Pogledati punu verziju : Anketa: Koliko vam je veličina pancerica veća od vašeg stopala?
Veličina pancerica je na kutiji obično označena u nekoliko standarda, a osnovni standard kod pancerica je dužina stopala u centimetrima. Ta veličina je obično označena slovima MP (Mondo Point), tako da na kutiji obično stoji oznaka MP veličine, kao i veličina u evropskim, američkim i britanskim brojevima kao npr. "MP 30.0, EU 46, USA 12.5, UK 11.5". Pri kupovini se malo ko obazire na MP brojeve i rijetko kad se taj broj bira na osnovu izmjerene dužine stopala.
Na samim pancericama (dok su nove) se sa prednje i stražnje strane đona nalazi naljenica sa brojem koji predstavla MP veličinu pancerica.
Hajde da vidimo koliko nam se veličina pancerica (MP broj) slaže sa izmjerenom dužinom stopala u cm.
Za više informacija o oznakama veličine pancerica pogledati http://www.skijanje.rs/ski-oprema/oprema-za-alpsko-skijanje/cipele/izbor-odgovarajucih-pancerica/.
P.S. Ne može se vidjeti ko je kako glasao, pa bi bilo lijepo da odaberemo odgovor koji odgovara stvarnoj situaciji.
P.S.2 Potrebno je glasati u anketi, a komentar možete, ali i ne morate napisati.
Ovako Stevo...moram da kazem da nisam procotao ceo tekst :) dugacak brate :)
ali sam se zadrzao na tabelu, i ovako...na onoj spravi imam oko 46-47cm sto u US size je oko 12-13
ali to je za patike, cipele, sandale i to. Dok za cki cipelu je sad vec moram da kazem 31.5 MP
zadnje koje sam probavao bile su Scarpa Maestrale i to je to.
Usput isto pravilo vazi i za cipele za planinu, treking, ili za visokogorstvo, doduse oni nisu u MP pa po JUS 47.
E sad da imam tanku nogu ali dosta dugacki prsti na nogama i dosta otpalih noktiju sa prstima
(ili kako se vec kaze) pa nekad treba dobro zategnuti, ali to je to.
I naravno velicina ipak malo zavisi i od proizvodzaca pa ipak treba probati, ne na slepo.
Trendo, sve što si napisao stoji, ali ne vidim da si izmjerio stvarnu dužinu stopala, uporedio je sa MP veličinom pancerica i glasao u anketi.
Kažeš da su ti prsti dosta dugački. Dužina palca kod mene, mjereno na strani do sljedećeg prsta je 58 mm. Ima li ko veći? :smoke:
dzoninho
11.01.2017, 21:03
Stevo, glasao sam. Stopalo mereno 26.5 cm, sirina 98mm. Pancerice 26.5cm MP. Imam utisak na skijanju pri jakim pritiscima i naslanjanjima na jezik cipele da bi mogao da nosim i 26 cm MP :) Nisam nikad probao 26cm cipele ali verovatno i necu :)
Stopala 29.5 cm, pancerice Salomon 28.5. Stare Head su bile 29.5 i definitivno su mi bile velike.
Evo Stevo votovao :)
izmerio lenjirom, sto nije precizno, 29.5, mozda 30cm
moj do palac je 55mm, ali ja sam 185 a ti 202 :)
Stopala mereno u gori pre 10 dana duzina 280mm sirina 100 mm. Cipele 28.5 MP kupljene pre 2.5 godina
Stopala mereno u gori pre 10 dana duzina 280mm sirina 100 mm. Cipele 28.5 MP kupljene pre 2.5 godina
Glasao? Fali i nedostaje jedan glas.
Nisam glasao Stevo. Na mobilnom telefonu gledam forum preko tapatalka. Evo prelazim na racunar
snowglisser
12.01.2017, 01:59
Stekane, izgleda da si pobedio sto se duzine tice. :)
No, ovih dana vlada misljenje da se vise pika sirina, nego duzina :D
Glasao i ja.
Kod mene je situacija ovakva: 26,5cm duzina, 102mm sirina.
Zadnje pance su mi bile tacno 26,5 MP i 102 sirine. Knap, sto bi se reklo.
Medjutim, boot fitter kod koga idem je nabavio novu masinu za oblikovanje ulozaka. Ne stoji se vise na onom "jastucetu" da bi se formirao otisak pa uzeo odlivak, vec mi prislonio ulozak odozdo na taban, ubacio mi stopalo u plasticnu kesu i vakuumom formirao oblik.
Ideja je da, kad ustanemo i tako opteretimo stopalo, ono delimicno "kolapsira" i rasiri se.
On mi, dok sam sedeo, izmerio neoptereceno stopalo (šublerom), i kaže: "100mm".
I tako me je i upasovao u 26,5cm cipelu, sirine 100mm (Atomic Hawx 2.0).
Ja sam bio skeptican, ocekujuci da kad ustanem, stopalo ce svejedno kolapsirati i da ce mi se stvoriti preveliki pritisak sa strane.
Medjutim... Bolelo me je mozda prvih 4 puta (po 2 sata svaki put) dok sam skijao u dvorani.
Nakon toga... Sta da kazem? Ove pance ne spadaju u prave "race" pance, ali u njima se osecam kao da su mi stopala letva volana na bolidu F1. Direktno prenose svaku komandu. Prezadovoljan sam.
Milos011
12.01.2017, 08:08
285mm = 28,5cm. Isto i stopalo i panca. Širina.... nemam pojma.
Stopalo 30.5cm. Prve pance koje sam uzeo 31.5,ali su realno bile prevelike. Sada 30.5, kod nekih koje sam probao, deluje mi kao da bi odgovrale i u 30
plageton
12.01.2017, 13:13
Stopalo merio u Planet bajku upravo kada sam uzimao pancerice i na spravi koja tome služi. Jasno izmerio 28,0 cm i shodno tome pazario. Međutim, greška. Sada bih uzeo 28,5 cm bez razmišljanja. Ove su knap i to nije dobro, bez obzira na skijaške priče da cipele treba da budu knap. Verovatno su Hiršeru i Kristofersenu njihove knap al ne reko sam s njima neću da se takmičim bolji su ;) .
Mondo sistem je super - kada bi se svi proizvođači držali njega (nema sistema koji nisu zaj*bali ;)). Uostalom kao i cipele, kada čujem veličina "kalupa" naježim se ;)
Dužina stopala 30.5, imao sam Dalbello 29.5 (ili 29, ne sećam se tačno), Nordica 30.5 a sada Tecnica 30.
Noga 30.5 i Nordica FireArrow 30.5. Kad obucem bas je knap, ali kad se noga ohladi i skupi mogu da savijem prstice komotno. Kad je zagrejana i topla, knap je. Meni vise smeta sto imam malo tanje listove pa gore mogu da uvucem prst u panecicu (i to lakse u desno nego levu jer sam jak desnjak).
Na masini izmjerene oko 28.5, isto i pance, Nordica Dobermann EDT 130. Sirina, jebem li ga, dal jedno 112 a drugo 108 ili 118, tako nesto. Ispekose uloske i metnuse me u pance od 98mm sirine, brez problema:dontknow:
Vizavi one druge teme, opet sam preprocitao sta sam ovde napisao a i onaj Stekanov tekst (sto vise pita preprocetas to vise saznas :) )
Ponovo sam premerio stopalo, bosu nogu, i to je 29.5cm
Cipela za klasicno alpsko skijanje nordica GTS12 je MP 30.0 a duzinu dzona 345cm
Cipela za turno freeride ilimidweight at boot Dynaft 4 UF je MP30.5 a duzinu dzona 336cm
to su cipele sa razlicitim standardom prve ISO 9355 a druge ISO 9523 a razlika je u dzonu zato sam i naveo duzinu dzona
u Stevinom tekstu ima tabela koja je dosta korektna (proizvodzaci imaju tabele koje i nisu sve identicne)
i prema njoj ja imam EU 46 a US 12.5 sto je nesto ispod 30.0 MP
kao sto moze da se vidi nordica je tu 30.0 dok dynafit je 30.5 , e sad vec sam napisao da sam zadnje probao scarpu maestrale i
trebalo mi je 31.5 sto je vec velika razlika, ali svakako se spremam za Sofiju pa cu opet to probati,
a i zagrejan sam za novi model scarpe maestrale (proizvodi se do 33 MP)
tu treba napomenuti da Salomon svoj model MTN Lab proizvodi do 29.0 MP a sprema reviewima treba da odgovara za nogu duzine 30cm
Ovo pisem samo da bih ukazao na relativnost brojeva kod razlicitih proizvodzaca a sta je pretpostavljam i cilj ove ankete.
U Stevinom tekstu ima i deo za prednji nagib odnosno u mom postu u onoj temi forward lean.
Neki proizvodzaci deklarisu taj nagib, posebno u klasi cipela za koju se ja interesujem i oni su veoma cesto dvostepeni na pr. 13 i 18 ili 14 i 20 stepeni
ali u reviewima nikad ne prelaze vise od 12-12.5 stepena naravno jednostepeno
plageton
15.03.2018, 14:59
Skrenuo bih pažnju na jednu banalnu stvar, a to je da kada se meri stopalo, a najbolje je to obaviti u prodavnici gde postoje one naprave koje mere dužinu i širinu stopala, treba stajati, a ne prevariti se i meriti u sedećem položaju. Dva ili tri milimetra mogu činiti razliku. Moj je slučaj da u cipeli 28,5 mm ima malo lufta, što se ne preporučuje, zbog čega sam uzeo broj manje, dakle 28 mm. U stvarnosti, stopalo je 28,2-28,3 mm, što čini da me cipela od 28 mm malo steže. Sa ovom pameću, bolje je uzeti minimalno veću nego minimalno manju cipelu, ipak ja ne vozim trke da će me dva milimetra lufta unesrećiti.
Skrenuo bih pažnju na jednu banalnu stvar, a to je da kada se meri stopalo, a najbolje je to obaviti u prodavnici gde postoje one naprave koje mere dužinu i širinu stopala, treba stajati, a ne prevariti se i meriti u sedećem položaju. Dva ili tri milimetra mogu činiti razliku. Moj je slučaj da u cipeli 28,5 mm ima malo lufta, što se ne preporučuje, zbog čega sam uzeo broj manje, dakle 28 mm. U stvarnosti, stopalo je 28,2-28,3 mm, što čini da me cipela od 28 mm malo steže. Sa ovom pameću, bolje je uzeti minimalno veću nego minimalno manju cipelu, ipak ja ne vozim trke da će me dva milimetra lufta unesrećiti.28 i 28.5 se pakuju u isti shell samo sto 28 ima deblji liner. Tako da ako su nove leci ce a i ovako te tera vise u skijaski polozaj.
plageton
16.03.2018, 10:09
28 i 28.5 se pakuju u isti shell samo sto 28 ima deblji liner. Tako da ako su nove leci ce a i ovako te tera vise u skijaski polozaj.
Legle su one a i u pogledu podržavanja stava sam zadovoljan. Ali mnogim skijašima, da ne kažem da je verovatno većina u pitanju, bitna je ipak udobnost, a ako tražiš knap cipele lako je pogrešiti jer su milimetri u pitanju. Još ako je cipela visokog fleksa, to svakako neće pomoći.
forum1nick
16.03.2018, 11:23
Čini mu se da je pancerica dio skijaške opreme pri čijem izboru se najviše griješi. A greške su sledeće:
1. Kupovina polovne
2. Kupovina ubobne što u praksi znači 2 broja veće
3. Kupovina 120+ flexa jer u njima skijaju takmičari (skijaju ali 5 minuta)
Izvučeš liner i on bi trebao da legne kao čarapa. Ne preuska čarapa. Ako vidite da prsti vidno deformisu liner onda ste izabrali premali broj. Posebno je nezgodno ako se prsti pojavljuju na vrhu linera jer vam je pancerica dužinski mala, a tu popravke nema.
Širinski se pancerica dosta jednostavno da modovati (2-3mm) i u kućnoj radinosti tako da je tu greška manji problem.
Čini mu se da je pancerica dio skijaške opreme pri čijem izboru se najviše griješi. A greške su sledeće:
1. Kupovina polovne
2. Kupovina ubobne što u praksi znači 2 broja veće
Izvučeš liner i on bi trebao da legne kao čarapa. Ne preuska čarapa. Ako vidite da prsti vidno deformisu liner onda ste izabrali premali broj. Posebno je nezgodno ako se prsti pojavljuju na vrhu linera jer vam je pancerica dužinski mala, a tu popravke nema.
Širinski se pancerica dosta jednostavno da modovati (2-3mm) i u kućnoj radinosti tako da je tu greška manji problem.Za prve dve stavke se slazem,ali ne bas i za trecu. Ne slazem se da su pancerice flexa 120-130 namenjene iskljucivo takmicarima.Ja sa svojih 110kg mase i agresivnim nacinom skijanja, tesko da mogu da dobijem odgovarajuci odgovor skije,ako bih gazio pancericu sa nekim meksim flexom od 120-130.
niipheus
16.03.2018, 18:52
Ovo nisam propratio da si napisao pre nego sto sam ti tamo pisao za skije. Smatram da taj Fischer SL koji merkas da uzmes nema poente kupovati bez cipele 120+ fleksa jer u suprotnom dobijas tvrdu skiju kojoj ne mozes nista jer cipela nece moci da prenese tvoje pokrete kako treba (neces moci da joj doakas sa mekom cipelom).
forum1nick
16.03.2018, 19:32
Nisam bio isključiv za tvrde pancerice nego sam naveo da se one ne kupuju zbog toga jer ih voze takmičari.
Nemanjus
23.03.2018, 14:29
To je sve individualno, tvrda pancerica uopšte ne mora da bude i neudobna :)
Што би рекло митско скијашко биће Реф на тему удобности панцерица "А ко каже да је скијање удобан спорт..." :-).
Касним на час... Тецница (130 ф), МП 27.5 - стопала 27.5/27.8.
kod greski pri odabiru pancerica, jedno pitanje.
dakle, imam Nordica pance vec 5-6 godina i realno su mi velike.
duzina mozda i nije toliki problem, vece su mi mozda 0.5cm ali sirina jeste.
naime noga i stopalo su mi uski i stezem pancericu na poslednje kopce i opet osecam da mi noga (stopalo) sa skijom "igra" u pancerici levo desno... nije to mnogo ali opet osecam
znam da je nova/druga cipela resenje ali da li bi pomoglo da uzmem neki ulozak? neki od onih sto se peku po tvom stopalu...
Ivan Bgd
10.12.2018, 10:54
Da, pomoglo bi.
Imao sam isti problem sa starim pancericama i to mi je resilo problem.
Samo to moras kod profesionalca , ja sam to davno u Tinju u Nevada servisu na 2100 blizu poste. ( nadam se da je stariji gospodin jos ziv i zdrav )
Kasnije sam uzeo nove broj manje pancerice i naravno prebacio isti ulozak. ( malo sam ga skratio kod prstiju :) )
Pozz
...da li bi pomoglo da uzmem neki ulozak? neki od onih sto se peku po tvom stopalu...
Bilo kakav uložak će pomoći, tj. smanjiti volumen u pancerici. Npr. isječeš kakav filc debljine 4-5 mm prema obliku sadašnjeg uloška i ubaciš ispod uloška.
Duzina stopala 29,5, pancerica 30
e sad vec sam napisao da sam zadnje probao scarpu maestrale i trebalo mi je 31.5 sto je vec velika razlika, ali svakako se spremam za Sofiju pa cu opet to probati
Da ozivim ovu temu posle obavljene kupovine, tako da nece mi trebati savet :), a u vezi one teme gde se zatrazi savet pre kupovine :). Naime najzad sam dosao do Scarpu maestrale rs allround tourno cipelu flex 125, duzina 30.5, duzona dzona 340. Posle malo duzeg probavanja i vaganja u radnji ipak sam se odlucio na rs koi je tvrdzi model i vazno za ovu temu velicine 30.5 umesto 31.0. 30.0 je osetno bio manji. U sustini mislim da je Grimini naveo u svom postu da proizvodzaci ne proizvode medzu broj za shell nego samo za uloske, tako da 30.0 shell je isti za ulozak 30.0 i 30.5 osim kod scarpe. Kod njih je obrnuto. 30.0 je isti za ulozak 29.5 i 30.0, tako da ja sam uzeo ulozak 30.5 ali shell 31.0. Veliko hvala prodavcu za da se odlucim na pravu velicinu i iste sam vec koristio na skijanje i to je to. Jos da ih isprobam i na turu, ali ubedzen sam da ce biti sve ok. Simptomaticno je da je ista velicina uloska sa prethodnih dynafit ali shell kod dynafita je jedan broj manji, odnosno dinafit i nordica imaju imaju isti broj shella ali razlicitu velicinu uloska (nordica 30.0) iako od svih njih nordica je 'najudobnija'. Eto tri modela razlicitih proizvodaca a iste noge.
Jos jedanput blagodarnost radnika u radnji gde sam proveo oko satipo pri cemu u to vreme je uslo i termo fit uloska i sva ostala podesanja cipele koje sam zahtevao od prodavca a i savete koje mi dao prodavac. Toliko :)
Ja sam merio stopalo sam, uz pomoc video materijal i razne savete, pa na A4 formatu uz hemijsku lenjir :)
Stopalo:
28.2 cm duzina
105 mm sirina
Pancerice sam danas kupio, nisu jos testirane, ali konacne neke koje mi nisu pravile problem posle pola sata skakutanja i pritiska na jezik pancerice.
Pancerice:
27 cm duzina
102 mm sirina
Imao sam i ranije 27 i 27.5 cm i savrseno mi odgovaraju, tako da nece biti kratke sigurno.
Prve pancerice, dužina stopala 26.5, dužina pancerica 26.5; širina stopala 100mm, širina pancerica 100mm.
Školski što bi se reklo, možda i previše školski :)
Par interesantnih informacija o izboru pancerica: https://www.salomon.com/en-int/alpine/alpine-advices/how-choose-ski-boots
Pored ostalog, stoji da je otprilike 75% skijaša ima pancerice 2 broja prevelike.
Bilo bi dobro da Salomon navede zasto mtn seriju priizvode do 29.5, doduse xalp cak do 30.0
Odnosno mi nogati u koi procent ulazimo
Fischer ima aplikaciju Scan Fit, aplikacija i merenje na meraču mi pokazuju da sam za cipele 28.5 ali uživo mi mnogo bolje leži 27.5. i 28 je prevelika. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210324/682303bd095b7aceaa584f67e6631e92.jpg
plageton
24.03.2021, 15:29
Fischer ima aplikaciju Scan Fit, aplikacija i merenje na meraču mi pokazuju da sam za cipele 28.5 ali uživo mi mnogo bolje leži 27.5. i 28 je prevelika.
Možda je zato aplikacija katastrofalno ocenjena. :)
Ipak je to više zabava nego ozbiljno merenje stopala.
Fischer ima aplikaciju Scan Fit, aplikacija i merenje na meraču mi pokazuju da sam za cipele 28.5 ali uživo mi mnogo bolje leži 27.5. i 28 je prevelika.
A šta kaže metoda "peta uz okvir vrata pa mjeri"? Bar dužinu stopala možeš uporediti sa rezultatom aplikacije.
28 kao i merač onaj u prodavnici.
28 kao i merač onaj u prodavnici.
Postoji razlika od 8mm između lijeve i desne?
Postoji razlika od 8mm između lijeve i desne?Ima razlika ali je nemerljiva, ajde recimo 2-3mm
Nije mi jasno kako ovi sto kazu da imaju pancericu manju od duzine stopala, kako? Kako mozes uzivati u skijanju a biti ceo dan u necemo sta te stiska? Kad jos na nogu navuces termo ski carapu ima da umres od bolova ako je pancerica manja od duzine stopala. S debelom carapom na nozi, pancerica ce biti knap te shodno tome pancerica mora biti do 0,5 veca od duzine bosog stopala.
Veličina npr. 28 ne znači da je dužina prostora u pancerici 28cm, već znači da je namijenjena stopalu dužine 28cm, a to podrazumijeva bar 5 do 10mm više prostora. U mene je stopalo tačno 31 cm, veličina pancerice je 31, a ispred prstiju imam 5mm ili možda malo više.
Ja sam jedan od tih mazohista :cool:
Cipele 45 ili 46, definitivno ne manje a pancerice 28.5. Mozda je i do modela ali kad sam kupovao, i Salomon i Head su mi bile ok u 28.5. Salomon bile udobnije. Otkopcavaju se samo kad se pravi pauza.
Carape srednje debljine i naravno ulozak.
Zuba1970
25.03.2021, 21:04
Ja sam zbog tog nagrabusio(nokti na prstima). Koristio sam pancerice 285 a meni je bosa noga 285 a sa carapama mislim da je 288. Mereno metodom A4 papir pa uz stok vrata. Je l' to znaci da bih ja trebalo da trazim 290 pancerice? A zbunjuje me i to sto na vecini pisu brojevi na primer 280/285 ili 290/295.
Nokti se ubiju početnicima zato što “sede” na skijama [emoji6] pre nego zbog dužine..
Ta dvostruka oznaka je veličina shella, za manji polubroj je uložak deblji.
Zuba1970
26.03.2021, 19:55
To mi je i sestra rekla jer nisam bio sve vreme u tom osnovnom ski polozaju vec na petama. Inace definitivno je duzina stopala 290 proverio danas (sa ski carapama).
@wlad prve "macice" cekam da bacim u vodu. Uf... :eek:
Ne treba uzimati veću pancericu, već odraditi bazični but fiting. Ja sam pasent pancericu uzeo i tačno sam bio na pola, između pola broja.
Fora je sto kod nas ljudi u principu ne skijaju, nismo skijaška nacija i prodavci vrlo malo znaju o opremi, a pogotovo neke granične stvari da rešavaju. Ja sam kupovao pancerice u Les Deux Alpes i tu sam brdo stvari shvatio koje ovde ne bih.
Isti problem, 285 mala, 290 velika. Šta je lik uradio, zalepio na plastično postolje sa donje strane neku specijalnu štiklu i iskosio mi je stopalo u pancerici, čime je dobio ta 2 3mm. Nisu mi tu da vam slikam.
Takođe mi je ponudio besplatan but fiting plastične školjke, na mestu gde me je malo bila jedna od pancerica. Dogovor je da vozim koji dan da vidimo da li će da se prilagodi malo i ona meni i ja njoj. Na kraju je sve leglo na svoje. Imam pancericu flex 130, koja mi je toliko udobna da ne moram ceo dan nijednom da je raskopčavam, iako tvda ko kamen.
Milos011
29.03.2021, 09:35
Nikako veću pancericu od dužine stopala. Ima i još jedan momenat, a to je da će vremenom unutrašnji deo pancerice da se poveća jer se "sunđer" stanji.
Ja imam stari Salomon xwave 110 već 10 ili 11 sezona i bojim se da ću morati da ih menjam, a ne menjaju mi se. Vozim dok se ne raspadnu. Za sve godine korišćenja, samo se pomalo pomerao zub na koji ih zakopčavam, pa sad na kraju skijanja posle drugog dotezanja u toku dana idu skoro na poslednju kopču.
Da ne otvaram novu temu posto je moje pitanje vezano za pancerice. Da li pancerica ima vjek trajanja kao i skija? Kad kazem kao i skija, znamo svi da skija ima vek trajanja kantne i da nakon odredjenog broja ostrenja skija je za baciti tj mjenjati. Sta je s pancericom? Nakon koliko godina pancerica gubi ili je izgubila svoja svojstva i vreme je za mjenjanje?
Sa cipelama je lako, kada vidiš da ne možeš da je zakopčaš a da odlično (kao kad su nove) drže petu na mestu, vreme je za zamenu cipela.
Idealno bi bilo kada bi držali / prodavali u prodavnicama samo uloške, pa da poneseš shell, ubaciš nov uložak, probaš i teraš dalje istu cipelu.
Ja sam pre 15tak dana uzeo nove cipele baš zbog uloška, dosadašnja cipela ne drži petu kako treba, prosto se uložak previše “razgazi”.
Vrhunske skije, kao i cipele obično “izdrže” 150 dana skijanja...
Pa sad...
https://intuitionliners.com/product-category/the-liners/
https://www.evo.com/shop/ski/boots/ski-boot-accessories/ski-boot-liners
Džabe, kada to sve mora da se poručuje online bez probanja.. Ima kod nas bootfiteri koji “prave” lajner (ono sa “crevima”) ali pretpostavljam da košta kao i da kupiš intuition lajner (~200)..
Ovako se sada na kraju sezone cipele od 500 kupe za 300 i za tu razliku u ceni dobiješ kompletno novu cipelu.
Moram da priznam da si u pravo. Alliii....ako ti cipele bas nesto znace, zaljubljen si u njima, epten ti odgovara sa odecon, vezovima, skijama itd, e onda je dobro da se zna da ima solucija:sm021:
nikolaf7
25.12.2021, 15:26
Veličina npr. 28 ne znači da je dužina prostora u pancerici 28cm, već znači da je namijenjena stopalu dužine 28cm, a to podrazumijeva bar 5 do 10mm više prostora. U mene je stopalo tačno 31 cm, veličina pancerice je 31, a ispred prstiju imam 5mm ili možda malo više.Zar nije u onom tvom tekstu kako se bira cipela savjet da se na duzinu izmjerenog stopala doda 1cm? Posto je meni duzina oko 28,4 po tome ispadne mp 29,5 da mi treba, a ovdje svi nosite knap a neki i malo manje[emoji848]
Zar nije u onom tvom tekstu kako se bira cipela savjet da se na duzinu izmjerenog stopala doda 1cm? Posto je meni duzina oko 28,4 po tome ispadne mp 29,5 da mi treba, a ovdje svi nosite knap a neki i malo manje[emoji848]U tekstu o izboru pancerica stoji: "Optimalna veličina pancerica bi trebala biti u rasponu između izmerene dužine stopala i +1 cm."
U tvom slučaju je to od 28,5 do 29,5. To je grubo pravilo, ali svako ima drugačije stopalo, a i proizvođači nisu uvijek konzistentni. Zbog toga ponekom odgovara čak i manja MP veličina od dužine stopala. A nekad je i do načina mjerenja stopala.
nikolaf7
25.12.2021, 18:00
Izvinjavam se onda, pogresno sam shvatio
Izvinjavam se onda, pogresno sam shvatioNe trebaš se izvinjavati. Ako kupuješ pancerice, probavaj što više modela, ali i različite veličine (od 28 pa do 30).
Zar nije u onom tvom tekstu kako se bira cipela savjet da se na duzinu izmjerenog stopala doda 1cm? Posto je meni duzina oko 28,4 po tome ispadne mp 29,5 da mi treba, a ovdje svi nosite knap a neki i malo manje[emoji848]Uzmi 28.5 plafon, ako ti odgovara model.
Ukoliko se ne razradi za 5-6 dana skijanja, odradi butfiting. Meni je Francuz u Les Deux Alpes u radnji otvorio oči, i uzeo sam knap pancericu, na koju mi je nalepio malu štiklu na podlogu ispod uloška gde je peta, i to malo što je zakosio nogu napravio mi je perfektnu dužinu.
Imao sam i usmeno obećanje za sve nelagode da će da malo podesi školjku. Srećom nije trebalo.
Pancerica me je prvih par dana bila u ris, ali i to se prilagodilo. S obzirom na flex 130 i da ne mrda noga ni milimetar, ja sam prezadovoljan jer ih zategnem ujutru, skinem posle skijanja, ceo dan uživanje.
Danko1977
31.12.2021, 18:23
Imao Dobrrman 130, bile odlične.
Kupio Doberman 130, moram ih u birtiji skinuti….!
Isti broj, isti (novi) model….!
nikolaf7
11.01.2022, 18:16
Bio sam danas do intersporta da probam Fischer rc one x90 i Nordica SPORTMACHINE ST, jedina 2 modela u CG koja mi se uklapaju u ono sto sam zamislio da mi treba i u budzet, medjutim u toj radnji su imali samo Fishera pa cu za vikend u PG da probam i Nordiku.
Ima jos u Tempu stari model crveno bijeli sportmachine 90, i Dalbello DS AX 90.
E sad, Fisher ima 28,5 i 29,5(ne postoji 29). 28.5 pise da je to 44 ili 44.5 broj, a ja nosim 45(rijetko 44.5). Probao sam sve po ps (po uputstvu sa sajta), vadio ulozak proveo bar pola sata u radnji i ova manja u pocetku kao da mi bolje lezi ali prsti nabijaju ili bar pipkaju jedva kad se nagnem naprijed. Takodje bas su knap na prvi ili eventualno drugi zubac ih zatezem. Kad samo ulozak probam cini mi se da su iste duzine ili mozda par mm da je duzi veci broj. Uglavnom i pored dobre volje za manjima izgleda da bi morao na 29.5 da idem tu.
Zna li neko nesto o sportmachine st modelu? Flex je 90 a nema ih na nordikinom sajtu.
29.0 postoi, mozda ne postoi u radnji. Skoljke se izradzuju u razmacima od 1cm, ali na 0.5 (pr. 27.5, 28.5, 29.5) dok uloshci su na 0.5cm
Tako da ulozak od 29.0 i 29.5 idu u shkoljku od 29.5 i nemaju sporedbu sa jus standardom
29.0 postoi, mozda ne postoi u radnji...
I ja sam to mislio, ali Fischer je smanjio troškove tako što proizvodi i prodaje samo "polovične" brojeve. Nema cijelih brojeva, pa tako ni veličine 29. Maksimalna veličina i to ne za sve modele je 30,5 tako da nemaju ništa za moju nogu.
nikolaf7
11.01.2022, 21:35
Evo sa Fisherovog sajta, nema
Nego zna li ko koja je razlika izmedju sportmachine st i sportmachine 90? Nedje pise da ST imaju primaloft, ostali ne pominju. Ovdje isto kostaju obje po 207e, Fisher su 199 i Dalbello su 190.(to sve sa popustima)
18077
Sve 4 cipele imaju mogucnost termo oblikovanja uloska, kapiram ako se zajebem da ce mi to biti spas[emoji1]
Nego zna li ko koja je razlika izmedju sportmachine st i sportmachine 90? ...
Izgleda da je osnovna razlika u tome što ST ima samo spoljni kanting, a 90 ima oba. Na većini sajtova piše da ST ima flex 90, a na nekim piše 80 (npr. www.3s-ski.de).
Sve 4 cipele imaju mogucnost termo oblikovanja uloska, kapiram ako se zajebem da ce mi to biti spas[emoji1]
Ne uzdaj se u to. Termo prilagodivi materijal je najčešće samo u zoni skočnog zgloba.
nikolaf7
12.01.2022, 18:19
Ovaj fisher jedini nema taj kanting, to im nije neka mana osim ako mi nisu krive noge?
Maksimalna veličina i to ne za sve modele je 30,5 tako da nemaju ništa za moju nogu.
Neki samo do 29.5, posebno kod turno modela, tako da mi sa vecom duzinom smo svedeni na par modela. O tome smo vec pisali... manjina smo, nismo profitabilni :)
nikolaf7
14.01.2022, 21:25
Na kraju sam uzeo Nordiku 29,0. Udobnija od Fishera a bila akcija danas na 180 ih spustili
Ko od vas je odlucio da stavlja custom made uloske u pancerice? Razmisljam da odem da mi analiziraju stopalo (stane su onu pjenu pa ti vide kako gazis itd) pa na osnovu toga ti izrade custiom made fit ulozak koji bi isao u pancericu. Ovde pricam samo o ulosku za stopalo koji ide u pancericu a ne o cjelom utrasnjem djelu. Prodavac me ubjedjuje da je velika razlika u osjecaju prenosa sile s pancerice na skiju kao i u udobnosti. Nije nesto skupo, 40EUR. Ima li neko iskustvo s tim?
Nesto najslicnije ovome 18234 Cipelu i oblogu unutrasnju nista ne diraju. Samo dobijes ulozak. Izvadis onaj fabricki i ubacis taj
Vodi računa o debljini uloška. Fabrički su obično debeli par milimetara po čitavoj dužini, a kod anatomskih se debljina prema peti diže i do 1,5cm. To može praviti problem nekim skijašima.
Ja sam uradio prosle sezone. Imao sam potrebu, usko mi stopalo pa mi trebalo popuniti I najeftina varijanta je bila ta, u drzavnom ortopedskom zavodu. I niko me nista nije ubedzivao, momak nije pojma imao za skijanje. I nisam vadio fabricki nego samo dodao ortopedski I kostala me kao sportska varijanta 20e a obicna bila upola. Zadovoljan I dodao sam jos samo za petu silikonski da dobijem vecu deltu pa jas vise zadovoljan, ali to je individualno.
Da napomenem da je to na turno cipelu, Scarpa, na klasicnoj Nordica nista, odlicna cipela
Vodi računa o debljini uloška. Fabrički su obično debeli par milimetara po čitavoj dužini, a kod anatomskih se debljina prema peti diže i do 1,5cm. To može praviti problem nekim skijašima.
Momak mi objasnjava (cak mi je i pokazao neke primjere) da to nisu ortopedski/anatomski ulosci vec bas sportski, za skijanje. Imaju neka ojacanja cjelom duzinom. Bukvalo treba da popuni sve praznine s donje strane stopala i da podigne (ako treba) stopalo da ostvari bolji kontakt s pancericom. U ovom slucaju se fabricki obavezno vadi a ovaj se ubacuje
Prebacujemo prici o ovome na https://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?8082-Fitovanje-pancerice-Bootfiting/page14
drazzenb
28.01.2024, 18:20
Eh, prokletstvo naknadne pameti...da mi je bilo pameti na vreme da pročitam Stekanov tekst o pancericama...no, nisam ga pročitao, kao ni ovaj forum, kada sam kupovao pancerice i sada mi treba pomoć – ukoliko pomoći ima. Naime, pre nekih sezona, kontao sam da sam prešao iz početnika u (o)srednje skijaše i odlučim da kupim pancerice. Put me nanese u radnju koja prodaje Rossignol opremu, i ljubazni (i strpljivi) prodavac mi iznese više modela, dok nisam samouvereno odlučio da je jedan od njih upravo taj koji mi treba. Sve je savršeno pasalo, osim – malo mi je ona ’’čunasta’’ (navikularna) kost iznad tabana ’dirala’ zid pance. Kada sam to rekao prodavcu, čovek me je vrlo profesionalno upozorio da sve što sada ’dira’, na stazi će da ’bode’, no ja sam bio ’pametniji’ od njega i – kupio pancerice. Mogu reći da se (iz ove perspektive) sećam da mi je upravljanje skijama bilo prilično dobro, ali ’dodir’ se pretvorio u ’žulj’, a žulj vremenom u nesnosnu bol (jednu noć nisam ni spavao od bolova). Uglavnom pance sam prodao, i, vođen sada idejom da mi je najvažnija ’udobnost’ čunaste kosti, pronađem Salomon X Pro 90 CS (u Intersportu), br. 30/30.5, koja je već na oko imala fino ispupčenje (i) u delu čunaste kosti. I, budem srećan kao mladi majmun: nema bola, nema žulja. Vremenom pak shvatim da mi stopalo (a čini se sve više) ’šeta’ u panci i moje upravljanje skijama biva na trenutke ’ne-upravljivo’...
Moram naglasiti da imam relativno dugačko a pomalo usko stopalo – dužina 305mm, širina 105mm – ali iz njega ’štrči’ ta nesrećna čunasta kost. Pokuša(av)o na stazi dodatno zategnuti krajnju (tj. prvu) donju kopču - bila ’normalno’ na trećem zupcu, i jedva je nategnem na četvrti. Nešto jeste bio bolji osećaj upravljanja, ali imam osećaj da stopalo i dalje malo šeta. Ima još peti zubac ’slobodan’, ali na taj ne mogu da dobacim, a imam osećaj da se već i kod četvrtog školjka pance u tom delu pomalo ’deformiše’.
Čitao i gledao neke tekstove/filmiće o ’butovanju’ panci, ali ne znam da li ono može da se radi i u ’suprotnom’ smeru – da suzi taj donji deo (a da mi, opet, ne ugrozi čunastu kost)? Ako i može, ima li u Srbiji neko ko to radi (provereno kvalitetno)?
Čitao dosta po ovom forumu i kako ulošci pomažu, no teme su vremenski dosta ’razbacane’ i dosta njih završava sa nekom informacijom da tih i tih uložaka više nema na tržištu... Da li ih ipak ima negde relativno dostupno – hoću reći u Srbiji?
Mimo gore navedenog – da li prednji nagib pancerice može da se menja? Čitajući Stekanov tekst, imam osećaj da mi je noga (pre)više uspravna u njima. Da li se tako nešto možda koriguje promenom one ’pločice’ iz ’sport’ u ’performance’ mod?
Izvinjavam se na podužem tekstu, i cenim svaku pomoć.
plageton
28.01.2024, 19:15
Snimak ekrana sa skenera za merenje stopala, u Dekatlonu. U raskoraku sam sa veličinama pancerica, 28 cm kratke, 28,5 komotne.
18380
Snimak ekrana sa skenera za merenje stopala, u Dekatlonu. U raskoraku sam sa veličinama pancerica, 28 cm kratke, 28,5 komotne.
Koliko vidim na ekranu, tvoj najveći problem je što nemaš dvije noge i dva stopala, već imaš lijevo stopalo i desnu nogu.:sm022:
Šalu na stranu, ko god je radio taj softver, dobro se zajebavao, a rezultat niko nije testirao.
...da li prednji nagib pancerice može da se menja?
U 99% slučajeva je odgovor: ne. Nekada davno je bilo modela gdje je to bilo moguće.
Da li se tako nešto možda koriguje promenom one ’pločice’ iz ’sport’ u ’performance’ mod?
Pločica? Kao prekidač, tj. sklopka? To je vjerovatno za izbor tvrdoće. Sport je vjerovatno mekše podešavanje, a Performance je kad su gornja i donja plastika fiksirane.
drazzenb
28.01.2024, 22:01
U 99% slučajeva je odgovor: ne. Nekada davno je bilo modela gdje je to bilo moguće.
Pločica? Kao prekidač, tj. sklopka? To je vjerovatno za izbor tvrdoće. Sport je vjerovatno mekše podešavanje, a Performance je kad su gornja i donja plastika fiksirane.
Da, ta pločica je na pozadini školjke, može da se odšrafi i okrene tako da onad bude 'performance' umesto 'sport' moda. Malo sam dodatno pročešljao recenzije Salomon pancerice i - jeste, to je za izbor tvrdoće, gde je Sport mekša varijanta...
18380Butfiter u L2A mi je odabrao kraću, izvukao plastiku sa dna pancerice, zalepio neku štiklicu (predviđenu za to) i na tu foru napravio međuveličinu.
Ladno tek sad vidim ovo glasanje i ukapiram da sam prvi koji ima preko 2 cm razliku izmedju duzine stopala i naznacene velicine pancerica Duzina stopala 27.4 oznaka na pancericama 29.5. Razlog za to je pre svega sto imam izuzetno siroka stopala i nazalost razvijenu Nortonovu neuromu na levom stopalu i ne mogu da provedem bukvalno ni minut u obuci koja mi nije komotna. Patike kupujem samo extra wide modele. Reebok nosim 43, Nike 44.5. Probao sam na desetine modela pancerica 28-28.5 i nijedne nisu bile dovoljno siroke, a neke su bile i prekratke. Od ovih Head konkretno, 28.5 ni slucajno nisam mogao da nosim tako da sam stekao utisak da kod njih mora veci broj da se uzme.
@tdusko, mislim da je pogrešno da među normalnim modelima tražiš rešenje u dva broja većoj pancerici. Mogu samo da zamislim koliko te hendikepira u skijanju.
Probaj da istražiš na internetu model pancerice za tebe i nađi način da je nabaviš.
Verujem, probacu ove godine da obnovim i pancerice. Sad sam kupio odgovarajuce skije i vec primecujem ogromnu razliku. Ruku na srce, 2 broja sigurno nije razlika, nesto ne stima u ozncavanju, sklon sam da verujem da covek sa 2 cm duzim stopalom teorije nema da udje u moju pancericu, ali da malo plivam-plivam. Medjutim, ovaj bug sto imam je mnogo zajebana stvar, pola sata nosenja uske obuce i bar 2 dana sam prakticno invalid pa sam vremenom malo navukao i strah.
Verujem, probacu ove godine da obnovim i pancerice. Sad sam kupio odgovarajuce skije i vec primecujem ogromnu razliku. Ruku na srce, 2 broja sigurno nije razlika, nesto ne stima u ozncavanju, sklon sam da verujem da covek sa 2 cm duzim stopalom teorije nema da udje u moju pancericu, ali da malo plivam-plivam. Medjutim, ovaj bug sto imam je mnogo zajebana stvar, pola sata nosenja uske obuce i bar 2 dana sam prakticno invalid pa sam vremenom malo navukao i strah.
Prevashodno izaberi model pancerice koja je najsira pa onda uradis i boot fitting. Nositi preveliku pancericu nece resiti problem sirine a realno je upitan kvalitet kontrole koji imas nad pancericom. Mogu samo da zamislim koliko ti se peta odvoji kada upres napred cjevanicom
P.S. Mortonova neuroma
Ja licno patim od Dorsal Metatarsal Cuneiform Exostosis desne noge. Ja ne mogu zakopcati drugu kopcu na pancerici tako da je ona stalno slobodna
18384
Vec mi pravi ozbiljne probleme i mislim da je pitanje trenutka kada cu morati na operaciju. Trenutno samo obucu s pertlama mogu nosititi, sve ostalo je agonija
Da da, Morton, kakav crni Norton :sm022:
Ovo tvoje izgleda bas nezgodno. Ja bar nemam fizicki vidljivu promenu mada je bol u akutnoj fazi jeziv. Operacija jedino resava problem kod mene, savetovano mi je odavno, ali postoji solidna sansa da izgubim osecaj u malom/domalom prstu tako da izbegavam. Od kada sam provalio da postoje extra wide modeli patika drzim prilicno uspesno pod kontrolom poslednje 3 godine. Nazalost, potrebno je mnogo malo da mi se vrati bol, evo u subotu celo popodne me je bolelo stopalo samo sto sam probao par modela pancerica koje su mi bile uske :(
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.