Sta je sa parkingom kod Kragujevackog odmaralista? Jel se nalacuje ili ne?
Pogled za štampanje
Sta je sa parkingom kod Kragujevackog odmaralista? Jel se nalacuje ili ne?
Nisam siguran da li će ovaj broj parking mesta da bude dovoljan za vreme visoke sezone...
I mislim da je cena od 2000 za nedelju dana previsoka.
Može parking da bude i besplatan ali da ski pas bude 2.5x veći nego sad.
Lepo sam ja govorio da ne treba kukati na lopatare :), platiš 500 dinara i oni ti očiste vozilo pri odlasku.. A svi su tražili "uređene" parkinge, pa evo stigli su pa ćemo da vidimo da li će da se isplati...
Verovatno će sada da se plati parking tih 2000din, a videćemo šta će da se dobije za te novce, 99.99% ti niko neće čistiti auto kada je mećava, pa će biti metlica i lopata u ruke i pevaj :sm021:
Isto tako je i na razvijenom zapadu gde svi težimo, u Francuskoj npr. platiš parking za auto (10EUR dan), a onda kada odlaziš lopatu i metlu u ruke i otkopavaj auto. Oni samo čiste parking mesta kada su naravno prazna - što je i logično. Naravno, ako imaš mesta u garaži onda nemaš problema, a ako je puna onda kao ovo gore što sam pisao ;).
Radije ću platiti i 2 hiljade nego 500 din lopatarima. I to je 2x500 din jer će ti ga namerno zatrpati nakon što se uparkiraš.
U Francuskoj se čiste putevi na parkingu, malo je nerealno očekivati da će neko baš sa tvog auta da skida sneg a iskreno ne bih ni želeo da mi neko lopatom čisti sneg sa kola. Trebalo mi je celih 2 minuta da nogama sklonim sneg da bih se isparkirao a ostatak parkinga je očišćen buldožerom.
Pritom ako već pominješ zapad bilo bi lepo pomenuti i Austriju gde je većina parkinga besplatna i uvek očišćena a na nekima te čak i vozić vozi sa parking mesta do početne stanice :)
Uze mi rec iz usta vezano za austriju, nigde gde sam isao a parking je bio vezan za skijanje, nisam platio parking...tako da respect sto se tice austrijanaca
Kakve su staze na Kopu ovih dana obzirom na više temperature? Brine me da li ima kamenja na stazama odnosno da li su neki delovi staza loši? Pretpostavljam da je tu Duboka (onaj strmiji deo) narjizičniji. Dolazim na tri dana skijanja u petak, imam nove skije pa nebih da ih izgulim na početku sezone. Trebaće mi još:)
Ja bio prošli vikend, drugar sada i isto su super staze, noću je minus pa se ispegla sve
Iskreno, obe duboke su bolje nego ostatak skijalista, osim onog donjeg ravnog dela crvene gde na par mesta progledava. Crna je u super stanju jer je donji deo zatvoren svako jutro, neki treniraju a posle toga je poledjena pa vecina nas amatera ide sitnim vezom po strani.
4b je losa na pojedinim mestima, KG uglavnom rasturen vec od 11, Krst je super i tu uglavnom skijamo sa cerkom, mali karaman se drzi dobro kako moja bolja polovina kaze, nisam isao.
Cudno je vreme, i pored sitnog plusa sneg se ne topi i rasturene staze se pretvaraju u "puder" tako da je bezbednije skijati kroz rastresiti hupser nego ici okolo gde je uglavnom poledjeno.
Sto se kamenja tice, na zalost iznice tu i tamo, cak sam video i nekoliko komada velicine pesnice. Vidim da osnezavaju Gobelje i veliki topovi su postavljeni na vrh Suncanih dolina, bolje bi bilo da porade na postojecim stazama i zakrpe rupe.
Ako se nastavi suvo vreme, mislim da ce biti OK za vikend, ako bude vlaznije bez snega a u plusu, ne dolazi. E sad nesto najavljuju za cetvrtak pa ako mozes, sacekaj. U svakom slucaju, mi smo to do subote pa cu da izvestavam
Bogami i ja sam vec par dana ovde ali bih procenio da ce skijanja tesko biti od petka ukoliko ne padne malo veci sneg.. .inace ove staze koje rade su do 12h i nekako, posle toga su izrazito u losem stanju i dosta povreda ima ssvakoga dana
Dolazim u petak, ranije sam platio smestaj za tri dana. Uf, šta je tu je. Šta će biti od petka Bog sveti zna. Najavljuje se temperatura u plusu. Krenuću sa starim skijama da ne sjebem ove svoje nove. Pretpostavljam da sada ne osnežavaju staze obzirom da je viša temperatura.
Rade topovi ovde onde ujutru, za uvece ne znam, ali to nije od koristi...i obavezno stare skije
Glavno je da radi što više staza, zato i osnežavaju druge, zato što ovih dana treba da krene najveća gužva, i onda nije problem i ako ima neki kamen, ali je problem ako radi mali broj staza - pa se ljudi povređuju zbog gužvi...
Zabrinuli ste me da je stanje staza tako loše. Zar se već u 12 sati raspadaju? Kako li će tek biti do petka! Šta je tu je. Skijao sam i u gorim uslovima. Prošle godine, isto negde zadnja nedelja decembra padala je ledena kiša, pa sam opet bio na stazi.
Još malo pa sve Od petka u funkciji Jaram, Karaman i Gobelja
Juče sam posle 2-3 godine ponovo otišao na Kopaonik da odskijam drugi deo dana. I naravno debelo se razočarao. Predpostavljam da je izvučeno najbolje od uslova koji vladaju (malo snega, relativno toplo vreme...) ali ono što NIKAKO ne mogu da razumem je neverovatan BEZOBRAZLUK skijališta Srbije koji za rad 7 (SEDAM) staza od kojih su 2-3 livade za početnike, naplaćuju PUNU cenu ski pasa. Gospodo iz skijališta, SRAM VAS bilo. Ako nas već derete ogromnim cenama dnevnog ski pasa, onda nas bar udostojite da rade sve žičare i staze. Ako već to ne možete da obezbedite, onda nemojte da naplaćujete toliko. Na staranu što se na dubokoj (Crna i crvena) nalazi dosta leda, kamenčića ili su staze progledale (ali ne mnogo, može se to zaobići). Vozio sam juče od 13-16 i NE preporučujem nikome da ide ko ne mora, odnosno ko nije rezervisao nešto unapred.
Pozdarv!
javljam se sa kopa i apsolutno se slažem sa prethodnim postom. Gužva na stazama i ski liftovima je OGROMNA - razlog je što radi mali % od ukupnog broja žičara..........na stazama je led (posebno ujutru), ima kamenja i zemlje. Mi smo u hotelu koji je blizu staza - dolazimo do žičare po blatu - ovo je bukvalno MUČENJE (posebno za ljude sa malom decom). Kad se dođe do snega (a kojeg ima vrlo malo), prvo mora da se očisti blato.........sve u svemu VELIKA SRAMOTA......ako je ovo naš ski centar br.1, mogu misliti na šta liče ostali........
Jos jedan glas za najgori skijaski dan. Nisam naletao na led ujutro ali ga popodne ima svuda jer su staze odrane do ploce. I da, nikako sa novim skijama gore. Prvu intervenciju GSS sam video u 9:30 jutros a sve mi se smucilo kad je tip uleteo u dete na suzenju 4b. Ja jos namerno stao da propustim guzvu i na zalost sve lepo video. Kretena na tone.
Kole, idi desno od kafane, imas neke betonske stepenice koje su u jadnom stanju ali bar nema blata. Mene vise izludjuje led po setackim stazama koji nemam pojma ko bi trebalo da cisti.
Bar nesto pozitivno, ima dosta starijih ljudi 65+ kategorija koji tako dobro skijaju da samo stanes i divis im se, svaka cast.
Ma užas, išao sam na te stepenice - to je tek posebna priča (stepenice pored kafane "L..... salaš". Stepenice su bukvalno uništene, lako može da se padne kad nosiš ski opremu - pre neki dan čovek ispred mene je skoro pao, sva sreća da nije poleteo nizbrdo, oborio bi sve ljude ispod sebe.....stanje stepenica je takvo da bi pomenutog "ugostitelja" trebalo da kazni komunalna policija što ne održava prilaz lokalu......
sve u svemu i ja sam video da ima dosta pijanih osoba na stazi, kad vidim koliko ima dece, bukvalno se naježim........mislim da bi trebalo da na žičarama i početku staze ima alko-test....
Ja dolazim sa dva deteta, dobro skijaju i nije mi nimalo lako da čitam ove Vaše postove. Na svakom skijalištu u Evropi ima idiota na stazama. Mene je pre dve godine pokupio neki veliki klinac u kasnom pubertetu u Tignesu od pozadi, leteo sam 30 metara niz stazu. Bio sam dezorjentisan, nisam znao šta je gore a šta dole, ali je sve prošlo bez posledica. Od tada bilo gde da skijam propuštam vidno neuračunljive, izbegavam spuštanje u gužve, vozim po ivici skijališta itd. Ali sve je džaba, nikada nisi siguran da ne naleti neka budala. Zbog toga volim crne staze jer ih kreteni uglavnom izbegavaju izuzev ako nisu krenuli na samoubistvo.
A povrh svega me iritira obavestenje da ce od petka pustiti u rad ostatak staza (gobelju, jaram...)...to jeste moguce ali ce verovatno zatvoriti ovaj deo skijalista koji sada radi, jer snega nema...danas se skijalo normalno do 10:30h
Da, to su te stepenice. Mi smo se dana vratili po travi pored tih stepenica tako da smo uspeli da zaobidjemo te najgore, donji deo je drven pa je ok. Komunalna inspekcija je zauzeta rusenjem korisnih, mada ilegalnih objekata bas pred sezonu, verovatno puka koincidencija
Ima dosta ljudi koji voze jako dobro i jako brzo, samo jos kad bi mogli da me zaobidju na bar 2 metra, bilo bi jos lepse. Onda ima i onih koji su tu sa drustvom pa jedan ide a ostali se lomataju za njim, to su uglavnom na bordu. Onda ima naivnih, koji voze plug sve vreme ali iskljucivo pravo na dole bez vijuganja. A ima i najgorih, uglavnom instruktori koji dovedu gomilu dece ispod 10 godina koji su poceli paralele pa vijugaju po stazi, ruse jedni druge, instruktori urlaju itd. I pored svega, mislim da je crna najbezbednije mesto, osim onog putica koji vodi ka crvenoj ( posto je donji deo zavoren pre podne zbog necijeg treninta), to ljudi izlecu sa staze samo tako. Ja sam licno video dvojcu juce danas kako sto ili zavrsili u jeli ili su imali nesrecu da je promase, a i sneg je tu cudne roze boje...
Da ne bude samo pljuvanje, ovi iz skijalista se stvarno trude da pripreme staze, redare vidis kako sklanjaju kamencice ali temperatura je problem i jednostavno nema dovoljno mesta za skijanje. Videcemo kako ce biti narednih dana...
Hm, razumem vasu ogorcenost. Ali nazalost to je usud skijalista koja se nalaze na "manjim" nadmorskim visinama, sneg jednostavno nije zagarantovan. A ocigledno da sistem vestackog osnezavanja nije dovoljno efikasan na Kopaoniku...
Misko je lepo opisao kako izgleda vestacka podloga u ovakvim vremenskim uslovima pod velikim opterecenjm skijasa=ledena ploca, preko puder. Po nekad je bolje spustiti se jednom i ostatak dana biti uz kuvanu rakiju, prosetati se i uzivati u planini...nego se patiti po kamenju i rizikovati povredu.
Sitnica koju bi skijalista morala da urade je stampanje kratkog flajera sa obaveznim pravilima ponasanja na skijalistu i deljenje tog flajera skijasima. Ili jos bolje neka naprave nalepnicu i zalepe na svaku sedeznicu i sipku ski liftova. Pa da svako procita dok se vozi.
Mislim da mnogi ljudi jednostavno nisu upoznati sa osnovnim bezbednosnim pravilima skijanja koja im cuvaju glavu. Kao sto su zabranjeno je stajati na sred staze, ako moras da se zaustavis skloni se uz ivicu, ne zaleci se u guzvu, ne seci sa kraja na kraj bez gledanja, sa upozorenjem da ce svako krsenje povlaciti oduzimanje ski pasa, itd...
Za vikend na Torniku je bilo ocigledno da gotovo niko od jako velikog broja pocetnika nije bio svestan prostih bezbednosnih pravila, pa je zbog toga skijanje na nekim delovima staza bilo jako opasno...
Vidi, kad je malo veća gužva na ulazu na žičaru, nigde nisam video više agresivnijih ljudi, nego kod nas (trenutno sam na kopu, a skijao sam još i na Torniku).....bukvalno gledaju da te izguraju, gaze skije, uleću preko reda.....ne može sve da se nabroji....valjda nam je to u psihologiji, razmišljaju ljudi sirotinjiski (daj da što više ugrabim, možda ne bude sutra?)....čini mi se da bi redari trebalo da budu aktivniji i da češće oduzimaju ski-paseve.......ma sve isto kao i u saobraćaju......
Slažem se da ima i preko svega, ali lično nisam video da su ljudi spremni da se i fizički obračunaju, čini mi se da su kod nas mnogo više "naelektrisani".....da ne idemo u off, ako ovako vreme potraje, kao i broj skijaša (vrhunac se očekuje 30-tog i 31-og), sumnjam da će staze biti upotrebljive. Nije mi jasno što ne pale topove, mogli bi da se potrude i da otvore još koju stazu (npr. sunčanu dolinu).............
A što da otvaraju još staza kada ovako više zarađuju?! Naplate kao da radi sve, a puste 7 staza. Nisu valjda blesavi da troše dodatna pogonska goriva (struju), kad im ovako dobro ide :-)
Ma nisu ni oni (SS) krivi. Vreme je skroz nakaradno. Mislim da staze ne mogu da pripreme kako treba. Možda čuvaju akumulaciju, skroz je suv decembar. Ko zna kakav će biti januar. Ja da nisam uplatio ranije nebih išao sada na Kop. Na Kop više nikada neću ići u decembru pa makar palo metar snega. Već sam se tri puta zeznuo(ovo je treći put). Em malo staza puste, vreme je nepredvidivo, pred Novu godinu kreću gužve. Sve u svemu mesec za izbegavanje. Garant.
Da znaš Kole da si u pravu, nije mi to ranije palo na pamet. Misliš i penziono da im uplaćujemo?
Pa to, da se ljudi ne muče............šalu na stranu - mislim da su komotno mogli da otvore još par staza, bez mnogo cima........npr. da je otvoreno još par dodatnih staza, gužva bi bila bar 30% manja......osim toga, bilo bi i bezbednije skijati - danas sam pričao sa poznanikom koji je lekar, kaže da je trauma centar bukvalno "zatrpan" intervencijama, ne pamti kad je bila takva gužva.........
Kako misle da se ljudi prebace sa jednog kraja na drugi ako ne otvore marine vode? Ili onaj vučak iz dva dela između karamana i malog karamana? A marine vode a ni taj vučak ne pominju u toj vesti.
Biće ovo teška sezona ako uskoro ne padne temperatura i sneg. A sutra moguća kiša!
Podrazumeva se da radi Vučak, od Marinih voda inače nama mnogo vajde - uvek je tolika gužva da ga svi izbegavaju (dok ne naprave neki šestosed ;)).