Evo ja skoro kupio Haglofs jaknu Couloir (28K) - shell i Mammut podjaknu. Sve skupa ima 700g, ispod imam samo aktivan ves i toplo je, vetar ne probija ni malo. Za preporuku.
Pogled za štampanje
Evo ja skoro kupio Haglofs jaknu Couloir (28K) - shell i Mammut podjaknu. Sve skupa ima 700g, ispod imam samo aktivan ves i toplo je, vetar ne probija ni malo. Za preporuku.
Godinama skijam samo sa prvim slojem, McKinley jeftinim polartec 300 drugim slojem i Mammuth goretex pro shell membranom odozgo. I dalje mi je savršena kombinacija, i to za nekih -15C..+5C. Iznad te temperature samo soft shell, ispod - spasavaj se ko može :D
Po mom iskustvu naložene jakne prave mi više štete nego koristi...
Ja sam izgleda zimogrozljiv. :sm022: Under Armour compression prvi sloj, pa podjakna Pinguin, doduse nije nesto preterana izolacija. Preko Haglofs Roc High pro shell. I jos ume da mi bude zimkasto.
Slično radim. S tim da je kod mene second layer obično još tanji, ali zato osnovni sloj uzmem malo bolji i skuplji. Gornji shell mi je HH i zamerke nemam na njega 10 godina, a evo ove godine umesto njega sam se obukao u jeftinu Icepeak jaknu koju sam inače uzeo za planinarenje, i nikad bolje. Istina, bilo je lepo vreme.
Jedan + i od mene za Icepeak. Doduše ne za jakne..stvarno se vidi razlika izmedju jeftinih jakni tipa Icepeak i onih pravih skijaških tipa Descente i Mammut. Ali, njihov mid-layer sa half zipom je odličan, 98% polyester i moze komotno da se nosi celo zimovanje bez da se oseća na znoj
Ima li neke pomoci kada pocepate neku od ovih 28k shell jakni? Nije strasno, ali na jednom rukavu u duzini od 4-5cm sam uspeo da napravim cist rez, verovatno od kantne. Ne deluje mi da je za usivanje, mozda jedino nekako da se zalepi nekom flekicom kao guma?
Postoje jake samolepljive goretex fleke za krpljenje, baš za takve slučajeve. Set košta 10-ak eur. Ja sam uvek kupovao u Louis.de (prodavnica moto opreme).
Odlično rade posao neko vreme, pa zalepiš opet :D
Low budget varijanta - duct tape (ružno, ali učinkovito ;) )
moze li link za to cudo, rado bi nabavioCitirati:
samolepljive goretex fleke za krpljenje
Ne piše pošto je standardna ponuda PlanetBike-a :) ja nosim već par sezona njihove ski pantalone, jako kvalitetne. Sin nosi jaknu i isto je zadovoljan..
Verovatno je poznatija marka u moto svetu :ok: nego u ski ;)
@skijas ako si uzeo baš artikle sa linkova, od mene samo čestitke.
Po meni vizuelno pun pogodak su ti modeli.
Meni je to malo preko budžeta, ali napiši neki utisak. Možda se nekada steknu uslovi...
Jos jednom 5+
Dobar je Dainese, probao sam njihovu podjaknu. Neverovatno koliko je lagana, ne osetis je uopste. Ali cena...
https://www.sportvision.rs/jakna/697...rilliant-jkt-m
Znam da se obicno kupuju ove uslovno receno drecavije boje. Pa me interesuje da nije ovo previse svetlo i zbog prljanja to jest kasnije pranja (odrzavanja jakne).
Kako niko ne odgovara: opet ja. Dosadan sam, znam.
Baš tu boju koristim godinama bez ikakvih problema. Prije toga bio žut kao kanarinac.
Ulogu igraju i skijališta tj. žičare. Skijam skoro isključivo na zapadu i isključivo sjedežnice i gondole. Ko koristi vučnice treba da razmišlja o crnim pantalonama/hlačama. Na kanarinac hlačama mi je dupe bilo pocrnilo od vučnica na Vlašiću.
Hvala ti @stekan. :)
Nikada nisam imao problem sa svetlim bojama. Čak moja skvo ima teoriju da dečiju ski opremu bolje čisti boravak na snegu nego veš mašina, a deca znaju da se uprljaju baš dobro.
Zavisi da li je kupujes samo za skijanje ili ces da je nosis svaki dan. Ako je ovo drugo, je bih isao na nesto tamnije, prakticnije je.
Imam isti model, kupio prosle godine, mozda je za nijansu tamnija plava boja. Posto je koristim samo za skijanje, na mom ostrvu sneg i minus su retka pojava, nije mi preterano bitno da li ce da se pojavi fleka. U principu sam zadovoljan jaknom, prosla 15ak dana skijanja, nije probana na kisi, na svu srecu ali sa 20k ne bi trebalo da je problem. Ako bi trazio zamerke, voleo bih da je kapuljaca malo veca, moze da se navuce preko kacige uz malo muke i mogla bi da bude malo vise uz telo, mada to moze da bude do mene jer mi je L bila knap pa sam uzeo XL.
Moja ćerka ima neon zelenu jaknu, i ove godine na sedežnici na Kopu je zaradila gomilu nekih fleka, odakle i šta curi pojma nemam :dontknow:. Obzirom da je to jakna samo za skijanje još uvek je nisam prala i pokušala da skinem fleke jer mislim da nije baš pametno da je perem posle svakog skijanja ( ide često na dnevne varijante). Ja sam joj iskusno kupila i bele pantalone koje se još uvek ne usuđuje da obuče baš iz razloga koji je naveo @Stekan, tako da i dalje nosi samo crne na kojima verovatno ima fleka ali se ne vide. Sa svim bojama osim crne postoji uvek rizik da se na skijanju isfleka odeća.
Hvala vam na odgovorima. Ovo pitanje sam postavio posto me obicno nerviraju fleke na odeci i ako mi se ova boja dopada. A sto se tice velicine meni odgovara M na mojih 1.79cm i 70-ak kila. Sto se tice pantalona samo crne za sada.
Pomiri se s tim da sa žičare često kaplje ulje i može da se desi da isfleka odeću. Da znaš da se ne nerviraš ako se desi. Iskustva, doduše, kažu da su neki uspeli da uklone te fleke, moguće je oprati, verovatno zavisi i od materijala.
Samo da javim da sam na kraju kupio crnu jaknu. :)
Vredi li ovo novaca?
http://www.dig.rs/article.php?articleid=74&bojaid=1
Vredi ako su navedene karakteristike tačne, ali ja nešto nisam ubeđen. Za početak nije naveden podatak za breathabilty (prodišnost) iako piše da jakna ima tu osobinu.
Osim toga ne nalazim poentu u tim oznakama koje treba da imitiraju miltary look, osim ako čovek nije navijač Rada. No to je već stvar ukusa. :)
Te prisivke na ramenima manje vise, vise mi je upalo u oko zbog gtx 20k membrane
Ove godine sam iskoristio veliko snizenje (-60%) kom sam bio u prilici da prisustvujem i nakon skoro 10god, presao s Salomona na Descente, set jakna i hlace 20k/20k sam pazario. Iskreno, jedva cekam ski sezonu da vidim da li Descente opravda ime (a i cjenu).
Ne uspevam da odgonetnem šta je R.E.T. 6, ali na sajtu Decathlona vidim Quechua jaknu koja ima tu karakteristiku. S obzirom da kečua nije baš top-marka, i da jakna nije skupa (80-85E) ne bih rekao da je to bogznakakva karakteristika. Ali ja i ne mislim da su za skijanje potrebne vrhunske karakteristike, ako nije turno skijanje u pitanju. Pa ako ti nešto znači, nemoj da te ovo obeshrabri. :)
Ti brojevi vodonepropusnosti su bitni samo borderima za pantalone jer stalno sjede na snijegu. Trebaju i skijašima ako će skijati po kiši. A brend je bitan koliko i u drugim oblastima, a brend se dodatno plaća. Ima dosta osrednjih i nepoznatih brendova koji za normalne pare prodaju potpuno upotrebljive proizvode: Dare2b, 2117 of Sweden, Protest, McKinley...
Zadnjih godina koristim Protest jakne i pantalone sa oznakom 20k. Po komadu sam plaćao oko 100€ (online popusti) i prezadovoljan sam. Prije 3 sezone sam skijao jedan dan po susnježici i kiši bez ikakvih problema.
Meni se i 10k (Killtec) pokazalo kao sasvim dovoljna zaštita za nekoliko sati na planini gde do jedne linije pada sneg, a ispod te linije kiša. Ali dan se morao iskoristiti :)
Ono što kod Killtec nije dobro i više ljudi sam čuo da se žali, jesu rajfešlusi. Iskidaju su platnene površine pored plastičnog dela. A šnajdri neće da menjaju, jer su štepani i lepljeni, pa im je cimanje da skinu.
Prošle godine sam kupio Spider na nekoj rasprodaji, oni ne označavaju u litrama, već u tri ranga, gold, silver I bronze. I valjda su sve 3 20+k. Ova je silver, mora biti najmanje kao ova Killtec, imali smo prelepo vreme, pa nisam imao priliku za test.
Za dane do minus pet, na hladnije nisam smeo da probam, imam baš tanku Volkl, isto model sa neke rasprodaje, oko 100 eur, nosi oznaku 15k.
Hoću da kažem, brend je nevažan, sve to radi posao, obrati pažnju da ima kvalitetan rajfešlus koji se lako otvara zatvara, da ima dovoljno, dobro raspoređen, džepova i nije loša ideja proveriti da li kapa može da ide preko kacige.
I izbegavanje svetlih boja, jer se od žičare toliko ispravljaju da bi mogle na pranje posle svakog vikend skijanja.
Kakve su spyder jakne? Procitao sam temu ali su spominjane samo par puta i nista konkretno? Kao npr u poslednjem postu…
Mislio sam kakva je marka konkretno, da li generalno pravi dobre proizvode od koji možeš da očekuješ da će raditi ono što piše.
Konretan model je (https://rs.beosport.com/orbiter-gtx-volcano-201018-620
Pisao sam nekada ranije, više se ne sećam ni kad je to bilo, da je bitan materijal a ne marka. Sve one "jače marke" čije jakne su skuplje koriste Gore-tex materijal. To je za one koji voze po dubokom snegu da i u takvim uslovima ostanu suvi. Tada se obično kupuje jakna koja je kao završni sloj koji štiti od vremenskih uslova. Za rekreativce je po meni vrh materijal Dermizax. On je mlađi brat Gore-tex-a. Ako se ne varam on je do ili oko 20k/20k. Neki od proizvođača koji ga koriste je i japanski Descente. Ja imam nameru da sledeću jaknu kada budem kupovao bude od ovog materijala. Evo malo korisnih linkova da pročitate o metrijalu:
https://sportofino.com/en/descente-v...ts-dwmogk48-85
https://www.descente.com/en/features...nd-fabric.html
Je l Vam to znači da je Dermizax bolji od goretexa ili da je goretex bolji ali je overkill za rekreativce na stazama? Pošto vidim Descente jakne su takođe skupe ako ne i skuplje od recimo spydera koji ima goretex
Upravo to. Cena govori sama. Gore-tex je bolji od Dermizax-a ali je Dermizax kao što ti reče overkill za rekreativce na stazama. Vidi druge marke koji koriste Dermizax. Mislim da je DareB ili neka druga marka. Descente jakne su skupe ima ih Tref sport ali vidi kada imaju popust tada vredi da se uzme. Može za 20k-30k dinara da se uzme 20k/20k jakna što je po meni dobra cena. Eventualno negde po inostranstvu kada su neki popusti pa još i povraćaj pdv-a da odradiš i onda da ti ispadne jeftinije.
Nase iskustvo sa Spyder-om je veoma dobro. Supruga ima jaknu i rukavice vec godinama, cerka je promenila nekoliko pantalona/jakni i sve su bile super. Ne bih se dvoumio da bilo sta njihovo opet uzmem.
Kao sto su drugi vec rekli, gledaj materijale a firma je po meni neka garancija izrade. I kupuj stvari izmedju aprila i septembra, mnogo je jeftinije. Mi smo jaknu uzeli na snizenju od 75% i to na Floridi. Kad cena ne bi imala presudni uticaj, ja bih licno uzimao Phenix.
Licno sam koristio nekoliko godina razlicite stvari od Spyder (hlace, majice pa i rukavice) i nemam nikakvih prituzbi. Naravno, i unutar Spyder-a ima varijacija. Imao sam Spyder hlace od 80EUR i one od 250EUR. Razlika u kvalitetu je evidentna. Ali Spyder kao Spyder je top brend