fala vi :)
Pogled za štampanje
fala vi :)
Bili na Torniku, za razliku od pre tri godine, centar je bas napredovao! Zmajevac odlican, hupsera ima, ima malo i leda i vrlo malo kamenja u donjem delu pre levka. Ona krajnja leva staza, valjda se zove "Tornik", nisam siguran, sasvim korektna, za poludnevni ski pass sasvim dovoljno skijanja. Cerkica uzivala u bebi parku, ima dosta ski skola, ali bez ikakvih problema i guzve. Bilo je dosta skijasa na sidru pored bebi parka, a daleko manje na drugom sidru sto vodi na vrh Zmajevca. Sestosed takodje neopterecen, korpa se hvatala odmah po dolasku. Jutro je bilo suncano i dan je lepo poceo, nije bilo vetra ali je u drugom delu prepodneva poceo da pada sneg koji nije stao ni do popodnevnih sati i jos uvek pada. Parking je 120 dindzi za ceo dan, oko 8:30h nema zive duse, a kad smo krenuli oko 13:30h, jedva se prodje od shume automobila. Kafa je 100 kinti, guarana 250, za ostalo ne znam. Momci na bebi parku znaju svoj posao do daske, medjutim momak na sidru pored je pocetnik, pa budite oprezni ako je dete sa vama da vas ne "strelja" sa istim (ne ume da namesti sidro ispod skijasa, vec ga pusti slobodno sa metar daljine, pa opali po ledjima), nego sami uhvatite sidro i namestite detetu.
Takodje, dosta skijasa glumi "ludilo" po stazi, prave se englezi, ima dosta nekorektnih ljudi, ne obaziru se na decu i slabije skijase, pa opet oprez i paznja zbog klinaca...
Sve u svemu, poludnevni skipass je sasvim dovoljan za kompletan dozivljaj, za cerkicu od 10 godina i mene 1950 dindzi od 9h do 13h :)
Vidim da ima i ski rente, kome je zao skija zbog ono malo kamenja i leda, imaju dosta opreme, cene ne znam - u centru Zlatibora je komplet oprema za dete 500 dindzi za ceo dan.
Sneg i dalje pada, skijanje na Torniku ove nedelje sigurno bez greske, samo da minus nastavi... :)
Vidmo se gore i narednih dana, a slike sa skijanja postujem cim provalim gde mi je kard rider, olimpusove xd kartice nece u svaki :)
E,
Ovo se zove "izvestaj"...
:)
Tornik 01.01.2012.
Klik na fotografiju za interaktivni prikaz.
http://tiles.360cities.s3.amazonaws....crop_3_1/6.jpg
mi sutra opet na Tornik, ako nekog nesto posebno zanima tipa cena opreme, posto je caj od nane, itd, nek "naruci info". Sneg i dalje pada na Zlatiboru... :)
E, da, ne radi tubing jer ne mogu da stignu da ociste sneg, pa ne kliza kako treba...
interesuje me koliko je najam komplet ski opreme za dva dana...
Moze i druga klasa...
;)
Evo upravo provaljujem kako da postujem par slikica od juce i danas - pregazila me tehnika, gotovo je sa mnom! :glavaozid
Neko je pitao: najam opreme I klasa jedan dan komplet: ski+panc 1500 din, II klasa 1100 din; nema popusta na manji broj dana: pitam ja lika koliko kosta I klasa ali dva dana, kaze 3000 soma - nema sta, pravi poslovni "potez"; dakle, popust tek za 4 i vise dana, saznadoh iz trece iteracije... :sm008:
Par komada od juce..
Prilog 8414
Prilog 8415
Prilog 8416
Prilog 8417
Prilog 8418
..i jos par slikica od danas..
Inace, danas magla ceo dan, smenjivali se sneg i vetar, Zmajevac pun novog snega, ali opasan za voznju zbog magle i smetova, pa sam odlucio da ga zaobidjem. Druga staza pukla vec oko 11h zbog velikog broja skijasa. Opet gomila ludaka na skijama, ali mi je dan obelezio mali Vanja iz Pozege kog tata ceka u podnozju sidra jer ne skija, a mali ima 12 godina i zeli nesto da nauci, pa smo nas dvojica zajedno skijali - bio je simpatican kad me zamolio da se vozimo zajedno do vrha sestoseda jer ne sme sam, a onda su usledila pitanja o "slalomu"... :)
Prilog 8419
Prilog 8420
Prilog 8421
Prilog 8422
Prilog 8423
Cerkica preforsirala juce, pa je danas odmarala od skijaskih aktivnosti. Jedan tata je klinca od sedam godina krenuo da spusta izmedju svojih nogu niz strmi zavrsetak Cigote (ili kako se vec zove), pa su obojica pali, srecom bez posledica. Nisam mogao, a da ne predlozim da na drugi nacin spusta klinca koji ocigledno ne da ne zna da skija, nego je jos i preplasen - uzasnut strminom padine, brzim skijasima i maglom! Na kraju smo se klinja i ja spustali tako sto ja drzim dva spojena stapa za drske, a maleni Matija se drzi za stapove sa strane, pa obojica pluzimo i otklizavamo, jedan pored drugog, a pritom pricamo kako se lepo skija u bebi parku - ima blesavih roditelja, na zalost... Ne znam koliko se neko od vas seca, ali prosle godine je jedan matori polomio dete, svog rodjaka, na BZ, takodje vozeci ga izmedju nogu, pa pao preko njega i to na ravnom delu Konjarnika, pri dnu - mislim da mu je butna kost stradala tada, nadam se da je mali ok, nemam info...Da pohvalim GSS (064 -ili 065?? - 466 467 -to sam zapamtio, hehe) bili su BUKVALNO za sekund na oba mesta gde sam pomislio da bi mozda njih pozvao jer su bila dva spektakularna pada, ali opet, bez posledica - jedno pecanje u mrezu na vrhu levka. Znaci, bukvalno doskijali ODMAH na lice mesta - svaka cast! :ok:
Elem, jos jedan skijaski dan, ali ne tako dobar kao juce, a poludnevni skipass zlata vredi. Kuvano vino na pola Cigote, odnosno kafic na izlasku sidra Krnevo Plandiste je 150 dinzi, a flasica obicne vode 100 jer je cesmovaca "tehnicka".
:cug:
Vidimo se tek prekosutra :ski:
svaka cast na informacijama... :oppp
Stvarno upotrebljive informacije i slike, e kad bi barem nasi novinari pisali ovako sazeto,duhovito,zabavno i realno .... :yay:
Pozz Miki :dziveli:
Svaka cast Macak011!
..ali niko od vas nije provalio moju "matematiku" - "3000 soma dinara"....hehe, malo li je... :D
Kaze mi zicar da je danas bio izmisljen dan, sutra najavljuju slicno vreme, idem gore, pa javljam...
Slike su za desktop.
@acikus bravo
Super su slike!
Kad si slikao?Nema guzve.
Juce bio na Torniku. Bila je guzva. Preko dana gore magla, pri kraju dana se razvedrilo. Snega iznad ocekivanja, pripremljenost staze ispod ocekivanja. Prosle godine sa manje snega su staze bile bolje. Evo, nocas je bilo gore -7,a a topovi ne da nisu radili, nego ih i nema na stazi (osim nekoliko). Na stazi hupseri a na Zmajevcu i kamenja ?!!!??! Ali, opet kad podvucem crtu - lepo proveden dan. Evo i par slika od juce.
Od juce sa Tornika
acikus, objasnio si :) svaka cast za slike, izgledaju fenomenalno :)
Danas sam bio gore,jutros -4,staze su odlicno bile pripremljene,do 10 sati odlicno skijanje,suncano, posle pocinje guzva i od jedanaest sati vazno je samo da te neko ne udari,jer ima dosta budala,koje misle da umeju da skijaju,ti su najopasniji.Kasnije,u najtoplijem delu dana temp oko 0,staze drze ali ima dosta hupsera,a to je i normalno sa obzirom koliko je skijasa na ove 3 i po staze,pocinje polako da se naoblacava i sada vec prska sitan sneg.Topovi su na stazama,i ne vidim kakvih tu problema ima,sto je vec neko pisao,prska se sneg po potrebi,danas nije bilo potrebe,kamenja nema ko zeli da pronadje poneki,sigurno ce mu uspeti,ali inace staze su ciste.Neko je napisao da su staze slabo pripremljene,treba poraniti jer su tada staze stvarno dobre,i ne verujem da moze biti puno bolje od toga.Inace da kazem da su sve staze radile,a danas je bilo dosta ski klubova,jer se za vikend odrzava takmicenje,tu od skijanja nema nista,kada se na to dodaju vikendasi iz okolnih gradova...bice veselo,treba cekati da prodje raspust,i dolaziti iskljucivo radnim danima,zagarantovano dobro skijanje.
Kada me rodjak nauci da postavljam fotografije,bice i toga,mrzi me sada da mu dosadjujem...
Topovi treba da prskaju kad vremenske prilike dozvole (minus, vlažnost...), da bi imalo snega onda kad treba, a kad zbog temperature ne mogu da rade. Naročito na Zlatiboru, gde jezero iz kojeg se oni napajaju (valjda), preliva. Vremenom će se valjda i nadležni tome naučiti.
Juče sam bio gore i gužva je bila prilična. Pretpostavljam kao vikendom van raspusta (nikad iskusio). Koliko je bilo ljudi staze su se još i više nego pristojno držale. Slike sa suncem i bez gužve su od juče negde oko 15:47h. :sm021:
Na nekim rizicnim mestima su skinuli topove,jer je bilo udaranja u iste,a da topovi rade preko dana na svu onu guzvu to bi samo napravilo jos veci haos,topovi ne mogu svi da rade odjednom(zbog pritiska),pa su prethodnih veceri radili na pojedinim delovima gde je bilo potrebno.
Ja i nisam mislio o radu topova za vreme gužve, čak ne ni za vreme rada žičara (mada sam i to vidjao) nego van toga i iz svih raspoloživih orudja, i uvek (a ne po potrebi) kada vreme to dozvoli. Tako će se sezona sigurno produžiti na obostrano zadovoljstvo. A kad se sezona produži ni dodatni cevovod ili pumpa nisu prevlika investicija...
Kada prodju praznici i raspust, i kada se guzve smanje pustaju topove i preko dana,tako su radili prosle sezone, mislim i da ce ove,za par dana,malo smeta na pojedinim mestima,ali kada nema guzve nije veliki problem.A nocu naravno da treba da gruva,uglavnom tako i rade.
Ma znam ja to,nego ce biti guzva,em sto je vikend, em sto ce biti takmicari i njihova pratnja,i sto ce ta polovina staze da bude "zacepljena",jedino da ne bude bas neka "alaudza"od vremena,pa da mnogi odustanu od skijanja,pazi sta sam ti rekao,ceo zivot gore skijam i bio sam i prosle sezone kada je bilo takmicenje,bilo je dosta guzve,a ove godine pa skoro duplo vise gostiju na Torniku,sutra ko hoce da skija i uziva bolje da ne ide.
Drustvo, vidim da se album sa slikama povecava..Ajmo, evo i mojih, danasnjih, a bice i sutra.. :)
Dan poceo odlicno, sunce przi li przi, a Zmajevac prazan jer sidro Bandera (? nikad necu nauciti imena, jedva sam na Kopu staze popamtio za ovih tries' i kusur godina) nije radilo zbog obrusavanja jednog bora na obe sajle - osposobljena trasa zice oko 11h, imao sam tu cast da prvi prodjem kroz ostatke jadnog bora...
Zmajevac ujutru vise nego odlican, ja sam se odlucio za vracanje sumskim putem do "Pome" - 6sed, za one koji ne znaju, jer je vredelo svakog zaveslaja :D
Inace, cika Toma, zicar na Pomi, po kazivanju Darka, zicara iz decijeg parka, najbolji preostali skijas klasicnom tehnikom na Torniku.. Skija vec 40 i kusur godina - a na izlazu lepo pomogne klincima da sidju i upozorava na sidro koje ne radi, a i prvi je primetio oblake sa snegom jos u 10h, koji, evo jos uvek sipaju po Zlatiboru, jos od 15h... :ok:
Evo malo za one koji vole "rebarca", tabaci su radili i nocas i jutros, staza vise nego odlicna sve do 10, pola 11, a posle polaska sidra, izjurili su svi oni zeljni brzine i adrenalina, pa jadan Zmajevac nije izdrzao jos pola sata...
Kasnije tokom dana, prvo naoblacenje bez magle, a zatim Zmajevac posle 15h u magli i vejavici, nije vise bio nizasta...
Neki klinci su ceo dan imali trening, video Midzor-Knjazevac, Zlatarce, domace uzicane, ali i bugare - izvinjavam se onima koje nisam video, hehe :ski:
Danas iskusno uzeta celodnevna karta, maksimalno iskoriscena, cerkica otvorila i zatvorila deciji park, a ja sam dusu ispustio na Cigoti u poslednjoj voznji, ostarilo se i udebelilo!
Jedan tip: kafic prekoputa onog na izlazu Krnevog plandista valja kuvano vino za 130d, a kafana na Torniku, ona prva cim ispadnes iz korpe, top cok i kuvano vino plus jedna flajka vode = 500 dindzi, al' dobijes kao kesicu caja ali sa zacinima za kuvano vino - dobra fora i radi! Do sutra, :dziveli:
...evo jos malko da gledate, pa da ujutru palite masine - pravac Tornik :yay:
..i jos malo... :)
Macak, svaka čast.Kao da sam i danas bio gore. Nastavi...
A vi mestani, ugledajte se malo na čoveka...
ma, ja imam najjaču fotografiju od prošle godine :ski:
I poslednji dan zimovanja na Torniku je bio fenomenalan, uprkos takmicenju koje je zauzelo samo desnu trecinu Cigote od izlaska sidra do polaska sestoseda. Najmladji takmicari nisu imali srece sa vremenom, neki su vozili po vejavici, a neki po suncu... :sm019:
Bilo je dosta skijasa, ali se korpa opet nije cekala duze od 5 i po sekundi, dok se sidro Krnevo plandiste cekalo ne duze od 3 minuta sa sve takmicarima, a sidro Bandera (Zmajevac) takodje 3-5 sekundi, koliko vam treba da se provucete kroz data check... :)
Dan fantastican, smenjivalo se sunce i oblacno vreme sa vejavicom, bilo je i vetra. Poludnevna karta odradila svoje u potpunosti, a najlepsi deo dana je definitivno bio oko 13h...
Do nekog sledeceg vidjenja na skijalistima Srbije, veliki pozz svima.. :ski:
...evo jos malo slika za kraj.. :)
..i jos malo.. :ok:
E ovo je pravi izvestaj :ok:
Lepo izgleda Tornik ovih dana,moglo bi se skoknuti na 1-2 dana :ski:
Ovih dana se ocekuje jaci minus, a crni oblaci puni snega opet nailaze, dok prognoza kaze sneg i samo sneg sledecih dana - pa vi napravite kalkulaciju, da li se sledeci vikend isplati ili ne. Jos jedan tip: deciji raspust se zavrsava sutra, sledeca radna nedelja je prava stvar ko moze.. :)
Jos jednom, Tornik je stvarno dosta napredovao od onog dana kada su pustili 6sed i skijanje po kamenju, zaista, sada ima i rentu i restorane i kafice na stazi i veliki parking - ovo je sada prava vikend destinacija za skijaske porodice sa decom :D