najlaksa opcija je vucnicom do Pegija pa levo prema gondoli NĐ pa onda na vrh pa dalje
Pogled za štampanje
Ako neko ne prati forum jahorine, upravo je ostavljena informacija da se gondola Poljice svečano otvara 05.12 u 16h na platou ispred polazne stanice :)
Taman si me preduhitrio s informacijom ali i s terminom. Jucer sam pricao s covekom iz OC i kaze da su imali problem s montrianjem zadnjeg stuba i da su cekali helikopter iz Italije koji je tek prekjucer stigao. Sad se sve zavrsava i ocekuju za nekih 10 do 14 dana da se sve pusti u pogonom. Kaze u najgorem slucaju do NG. Ova informacija da ce se pustiti 05.12. mi je malo nerealna uzevsi u obzir da je to za 3 dana i ne slaze se s njegovom pricom. Cekamo da vidimo. Mislim da je 3 bas nerealan
Da li su iza "05.12." naveli godinu? :jester:
Gondola Poljice radi punom parom, sve ide po planu.
Nije bilo potrebe za panikom, dovoljno je samo malo povjerenja.
Prilog 18051
[QUOTE=MiKuLa;109496]Gondola Poljice radi punom parom, sve ide po planu.
Nije bilo potrebe za panikom, dovoljno je samo malo povjerenja.
Ene...i ovako SVI sedaju iz POVERENJA-ama NIGDE na ovom biJelom Svetu test Gondole ne rade dobrovoljno skijasi za svoje novce...a "povJerenje" postaje jako upitan pojam za Jahorinu i ne samo nju...
Budi siguran da su sve neophodne testove obavili, pa gledali smo i na kamerama kako par dana vozaju buriće, na tehnici ne štede. A gondola stvarno lijepo izgleda, svaka čast tome dizajneru Pini Farini. Jedino što kasne sa fasadom pa je više Pola Farina a pola nije.
Da li ZAISTA mislis da vrteti praznu gondolu 24sata predstavlja test iste? Malo google pa vidi koliko kojih testova je NEOPHODNO obaviti pre UPOTREBNE dozvole...no da ste zivi i zdravi....sve i svasta moze ovde na Balkanu...cak napravimo i stariji most od onog sto srusismo..sta je jedna Pinnin Farrina gondola..
Ukrcali su buriće u kabine, napunili ih vodom, stavili im kacige i brile, pa testirali žicu pod opterećenjem.
Vjerovatno te malo buni što ovo nije nova instalacija, oni su zamenili nov šestosjed rađen prije četiri-pet godina sa gondolom. Sve je to izgrađeno, izmjereno, iztestirano još davno i od tada snimaju sve parametre.
Uže valjda nije zamijenjeno, stubovi takođe, osim dvije-tri korekcije.
Na Trnovo su prebacili taj raniji šestosjed sa Poljica i tamo izgradili trasu od nule i vidiš da ga još ne puštaju i pitanje je da li će ga pustiti ove sezone. Svima nama to djeluje malo neozbiljno naročito kad vidimo da sad po snijegu montiraju PiniFarini panele na fasadu, ali realnost je da su ekipe uigrane, svake godine unazad grade po neku novu instalaciju.
Sta je sad s stazom 6b, konkretno njenim gornjim (crnim) djelom? Jel to sad u zvanicnoj funkciji?
Prije par godina je gornji dio 6b uklječen (ponovo) u zonu skijališta, čime je 'ozvaničeno' njeno korištenje. To je svakako bitno radi regulisanja službi prve pomoći.
Staza se nije mašinski pripremala, mislim da je to u predhodnom periodu i bilo nerentabilno.
Za ovu sezonu je napravljen ski lif Javor (11) i ski lift Spust (12). Javor trenutno radi samo za ski-klubove.
Da bi se koristila staza 6b potrebno je prvenstveno da radi 6-sjedd Skočine (6). On još nije radio ove sezone, tako da i pustanje u rad lifta 12 dok ne rade Skočine nema smisla
Činjenica je da su sa dva nova lifta postignuti uslovi za potpuno korištenje staze 6b.
Da li će se ta staza uređivati ili ne ostaje da se vidi. Znatan je broj korisnika koji voljeli da se dio planine ostavi neuređen a ova pista je možda najbolji kandidat za to.
Sto ne mogu ostali da koriste lift 11?
Siguran sam da OC Jahorina neće rizikovati sa puštanjem staze 6b bez pripreme i tabanja. Opasnost od lavine je velika i pre par godina na donjem delu staze je bio smrtni slučaj. Možda se u bliskoj budućnosti poradi na tom delu Jahorine koji je i najlepši što se staza tiče ali je nedovoljno iskorišten. Slažem se da Jahorina treba da ima označenu neuređenu stazu ali je staza 6b suviše opasna za tako nešto.
Lijepo stanje jutros na sajtu OC. Rade 2 x Godnola, 3 x šestosjed, 1 x dvosjed, 2 x sidro, 2 x vrtića. Bukvalno sve staze otvorene sem Trnova, njegovog šestosjeda i tog novog lifta Spust za crnu 6b.
Kakve su nove staze oko Šestosjeda Rajska dolina? Kako izgleda taj novi deo? Jesu ista bitno mjenjali u izgledu staza?
Šestosjeda Rajska dolina
Prosječena je staza u gornjem dijelu
Od 13.-16. decembra je organizovan međunarodni FIS TERMAG KUP, pa su na petici postavili kapije za slalom, uredili je za potrebe takmičenja.
https://www.fis-ski.com/DB/general/event-details.html?sectorcode=AL&eventid=49596&seasoncod e=2022
Ne na stazi i tačnije 2010, prije skoro 12 godina. Grupa od pet bordera je otišla sa oficijalne staze negirajući izričite znake zabrane i opasnosti od lavine a i ograđeno je. Nažalost, nastradala je jedna djevojka. Gotovo na istom mjestu je stradao i border iz Litvanije 2006. Na samoj stazi nije niko poginuo.
Za mašinsko uređivanje je staza prilično zahtjevna, veliki je nagib i mašine bi trebali ankerisati
Nevjerojatno koliko se snijega otopilo od jučer……! Kažu danas jugo do 90 km/H i kiša. Neće za dan dva biti vise uopće snijega.
Nažalost da, kiša i dalje pada, vetar se smirio ali kiša ne staje, i baš je loše :(
Šteta, a toliko je snega bilo :(
Ja se juce vratio, imao sam zaista neverovatno dobro izvucenu lutriju sa vremenom, snega na izvoz, sasvin solidno i hladno vreme i prazu planinu. Od petka sa prilicno napunilo, bas mi je krivo ali jbg tako je to na planini.
I ja imao sreće i iskoristio baš lepe dane sa strava snegom i stazama. Nažalost za vikend krenulo baš loše vreme, plus, kiša, staze razrovane i nikakve.
Mislim da cuge i klope ne nedostaje, a i kada snijeg pada samo je drka… s čišćenjem, slaba je vidljivost, Itd…Itd….!
Pustili su danas i novi šestosjed Trnovo, da li je iko probao novu stazu?
Da li neko ima informaciju na sta lici hotel Bistrica? Na bookingu je kriminalno ocenjen sa 5.1 i komentari su oprecni. Iz istog perioda pre manje od mesec dana neki pisu hladno a neki toplo, neko kaze neljubazni a neko ljubazni. Ovo bi mi bila opcija za tri-cetiri noci ako ne ukinu PCR testove u Austriji. Treba mi samo da je dobro grejanje i da sobe i kupatila nisu bas ruine tipa da otpadaju vrata sa ormara, polupane plocice u kupatilu, raspali kreveti ili prljavstina. Ako je hotel na nivou recimo JAT apartmana na Kopaoniku meni je to sasvim prihvatljivo. Ono sto mi je sumnjivo da je na bookingu samo jedna slika sobe sa nekom mucenom devojcicom koja se kiselo smeska.
Nisu baš sve sobe renovirane, samo dio jeste... U planu je bila totalna rekonstrukcija i renoviranje hotela prošle godine (i zatvaranje od proljeća do starta zimske sezone), ali se to nije desilo vjerovatno zbog nedostatka novca u matičnom preduzeću (ZTC Banja Vrućica).
Meni je hotel prošle godine bio ok, bio sam tamo u 2 navrata, namještaj, sanitarije i TV u sobama u kojima sam bio jesu stari, ali je osoblje bilo jako ljubazno, a hrana veoma dobra i obilna (po tome je Bistrica uvijek i bila poznata). Koliko sam čuo bazen je ove zime zatvoren pa i to trebaš imati u vidu. Nažalost i cijene su više nego prošle godine, u skladu sa trendovima na Jahorini :(
Imaj na umu da 50 m od hotela imaš dobar ulaz na staze prema Prači, ali na kraju skijanja treba prohodati 300-njak m do hotela.
Da kažu svi da su cijene europske…..10 eura/grah, skoro 4 eura kuhano vino, 215 eura skipass….Itd……!
Pametno[emoji123][emoji123] malo još to treba dici, i brzo ne bude gužva…..!
A koja je sad procedura ulaska kolima? Meni nista nije jasno. Postavljene neke rampe, nije mi do kraja jasno gde. Moze li se do nekog smestaja doci bez da se plati ulaz ili ne? Moze li se npr. u Sator ispred apartmana besplatno? Kako je sa Bistricom?