PDA

Pogledati punu verziju : Pancerice hladne noge

vitko
10.12.2017, 23:23
Pozdrav drustvo, nadam se da mi mozete pomoci. Posle Salomonovog crusa 120 i rc4 130 uzeh nove hero wc 130. Ove prednodne su mi bile vrhunske mada mi je i u njima nekad bilo hladno nogama ali retko, mada su mi i bile male pa sam ih nosio na tanku pamucnu carapu i bilo je ok . Problem je nastao sa ovom novom pancericom, kao i kod predhodnih, pancerica je udobna i noge me ne bole ali prsti mi se smrzavaju. Ne pomaze ni otkovcavanje pancerice. Imam utisak da mi je veca za pola broja, pa sam uzeo ngr ski carapu, onu sa ojacanjima, i u njima mi je pancerica taman, dok je ne zakopcam udaraju mi prsti napred, kad zakopcam onda mi je taman i mogu prste da pomeram nekoliko mm gore dole. Al noga mi se smrzava, kad je izvadim odmah mi se povrati temperatura, al kazem no otkovcavanje ne pomaze. Sta je moguci problem?

malada
11.12.2017, 13:12
Jesi li probao da otkopcas gornje kopce? Mozda ti one uspore cirkulaciju pa su ti prsti hladni.

bezbi
11.12.2017, 13:14
Bice hladni i da otkopcam skroz sve, ne samo da popustim te na vrhu.

U pitanju je ova carapa https://rs.beosport.com/ngn-progressive-tech-carape

Da napomenem, carape su suve. Noga mi je siroka 100mm a pancerica 97mm, i mislim da mi nije uska. Kada je obujem prsti mi dohvataju vrh, kad je zategnem ne dohvataju vise. Noge me ne bole, ali i da sednem u kafic i samo da otkopcam cizme prsti se nece zagrejati sve dok ne izvadim nogu iz pancerice. Probao bi sve opcije pre nego sto mi neko kaze kupi drugu pancericu :sm012:

snowglisser
11.12.2017, 14:11
Биће да су ти ипак преуске и да притисак панцерице преко риса спречава доток крви у прсте (математика нас учи да 100 у 97 не иде) :) 3мм уопште није мало.
Једино буни што не осећаш да су ти тесне, јер се недостатак 3мм итекако осети (ја не могу чак стопало ни да ставим у панцу која је само 2мм ужа, а камоли још да је и закопчам). Мада ја имам висок рис.

Јеси ли помислио да посетиш неког бут - фитера с добром репутацијом (ако има у/близу места где живиш) ради консултације? Или можда да их назовеш, мада су слабе шансе да би могао искључиво преко телефона да ти помогне.

Misk0
11.12.2017, 14:28
Deklarisana sirina pancerice je uvek za neku odredjenu velicinu, mislim da bese 26.5( ili 27.5) a ako je veca, i pancerica je sira.

Zar nemaju sve ove "race" pancerice mnogo tanji (i hladiniji) ulozak, da bi bolje drzale?

wlad
11.12.2017, 14:38
Nisu sve hladne, npr. Head raptor 130 su jako hladne a vozio sam nordica speedmachine 120 a sada tecnica cochise pro 130 flex i nisu uopste hladne...

snowglisser
11.12.2017, 15:38
Тако је @Мишк0, биће да је то. Референтна ширина је увек за 26,5. Након тога за сваки нови "шел сајз", +2мм.

О.П. наводи да му се чини да су 1/2 броја веће, али из његовог описа чини се да је дужина баш како би требало да буде.

@безби
Јеси ли урадио проверу величине шкољке (без уметка)? Колико простора имаш? То ће ти дати најбољи одговор на твоје сумње да ли су ти предуге.

bezbi
11.12.2017, 17:19
Prvo da se izvinem zbog jedne greske, temu sam postavio sa drugarevog kompa pa sam zaboravio da se ulogujem na moj profil, tako da znate da sam to ja, ja sam postavio temu.

Pa ne mogu ni sam odrediti da li su uske ili ne, zato sto su mi i predhodne bile takve, ni rc4 nije nista uzi bio, ali sam u njim nosio tankeee obicne carape jer su mi bile malo krace pa sam udarao prstima gore. Nekada mi je i u njima bilo hladno al odmorim noge ili popustim kopce da se zagreje , i tako na nekoliko sati.

Ovaj put je pacerica za pola br veca(noga 26.7 a pancerica27), pa nosim ski carape sa ojacanjima, koje su ipak deblje pa popune tu razliku, duzina je u njima cinimi se bas dobra, dohvatam vrhovima kada obujem a kada zakopcam fali mi nekoliko mm , al malo mi cudno da po visini iznad prstiju imam malo vise prostora tj mogu da pomeram prste gore-dole, sto je i ok jer mi prsti nisu stegnuti pa je osecaj lepsi. Ali pored svega toga prsti su u potpunosti hladni, i ne pomaze otkovcavanje.
Inace mislim da imam problem sa cirkulacijom, i kada legnem da spavam, noge ne mogu same da mi se zagreju.

Da li je moguce da je pancerica toliko hladna? Sta mi je ciniti? Mozda topliji ulozak, pri tome mislim na onaj sto se ubacuje u ulozak pancerice? Mozda da jurim neki ulozak sa grejacima? Prelazak na vunenu deblju carapu?

Nije mi prvi put i da vidim da se na race pancerice ugradjuju grejaci, cak se ni stari ne vade nego se na njima napravi rupa ili se tu ulozak otanji da bi se postavio mali grejac, i to iskljucivo na mestu gde su prsti i samo tu. Jel zna neko nesto vise?

Misk0
11.12.2017, 17:57
Ako gubis cirkulaciju zato sto ti je nege malo tesnije, deblje carape ce samo pogorsati to. Mozes da pogledas neku mesavinu merino vune i sintetike, to je malo toplije.

Ne znam koje uloske (footbed) imas, ima nekih koji "reflektuju" toplotu nazad (https://www.sidassport.com/en/products/194-winter-3d-comfort.html) ili su malo macaste, ove (https://www.amazon.co.uk/Sidas-Insulated-Winter-Insole-Unisex/dp/B01LWYAB66) sam uzeo za suprugu i kaze da rade. U krajnjem slucaju, ubaci one sto greju po 4-5 sati, recimo kao ove (https://www.decathlon.co.uk/feet-warmers-x-30-id_8373956.html?_cclid=v3_fcb0cdba-bb73-545f-83d9-3434d099ef8e&gclid=CjwKCAiA9rjRBRAeEiwA2SV4Zbh_1z1OMoHNB2Z0vKAW FQEA0qBDDZYFlWMYXv4ERbVo4zG6V_8fNRoCP8YQAvD_BwE).

Sinisha
11.12.2017, 17:59
Problem je u tome što ti pancerica na nekom kritičnom mestu prekida cirkulaciju. Pancerica ne mora da te žulja da bi cirkulacija bila uporena ili prekinuta. Dovoljno je da pritiska pravo mesto.

Naravno najbolji efekat hladnoće dolazi u kombinaciji više faktora, loše cirkulacije, loše izolacije pancerice, a ako su veće nego što treba ni to ne pomaže, već čini pancericu hladnijom.
Možeš samo da se nadaš da će vremnom biti bolje, kako se pancerica oblikuje prema tvojoj nozi. U međuvremenu eksperimentiši sa čarapama ili grejačima.

stekan
11.12.2017, 18:11
Ovaj put je pacerica za pola br veca(noga 26.7 a pancerica27)...
@Bezbi, veličina ti je knap knapova, tj. nije ti za pola broja veća. Prvi manji broj pancerica je 26,5 što ti je premaleno.

Od pancerice koja u oznaci ima oznaku World Cup se očekuje svašta, ali ne i da bude topla. Uložak je tanak iz određenih razloga, a posljedica je lošija izolacija. Ne može i jare i pare. Nadam se da imaš razlog zbog kojeg kupuješ takve pancerice.

Kad je hladno (-10 i niže), prsti su mi često bili ovlaš promrzli (pancerice su Lange SX 120). Ništa strašno, ali dok ne skijam i nije neki prijatan osjećaj. Probao sam anatomske uliške sa ugrađenim ThermIc grijačima ispod prstiju. Nisam primijetio neku razliku i odustao sam od toga. Ljetos kupim IceBreaker merino čarape (menščini 70% vuna) i za 4 dana skijanja krajem prošlog mjeseca mogu reći samo jedno: oduševljen! Do tada sam koristio čarape čuvene francuske firme Wed'ze. Da mi je neko ranije pričao kolika može biti razlika u čarapama, rekao bih mu: "Ala lažeš!".
16290

Da li će tebi problem riješiti ovčije čarape, ne znam, ali znam da će ti sigurno manje mrznuti prsti. A ako uzmeš "medium" verziju čarapa (moje su ultralight/light), možda ti potpuno riješe problem.

bezbi
11.12.2017, 20:27
Vec sam narucio neke carape sa slicnim sastavom kao te i to u cenovnom rangu oko 3h din, pa da njih prvo probam. Probacu takodje vise vrsta toplijih ulozaka posto su ovi originalni tanki i tvrdi. Takodje cu probati neku varijantu sa alu folijom ispod koja navodno mnogooo pomaze u zadrzavanju temperature. Na kraju ako ne pomogne nista uzecu neke jeftinije uloske sa grejacima. Ako i to propadne zamenicu pancerice jer je onda problem u nekoj tacki gde me steze. Pancerica je nova pa je ne bih tek tako menjao, osecam njenu preciznost, uvek sam i vozio tvrdji fleks oko 120 a ona je naletela za male pare, da je imala 110tka uzeo bih nju. Inace, udobna je kao i ove predhodne i posle celog dana ne bole me noge. Danas sam je nosio sat vremena u kuci i ok je bila, bila mi je ladnija druga noga nego ona, tako da je moguce da je problem kombinacija moje lose cirkulacije i hladne pancerice kao takve. Naravno cuo bi jos neko misljenje...

Ikar
11.12.2017, 21:06
Imas i opciju https://dryguy.com/product/Boot_Glove
ja sam uzeo letos i sledećeg vikenda ću da isprobam. Materijal je neopren.

vladimir
12.12.2017, 00:52
Ja sam problem hladnih nogu resio sa dobrom carapom (slicno kao kod Stekana sa visokim sastavom vune, kod nekog mozda pomogne kompresiona carapa) a na nizim temperaturama pre svega sa Hotronic FootWarmer-om https://www.amazon.com/gp/product/B00HS42S4C/ref=s9_acsd_hps_bw_c_x_1_w . Mozes i da probas da stavis malo bebi pudera na noge pre nego sto obujes carape, sto ce pokupiti eventualnu vlagu.

Ivan Bgd
12.12.2017, 07:18
Ja sam to resio tek sa pancericama koje imaju thinsulate.

bezbi
12.12.2017, 08:44
@vladimir super stvar, ali preskupa, pokusacu sa nekom jeftinijom varijantom.

@ivan Sta podrazumeva thinsulate?

stekan
12.12.2017, 09:44
Ja sam to resio tek sa pancericama koje imaju thinsulate.

Thinsulate je stara provjerena izolacija, ali ima pancerica i sa novijom Primaloft izolacijom.

Nemanja1105
01.01.2018, 20:30
Da ne otvaram novu temu u vezi pancerica pa cu ovde da postavim pitanje
Kupio sam skoro svoje prve pancerice( Nordica Speedmachine 100) medjutim imam problem, na prvom spustu dok ne zagrejem uzasno me bole tabani. Ps. Inace imam ravne tabane
Da li ulozak problem u pancerici ili nesto drugo?

Milos011
03.01.2018, 14:29
Da ne otvaram novu temu u vezi pancerica pa cu ovde da postavim pitanje Kupio sam skoro svoje prve pancerice( Nordica Speedmachine 100) medjutim imam problem, na prvom spustu dok ne zagrejem uzasno me bole tabani. Ps. Inace imam ravne tabane Da li ulozak problem u pancerici ili nesto drugo? To se obično dešava kada je pancerica previše stegnuta. Ja kada obuvam pancericu prvo je samo zakopčam na prvi "zub". Posle prve žice samo malo dotegnem, za prva 2-3 spuštanja koja idem baš lagano da se zagrejem. Posle toga je zategnem jače, a u toku dana je sigurno bar još jednom dotegnem.

bezbi
03.01.2018, 18:37
Moze da se desi i da je ulozak los, to je jeftino pa probaj. A moguce i da steze malo pancerica. Sto se mene tice, posto je moja tema, delimicno sam resio problem sa grejacima u ulozcima, ocigledno je problem kombinacija tvrde i hladne pancerice, moje lose cirkulacije, a verovatno me i negde malo steze.

Warashii
24.01.2018, 13:19
Da ne otvaram novu temu u vezi pancerica pa cu ovde da postavim pitanje
Kupio sam skoro svoje prve pancerice( Nordica Speedmachine 100) medjutim imam problem, na prvom spustu dok ne zagrejem uzasno me bole tabani. Ps. Inace imam ravne tabane
Da li ulozak problem u pancerici ili nesto drugo?
Ne znam koliko dugo skijas ali ova stvar je cesta kod skijasa koji skijaju svoje prve sezone.
Prva dva tri spusta se odvezu najcesce u grcu i zbog grcenja nogu, stiskanja i grcenja prstiju dolazi do ovih bolova.
Nakon tog se skijas pocne udobnije osjecati jer je opusteniji.

Nemanja1105
24.01.2018, 15:10
Ne znam koliko dugo skijas ali ova stvar je cesta kod skijasa koji skijaju svoje prve sezone.
Prva dva tri spusta se odvezu najcesce u grcu i zbog grcenja nogu, stiskanja i grcenja prstiju dolazi do ovih bolova.
Nakon tog se skijas pocne udobnije osjecati jer je opusteniji.

Nije do toga, skijam vec 8 godina, verovatno je bilo da zatezanja pancerice

Warashii
25.01.2018, 11:06
:ok:
Išao sam na ovo iz razloga što poslije prestaje a kad pancerice dotegnes jedino što pomaže je da ih popustis jer postaje samo gore. Al eto sto ljudi 200 nogu :)

alex11
27.02.2018, 04:17
Bezbi ja cu samo ukratko. Ko sto ti mnogi rekose imas kombinaciju uloska, carapi i skoljke. Slozio bih se sa Stekanom od WC ne ocekuj previse. Iskusio je Lange koji i ja iskljucivo koristim gde je fit uglavnom tesan. Ulozak je tanji ocigledno postoji razlog. Gore je neko pomenuo da proba sa debljom carapom - samo ce se pogorsati situacija. Idi na opciju tanke carape, merino wool jesu skuplje ne znam cenu dole oko mozda 30eu ali se isplati. Prsti napred ce ti jos uvek biti hladnjikavi ali ne ocekuj da ce biti topli. Koncepcija WC boots je da ima jako tesan fit radi preciznosti i odziva i ne ocekuj komfort ili rekreativnu cipelu, ponekada bas zbog toga ne moras imati vidljiv otok da bi primetio da ti je cirkulacija otezana, ali recimo malo da noga trne i ima pritisak od kopci to je dovoljno.
Imas i varijantu grejaca koji se ugradjuju oni idu ispod prednjih prstiju. Nekome pomognu, nekome ne opet zavisi i od atmosferskih prilika i ko sta voli.

bezbi
02.03.2018, 15:58
Pa Langova i Rossinjolova cipela jeste ista pancerica. Meni nije legla iako je jos uvek nosim, nova je pa mi zao da je prodajem jer ne mogu da uzmem neke pare a sa druge strane ne bi znao ni sta da kupim. I da definitivno je to, prvo sto mi je cirkulacija inace losa i u patikama. Drugo pancerica je prehladna i tu nema spora. Trece fit mi je i verovatno mi steze kompletnu nogu, iako me ne bole noga. Sa debelom carapom je jos gore iako sam nasao bas dobru vunenu, u njima mi cak mi i trne noge pomalo- znaci da mi previse steze celu nogu. Nosim tanku pamucnu, nisam jos uzeo vunenu, i ubacio sam grejace, sa njima je situacija znatno bolja al samo kada je lepo vreme. Ovih dana mi ni oni nisu pomogli. Al je toliko precizna i tako dobro drzi nogu da nemam reci..