Pogledati punu verziju : Kupovina skija - pomoc u izboru
Pozdrav svima,
odlucio sam se za kupovinu novih skija, pa od Vas ocekujem misljenje, komentar pri izboru. Kako sam pocetnik u ovom sportu, nekih cetiri godina i oko 50ak dana ukupnog skijanja, tako se i moj izbor svodi na skije za pocetnike.
Pre tri godine sam dobio polovne skije od prijatelja, lepo ocuvane, na kojima sam koliko-toliko savlado tehniku skijanja. Radi se o HEAD world cup skijama iz 2009/10, (ako nekome nesto znaci) da li je do skija ili je do mene, znam samo da je bilo jako tesko skijati :dontknow: E sad, moj izbor se svodi na nekoliko modela:
Elan Explore Erise 72 ili Elan Explore Erise 76
Elan Amphibio 10
Head Natural Instinct Ti
Salomon X-Max X7 Ti
Atomic Performer XT Scandium
Sve su u velicini 170cm, a ja sam visok 185, ili da izaberem jedan nivo vise
Head Strong Instinct Ti ili Salomon Xdr 79 Cf one su dostupne i u velicinama od 160cm, a sve dolaze u kompletu sa vezovima
Kao sto sam napisao, sebe smatram za pocetnika iako bez ikakvih problema vozim i crvene staze (crne zaobilazim u sirokom luku sa skijama na ramenu), zelim skiju koja nije brza i koja se lagano vozi jer zelim da uzivam u voznji :ski:
Ocekujem komentare samo za ove modele, znam da cete mi predloziti i neke druge modele za koje mislite ili znate da su bolji ali su svi ovi modeli trenutno dostupni u nasim radnjama i svi su u cenovnom rangu do 35k din sa popustom :sm021:
Hvala unapred
...Radi se o HEAD world cup skijama iz 2009/10, (ako nekome nesto znaci) da li je do skija ili je do mene, znam samo da je bilo jako tesko skijati ...
Do skija je. Da si tih 50ak dana skijao na odgovarajućim skijama, sada bi bio bar napredni rekreativac. Kao da si učio voziti auto u ferariju.
Nisam ljubitelj Amphibio fola, ali od ponuđenih modela moj glas ide za Elan Amphibio 10.
Ocekujem komentare samo za ove modele, znam da cete mi predloziti i neke druge modele za koje mislite ili znate da su bolji ali su svi ovi modeli trenutno dostupni u nasim radnjama i svi su u cenovnom rangu do 35k din sa popustom :sm021:
Hvala unapred
Nesto sto je Stekan pomenuo pre nekoliko nedelja, na zalost nisam mogao da nadjem da ih i probam
Nordica GT76 CA u 174cm za 37.5k (http://planetbike.rs/pbshop/Ski%20oprema/Alpsko%20skijanje/Skije/43839/)
Nordica GT76 CA u 168cm za 32.5k (http://planetbike.rs/pbshop/Ski%20oprema/Alpsko%20skijanje/Skije/43781/)
Identicne skije, osim boje ali nema u svim velicinama. Ja bih isao na duze.
plageton
12.03.2018, 16:16
Ne mogu da kažem da poznajem sve modele koje si naveo, ali ukupni moj utisak je da je za tebe Amphibio sasvim odgovarajući izbor.
Nesto sto je Stekan pomenuo pre nekoliko nedelja, na zalost nisam mogao da nadjem da ih i probam
Nordica GT76 CA u 174cm za 37.5k (http://planetbike.rs/pbshop/Ski%20oprema/Alpsko%20skijanje/Skije/43839/)
Nordica GT76 CA u 168cm za 32.5k (http://planetbike.rs/pbshop/Ski%20oprema/Alpsko%20skijanje/Skije/43781/)
Identicne skije, osim boje ali nema u svim velicinama. Ja bih isao na duze.
Meni je preporučio taj model i ja sam na kraju njih i uzeo, ali ih još nisam probao :(
Možda uspem u poslednjoj sedmici marta još neki dan uhvatiti, ali izgleda da će da čekaju sledeću sezonu.
Pošto ovde često pročitam da se traži mišljene o određenim modelima, i da je poželjno lično iskustvo a ne samo na osnovu net recenzije, koristim priliko da prenesem iskustva MM ( mog muža, prim.prev.)
Naime, kada pomisliš da si završio ski sezonu pa odlučiš da prodaš sopstvene skije ( i uspešno ih udomiš), a onda isksrne još neki ski vikend i shvatiš da nemaš na čemu da skijaš, ne preostaje ti ništa drugo nego da ih rentiraš jer je kupovina novih planirana za sledeću ski sezonu.
E pa već kada se rentira, eto prilike da se probaju neki interesantni modeli.
1. Salomon X-Drive 8.0
https://www.evo.com/outlet/ski-packages/salomon-x-drive-80-fs-skis-xt12-bindings
Rentirane na Torniku ( Beosport) poslednjeg vikenda rada skijališta. Prirodnog snega je bilo dovoljno i nije bilo toplo, ali se nisu baš preterano potrudili da utabaju staze, pre bi se reklo da su ga samo nabacali da izdrže dok ne stave ključ u bravu.
Na takvoj ne pretrano uređenoj stazi su se ove skije pokazale odlično. Stabilne, lako upravljive i tvrde taman koliko treba. Od njega preporuka za ove skije.
MM je u katgoriji naprednih rekreativaca tako da se i time rukovodite kada je lično mišljenje u pitanju.
Blizzard X-Power 770 Ti
https://www.evo.com/outlet/ski-packages/blizzard-x-power-770-ti-iq-skis-tp12-cm2-bindings
Rentirane na Kopaoniku ( Stiv) za Uskrs. Uz sav trud Skijališta Srbije da što bolje utabaju staze, vreme nije baš išlo na ruku, tako da zbog visokih temperatura staze su vrlo brzo bile mekane i razrovane! I na takvim stazama ove skije su se pokazale vrlo pristojno, za nijasnu mekše od pomenutih Salomon i neznatno manje stabilne, mada su uslovi ipak bili lošiji nego na Torniku tako da je možda do staza a ne do skija. Sve u svemu takođe preporuka i za njih jer su se za tih nekoliko dana pokazale vrlo pouzdane i odlične za celodnevno rekreativno skijanje. Brzina im je takođe vrlo zadovoljavajuća jer je dao sebi oduška na nešto tvrđoj praznoj stazi na noćnom skijanju.
Salomon su bile u dužini 168, a Blizzard 167, i savršeno su mu legle na njegovih 176 :)
Pozdrav svima, potrebna mi konsultacija. Razmišljam se o kupovini Dynastar legend pro rider skija https://www.evo.com/outlet/skis/dynastar-legend-pro-rider5 . Da li neko ima nekakvo iskustvo sa ovom skijom?
Napredan sam skijaš, forsiram powder kada god ima uslova za to. Visok sam 176cm, imam 39 godina, 75kg, u prilično dobroj formi. Dilema je koju dužinu izabrati? Da li 166, ili 175? Trenutno vozim Blizzard Bushwacker malo stariji model 175cm dužine i u principu nemam problema sa dužinom, ali opet savet, da li bi mi 166cm bio konforniji, bi mi značio...
Ivan Bgd
16.05.2018, 16:14
175 bez razmisljanja
:)
Vrede li šta? Mogu li se iole pristojno voziti po stazi, ili su samo za mekoću? Po recenzijama koje sam čitao na EVO sajtu kažu da gripuju pristojno za tako debelu skiju.
Ivan Bgd
17.05.2018, 16:18
Ne znam nisam te probao.
Rekoh ti generalno za duzinu.
Minimum tvoje visine ili do +10cm.
Pozz
plageton
18.05.2018, 14:09
"Kad god ima uslova za powder."
Ne znam koliko provodiš vremena na snegu, ali ako je 10-15 dana godišnje, kao većina, ne znam koliko često ćeš imati uslove za powder. I ja volim of pist kad ima uslova, ali to bude jednom u nekoliko godina, a i kada se desi, opet ti trebaju skije i za tvrdu stazu.
Širina od 115 je ekstremna. Neće me niko ubediti da to valja za nešto drugo osim za dubok sneg. Ne kažem da se ne može za nevolju voziti i po pisti ali prosto ne može biti dobra za to.
Pa imaj to na umu. Ako ti treba skija za dubok sneg, onda je 175 cm OK. Ako hoćeš i za po stazi, kombinacija kratke a široke skije mi ne izgleda kao dobar kompromis, a ako je pak široka i dugačka (176 mm), onda je stvar jasna, sa tim ideš na uređenu stazu samo ako moraš.
Početnik sam, koje bi mi preporučili od ovo dvoje:
Salomon X-Max X7 Ti
Elan Amphibia 11 tips ?
Kostaju isto.
Pancerice su mi Nordica Sportmaster90.
Početnik sam, koje bi mi preporučili od ovo dvoje:
Salomon X-Max X7 Ti
Elan Amphibia 11 tips ?
Kostaju isto.
Pancerice su mi Nordica Sportmaster90.
Moje, skromno, misljenje, da je sve sto nabrojaste pretvrdo za POCETNIKA sa sve cipelama. Neku skiju meksu bez Ti zbog savitljivosti a i tezine samih skija, cipele recimo 60, i nesto kracu skiju nego sto tabele preporucuju za vasu visinu, radijusa cca 15m-za pocetak. A onda posle cca 30 dana intezivnog skijanja nesto tvrdje. Ako mozete bar 5 dana u kontinuitetu skijanja napraviti-EXTRA...napredak ce biti brzi.
Tvrdoća cipele zavisi pored tehnike i agresivnosti skijanja dosta i od težine skijaša. Mislim da za bilo kod odraslog muškarca flex index 90 nije mnogo, nego verovatno za početnika "taman".
Generalno je Nordica poznata da imaju udobnije cipele, nešto su mekše od deklarisane vrednisti, pa tim pre flex index 90 nije po mom mišljenju uopšte mnogo...
Što se tiče skija, ne vidim neku poentu kupovine mekane skije (koje su pogodne za početnike) koja će da traje koliko i početnički dani.. Ako kažemo da npr. treba 30 dana skijanja da se pređe u sledeću kategoriju skijaša - da su tada te "mekane" tj. početničke skije prevaziđene (i da vas "koče" u daljem razvoju). Onda je verovatno bolje tih prvih dana skijanja iznajmljivati opremu, i tako "prevazići" te skije. Takođe, prednost iznajmljivanja je i probavanje različitih skija, mana je naravno da početnik teško može da zna šta mu treba (i šta je uopšte početnička skija), ali će isto tako u tim prvim danima veoma lako kupiti nešto pogrešno. A ako se iznajmi pogrešno, odšeta se do rente i zameni..
plageton
15.10.2018, 15:01
Složio bih se sa wladom da je za početnika pametno da iznajmi (meku) skiju i da kupovina nema poentu jer se ta faza brzo prevazilazi. Strano mi je da se neko sa 30 dana na snegu još uvek računa kao početnik. Ko je početnik sa 30 dana na skijama, biće početnik i posle 130, jer je naprosto neambiciozan skijaš.
Što se fleksa tiče, ne znam, to je pre svega pitanje komfora. Tvrde cipele će biti tvrde svakome, bez obzira koliko je težak i da li je početnik. Ako neko ko je početnik je spreman da žrtvuje malo udobnosti računajući na brz napredak, onda 90 nije preteran fleks. Ali ako se ipak računa na izvesno osećanje udobnosti, onda mislim da je 80 prikladnije, pa ni od manjeg fleksa ne treba bežati ako čovek nije težak i ne planira agresivno skijanje.
Ja dam početnik od recimo 7 dana na snijegu:).
Odgovorili ste me od kupovine novih, mislim da ću neke polovne do 100E, manja je greska ako ne valjaju. Nisam oduševljen iznajmljivanjem...
Ja dam početnik od recimo 7 dana na snijegu:).
Odgovorili ste me od kupovine novih, mislim da ću neke polovne do 100E, manja je greska ako ne valjaju. Nisam oduševljen iznajmljivanjem...
Ispravna odluka. Činjenica da u oktobru razmišljaš o skijanju je dobar znak da ćeš vrlo brzo napredovati.
Što se pancerica i njihove tvrdoće tiče, po mom skromnom iskustvu ne postoji pretvrda pancerica (isključujem prave race modele), postoji neudobna pancerica. Sve što se deklariše ispod 100-110 flex je napravljeno za one koji ne mogu ili ne žele da plate ozbiljnu pancericu. Ovo važi i za početnike, ne kupujte ništa ispod 100 flex, nikada, osim ako si to zaista ne možete priuštiti.
Što se pancerica i njihove tvrdoće tiče, po mom skromnom iskustvu ne postoji pretvrda pancerica (isključujem prave race modele), postoji neudobna pancerica. Sve što se deklariše ispod 100-110 flex je napravljeno za one koji ne mogu ili ne žele da plate ozbiljnu pancericu. Ovo važi i za početnike, ne kupujte ništa ispod 100 flex, nikada, osim ako si to zaista ne možete priuštiti.
Slažem se potpuno. Veliki flex index znači samo da se pancerica teže savija naprijed, a udobnost je nešto sasvim drugo i zavisi od drugih elemenata.
Ivan Bgd
16.10.2018, 18:59
Bas tako nista ispod fleksa 100 ili cak 110 jer su lajneri kod tih pancerica daleko udobniji i kvalitetniji, a kod vecine modela moze cak i flex da se podesi +- 10.
Naravno jaci flex bolja kontrola skije.
Covek vec ima pancerice znaci da je to gotovo i sa 90 flexa zadovoljavajuce za njegov nivo, ali nije sigurno da je to to. Prve pancerice koje covek kupi su uvek za menjanje posle nekoliko sezona, ili su velike ili siroke :)
plageton
17.10.2018, 01:07
Sve što mogu reći o ovome je na bazi ličnog iskustva kao vlasnika Dalbelo Kripton fleksa 120. Kupio sam ih jer modela od 110 fleksa nije bilo i mogu reći da tu tvrdoglavost verovatno ne bih ponovio. Naravno da cipele mogu biti loše i neudobne sa bilo kojim fleksom, ali u načelu cipele nižeg fleksa jesu udobnije u vožnji, na račun čisto sportskih performansi. Da nisu udobnije niko ih ne bi ni pravio.
Samo mi skije nedostaju. Sviđa mi se konfor da imam svoje skije, mozda bi nekad isao i na sat skijanja...
Kao što vidite, promijenio sam podatke u profilu vezano za skije. :)
Evo prvih utisaka:
Nordica Sportmashine 90 su odlične i za polupočetnike kao što sam ja, udobne i posle čitavog dana nošenja. Bio sam umislislio da su tvrde dok sam ih razgažavao po stanu, ali na snijegu je to nešto sasvim drugo. Mislim da sve ispod ovig flexa je bacanje para.
Skije Solomon xmax7ti su mi takodje legle, stabilne su, a i privlače pažnju izgledom.
drazzenb
19.01.2019, 11:11
Pozdrav svima! Ja sam novi na ovom sajtu i pokušao bih dobiti savet od iskusnijih korisnika po pitanju verovatno najčešće teme – koje skije odabrati?
Znam da ima dosta da se ’kopa’ po ovom forumu na tu temu, i već jesam, no ja bih dodao jedan lični ’ugao’. Naime, imam 52 godine životnog i nekih 10 godina skijaškog staža. Dakle, počeo sam sa 40 i sa dve godine pauze skupio sam nekih 80-ak dana skijanja sa prosekom od 7-8 dana po godini. Nisam više početnik, ali ekspert svakako nisam. Niti stremim ka tome.
Počeo sam na sopstvenim skijama - kupio Blizzard (ne sećam se više modela, ali je bio početnički) i odskijao nekih 4-5 sezona nakon čega je Blizzard otišao u arhivu – da bih onda počeo tražiti ’jače’ modele, uvek kroz najam.
Svašta sam najmio/vozio – nisam uvek bio u poziciji da biram, a i da jesam ne znam da li bih znao šta izabrati – bile su tu i Atomic ETL (zaista EasyToLearn), TecnoPro Pulse 75, Volkl Race Tiger, Elan Amphibio 16 Ti2... i moram reći da sam se na svim tim skijama manje više (dovoljno) ugodno osećao. Navodim da sam umeren vozač, malo više zavoja, nisam nešto veliki ljubitelj brzina niti ravnih (spust) deonica. Recimo – ako je verovati Ski Trackeru – maks brzina na kojoj se još uvek dobro i bezbedno osećam je nekih 50-55 km/h, nešto u veleslalom stilu vožnje, i samo po uređenim stazama. Sa hupserima sam se do pre par godina prilično mučio, a na neuređene staze ni probao.
I da, ono što je bitno: osim 52 g starosti i relativno dobre kondicije, posedujem 192cm visine i 104 kg težine.
I tu dolazim do mog ’ugla’ problema: taman sam pomislio da ja svoj način skijanja mogu ’sprovesti’ na ma kojoj skiji (ne računam naravno one ’trkačke’), desi mi se da prošle zime iznajmim neke TecnoPro Pulse 78Ti, 170 cm, i – skijanje mi se ’raspadne’. Bukvalno nisam bio u mogućnosti da upravljam tim skijama, nego su one imale neki svoj put. Mučio sam se i na plavim stazama, a na crvenoj gde su već bili hupseri, verujem da – da me je neko snimao imao bi materijal za YouTube. Katastrofa. Pri tom skije su bile kao nove, i delovale vrlo kvalitetno – u struku možda malko šire: 78mm.
Ove godine (Kreischberg - Murau) sam sa ’strahom’ iznajmio skije u lokalnom Intersportu – i ’ni kriv ni dužan’ dobio Atomic Redster G9, 171 cm, kao nove. Kako sam ih uzeo popodne za sledeći dan, nisam spavao u iščekivanju sutrašnjeg dana. Kad ono – fantazija! Ne znam da li sam ikada lakše, lepše i bolje skijao. Dobro, i staze su bile odlično uređene, tek koji ’hupserčić’ u drugom delu dana. Ali, vozio crvene sa uživanjem a crne – sa ponekim, za moje pojmove, vrlo strmim nagibima – vozio lagano i ’tehnički’, bez panike i ’preživljavanja’.
Sada sam na pragu odluke da kupim nove skije. Uz sve prednosti najma, pomalo sam umoran od sve više čekanja u redovima kod prijave i odjave, te ’neizvesnosti’ kakve ću skije dobiti. Da nije bilo ove epizode sa Pulse 78Ti ne bih vas morio ovim podugim tekstom. Ali, sada pitam – ako neko ima ideju – šta je to moglo da me toliko ’udalji’ od neke (prosečne) skije? Šta bih ja to trebao da izbegavam kod odabira?
Naravno, posle pozitivnog iskustva sa Redsterom kupio bih ih odmah – da ne koštaju cca 800 EUR. A moj budžet dobacuje do 300-350...
forum1nick
19.01.2019, 15:18
A polovan Redster?
Ja skijam, istina na slalom modelu, Redster 171 savršena skija za stazu.
Drug koji je trenutno u Austiji kaže da je tamo Redster S9 500€ u prodavnici.
Pazi, Redster nije nikakva Atomic exskluziva. Model koji ti navodiš ne njihova najtvrđa komercijalna veleslalom skija. Siguran sam da bi ti sličan profil skije i drugih proizvođača odgovarao.
Zdravo Dražene,
Očigledno da ti ipak odgovara nešto tvrđa skija, ova koju si vozio po radijusu spada više u GS skije nego SL. Ako skijaš samo po stazi onda mogu da ti preporučim skiju koju ja koristim za stazu: Head WC Rebels iSLR, to je ista skijao kao nekadašnji iSLX koji ja vozim. Nije pretvrda, tj. nije top model SL skija (Head iSL) a može da se vozi u svakakvim stilovima ;), ja po stazi skijam prilično brzo a opet je ovo čista SL skija.
Jedina "mana" je cena od oko 400eura, ali s' obzirom da je vrhunska skija cena je odlična. Inače na kraju prošle sezone (popust) je bila oko 350eur ako se dobro sećam.
Ja sam visok 190cm (oko 84kg) i "vozim" je u 165cm dužini, ako ti treba malo veća stabilnost možeš da ideš i na 170cm, ali mislim da bi ti odgovarala i 165cm..
drazzenb
20.01.2019, 17:49
A polovan Redster?
Ja skijam, istina na slalom modelu, Redster 171 savršena skija za stazu.
Drug koji je trenutno u Austiji kaže da je tamo Redster S9 500€ u prodavnici.
Pazi, Redster nije nikakva Atomic exskluziva. Model koji ti navodiš ne njihova najtvrđa komercijalna veleslalom skija. Siguran sam da bi ti sličan profil skije i drugih proizvođača odgovarao.
forum1nick - hvala na komentaru. Dok sam još bio u Murau pogledao sam u lokalnom Intersportu i našao Redster G9 za 800 EUR, dok sam na povratku, u Pardnorfu našao iste na sniženju - 700 EUR. No, iskreno, da sam i naleteo na Redster S9 od 500 EUR, prosto nemam taj 'budžet' trenutno...:sm012:
Mada, da mogu - verovatno bih izabrao slalom model svakako.
drazzenb
20.01.2019, 18:42
Zdravo Dražene,
Očigledno da ti ipak odgovara nešto tvrđa skija, ova koju si vozio po radijusu spada više u GS skije nego SL. Ako skijaš samo po stazi onda mogu da ti preporučim skiju koju ja koristim za stazu: Head WC Rebels iSLR, to je ista skijao kao nekadašnji iSLX koji ja vozim. Nije pretvrda, tj. nije top model SL skija (Head iSL) a može da se vozi u svakakvim stilovima ;), ja po stazi skijam prilično brzo a opet je ovo čista SL skija.
Jedina "mana" je cena od oko 400eura, ali s' obzirom da je vrhunska skija cena je odlična. Inače na kraju prošle sezone (popust) je bila oko 350eur ako se dobro sećam.
Ja sam visok 190cm (oko 84kg) i "vozim" je u 165cm dužini, ako ti treba malo veća stabilnost možeš da ideš i na 170cm, ali mislim da bi ti odgovarala i 165cm..
Zdravo Vladislave - i hvala za komentar. Skija koju navodiš me je ozbiljno zaintrigirala. No, cena mi je problem - ako znaš gde je to prošle godine bilo spalo na 'podnošljivih' 350 EUR, javi (ne znam zapravo da li je to dozvoljeno, obzirom na reklamu), imam vremena da sačekam i ove godine.
E sad, moja večita dilema - dužina skija. Kada sam počinjao pratio sam ono pravilo 'između brade i nosa', uzeo pomenute Blizzard u dužini 176cm i - dosta se mučio, pogotovo sa hupserima. Nekako mi je uvek zadnji deo 'zapadao' u sneg. Naravno, svestan sam da je to pre svega zbog nedostatka tehnike. A kada sam iznajmio prve skije - Atomic ETL, 165cm - ja sam 'progledao'. Sve mi je bilo lakše. No, kontam da mi je tehnika uznapredovala, pa sam na ovim Redster od 171cm zaista uživao. Tako da, mislim da sam ipak bliži 170cm.
Head za Srbiju zastupa Markoni, skiju koju sam ti predložio je:
http://www.markonisport.rs/sr/proizvod/head-wc-rebels-islr-170cm
Ista ta skija kod Markonija je na kraju / van sezone (ako se ne varam) bila 350eura..
U prlici sam da povoljno kupim Elan AMPHIBIO 14 TI FUSION, 178cm.
Voleo bih da cujem misljenja o ovoj skiji? Zadnjih par godina sam vjeran Fischer RC4 Super race SC, 175cm. Vreme je za promjenu i mislio sam da predjem na Amphibio.
Za one koji me jos ne znaju :) 195cm, 110kg.
Ljudi pricaju kako im je Fischer RC4 tezak, zahtjeva puno snage, tvrd. Meni je bio super, s lakocom sam ga vozio. U kombinaciji s Salomon Impact 8 CS 100 pancericama mislim da je lepo funkcionisao. Nije mi do skijanja off road-a, ostajem na stazama i zelim sto vise kratkih zavoja ali i ponekad da pustim skiju pa vezem i nekoliko sirokih.
Naravno, Fischer je bio zahtjevan cim nije perfektna staza i to je taj problem sto ga sad zelim rjesiti posto nece uvjek staza biti top.
Ako uporedimo RC4 SC i 14 Ti Fusion, gde sam?
Naravno, Fischer je bio zahtjevan cim nije perfektna staza i to je taj problem sto ga sad zelim rjesiti posto nece uvjek staza biti top.
Nije ni čudo s obzirom da je struk 67 mm. Elan je 6 mm širi i sigurno će biti tolerantniji na razrovanoj stazi. Mislim i da ima nešto veći radijus. Go for it.
Mislim da je to jako individualno. Ja sam bio u slicnoj nedoumici (samo obrnuto) i zamenio Nordica Firearrow 74 bese sa Head iSL i prezadovoljan sam (prvo sam probao iSL u renti u Italiji i video to je to). Drugarica probala od mene iSL i zamenila svoj Amphibio isto sa iSL. Tako da bolje probaj idealno 2-3 dana i onda odluci. Meni su za stazu te all around skije krs. Toliko malo koliko su bolje na razrovanoj stazi ne vredi razlike koliko su bolje slalomske skije na sredjenoj stazi. Sto se tice konstitucije skoro smo identicni (ja 197cm i 105kg) i sa nasom tezinom prilicno sam siguran da sa svakom skijom mozemo da ispeglamo razrovanu stazu tako da neces primeniti neku razliku u tim uslovima.
p.s. zaboravih da dodam - veci je mnogo plus tih allaround skija duzina jer se SL prave do 170cm sto je na nasu visinu ipak malo kratko. Meni bi recimo idealno bilo 175-180 za slalomsku skiju, al jbg ne pravi se :).
Amphibio je 178cm trako da je to to. Sto se tice probe, nemam opciju, ako kupujem kupujem. Mislim da cu uzeti, ipak je okarakterisana kao skija za uredjene i blago razrovane staze sto je sasvim dovoljno da zadovolji moje potrebe u ovim uslovima.
Javim se s recenzijom :)
Moje skromno misljenje za Drazena
Na osnovu mog iskustva ja nikad ne bih isao na skiju kracu od 5% od visine skijaca, mada optimalno bi bilo 5-10cm nize od visine skijaca, visina bi varirala u odnosu na tezinu skijaca svakako.Sto je tezi skijac to ce skija biti duza. Naravno ovo iznosim za rekreativce, sa 50+ godina, bez previse igrarije po stazama i u duzim zavoima, jer kraci su za one sa manje godine, jer su oni okretnii, i naravno malo sire u odnosu na te sa cudnim svetski prepoznatlivim osnakama.
Sto reci, za visinu 185+ nikad ne bih isao ispod 175cm, a kada se doda tezina od preko 90kg onda i cm na skijama idu nagore.
Naravno sa 90+kg onda i skija mora biti malo vise tvrdza jer je pritisak na skiju veci, ali tvrde skije su teske a sa 50+ godina treba potraziti lakse skije. Znaci lake a tvrde skije. I na kraju struk oko 80 za komotno skijanje. Radius za tu visinu i sirinu oko 17-18m.
Predlog sa moje strane Brahma.
drazzenb
22.01.2019, 14:22
Moje skromno misljenje za Drazena
Na osnovu mog iskustva ja nikad ne bih isao na skiju kracu od 5% od visine skijaca, mada optimalno bi bilo 5-10cm nize od visine skijaca, visina bi varirala u odnosu na tezinu skijaca svakako.Sto je tezi skijac to ce skija biti duza. Naravno ovo iznosim za rekreativce, sa 50+ godina, bez previse igrarije po stazama i u duzim zavoima, jer kraci su za one sa manje godine, jer su oni okretnii, i naravno malo sire u odnosu na te sa cudnim svetski prepoznatlivim osnakama.
Sto reci, za visinu 185+ nikad ne bih isao ispod 175cm, a kada se doda tezina od preko 90kg onda i cm na skijama idu nagore.
Naravno sa 90+kg onda i skija mora biti malo vise tvrdza jer je pritisak na skiju veci, ali tvrde skije su teske a sa 50+ godina treba potraziti lakse skije. Znaci lake a tvrde skije. I na kraju struk oko 80 za komotno skijanje. Radius za tu visinu i sirinu oko 17-18m.
Predlog sa moje strane Brahma.
Svako mišljenje mi je dobrodošlo, i uvažavam :ok:. Što se tiče dužine skija, svestan sam da iskusniji (a ja bih rekao i mnogo bolji od mene) skijaši listom preporučuju dužu skiju – upravo tako kako i ti navodiš. Jedino mi je Wlad ’dao za pravo’ da gledam i kraće skije – njega isto računam u odlične i iskusne skijaše, a moje je visine, jedino sa 20kg tereta manje.
No, ne bih ja da ’suočavam’ različita mišljenja, na kraju se dosta svodi i na lična iskustva. Ono što mene jedino ’brine’ kod dužih skija je – kako će/ću se ponašati na stazi sa hupserima. Nije da je biram takve staze, prosto nekada nemaš izbora. Na ispeglanim stazama ja lako kontroliram i doziram svoju brzinu, te nisam do sada osećao neku nestabilnost kod kraćih skija – neke su se znali ’tresti’ kod većih brzina (recimo ETL) ali kontam da je to zbog manjka krutosti skije a ne zbog kraće dužine (iskusniji će me ispraviti ako grešim). Na hupserima sam se pak mučio sa skijama od 175cm jer – nemam odgovarajuću tehniku (iako napreduje :cool:), i uvek mi zadnji kraj skije ’zapinje’ :sm012:.
plageton
22.01.2019, 14:49
Dražene, moraš da pronađeš kompromis koji tebi najviše odgovara. Skija koja je idealna za sve uslove ne postoji, da citiram samog sebe, kad bi postojala, samo bi se takve proizvodile. :) Tvoje razmišljanje o amphibio daskama mi izgleda da je u dobrom pravcu, na tvome mestu bih se verovatno odlučio. Ovako kao si predstavio, rekao bih da je ta širina odgovarajuća za tebe. Što se tiče dužine, sa tim gabaritima i nemamo baš nekog izbora. :D
@Trendo
Pazi za brahma: Na sajtu Blizzarda, na grafikonu je skije opisana kao namenjena za uređenu stazu i brzu vožnju. A onda u opisu karakteristika piše:
At 88mm underfoot, the super versatile Brahma puts the fun into every type of snow condition and terrain the mountain has to offer. The Brahma is your ticket to truly own the mountain.
Dal ja nešto ne kapiram ili se to jednostavno ne slaže jedno sa drugim.
Slaze se slaze :) . Kada proizvodzaci napisu ovo onda misle za sve tipove snega i kondiciju snega ali na stazi. Oce da kaze da se brahma odlicno snalazi na sve uslove na koje mozes naici tokom dana na stazi, a samo ponekad kad je dobro formiran sneg pored staze, ali uglavnom na stazi i to je to all mountain.
All mountain nikako ne znaci kroz celu planinu, nego u delu planine gde se nalazi ski centar i to gde je uredzen :) . E to je marketing.
Brahma ima mali rocer napred i sasvim mali pozadi,tako ce ona lako prelaziti preko svakakvig snega na stazi a sa tim malim rokerom pozadi jos lakse ce izlaziti iz zavoja, posebno kod hupsera. Naravno ima jos ceo kup skija kao brahma.
nikolaf7
23.01.2019, 10:52
Pa to onda znaci da mi pilici sto skijamo i po pistama i po raskopanim stazama, od leda do mekog snijega treba da jurimo all mountain skije, ako hocemo samo jedne skije?
dzoninho
23.01.2019, 11:14
Pa to onda znaci da mi pilici sto skijamo i po pistama i po raskopanim stazama, od leda do mekog snijega treba da jurimo all mountain skije, ako hocemo samo jedne skije?
Da da posebno po ledu sa allmountain skijama mozes da budes prezadovoljan, kidaju :) Al kad bi se salili :)
Isko kao sto sa skijama od 67 u struku i r 11 bi bili maher u rasrovanu i raskasavenu stazu, kad bi se salili :)
Zato je all mountajn da pravi sve te kompromise. Pogledajte samo razvoj all mountain skija u zadnjih 10 godina, da ne idemo vise unazad.
Ti "polici" sacinjavaju 80% skijaske populacije (procent je proizvoljan) i skijaju iskljucivo na stazi, i opet najveci deo njih imaju samo jedan par skija.
Daleko od toga da sam ja pametan, ali ski industrija je daleko najpametnija u tom pogledu.
Ski industriji (kao i svakoj drugoj) nije cilj da skijašima ponudi najbolje moguće, nego da prodaju najviše i da zarade najviše :D
Inače, ne bi samo "prefarbavali" identične modele za različite sezone...
Ne bi izmišljali marketingške trikove svake sezone...
Na primer taj roker, to nema veze sa životom za on-piste skiju, a pre neku godinu su na svaku moguću skiju "kačili" kako ima roker i kako je to sveti gral i rešava sve skijaške probleme na stazi i van nje :)
Aj nek mi neko objasni kako to npr. roker pomaže na ledu? Logično je da roker odmaže na tvrdoj podlozi, da smanjuje kontakt rubova na ledenu podlogu i samim tim više proklizava.
Ako neko želi skiju za tvrdu podlogu tu nema mnogo folozofije, mora da bude torziono čvrsta, tvrđa sama po sebi, da ima odlične rubove. A onda su poželjne i druge karakteristike, da su uže da bi se na tvrdoj poslozi više uživalo, da imaju rebound takođe zbog uživanja itd...
Što se tiče dužine skija, apsolutno više zavisi od tipa skija nego od drugih parametara, slalomske skije se prave generalno samo do 170cm sa razlogom. Koji je smisao uzeti tvrđu slalomsku skiju od npr. 12m radijusa u dužini 180cm? All-mountain kategorija skija "uništava" osećaj skijaša, neko ko "sedne" na tu skiju često je ubeđen kako je super za sve uslove (zato što se navikne na tu skiju) a potpuno je jasno da je npr. na ledenoj podlozi s***e.
Takođe, kada padne 30cm svežeg snega, all-mountain skija se ponaša malo bolje od race van staze, ali ništa spec. U odnosu na 100+mm skiju isto bezveze...
Jedino zašta je dobra ta all-mountain kategorija je za stazu kada je meka podloga, tj. ako se ide u ski centre gde se ne sređuju baš najbolje staze.
Ako je tvrda staza: neka "race"/polurace skija (kraća skija).
Ako je padalo svežeg snega, na stazi ili van nje: neka 100mm skija (srednja, ili duža skija).
Inače, kratke race skije "treniraju" skijaša da vremenom izgradi odličan balans na skijama. Duže skije dopuštaju skijašu da težište prebacuju i napred i na repove bez posledica.
Sve ovo je naravno potpuno subjektivno, zato što su ukusi različiti :)
Da se razumemo, moj pogled na allmountain skiju za moje potrebe je sasvim drugaciji.
Potrebe za skijaca koi ima preko 30dana u sezoni je isto sasvim drugacii.
Ali potrebe za skijaca koi provodi najvise do 10dana u sezoni a da se razumemo to je najcesce manje od 10, da ne kazem 5 u cemu spadaju najveci procenat potencijalnih kupaca, e to je vec sasvim druga stvar.
Evo zamislite tamo nekog engleza koi radi u kancelarii i koi moze izdvoiti toliko, 5 dana skijanja, sta ce on izabrati.
1. skiju za tvrdo uredzene staze jer to voli, otici ce u neki centar izduva se i to
2. skiju za freeride i otici onako fraerski na grave, ova svatite kao sinonim, i opet se izduvati i vraca se nazad u kancelariju
3. skijas koi ne mari bas toliko nego oce da ode u neki ski centar i oce da se provede, a ne vekav sneg te onakva staza, nego oce laganica i da uziva. E on ce u te skije za klacenje tamo vamo, napred nazad, opusteno, razigrano, veselo,
Sta mislite koih engleza ima najvise :)
Nisam Englez, ali imam tih 7-15 dana skijanja godisnje i ako bih zeleo mnogo vise. Imao sam i all mountain skiju i 2 odvojene skije (race/dubok tj 100+ sto je trenutno slucaj) i tvrdim da za ljude koji dobro skijaju i hoce da kada odu na planinu tih 7-15 dana budu u mogucnosti da uzivaju kako treba, 2 skije su must. Ti u tih 7 dana na planini ne znas da li ce biti dubokog snega, razrovanog, tvrdog kakvog god, ali zelis da uzivas 7 dana sta god da je na stazi i da se prilagodis ako treba, a to sigurno neces moci sa 1 all mountain skijom. Mislim da je ovde mnogo veci akcenat na skijaskom znanju tj sta preferira skijas. Ako je osrednji skijas ili odlican koji se drzi samo staze, jasno je da je za njega race skija, a to kada je razrovana staza je uglavnom popodne i to istrpis malo da bi sutradan uzivao na sredjenim stazama.
Ali ako volis i van staze, a kada nema dubokog na stazi da uzivas, e onda da ti ne bi preselo bilo koje od ta 2 lepo kupis 2 para skije i miran si. Sta god da se desi garantovano je da ces imati max uzivanje. Malo se iscimas oko logistike prenosa, ali 1-2x godisnje nije strasno. Bilo sta sem siroke skije (100+) u dubokom je agonija, isto kao i na stazi. Malo karikiram kad kazem agonija, ali 67 vs 80 na stazi i 80 vs 100 u dubokom je razlika nebo i zemlja. Ko je probao zna o cemu pricam.
Ja jesam, i englez, da ne kazem britanac :sm004:
Dosta engleza skija ali jako jako retko imaju svoje skije mada ih dosta ima svoje pancerice. Dva para, nisam cuo nikoga da ima ali i prosecan skijas u exYU nema vise od jednog para. Odavde je nosenje vise pari prilicno skupo, jer se uglavnom leti pa oko 100 evra po paru, nakupi se. I naravno, velika vecina je tu da uziva u snegu 6 dana godisnje, bez lomnjavine.
Da ostavim engleze na miru, moja skija je u toj all mountain kategoriji (80 struk) i probao sam nekoliko drugih modela, sto meksih sto tvrdjih i jos nisam nasao jednu koja bolje drzi na ledu (nisam probao race modele). Da bih kompenzovao za "tip rocker", uzeo sam 5cm duzu i za planine kao Kopaonik, meni fantasticno radi posao. Siguran sam da ima i element navike i element moja tehnika i moj stil skijanja ali ides kao po sinama, ne trese ni pri vecim brzinama i prolazi kroz sve bez problema. Volim da skijam po svezem snegu dok nije mnogo dubok, nemam tehniku a ni konidiciju a realno, nisam bas imao ni sansu. Tako da za moje potrebe, ovo sto imam je ono sto mislim da mi treba :-)
Prvo, mislim da različito shvatamo pojam "allmountain" skije. Postoje allmountain modeli pravljeni primarno za vožnju karvinga na stazi (Rossi Experience 88 HD), a postoje i allmountain modeli pravljeni primarno za mekane uslove na stazi i van nje (Rossi Experience 88 Ti). Poučno je pogledati ovaj video i obratiti pažnju na razlike u obliku vrha dva spomenuta modela (počinje od 3:35) https://www.youtube.com/watch?v=eK9n93doQOA
Imao sam nekada Atomic Race SL9, Fischer RC4 Race SC i Elan Race SL, ali vremenom i probavanjem sam shvatio da mi širi modeli bolje leže. Po sezoni imam preko 25 dana na snijegu, kondicija mi nije nešto za pohvaliti se, godina imam dovoljno iako se osjećam mlad, a i visina od 202cm ograničava sitno vijuganje na nešto šire vijuganje. Trenutno su mi primarne skije za sve uslove na stazi Rossi Experience 88 HD (188cm, 18m), a u sanduku stoji Rossi Soul 7 za situacije kada padne svjež snijeg ili za drugu polovinu dana u aprilu kada niko ne skija "jer se ne može skijati".
Imam na raspolaganju i sinov Head Integrale 009 (177cm, 14m) i ćerkine Nordica Fire Arrow 74 (172cm, 14,5m). Ponekad ih uzmem čisto promjene radi i uvijek mi je utisak kako se sa njima isuviše prelagano upravlja (nije mi gušt).
Rossi E88 HD sam nabavio za ovu sezonu, a prethodne tri sam vozio na prethodnoj verziji istog modela bez oznake "HD". Pri laganoj vožnji nema razlike, ali na ledu i pri velikim brzinama je velika razlika u korist HD verzije. Jedan dan prošle sedmice sam imao uključen Ski Tracker i iznenadio sam se kad sam na podnevnoj pauzi vidio da je izmerio 91 km/h, a nisam nigdje vozio "jaje".
Usput, izuzetno mi je drago da je forum živ.
plageton
23.01.2019, 15:14
Prvo, mislim da različito shvatamo pojam "allmountain" skije. Postoje allmountain modeli pravljeni primarno za vožnju karvinga na stazi (Rossi Experience 88 HD), a postoje i allmountain modeli pravljeni primarno za mekane uslove na stazi i van nje (Rossi Experience 88 Ti). Poučno je pogledati ovaj video i obratiti pažnju na razlike u obliku vrha dva spomenuta modela (počinje od 3:35) https://www.youtube.com/watch?v=eK9n93doQOA
Imao sam nekada Atomic Race SL9, Fischer RC4 Race SC i Elan Race SL, ali vremenom i probavanjem sam shvatio da mi širi modeli bolje leže. Po sezoni imam preko 25 dana na snijegu, kondicija mi nije nešto za pohvaliti se, godina imam dovoljno iako se osjećam mlad, a i visina od 202cm ograničava sitno vijuganje na nešto šire vijuganje. Trenutno su mi primarne skije za sve uslove na stazi Rossi Experience 88 HD (188cm, 18m), a u sanduku stoji Rossi Soul 7 za situacije kada padne svjež snijeg ili za drugu polovinu dana u aprilu kada niko ne skija "jer se ne može skijati".
Imam na raspolaganju i sinov Head Integrale 009 (177cm, 14m) i ćerkine Nordica Fire Arrow 74 (172cm, 14,5m). Ponekad ih uzmem čisto promjene radi i uvijek mi je utisak kako se sa njima isuviše prelagano upravlja (nije mi gušt).
Rossi E88 HD sam nabavio za ovu sezonu, a prethodne tri sam vozio na prethodnoj verziji istog modela bez oznake "HD". Pri laganoj vožnji nema razlike, ali na ledu i pri velikim brzinama je velika razlika u korist HD verzije. Jedan dan prošle sedmice sam imao uključen Ski Tracker i iznenadio sam se kad sam na podnevnoj pauzi vidio da je izmerio 91 km/h, a nisam nigdje vozio "jaje".
Usput, izuzetno mi je drago da je forum živ.
Ma, drago je nama da si ti živ. :D
nikolaf7
23.01.2019, 17:50
Usput, izuzetno mi je drago da je forum živ.Meni sad na kopaoniku na gobelji tel mjerio po 84-89 dok sam vozio karving na rubovima, a kad sam se pustio u jaje samo 91.4, kako nije mi jasno!? Skije iz rentala, neki stari atomic 170cm sa ogromnim camberom bez rockera.
Inace kad sam uporedjivao prije par godina ski tracker app laze i pokazuje vise nego guglov my tracks, stara aplikacija.
Znaci da rezimiram, posto mi je dosta vise raspalih cipela i skija i htio bi ih kupit sebi konacno,
185cm/84kg, srednja tehnika, najvise Kopaonik upotreba, brza i agresivna voznja po ravnim stazama(zena bi rekla divlja) a lagana kad se rasklace i formiraju hupsteri i ploce leda, najvise uzivam u dugim brzim zavojima sve na rubove(ali toga realno bude najmanje zbog uslova), ne idem u dubok snijeg samo staza, ocu neke skije koje se lagano voze a ne da se mucim i natezem......cipele 80-90 flex, skije 170cm i sirina struka oko 75mm?
cipele 80-90 flex, skije 170cm i sirina struka oko 75mm
Pre nekih 8-10 godina bio sam u okviru ovih dimenzija za ono sta si navao, a i u personalnim dimenzijama smo skoro idealno jednaki.
Mogu da kazem da posle godinu dve bilo mi zao sto nisam odabrao 176 umesto 170, a imao sam izbor, no to je individualno.
No od tada se mnogo sta promenilo, osim u proizvodnji skija najvise se promenilo u meni, no kao sto rekoh to je individualno.
...185cm/84kg, srednja tehnika, najvise Kopaonik upotreba, brza i agresivna voznja po ravnim stazama(zena bi rekla divlja) a lagana kad se rasklace i formiraju hupsteri i ploce leda, najvise uzivam u dugim brzim zavojima sve na rubove(ali toga realno bude najmanje zbog uslova), ne idem u dubok snijeg samo staza, ocu neke skije koje se lagano voze a ne da se mucim i natezem......cipele 80-90 flex, skije 170cm i sirina struka oko 75mm?
Mali uvod: Kolega iz Sarajeva sa kojim sam skijao prošle sedmice na Turracheru vozi Progressor F18 160 cm, a on je visine od oko 170-175cm i prosječne težine. Odlično skija. Hoće da mijenja skije i razmišljao je opet o dužini 160cm. Zamolio sam ga da proba Experience 88 HD 188cm. Struk 88 mm, 15 cm duže od njegove visine. Vozio ih je na blažoj stazi u čistom karvingu. Komentar je bio "Uuu, jesu mirne! Ali i idu sporije od mojih". Moj odgovor je bio "Nisu sporije, već brže, ali zbog mirnoće i stabilnosti se tebi čini da su sporije". Kako god, sad razmišlja o skijama ne više od 160, već od oko 170 cm. Ja sam mu predložio Nordica GT 80 Ti.
Nikola, istu skiju mogu i tebi predložiti. U dužini 174cm. Još bolje Nordica GT 84 Ti, ali će ti se taj model učiniti preširok. Šteta što ih ne rade preko 180cm.
Zaboravih jedan detalj. Ne bih uzimao pancerice sa flexom ispod 100.
nikolaf7
24.01.2019, 01:18
Istina je to za mirnocu i osjecaj brzine - prosle god prvi put na kolasinu, rano ujutro topao dan ali jos tvrda staza i snimim jedan uski krak strme staze sto direktno izlazi na zicaru, no to tada nisam znao, pa sam se lagano spustao dok nisam vidio da ima ravna sirina nakon nje i tu se pustim u spust....ono brzo je bilo ali mislio sam nista posebno. Vadim tel da vidim brzinu sok, preko 100 :O
Vau reko, ako krenem u spust jos ranije ima da uvatim 120. Posle 20 min kad je bila prazna, uradim bas to, tresu se skije tresem se ja, sav srecan da se nisam prosuo gledam tel 90....reko aj opet mora da je tel zastekao.
Krenem opet isto posle 20-30min, ali ovog puta se jos vise zaletim na gornjem dijelu staze, pa se jos prije krivine pustim, vibracije me tresu mislim da cu da poletim, gledam tel posle oko 85 wtf :d
Kako je vrijeme prolazilo, snijeg je bio sve meksi, mislio sam da sam mnogo brzi od vibracija a u stvari mnogo sporiji
Ima mi drug pancerice head 105 ili 110, i to sa custom mold otiskom njegovog stopala....mucenje je skijati sa njim - pred i posle svake zice cekamo ga da ih otkopca i zakopca, ne moze drugacije kaze. Dok ja preko 15 godina skijam na rentalu, ne vjerujem da sam ikad imao preko 70, ali zakopcam ih ujutro i ne diram do skijasnice.
To maltretiranje njegovo mi je bas deal breaker.
Nesto mi je osjecaj da bi mi amfibio legao ali su mi duzine bas neodgovarajuce. Mozda i ne kupim skije ove sezone, ali cipele uzimam 100%
GPS brzina u proseku je tačna, ali pikovi znaju da pogreše.. Ako znate kako aplikacije računaju brzinu onda nije teško zaključiti da nekada ispišu pogrešnu brzinu ;). Naime, očitavaju se pozicije (koje naravno imaju greške, u "rupama" na planini još veće) na svakih X milisekundi, i gleda se promena pozicije, pa se naravno brzina računa put / vreme. Da karikiram grešku, ali da bi "dočarao", ako se u 1/100 sekundi očita pozicija, vi stojite i GPS "zezne" poziciju za 1 metar, aplikacija će da izračuna da ste se kretali 100m/s.
Naravno da aplikacije imaju "peglanje" podataka (pa se isfiltriraju greške dosta dobro) ali opet ti pikovi mogu da pogreše..
@nikolaf7: drugar ti nije dobro odabrao cipelu, ja otkopčavam cipelu na pauzi u kafani, ali ne zbog udobnosti nego da se malo zagreju stopala - a ceo dan skijam (kao i većina forumaša) sa zakopčanim cipelama.. Flex index 130 na mojim, super udobne.. Dakle, nemoj da te flex index plaši, ako odabereš cipelu po svojoj nozi sve je OK.
@nikolaf7: drugar ti nije dobro odabrao cipelu, ja otkopčavam cipelu na pauzi u kafani, ali ne zbog udobnosti nego da se malo zagreju stopala - a ceo dan skijam (kao i većina forumaša) sa zakopčanim cipelama.. Flex index 130 na mojim, super udobne.. Dakle, nemoj da te flex index plaši, ako odabereš cipelu po svojoj nozi sve je OK.
100% se slažem sa Wladom. Kako ih zakopčam u 8:50, ne diram ih do kraja skijanja (Lange flex 120). Udobne cijeli dan, a otkad koristim ski čarape sa 70% vune (Icebreaker) više mi prsti ne mrznu.
...Ima mi drug pancerice head 105 ili 110, i to sa custom mold otiskom njegovog stopala....mucenje je skijati sa njim - pred i posle svake zice cekamo ga da ih otkopca i zakopca, ne moze drugacije kaze....
To maltretiranje njegovo mi je bas deal breaker.
Drug sigurno skija na Head skijama. I vjerovatno ima na sebi još opreme (brile, kaciga, jakna?) na kojoj piše Head. U Austriji vidim sve više Atomic Redster skija i naravno da ljudi uz njih kupuju Atomic crvene pancerice. Hiršer čuda pravi. To uparivanje pancerica sa skijama (a ne sa svojim nogama) je najčešće bolna stvar.
forum1nick
24.01.2019, 09:19
Izbor skija je potpuno individualna stvar. I svako najbolje zna u kom stilu vožnje najviše uživa.
Ono što većina danas griješi, ne znam pod čijim uticajem, je
1a. kupovina mekanih pancerica cc flex 60.
1b. kupovina (pre)velikih pancerica.
2. kupovina mekanih skija, skija za "početnike".
Za odrasle osobe "početničke" skije služe samo da se uzmu pare i da već sledeće sezone opet kupuju nove.
Da me ljudi pogrešno ne shvate jednaka je ludost odmah kupiti i Race model skije :)
forum1nick
24.01.2019, 09:34
@stekan previše značaja daješ Hiršerovim rezultatima. U Austiji je normalno da ljudi voze Atomic, pa cijela reprezentacija im skija na Atomicu.
Pazi, ako neko kupuje komplet opremu odjednom u 80% slučajeva će završiti skije, pancerice, štapovi, kaciga iste marke. Dobro kasnije će štapove zamjeniti sa fluorescentnim LEKI karbonima i tu počinje njegov preporod :)
Ma uvale im prodavci taj "paket". Više puta sam prisustvovao toj seansi.
Kod nas na Jahorini imaš preslikanu situaciju sa Fišerom.
U Americi je to Head.
Ja da idem u Srbiju na skijanje samo bi HEAD uzimao :).
Pa đe na Đokovića da naletim, a da vozim Elan ili Atomic.
@stekan previše značaja daješ Hiršerovim rezultatima. U Austiji je normalno da ljudi voze Atomic, pa cijela reprezentacija im skija na Atomicu.
Što jeste, jeste, austrijanci ubjedljivo najviše koriste Fischer, a onda slijede Atomic, Head i Blizzard. Patriotizam, pri čemu je bitno da je od pobrojanih brendova samo Fischer u čistom vlasništu austrijske porodice, dok su ostali globalizovani (npr. Atomic je brend u vlasništvu finske kompanije Amer Sports).
A u vezi Hiršera, siguran sam da je njegov uticaj na izbor obične skijaške populacije ogroman. Prijatelj iz Villacha koji je doskora bio u biznisu ski opreme mi kaže da se svaki bitniji događaj u svijetu vrhunskog skijanja momentalno manifestuje na kupovno ponašanje širokih masa. Rekao mi je npr. da je odmah nakon Šumaherove nesreće prodaja kaciga nenormalno porasla. Head je nekoliko godina dominirao Svjetskim kupom i to se vidi po skijama na našim skijalištima (slažem se i da je Đoković tu imao svoj uticaj). Kako sam ovih dana na godišnjem odmoru, a sjedim kod kuće i oporavljam napaćene leđne mišiće (i možda pokoje napuklo rebarce), gledao sam nekoliko trka Svjetskog kupa i vidim da je Head popušio na mjestu br. 1. Mnogo je više Rossignola i Atomica u prvih 30 takmičara. Čak se i Dynastar vratio. A Hiršeru skidam kapu do zemlje. On je kao Ingemar nekada.
Tužno je da je čak Banja Luka zatrpana snijegom (i još uvijek pada), a ja malo sjedim, malo ležim, malo gledam TV, malo vas smaram na forumu i tako u krug.
nikolaf7
24.01.2019, 10:30
Hahaha istina ima i skije head, ali njih je dobio na poklon prije 5-6, tada su bile najnoviji model i najskuplje u radnji u Austriji nedje, sigurno neki tvrdi i bas teski za pocetnika model. Cipele je uzeo prije skija u head radnji jer je imao veliki popust tamo, pa je rekao daj najbolje kad su mu rekli da se te oblikuju po njegovom stopalu i kojekakva cuda jos.
A nosi i kacigu i to upravo zbog Sumahera :) iako je po meni to glupost jer skija samo na stazi lagano i odma odustaje cim se raskopa. Ja je ne nosim recimo, iako vozim brze daleko sam oprezniji i sigurniji, jednostavno mi se ne moze vise desiti da padnem i izletim sa staze u drva ili u znak kao ranije. Puna staza likova sa kacigama koji ne prebace 30 na sat, a onda padnu pri 10 na sat u mjestu i povrijede noge ruke rame jer ne znaju kako se pada, a tu kaciga ne pomaze.
...jednostavno mi se ne moze vise desiti da padnem i izletim sa staze u drva ili u znak kao ranije...
To sam i ja mislio, ali sam ipak uvijek nosio kacigu negdje od 2000.-te, a nešto kasnije i kornjaču. Hvala Bogu! Kaciga mi je bukvalno spasila život u aprilu 2017 (https://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?8862-Kaciga-prakti%E8an-primjer-kako-sa%E8uva-glavu-(i-to-poveliku)&highlight=). A kornjača mi je spasila kičmu prije 7 dana (https://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?9092-%8Atitnik-za-le%F0a-(kornja%E8a)-kako-ne-testirati-drvenu-ogradu-uz-stazu). Nemoj da prekasno shvatiš da si nešto trebao, a nisi nosio.
forum1nick
24.01.2019, 11:53
Ja je ne nosim recimo, iako vozim brze daleko sam oprezniji i sigurniji, jednostavno mi se ne moze vise desiti da padnem i izletim sa staze u drva ili u znak kao ranije. Puna staza likova sa kacigama koji ne prebace 30 na sat, a onda padnu pri 10 na sat u mjestu i povrijede noge ruke rame jer ne znaju kako se pada, a tu kaciga ne pomaze.
Griješiš, silno griješiš.
Očekivati je da se jave i ljudi koji će objasniti kako je kaciga ustvari štetna.
Mada,... I Zemlja je ravna. :)
nikolaf7
24.01.2019, 12:51
To sam i ja mislio, ali sam ipak uvijek nosio kacigu negdje od 2000.-te, a nešto kasnije i kornjaču. Hvala Bogu! Kaciga mi je bukvalno spasila život u aprilu 2017 (https://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?8862-Kaciga-prakti%E8an-primjer-kako-sa%E8uva-glavu-(i-to-poveliku)&highlight=). A kornjača mi je spasila kičmu prije 7 dana (https://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?9092-%8Atitnik-za-le%F0a-(kornja%E8a)-kako-ne-testirati-drvenu-ogradu-uz-stazu). Nemoj da prekasno shvatiš da si nešto trebao, a nisi nosio.Tvoj post sa slikama me je ozbiljno zamislio, citao sam onaj za kacigu prije poslednjeg skijanja, ali kako si opisao taj pad to se meni ne desava vise, tj.pazljivo biram putanje da u svim moguce rizicnim mjestima imam cistinu ispred sebe bez prepreka i ljudi. Vozim i po vise puta za redom istu stazu ali uvjek malo drugacijom putanjom cim je bar 1 skijas na putu. To kad malo jurim, ovo normalno skijanje opusteno.
Otkako sam poceo da mjerim brzine i kad jurim tako radim, pao sam 2x sa preko 90 jednom na dubokoj 1 i jednom na krcmaru, duboka jer sam uzletio i lose doskocio a krcmar jer je zena jedina na tom dijelu osim mene naglo potpuno promjenila pravac i nacin skijanja u sred mog spusta i u oba slucaja sam legao da ne rizikujem povredu noge. Klizao dvadesetak metara a imao sam i bar jos toliko cistine za svaki slucaj.
Naravno da skijam medju drvecem i kamenjem stavio bi ne samo kacigu nego bi se obukao kao kornjace policajci :)
Kad bih mogao birati kad i kako ću pasti, ni ja ne bih nosio kacigu i kornjaču. Dva puta pogrešna procjena u djeliću sekunde i više mi nije trebalo za ove padove.
drazzenb
24.01.2019, 15:11
Ljudi, da li neko ima pozitivna/negativna) iskustva, saznanja, za ATOMIC REDSTER X5 17/18 skije?
nikolaf7
24.01.2019, 17:07
Kad bih mogao birati kad i kako ću pasti, ni ja ne bih nosio kacigu i kornjaču. Dva puta pogrešna procjena u djeliću sekunde i više mi nije trebalo za ove padove.Ja nekako uvjek znam kad cu pasti, i kad to krene ta borba to je proces koji traje:) pa imam vremena malo da odlucim sta cu, kad cu i na koju stranu, mozda je i do skija.
To me podsjeca na voznju kolima, kad smo bili mladji i ponekad jurili, ja sam vozio nekog pezoa kome bi pred klizanje uvjek prvo pocele gume da skripe, i tako si mogao da ga drzis na toj brzini relativno siguran, znajuci da treba jos 5-10kmh brze da bi izletio. Dok je brat imao renoa, koji je drzao kao na sinama do samog kraja a onda te bez upozorenja izbaci i tu skoro da nema spasa.
Isto me odabir skija podsjeca na kupovinu motora, neki se voze lagano kao biciklo, oprastaju greske, neki brzi i tezi itd...
Jedne godine kad se pojavila yamaha r1, bio je sve naj naj motor, i svi napaljeni momci su njega kupovali.
Medjutim, izadje tekst u topspeedu nekog poznatog trkaca o tome, i covjek kaze jes on sve naj naj, ali zato sto je tako utegnut i precizan sluzi samo profesionalcu, ne oprasta ni najmanju gresku i neka je bog u pomoci tim klincima sto su ga kupili.
Ja nekako uvjek znam kad cu pasti, i kad to krene ta borba to je proces koji traje:) pa imam vremena malo da odlucim sta cu, kad cu i na koju stranu, mozda je i do skija.
To me podsjeca na voznju kolima, kad smo bili mladji i ponekad jurili, ja sam vozio nekog pezoa kome bi pred klizanje uvjek prvo pocele gume da skripe, i tako si mogao da ga drzis na toj brzini relativno siguran, znajuci da treba jos 5-10kmh brze da bi izletio. Dok je brat imao renoa, koji je drzao kao na sinama do samog kraja a onda te bez upozorenja izbaci i tu skoro da nema spasa.
Hmmm, kod pada prije dvije godine sam tek na skoku u vazduhu shvatio da iza skoka nema snijega, tj. u stvari ima, ali dva metra desno u odnosu na pravac kojim sam ja išao. A ovaj pad prošle sedmice se desio u 1/10 sekunde, bez mogućnosti bilo kakvog izbora. Nemoj se uzdati u "znam kako ću pasti".
Jesmo debelo u :sm023:, al nema veze.
forum1nick
24.01.2019, 19:30
Ja nekako uvjek znam kad cu pasti...
To su već nadljudske sposobnosti.
Neki bi to nazvali i vidovnjaštvom.
Ja takve sposobnosti dobijem kada odigram tiket. Jednostavno uvijek znam kada će biti gubitni. I nikada još nisam pogriješio. Jer dobiti ishod se još nije desio.
Vrhunska kaciga 100€, a traje sigurno bar 5-6 godina po deklaraciji, a u praksi 10+
Na duže staze to je najjeftiniji dio opreme.
Uzmeš jednostavno da te glava ne boli, ali bukvalno ;)
Nemojte molim vas da promoviste nenosenje kacige, to je sto neko rece u rangu promovisanja ravne zemlje ili nevezivanja pojasa u kolima. Mene je lik u Austriji na pocetku veznog puta bukvalno razneo i lansirao iz skija 3m u dalj a vezovi su mi fazon na 11-12 i imam 105kg. Pocetnik, izgubio kontrolu, uhvatila ga brzina i otpozadi me puko ko na semaforu kolima kad te neko pokupi. Udario sam prvo glavom, pa grudima 5min nisam znao gde sam, dosao GSS da vidim da li sam ok. Njemu nista. Iluziorno je pricanje o predvidjanju takvih dogadjaja, pogotovo kad se zna da i sa 30 kmh nezgodan pad na glavu moze da ostavi jako ozbiljne posledice. Tako da pametu u glavu, a glavu u kacigu (i obavezno je vezati dobro).
nikolaf7
25.01.2019, 23:06
A pa normalno da je predvidjanje toga oce li te neko pokupiti isto vidovnjastvo kao kome ce otkazati kocnice u sabracaju, ja ne promovisem nista ovdje samo kazem ja ne nosim, fala bogu nije obavezno pa svako neka odluci kako njemu odgovara, ali zato neka snosi i odgovornost - nema kuknjave posle ako je nisi nosio a trebala ti je, sam si kriv. A kako sve brze skijam mozda je i ja kupim uskoro, samo komentarisem kako mi je glupo da vidim nekoga sa open face kacigom na ravnoj stazi a da ne prelazi 30 na sat, veca je vjerovatnoca da slomiti zube ili nos nego glavu ako ga neko pokupi.
Jedini put kad sam udario glavom je kad sam isao 10 na sat zverao u stranu a skije mi se ukopale u meki hupster, na facu sam pao direktno i usta mi otekla kao starleti, tu samo full face moto kaciga bi mi pomogla
Ljudi, da li neko ima pozitivna/negativna) iskustva, saznanja, za ATOMIC REDSTER X5 17/18 skije?
Kako se zvase theard...
Usput, atomik je to, i to crven... Mora da je odlican
nikolaf7
25.01.2019, 23:33
Hmmm, kod pada prije dvije godine sam tek na skoku u vazduhu shvatio da iza skoka nema snijega, tj. u stvari ima, ali dva metra desno u odnosu na pravac kojim sam ja išao. A ovaj pad prošle sedmice se desio u 1/10 sekunde, bez mogućnosti bilo kakvog izbora. Nemoj se uzdati u "znam kako ću pasti".
Jesmo debelo u :sm023:, al nema veze.Pa to je upravo ono o cemu sam ti pricao, ne divljam vise na rizicnim mjestima tu lagano vozim, 80 na sat na autoputu nije isto sto i 80 na seoskom dje jos i ne znas sta te ceka iza krivine.... skijam od 1985, ali da kazemo pravo skijanje mi pocinje negde od 98-99 kad sam prvi put otisao na kop. Svasta sam vidio i prosao do sad, imao sam dosta puta vise srece nego pameti, dosta sam brzi ali i oprezniji, necu vise da rizikujem da naletim na grupu iza krivine, ne bi mi bio prvi put
forum1nick
26.01.2019, 14:10
Usput, atomik je to, i to crven... Mora da je odlican ������
Ne vidim čemu toliki hejt na forumu oko Atomic skija.
Pardon, nista posebno, evo i cerka tera atomic, 102mm, nnene visine, allmountan, ali bas za preko cele planine, lakse nego predhodne elan waveflex iako su bile krace za 10cm.
Odlicna skija, samo nije crvena, nema veze sa bio kakvim kupom, i da nebesno plave su jar i se slazu sa ski odelo
Ne vidim čemu toliki hejt na forumu oko Atomic skija.Nema hejta, već stara tradicija bockanja brenda koji dominira Svjetskim kupom. Svi znamo da Atomic i Head prave odlične rekreativne skije svih kategorija. Jednako kao i drugi proizvođači.
nikolaf7
28.01.2019, 13:17
Ja sam mu predložio Nordica GT 80 Ti.
Nikola, istu skiju mogu i tebi predložiti. U dužini 174cm. Još bolje Nordica GT 84 Ti, ali će ti se taj model učiniti preširok. Šteta što ih ne rade preko 180cm.
Gledao sam GT 80 ti, ima 2 modela neki evo i fdt(ili je to ista skija samo druga boja), takodje mi izgleda da u istu kategoriju spadaju Volkl rtm 81 i Atomic vantage X80 CTI, s tim sto Volkl je na nekom testu dobio najvecu ocjenu a radius joj 16-17m. Od Heada mi se cini da je tu spadaju supershape i.titan ili vshape V6 ako sam dobro shvatio.
I izgleda da su Nordica skije bar kilo teze od ostalih
Gledao sam GT 80 ti, ima 2 modela neki evo i fdt(ili je to ista skija samo druga boja), takodje mi izgleda da u istu kategoriju spadaju Volkl rtm 81 i Atomic vantage X80 CTI, s tim sto Volkl je na nekom testu dobio najvecu ocjenu a radius joj 16-17m. Od Heada mi se cini da je tu spadaju supershape i.titan ili vshape V6 ako sam dobro shvatio.
I izgleda da su Nordica skije bar kilo teze od ostalih
EVO i FDT su različiti sistemi montiranja vezova. Sve nabrojane skije su odlične, ali ja nekako najviše naginjem GT seriji Nordice.
Nadam se da moze da mi pomogne neko sa foruma pri izboru novih skija. Dobar sam skijas, naginjem ka naprednom i skijam da kazem umerenom brzinom sa duzim zavojima. Koja bi to skija bila dobar izbor, ako neko mozda ima neki predlog? :ski:
nikolaf7
28.01.2019, 23:39
EVO i FDT su različiti sistemi montiranja vezova. Sve nabrojane skije su odlične, ali ja nekako najviše naginjem GT seriji Nordice.Ok hvala, imam naravno jos par pitanja...
Posto Nordica vodi ove skije pod expert dok su ove ostale tu negdje pri sredini ili jace malo, pa da nisu mozda preambiciozne za mene?
I jos koji bi bio srednji radijus, ovaj na GT? I konkretno u praksi koliko drugaciji filing cini sto skije iste duzine imaju radijuse npr. 13.5, 15,5 i 17m?
lexinho021
13.09.2022, 17:58
Pozdrav, ima li neko iskustva sa kupovinom test skija? Pronasao sam skiju koju bih svakako da kupim, ali posto postoji i polovna koja je bila test zanima me da li da rizikujem ili ne? Usteda je fina u odnosu na nov/neotpakovan model. Takodje, na sta obratiti paznju ukoliko odem da je potencijalno vidim i kupim?
Pronasao sam skiju koju bih svakako da kupim, ali posto postoji i polovna koja je bila test zanima me da li da rizikujem ili ne?
Test skije su modeli za narednu sezonu testirani u prethodnoj sezoni. Test modeli koje bi sada mogao kupiti bi trebali biti model 2022/23 testirani u sezoni 2021/22. Ako si pronašao potpuno isti model skija u dvije verzije (nove i test), to je vjerovatno model 2021/22, jer novih 2022/23 modela još nema u prodaji. Takve test skije su vožene dvije sezone (kao test skije u sezoni 2020/21 i kao "normalne" skije u sezoni 2021/22). Ako neko sada prodaje model 2021/22 kao test skije, tu nešto nije u redu i ja bih takve skije zaobišao.
lexinho021
14.09.2022, 12:47
Test skije su modeli za narednu sezonu testirani u prethodnoj sezoni. Test modeli koje bi sada mogao kupiti bi trebali biti model 2022/23 testirani u sezoni 2021/22. Ako si pronašao potpuno isti model skija u dvije verzije (nove i test), to je vjerovatno model 2021/22, jer novih 2022/23 modela još nema u prodaji. Takve test skije su vožene dvije sezone (kao test skije u sezoni 2020/21 i kao "normalne" skije u sezoni 2021/22). Ako neko sada prodaje model 2021/22 kao test skije, tu nešto nije u redu i ja bih takve skije zaobišao.
Model je 2020/2021
Model je 2020/2021
Možda su skije u savršenom stanju. Dok ne vidiš, nećeš znati. Ali ako su to nekadašnje test skije, imaj u vidu da su se koristile i u sezoni 2019/20, tj. da su korištene 3 sezone.
Koliko je realno da mogu osjetiti razliku u performansu skije kada su dimenzije u pitanju?
U pitanju su HEAD Supershape e-titan i e-magnum,dimenzija 177cm. Razlika im je u sirini. e-titan je 133/84/115 dok je e-magnum 129/72/111. Predproslu sezonu sam kupio e-titan i skija je stvarno dobra, nemam nekih prituzbi osim sto je bas teska i tvrda, zahteva rmalo snage.
Mislio sam da ju zamjenim za e-magnum, mozda bi bila laksa za manevrisati kada je usku karving u pitanju. Sve su im karakterisitike iste osim sirine. Koliko bih realno osjetio razliku? Da li bih na osnovu postojece razlike mogao osjetno lakse krace zavoje odradjivati?
Isplati li se ovaj tip zamjene?
Ja sam skijao i na e-Magnum i e-Rally i e-Speed, na istim stazama i u sličnim uslovima, u istoj dužini skije. Dodatno, na e-Magnum i e-Speed u istom danu. Svi model 2020/2021 a samim tim i 2021/2022, jer nije bilo promjena.
Doslovno nakon prvih par stotina metara možeš primjetiti razliku, i ta uočena razlika se potvrdi kasnije tokom skijanja. Tako da sa te strane, realno radi se o potpuno drugačijim skijama, i vrijedi razmatrati zamjenu. Dodatno, moj prijatelj nakon što je prošle godine probao e-Speed, kupio ga je, a prodao godinu prije kupljen e-Magnum.
Koja skija će kome odgovarati, prije svega je do ličnog stila skijanja i očekivanja. Lično, meni je e-Magnum najgori od njih, nikada ga ne bih kupio. Recimo, mene je baš umarao. Sa druge strane, e-Speed me je pozitivno iznenadio i definitivno bih ga kupio, dok je e-Rally korektno odradio posao, ali ne mogu reći da je briljirao.
Hvala na odgovoru. E-speed je od navedenih jedina race skija dok su e-titan i e-magnum all around. Slazem se da je speed potencijalno najbolja verzija ali definitivno bih zeleo da ostanem pri all around skiji.
Zbog mojih gabarita (2m i 110kg) su mi savjetovali da uzmem titan. Sad sam u dvojbi da bi opcija magnuma mozda bila bolja zbog lakseg manevrsisanja. Da je skija kao model laksa za manevrisanje, pogotovo uski karving
Imao sam i Speed i Titan (oba 177cm) i bio sam vrlo zadovoljan sa oba modela. Modeli su od prije par sezona sa "i." ispred imena, ali to je nebitno s obzirom da je sva ta priča o struji u skijama bajkovita (čip bez dodatnog napajanja pojačava struju koju skija generiše vibracijama !!!).
Na uređenoj i tvrdoj stazi je Speed savršen. Naravno, na razvaljenoj i mekanoj stazi prestaje da bude savršen. To nije smetalo ćerki da mi otme Speeda i da ga vozi bez trunke napora i kad staza nije savršena. Nakon toga sam nabavio Titana i bio sam sa njim zadovoljan sve dok mi se nije ukazala prilika da za trećinu cijene (a i to je preko 300€ bez veza) nabavim Laser AX koji se od ove sezone zove Montero AX. Ne znam kako, ali ljudi su napravili skiju koja se u dužini 182 cm (radijus 17m, struk 79mm) ponaša na stazi kao Speed od 177cm (radijus 15,4m, struk ispod 70 mm). Uz to je mnooogo bolja u mekanom snijegu i na razrovanoj stazi. A rubnici su priča za sebe: nisam vozio skiju sa oštijim rubnicima (probao sam skija i skija), a ni nakon 20 dana skijanja nije bilo potrebe za oštrenjem. Kako? Ne znam. Sad razumijem zašto Stöckli ima cijene koje ima.
Gde je sad razlika izmedju i- i e- modela? Primjetio sam da su s i presli na e, nije vise i-titan vec je e-titan. Jesu li ista konkretno mjenjali ili je ovo samo promjena imena
Gde je sad razlika izmedju i- i e- modela? Primjetio sam da su s i presli na e, nije vise i-titan vec je e-titan. Jesu li ista konkretno mjenjali ili je ovo samo promjena imena
Slovo "i" je od "Intelligence tehnology" koja radi ono nešto što niko ne razumije. Evo opisa: https://www.youtube.com/watch?v=htKZnko-S28
To nešto je unapređeno u slovo "e" koje predstavlja "Energy Management Circuit" što je veliko unapređenje onog nešto što niko ne razumije, ali na jednom višem nivou. Evo opisa: https://www.youtube.com/watch?v=DCeGJJMDhzY
U prevodu na jezik laika, i jedno i drugo radi istu stvar: daje kupcima utisak da skije imaju nešto što druge skije nemaju. Godinama je na skiji iza veza bio vidljiv čip koji je navodno struju koja se stvara vibracijama pojačavao i slao nazad da smiri vibraciju skije i poveća torzionu otpornost skije. Neki to zovu mistika. Istu funkciju ima npr. UVO tehnologija kod Völkl-a (onaj hepek zavrnut na vrhu skija što na mističan način jede vibracije dok skija vibrira).
Nema tu previše mistike u principu rada "čipa": piezo efekat i piezo element koji kod izlaganja vibracijama proizvodi struju (i obrnuto, kad spojiš piezo element na struju vibrira), poznato je to skoro 150 godina. Misterija je kako je i da li je ta struja iskorištena da u ostatku skije da smiri vibracije (vjerovatno obrnuti piezo efekat nad drugim elementima)... Iskreno nemam pojma i ne razmišljam puno o tome, od prošle godine vozim e-Speed Pro i potvrđujem da je vrhunska skija :)
Samo da pojasnim, ja sam u svom postu pričao o Supershape e-Speed, a ne o WC e-Speed, jer je pitanje bilo razlike unutar Supershape range-a
18169
https://www.head.com/en/supershape-e-speed-313321-set.html
Kako rekoh, meni je bila odlična, potpuno neočekivano!
U pravu si, nisam obraćao pažnju da se priča o Supershape seriji... Isprobao sam prošle godine u martu na Jahorini skoro sve Supershape modele, e-Speed mi je baš legao (mada su skoro proljećni uslovi i mekan snijeg bili daleko od idealnih za takvu on piste skiju). Nakon toga u predsezoni sticajem okolnosti sam ipak uzeo WCR e-Speed.
MilanSki
17.11.2022, 17:02
Pozdrav ljudi,
ako može pomoć u odabiru skija.
Skijam nešto manje od 10 godina i to sve vreme slalomske skije. Sada bi uzeo neke skije za manje uredjen (što skijašima, što padanjem snega i sl) teren pošto je sve više takog terena u realnosti na našim planinama.
Visok sam 174cm.
Imam predlog od kolege skijaša za ove skije
https://planetbike.rs/skije-volkl-deacon-84-blue-lowride-xl-13-fr-demo-gw-black-teal-7535u1-vp-ski-120221-c.html
ali nama dužina 167cm koliko mislim da mi najviše odgovara za ovu vrstu skija. Ima od 172cm, pa bi da pitam da li je ovo mnogo duže za moju visinu, što ja mislim da jeste.
Imam i neke slične modele kao alternativa, šta vi mislite u odnosu na ove prve.
https://planetbike.rs/skije-volkl-deacon-80-lowride-xl-13-fr-demo-gw-black-fluo-red-7535u1-vf.html
https://planetbike.rs/skije-volkl-rise-above-88-flat.html
https://planetbike.rs/skije-volkl-kanjo-84-flat.html
... ili nešto treće po vašoj preporuci što se može naći kod nas.
Trebalo bi mi nešto što može i po manje uredjenoj stazi ali i može da se potera i u karvingu, unako što bliže nekoj univerzalnoj skiji.
Hvala puno!
Od navedenih modela ja bih na tvom mjestu odabrao Deacon 80. Nakon "slalomki" će ti prvih nekoliko spustova i tih 80 mm biti puno, ali ćeš se brzo priviknuti. Istovremeno će ta širina biti više nego dovoljna za razrovanu stazu.
Po pitanju dužine, nisi naveo koliko si težak. Važnija informacija od visine (trgovci se neće složiti sa ovim).
MilanSki
17.11.2022, 20:13
Težak sam 85kg, u pravu si da je to bitno tj nepravedno zapostavljen parametar. Trgovci su mi manje bitni, zato ovde i pitam :)
Znači misliš da je bolje da krenem postepeno da širinama skije, sada 80 a možda kasnije na 85-88.
Može neki i drugi predlog, ove gore sam samo onako naveo (osim prve) po svojoj nekoj percepciji mada nemam iskustva sa širim skijama od slalomskih kako rekoh.
Imam još neke predloge za sada ili kasnije ako mi je široko odmah ovo od 85-88:
AtomicMaverick 88
ElanWingman 86
FischerRC One 86
Hvala!
Ako ne misliš skijati van staza u dubokom snijegu, šire od 80 mm ti neće nikad ni zatrebati.
S obzirom na težinu (a i visinu), mislim da ti ni 172 cm ne bi bila prevelika dužina s obzirom na mali radijus (14 m). Ako voliš skijati sporije uzmi 167 cm, ali za veće brzine bih išao na 172.
MilanSki
17.11.2022, 20:42
Ne mislim skijati ipak (za sada) van staze, po dubokom snegu, to me ne privlači.
Ako je 80 dovoljno sad ću onda pogledati ponudu sa tom dimenzijom ali da vidim onda malo veći R, možda tipa R 16-17m ako ima.
Volim i da pustim malo brzinu ali ne znam po neuredjenoj stazi da mi ne bude mnogo tih 172.
MilanSki
17.11.2022, 21:46
HVALA PUNO, velika pomoć.
Otvoren sam za sugestije, ako ih još bude.
Zavisi od tehnike skijanja. Ako voziš čisti karving, neće biti problem. Moje kraće skije su 182 (struk 79), a duže 191cm (struk 95) i za razrovanu stazu uzimam ove duže i šire, mada su i ove kraće skroz OK u tim uslovima. Doduše, teži sam 10 kg i visok preko 2m.
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.