Pogledati punu verziju : Ski tehnologije, "tehnologije" i marketing
Gledajući danas prvu trku Svjetskog kupa u Sölden-u zapeo mi je za očni vid jedan detalj, a sad je na FB grupama „Elite Skiing“ i „Alpine Ski Racing“ neko stavio fotografiju baš tog detalja: lažni Servotec hepek na Atomic skijama koje je vozila Stephanie Brunner.
17750
Da ne bude zabune, i ostali proizvođači imaju tehnologije kojima je jedina svrha da se kupac upeca na nešto šta drugi nema. Primjera ima hrpu: ćerka i ja imamo Head skije sa KERS-om koji kinetičku energiju ovo-ono, a ključno je da se čip lijepo vidi. Za ovu sezonu su uveli unapređenu verziju koju su nazvali EMC, a već godinama je tu i ERA 3. Völkl ima UVO, a napustio je Speedwall. Elan ima tajanstvenu Arrow Technology, race skije su ostale bez Amphibia, a Waveflex je istorija. Fischer ima rupu i dual/triple radius. Rossignol ima LCT na prednjem dijelu skija umjesto decenijama korištenog VAS. I tako dalje, i tako bliže.
Bez obzira na marketinške "tehnologije", činjenica je da su skije sve bolje i bolje iz sezone u sezonu. Dobro, nije baš da svake sezone napreduju, ali generalno napreduju. Ima i pravih tehnoloških sitnih iskoraka.
plageton
19.10.2020, 13:09
Ta uzdužna šina, koja ne postoji nego je u ovom slučaju na nalepnici, to treba da imitira taj Servotec?
A čemu to služi (a osim toga i ne radi :) )? Sećam se da su salomon daske imale te uzdužne šine pre možda blizu i 20 godina.
Da je Hamlet danas živ, vjerovatno bi skijao, a čuveni citat bi glasio: "Titanium ili titanal, pitanje je sad".
Evo nove "tehnologije" jednog od vodećih proizvođača, gdje na zvaničnom sajtu u nazivu tehnologije navode jedan metal (onaj sa atomskim brojem 22), a u opisu iste navode leguru drugog metala (atomski broj 13):
17757
Stevo, ako te ne mrzi, pogledaj ovaj članak:
https://www.google.com/amp/s/unofficialnetworks.com/2019/12/22/what-exactly-is-titanal-a-look-at-the-metal-that-powers-the-ski-industry/amp/
Meni kao laiku sa metalurgiju deluje da je tekst ok za prosečnog korisnika skija sa Ti/Ti2 oznakom i da zapravo većina onih koji imaju takve skije u stvari imaju ojacanje od aluminijuma. Zgodno proizvođači koriste reč Titanal a nigde ne pominju da je ono poslednje AL najbitnije. Mislim, kome bi imponovalo da kupi skije od 700-1000 eur koje se reklamiraju kao "dupli sloj aluminijuma". Meh. Pa imalo ga je i pakovanje milka čokolade.
Ali kad kažu "dupli sloj Titan...." čovek ne samo da pomisli da je na nivou Hiršera nego i da će, čim zabode skije ispred kafića, ženske odmah da mu se bacaju u naručje...
Članak je skroz OK. Da, u skije stavljaju leguru aluminijuma, a ne pravi titanijum. Možda ima izuzetaka, ali to ćemo teško saznati. Informacije o skijama su plasirane od marketinških odjela, a oni ili ne znaju razliku, ili ne žele da znaju razliku između titanala i titanijuma.
Ako bismo htjeli ići dublje u detalje, pojavilo bi se nekoliko pitanja u vezi metala u skijama:
- da li je to kompletan sloj metala od vrha do repa u punoj širini, ili je pokriven samo dio površine (pogledati sliku ispod)?
- koja je debljina tog metala (neki proizvođači navode debljinu)?
- da li su dva sloja bolja od jednog, odnosno da li je bolje imati dva sloja od 0,5 mm ili jedan od 1 mm?
- da li je metal samo ispod vezova da zavrtnji dobro drže?
Za mnoge skijaše je to pitanje isključivo binarno: ima ili nema "titanijuma". A jedino je bitno kako se skija ponaša kad sam na njoj. Dugi niz godina sam koristio isključivo skije bez metala (osim rubnika) i bio sam srećan na njima. Sad imam jedne sa i jedne bez.
17768
Usput, dobra je fora sa Milka čokoladom i titanalom. :sm004:
Shvatio sam! Titanium je riječ koja je dio naziva modela (donja strelica) i označava da u skijama nema titanijuma već aluminijuma u obliku legure titanal (gornja strelica):
18012
Dekodirao si Rossignolov model naming.. [emoji3]
Možda im na crnom delu crnim slovima piše NO ispred TITANIUM? [emoji6]
@Stekan
- da li je to kompletan sloj metala od vrha do repa u punoj širini, ili je pokriven samo dio površine
Ili je samo deo ispod veza za da se bolje nashrafi, navinta ili kako se kaze :)
Ljudi tesko imaju vremena da se zamaraju sa tehnologijama, pa tako sve te oznake privlace, kao i kod auta. A jas bolje, pitaju pravog 'znalca' , pa kad se on otvori eee, e tad su kompletno zbunjeni. Moram da priznam da sve te oznake i nazive odradzuju svoje i... dobro je.
A sto se tice onih koi su stvarno zaintetesovani onda lepo ih uvedes u znacaju dimenzija stije kao visina, shirina, tezina i svakako struk (skija je zenski rod, mada i devojke gledaju struk kod muskataca :)). I to je sasvim dovoljno za pocetak. Problem nastane kad se pita, a za kakvo skijanje vam trebaju skije jer sve ostalo se svodi na torziona svojstva.
Nisu skije, ali su obavezan deo ski opreme.
https://getcarv.com/products/carv
Tehnologija brat, tehnologija
Gledam upravo fotografije modela za sezonu 2023/24 sa sajma u Bolzanu i upade mi u oko da na Völkl modelima više nema onog UVO hepeka privrnutog na vrhu skije.
Nema ga ni na ovogodišnjim modelima…
Nema na nekim modelima, ali na nekim ima. Npr. ima na Racetiger SC. Za narednu sezonu nema ni na jednom modelu.
[emoji3] ionako ničemu nije služilo [emoji6]
Sta skijacu znaci razlika u debljini stapa izmedju 16 i 18mm ili u gramazi izmedju 291g i 301g? Koliko vidim na netu, vecina stapova dolazi u 18mm debljini ali gledam da ovi noviji modeli sada dolaze i u 16mm. Gde je razlika osim u cinjenici da je stap tanji i laksi?
Gledam danas neki Leki model, ista duzina (130cm), ista cjena, isti model ali jedan dolazi u 16mm a drugi u 18mm te je samim tim ovaj deblji tezi za 10g. Za koji se odluciti?
dzoninho
18.01.2024, 15:36
Jel aluminijumski?
Sta skijacu znaci razlika u debljini stapa izmedju 16 i 18mm ili u gramazi izmedju 291g i 301g? Koliko vidim na netu, vecina stapova dolazi u 18mm debljini ali gledam da ovi noviji modeli sada dolaze i u 16mm. Gde je razlika osim u cinjenici da je stap tanji i laksi?
Gledam danas neki Leki model, ista duzina (130cm), ista cjena, isti model ali jedan dolazi u 16mm a drugi u 18mm te je samim tim ovaj deblji tezi za 10g. Za koji se odluciti?
Ne znam za razliku 16 i 18mm, ali znam za razliku 13 i 18mm. Zgodno je kad možeš 4 para štapova držati u jednoj ruci (djeca, pakovanje, ovo, ono...). Takođe je mnogo ugodnije skijati sa laganim štapovima zbog mnogo manjeg momenta inercije. Već decenijama koristim Komperdelove najjeftinije tanke karbonske štapove i prezadovoljan sam (bili 40€ na popustu).
Mnogi vole Lekijeve Trigger štapove zbog klik fore, a još više što ih u Svjetskom Kupu mnogi takmičari koriste (bitna stavka mnogima). Smatram ih opasnim i zaobilaziću ih i narednih 50-tak godina što mi je preostalo.
Jel aluminijumski?
Jeste
Ne znam za razliku 16 i 18mm, ali znam za razliku 13 i 18mm. Zgodno je kad možeš 4 para štapova držati u jednoj ruci (djeca, pakovanje, ovo, ono...). Takođe je mnogo ugodnije skijati sa laganim štapovima zbog mnogo manjeg momenta inercije. Već decenijama koristim Komperdelove najjeftinije tanke karbonske štapove i prezadovoljan sam (bili 40€ na popustu).
Mnogi vole Lekijeve Trigger štapove zbog klik fore, a još više što ih u Svjetskom Kupu mnogi takmičari koriste (bitna stavka mnogima). Smatram ih opasnim i zaobilaziću ih i narednih 50-tak godina što mi je preostalo.
Ovi od 13mm su djecji ali ovo izmedju 16 i 18 je za odrasle. Izmedju njihova dva WCR GS modela se dvoumim, nasao sam ih na snizenju za 80eur u duzini 130cm.
https://www.leki.com/int/en/WCR-TBS-GS-3D/65267761125
https://www.leki.com/int/en/WCR-GS-3D/65267771130
Jedan je 18mm a drugi 16mm a ovaj od 16mm je i cak tezi za 5g tako da iako je ova 16mm tanja, izgleda da je punija unutra. Realno mi je onda bolje ici s 16mm.
Istrazivao sam dosta o tom lekijevom trigger sistemu, pise da je atestiran da cim se desi rotacija odmah izbacuje. Sad su se prebacili s trigger S na trigger 3D s 220 stepeni security release sistemom. U principu kao vez za skije, ako se desi rotacija levo ili desno (kao pri padu), sistem izbacuje. Ima dosta tekstova na temu kako ne treba mjesati rukavice i stapove ako sistemi nisu kompatibilni (moraju oba biti ili S ili 3D). Nesto kao ona Stevina prica o grip walk-u.
18377
Nakon 10+ godina koristenja Reusch kozne rukavice, nedavno sam pazario LEKI Worldcup Race coach Flex S GTX rukavice. Posto imaju integrisan grip, zaintrigovan sam da kupim i stapove pa da vidim kako to izgleda.
lexinho021
19.01.2024, 09:47
Nevezano pitanje za stapove, ali vezano za rukavice… Kakvo je stanje sa tim koznim rukavicama? Da li bude hladnije u njima? Ili da li se pokvase brze?
Nisam nikad koristio takav model za skijanje, vec obicne sa goretex membranom, pa sad posto pricate o tome da iskoristim priliku za pitanje :)
Ja vec 20god koristim kozne rukavice i nikada mi nije niti bilo hladno niti su rukavice promocile. Naravno, ovu moju tvrdnju mogu samo da baziram na modelu rukavica koje sam koristio. Ne znam kako je s drugim modelima. Ima cjela tema na forumu o rukavicama ako se ne varam
Ovi od 13mm su djecji ali ovo izmedju 16 i 18 je za odrasle.
Ne znam koje štapove debljine 13mm si gledao, ali ovi moji su dužine 135cm. Jesam u duši dijete, pa sa tog aspekta možda i jesu dječiji štapovi.
Istrazivao sam dosta o tom lekijevom trigger sistemu, pise da je atestiran da cim se desi rotacija odmah izbacuje.
A šta ako se ne desi rotacija, već skijaš jednostavno pada na ruku na tvrdoj stazi (drška štapa je uvijek ispod palca zahvaljujući Trigger sistemu)? Možda ovo: https://www.bssh.ac.uk/patients/conditions/32/skiers_thumb
Ipak više volim starinske drške štapova:
18378
Jesam ja jedini koji ne vezuje uopšte štap za ruku?
lvujosevic
20.01.2024, 01:00
Ja jednom nisam vezao, slucajno mi se pri skijanju zabio stap u sneg i ostao tamo, morao sam da se vracam 20 metara nazad :D od tad uvek vezujem osim kad cekam u redu za zicu
Ja jednom nisam vezao, slucajno mi se pri skijanju zabio stap u sneg i ostao tamo...
Da se to desilo na nekom od zapadnih skijališta i da je skijaš iza tebe naletio na taj štap i zbog njega se spičkao, lako bi se moglo desiti da završiš na sudu i da te to skuuuupo košta.
Jesam ja jedini koji ne vezuje uopšte štap za ruku?
Nisi, ne brini :), već je bila diskusija na ovu temu. Ja isto ne "vezujem" štap, kao i mnogo ljudi koje poznajem. To što ti zaostane štap jednom u tri godine nije razlog da ga svaki put vezuješ kada silaziš sa žice.
Pre neki dan momak na stazi bezazleno padne i jauče, ja priđem i vidim da je palac povredio zbog štapa. Umesto da mu objašnjavam kako da ispravno vezuje štap samo mu objasnim da mu je bezbednije po palac da to uopšte ne radi ;)
Ako skijaš po šumi i vezuješ štap, samo je pitanje vremena kada ćeš da iščašiš rame (kada se "velika" krplja zaglavi u neku granu).
Naurocenie
Na stazi 'vezivati se' iako je lakse na samoj stazi nekome reci ne vezuj se nego objasnjavat Kako je pravilno, svejedno nece razumeti u tom momentum
Van staze 'bez vezivanja' bezbednije je , iako meni tesko odviknuti se te navike
plageton
22.01.2024, 14:22
Da li je pametno na štapove namontirati one štitnike koje takmičari koriste za slalom? Eliminisana je opasnost od povrede usled pada, a i mogućnost da štap bude slučajno ispušten?
Da li je pametno na štapove namontirati one štitnike koje takmičari koriste za slalom? Eliminisana je opasnost od povrede usled pada, a i mogućnost da štap bude slučajno ispušten?
Ključno je pitanje da li kod pada skijaš čvrsto drži dršku štapa u momentu dok aterira ili instiktivno otvori šaku da bi se dočekao na dlanove. Ako je ovo drugo (a mislim da jeste), taj hepek bi samo napravio veću štetu.
Nisam mogao odoleti da ne ucestvujem, a Stekan je toliko toga napisao, a rekao je nesto i sta nije napisao, ali ko je razumeo.
Imam promenjeno vise sapova nego skija. Koristim ih tokom cele godine. Imam ih svakakih, za pesacenje, planinarenje, skijanje, touriranje, freeride itd.
Isto tako jednodelnih, dvodelnih, trodelnih, aluminiski debeli i tanki kao i i karbonski jos tanjih, sa kopcama, navrtavanje, zatezanje, vakve korpe takve korpe, ma svakakvih.
Gubio sam ih, ostavljao namerno tamo negde daleko zato sto ce mi smetati, lomio ih, savijao i sto ti ja znam sta sve.
I naucio sam da karboniski su mnogo nezgodni kada se polome a ti bas trebaju, ali lome se i aluminiski, posebno ako su savijeni pa isravljeni pa opet savijeni itd na jedno isto mesto, ali aluminiski ipak daju drugu pa i trecu sansu, karbonski ne. Trodelni su prakticni samo za pakovanje i nista vise, jednodelni zakon, dvodelni prakticni. Bitno je da budu laki, tako da uvek volim lakse a najvise ih volim da mi se slazu sa skijama, mislim na boju i ovde sam bas ozbiljan, fetis. One za stazu su crne, univerzalne, boje ali sa mrtvacke glave, za bolji efekat.
I da najbitnije da dobro lezu u ruci, kada ih drzite ergonomski, onaku kazeti sebi ovaj stap mi je bas dobro legao u ruci, balansiran.
Sve ostalo je tralala. Eto ako sam doprineo nesto, hvala unapred.
Slazem se s tobom najvise u djelu da stapovi moraju biti iste boje tj u kombinaciji boja kao i skije. I ja sam opsjednut s tim. Pokusavao sam razlicite duzine i debljine, apsolutno se slazem da su aluminijski bolji ako se iskrivi, uvjek ga mozes ispraviti .
Ove godine sam se odlucio da eksperimentisem, ponajvise zbog kupovine novih LEKI rukavica. Preko decenije koristim REUSCH rukavice i najsretniji bih bio da sam nastavio s njima ali sticajem okolnosti sam kupio LEKI. Zaintrigiran ponajvise trigger sistemom rekoh i da njihovim stapovima dam sansu. Ne znam zasto ali nisam bio nimalo zainteresovan za standardni model vec rekoh hajde da probam GS model. Tako da sam pazario LEKI WCR TBS GS 3D. Jedva cekam sledeci izlazak na stazu pa da vidim kakav ce biti osjecaj. Licno kada je pitanje razlike izmedju GS ili standardnih stapova, vise gledam kao da su GS vise cool. Ne vidim da ce nesto biti drugacije u mom skijanju.
Ima li jos iko da skija s GS stapovima?
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.