Sad sam skinuo VT aplikaciju I deluje odlicno, samo da bude dosta satelita sa jakim signalom.
Pozzz
Pogled za štampanje
Ma vise sam mislio da mi app pomogne kako da se ceo komplex odskija za 6 dana, ali vidim da nije bas user frienly za tako nesto :)
Nesto mi to jako ambiciozno da se iskija 600 km za 6 dana... sto bi znacilo da dnevno skijas 100km hahahahaha :) mada i ja potajno gajim takav entuzijazam :)
Izbacis zelene I plave staze I eto manje kilometraze za preci
:)
ovde pored sjajnih skijasa i vrhunskih matematicara :)
Možeš da obidješ 3D za 6 dana komotno - naravno ako ne obilaziš sve staze (to valjda niko ne radi ;-)).
Ako budem u Orelu u martu i kako pišete, moram da budem prisutan na vreme na gondoli kako bi se vratio u mesto jer nema drugog (besplatnog) načina, koliko treba treba od te tačke da se "preselim" u Kurševel a koliko u Menuar a koliko nazad?
Otprilike me interesuje +/- 15 minuta, čisto da steknem predstavu o vremenu.
Ako se ne varam, nama je prosle godine trebao skoro ceo skijaski dan, da dodjemo sa pocetne stanice Orell-a do krajnje (leve na mapi) tacke Kursvela. S tim sto nismo krenuli bas u 9, i bilo nas je 5-6 pa je i to uticalo na brzinu.
Takodje pripazi na vreme, i ako skijas u val thorensu , zato sto mislim da se jedna od dve gondole koja prevozi iz valt horensa u orelle zatvara u 4 i 15 ili u pola 5, ako nju propustis moras ici na drugu iz koje kad izadjes jedini nacin da se spustis do stanice je crna staze, sto nije preterano zanimljivo posle celodnevnog skijanja, narocito ako te uhvati vreme tipa magle kao sto se meni desilo.
Pozdrav
Generalno vraćanje na kraju dana iz recimo kurčevela do vt-a po najvećoj gužvi i razrovanim stazama mi je ostalo u ne tako lepom sećanju :)
Koliko treba vremena je nemoguće reći, ali sada sam gledao mapu, od Orela do vrha Solir kojim se spušta u Kurševel treba ti 5 vožnji žičarom. Ja bih računao da oko sat vremena provedeš na žici, a koliko na stazi (i eventualno u čekanju) niko ne može da ti kaže.
Od Orela do Menuira možeš stići čak samo sa dve vožnje žičarom, ali povratak je komplikovaniji, pa moraš biti oprezan.
Vrlo tesko proceniti u + /- 15 minuta , pre svega zbog pitanja skijaskog umeca i guzve na zicarama. Ako podjemo od nekog proseka oba parametra, mislim da ti od Kurševela do gondole za Orelle treba oko 2-2.5 sata. Razlog tome je pored distance i užasno stanje vezivnih staza i guzva, pre svega u Meribel dolini.
Ako si na Les Menuirs stazama, mislim da ti do Orelle gondole treba oko 45 min do sat vremena.
Vodi računa da ta gondola radi nešto kraće od standarda.
Ja sam u martu bio u Orelu. Isli smo do Menuira, ali ne i do Kursevela... Trebace sigurno oko 2.5 sata kao sto je Rossi rekao....
Hvala svima na odgovorima. To je baš puno, bukvalno je pitanje da li ima smisla skijati do Kurševela i nazad jer je pitanje da li ću stići na poslednju žicu?!?! A glupo mi je da idem u Tri doline i da ne obiđem sve što mogu već da se fokusiram samo na Val Torens i Menuar.
Inače skijam relativno brzo (samo po stazama), ne pravim pauze duž staze, jedino ako nisu ekstra dugačke.
Razmisliću onda o Orelu kao opciji za smeštaj...
Ako hoćeš da skijaš po celoj 3D onda zaboravi Orel, što si i sam zaključio iz komentara ;).
Inače najbolji deo Kurševel doline ti je prema Meribelu pa se relativno brzo do tih staza stiže iz VT/LM..
I ako si smesten u Orelle-u imaj na umu da NE mozes da kupis ski pass za sve 3 doline za 6-7dana. Mozes kupiti samo doplatu za jednodnevni (cirka 30e). Ako vec ides u orelle pogledaj neku opciju da kupis ski pass u Val Thorensu(posto tamo postoji opcija pass-a za sve doline) ako je izvodljivo i ako zelis sve da odskijas naravno :)
Ma ne idem, nemam aranžman, razmišljam se... ali sve ovo gore što ste napisali (i prethodne 20 strana postova) su me obeshrabrile...
Prešaltovaću se na La Plagne ili Les Arcs, vidim ja :)
Ja sam jednom bio u Orelle-u i nikada vise, sve da mi neko pokloni aranzman :-)))
Jedino je dobar ako si stvarno ogranicen budzetom, a zelis da skijas na Alpima.....
Menuir ti je po meni najbolja opcija, u centru si i mozes lepo svuda da stignes......
Orelle je dosadan, posle skijanja mozes samo u apartmanu da sedis, nema ni prodavnice ni kafica, bazen u selu je radio 2 od 7 dana itd....tako se barem desilo kada sam ja bio.....
Po mom ukusu, najbolje staze ima Menuir, a i sve da ne skijas u svim skijalistima u 3 doline bices presrecan koliko staza ima........
Hvala na informacijama, čitao sam o tome. Ali.. meni ništa od toga ne treba :) Ja skijam do kraja dana, dođem, sredim se, jedem i onda odmaram tj čitam knjige ili slušam muziku, utrošim 3-4 sata i u 22h sam već u dubokom snu :) Meni brzo prođe vreme na skijanju.
Potpuno mi je nejasno da neko ode na zimovanje tj 3 doline zbog dobrog provoda ...kad vidim sneg to je jedino sto me zanima. Ili starim ili imam potpuno drugaciji odnos prema skijanju :) kafice i slicne posecujem samo leti a zimi skijam radim i SPAVAM a kod kuce domacica zarad potrebi svoje porodice tako da mi treba maksimalna tisina uvece :)
nego dajte neki sajt za vremensku prognoza u narednih 10-tak dana, onaj app nudi samo vremensku za 3 dana
http://www.weather.com/weather/tenda...+FRXX0494:1:FR
evo izvoili :)
trebalo bi od ponedeljka cele nedelje da pada sneg :ski:, samo da magla zaobidje i bice extra za off naravno.
:sm018:
imas i ovaj za 6 dana sa prognozom snega u cm.
http://www.snow-forecast.com/resorts...orens/6day/mid
i ovaj mesecni
http://premiuma.accuweather.com/prem...ationID=171189
ali sve ti je to vrlo promenljivo danas jedna prognoza , sutra vec moze biti totalno drugacija.
Bice kako biti mora, a na nama je da uzivamo u tom sto imamo.
:sm022:
Pozzz
Baš to... ja ne "bežim u planinu" od mame i tate da bančim, mogu to i kući, uvek kada poželim :) Ne ulazim u to šta drugi žele ali meni posle 7 sati intezivnog skijanja treba odmor (mirovanje) i relaksacija. Najviše mi prija infra-crvena kabina ali to u francuskoj slabo ima.
@grimani
Imam ja telefon, MP3 plejer, laptop, slušalice, svoj mobilni Hi-Fi! Imam i Soni vokmen ali nešto sa kasetama sam slab, ne znam gde su mi :ski:
Snega ima u francuskoj i biće od 15. januara padavina! A najbolje informacije su na zvaničnim sajtovima skijališta, piše koliko ima snega u dolini i na vrhovima i prognoza za par narednih dana za tu oblast.
meni frka ostavljam dete i muza ...a niko mi ne brani da bancim ali 30 plus me malo koci i kondicija me koci i ..... idem da skijam i spavam :)
Jel ste spremni za sutra?
Krecemo sutra iz Nisa za Bgd i daljeeee
fino fino :)
Upravo vraceni iz 3 doline, fantasticno skijanje, fantasticno
Postavljaj slike i reportazu kad stignes...
Ma vec stigli, bili od 11.01. Prilog 13054
Prilog 13055
Prilog 13056
Prilog 13057
Prilog 13058
evo jos par fotki iz istog perioda od 11.01.
i jos malo
Sve off piste , svaka cast . Slike su lijepe .
Koje skije imas za ovo all mountain skijanje ?
Nego :-) tamo se i ide zbog ofa:-)
Pa samo off i skijam, a po stazi samo kad moram.
Iskren da budem nisam mnogo ni stigao da slikam, a i ovo sam slikao samo da bih malo pauzirao jer sam imao bas dobru upalu misica iako sam se spremao od oktobra(kad covek nema meru, tako mu i bude :ski: )
Skije i jesu all mountain , K2 A.M.P. Rictor 127/80/109 -modelna godina 11/12 :) , slika u potpisu.
Iste su u poredjenju sa skijama koje sam sretao na OFF-u obicne čačkalice, ali ništa ne zaostaju, jer je uglavnom više nego dobar nagib tamo gde sam išao.
:sm018:
All mountain može sve :-) a po stazi samo kad se mora jutarnje zagrejavanje i sl:-)