Prijavite se

Pogledati punu verziju : Preporuka za dužinu ski štapova

DjoleRkc
15.02.2019, 14:25
Planiram da uzmem nove štapove pa mi treba mala konsultacija. Do sada sam vozio fischer štap 125cm, a planiram da pređem na Leki sa Trigger sistemom, pa me zanima da li da uzimam od 125 ili 130, s obzirom da imam 17 god i da ne znam da li ću još da porastem ( znam da ne može da bude ogroman rast ali opet). Visok sam 182 cm

stekan
15.02.2019, 14:42
I za narednih par centimetara rasta su ti štapovi od 125 cm optimalni.

wlad
15.02.2019, 14:43
Imaš onaj standardan "algoritam" za merenje dužine štapova:

17137

Ali trebaš da obratiš pažnju i na to šta ti odgovara, na primer, ja imam dva para štapova, jedan par od 130cm za većim krpljama za skijanje van staze. Štapovi za stazu su dužine 125cm (sa standardnim, malim krpljama), više mi odgovaraju nešto kraći štapovi na stazi - pogotovo kada vozim karving, dugački štapovi mogu da "smetaju" kada ideš u ekstremnije karving zaokrete gde su ti šake bluzu staze...

Slažem se sa Stekanom da će ti 125cm na tvoju visinu raditi odličan posao kao all-round štapovi :)

DjoleRkc
15.02.2019, 14:51
Hvala puno za brze odgovore. Izmerio sam po ovom algoritmu, ispada 119cm+ ta dva inča što dođe 124cm. Što se tiče off piste skijanja slabo idem off piste, a i kad idem to je uglavnom tik pored staze gde ima i drugih off piste skijaša pa je sneg približniji onom na stazi, tako da mi svakako više odgovaraju kraći štapovi.

stekan
15.02.2019, 15:23
Najprostija računica je
dužina štapova = visina skijaša x 0,68

milang
15.02.2019, 15:24
Baš sam nedavno čitao blog na temu dužine štapova.
https://www.paullorenzclinics.com/blog/pole-length

U suštini zavisi od terena/stila skijanja.

forum1nick
15.02.2019, 17:17
Na 185cm meni je 125 optimalno.
Čak uzeo jednom 130 i onda ih kratio na 125.

Mada, kako u zadnje vrijeme vozim malo više karvin zavoja mislim da bi i 120 mogli da prođu.

Ovu računicu visina*0.68 sada vidim i odgovara u centimetar.

Dragan7
17.02.2019, 22:45
Ja sam visok 188 i kupih 135cm sa namjerom da ih skratim, međutim za sad mi nisu predugi.

DjoleRkc
17.02.2019, 23:12
Ja sam visok 188 i kupih 135cm sa namjerom da ih skratim, međutim za sad mi nisu predugi.

Meni bi to bilo previše, mislim da mi 125 odlično pašu

forum1nick
17.02.2019, 23:17
Dobro je dok nema bolova u ručnim zglobovima :)
U svakom slučaju štapovi se uvijek mogu skratiti.

plageton
12.06.2024, 13:25
Povremeno dobijam video-objave od čoveka koji je ski-instruktor i deli neku vrstu skijaških tutorijala posredstvom Fejsbuka. Ima pomalo alternativan pristup i najnovije je da je publikovao kako je princip po kome određujemo dužinu štapova (lakat pod 90 stepeni) temeljno pogrešan te da štapovi treba da su znatno kraći. Stvar je u tome, kaže on, da se dužina štapova određeuje na način koji je primeren isključivo takmičarima, a njima su dugački štapovi potrebni prilikom starta, gde se početnim odbacivanjem dobijaju njima značajni delovi sekunde, a osim toga ni njima dugački štapovi nisu potrebni i samo su smetnja.

Ovaj pristup je zasnovan na tome da skijaši dok su u vožnji praktično nikad nisu u (skoro) uspravnom položaju (kakav imaju u prodavnici dok odmeravaju štapove) nego su u polučučnju i u tom položaju moraju da prave široke i nezgrapne zaokrete rukama da bi ih postavili na pravo mesto. U suštini, optimalna dužina štapa zavisi od dubine čučnja i kaže za sebe da ponekad, kad se spusti baš nisko, postavi štapove na dužinu 110 cm (ima štapove sa promenjivom dužinom) - a rekao bih da nije nizak čovek.

Šta mislite?

Grazer
12.06.2024, 13:35
Mislis Vlada Mandic?

Ne znam sta da kazem o njegovim preporukama ali mogu da pricam iz licnog iskustva. Visok sam 195cm i ceo zivot sam bio ucen i skijao na 135cm stapovima. Pre dve sezone sam presao na 130cm i cak bih se usudio da kazem da sam cak mozda i popravio skijanje posto kao da se moram nize spustati zbog kraceg stapa. Daleko kvalitetnije radim karving zavoje. Naravno mozda samo umisljam i moje poboljsanje je doslo kao posledica drugih stvari :) A mozda ga i nema vec sam sve samo umislio :)
Mozda bude prilike (cisto sumnjam) i da probam jos kraci stap pa da mogu neke konkretne zakljucke izvuci.

Ovo mi je slicno prici oko duzine skija. Da slalom skija mora biti do brade, da trkacka iznad glave, itd.. Nema slalom skije da moze dvometrasu doci do brade posto one idu max do 177cm. Proslu sezonu sam odlucio da skijam na 170cm modelu i imam osjecaj da mi daleko bolje lezi od 177cm modela iz predprosle godine. Radi se o istom modelu skija. Imam daleko bolju kontrolu, nema tresnje vrhova.

stekan
12.06.2024, 15:57
Štapovi ne služe samo za skijanje, već i za odgurivanje na ravnom, kao i za "kočenje" u redu za žicu na nizbrdici.
Za 202cm visine mi je dužina štapova od 135cm optimalna. Nekada davno sam koristio 140cm.
A ovo da za niži položaj u vožnji treba kraći štap, moja logika je da niži položaj znači vožnju pri većoj brzini, a tada ionako nema ubadanja štapova.
Da skratim: treba probati različite dužine i odabrati optimalnu.

stekan
12.06.2024, 20:32
Ako ćemo analizirati detalje, za dužinu štapova može da bude bitna i vrsta veza. Na primjer, pancerice na Rossignol skijama sa Konect pločom su oko 2 cm više udaljene od skije nego na skijama sa vezovima privrnutim direktno na skiju. Drugim riječima, skijaš je viši 2 cm u Konect verziji. U oba slučaja vez može biti isti, npr. Look SPX 12.
Ta dva canta mogu odigrati ulogu pri izboru dužine štapova koja varira svakih 5 cm.

dzoninho
13.06.2024, 12:25
Štapovi ne služe samo za skijanje, već i za odgurivanje na ravnom, kao i za "kočenje" u redu za žicu na nizbrdici.
Za 202cm visine mi je dužina štapova od 135cm optimalna. Nekada davno sam koristio 140cm.
A ovo da za niži položaj u vožnji treba kraći štap, moja logika je da niži položaj znači vožnju pri većoj brzini, a tada ionako nema ubadanja štapova.
Da skratim: treba probati različite dužine i odabrati optimalnu.

Ovo gore navedeno je upravo situacija kada kraci stapovi mogu da predstavljaju problem, tj mozda ne problem ali svakako zahtevanje veceg truda i umaranja. U samom skijanju, sto je Vlada i napomenuo u tom klipu, obizrom da se pozveo na takmicarsko skijanje, sami stapovi mozda i mogu da budu kraci, ali je upitno koliko ih neko realno koristi. Pricamo za skijase sa dobrom tehnikom i agresivnim skijanjem. Kod rekreativaca koji uce, ova prica verovatno ima smisla...

Ovo je moje licno misljenje, ali svakako da je Vlada neuporedivo bolji i iskusniji skijas, iako vidim da se u poslednje vreme trudi da sto vise iskace iz sablona koji koristi 99% instruktora, i da ubacuje neke inovacije.

wlad
14.06.2024, 00:24
Slažem se da određivanje dužine štapova "nije svetinja", svako skija drugačije i treba da odabere "svoju" dužinu štapova.

U principu kada skijaš brzo / karving, štapovi se ne ubadaju pa dužina nije značajna, s' tim da predugi štapovi mogu da "smetaju" (moraš više da ih "sklanjaš" kada legneš na stazu).

Ja sam nekada koristio 130cm dužinu, sada godinama koristim 125cm na stazi (primetio da mi više leži) a za van staze 130 sa velikim krpljama. Van staze ako se negde zaglaviš pa treba da se guraš, ispetljavaš bitno je da su dovoljno dugi i još bitnije da ima velike krplje (visok sam 190-191cm).

Takođe, godinama za stazu vozim skije dužine 165cm (zavisi od proizvođača, 163, 165, 167), kraće skije te teraju da si uvek u dobrom balansu, manje praštaju greške pa te teraju da pravilnije skijaš. Za van staze naravno moraju duže skije pošto su promenljivi uslovi i treba imati "rezerve" da može da se greši ;) plus bolje plivaju...

Grazer
14.06.2024, 09:12
Slažem se da određivanje dužine štapova "nije svetinja", svako skija drugačije i treba da odabere "svoju" dužinu štapova.

U principu kada skijaš brzo / karving, štapovi se ne ubadaju pa dužina nije značajna, s' tim da predugi štapovi mogu da "smetaju" (moraš više da ih "sklanjaš" kada legneš na stazu).

Ja sam nekada koristio 130cm dužinu, sada godinama koristim 125cm na stazi (primetio da mi više leži) a za van staze 130 sa velikim krpljama. Van staze ako se negde zaglaviš pa treba da se guraš, ispetljavaš bitno je da su dovoljno dugi i još bitnije da ima velike krplje (visok sam 190-191cm).

Takođe, godinama za stazu vozim skije dužine 165cm (zavisi od proizvođača, 163, 165, 167), kraće skije te teraju da si uvek u dobrom balansu, manje praštaju greške pa te teraju da pravilnije skijaš. Za van staze naravno moraju duže skije pošto su promenljivi uslovi i treba imati "rezerve" da može da se greši ;) plus bolje plivaju...

Drago mi je procitati da se moj pristup poklapa s pristupom daleko iskusnijeg kolege :) Znaci da nesto radim kako treba