Prijavite se

Pogledati punu verziju : Novosti sa Kopaonika

wlad
11.10.2024, 15:33
У СКИ ЦЕНТРУ КОПАОНИК ОДРЖАН САСТАНАК ОПЕРАТИВНОГ ТИМА

На иницијативу ЈП "Скијалишта Србије", а у циљу што боље организације рада током претстојеће зимске сезоне и унапређења сарадње свих органа и институција које брину о комфору и безбедности посетилаца, у ски центру Копаоник одржан је састанак Оперативног тима, који је састављен од представника свих кључних субјеката туристичке понуде Ски центра Копаоник.
Као резултат формирања овог тима већина циљева али и проблема изнетих на састанцима прошлих година нашли су пут решењу или су у процесу решавања. Такође маркирани су најчешћи проблеми и у разговору свих чланова Оперативног тима траже се оптимална решења.
Тема састанка је била координација надлежних служби у току зимске сезоне 2024/25. у ски центру Копаоник. Почетак скијашке сезоне, традиционална манифестација Ски опенинг је планиран од 5. до 8. децембра 2024.г.

https://www.skijalistasrbije.rs/sr/u-ski-centruj-kopaonik-odrzan-sastanak-operativnog-tima

18446

wlad
16.10.2024, 15:19
Ski pass cene 2024/2025: nepromenjene od prošle godine

Na predlog JP "Skijališta Srbije", Vlada Republike Srbije usvojila je cenovnik ski karata za zimsku sezonu 2024/2025. Za razliku od prethodne godine, kada je došlo do povećanja cena od 25%, ove ski sezone cenovnik je ostao identičan prošlogodišnjem!

Više detalja na: https://www.infokop.net/novosti/kopaonik-ski-pass-cene-2011.html

18449

wlad
31.10.2024, 17:28
У току је пуњење новог вештачког језера у ски центру Копаоник, који ће допринети квалитету рада и бржем пуштању ски стаза у функцију. #kopaonik

18450

Izvor: FB Skijališta Srbije

wlad
01.12.2024, 19:11
Lepo je napadalo snega ovaj vikend, po RHMZ 38cm snega na Kopaoniku (na vrhovima manje zbog vetra, dole više), evo jedan klip od danas:

https://www.youtube.com/watch?v=JSMs6ijWuKA

wlad
03.12.2024, 18:14
Danas jedan od onih dana:

https://www.youtube.com/watch?v=_qb2BZBSnEE

tdusko
04.12.2024, 11:42
Lepo ovo i idilicno izgleda. Nego nesto slabo snega po stazama ili mi se cini sobzirom da krece sezona?

wlad
04.12.2024, 12:21
Ima ga dovoljno nego su samo grubo tabali, sada treba da rasporede sneg i navuku sa gomila veštačkog… To su počeli juče i danas rade pa sutra kreću žice da rade….

A za nestrpljive pešice gore [emoji6]

wlad
09.12.2024, 11:15
[emoji845] Od 10.12.2024. godine u funkciji će biti Duboka 2 i veza Karaman greben - Pajino preslo - crvena Duboka, a od 13.12.2024. godine startuje sa radom Duboka 1 i pripadajuće staze crvena i crna Duboka (6 i 6a).

Izvor: InfoKop

dzoninho
09.12.2024, 11:38
Posle ski openinga, a obzirom da sam jako cesto na Kopaoniku jer imam apartman gore, moj utisak je da sam se ove godine za dva dana, lepse iskijao nego cele prethodne.

Prethodne godine sam imao skipass 10 u sezoni, iskoristio 6 dana i to zali Boze kakvi su uslovi bili. Ove godine za SkiOpening, bilo je dovoljno snega.

Petak, Pancic velika magla, staza 4c radila, nikako nije bila ispeglana, taj deo je bio jako los za skijanje, a vidljivost nikakva ceo dan. Medjutim, Karaman greben 7, 7a, 7b i 7c i Mali Karaman 8, potpuno druga situacija. Staza 8 na Malom Karamanu bas lepo upeglana, a na vrhu Malog Karamana, Sunce, prosto neverovatno ali istinito... U petak nije bilo ni velike guzve, tako da je skijanje bilo zadovoljavajuce.

U subotu, vreme prelepo, Sunce, blagi minus. Staze na Pancicu mnogo bolje pripremljene, otvorene staze 4, 4c, 4b, 4e. Pored toga, otvorene Marine vode 9 i 9a i Karaman 10.
U centru, neverovatna guzva, za 3 sata uspeli da se spustimo 4 puta. Medjutim na Malom Karamanu, Marinim Vodama i Karamanu je bilo manje guzve a skijanje je bilo fenomenalno jer su staze bile bas dobro sredjene. Sve u svemu, u odnosu na proslu godinu, neuporedivo.

Da napomenem da su radile zice Malo Jezero, Krst i Masinac, ali njih nisam skijao.

E sad, moj generalni utisak je da na Kopaonikda skijam dolazim samo iz razloga sto imam apartman i sto su mi deca jos mala da ih vodim preko (mada je starija cerka isla pre dve godine samnom u Francusku i tamo naucila da skija).
Za neko pravo skijanje, puno je zamerki. Prvenstveno, velike su guzve, staze su kratke, cene su previsoke.

Ali ima i dobrih strana. Pre svega, najbolje skijaliste u regionu, a i nase je, blizu je. Dobar provod za mlade... Sve u svemu, ja volim da dodjem, ali od skijanja ne ocekujem previse. Za neko ozbiljnije skijanje, preferiram Austriju i Francusku...

plageton
09.12.2024, 13:50
E sad, moj generalni utisak je da na Kopaonikda skijam dolazim samo iz razloga sto imam apartman i sto su mi deca jos mala da ih vodim preko (mada je starija cerka isla pre dve godine samnom u Francusku i tamo naucila da skija).
Za neko pravo skijanje, puno je zamerki. Prvenstveno, velike su guzve, staze su kratke, cene su previsoke.

Ali ima i dobrih strana. Pre svega, najbolje skijaliste u regionu, a i nase je, blizu je. Dobar provod za mlade... Sve u svemu, ja volim da dodjem, ali od skijanja ne ocekujem previse. Za neko ozbiljnije skijanje, preferiram Austriju i Francusku...

Sve si rekao. :)

gio
09.12.2024, 21:16
Samo treba dodati da gondola neće raditi do 25.12.

trendo
11.12.2024, 13:49
...Pre svega, najbolje skijaliste u regionu..

Sve mogu da se slozim, iako nije nase :) , Ali za ovo potrebno je objektiva diskusija, sve ostalo je subjektivno glediste

trendo
11.12.2024, 13:53
A za nestrpljive pešice gore [emoji6]

A one nestrplive koi vez koriste za gore, a I cipele. Za skije je suvisno diskutovati.

wlad
11.12.2024, 14:21
I dalje na starom setupu [emoji6]
(ski vez i cipele, onaj matori Duke i stari dobri BD skin)

Dok god idem retko (predsezona i postsezona) ne treba mi ništa bolje [emoji3]

Svaki dan trening, juče je bio cilj da predjem 10km spusta (naravno ne turno [emoji23])

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20241211/68205e597c7e158c7d15f44f132fbe74.jpg

trendo
11.12.2024, 15:15
Jos jedan dokaz da se ta oprema menja samo kada se istrosi
Ma sta je 10km, Muslim na turno, macin kasalj :)

lvujosevic
17.12.2024, 10:36
Koji je najbolji put do vikend naselja iz bg-a? Preko Raske ili preko Josanicke Banje? Koji put se vise cisti i manje su sanse da bude snega po putu?

lexinho021
17.12.2024, 12:17
Ja sam uvek preko josanicke isao jer je novi put, nisam ni jednom morao lance da stavljam, bilo je dobro ocisceno.

Napominjem, nisam isao na rasku nikad, tako da ne mogu da uporedim oba puta.

wlad
18.12.2024, 00:08
Ako vas brine sneg po putu za Vikend naselje vam je verovatno bolje da idete preko Raške. Svi putevi se dobro čiste, s' tim da je put preko Rudnice (Raške) južno orjentisan i uvek ima najmanje snega..

Iz BGa uglavnom ljudi idu preko Brusa (auto putem do iza KŠ pa dalje za Aleksandrovac, Brus, Brzeće).

lvujosevic
18.12.2024, 07:26
Hvala na odgovorima. Ja sam do sada uvek isao preko Brzeca, jer smo uvek bili smesteni u centru, al sad uzesmo smestaj u vikend naselju. Bas zbog snega pitam, pogotovu zbog vracanja u nedelju jer koliko vidim najavljen je lep sneg u petak i subotu. Dosta njih mi rece da je preko Raske najbolje sto se tice snega.

dzoninho
18.12.2024, 08:58
U zavisnosti iz kog dela grada krećete, ako Vam je blizu Miloš veliki, onda možete da idete i preko Raške, ali moj predlog je preko Rudnice, a ne preko Jošaničke banje. Preko Rudnice je kraći uspon, i taj put najčešće koriste ljudi koji iz Raške dolaze i rade na Kopaoniku, tako da se taj put najbolje čisti, a i najmanje ima snega. Međutim, ovaj put vodi od Kraljeva do Raške dolinom reke Ibar, i dosta ima krivina, kamiona, dosta se brzo vozi. Ja koristim put preko Brusa i Brzećeg, iako mi je apartman u vikend naselju, i to prvom kompleksu kada se ide iz pravca Rudnice (Vidik Residance). Obzirom da sam ja iz Kaluđerice, menio dok dođem do Miloša velikog treba pola sata, za to vreme ja sam vamo došao do Velike Plane. Vremenski mi je potpuno isto, ali me je put preko Brusa mnogo manje naporan. Uz napomenu da ja koristim put pored jezera Ćelije, ne idem preko Aleksandrovca. Preko Aleksandrovca je put kraći i brži po navigaciji nekih 10ak minuta. Međutim put preko jezera ćelije je dosta bolji, ravniji, sa mnogo manje krivina a i verovatno stvar moje lične navike. Takođe mi uvek svratimo u Kruševcu u kupovinu i taman napravimo pauzu, jer imam dvoje male dece.

Nadam se da je bilo iole od koristi.

dzoninho
18.12.2024, 09:03
Sve mogu da se slozim, iako nije nase :) , Ali za ovo potrebno je objektiva diskusija, sve ostalo je subjektivno glediste

Da, ovo je ipak moje viđenje, ali sam od regiona obišao Jahorinu, Popovu šapku, Borovec, Kolašin. Nisam bio jedino u Banskom, ali ono kako sam prošao u Borovecu, nemam nikakvu želju da ikad više idem na skijanje u Bugarsku, i iz tog razloga eto mogu da prihvatim da je subjektivno mišljenje :)

vlastem
18.12.2024, 09:33
Pozdrav svima.
Da li je neko možda dopunjavao stare ski passove ove godine preko WTP BROJA? Vidim na web shopu stoji neko prilično besmisleno upozorenje..
Verujem da je to napisano usled nekog rizika da stara kartica ne radi (mada ne znam što ne bi). Ne mogu da poverujem da to rade da bi uzeli 200 rsd po kartici?
Pa sad razmišljam, vredi li rizikovati :D

lvujosevic
18.12.2024, 14:34
U zavisnosti iz kog dela grada krećete, ako Vam je blizu Miloš veliki, onda možete da idete i preko Raške, ali moj predlog je preko Rudnice, a ne preko Jošaničke banje. Preko Rudnice je kraći uspon, i taj put najčešće koriste ljudi koji iz Raške dolaze i rade na Kopaoniku, tako da se taj put najbolje čisti, a i najmanje ima snega. Međutim, ovaj put vodi od Kraljeva do Raške dolinom reke Ibar, i dosta ima krivina, kamiona, dosta se brzo vozi. Ja koristim put preko Brusa i Brzećeg, iako mi je apartman u vikend naselju, i to prvom kompleksu kada se ide iz pravca Rudnice (Vidik Residance). Obzirom da sam ja iz Kaluđerice, menio dok dođem do Miloša velikog treba pola sata, za to vreme ja sam vamo došao do Velike Plane. Vremenski mi je potpuno isto, ali me je put preko Brusa mnogo manje naporan. Uz napomenu da ja koristim put pored jezera Ćelije, ne idem preko Aleksandrovca. Preko Aleksandrovca je put kraći i brži po navigaciji nekih 10ak minuta. Međutim put preko jezera ćelije je dosta bolji, ravniji, sa mnogo manje krivina a i verovatno stvar moje lične navike. Takođe mi uvek svratimo u Kruševcu u kupovinu i taman napravimo pauzu, jer imam dvoje male dece.

Nadam se da je bilo iole od koristi.Slazem se skroz. Preko Celija je malo laksi put jer izbegnes penjanje i spustanje kod Brusa, al ja sam nekako navikao da idem tuda :D

wlad
18.12.2024, 15:39
Pozdrav svima.
Da li je neko možda dopunjavao stare ski passove ove godine preko WTP BROJA? Vidim na web shopu stoji neko prilično besmisleno upozorenje..
Verujem da je to napisano usled nekog rizika da stara kartica ne radi (mada ne znam što ne bi). Ne mogu da poverujem da to rade da bi uzeli 200 rsd po kartici?
Pa sad razmišljam, vredi li rizikovati :D

Ranije je radilo, pa su imali problema i isključili (nemaš opciju online) a da li su vratili ne znam..

lvujosevic
22.12.2024, 19:13
Danas retko lep dan na kopu, prava je sreca bila danas skijati tamo. Hladno, suncano, staze tvrde i ispeglane perfektno. Najbolje od svega je sto se osnezavaju maltene sve staze, pa mozemo ocekivati da i to puste u nekom narednom periodu. Evo dve slike sa ubedljivo najlepseg dela Kopaonika (po meni) - Gobelja!

Edit : Au al tapatalk ubije kvalitet slike, katastrofa.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20241222/5078a251c9ec36b07a6b89535d150227.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20241222/08af4946c09ffe0305b7510113d89f28.jpg

gio
22.12.2024, 20:44
Gobelja nije pipnuta ratrakom osim releja što si slikao. Danas ni topovi tamo nisu radili a nisam siguran ni koliko ima snega na njoj.

Plus sam danas proveo 45 minuta zaglavljen na sred tanjira jer je stao iz nekog razloga i posle su sav narod koji se tamo nagomilao pustili na 4sed da se izvučemo (sreća i hvala im). To je bilo oko 11-12h, ne znam da li je posle proradilo.

Vratim se do malog karamana (radi krofni, normalno) i tamo vidim pustili tanjir. SUper... kad posle 5 min stao. Posle sam video da je spala sajla 4 stuba pre vrha ali su uspeli da je vrate i radio je do 15h dok sam bio tamo. Tanjiri, ovi stari, su baš postali kilavi.

Ratrak je prošao danas Gvozdac i Ledenice, tamo deluje da ima dovoljno snega i očekujem da će narednih nekoliko dana da to puste u rad.

Ova nova akumulacija je očigledno prvi game changer posle dugo godina.

lvujosevic
22.12.2024, 20:50
E da, ne znam sta se desava sa tanjirima. I meni je danas stao tanjir na gobelji, al malo ranije, oko pola 11 mozda, i stajao je jedno 10ak minuta, i pustili su ga.

U petak, onaj tanjir sto penje od jarma pa gore ka marinim vodama, se isto pokvario, i stajali smo pa barem 20ak minuta, stim sto sam ja dosao dok su ljudi uveliko cekali, tako da je mozda i pola sata stajao.

A primetio sam za ova tri dana skijanja da i zicare malo malo pa stanu. Bukvalno svaka voznja stane na kratko.

nightshadow931
23.12.2024, 11:18
Mislim da je ono sidro/tanjir na Marinim vodama ubedljivo najgore na celoj planini, sporo katastrofa i svako malo staje. A steta, Marine vode su bas lepa staza za skijanje koju nazalost cesto izbegavam zbog instalacija.
Sto se tice zicara, MK je bruka i sramota bukvalno.

Željko
23.12.2024, 13:00
Divan dan, umerena gužva, sneg prelep, šteta što nije baš najbolje utaban. Već ujutro u podnožju Duboke dosta nabacanog snega i gužva. Pobegao sam ka Gobelji i bilo bi dobro da im tanjir nije zastajkivao svako malo, neki prekidač na jednom od donjih stubova očigledno prekidao rad, verovatno zbog neispravnosti. Šteta. Posle se napravila gužva na Karaman sidru, jer su svi pohrlili nazad u centar.

Grazer
23.12.2024, 15:02
Da li je neko cuo za Ski business liga (https://nevenaignjatovic.com/)?

Instagram: https://www.instagram.com/ski_business_ligue/p/DDIMv05RH18/

Ove godine se odrzava po treci put na Kopu, jedan vikend u mjesecu, ukupno 3 vikenda.

Dobio sam poziv da skijam za jednog od ucesnika pa razmatram opcije. Prvi januarski termin ne mogu posto sam tada na skijanju u AT ali opcija februara i marta su mi ok pa razmiljam o opcijama

lvujosevic
23.12.2024, 15:30
Bio, ali nisam vozio trku. Vozile kolege.

U principu ima jedna ekipa koja ce skoro sigurno osvojiti, koja je svake godine prva 99%

Ostali takmicari ima raznih, od srednjih skijasa do jako dobrih. Ako vozis malo iznad proseka, ili bolje, bices u prvih 15 vrlo verovatno.

wlad
23.12.2024, 15:50
Gobelja nije pipnuta ratrakom osim releja što si slikao. Danas ni topovi tamo nisu radili a nisam siguran ni koliko ima snega na njoj.

Gobelja relej crvena i plava su bile otvorene, ja sam na Gobelji bio ujutru među privima (pored mene samo GSS ;) ), za to vreme se osnežavao ostatak Gobelje (mislim da samo 2-3 staze ispod žičare imaju osnežavanje). To što nisu tabali ostatak Gobelje je normalno pošto taj deo nije bio ni otvoren.

Staze koje su bile otvorene su bile odlično sređene, ja sam se spustio 10tak puta i onda je počela žica da otkazuje pa sam pobegao nazad - izgleda da su upravo tada skoro svi krenuli da dolaze na Gobelju ;)

Taj tanjir ima problem sa koturom pri vrhu, i prošle godine, čim je gužva na njemu spadne sajla i brzo ga oni srede, ali je drndanje da čekaš...

Evo kako to sve izgleda kada se dođe ujutru na vreme ;)

https://www.instagram.com/p/DD3_eq4Nzwr/

wlad
24.12.2024, 09:44
Danas su puštene i: Gobelja 4sed, Krčmar.

Od instalacija ne rade samo: Gvozdac, Kneževske bare i Treska.

dzoninho
24.12.2024, 09:58
:yay:

Ne pamtim kad je u decembru bilo ovako...

Grazer
24.12.2024, 10:08
Bio, ali nisam vozio trku. Vozile kolege.

U principu ima jedna ekipa koja ce skoro sigurno osvojiti, koja je svake godine prva 99%

Ostali takmicari ima raznih, od srednjih skijasa do jako dobrih. Ako vozis malo iznad proseka, ili bolje, bices u prvih 15 vrlo verovatno.

Ja se nadao barem u top 5 da budem :) Jel mislis na FIS Serbia, da su toliko dominantni?

Vjerujem da ima kompanija koje dovedu top skijase (lazno ih registruju) samo da bi pobjedili.

TazMan
24.12.2024, 10:11
Ja se nadao barem u top 5 da budem :) Koja ekipa je toliko dominantna?

Vjerujem da ima kompanija koje dovedu top skijase (lazno ih registruju) samo da bi pobjedili.

Da li ima negde malo vise informacija, koji datumi, koji vikendi? Moze da bude interesantno. Svuda online samo pise "pisite nam u DM"...

Pozdrav

Grazer
24.12.2024, 10:18
Da li ima negde malo vise informacija, koji datumi, koji vikendi? Moze da bude interesantno. Svuda online samo pise "pisite nam u DM"...

Pozdrav

Osnovno. Imas onaj instagram link sto sam stavio pre nekoliko postova pa pogledaj

18475

18476

lvujosevic
24.12.2024, 10:18
Prosle godine je bilo svaki poslednji vikend u mesecu. Club A je ta ekipa koja je do sada osvajala lagano. Da li su dovodili ljude sa strane ne znam, moguce, ali mislim da su vecina njih tu lokalci jer je to hotel na kopaoniku, a ucesnici su zaposleni u hotelu.

Trke su se do sada vozile na karaman grebenu, krstu i malom jezeru, obicno biraju te ravnije staze jer su takmicari rekreativci.

Ako vam znaci za neko poredjenje, kad je bila trka na malom jezeru, za dva spusta za koja su se sabirala vremena, prvih nekoliko mesta su bili malo ispod minut, znaci nesto malo ispod 30 sekundi po spustu. Dok je recimo jedan kolega vozio oko 37-40 sekundi po spustu i bio je 30 i neki.

Grazer
24.12.2024, 10:36
Hvala ti na inside informacijama :) Club A je definitivno ovako gledajuci najbolji (ako gledas 2023 i 2024 skupa).

U 2024, ekipno prvo mjesto FIS Serbia (IT kompanija), drugi Hotel Club A i treci Hotel Salas Kopaonik. Od 14 kompanije prosle godine, samo prvih 5 je bilo na sve tri tj sve cetiri trke. Ostali su bili na 50%, neke kompanije samo i na jednoj trci.

U 2023, Club A prvi pa Comtrade pa Avanturisticki centar. Neke kompanije bez poena sto znaci da se nisu ni pojavljivali ili im takmicari nisu trke zavrsavali.

Evidentna je nekontinuiranost ucesnika kao veliki problem. I ja sam ovim svojima rekao na ponudu da cu najverovatnije na samo jednu trku doci

lvujosevic
24.12.2024, 11:20
Znas kako, neke firme idu na to bas takmicarski, a neke idu na to da im sto vise zaposlenih ode da odvoza trku, da uzivaju.

Pricam konkretno za Comtrade jer tu radim, pogotovu te 2023 su se u svakom terminu menjali takmicari, pored nekoliko standardnih koji vade prosek, sto je po meni ok, jer su dali ljudima sansu.

Grazer
25.12.2024, 08:51
Team building, druzenje, vikend na Kopu, sve jasno. Neko je vise takmicarski nastrojen pa malo ozbiljnije pristupi tom djelu, nekome to nije bitno i ide parolom bitno je ucestvovati. Sve jasno, hvala ti na informacijama

wlad
26.12.2024, 19:02
Od sutra i Gvozdac i Kneževske bare rade. Od instalacija je ostala samo Treska:

18481

Danas smo skijali Bele reke, skroz do Brzeća, ima dosta snega, nisu zvanično otvorene ali može kroz celac.

niipheus
26.12.2024, 21:46
Moze do kraja da se sidje po dubokom snegu bez guranja?

dzoninho
29.12.2024, 18:37
Jel ima nekog na Kopu sutra da mi pravi drustvo na skijanju? :)

ftj
29.12.2024, 20:05
Bio ja danas, prvi put na kopu iz bg-a obdan što se kaže jer je prognoza obećavala i stvarno je bilo top, ne može bolje od kopaonika. Sve staze su radile i držale do kraja(osim nekih manjih delova kod levaka i slicno), nije bilo preterane guzve(pogotovo nama jer smo startovali iz Brzeća) a vreme sunčano i -7 sa jako slabim vetrom al dovoljno da vise bude na hladnijoj strani taman da staze izdrze.

Na kraju smo se spustili niz bele reke, nije idealno i ima par kraćih delova koji imaju po koju kamenčinu po stazi al može da se spusti. Inače gondola je kasnila sa polaskom 10 minuta i kad je krenula gasila se svakih 30 sekundi pa smo 35 minuta putovali do druge međustanice gde smo sišli i otišli na gvozdac, pretpostavljam neki problemi sa strujom, tako priča narod.

Prvi put sam i išao da startujem iz brzeća i dosta je dobro, podseća malo na austriju s tim što te ne dočeka redar koji te uputi gde i kako da parkiraš već redar koji ti naplati 500 kinti parking :)

Željko
30.12.2024, 10:52
Bio juče obdan sa poludnevnim skipasom. Skijanje non stop od 9h do 13h, više ne može ni da se izdrži. Staze odlične, vreme perfektno, sve probali osim Belih Reka. Takođe smo relativno brzo napustili centar i preselili se na Mali Karaman, Gvozdac, Karaman, Gobelju. Malo manja gužva bila na žici Gobelja relej (taman da malo odmorimo). Na Gobelji klinci vežbali kapije pa vozili i onaj levak pored. Gvozdac i Ledenice izuzetni, staza tvrda, ali bez mnogo leda, jer je skoro puštena. Sve u svemu dan za pamćenje.
Pozdrav svim skijašima

wlad
05.01.2025, 09:33
24 od 24 u pogonu [emoji961][emoji3587]

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20250105/9cd52e9c7888e2f820da9a0162af5c90.jpg

matan
08.01.2025, 18:23
Da li je neko bio danas, kakve su staze i kakva je situacija sto se tice guzve?

wlad
08.01.2025, 19:28
Juče i danas je duvao jugo, sneg se topi ubrzano tako da ima braon snega na nekim stazama, i dalje rade sve žice. Gužva nije strašna, ima je u centru ali van centra je OK.

Od petka popodne bi temperatura opet trebala da ode u duboki minus...

gio
08.01.2025, 21:54
Ja sam bio u ponedeljak i tamo negde od 11h je po temperaturi izgledalo kao da je mart mesec.

Došao sam gondolom gore ali su je zatvorili nešto posle 12h jer je vetar počeo baš jako da duva. Organizovali su buseve od 14h da nas vrate dole u Brzeće. Ja sam info čuo od redara koji su bili na jarmu, kad smo se vraćali sa gobelje i od redara na vrhu MK. Ne bih da grešim dušu ako sam propustio ali na razglasu nije bilo ni reči o tome, bar na gobelji se čula samo muzika sa razglasa što je besmisleno da tako važnu informaciju ne saopšte na taj način.

plageton
09.01.2025, 14:50
Ja sam bio u ponedeljak i tamo negde od 11h je po temperaturi izgledalo kao da je mart mesec.

Došao sam gondolom gore ali su je zatvorili nešto posle 12h jer je vetar počeo baš jako da duva. Organizovali su buseve od 14h da nas vrate dole u Brzeće. Ja sam info čuo od redara koji su bili na jarmu, kad smo se vraćali sa gobelje i od redara na vrhu MK. Ne bih da grešim dušu ako sam propustio ali na razglasu nije bilo ni reči o tome, bar na gobelji se čula samo muzika sa razglasa što je besmisleno da tako važnu informaciju ne saopšte na taj način.

Nemoj da grešimo dušu, kada sam na taj problem naišao u Švajcarskoj, Šviceri su ga rešili tako da sam rekao da nikad više neću reći kako Balkanci neorganizovani.

wlad
09.01.2025, 19:33
Na Kopu nije bio problem, transfer je organizovan od 14h ali bilo ko da je došao do zatvaranja gondole usmeravali su ga na centar i prevoz.

Dakle, nije postojala mogućnost da neko ostane na planini. Oni su organizovali transfer od 14h pošto je bilo jasno da će to da potraje (ako npr. trebaš da prebaciš 1000 ljudi to je najmanje 20 autobusa) pa kome se žurilo mogao je da ide odma.

Jeste nezgodno ali to je rizik izvlačenja gondolom ako nema staze koja radi i vodi dole.

gio
09.01.2025, 22:00
Ma nije sporno, busevi su organizovani dobro, ne znam koliko ih je bilo na kraju, ja sam ušao na jarmu u drugi koji je došao 3 minuta posle prvog (oko 14:10). Svakako postoji i taksi i neki minibusevi su prolazili ka brusu tako da ne bi bilo problema da se neko spusti do brzeća.

Samo da onaj razglas nečemu korisnom i služi, to bi bilo lepo.

plageton
10.01.2025, 12:47
Jeste nezgodno ali to je rizik izvlačenja gondolom ako nema staze koja radi i vodi dole.

Kad si to pomenuo, a kako nema staza, ja videh na onom snimku table što si postavio da staza do Brzeće je otvorena, staza br. 15?

wlad
10.01.2025, 13:18
Otvorena je BR1 (donja plava) a gornja BR2/3 ne radi tako da ne može da se odskija do Brzeća…

Kada je osneže biće druga priča.

gio
10.01.2025, 23:01
BR2 ima gomile snega kod topova ali nije razvučen. Vidi se iz kabine da bi moglo da se razvuče vrv ali posle ovih nekoliko dana jugovine pitanje je kakvo je stanje.

BR3 nema topove još uvek (tek je ovog leta prokrčena ta staza). Kad smo kod ove staze, meni prvi deo posle skretanja na nju deluje prilično strmo za stazu koja je trebalo da bude "blaža varijanta za slabije skijaše" koji žele da se spuste do Brzeća i izbegnu najstrmiji deo BR2.

Ima par snimaka na yt da se ljudi spustili i njihov je utisak isto takav, ne znam da li si se ti @wlad provozao na tom delu?

wlad
10.01.2025, 23:55
Na BR2 nije bilo dovoljno snega da ga utabaju, mi smo skijali po dubokom i imalo ga je dovoljno ali tabanje i visina snega na crnoj stazi je zahtevna kategorija ako ne žele da izbace kamenje po stazi koji se onda vuku do kraja sezone.

Išli su ljudi na BR3 ali zbog vetra je nedostajalo snega na nekim delovima pa su uništili skije - pa mi nismo išli ;)

BR3 je kategorisana kao crvena, ona je posle skretanja uradjena baš široko i iz tog razloga se skija lakše.

Najteži deo BR2 nije ništa specijalno strm, samo je uzak i onda se slabiji skijaši tu nabudže i naprave gužvu i nastane haos ;) moje lično mišljenje je da tu stazu na tom delu mogu bez problema da prošire sa desne strane - tu se skija offpiste, samo već 20 godina nema dobre volje….

ftj
12.01.2025, 14:43
Kakvi su ono zardjali stubovi na br2 koji stoje na ivici staze i podsecaju na neki starinski sistem za osnezavanje? Prvo sam pomislio da je za osnezavanje al pre ce biti da je nesto drugo, mozda za ogradu?

wlad
13.01.2025, 18:37
Ograda :) na to nakače one crvene mreže kada otvore stazu da neko ne izleti sa staze...

wlad
18.01.2025, 22:00
Današnji spust na Belim Rekama:

https://www.youtube.com/watch?v=qxX1gtszSds

-Miki-
19.01.2025, 14:14
Bravo wlad , predobrooo

gio
19.01.2025, 18:22
:sm017:

Jesi to držao telefon u ruci i prošao celu BR tako? :cool:

wlad
20.01.2025, 14:52
Hvala, da telefonom je snimano iz ruke :)

wlad
25.01.2025, 12:09
Bela Reka 2 trenutno:

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20250125/aebb64e86a8d99bf688e0bf4588f7210.jpg

lvujosevic
25.01.2025, 12:21
Kakva je situacija na kopu? Vidim da ce narednih dana biti toplo, al me zanima kako je sad za skijanje? Dolazim sledeceg vikenda tamo i vidim da ce tad opet biti hladno, al me brine da ne otopi mnogo do tad?

wlad
26.01.2025, 08:18
To sa vremenom niko ne može da odgovori :)

Sada je topao talas ali mnogo zavisi od vlažnosti vazduha i da li će duvati jugo…

Trenutno je npr. 21% vlažnost vazduha i na tako suvom vazduhu se staze odlično drže s’ obzirom na temperaturu.

wlad
27.01.2025, 13:39
Evo stanja na Beloj Reci pre pola sata, gužva i stres ;)

https://www.facebook.com/share/v/19kiFV777A/?

wlad
04.02.2025, 12:04
Izvor: InfoKop od sinoć

Nakon više od dve nedelje, konačno su se stvorili povoljni vremenski uslovi za pravljenje veštačkog snega na Kopaoniku.

Trenutna temperatura iznosi -7°C, a aktivirano je 215 uređaja za osnežavanje, od Sunčane doline pa sve do Gobelje, što je konačno moguće zahvaljujući novoj akumulaciji i unapređenom sistemu za veštačko osnežavanje.

Sistemi za veštačko osnežavanje radiće neprekidno, uključujući i dnevne sate, dokle god vremenski uslovi to dozvoljavaju. Cilj je poboljšanje kvaliteta staza i obezbeđivanje što boljih uslova za skijanje u narednim danima.

lvujosevic
04.02.2025, 16:23
Danas se videla puna snaga vestackog osnezavanja. Juce skijanje do 12 nekako, posle katastrofa. Danas do pola 3 odlicno drzale, a i posle toga moglo da se skija kolko tolko pristojno. Osnezavali su tokom celog dana vecinu skijalista, a trebalo bi i u toku noci, tako da verujem da ce biti jos bolje skijanje ovih dana

wlad
05.02.2025, 12:09
Čim je minus sve je OK [emoji961][emoji106]

Evo jednog spusta niz Krčmar jutros:

https://www.instagram.com/reel/DFr1WFINyPw/?igsh=c2Zkc3l0enh2bmUy

wlad
13.02.2025, 12:06
Juče/sinoć je palo 7cm snega, zabelelo, inače su topovi radili ovih dana po celom skijalištu tako sa je napravljena debela podloga..

Od danas prvi deo Bele Reke 2:

https://www.facebook.com/share/r/1Va7yQv77S/?mibextid=wwXIfr

lexinho021
16.02.2025, 14:55
Wlad, kakvo je stanje za sretenjsko skijanje - vredi li gadjati sl vikend? Vidim da nema najavljenih padavina, al da bi trebalo biti sunce i minus cele sl nedelje

wlad
17.02.2025, 12:17
U petak/subotu nije uopše bilo gužve, juče i danas je ima ali ne previše (valjda su se ljudi prepali Sretenja).

Danas nas je obradovalo novih 15-20cm snega (zavisi gde se meri) tako da je ponovo zimska idila na planini.

Što se tiče uslova za skijanje oni su odlični čitave sezone a osim za ng/raspust nema previše gužve. Naravno KG i Pančić je skoro uvek gužva..

Završavamo oranje Bele Reke za danas [emoji6][emoji961][emoji3587]

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20250217/e53a2b70fb54f76512eb0b38150de3a8.jpg

lexinho021
17.02.2025, 13:08
Odlicno, moze li se Bele reke celom duzinom spustiti sa ovim novim snegom? Vidim da su oznacili na mapu kao zatvorenu crveni deo

wlad
17.02.2025, 14:49
Bela Reka 2 ove sezone zvanično nije radila, čak i kada su je tabali.

Par nedelja se ne taba ali može da se skija … danas smo izorali ovaj svež sneg…

Evo današnje fotke Gvozdačke šume iz gondole:

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20250217/c5907636b47a36a39b6337227b454630.jpg

rcub
18.02.2025, 15:16
Steta sto ovakva staza ima tako malo ski dana, prosle godine mislim nista, ove za sad par dana. S druge strane, sta jos treba da se desi da stanje bude bolje?
Gondola, sredjivanje, vestacko osnezavanje, novo jezero za vestacko osnezavanje i opet nista. Orijentacija nije sjajna, gornji deo je strm.
Mozda kad se aktivira ta nova grana koja je crvene kategorije (sa vestackim snegom) bude bolje?
Steta jer ovakve staze u Austriji (900mnm razlike) pocnu da rade pre Nove godine i koriste se maksimalno

ftj
18.02.2025, 19:47
Orijentacija je kljucni problem, tacno osetis trenutak kad staza skrene u desno koliko je losiji sneg.

wlad
18.02.2025, 23:00
Nema problema ove godine, tabali su je i bila je savršena za skijanje ali nije zvanično otvarana, zašto? To niko ne zna..

I sada da hoće, jedan dan da upale topove na BR2 i može da se utaba i otvori, ali iz nekog razloga to ne rade, BR1 (plava) uredno radi veći deo sezone.

plageton
19.02.2025, 16:25
Nema problema ove godine, tabali su je i bila je savršena za skijanje ali nije zvanično otvarana, zašto? To niko ne zna..

I sada da hoće, jedan dan da upale topove na BR2 i može da se utaba i otvori, ali iz nekog razloga to ne rade, BR1 (plava) uredno radi veći deo sezone.
Francuska škola, najteže staze ne tabaju. :)

zex
20.02.2025, 10:36
Da li se zna zasto na nocnom skijanju ne radi Pancic? Namestili osvetljenje i sad se ne koristi.
Na Karaman Grebenu zna da bude bas guzva.

Vidim da im je imperativ da trose sto manje elektricne energije pa se pitam zasto ne naprave sebi hibridne "zelene" elektrane sa kombinacijom solarnih panela i vetrenjaca. Leti bi mogli da prodaju struju a zimi koriste za svoje potrebe. Kad su bas nepovoljni vremenski uslovi mogu da vuku iz EPSa koliko im treba. Milsim da bi im se investicija vratila za par godina.

wlad
20.02.2025, 13:55
Čuli su vas [emoji6]

BR2 danas utabana i puštena za skijanje [emoji961]

Inače ova nedelja je znatno veća gužva nego za Sretenje, 2/3 stranci.

lexinho021
20.02.2025, 23:48
Valda ce i sutra da puste da jednom u zivotu i BR docekam 😅 guzva je bila i danas u dolasku na putu, tako da ce izgleda vikend biti krcat

Inace kakva je ova stazica vezni/put od medjustanice gondole, kad se krene gondolom sa KGB ka brzecu? Vidim da je oznacena sa plavim i da ide ka knezevskim barama - da li se moze tuda sa pocetnicima da se provozaju i tuda?

wlad
21.02.2025, 10:18
KGB?

Sa vrha br2 postoje dve veze (tako se pre gondole i jedino dolazilo do skijališta) jedna ka starom dnu Gvozdca a druga ka dnu Kneževskih Bara.

Obe veze nisu osnežene tako da njihov rad zavisi od prirodnog snega.

Ove godine kada je bilo mnogo prirodnog snega išli smo par puta BR2-Gvozdac ali je kasnije bilo kamenja..

Kako je sada ne znam..

lvujosevic
22.02.2025, 19:37
Imam jedno pitanje za ljude koji na Kopaonik dolaze mnogo duze od mene, i poznaju ga mnogo godina.

Da li ste ikada u zivotu videli vecu guzvu nego danas? Ne pricam o centru, tamo ne zalazim, ali bukvalno sve ostalo, osim da kazemo gvozdca. Na gobelji se cekalo po 15 minuta....

wlad
24.02.2025, 09:42
Jeste to bio dan rekorda tako da …

Ja sam pored jutarnjeg izvlačenja ceo taj dan proveo na Gvozdcu i Belim Rekama gde nije bilo ni malo gužve…

Od marta kreće dobro skijanje …

Grazer
24.02.2025, 14:09
Imam jedno pitanje za ljude koji na Kopaonik dolaze mnogo duze od mene, i poznaju ga mnogo godina.

Da li ste ikada u zivotu videli vecu guzvu nego danas? Ne pricam o centru, tamo ne zalazim, ali bukvalno sve ostalo, osim da kazemo gvozdca. Na gobelji se cekalo po 15 minuta....

Taj dan je i bilo drugo kolo Ski biznis lige vozeno. Zbog toga je dosta ljudi bilo na Kopu ovaj vikend

wlad
25.02.2025, 00:40
Glavni razlog za gužvu je bio raspust u Rumuniji, prošla cela nedelja uključujući vikend 50% gostiju na Kopaoniku je bilo iz Rumunije, ostatak bar još 25% isto stranci (Makedonci, Rusi, Mađari, Englezi itd.). Usput su bila i FIS takmičenja na crnoj dubokoj, manja takmičenja na Gobelji itd...

Mislim da je za subotu bio podatak da je bilo 11500 skijaša na stazama.

wlad
27.02.2025, 12:05
Današnji spust niz BR:

https://www.instagram.com/reel/DGksnI8NQIf/?igsh=Y3NwZjd1MWh5N2E1

ivancar
03.03.2025, 22:53
Vidim da preko yettel shopping platforme, ima kupon od 15% popusta na kupovinu skipasa. Evo linka sa detaljima: https://shopping.yettel.rs/?offerId=3e4b8efb-abd1-473f-9ceb-ed38fe2835bf

wlad
06.03.2025, 10:16
Danas 12c ali samo 8% vlažnost i staze odlične, evo jednog spusta niz Gvozdac pre 10min:

https://www.instagram.com/reel/DG2jQGGNsY-/?igsh=bmxnMmpxd3JwbHdv

Grazer
12.03.2025, 09:24
Kakva je trenutna situacija na Kopu? Vidim na vremenskoj da su temperature u dobrom plusu i da ce narednih 7 dana biti jos toplije. Trebao sam 21g doci, zadnji je vikend ski business lige, ali sad sam skepštican ima li uopste potrebe da ganjam smjestaj

lvujosevic
12.03.2025, 09:30
Od ponedeljka se vraca hladno vreme kolko vidim. Bice malo i padavina. Mozda ima sanse da se izvuce jos koja nedelja od ove sezone

Grazer
12.03.2025, 14:50
Po ovome sta ja pratim , od ponedeljka do srede je zahladjenje i vracanje temperatura u minus ali samo s 1-2cm snjega. Od cetvrtka opet temperatura u dobrom plusu. S trenutnim temperaturama, bez 30cm snjega i dobrog minusa, nema vise skijanja

wlad
12.03.2025, 22:10
Nije problem temperatura (do juče je bio dobar plus sa niskom vlagom ali se sneg vrlo malo topio a staze su bile odlične), glavni problem je jugo, juče je duvao baš jak jugo i uz veliku vlažnost je ugrozio staze.

Na Kopaoniku su spremni da od nedelje kada ode u minus osnežavaju po centru (neće se truditi dalje: Gobelje, Gvozdac itd.) i poprave situaciju. Takođe, noći će biti u minusu i posle srede tako da to vadi stvar solidno.

Prošla godina je bila kriminalna i sezona je kako-tako trajala do 31 marta i verujem da će i ova izgurati do kraja marta.

(pored redovnog skijanja, planirani su i seminari za ski instruktore od 21-31 marta)

Grazer
13.03.2025, 08:39
Nije problem temperatura (do juče je bio dobar plus sa niskom vlagom ali se sneg vrlo malo topio a staze su bile odlične), glavni problem je jugo, juče je duvao baš jak jugo i uz veliku vlažnost je ugrozio staze.

Na Kopaoniku su spremni da od nedelje kada ode u minus osnežavaju po centru (neće se truditi dalje: Gobelje, Gvozdac itd.) i poprave situaciju. Takođe, noći će biti u minusu i posle srede tako da to vadi stvar solidno.

Prošla godina je bila kriminalna i sezona je kako-tako trajala do 31 marta i verujem da će i ova izgurati do kraja marta.

(pored redovnog skijanja, planirani su i seminari za ski instruktore od 21-31 marta)

Ako su i to planirali za taj vikend i finalni vikend ski biznis lige, to je onda za ocekivati guzvu na to malo staza sto ce biti u funkciji

lvujosevic
13.03.2025, 08:49
To sigurno.

Ja se nadam da cu uhvatiti zadnji vikend u martu ako bude bar nesto radilo. Da ne bude da sam zatvorio sezonu sredinom februara

wlad
18.03.2025, 09:02
Jutros subjektivni osećaj -19c a temperatura na Sunčanoj -12c

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20250318/09baf0940435d3a1ef56c4d471a7cf89.jpg

Gužva na Crnoj D
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20250318/d68f06f46bc45951927db256e1923fd7.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20250318/1bd68e5839008b5995ea39050bfdb6ef.jpg

wlad
26.03.2025, 08:50
Danas slaba kišica, a po svemu sudeći biće još kiše ovih dana tako da se bliži zatvaranje:

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20250326/3569e59cf9f3e8562a0ca31bb81b53a1.jpg
100 [emoji961]

wlad
26.03.2025, 14:30
Skijaška sezona 2024/2025. u ski centru Kopaonik završava se 1. aprila 2025. godine. Sezona je otvorena 5. decembra 2024. godine i trajaće 118 skijaških dana. Uprkos nedostatku prirodnih padavina ali i nešto hladnijoj zimi, a zahvaljujući sistemima za veštačko osnežavanje, ski centar Кopaonik je ostao otvoren tokom cele sezone. Od 27. marta pa do kraja ski sezone odobrava se popust u visini od 50%, dok je poslednji dan skijanja besplatan.

Više na: https://m.infokop.net/vest.php?id=5002

trendo
26.03.2025, 16:13
Bice snega kazu josh :)

trendo
07.04.2025, 16:07
I, ima li snega na Kopaoniku

wlad
11.04.2025, 11:27
Uspavao sam se pa nisam video poruku, ja sam 1 aprila po završetku sezone napustio planinu, ali ima ga ovih dana je padao, ne nešto specijalno puno ali ga ima da može da se spusti skijama...
Pošto je duvao i vetar onda ga na nakim delovima ima mnogo zbog nanosa / smetova.

18505

Vidi se i da se skijalo :)