Ovo je najprecizniji odgovor
Pogled za štampanje
Kao sto Mare rece, menjaj servisera :) Bazni ugao se moze povecati, da bi se vratio na 0 mora da se slajfa, samim tim se i trosi kantna, a ako servis radis uvek kod jednog istog servisera, moze se uvek raditi isti ugao bez ostecenja kantne... Isto vazi i za bocni ugao..
Ako se ne šlajfa, nema ni potrebe raditi bazni ugao. Uvijek je isti i takav će ostati do prvog šlajfanja. Rubnik se oštri samo, jedino i isključivo po bočnoj strani.
E ovo je odgovor na pitanje koje nisam ni postavio.
Odnosno postavio sam ga ali nisam dobio ovako.
To znaci da skija iz fabrike dolazi sa vec odredzenim uglovima
i iste treba ostriti na vec date fabricke, ali samo bocni a ne i bazni.
Bazni bi se ostrio sama ako se baza slajfa da bi se vratio na fabricki ugao.
Tacno ili...
Ima na drugoj temi o servisu skija vise o uglovima i ostrenju
Skija iz fabrike dolazi sa nekim bocnim uglom kasnije se taj ugao moze promeniti ali se kod povecanja ugla vise trose kantne. Smanjenje je bezbolniji proces.:ok:
Baza kada se slajfa, obicno se bazni ugao vrati na 0. Dobro je znati da se slajfanjem moze i on da se podesava...postoje neki hepeci koji se umecu pod traku kako bi se ugao razlicit od 0...takođe i pritiskom na skiju koja se slajfa moze se menjati taj ugao u opsegu 0-2.:smoke:
Najnoviji fazon je da bazni ugao bude promeniv...od 0,5 na vrhovima do 1 na sredini pa opet do 0,5 na krajevima :sm017:
Moze se raditi bazni ugao ukoliko zelite da vam ugao bude jos veci tj ostriji tako da se ne ostri iskljucivo na bocnoj strani.
Logicno gledano, smanjivanje ugla jeste bezbolniji proces ali smanjiti se ugao moze jedino slajfanjem.
Pazi sliku:
Teško će me ko ubijediti da se za ovo može primjeniti metoda različita od odokativne. Neka, hvala. Volim ravno šlajfanje, pa da na rubniku alatićem sam oborim ugao, a ne da mi uz rubnik bude oboren ugao i na 3 cm klizne plohe sa obe strane.
Hajde da definišemo terminologiju:
- Mijenjanje ugla: Oštrenje radi promjene ugla. Radi se jednom ili nijednom (ako smo zadovoljni fabričkim uglovima).
- Oštrenje rubnika: Radi se počesto da bi rubnici bili oštri.
Dakle: Oštrenje rubnika se radi samo, jedino i isključivo sa bočne strane.
Budi ubijeđen. Slučajno sam na mašinstvu imao predmet "Obrada metala rezanjem". Alat se uvijek brusi po leđnoj površini, nikad po grudnoj.
Kod skija bi redovno skidanje baznog ugla vrlo brzo dovelo da klizna ploha postane konveksna tj. trbušasta. Bazni ugao treba da je na rubniku, čak ne mora biti ni po čitavoj širini rubnika. Ako turpija zahvati plastiku, tada je oštrica rubnika već dobro van ravni klizne plohe. Da imam vremena i volje, crtao bih u AutoCAD-u presjek skije i varijante oštrenja.
Ali, kao što si rekao, taberićemo ovo uživo, a možemo priupitati i francuze šta o tome misle. Ti kao neženjen možeš priupitati i francuskinje.