PDA

Pogledati punu verziju : Pancerice jaceg flexa i grafen

marbik
24.01.2019, 23:04
Hocu da uzmem nove pancerice, a kako je za moj broj malo ogranicena ponuda (30-30.5) imam par dilema. Probao sam Head Vector 130 Evo i Head Nexo 120 LYT izmedju ostalog. U radnji na nozi vise mi se svidja osecaj Nexo jer su pancerice radjenje sa primesom grafena i imaju fazon 1.5kg svaka. Jako su udobne, odlican liner, a najvise mi se svidja sto na nozi imam osecaj kao da sam obukao usku patiku koja odlicno drzi nogu sa svih strana, toliko su lagane.

Da li je neko imao iskustva kako to drzi prilikom skijanja, posto nisam siguran da ce bas ostati rigidna kada sa 105kg pritisnem to malo jaco. Inace pored ove 2 probao sam i Atomic Hawx Ultra 120 koja mi je malo preuska i cekam Nordica Speedmachine 110 da stigne da probam, mada mi to malo slab flex, nisam siguran da je za mene.

Ako neko ima jos neku preporuku neka puca, ali naci moj broj je u najmanju ruku izazovno. Meni se recimo po specifikacijama svidja Nordica Doberman 130 i Dalbello Panterra 120, al dzaba, mali brojevi.

Misk0
24.01.2019, 23:37
Ako ti je odgovarao Vector, mozes da probas i Salomon X PRO. Ja sam birao upravo izmedju ova dva modela pre nekoliko godina, po preporuci fittera za moj tip noge. Osecaj je bio skoro isti, Salomon mi je bio za nijansu udobniji pa sam ga uzeo u flex-u 100. Nemam nista lose da kazem o njima.

stekan
25.01.2019, 05:11
Imaš li gdje probati Lange? Rade veličine do 31,5. Stopalo mi je dugo tačno 310mm i Lange SX 120 u veličini 31 mi je savršen. Ujutro zakopčam i preko dana ne diram. Noga fiksirana, peta nema lufta, a udobnost potpuna.

marbik
25.01.2019, 12:32
Lange nisam vidjao uopste da ima u Bg, a rado bi ga probao. Salmon Pro X video, ali nema broj :(.

Mordred
25.01.2019, 17:03
Po Stekanovoj preporuci sam i ja tražio Lange, ali ih kod nas nema. Na kraju sam uzeo Rossignol AllSpeed.

wlad
25.01.2019, 20:29
@marbik: nemoj se držati broja striktno, pošto nema standarda koji proizvođači nisu pokvarili ;). Ja nosim generalno 30.5 (dužina stopala oko 303mm), ali, ;) na primer Nordicu Speedmachine 130 sam nosio u broju 30.5, Dalbello Krypton Cross sam nosio ako se ne varam u broju 29 (mislim da se ni ne prave u većem). Sadašnja cipela (Tecnica Cochise Pro 130) je 30... A sve su po (unutrašnjoj) dužini iste, tako da ...

Pogledaj i thread na tu temu ako nisi već video: https://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?8812-Anketa-Koliko-vam-je-veli%E8ina-pancerica-ve%E6a-od-va%9Aeg-stopala

forum1nick
25.01.2019, 20:57
Ja sam Dalbelom zadovoljan, ali isto sam primjetio da imaju malo veći kalup. Stopalo 295 i koristim njihov broj 29.
Neobično mi je što me je jedna pancerica počela žuljati na unutrašnjoj strani (najširi dio zgloba) a 5 godina taj problem nisam imao.

Moraću tu malo da je fitujem, mada problem riješim preventivnim postavljanjem flastera.
A i vrijeme im je za promjenu :)

marbik
25.01.2019, 21:17
Dobra ideja, mada ovo sto sam probao je bilo taman 30.5 (doduse samo head, atomic i nordica). Vraticu se da probam i Panterru 29.5 po preporuci, hvala. Sta bi od Technice preporucio? Meni deluje da bi najpre ganjao Mach 1 LV, ali vidim da Cochise dosta hvale i ako nije bas da mi treba freeride panca.

wlad
26.01.2019, 00:58
@marvik: nemam pojma šta bih ti preporučio, ja probavam modele pa kada nađem da mi neki dobro legne uzmem - ne obazirem se previše na preporuke sa sajtova.

@forum1nick: verujem da bi ti dobar uložak rešio problem, ne mislim na ceo unutražnji nego samo na dnu cipele (footbed). Verovatno ti se samo nagnulo malo stopalo u stranu (razgazio/razvalio se sadašnji footbed) u cipeli i onda se "nagnulo" stopalo u stranu i cela noga... Ako imaš*još negde u blizini da ti neko uradi custom footbed to je najbolje rešenje, ali verujem da bi ti rešio problem i neki od onih u prodavnicama ski opreme.

forum1nick
26.01.2019, 14:07
Prvo ću probati sa kantingom. Moguće da se pomjerio. Mada je problem minimalan. Kod nas u Sarajevu custom uložak se neće raditi prije 22. vijeka.
:)

marbik
26.01.2019, 19:07
Evo probao jos malo danas i uspeo sam da nadjem Technica Cochise 130 DYN, odlicno lezi na nozi, jedino sto joj je cena 60k :glavaozid. Druga opcija je Nordica Speedmachine 120 za 30k ili jedan od onog gore 2 Head-a (pre mozda Hexo) za tipa 45k. Wlad kakav je tebi utisak sa Cochise, meni se mozda i najvise svidja kako lezi na nozi, 42 stepeni mzoe da se pomera u walk modu, deluje kao bas dobra pancerica. Jedino je cena bas jaka, mada vidim po netu, to je ta cena.

wlad
27.01.2019, 01:32
Meni je to odlična cipela, lakše se hoda u njoj dosta nego u npr. Speedmachine 130. Ja ni ne "uključujem" walk mod.. Nego i šetam u ski modu, mrzi me da to proveravam posle ;)
Ja je nisam platio 60k, uzeo sam pre neku godinu van sezone tako da je bila oko 300e ne sećam se tačno..

marbik
27.01.2019, 13:00
A downhill performanse vs Speedmachine. Iskreno manje vise me zabole za tu setnju, jer kad idem dubok idem tako sto skrenem sa staze, nije da tabanam sa skinovima pa da mi je bitan pokret. Nije los fazon da imas, ali nije mi kljucno. Vise me zanima kako drzi prilikom spustanja i udobnost. Hvala na pomoci :)!

DRAGON
27.01.2019, 15:03
I ja gledam nesto. Osecam da mi Nordica GTS (flex 100), koju imam godinama vec, postaje premekana. Probao sam Nordica Cruise 120, vrlo udobna cipela, i sto mi je najvaznije, dole je siroka 104. Tako da je to resenje za siroko stopalo.

wlad
27.01.2019, 21:27
@marbik: što se tiče skijanja to je sve isti đavo meni ;) ako ti cipela dobro drži nogu i ima 130flex nema šta da se misliš :D

Meni se više sviđa Cochise od Speedmachine zato što su fizički lakše cipele, drže isto na stazi, što se tiče "izolacije" isto veoma slične. Cochise su malkice praktičnije zato što se izuzetno lako nazuvaju/skidaju, lagano hodaju i sl..

Speedmachine me je super služio, ali ja imam "problem" da dosta dana godišnje skijam i onda se relativno brzo uložak "razgazi" i ne drži mi cipela nogu kao nova (posle 150 dana skijanja ;)). I onda imam izbor ili da nađem novi uložak i zamenim ga u cipeli ili da kupim nove, a kupovina novih je uvek lakša opcija...

forum1nick
28.01.2019, 00:25
I ja gledam nesto. Osecam da mi Nordica GTS (flex 100), koju imam godinama vec, postaje premekana. Probao sam Nordica Cruise 120, vrlo udobna cipela, i sto mi je najvaznije, dole je siroka 104. Tako da je to resenje za siroko stopalo.
Ovo za 104 nisi morao da napišeš...
Odmah me baciš u razmišljanje da mjenjam pancerice :)

forum1nick
28.01.2019, 00:28
@marbik ne znam koliko dana provodiš na skijama, ali je razlika u cijeni baš ozbiljna i zbog toga bi dao prednost toj Nordici.
Mada, mora se priznati da Technica izgleda baš "instruktorski".

marbik
28.01.2019, 12:15
Pa razlika u ceni je jaca ali na 4-5 godina koliko koristim jedne pancerice nije dramaticna. Vise se razmisljam sto mi deluje da na stazi i pod pritiskom jako slicno drze pa onda 250e dam vise za lepsu pancericu (subjektivno) i opciju za hod i 10 veci flex. Razmislicu jos malo pa odluciti, obe deluje ok. Pod rukom i kad probas ipak Technica deluje malo ozbiljnije - kopce od boljih materijala i sveukupni utisak da je kvalitetnija.

forum1nick
28.01.2019, 16:13
Meni je takođe hod u pancericama sasvim nebitan. Flex razlika 120-130 je neznatna.
Udobnost je ono što je važno, ali najgore što se to kod nas teško može provjeriti. 10 minuta dok ih probaš u radnji neće ti ništa pokazati, a prodavci će te već smatrati poluludim :)

marbik
28.01.2019, 16:57
Prodavci kod nas generalno znaju o prodaji pancerica koliko bi i ja znao o prodaji avio motora. Mogu misliti kako je pocetnicima koji se uzdaju u njih. Dobro je dok ne izadju iz radnje sa klizaljkama umesto pancericama. Cast izuzecima, ali ove vece radnje kod nas koje su zastupnici su katastrofa sto se tice prodajne snage.

malada
28.01.2019, 23:25
Nemojte tako, u Intersportu su bili poprilicno upuceni, takodje u Rossiju i SaltoM i vrlo strpljivi za probavanje pancerica (po pola sata svaki put).

marbik
29.01.2019, 11:00
Zato rekoh cast izuzecima (poslednja radnja jedino, sa njima imam iskustva). Ovo sto sam ja bio skoro ja katastrofa (nijedna od ovih 3 gore, dakle sve ostale koje prodaju pancerice kod nas). Neko ko gleda pancericu 300-500e dobije paznje koliko kad idem da kupim veknu hleba. Ili me npr ubedjuju da prvo treba da zatvorim donju kopcu na pancerici. Nista ti ne preostaje nego ignore i zvacu vas ako mi trebate. Ali ok za nekog ko zna sta gleda, zamisli kako je nekome ko prvi put kupuje. Sve sto sam pitao svuda nisu umeli da odgovore (tipa ne znaju cemu sluzi neki dodatni umetak, kako se podesava flex kod panci sa adjustible flexom, da li rade boot fitting i sl). Bas uzasna usluga u skladu sa srpskim standardima u trgovini.

niipheus
29.01.2019, 12:46
Iako SaltoM smatram jedinim mestom u Srbiji gde se moze odneti skija na servis jer ljudi znaju sta rade i imam veliko poverenje u njihov rad, po pitanju cipela smatram da imaju samo minimum potrebnog znanja koje je potrebno kako bi se pomoglo potencijalnom kupcu prilikom kupovine. Naravno u odnosu na neke druge radnje, oni su odlicni, ali reci za bilo koju radnju kod nas da imaju prodavce koji nesto znaju o prodaji cipela je blago receno smesno. Imao sam prilike da posecujem sajam i prodavnice u prethodnih 5 godina svake sezone, trazeci cipele za sebe i za prijatelje i cega sam se sve nagledao i naslusao od prodavaca u svim prodavnicama, moze knjiga da se pise.

DRAGON
29.01.2019, 13:32
Ja sam se jednom posvadjao s nekim likom iz Planet Bikea koji se pravio previse pametan, a prosipao je neke glupe fore. :cool: Dobra stvar je sto u Salto M poznajem vlasnika, pa mi je prethodni put dao pancerice da nosim kuci, te sam ih nosio par sati po stanu pre kupovine.

trendo
29.01.2019, 15:20
Sto se tice flexa...

When it comes to boots I find that the forward and lateral flex isn’t too bad when going lightweight. But when you get to the size 29-30 shells that I use you tend to get quite a bit of twisting flex in the lower shell. Obviously this gets worse with wider skis, on 120 mm wide skis it is really noticeable. This also seems to weaken the plastic over time. My semi-light boots (Salomon MTN Lab, Dynafit Mercury, etc) lasted about 40 days each, after which they were too soft.

Ovo je komentar sa jednog bloga. Tako da mi sa vecim MP ne bi bilo lose da uzmemo u obzir da ce nase cipele brze 'ostariti' nego onih sa manjim MP :)

marbik
29.01.2019, 15:54
I dobro se povezuje sa incijalnim pitanjem u postu, a to je da li materijali koji cine pancericu laganom (poput grafena) mogu da posluze i kod tezih skijasa (sa pancericom 29-30 za ocekivanje je da ste tezi u odnosu na prosecnog skijasa). Izgleda da ipak ne :(.

forum1nick
29.01.2019, 16:49
Zato rekoh cast izuzecima (poslednja radnja jedino, sa njima imam iskustva). Ovo sto sam ja bio skoro ja katastrofa (nijedna od ovih 3 gore, dakle sve ostale koje prodaju pancerice kod nas). Neko ko gleda pancericu 300-500e dobije paznje koliko kad idem da kupim veknu hleba. Ili me npr ubedjuju da prvo treba da zatvorim donju kopcu na pancerici. Nista ti ne preostaje nego ignore i zvacu vas ako mi trebate. Ali ok za nekog ko zna sta gleda, zamisli kako je nekome ko prvi put kupuje. Sve sto sam pitao svuda nisu umeli da odgovore (tipa ne znaju cemu sluzi neki dodatni umetak, kako se podesava flex kod panci sa adjustible flexom, da li rade boot fitting i sl). Bas uzasna usluga u skladu sa srpskim standardima u trgovini.
Pa to što ski prodavci na 300km od planine (BG, NS,...) i ne barataju najbolje ski opremom, nekako bih i mogao da razumijem, ali ljudi kod nas u Sarajevu u krugu od 50km su 3 planine sada + skijalište na Palama, svima puna usta Vučka i Olimpijade, 60-70% ljudi je stalo na skije,... a u prodavnici ski opreme rade stručnjaci za krompir.

I još te prodavce da razumijem (male plate, pa najgori ostanu), ali ski servis Granzov na Jahorini na zahtjev da mi zadrže fabričke uglove oštrenja skije kažu što će ti to, pa nisi takmičar, a na moje insistiranje kažu da ne mogu zbog moje skije da mjenjaju podešavanja mašine.

Mi smo izmislili vremeplov i polako se približavamo 1960-toj godini.

markoko
31.01.2019, 18:52
Pa razlika u ceni je jaca ali na 4-5 godina koliko koristim jedne pancerice nije dramaticna. Vise se razmisljam sto mi deluje da na stazi i pod pritiskom jako slicno drze pa onda 250e dam vise za lepsu pancericu (subjektivno) i opciju za hod i 10 veci flex. Razmislicu jos malo pa odluciti, obe deluje ok. Pod rukom i kad probas ipak Technica deluje malo ozbiljnije - kopce od boljih materijala i sveukupni utisak da je kvalitetnija.Ako ti nije hitno sacekaj mart bice popusta, ja sam prosle godine uzeo tecnicu bas je bio dobar popust ne secam se tacno ali recimo sa 45000 na 25000

Milan9
11.02.2019, 18:30
Da li je neko imao prolema sa pancericama koje skvice ? I kako ga resiti ? :confused:

Dragan7
11.02.2019, 23:26
Miš ti se uselio?

Milan9
11.02.2019, 23:52
Skripe * eee da je mis lako bi...