetima i aktuelnostima, ne o direktoru.
@Nightmaster, pa imaš aktuelnu informaciju o radu žica i staza na sajtu OC-a: https://www.oc-jahorina.com/ski-info/
Eno i Prača radi:
Prilog 18173
Evo kaže čovek da se neće plaćati sneg :jester:
https://www.glassrpske.com/cir/drust...-snijeg/444297
Pa ovo šta je on rekao je još gore. Posebno ovo: "...треба у први план ставити систем којим ће се вратити улагања Влади Републике Српске јер је она овдје највише улагала".
OC bi trebalo da ostvari profit i od tog profita da vraćaju ulaganja. Ali ne, tu je radna grupa koja će pronaći neki alternativni način da neko drugi vraća zaduženja. Ko li će to biti...
Jesam li ja jedini koji uvidja kontradiktornost u njegovoj izjavi? Prvo udarni naslov da se nece placati snjeg. Niko nije nikada ni izjavio da se placa snjeg vec ce se placati taxa za sistem osnjezavanja. Kako ce se naplacivati i koliko to se jos ne zna. U nastqvku texta dalje izjavljuje da je to sve laz posto se radna grupa koja je formirana tek sastaje po prvi put. Nigde dalje u textu ne objasnjqva kakva radna grupa i vec samo prica kako je potrebno kreirati sistem koji je samoodrziv i treba da finansira gondolu pale jahorina. Znaci radna grupa treba da smisli kako da stvori dodatni izvor prihoda koji je finansirati pomenutu gondolu i ocigledno ta radna grupa ide s predlogom taxe na osnezavanje. Jedva cekam da vidim sta ce da smisle
Mislio sam da klovn smajli jasno implicira sarkazam :sm021:
Sve je kristalno jasno, snijeg neće naplaćivati, ali nešto hoće, radna grupa će odrediti šta, kako, ko i koliko, a zbog čega saznaćemo kasnije.
Pa to je genijalno: jedni se zaduže tamo negdje, drugi to potroše (uz koeficijent 2), a treći vraćaju.
Ima li ko ovdje na forumu da bi podigao kredit, a ja da budem ovaj drugi, ali ne i treći?
Može ovde da se izlijeva žuč i morališe do sutra ali direktora zaboli ona stvar za tim. Prije 4 -5 godina je krenuo u brutalnu marketinšku kampanju dok su samo kopali po stazama, na to se primilo dosta ljudi, poklopile se dvije zime sa snijegom, uz pomoć vlasti investirao je u žice a korona mu je došla kao poručena, broj skijaša je eksplodirao, još jače je udario sa marketingom i sada se na planini zaista traži krevet više.
Prihodi rastu vrtoglavo, gužve su katastrofalne ali ljudi dolaze, skijaju, piju, klopaju, kupuju apartmane..., jbg, iz ugla vlasničke strukture centra, svih onih vlasnika hotela i onih koji prodaju apartmane čovjek je uspješan menandžer. Da li je sve urađeno zakonito i da li je moralno, da li je iritantan i da li ponekad vrijeđa zdrav razum, da li su korektni kao centar prema skijašima..? To više nije ni bitno, pare su došle, dolaziće još i više, kome odgovara super, kome se ne sviđa ide negdje drugo.