Pogledati punu verziju : Aktuelnosti sa Jahorine
lvujosevic
26.12.2022, 14:34
Pa to mi rece i ovaj covek u agenciji, da je dovoljan dan-dva da se sve okrene. Sacekacu do Bozica taman pa cemo videti.
Nightmaster
26.12.2022, 14:56
A ja gledam da pomerim za drugu polovinu januara sa ove nedelje hahah
U krajnjem slučaju idem na hajking :P Ima li kakvih lepih šetačkih tura?
Najnoviji razvoj situacije: https://www.capital.ba/ljevnaic-nece-da-turiste-osigurava-od-nesretnog-slucaja/
Najnoviji razvoj situacije: https://www.capital.ba/ljevnaic-nece-da-turiste-osigurava-od-nesretnog-slucaja/
Nije mi ovo bas jasno. Ako je OC u obavezi da nas osigura dok koristimo njihove usluge, kako to funkcionise? Kad kupim ski pas, automatski smo osigurani u slucaju nesrece i mogu traziti odstetu od OC? Prvi put cujem za ovako nesto. Uvjek su adrenalisko-sportske aktivnosti bile na sopstvenu odgovornost.
Ne odštetu, već troškove medicinskog zbrinjavanja i transporta.
Ne odštetu, već troškove medicinskog zbrinjavanja i transporta.
Da li si siguran? Ti mislis na spustanje u sanjkama od strane gorske sluzbe do doline gde me preuzima hitna tj transport?
Citajuci text, mislim da nije to.
"Uprava Olimpijskog centra Jahorina tražila je da se kroz izmjene Zakona o turizmu, OC oslobodi plaćanja obaveznog osiguranja, te da se gosti unaprijed odreknu odštete, ukoliko se povrijede. Tražila je da se iz teksta Zakona obriše odredba koja se odnosi na obavezno osiguranje korisnika turističkih usluga, jer, kako je rekla, te odredbe dodatno opterećuju rad pružaocima usluga, odnosno OC Jahorina, te im stvaraju dodatne troškove. Pružalac usluga ima obavezu da obezbijedi polisu osiguravajućeg društva koja pokriva nesrećne slučajeve prilikom izvođenja aktivnosti u korist potrošača, a trošak polise je uključen u cijenu usluge."
Ovde se prica o pravu na odstetu u slucaju povrede. Kupovinom ski pasa, automatski si osiguran od posledica nesrećnog slućaja. Ovo nisam znao. Interesantno saznanje. Nisam upoznat da na zapadnim skijalistima je skijas osiguran od strane skijaliste posle kupovine ski pasa. Svi moramo imati privatna zdravstvena koja pokrivaju i povrede na skijanju.
Meni nekako i ima smisla da se ovo ukine
Nisam siguran, ali prve dvije rečenice koje si citirao ne pričaju istu priču. U prvoj se spominje odšteta, a u drugoj samo zahtjev za ukidanje osiguranja.
Osim transporta, osiguranje uključuje i medicinski tretman u bolnici.
Odšteta se ganja pravnim putem i nije vezana za osiguranje. Valjda.
Takođe mislim da ski pass ne uključuje osiguranje na zapadnim skijalištima i da je neophodno imati osiguranje koje uključuje rizike skijanja. Tamo ne voze povrijeđenog niz stazu u koritu, već zovu helikopter. A to je u minimalno 5000€ samo za helikopter i preko 400€ za dan ležanja u bolnici (bez medicinskog tretmana). Probao na svojoj koži prije nekoliko godina u Austriji.
Nisam siguran, ali prve dvije rečenice koje si citirao ne pričaju istu priču. U prvoj se spominje odšteta, a u drugoj samo zahtjev za ukidanje osiguranja.
Osim transporta, osiguranje uključuje i medicinski tretman u bolnici.
Odšteta se ganja pravnim putem i nije vezana za osiguranje. Valjda.
Takođe mislim da ski pass ne uključuje osiguranje na zapadnim skijalištima i da je neophodno imati osiguranje koje uključuje rizike skijanja. Tamo ne voze povrijeđenog niz stazu u koritu, već zovu helikopter. A to je u minimalno 5000€ samo za helikopter i preko 400€ za dan ležanja u bolnici (bez medicinskog tretmana). Probao na svojoj koži prije nekoliko godina u Austriji.
Odsteta se dobija na osnovu polise osiguranja koja pokriva nezgodu. Kad imas osiguranje i nedaj boze se povredis, imas pravo na odstetu. Iznos odstete je definisan polisom i nema nista s pravnim kanalima. Znaci da ljudi koji skijaju na jahorini po automatizmu su osigurani i u slucaju povrede imaju pravo na odstetu. Posmatrajuci druge polise, ne vjerujem da je polisa veca od 2500EUR po oosbi. Nakon povrede, dokumentacija ljekarska se dostavlja osiguravajucoj kuci gde konsultant (medicinski) radi procjenu o tezini povrede i na osnovu toga radi klasifikaciju te se odredjuje iznos i visina odstete (ne moze preci max iznos iz polise). Tako to funkcionise.
Jahorina je trenutno u zakonskoj obavezi da osigurava svoje skijase tj korisnike usluga OC jahorina (12 mjeseci u godini). Znamo li koja osiguravajuca kuca je u pitanju?
Sto se tice zapadnih skijalista, definitivno ne. Nista nije pokriveno i sve se placa. Od transporta do ljekarske pomoci. Zato moramo imati privatna putna zdravstvena koja pokrivaju ljekarsku pomoc. Okusio sam te stvari iz prve ruke i mislim da je jako bitno da se sklapaju ovakva osiguranja. Prijatelj je slomio rame pre par godina u Franuskoj, sve je morao sam platiti na licu mjesta (ca 1500EUR) pa je po povratku sve troskove zbrinjavanja dobio refundiramo plus odstetu zbog povrede. Ista prica i za suprugu i povredu u Austriji. Sve smo platili tamo i dobili refundirano po povratku. Dobra stvar je sto je imala i privatno zivotno osiguranje pa je i od toga dobila odstetu.
Mislim da nasa putna zdravstvena osiguranja ne pokrivaju i transportne troskove. Tu mislim na transport helikopterom. Transport sanjkama s planine do doline se ne naplacuje (barem ne da sam ikada cuo za to). U mojim iskustiva nije naplacivano zato sto je bilo spustanje sanjkama. Cuo sam za slucajeve gde su ljudi ulazili u rasprave s gorskom sluzbom koja je htela zvati helikopter ali oni su kategoricno odbijali i trazli da budu spusteni sanjkama bas zbog cjene.
"Transport sanjkama s planine do doline se ne naplacuje (barem ne da sam ikada cuo za to)". Meni su 2011. g. na Kaprunu naplatili transport sankama oko 120 evra. Transport od vrha do Alpincentra. Kasnije sam refundirao trošak od mog osiguranja.
...Mislim da nasa putna zdravstvena osiguranja ne pokrivaju i transportne troskove. Tu mislim na transport helikopterom. ...
Sa putnim zdravstvenim osiguranjem uključujući i doplatu za rekreativno skijanje jedne banjalučke osiguravajuće kuće nisam ništa platio, već su u bolnici kontaktirali osiguravajuću kuću i sa njima sve dogovorili. Račun je bio za bolnicu oko 1600€ (4 dana ležanja), a račun za helikopter je ovaj ispod. Iznos na računu je pola troška, jer su u tom letu prevozili i jednog dječaka kojem se desilo isto šta i meni, pa je drugu polovinu platilo njegovo osiguranje.
18206
Sa putnim zdravstvenim osiguranjem uključujući i doplatu za rekreativno skijanje jedne banjalučke osiguravajuće kuće nisam ništa platio, već su u bolnici kontaktirali osiguravajuću kuću i sa njima sve dogovorili. Račun je bio za bolnicu oko 1600€ (4 dana ležanja), a račun za helikopter je ovaj ispod. Iznos na računu je pola troška, jer su u tom letu prevozili i jednog dječaka kojem se desilo isto šta i meni, pa je drugu polovinu platilo njegovo osiguranje.
18206
Ako te dobro razumijem, nista nisi placao na licu mjesta i da je sve pokrila osiguravajuca kuca? Mi smo sve placali na licu mjesta, u bolnici, u oba slucaja. I u Francuskoj i u Austriji. S prilozenim racunima po povratku, novac nam je refundiran.
Kontaktirao sam vise osiguravajucih kuca, kazu da se samo bolnicki troskovi refundiraju. Transportne troskove s planine do bolnice sam placas. Mozda je ranije sve bilo ukljuceno, sad vise nije. Znam da od prosle godine u ITA traze da pored obaveznog zdravstvenog osiguranja imas i dodatak za third party insurance tj da tvoje osiguranje pokriva i povrede druge osobe (u slucaju ako si ti kriv za njegove povrede). Kod nas (u BiH) samo Wiener osiguranje ima tu opciju.
Znaci kada se polomis bilo bi dobro imati majicu na sebi na kojoj pise NO HELICOPTER
Zna li se lokacija ove novogradnje, Hotel Partizan u vlasnistvu vlade RS? Pise na mjestu bivseg doma partizana. Da nije to na onom pjesackom djelu od ogorjelice prema ND stazi, odmah pored gondole partizan? Ako jeste, kako ce se dolaziti do tog hotela? Nema tu ceste do te lokacije, to je skroz na stazi hotel, ski-in ski-out. Dokle se stiglo s gradnjom posto pisu da je sledece godine otvaranje?
https://www.akta.ba/investicije/projekti/138841/na-jahorini-ce-biti-izgraden-hotel-partizan-saznajemo-kako-izgleda-i-koliko-kost (https://www.klix.ba/biznis/milorad-dodik-na-jahorini-otvorio-drugi-objekat-hotela-u-vlasnistvu-vlade-rs-a/221224014)
https://www.klix.ba/biznis/investicije/vlada-rs-a-gradi-novi-hotel-na-jahorini-posao-dobila-problematicna-firma-iz-srbije/220808079
Zna li se lokacija ove novogradnje, Hotel Partizan u vlasnistvu vlade RS? Pise na mjestu bivseg doma partizana. Da nije to na onom pjesackom djelu od ogorjelice prema ND stazi, odmah pored gondole partizan? Ako jeste, kako ce se dolaziti do tog hotela? Nema tu ceste do te lokacije, to je skroz na stazi hotel, ski-in ski-out. Dokle se stiglo s gradnjom posto pisu da je sledece godine otvaranje?
https://www.akta.ba/investicije/projekti/138841/na-jahorini-ce-biti-izgraden-hotel-partizan-saznajemo-kako-izgleda-i-koliko-kost (https://www.klix.ba/biznis/milorad-dodik-na-jahorini-otvorio-drugi-objekat-hotela-u-vlasnistvu-vlade-rs-a/221224014)
https://www.klix.ba/biznis/investicije/vlada-rs-a-gradi-novi-hotel-na-jahorini-posao-dobila-problematicna-firma-iz-srbije/220808079
To je taj objekat.
Predpostavio sam. Samo jos ne razumijem kako ce se dolaziti autom do te lokacije
Zato i propadaju skijališta, svi hoće autom do hotela. Sa gondolom se zakasnilo 40 godina i sada je već kasno, ponoviće se Kopaonik gde se stvarno preteralo sa gradnjom i urbanizacijom. Nema osnovne komunalne infrastrukture ali se gradi na sve strane, hoteli niču na stazama a sve to ne prati izgradnja novih žičara i staza.
Zato i propadaju skijališta, svi hoće autom do hotela. Sa gondolom se zakasnilo 40 godina i sada je već kasno, ponoviće se Kopaonik gde se stvarno preteralo sa gradnjom i urbanizacijom. Nema osnovne komunalne infrastrukture ali se gradi na sve strane, hoteli niču na stazama a sve to ne prati izgradnja novih žičara i staza.
Zice prate ali staze ne, to je problem
Ove godine cu se morati zadovoljiti samo Jahorinom a nisam bio od 2012. Prosle godine sam planirao zbog korone ali se Austrija otvorila pa nisam otisao. Moze li mi neko reci da li je u nedelji od 6.3. nakon jacih padavina koje se najvljuju za dane vikenda i ocekivanih preko metar snega realno ocekivati da rade sve staze i zicare. Skeptican sam zbog tog ciganluka na Kopu i Jahorini da se gase zicare cim broj skijasa opadne. Ja ne ocekujem neku guzvu radnim danima ali opet nije ni sam izmak sezone.
Ove godine cu se morati zadovoljiti samo Jahorinom a nisam bio od 2012. Prosle godine sam planirao zbog korone ali se Austrija otvorila pa nisam otisao. Moze li mi neko reci da li je u nedelji od 6.3. nakon jacih padavina koje se najvljuju za dane vikenda i ocekivanih preko metar snega realno ocekivati da rade sve staze i zicare. Skeptican sam zbog tog ciganluka na Kopu i Jahorini da se gase zicare cim broj skijasa opadne. Ja ne ocekujem neku guzvu radnim danima ali opet nije ni sam izmak sezone.
Ne vidim razlog da ce nesto gasiti osim ako ne bude lose vreme. Sve bi trebalo da radi. Istina uvjek oni kombinuju s zicama kao tipa da ne pale ogorjelicu 2 ili javor ili pracu ali zato ostale zive pokrivaju te staze.
Sto ne sacekas jos par dana pa ides posle 09.03., tada pocinje vec happy end i sve cjene idu dole? Ja idem 15.03.-19.03. posto je tada akcija -30% na ski pas
Ne vidim razlog da ce nesto gasiti osim ako ne bude lose vreme. Sve bi trebalo da radi. Istina uvjek oni kombinuju s zicama kao tipa da ne pale ogorjelicu 2 ili javor ili pracu ali zato ostale zive pokrivaju te staze.
Sto ne sacekas jos par dana pa ides posle 09.03., tada pocinje vec happy end i sve cjene idu dole? Ja idem 15.03.-19.03. posto je tada akcija -30% na ski pas
Pa upravo iz ovih razloga koje sam pomenuo gore. Bojim se da tada kada cene krenu dole ne krenu i oni da gase instalacije ali ne tako da ne ugrozavaju skijaliste nego da recimo ugase Pracu i Zelju. Drugi razlog je i ova nenormalno topla zima mada sam ja ipak misljenja da kada zakasni onda se i produzi. Mislim da je 2010. ako me secanje dobro sluzi bila ubedljivo najgora. Ona sezona otvaranja novih sestoseda. Nije bilo snega uopste cele zime. Mada mislim da ce ove biti u tom kasnijem terminu sasvim dovoljno ali me brine da li ce sve raditi.
Ja zadnjih par godina uvjek u martu dolazim na Jahorinu i uvjek je najbolje skijanje. Nema velike guzve i odlicno vreme bude. Pogotovo sto u ovom periodu kada sam gore su planirane akcije. Tada znam da ce sigurno raditi
Ma ja sam celog zivota do pre par godina kad sam se ozenio isao na skijanje u martu. Tu nema greske, najbolji termin. Ajde malo cu razmisliti jos i ispratiti prognozu. Ako kazes da bi trebalo sve da radi onda mi je i to opcija. Hvala na informacijama.
Nightmaster
22.02.2023, 16:55
Najavljeno je zahladjenje od ovog vikenda sada, i padavine već od nedelje, pa ćemo videti, ali trebalo bi da bude snega i da sve radi kao do sada...
Ja palim gore u sredu, 01.03, i prošlih godina sam išao u martu i potpisujem ovo što su napisali ljudi pre mene, najbolje skijanje mi je bilo u martu, ali videćemo, javljam svkako ovde kakvo je stanje kada odem...
Da, vidim da su najavili skoro 1m snjega od subote do ponedeljka pa onda narednih 14 dana oblacno i minusi s povremenim padavinama, ponajvise oko 6-8 marta. U svakom slucaju do daljnjeg bez sunca.
Održana prva revijalna trka od Jahorine do Ravne planine, prilog RTVIS, 18.3.2023.https://www.youtube.com/watch?v=VCuo-GNfI1Q&ab_channel=RTVIS
https://www.klix.ba/vijesti/bih/jahorina-objavila-novi-cjenovnik-dnevna-karta-86-km/230905182
Otprilike 20% poskupljenje...
Evo ga cenovnik u EUR
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230906/1606e6f52e6af18328935d2224001486.jpg
Šestodnevni d+n 291 EUR!
10/sezona d+n 475 EUR a sezonski 1100 EURa :)
—-
DSS
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230906/3a28f17cadb4c5b41ce383cf71496af2.jpg
lvujosevic
06.09.2023, 20:24
Sto bi rekao neki covek na facebooku "Mogli ste na lepsi nacin da nam kazete da ne dolazimo...."
Opet sezonski pass ludački skup. Austrijski TopSki Pass koji važi za 30 skijališta i uključuje glečer od oktobra do maja košta za narednu sezonu:
18331
Ako ne računamo d+n nego samo dnevni za jahorinu, onda 6 dana izađe 199eur. U odnosu na DSS koji je 385 (gledam najskuplje periode) to je 1:2.
291eur je sumanuta cena pa makar da "nateraju" sunce da sija i noću.
DSS je d+n, pa ako tako porediš opet nije 1:2 nego 3:4 ;)
Različiti centri koriste različite politike, na primer dnevni ski pass na Jahorini (d+n, tako poredim zato što je to ekvivalent) je 61EUR dok je na DSSu 74 (mala razlika). Sa druge strane sezonski je jeftiniji kod DSSa dok je 6dnevni skuplji (3:4)...
U svakom slučaju su potpuno podivljali sa cenama, i prošle godine su baš značajno povećali cene a onda i ove.
Da ne ulazimo sad u odnos cena/kvalitet jer xxxkm dolomita vs xxkm jahorine ne može da se poredi. To je ista prica kao za Kop i strana skijališta.
Pa i kad uzmemo nivo investicija iz poslednjih 6-7 godina, ludost je tražiti ove cifre za taj obim skijališta i ja stvarno ne uspevam da razumem logiku ovog cenovnika. Znam sta je cilj: treba otplatiti kredite ali klijentela nije iz Nemačke i Austrije a ni kvalitet skijanja nije isti kao u Alpima, počev od količine snega, generalno klime i broja sunčanih dana itd što dovodi do sveopšteg utiska šišanja ovaca.
Da me neko ne shvati pogrešno, volim ja naše planine (meni sve ovo istočno od karavanki nekako naše) ali ne po svaku cenu.
lvujosevic
07.09.2023, 17:55
Znas kako, oni pumpaju cene u nebesa iz jednog prostog razloga, nema bolje skijaliste u blizini. Ista situacija je i sa Kopaonikom. Koliku god cenu ski passa da stave opet ce dolaziti gomila ljudi i kupovati, jer nemaju bolje.
Znam to, jasno je. Samo mislim da sve ima neku granicu (dobro, ljudska glupost možda nema [emoji1787] ) i da lako može biti da su blizu granice kada će ljudi prosto prestati da dolaze i plaćaju tu cenu. Čak ne nužno da zamene destinaciju već prosto da ne odu na skijanje jer je trošak prešao neki prag.
Dvoje odraslih i dvoje dece (i to samo do 12 god) ako ne idu na noćno je 700eur skipass a da se spuste noću je 1070eur.
Jos ako su deca preko 12 godina, 4 x 6d sa noćnim skoro 1200eur?
Mnogo je, kume.
Povećanje cijena za sezonu 2023/24 u odnosu na cijene u sezoni 2022/23 za 20% nema apsolutno nikakvu ekonomsku podlogu, jer su cijene energenata i usluga iste ili čak i niže nego lani, dok je rast plata usporio i stabilizirao.
Prema tome, očito se radi o pokušaju kapitalizacije popularnosti skijališta, što možda i nije loše, jer će smanjiti gužve na stazama.
Jednostavno rečeno: onaj ko plati novu, 20% veću cijenu karte će dobiti bolje uslove za skijanje...
Mislim da oni greše, povećanje jeste 20% za ovu godinu ali su prošle isto imali ekstremno povećanje pa se sada sve to složilo.
Greše iz prostog razloga zato što (kao i mnogi sa "naših" prostora) misle da sve to može da ide beskonačno i u nedogled.
Kao što misle da cene nekretnina mogu da idu beskonačno u "nebesa". Ali sve to mora da se slomi, svaki balon puca, samo što oni toga nisu svesni.
Osvestiće se posle 2-3 (polu)propale sezone, onda će osim svojih problema imati i tuđe, pošto će uništiti celokupnu ponudu na planini.
Nightmaster
12.09.2023, 14:28
Vidi se da direktor Ljevnaić zna šta radi - glavno je da se cena linearno povećava protokom vremena, baš kao što je to radio i na prethodnoj funkciji :D
Elem, ovo povećanje je van svake pameti, posebno što ništa novo nije urađeno niti je povećan kapacitet skijališta, niti infrastruktura, ništa. Da ne poredimo sa Dolomitima i velikim ski centrima jer je koko god okreneš ovo precenjeno u odnosu na sve.
PREDPRODAJA SKI KARATA ZA SEZONU 2023/2024 UZ POPUSTE
Pretprodaja ski karata za zimsku sezonu 2023/2024 na Jahorini počela je 20. septembra i traje mesec dana, do 20. oktobra 2024. Oni koji žele da iskoriste pretprodaju imaće 10% popusta na individualne šestodnevne ski karte pa na više. Popust nije važeći za ski karte u porodičnom paketu.
Svi koji plaćanje izvrše Mastercard karticom, dodatno će ostvariti 10% popusta na snižene cene šestodnevnih karti i tome ostvariti ukupno 20% popusta. Pogodnost vredi za sve Mastercard kartice izdate u BiH, Srbiji i Crnoj gori i odnosi se na sve kategorije skijaša.
Više na: https://www.skijanje.rs/vesti/jahorina-predprodaja-ski-karata-za-sezonu-2023-2024-uz-popuste/
Jak popust 10% ako ljeti kupiš ski pas.
"Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina, kazao je u razgovoru za Nezavisne novine da je interesovanje za predstojeću zimsku sezonu na Jahorini veliko. Olimpijski centar Jahorina neprestano ulaže u unapređenje ponude i infrastrukture, što je privuklo pažnju velikog broja turista iz svih delova sveta. Jahorina se ubrzano razvija i postaje jedna od najposećenijih destinacija u regionu, kazao je Ljevnaić. Prema njegovim riječima, ove sezone će dobiti tri nove staze, te produžiti jednu i dobiti novi vezni put, što je ukupno još tri km staze. Pored toga povećali smo i kapacitete osnežavanja i očekujemo najuspešniju sezonu u istoriji planine, pojasnio je Ljevnaić."
Kad ovo citam, osjecam se kao da zivimo u paralelnom univerzumu. O kakvim novim stazama se ovde prica, pogotovo o 3km novih staza? Koji deo je dodatno pokriven vjestakom? Bas me interesuje kako ce izgledati najuspjesnija godina u istoriji Jahorine
...Kad ovo citam, osjecam se kao da zivimo u paralelnom univerzumu. O kakvim novim stazama se ovde prica, pogotovo o 3km novih staza?...
Ih, ti kao da si u Austriji živio:sm004:. Još je Ajnštajn rekao da su kilometri relativni. Evo npr. na zvaničnom sajtu OC Jahorima možeš pronaći informacije o dužini ski staza.
Imaš u opisu: https://www.oc-jahorina.com/olimpijski-centar-jahorina/,
a objavili su i čuveni Master-Plan razvoja iz 2007: https://oc-jahorina.com/wp-content/uploads/Master_plan_Jahorina_srpski.pdf
Master plan kaže:
18335
A sadašnji opis:
18336
Dakle, od Master-Plana 2007 do danas je broj kilometara rastao oko 2 km godišnje. Izgleda da su povećali tempo rasta na 3 km godišnje, pa je za očekivati ove zime 50 km staza.
Ih, ti kao da si u Austriji živio:sm004:. Još je Ajnštajn rekao da su kilometri relativni. Evo npr. na zvaničnom sajtu OC Jahorima možeš pronaći informacije o dužini ski staza.
Imaš u opisu: https://www.oc-jahorina.com/olimpijski-centar-jahorina/,
a objavili su i čuveni Master-Plan razvoja iz 2007: https://oc-jahorina.com/wp-content/uploads/Master_plan_Jahorina_srpski.pdf
Master plan kaže:
18335
A sadašnji opis:
18336
Dakle, od Master-Plana 2007 do danas je broj kilometara rastao oko 2 km godišnje. Izgleda da su povećali tempo rasta na 3 km godišnje, pa je za očekivati ove zime 50 km staza.
Principom dedukcije, sve sto oni navode racunamo da je tacno duplo manje
:) :) :)
plageton
18.10.2023, 11:51
https://jahorinainfo.com/mapa-skijalista/
Mislim da znam kako oni računaju dužinu staza. Ogorjelica, na primer, to su staze 2 i 2b na mapi, račva se samo nešto malo na sredini pa se opet sastavlja u jednu stazu, oni to računaju kao dve. Isto i sa Poljicama, samo što je to puta tri. I tako dalje. Da ne pominjem slučaj staze 6b, famozni "Ženski spust", koja u stvarnosti ne postoji, ali možete se kladiti da je računaju u ukupnu kilometražu staza.
U razgovorima sa nekima od vlasnika smestaja, neosporiva cinjenica je da je interesovanje u mnogome vece od prosle godine, a posebno turistickih agencija, te je cena smestaja povecana 25-40% u odnosu na iste termine u prosloj sezoni. Bice sta bude. Ako puste Vlasenicu, Jahorina mozda a mozda i ne za Mene.
Pfffff....
https://www.capital.ba/jahorina-iz-potpune-blokade-trazi-garancije-srpske-za-novi-kredit/
https://www.capital.ba/zbog-milionskih-dugovanja-blokirani-racuni-oc-jahorina/
Berislav
03.11.2023, 22:20
Pfffff....
https://www.capital.ba/jahorina-iz-potpune-blokade-trazi-garancije-srpske-za-novi-kredit/
https://www.capital.ba/zbog-milionskih-dugovanja-blokirani-racuni-oc-jahorina/
Bogami, kod Šojića nema krize zaistinski, u decembru pjevaju Čola i Cetinski. Capital.ba je obično neozbiljan.
Berislav
07.11.2023, 11:30
18344
Koliko vidim od novina iskopali su jezero na dnu Prače. Aktivirali nekorišćeni krak 6b koji je išao kroz šumu i sad je označen kao 6c. Osvijetlili su vezne staze, 8a, 6a i 3 sad je noćno potpuno povezano u oba smera, Prača-Đoković-Poljice-Trnovo. I nije jasno šta je ova 3b sa Ogorjelice, da li su to nešto proširili ili sredili. Trnovo su konačno obojili plavo na mapi, kao što je i bilo na terenu.
Dodali su i magic carpet na veznoj stazi, od Olimpijskog bara prema Ogorjelici 2.
lvujosevic
07.11.2023, 12:34
Ruku na srce, iako imaju gomilu kikseva i blamova, mislim da mogu slobodno da kazem da je jahorina izmislila nocno skijanje u odnosu na kopaonik. Bio prosle godine, nocno sjajno, mogu da zamislim kakvo ce biti ove godine....
Ima itekako logike da Jahorina radi mnogo ozbiljnije na noćnom skijanju. Ipak Jahorina ima velika mesta u neposrednoj blizini gde mogu da dolaze ljudi samo na noćno skijanje :ski:
lvujosevic
25.11.2023, 21:08
Sutra krece skijanje na Jahorini.
Nek je sa srecom :Dhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20231125/64699564223fa3503d019b7dbc0c6d9f.jpg
Smijurija. Puste sidro Poljice i jednu stazu od 500m i onda pricaju da su otvorili sezonu. Na to se jos hvale kako je popust na ski pas 70%. Jok, treba na punoj cjeni
lvujosevic
27.11.2023, 09:26
Verujem da ce do vikenda bar jos nesto da puste. Ovo za sad je stvarno bezveze, i to koliko vidim pustili su onu stazu 1b, koja je vise ski put nego staza.
Do kog vikenda? Znaš da je njima jako bitno da budu prvi u evropi i svetu, pre par godina su silom osnežavali jednu stazu i kada su ispraznili jezero nikako nisu mogli ponovo da ga napune.
lvujosevic
27.11.2023, 09:37
Do ovog sad vikenda koji sledi. Znam sve to sto kazes, ali vreme im ide na ruku, i kapiram da ce da iskoriste da bar puste poljice od vrha
Do ovog sad vikenda koji sledi. Znam sve to sto kazes, ali vreme im ide na ruku, i kapiram da ce da iskoriste da bar puste poljice od vrha
Zasto mislis da im vreme ne ide na ruku? Po SnowForecast (https://www.snow-forecast.com/resorts/Jahorina/6day/bot), narednih deset dana su optimalne temperature s ocekivanih 30cm novog snjega. Sad mogu samo da nastave pustati staze u funkciju.
lvujosevic
27.11.2023, 09:42
Pa i napisao sam da im vreme ide na ruku :D
Pa i napisao sam da im vreme ide na ruku :D
Izvini, jos je rano. Ubjedjen sam da sam video NE u tvom tekstu. U svakom slucaju, ove godine bice da imaju srece s snjegom.
lvujosevic
27.11.2023, 09:45
Nadamo se da ce tako biti. Samo da se nikad vise ne ponovi prvi deo prosle sezone
Pozdrav svima.
Planirao sam da idem na ski opening na Kopaoniku sa društvom sad 07-10.12
Baknado sam dobio info da će na Kopu pustiti svega par plavih staza za opening i da je to uobičajena praksa tamo.
E sad ako bude tako, a sve prilike su da će biti, prebacio bih se na Jahorinu ako je situacija bitno drugačija u smislu da će nakon 07.12 biti veći broj staza u funkciji.
Ako neko ima više info ili je voljan da podijeli link gdje se mogu informisati na vrijeme, bio bih zahvalan.
Nightmaster
28.11.2023, 15:35
Ski opening je kocka, i na Kopu i na Jahorini. Ako ima snega i ako radi bar par staza kako kažeš - to je premija.
Možeš da pratiš najave i vremensku prognozu, ali teško da će ti sad neko precizno reći kakvo će biti stanje tada.
Možeš da pogledaš po forumu kada je bilo ozbiljnijeg skijanja proteklih godina, mada i to nije neka sigurica, ali npr na Jahorini je tek polovinom Januara prošle godine krenula ozbiljnija sezona (ne računam ono kad oni najave otvaranje staza a zapravo otvore sidro ili jednu ski stazu kao što je slučaj sada), a na Kopu slično tako, takodje u Januaru, jer je generalno bila takva godina tj zima u celoj evropi.
Meni se čini da se prošle sezone Kop bolje držao kada je u pitanju manjak snega i rad staza - sa veštakom su na veštačkom disanju radile staze ali su se držale bolje od Jahorine, dok nije pao onaj pravi dobri sneg :D
Tako da, po meni, bolje sačekaj da napada i zabeli se, a verovatnije je da će se to desiti posle NG.
Ski opening je kocka, i na Kopu i na Jahorini. Ako ima snega i ako radi bar par staza kako kažeš - to je premija.
Možeš da pratiš najave i vremensku prognozu, ali teško da će ti sad neko precizno reći kakvo će biti stanje tada.
Možeš da pogledaš po forumu kada je bilo ozbiljnijeg skijanja proteklih godina, mada i to nije neka sigurica, ali npr na Jahorini je tek polovinom Januara prošle godine krenula ozbiljnija sezona (ne računam ono kad oni najave otvaranje staza a zapravo otvore sidro ili jednu ski stazu kao što je slučaj sada), a na Kopu slično tako, takodje u Januaru, jer je generalno bila takva godina tj zima u celoj evropi.
Meni se čini da se prošle sezone Kop bolje držao kada je u pitanju manjak snega i rad staza - sa veštakom su na veštačkom disanju radile staze ali su se držale bolje od Jahorine, dok nije pao onaj pravi dobri sneg :D
Tako da, po meni, bolje sačekaj da napada i zabeli se, a verovatnije je da će se to desiti posle NG.Prošla godina je bila loša sa snijegom svuda do 20.01.
Ma uhvatio mene i ekipu neizdrž da se stane na skije.
Može se iskopati smještaj za ok cijenu a i pass je povoljniji, al evo vagamo Kop ili Jahorina.
Sve su prilike da će biti Kop, nego reko da pitam ovdje jer vidjeh da su na Jahorini već počeli sa radom pa pomislih da će možda biti više staza tamo nego na Kopu i u tom slučaju bi se prešaltali.
Kod nas na Bjelasici izgleda neće otvarati do druge polovine decembra, a ko će čekati [emoji41]. Doduše kod nas kad otvore sezonu otvore skoro sve staze odmah i skroz je ok i dosta povoljnije skijanje uz solidnu kilometražu staza. Nego da ne idem u of.
nightshadow931
29.11.2023, 11:55
Ista ti je situacija na obe planine, na Kopu mozes da ocekujes na puste KGB, Krst, Malo jezero i, uz mnogo srece, mali karaman.
Krst i malo jezero ne racunam u staze doduse.. :D
Na Jahorini sve staze su momentalno LIVADA tako da...
Na Jahorini sve staze su momentalno LIVADA tako da...
Bump...Ajmo Jovo nanovo...blato ce veljda pokriti dovoljno snega za vikend...sve u svemu tankooo..
Ima li iko da je bio gore nedavno? Kakva je realna situacija? Koliko pratim ,sve levo od sestosjeda ogorjelica se uopste ne pusta u funkciju niti se priprema (tu najvise mislim na Praca, Zeljo, Olimpik, itd). Sta se tu desava? Ali zato se uredno naplacuje puna cjena ski pasa a 50% skijalista ne radi
Berislav
29.01.2024, 18:11
https://www.youtube.com/watch?v=xXqn8c0XmmA
Nova mini patrola sa Jahorine.
Berislav
31.01.2024, 22:03
Virtuelna tura po Jahorini
https://www.link.hr/vrtours/ocjahorina/
Virtuelna tura po Jahorini
https://www.link.hr/vrtours/ocjahorina/
Super i hvala. Kako nisam skijao na Jahorini od kad je postala moderna, ovo je odličan pregled da se vidi kako sada stvari stoje. Da li mi se menščini ili nema pregleda dalje od Ogorjelice 2 (prema Olimpiku i Prači)?
U emisiji SAT iz prethodnog posta mi zape za uho izjava voditelja da nije obišao Praču zbog nedostatka snijega, a nakon toga hvalospjev direktora da imaju najmoderniji sistem osnježavanja u Evropi koji radi i na plus 10. Kad spojiš to dvoje, iskače u glavi jedno pitanje.
Sve lijevo od sestosjeda Ogorjelica im nije u funkciji. Zasto? Pitanje za Ko želi biti milioner. Mislim da nije slagao kada je rekao da imaju topove ali mislim da nemaju akumulacioni kapacitet za cjelu planinu i onda dodjes u situaciju da im samo pola skijalista radi.
Berislav
01.02.2024, 10:22
U virtuelnoj turi su pokrivene sve staze, samo treba pronaći u meniju ikonicu sa četiri kvadratića.
Naravno, da je sve pitanje kapaciteta, koliko topova, žirafa, vode, ljudi, vremenskih uslova i sati rada, toliko površine staza se može osnežiti. I uopšte nije isto da li sistem služi kao potpora prirodnom snijegu ili se kreće od livade, a jugo povremeno resetuje sav učinak. Samo onaj gore može odjednom da osnježi celu planinu, grade i crkvu na Poljicama da se glavnom može pomoliti i zamoliti.
U razgovoru sa SAT-om Ljevnajić je pomenuo da završavaju novo jezero na Prači od 20.000 m3, kupuju još 25 topova, a imaju 70% staza pokriveno osnježavanjem.
Овај Љевнајићев маркетинг стварно почиње да иритира. Није ми циљ да оспорим његово знање у ски индустрији. И на Копаонику и на Јахорини је урадио добрих ствари. Моје лично мишљење је да је на Копаонику у контексту модернизације вертикалног транспорта радио боље ствари. По мени те гондоле на Јахорини су бесмислене нарочито Партизан. Кад раде само оне, као до 10. јануара ове године три пута више времена потрошиш у скидању скија, гурању и чекању него у скијању. Нивелисање и пробијање нових стаза и ски путева је добро урађено и некад потпуно дивља планина која је била прилагођена бољим скијашима, данас је добра и за почетнике.
Што се тиче његових фраза најмодерни центар југоисточне Европе и најбољи однос цене и добијеног, оснежавање на плус десет, први почели у региону то је чисти маркетинг. Скојао сам од 9. до 13. јануара и тих дата су успели да пусте Огорјелицу уз шестосед. Од тад до данас су пустили још само Огорјелицу поред двоседа. За ових 20 дана била су 3-4 дана југовине, и макар 10 дана за вештачко оснежавање. Копаоник је од тада до данас отворио скоро пола стаза и од данас ради скоро у пуном капацитету. Цена ски паса је скоро иста а данас на Јахорини ради 8 а на Копаонику 38 стаза (наравно ово не треба баш буквално поредити).
Berislav
01.02.2024, 14:38
Rekao bih da mu je Jahorina dosta zreliji projekat uz daleko veću podršku i zaleđinu.
Nema dvojbe da je izborom dvije 10 x gondole umjesto šestosjeda jasno odabrao tržišni segment, ali i poboljšao noćno, povećao otpornost na vjetar, da ne kažem da kafana na vrhu može funkcionisati samo uz gondolu.
Što se Partizana tiče, možda je i moguće dodati po neku šesosjed klupu između gondola tipa 3 gondole pa 1 klupa, nešto slično planiraju na Malom Karamanu.
Rekao bih da mu je Jahorina dosta zreliji projekat uz daleko veću podršku i zaleđinu...
Ako mislimo na broj nula u opticaju, slažem se.
Ja ipak više volim dugačke i široke staze, pa makar ih opsluživao kakav stari isklopivi dvosjed.
I mene lično iritiraju hvalospevi a planina prazna. Reći da imaš fabriku snega a pola skijališta ne radi je demagogija. Rate kredita stižu na naplatu i mislim da će biti zanimljivo kako će se nule smanjivati! Da li će se prodavati zemljište ili krčiti šuma ostaje da se vidi. Meni lično ne odgovara gondola i skidanje skija tako da mislim da je to čist promašaj. Staze su lepo sređene ali su istovremeno izgubile draž divljine po čemu je Jahorina bila poznata, bila je divlja planina i ko je na njoj naučio da skija mogao je da ide gde hoće. Ni kafane više nisu kao pre, mnogo jarana sa kojima sam se družio više od 20 godina nema na planini pošto im je postala preskupa. Sve se naplaćuje, postavljene su rampe i očekujem da će uvesti neku taksu na vazduh, nešto tipa najčistiji planinski vazduh u evropi i šire.
Berislav
02.02.2024, 15:40
18383
Koliko sam shvatio planiraju novi ski lift od Presla do Paloševine kod vojnog objekta uz jednu novu stazu. To bi bilo osvježenje u gornjoj visinskoj zoni. Istina kratka staza, ali mogla bi da dobro radi u ovim godinama bez snijega. Naravno, crtež je samo moje razmišljanje nisam siguran da će ovako da izgleda.
Cao drustvo, jel neko na skijama, kako je stanje danas na stazama?
Cao drustvo, jel neko na skijama, kako je stanje danas na stazama?
Standardno za ove uslove... ujutro do cca 11h Praca, posle probiraj jer je oblatnjavilo na mnogim staranama..Zeljo i Olimpik ako puste..sve u svemu skijanje grbavo, povesti racuna o povredama..bez 50cm snega, minimum i - temperature..ccc..
:sm003:
plageton
19.02.2024, 23:29
Da je Jahorina u Francuskoj, nijedna staza ne bi bila otvorena, zbog bezbednosti. Nema cele dobre staze, postoje samo solidni delovi. Kamenje je nemoguće izbeći, ne postavlja se pitanje kako sačuvati skije, jer je nemoguće. Što reče jedan momak kad su ga pitali može li se skijati na Prači - "ne može ako si skije kupio, ako si iznajmio, može". Na sve to, mravinjak po stazama, dece hvala bogu nikad više, ne razumem te roditelje.
Zatvoren je bio Olimpik i staze uz njega, i jedna Prača je radila, druge dve nisu. Za moj pojam to skijanje nije, ali mislim da se ski-centru može odati priznanje na održavanju staza s obzirom na prilike. Čudo je kako su uspeli i toliko da osposobe. Drugo je pitanje koliko je opravdano puštati ljude na takav sneg, informacija glasi da je dnevno bilo 50 intervencija zbog povreda.
Ja sam dosao juce, nisam siguran da si u pravu sto se tice odrzavanja staza- topovi ne rade vec duze vreme. Kop ima isto snega pa rade skoro sve staze, znaci nesto je zakazalo(nedostatak vode). Nisam zadovoljan. Evo pogledaj sada live kamere na Kopu- rade topovi.
Gledam vremensku prognozu na meteoblue, najavljuju obimne padavine za prvih par dana marta. Od subote noc (02.03.) pa cak do cetvrtka bi trebalo padati. Ja sam mislio cetvrtak taman gore na jedno 4 dana da zatvorim sezonu. Sta kazu neke vase vremenske prognoze?
Nightmaster
27.02.2024, 08:47
Po mojoj (gugl) prognozi nigde snega, pokazuje mi sad u četvrtak neku kišu moguću, ali sneg ne.
Ja nažalost idem sutra gore, rezervisao sam nadajući se da će biti kao i inače u februaru lepo skijanje, ali od skijanja kolikom vidim ništa.
Čini mi se da je ovo do sad najlošija sezona u poslednje vreme, i ovo što je bilo snega bilo je tanko...
Ovo je s Snowforecst i Meteoblue. I jedni i drugi okvirno do 30cm snjega koji pocinje u nedelju 03.03. i zakljucno s 07.03. Tada sam ja mislio gore
Ako bude ovako, eto i mene :)
lvujosevic
27.02.2024, 16:48
Ne znam da li gledamo istu prognozu, ali meni sad na snow forecast pise da je u nedelju plus i bez padavina. Nadam se da moja prognoza gresi :D
Ne znam da li gledamo istu prognozu, ali meni sad na snow forecast pise da je u nedelju plus i bez padavina. Nadam se da moja prognoza gresi :D
U pravu si. Danas sve drugacije pokazuje na snow forecast. Na meteoblue se nije toliko prmjenilo, samo je smanjilo kolicnski prikaz snjega. I dalje stoji od nedelja da je snjeg pomjesan s kisom do cetvrtka
... i jugo:
https://www.windy.com/43.724/18.575?43.669,18.579,12
... i jugo:
https://www.windy.com/43.724/18.575?43.669,18.579,12
Na ovoj tvojoj Stekane nema nikakvog snjega nigde i temperature u dobrom plusu
Na ovoj tvojoj Stekane nema nikakvog snjega nigde i temperature u dobrom plusu
Nisam je ja pravio :cool:
Odzumiraj da vidiš kompletnu Evropu i probaj alate sa desne strane. Moćan sajt!
Otkazao sam aranzman, nema se sta traziti na Jahorini. Cuo sam se i jucer s kolegom koji je instruktor gore, kaze da je katastrofa, sve je blato i bljuzga. Narednih 10 dana su dnevne temperature u stalnom plusu, ocekivani snjeg sada je sve vise u formi kise. Do sledece sedmice nece nista osim trave biti. Iskreno sam iznenadjen da na ovakvo stanje staza oni jos uvjek drze gondole u funkciji. Mislim da je to samo da se mogu pohvaliti datumima
Ne pamtim ovakvu sezonu za Jahorinu
Balkan je lose prosao sa snegom ove godine. Zato je Juzni Tirol dobio duplo vise od tridesetogodisnjeg proseka, bukvalno se guse u snegu. Ko bi da se skija jos malo ove sezone, a ne zna gde, tamo ce biti skijanja bar do uskrsa. Katolickog, razume se :cool:
Nightmaster
02.03.2024, 09:03
Nemojte dzabe dolaziti, snega nema ni u najavi, temperature su u lepom plusu, staze ove dve što kao rade su blato bukvalno, samo gospoda iz oc našminkaju slike za društvene mreže da privuku ljude..
Ali, rekao bih da je sezona na jahorini gotova.
Meni je tužno da gledan planinu zimi u ovom stanju, kao da nikad nisam bio ovde, neprepoznatljivo mi je sve kada je ovakvo blatište.
plageton
02.03.2024, 16:39
Balkan je lose prosao sa snegom ove godine. Zato je Juzni Tirol dobio duplo vise od tridesetogodisnjeg proseka, bukvalno se guse u snegu. Ko bi da se skija jos malo ove sezone, a ne zna gde, tamo ce biti skijanja bar do uskrsa. Katolickog, razume se :cool:
Ne znam otkud to da je Južni Tirol nešto senzacionalan bio ove godine. Bio sam od 3. do 10. februara, snega vrlo loše, po osunčanim padinama nema uopšte. Plus temperature dnevne preko 10 stepeni. Druga je stvar što su Talijani vredni pa naprave snega po stazama da se skija bez problema.
Čitao sam da je prošli vikend napadalo da su morali da otkazuju takmičenja, možda dovoljno da nadoknadi sezonski prosek, za 30-godišnji ne verujem.
lexinho021
03.03.2024, 11:08
samo gospoda iz oc našminkaju slike za društvene mreže da privuku ljude..
Tacno u centar, ja sam naseo pre koju godinu tako… zato je infokop zaista dobar portal gde moze da se vidi realna slika sa Kopaonika. Steta sto nema nesto tako i za Jahorinu da se ne naseda na marketinske trikove
Berislav
03.03.2024, 12:10
Zaista nedostaje Info kop, naročito za statistike, malo bolje novinarske poglede, praćenja gradilišta, no, OC plaća Vivo Studio koji 24 časa uživo prenosi sliku sa svih staza. Bukvalno na prvoj strani Olimpijskog centra Jahorina su informacije koje su staze otvorene, vremenska prognoza i live prenos, Jahorina TV. Daleko je od toga da neko nešto krije.
Nightmaster
03.03.2024, 12:21
Zaista nedostaje Info kop, naročito za statistike, malo bolje novinarske poglede, praćenja gradilišta, no, OC plaća Vivo Studio koji 24 časa uživo prenosi sliku sa svih staza. Bukvalno na prvoj strani Olimpijskog centra Jahorina su informacije koje su staze otvorene, vremenska prognoza i live prenos, Jahorina TV. Daleko je od toga da neko nešto krije.Da, mada se dešava da te kamere ne rade stalno...
Elem, zanima me da li neko zna, ovaj revolucionarni sistem za ultra-dobro osnežavanje, snow factory, jel to ona cevčica što piška sneg na podnožju poljica uz ski vrtić?
Jer ako je to snow factory koga oni reklamiraju treba da se ubiju kako ga reklamiraju a ono u realnosti može da napravi, koliko, fazon par kolica snega za ceo dan, koga oni kao rasporede po stazama?
Berislav
03.03.2024, 12:30
Prvobitno su govorili da će SnowFactory sistem postaviti na Prači, a postavljen je jedan kontejner na poligonu Poljice, rekao bih da je tu problem što se izgradnja novog jezera na Skočinama otegla, na satelitskom snimuku se vidi da je šuma iskrčena, rupa iskopana ispod polaza šestosjeda. Opet, na Igrištima je propala sezona isto zbog kašnjena radova na jezeru.
18389
Jezero na Skočinama ne vredi puno, nadmorska visina je problem i tu ništa neće pomoći. Kamere imate na jahorina.org i jahorinaprestige.com tako da nema potrebe da nasedate na reklame koje OC postavlja na društvenim mrežama. Kapa dole, imaju imaju vrhunski marketing, sve ostalo im je nula. Ko se još pali na snow faktory taj stvarno ima problem u glavi.
Berislav
03.03.2024, 14:52
Jezero na Skočinama ne vredi puno, nadmorska visina je problem i tu ništa neće pomoći. Kamere imate na jahorina.org i jahorinaprestige.com tako da nema potrebe da nasedate na reklame koje OC postavlja na društvenim mrežama. Kapa dole, imaju imaju vrhunski marketing, sve ostalo im je nula. Ko se još pali na snow faktory taj stvarno ima problem u glavi.
Početna stanica šestosjeda na Bjelašnici, Babin do, je na nižoj nadmorskoj visini 1270m od početna stanice šestosjeda na Skočinama, 1300 m, vjerujem da misliš da treba odustati i od skijanja na Bjelašnici, tj. da se dignu ruke od skijanja uopšte.
Kada budeš imao vremena izračunaj koliko dana se skijalo na Babinom dolu (1270 mnv), Ravnoj planini (930 mnv) i Prači (1300 mnv). Ja sam odskijao ovu sezonu tako da ne mislim ništa ali bez prirodnog snega nema skijanja na Jahorini!!! Veštačko jezero na vrhu je samo za slikanje, treba ga napuniti i OC nije lud da plaća struju i vodu ali zato zna da naplati ski pas u punom iznosu. Na Jahorini levi deo planine nije ni radio ove godine, prača je bila u funkciji 2 nedelje. Ski centri ispod 2000 metara su vrlo nerentabilni i u bliskoj budućnosti će se skijanje svesti na 2, max. 3 meseca. Problem na Jahorini je da se krediti moraju vratiti samo je pitanje od čega?
...Problem na Jahorini je da se krediti moraju vratiti samo je pitanje od čega?
Vlada RS je garant kredita, šta u prevodu znači da će narod vraćati.
Berislav
03.03.2024, 19:21
Šta znam, mislim da je prošla godina kad nisu radili decembar i pola januara, a sa dosta snijega u februaru i martu, finansijski daleko gora od ove kad su počeli u novembru, skoro bez prirodnog snijega. Nije sve ni u skijanju.
A narod će valjda da pokupuje aprtmane pa će se sve namiriti. One Skočine zjape prazne, a na istoj visini kao Babin do.
plageton
03.03.2024, 20:11
Sasvim sam se fino skijao u prvoj polovini februara u Madoni (opet ja o Madoni, izvinjavam se, ali poučno) , dnevne najviše temperature od 9-16 C, sneg nije padao mesec dana i više. Staze dobre, ako se izuzmu one koje su baš pod suncem ili izložene skijaškoj navali, a i tamo može da se skija.
Sneg može da se napravi da ga ima čak i tamo gde je preko 150 km staza, ali stvar je u tome što se vrlo malo topi. Ne znam u čemu je stvar, neki to objašnjavaju time što ga mešaju sa nekim azotnim supstancama, to sam video na Kopaoniku pre nekog broja godina, za takmičenje posipaju stazu veštačkim đubrivom. :)
Mislim, bio sam ja i na Jahorini, da ne kažete da je oftopik. :) :)
Na sajtu OC Jahorina kamere ne rade (barem na mom racunaru). Na nekim sajtovima vidim da danima nisu azurirane. Ovo im je bas jadno ako misle da ovako obmanjuju ljude
Ne znam otkud to da je Južni Tirol nešto senzacionalan bio ove godine. Bio sam od 3. do 10. februara, snega vrlo loše, po osunčanim padinama nema uopšte. Plus temperature dnevne preko 10 stepeni. Druga je stvar što su Talijani vredni pa naprave snega po stazama da se skija bez problema.
Čitao sam da je prošli vikend napadalo da su morali da otkazuju takmičenja, možda dovoljno da nadoknadi sezonski prosek, za 30-godišnji ne verujem.To su zvanicni podaci meteoroloskih sluzbi. Zima se meteoroloski zavrsila 1.3. pa se sada podvlaci crta. To sto je palo duplo vise snega od 30-godisnjeg proseka nazalost ne znaci da je svih 90 dana na svih 7400 Km kvadratnih sve bilo belo. Taj period kraj januara do sredine februara je bio najsuvlji i najtopliji, ja sam bio u Suldenu i Schonebenu nedelju dana posle tebe i bilo je 10+ stepeni i snega ispod 1200m ni od korova, ali je zato posle toga palo jako puno snega. U toj istoj Madoni poslednje dve nedelje sneg pada gotovo svaki dan i trenutno se navodi da ga ima preko 1.5m sto se vidi i na kamerama. Te trke su otkazane u San Pelegrinu pre dva vikenda, tada je bio zavejan i Brener autoput, pola dana nije bio prohodan sto se nije skoro desilo. Od tada stalno dodaje i koliko vidim narednih dana bice jos snega.
Nightmaster
04.03.2024, 15:00
Na sajtu OC Jahorina kamere ne rade (barem na mom racunaru). Na nekim sajtovima vidim da danima nisu azurirane. Ovo im je bas jadno ako misle da ovako obmanjuju ljude
Ja gledam na yt:
https://www.youtube.com/watch?v=gdcARMQ1t5Y
Ali se desi da i tu isključe nekad, tj da puštaju neki deseti datum. Ali u najvećem procentu rade u toku godine tako da se može videti stanje.
Sve u svemu, sada kad sam se vratio da napišem da je tužno videti planinu u februaru u onakvom stanju kakva je - prazna, bez ljudi, bez snega, blatnjava... Nadam se da se ovako tužna sezona neće ponoviti, ne znam šta drugo da kažem...
Zuba1970
05.03.2024, 05:46
Za vas koji ste skijasi sa duzim stazom. Da li se secate da je bila ovakva sezona sa malo snega kako na Jahorini tako i na Kopoiniku? Bar u Februaru i Martu.
Za vas koji ste skijasi sa duzim stazom. Da li se secate da je bila ovakva sezona sa malo snega kako na Jahorini tako i na Kopoiniku? Bar u Februaru i Martu.
Bila je zima 1983/84 do otvaranja Olimpijade, a onda je istreslo preko metra. Tome se sad ne treba nadati.
Ovo je februar 1985:
18390
Bila je zima 1983/84 do otvaranja Olimpijade, a onda je istreslo preko metra. Tome se sad ne treba nadati.
Ovo je februar 1985:
18390
Maestralna slika staze Rajska vrata gde se danas nalazi cetvrerosjed :) Stevo, jel iz tvoje licne arhive?
Licno ne pamtim ovakvu sezonu na Jahorini, nikada. A skijam na jahorini skoro 30god (od ove cifre me strah) :)
Oni realno nisu ni imali sezonu. Pola planine nije nikako pustano u pogon a ova druga polovina je na radila u nikakvim uslovima.
I danas opet Ljevajic objavi "jubilarno 100 dan kako skijaliste radi" i poziva da se dodje i uziva i postavlja neke slike idealnih vremenskih uslova. Da smo normalna pravna drzava, odes gore pa udaris tuzbu zbog obmane
Stevo, jel iz tvoje licne arhive?....
....I danas opet Ljevajic objavi "jubilarno 100 dan kako skijaliste radi" i poziva da se dodje i uziva i postavlja neke slike idealnih vremenskih uslova. Da smo normalna pravna drzava, odes gore pa udaris tuzbu zbog obmane
Taj na slici sam lično i osobno.
A za ovo drugo, skontao sam da je bitan detalj "najmodernije u regionu". A to je bitno da bi se apartmani prodavali. A skijanje? Evo kucam ovo na šestosjedu Kornock Bahn.
plageton
05.03.2024, 12:00
Teško je porediti jer na stazama sada ipak ima i veštačkog snega, čega pre nije bilo. Ja isto pokušavam da uporedim, pa pamtim da sam na Jahorini skijao možda i po gorim stazama, ali je bila polovina marta a ne februara i, bitno, tada nije bilo veštaka. Rekao bih ipak da, što se ukupnih padavina tiče, ovakve zime nije bilo.
На ИнфоКопу има једна добра статистика која нам даје поређење за последње 22 године: https://www.infokop.net/index.php?option=com_content&task=view&id=1355. Приближно лоша година је била 2010/2011
Zuba1970
05.03.2024, 15:16
Hvala vam na odgovorima. Bas me je interesovalo. Ovo za ZOI u Sarajevu sam znao da su strepeli do poslednjeg dana maltene. Znam da ne moze da se porede ta vremena sa danasnjim. Da mislio sam u nacelu da je ovako malo pada sneg.
@stekan Svaka cast na slici.
Jutros na ATV-u u jutarnjem programu gost Ljevnajic i u najavi ide, direktor najmodernijeg ski centra u jugoistocnoj Evropi i tacno 101 kako rade ove sezone. :glavaozid
Dalje on prica kako se mora pohvaliti sta su sve uradili ove sezone.:sm022:
No comments
Jubilarni 100. dan skijanja na Jahorini dokaz uspješne zimske sezone
Olimpijski centar Jahorina i nakon 100 dana rada ove zimske sezone nastavlja sa odličnim rezultatima. Sigurnost na stazama, dobra ponuda i kvalitet usluga, samo su neki od razloga zašto turisti iz svih dijelova svijeta biraju Jahorinu za svoj zimski odmor.
Direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić, izjavio je tim povodom:
„ Ovi rezultati su uspeh svakog zaposlenog u Olimpijskom centru Jahorina. Naši zaposleni su i pored nepovoljnih vremenskih uslova za ovaj period godine, uspevaju da održe staze i očuvaju kvalitet skijanja. Dovoljno je reći da su neki od njih radili i po 30 sati u kontinuitetu. Ponosan sam što je naše skijalište ostalo otvoreno zahvaljujući predanom radu , dok su drugi ski centri zatvoreni. Naš glavni motiv je odgovornost da sačuvamo radna mesta koja zavise direktno od nas, hoteli, ugostitelji, ski škole, ski rentali… Brojke govore same za sebe - Jahorinu je posetilo impresivnih 250.000 gostiju, sa zabilježenih 1.800.000 prolaza to potvrđuje da je Jahorina ne samo najbolji izbor u regionu, već i pouzdan partner za sve ljubitelje zimskih sportova“, rekao je je Ljevnaić.
"Ovaj 100. dan skijanja simbolizuje uspešnost i posvećenost našeg tima prema očuvanju vrhunskog iskustva skijanja na Jahorini. U periodu od 15.11.2023. do 1.3.2024. godine, sistem za veštačko osnežavanje radio je punom parom, utrošivši impresivnih 145.000 kubika vode kako bi se stvorilo oko 350.000 kubika snega. "Ovo je bila izuzetno važna investicija kako bismo osigurali kvalitetnu podlogu za skijaše i snowboardere", dodao je Ljevnaić.
„Uz to, mašine za uređenje staza radile su neumorno, ostvarivši čak 2800 moto sati do 1.3.2024. godine, pri čemu je utrošeno 65.000 litara nafte. Naš tim je uložio ogroman trud kako bi staze bile u vrhunskom stanju i spremne za sve posetioce", zaključio je Ljevnaić.
lvujosevic
06.03.2024, 11:02
Klasican politicar, iako kaze da ga politika ne zanima toliko, zapravo je pravi politicar...
Nightmaster
06.03.2024, 11:43
Još blizak i Vučku i Dodiku. Drže celu planinu kako im volja. Opasna mašinerija.
Vidim da je nocas palo oko 10cm snjega li nema tu spasa kada su temperature svaki dan u plusu, naredna 3-4 dana i do 6 C ide dnevna. Djaba pada snjeg kad su temperature stalno u plusu. Mislio sam da je prosla godina bila losa ali ima istine u onoj staroj kada kaze, uvjek moze losije.
Danas ko je gore moze da izgusta
https://i.postimg.cc/5y3jRbKJ/1710347876906.png
https://i.postimg.cc/fWKLZW5n/1710407196248.png
https://i.postimg.cc/NGpgSJfQ/1710407229513.png
https://i.postimg.cc/6QrK0zmJ/1710407312915.png
Sezona na Jahorini je zvanicno zavrsena. Mislim da nikada losije nije bilo
https://www.capital.ba/oc-jahorina-blokiran-vlada-rs-vraca-njihove-dugove/
"Olimpijski centar „Jahorina“ ponovo nije u stanju da izmiruje svoje obaveze zbog čega su im blokirani računi, ali rukovodstvo ovog centra to ne brine mnogo jer njihove obaveze, kako sami priznaju, izmiruje Vlada RS."
A nije navedeno da Vlada RS izmiruje obaveze tako što uzima nepovoljne strane kredite koje na kraju namire široke narodne mase budućih pokoljenja.
plageton
04.04.2024, 13:03
https://www.capital.ba/oc-jahorina-blokiran-vlada-rs-vraca-njihove-dugove/
"Olimpijski centar „Jahorina“ ponovo nije u stanju da izmiruje svoje obaveze zbog čega su im blokirani računi, ali rukovodstvo ovog centra to ne brine mnogo jer njihove obaveze, kako sami priznaju, izmiruje Vlada RS."
A nije navedeno da Vlada RS izmiruje obaveze tako što uzima nepovoljne strane kredite koje na kraju namire široke narodne mase budućih pokoljenja.
Uočavam malicioznost u ovom članku, zbog čega treba biti vrlo oprezan u zaključcima, pa čak i u navodima.
Ambivalentan sam u pogledu prilika na Jahorini. Sa jedne strane, s obzirom na vremenske prilike, ski-cenar je obezbedio iznenađujuće uslove i rezultate u osposobljavanju staza. Ne upuštam se dali je možda moglo i bolje, možda, ne znam.
Sa druge strane, bez obzira što je pravo čudo što je skijalište najvećim delom uopšte nekako moglo da radi, znam da bi npr. u Francuskoj bilo nezamislivo dopustiti skijanje na stazama koje su u takvom stanju. Ski-centar bi mogao biti pozvan na odgovornost za svaku povredu koja se dogodila zbog nedostatka snega na stazi, a takvih povreda je bilo sigurno na stotine.
Uočavam malicioznost u ovom članku, zbog čega treba biti vrlo oprezan u zaključcima, pa čak i u navodima.
Činjenica je da su silni milioni potrošeni na infrastrukturu, uključujući i infrastrukturu Igrišta čiji je vrh na 1340m nad morem. Kreditima, naravno, uz garanciju Vlade RS koja para nema. Ekonomska opravdanost u rangu praznog skupa.
Direktor OC-a je baš ciničan, smatra da su cene ski pasa, pansionskih i vanpansionskih usluga otišle u nebesa i da ih treba smanjiti. Prvo su cene ski pasa otišle u nebesa a sada kuka pošto nema nikoga na planini.
Direktor OC pokušava održati glavu iznad vode, ali izgleda da je voda već došla do ušiju...
Nisam siguran da li je cinizam ili je drskost brojati 110 ili 120 dana otvorenosti tokom ski sezone dok radi doslovno samo dječiji poligon na Poljicama...
Ne mogu da verujem, OC već objavio cenovnik za 24/25 sezonu i počeo pretprodaju karata sa 15% popusta!!! Stvarno ambiciozno i baš me interesuje koliko će karata prodati do 01.10.2024. godine
Ne mogu da verujem, OC već objavio cenovnik za 24/25 sezonu i počeo pretprodaju karata sa 15% popusta!!! Stvarno ambiciozno i baš me interesuje koliko će karata prodati do 01.10.2024. godine
S tim da na našem jeziku za sezonsku kartu nude 3 opcije starosne dobi, a na engleskom nude 15 opcija uključujući porodične pakete. Ni na jednom jeziku nema pojašnjenja ko su seniori, ko djeca, a ko odrasli.
Deca su starosti do 12 godina, odrasli od 12 do 65 godina a seniori preko 65 godina starosti. Deca do 6 godina imaju pravo na besplatno skijanje uz pratnju jedne odrasle osobe. Meni je još uvek čudno da nikako ne mogu da ukapiraju da granice pred i post sezone nemaju veze sa realnošću, ponovo će mart biti prazan i svi će izgubiti.
Ti znaš ko spada u koju kategoriju, ali to ne piše tamo gdje se online kupuju karte. Koliko će ljudi kupiti dječiju kartu za dijete starosti 13 ili 14 godina, pa na licinom mjestu shvatiti da mora kupiti kartu za odrasle? To se u mom selu zove prevara. Da su znali da za djecu treba karta za odrasle, možda ni ne bi odlučili da idu na Jahorinu.
Odakle ti to da ja znam? Ne znam, prčitao sam na zvaničnom sajtu: https://www.oc-jahorina.com/individualne-ski-karate/
Na Jahorini danas započeti radovi na novom ski liftu “Trnovo“
Na Jahorini je danas održana pres-konferencija povodom početka radova na izgradnji novog ski lifta „Trnovo“. Ovaj lift renomiranog svjetskog proizvođača Doppelmayer predstavlja značajnu investiciju u unapređenje skijališta.
Dužina ski lifta biće 600 m, sa razlikom u nadmorskoj visini između polazne i izlazne stanice od 133 m. Ukupan kapacitet lifta će biti 1200 skijaša na sat, a vrijeme putovanja biće tri minuta.
Izgradnjom ski lifta „Trnovo“ poboljšaće se povezanost između ski staze Trnovo i Poljice, kao i indirektno sa stazama „Novak Đoković“, „Ogorjelica“, „Skočine“ i „Rajska dolina“.
Novi lift će omogućiti skijašima da koriste veći broj staza čak i u nepovoljnim vremenskim uslovima, kada gondola i šestosjed nisu u funkciji. Pored izgradnje lifta, planirana je i izgradnju dvije nove staze, što će povećati broj staza i smanjiti gužvu na postojećim.
…
Više na: https://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Na-Jahorini-danas-zapoceti-radovi-na-novom-ski-liftu-Trnovo/850361
Hajde sad oni koji znaju sta se gradi, gde ce biti ovaj lift? Kuda ce ici? Mogu samo da predpostavim da ce to negde od Pegija ici prema hotelu Snjezna dolina. Koliko razumijem, ovde idu i dve nove staze. Ako ne radi gondola, prebacivanje na stazu Trnovo je bas bilo tesko nakon silaska s sidra Poljice.
Berislav
16.08.2024, 20:49
Mislim da će biti ovako nešto:
18420
Na izlazu šestosjeda Trnovo i polazu ski-lifta Oštra glava, ispod presla će formirati jednu polaznu tačku na nadmorskoj visini 1700-1750 metara i odatle na zapad iznad vojnog objekta.
Usko grlo između izlaza Trnovskog šestosjeda i Pegija ostaje. U planovima su rezervisali demontažu ski-lifta Oštra glava, valjda ovaj novi ski-lift Trnovo riješava i taj pravac.
Pominju da će graditi jezero Trnovo i širiti se ka Dvorištima.
Tehnički podaci ski lifta Trnovo:
Smer rotacije - Levi
Pogonska stanica - Dole
Zatezni mehanizam užeta - Dole
Povratna / izlazna stanica - Gore
Horizontalna dužina - 572 m
Visinska razlika - 133m
Prosečni nagib - 23,25%
Max. nagib užeta - 51,28%
Dužina nagiba - 592,35m
Dužina vučnog užeta - 1207,02m
Ø Prečnik užeta - 18mm
Minimalna jačina sile kočenja - 191 kN
Ø Prečnik pogonskog kotura - 3m
Ø Prečnik povratnog kotura - 3m
Domet sidra na stazi - 3m
Potrebna snaga motora - 62kW
Početna snaga motora - 67 kW
Nadmorska visina donje pogonske stanice - 1724 m/nv
Nadmorska visina gornje povratne stanice - 1856,5 m/nv
Vertikalni transport (uzbrdo)- 100%
Silazni transport (nizbrdo) - 0%
Brzina - 3 m/s
Kapacitet - 1198 pph
Broj vučnih elemenata - 67
Razmak između vučnih elemenata - 18,02m
Interval prolaska vučnih elemenata - 6,01s
Vreme putovanja - 2,99 min
18422
Mislim da će biti ovako nešto:
18420
Na izlazu šestosjeda Trnovo i polazu ski-lifta Oštra glava, ispod presla će formirati jednu polaznu tačku na nadmorskoj visini 1700-1750 metara i odatle na zapad iznad vojnog objekta.
Usko grlo između izlaza Trnovskog šestosjeda i Pegija ostaje. U planovima su rezervisali demontažu ski-lifta Oštra glava, valjda ovaj novi ski-lift Trnovo riješava i taj pravac.
Pominju da će graditi jezero Trnovo i širiti se ka Dvorištima.
Nisam siguran da je to to. Po tvom misljenju, lift ide od izlazne stanice Trnova do vrha Poljica Gondole. Koliko sam ih razumio, oni povezuju ski lift trnovo i sidro Poljice sto znaci da bi lift trebao ici negde od Pegija pa do trnova. Cilj im je da povezu poljice i trnovo te kada je lose vreme i ne rade godnole da se tu moze skijati
Berislav
21.08.2024, 17:59
Po ovim nadmorskim visinama polazne i dolazne stanice koje je postavio admin, sve je dobro nacrtano.
Nadmorska visina donje pogonske stanice - 1724 m/nv
Nadmorska visina gornje povratne stanice - 1856,5 m/nv
Pegi se nalazi na nekih 1660 m.
Nema ovo veze sa Pegijem, dobro si ti napisao Berislave.
lexinho021
21.10.2024, 16:46
Jel radilo trnovo prosle godine za nocno? Zanima me moze li se iz apartmana oko te zice prebaciti do ostatka skijalista za nocno?
donthinktwice
22.10.2024, 08:06
https://www.nin.rs/drustvo/vesti/59521/dejan-ljevnaic-neophodno-je-hitno-smanjenje-cena-ukoliko-zelimo-da-zadrzimo-skijase
Dejan poziva sve da spuste cene a OC Jahorina ostavila iste cene ski pasa kao i prošle godine. Ako zaista želi spuštanje cena trebalo je prvi da ih spusti na ski pas a ovako je to samo mlaćenje prazne slame.
Klasično ponašanje kao političari, kampanja za glupe narodne mase, priča šta narod želi da čuje a realizacija nula.
Kao pre neki godinu, obezbedili SnowFactory i na sva vrata reklamirali kako može da se osnežava i u plusu a za opening radila baby staza…
Dejan poziva sve da spuste cene a OC Jahorina ostavila iste cene ski pasa kao i prošle godine...
Jesi li vidio vijest od prije par dana: "...rekao je da će pred novu zimsku sezonu ispraviti grešku koju su im skijaši najviše zamjerali, tako da će cijena ski-karata biti u potpunosti prilagođena dostupnosti ski-staza...".
Voli čo'ek šalu i pošalicu.
Vraćaće novac ;)How yes no.
Zna li se kako radovi na novim zicama i stazama napreduju, hoce li sve biti spremno do pocetka sezone? Jos uvjek ne objavljuju novu ski mapu
Berislav
15.11.2024, 13:27
Шта то ново очекује скијаше ове зиме?
Једна од иновација ове зиме је отварање четвртог дечијег полигона, смештеног изнад полаза шестоседа „Огорјелица“.
Поред дечијег полигона, ове зиме ОЦ „Јахорина“ уводи и нове ски-депое на полазној станици гондоле "Пољице". Овај додатак осигурава практичност и штеди време, греје и суши опрему пружајући посетиоцима више комфора.
Јахорина је значајно проширила могућности ноћног скијања завршетком великог пројекта расвете на стазама. Постављањем 44 нова стуба са рефлекторима, који повезују стазе "Новак Ђоковић" и "Прача", скијаши ће сада имати прилику да истражују нове ноћне руте.
Уз то, изградили смо нови ски-лифт “Трново” типа сидро, капацитета од 1.200 скијаша на сат, који олакшава функционисање чак и у неповољним временским условима. Уз овај лифт изграђене су и две потпуно нове ски-стазе 9а и 9б. Додатно, припремљене су нове стазе 4а, 6ц и 3б, као и везни пут 5.
https://www.nin.rs/biznis-klub/lideri/61653/dejan-ljevanaic-jahorina-kao-lider-balkana
lexinho021
15.11.2024, 14:00
Jel to znaci da ce i praca cela da radi za nocno? Ima li gde azurirane mape sa tim dodatnim stazama?
Berislav
17.11.2024, 10:06
18451
18452
18453
https://www.instagram.com/p/DCbVvgfCzl7/
Nightmaster
17.11.2024, 21:01
Samo su na instagram izbacili za sad, nije još na zvaničnom sajtu...
Bilo bi dobro da cela prača može da se koristi za noćno... i bilo bi još bolje da ima dovoljno snega za to :)
lexinho021
17.11.2024, 21:40
Deluje mi da je dosta ovog vec postojece, samo malo marketing.
Komplet Praca za nocno bi bila sjajna ideja ako bude dosta snega i ako su stvarno pokrili sve reflektorima… mozda bi onda cak i bolje nocno bilo od onog na Kopu kad radi Pancic 👍
https://www.instagram.com/p/DCbVvgfCzl7/
Ovo su sve vec postojece staze/spojnice, sad su ih kao zvanicno i evidentirali kao staze. Koliko vidim jedino ova 6C je kao nesto novo. Informacije o novoj zici jos uvjek ne izbacuju
Berislav
18.11.2024, 14:50
Ovo su sve vec postojece staze/spojnice, sad su ih kao zvanicno i evidentirali kao staze. Koliko vidim jedino ova 6C je kao nesto novo. Informacije o novoj zici jos uvjek ne izbacuju
Tu je novi lift broj 14, vidi se na ovoj trećoj slici, staze 9a i 9b.
Tu je novi lift broj 14, vidi se na ovoj trećoj slici, staze 9a i 9b.
Jeste da, nisam primjetio
Berislav
01.12.2024, 13:55
Evo je...
18462
Odoh na Jahorinu 12.12. na ski opening cetiri dana. Prvo sam bio zabrinut hoce li biti snjega za opening a sada sam zabrinut hoce li raditi zice od previse padavina :) Nikad zadovoljan
Najavljeno je sad sreda-cetvrtak jos nekih 10cm a onda od sledeceg ponedeljka da ce cjelu sledecu sedmicu padati. Za ovu sedmicu vjerujem posto sve i jedan portal za vremensku prognozu je potvrdio. Za sledecu jos nista ne vjerujem, samo se nadam da nece biti haos pa da ne pustaju zice zbog previse mecave i padavina.
Nadam se najboljem pa da napokon otvorim sezonu kao covjek
Bilo se na ski openingu, od 12.-15.12. Skijalo se i dnevno i nocno.
Snjega nema dovoljno i ako uskoro ne padne nakon ove sedmice i najavljenih visokih temperatura, nece vise biti skijanja do daljnjeg. Stalni minus je izvlacio stanje staza (osim u subotu kada je temperatura bila oko 3 C i kada je pocela kisa. Ne sjecam se kada sam zadnji put na planini dozivio prolom oblaka koji je trajao nekih 2h. To posle-podne sam preskocio). Rade obe gondole, sidro poljice i sestosjed ogorjelica. Na nekim mjestima je zemlja skroz progledala ali su za nocno to sredjivali tako da je nocno cupalo stvar i bilo prava uzivancija. Petak i nedelja, lepo suncano i minus dok je subota bila oblacna i u plusu s kisom. Opet kazem, nocno je sve kompenziralo.
Nema guzve, planina je realno polu prazna, ni oni sami nisu jos poceli sezonu (rentali rade samo do 16h, restorani na Poljicama prazni).
Nova zica, sidro Trnovo jos nije montirana (tek sad stubove postavljaju), na tom djelu je i jedna nova staza probijena. Kazu da ce do januara biti u funkciji. Staze se ne sredjuju vec samo ravnaju sto je glavna mana Jahorine. Popust na ski pass je -50% tako da je to ok. Cjene luduju (obicna pizza 27KM, veliki cevapi 18KM, pivo 8KM), tacno za duplo u odnosu na Banja Luku. Taj vikend bila tri koncerta u Vucku tako da je dosta ljudi bilo na planini ali hvala bogu samo da se sminkaju i poziraju. Influensera i starleta tona preko dana u basti galerije :cool:
Summa summarum, ok. 3 dana + 2 nocna je za ski opening odlicna stvar. ski pas -50% i odlicno nocno
Petak i nedelja
18463
Nocno
18464
lexinho021
19.12.2024, 22:26
Nahvalise mi put kroz iz Beograda kroz HR, pa Doboj, Zenica, Sarajevo, Jah kao jednostavniji nego na Sabac, Loznica, Zvornik, pa preko Romanije na Jah… da li je neko isao ovom prvom opcijom iako je duza? Meni nesto i nema mnogo smisla… vise granica, vise i km, a i vremena, al mozda kad zaveje Romaniju jeste lakse tuda, ne znam…
Nahvalise mi put kroz iz Beograda kroz HR, pa Doboj, Zenica, Sarajevo, Jah kao jednostavniji nego na Sabac, Loznica, Zvornik, pa preko Romanije na Jah… da li je neko isao ovom prvom opcijom iako je duza? Meni nesto i nema mnogo smisla… vise granica, vise i km, a i vremena, al mozda kad zaveje Romaniju jeste lakse tuda, ne znam…
70% tog puta ti je auto-put pa ti sam zakljuci. Ova druga opcija su ti lokalni putevi i planinski prevoji. To ti je isto i za nas iz BL, hocemo li na Jahorinu autoputem preko Doboja ili cemo lokalnim putevima preko Knezeva i Travnika. Krace je ali sporije. Ja licno uvjek idem auto-putem, lakse mi je voziti. Vise km ali se pre stigne. Tako ti je i u tvom slucaju.
Berislav
20.12.2024, 09:45
Sad kad puste brzi put Šabac-Loznica, mislim da je opet brže i lakše preko Romanije. Usput su i Igrišta, ako ih sad otvore skijanje, a ako ne, onda sirnica i kiselo mlijeko.
lexinho021
20.12.2024, 10:50
70% tog puta ti je auto-put pa ti sam zakljuci. Ova druga opcija su ti lokalni putevi i planinski prevoji. To ti je isto i za nas iz BL, hocemo li na Jahorinu autoputem preko Doboja ili cemo lokalnim putevima preko Knezeva i Travnika. Krace je ali sporije. Ja licno uvjek idem auto-putem, lakse mi je voziti. Vise km ali se pre stigne. Tako ti je i u tvom slucaju.
Koliko su putarine na tim delovima autoputa kroz BiH?
Koliko su putarine na tim delovima autoputa kroz BiH?
3.5eur. Imas 350din kroz Srbiju i mozda 2eur kroz HR (mozda ni toliko).
Obistinila se moja predvidjanja, danas na Jahorini radi samo sidro Poljice. Nema snjega dovoljno. U svakom sluacju mislim da nemaju sta da brinu, prognoza kaze do 1m snjega u narednih nekoliko dana
Nightmaster
21.12.2024, 19:54
Jel palo šta snega danas/juče? Kakvo je stanje ovih dana?
Razmišljam nakon nove godine da dođem na koji dan da me mine želja :D
Vidim Igrišta su najavili veliko otvaranje za juče, 20.12? :) Bar su kod nas tako preneli mediji. :D
Zadnjih 48h je palo nekih 20cm dok u narednih 4-5 dana trebalo bi barem jos .5m tako da ce biti dovoljno snjega oko NG i bozica. Nocu i topove pale. Steta sto za sada samo obe gondole i sestosjed ogorjelica rade, nista drugo ne pustaju, ne znam kad planiraju sve pustati. Nadam se da ce i nova zica Trnovo biti zavrsena do NG kako najavljuju.
Berislav
22.12.2024, 19:57
Jel palo šta snega danas/juče? Kakvo je stanje ovih dana?
Razmišljam nakon nove godine da dođem na koji dan da me mine želja :D
Vidim Igrišta su najavili veliko otvaranje za juče, 20.12? :) Bar su kod nas tako preneli mediji. :D
Izgleda otvaraju sutra, 23.12. besplatno...
18470
Jutros Ljevnaic objasnjava sistem osnjezavanja na Jahorini, standardni sistem im moze raditi na temperaturama od -3C dok snow factory ima samo na baby poligonu na Poljicama i on radi do na +10C (kao da ga i nema za skijase).
Sve u svemu, ako nema debelog minusa, nema vjestaka
18480Bio posle 4 godine na Jahorini sa suprugom kad su "ovi" sa openinga otisli... nedelja do srede, smestaj kod gondole Partizan, na samoj stazi (u stvari na samom sestosedu Ogorijelica) u studiu 20eur po osobi, parking mi nisu hteli naplatiti (wow), ski pass 4ro dnevni 60eur po osobi, staze do 12h top posle ok, otkinuo se od skijanja, nista od kafana uvece ne radi, osim Termag, Galerija i Vucko na Poljicama i Lavina ma Ogorijelicii tu sedi po 5-6 ljudi, sve je prazno bilo ali mi nije smetalo. Danju skijanje, odmor pa uvece setnja.
Sve u svemu, sada je cca 70-80cm snega oko cena proverite, ali za ove pare nema za sigurno.
Off: Igrista su otvorena ali neprestano imaju probleme sa strujom. Cekam da stabilizuju pa cim mi jave bice izvestaj.
Sta im je razlog ne pustanja cjele planine u pogon? Evidentno je da snjega sad ima ali i dalje je samo nekih 50% kapaciteta u pogonu, zasto? Danas je dan kao iz bajke i morali bi da rade svi pogoni ali ne.
Ono sta je evidentno je i da nema neki veliki broj skijasa na planini ali opet mi nije jasno sta se ceka s 100% kapacitetom. Ne mogu tako zakidati ljude bez obzira sto je ski pas -20%.
Cak nema aktivnosti na pripremanju staza koje su trenutno van funckije
priest77
31.12.2024, 17:12
Koje im staze sada rade?
Na sajtu ne ažuriraju ništa i tamo stoji da radi samo sankalište...
Berislav
31.12.2024, 18:23
Nije da ne ažuriraju već suprotno iz nekog razloga misle da kad prođe radno vrijeme za staze treba da ih pogase kao da nisu radile. Valjda pokušavaju da taj raspored rada prati stvarno stanje, recimo danas su se tek kasnije stekli uslovi da puste Skočine, pa su i pozelenile tada.
Koliko vidim danas su radili do sada najvećim kapacitetom, obje desetosjede gondole, sva četiri šestosjeda, restaurirani olimpijski dvosjed Ogorjelica, novi ski lift Trnovo, skli lift Javor, skli lift Poljice, poligon Poljice, poligon Trnovo i novi poligon Ogorjelica.
Nisu radili stari lift Olimpik (ko zna da li može da radi, više je ostavljen kao eksponat), skli fit Spust, skli lift Oštra glava (na preslu za preacivanje sa Trnova ka Đokoviću), poligon Rajska dolina i Snowbord park, i izgleda nema više pokretne trake koju stavili da izvlači sa Ogorjelice do Olimpijskog bara.
Okvirni vremenski raspored je: 9:00 - 16:00 Dnevno skijanje i poligoni, 16:00 - 18:00 Sankanje, 18:00-21:00 Noćno skijanje. Postoji i rani termin za takmičare 7:00-9:00 kad uključe Javor samo za njih, ali sve se menja zavisno od situacije na terenu, što sajt malo nespretno pokušava da prati.
I da, zapravo je jednostavije na njihovom instagramu pratiti najave šta je predviđeno taj dan da radi.
Nije da ne ažuriraju već suprotno iz nekog razloga misle da kad prođe radno vrijeme za staze treba da ih pogase kao da nisu radile. Valjda pokušavaju da taj raspored rada prati stvarno stanje, recimo danas su se tek kasnije stekli uslovi da puste Skočine, pa su i pozelenile tada.
Koliko vidim danas su radili do sada najvećim kapacitetom, obje desetosjede gondole, sva četiri šestosjeda, restaurirani olimpijski dvosjed Ogorjelica, novi ski lift Trnovo, skli lift Javor, skli lift Poljice, poligon Poljice, poligon Trnovo i novi poligon Ogorjelica.
Nisu radili stari lift Olimpik (ko zna da li može da radi, više je ostavljen kao eksponat), skli fit Spust, skli lift Oštra glava (na preslu za preacivanje sa Trnova ka Đokoviću), poligon Rajska dolina i Snowbord park, i izgleda nema više pokretne trake koju stavili da izvlači sa Ogorjelice do Olimpijskog bara.
Okvirni vremenski raspored je: 9:00 - 16:00 Dnevno skijanje i poligoni, 16:00 - 18:00 Sankanje, 18:00-21:00 Noćno skijanje. Postoji i rani termin za takmičare 7:00-9:00 kad uključe Javor samo za njih, ali sve se menja zavisno od situacije na terenu, što sajt malo nespretno pokušava da prati.
I da, zapravo je jednostavije na njihovom instagramu pratiti najave šta je predviđeno taj dan da radi.
Ako trazis neke aktuelne dnevne informacije, samo instagram.
Ima pokretna traka od Ogorjelice do Olimpiskog bara ali ju ne pale, ne znam zasto. Sad je pod snjegom, nisu ju otkopali
Berislav
04.01.2025, 12:10
Ako trazis neke aktuelne dnevne informacije, samo instagram.
Ima pokretna traka od Ogorjelice do Olimpiskog bara ali ju ne pale, ne znam zasto. Sad je pod snjegom, nisu ju otkopali
Zanimljivo, tu pokretnu traku su izbrisali sa mape, nema je ni na instragramu ni na sajtu!
Opet, ski lift Ošta glava nije na instagramu, na sajtu je stalno crven, postoji na mapi, ali i u planu poslovanja predviđen za demontažu...
Čudo jedno šta 3 dana juga urade Jahorini.... sa cca 80cm snega na 10cm snega..
18493
Pozdrav, kakva je situacija sada na Jahorini? Moze li se skijati? Dosao bih na vikend, posto je Kop okupiran
Sad je dobro. Kolega se jucer vratio, kaze da bas ima snjega, da je dobro napadalo i da je sve u funkciji. Za vikend najavljuju opet jugo i zatopljenje pa od sledece sedmice opet padavine
Opet jugo? Majku mu... Znaci da je rizicno za staze. Opet, mozda vredno rizika. Na Kopu od skijanja nema nista dok je raspust. Ne verujem bas da ce se tu sve otopiti za vikend?
Skijanje na Jahorini od 10.03. svedeno samo na lift Poljice a onda i od 11.03. u potpunosti prestalo. Nema vise skijanja do daljnjeg. Nigde se ne oglasavaju o prestanku sezone.
Na to sve procitah i ovo i brutalnosti policije prema skijasima na Jahorini. (https://srpskainfo.com/foto-ekskluzivno-culi-smo-se-s-nacelnikom-odrijesene-su-nam-ruke-drzavljanin-austrije-brutalno-pretucen-u-policijskoj-stanici-na-jahorini-pred-djetetom-repetirao-pistolj-na-njego/)
Nisam nikada cuo za nesto slicno. Ako je istina, onda ne znam sta da kazem
Što bi reko Šojić, polako sa plaćanjem tj. sa završetkom sezone. Smisliće oni nešto i zadnji na Balkanu će zatvoriti sezonu
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.