PDA

Pogledati punu verziju : Pomoc pri izboru skija

AT8500
27.10.2016, 13:26
Pozdrav svima,

Nakon skoro 10 godina napokon sam odlucio promijeniti svoje Fisher RC4 skije. Ali iako sebe smatram naprednim i iskusnim skijasem ipak ne pratim toliko trendove i skijaske tehnologije osim kada ovako kupujem sebi ili nekom clanu porodice skije, tako da bi cijenio vasu pomoc, jer kao i sve drugo na internetu tesko je razlikovati bitne od nebitnih detalja.

Kao sto sam rekao, smatram da spadam u experte sto se tice tehnike skijanja i 90% mog boravka na stazi je na uredjenom dijelu staze ali povremeno se napravi i neki izlet "sa strane"... Dakle carving skije su uglavnom ono sto meni treba ali ipak mislim da bih radije ovaj put kupio neke All mountain skije koje mogu odgovoriti na moje zahtjeve i moj stil.

Uglavnom, sta vi mislite o:

Salomon x-drive 8.8FS ili 8.0FS (jos nisam odlucio) ?

Takodjer, ako sam visok oko 175cm i ako vladam izuzetno dobro tehniko, da li bi bilo bolje ici na skije dimenzija 165cm ili 175cm ?

P.S.
Salomon nije pod moranje. Ali mislio sam probati sa njim ovaj put a i nasao sam cijenu gore navedenih skija za nekih cca 450€ ali spreman sam dati i vise ako bi bilo stvarno opravdano za neku drugu skiju.

stekan
27.10.2016, 20:21
Ne možeš pogriješiti ni sa jednim od ta dva modela. Imaj u vidu najveću razliku između njih: radijus.

Po pitanju dužine, smatram težinu skijaša osnovnim parametrom za izbor dužine skija, a drago mi je da i neki proizvođači skija misle na isti način: Rossignol tabela za izbor dužine skija (http://media.rossignol.com//international/sizes/Alpine-Ski-1415.pdf). Pomnoži svoje kilograme se 2,2 da dobiješ iznos u lbs, a skije u klasi ovih Salomon modela koje si naveo su Experience 84 ili 88.

Ako imaš dovoljno kilograma, moja sugestija je da uzmeš X-Drive 8.0 FS u dužini 175 cm. Sve današnje skije su izuzetno lagane za upravljanje, a pri većoj brzini je za stabilnost skije svaki centimetar bitan.

snowglisser
27.10.2016, 23:12
+1 za sve sto ti Stekan rece.

Takodje, ako nameravas, kako i sam rece, da "pravis izlete" van piste, onda zaboravi na duzinu od 165cm.

Jedino bih dodao da bi od ucestalosti tvojih "izleta" van staze trebalo da zavisi i krajnji izbor (8.0 vs 8.8).
Ako planiras da ides na "izlete" malo cesce, onda bi ti 8.8 vise odgovarala. Ako bi to bilo redje, onda 8.0.

FreeRider
28.10.2016, 11:21
Ajde da ne otvaram temu za sebe ,, ubaciću se u ovu "
Stekane, Snowglisser... Mislite li da je duzina skije 184cm ovog modela 8.8 dovoljna za moju visinu 190cm I tezinu 96-99kg ?

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

wlad
28.10.2016, 12:23
Mislim da dužina skija najviše zavisi od stila skijanja / tipa skija.

Ako dobro skijaš i skijaš 90% na sređenim stazama, mislim da nema potrebe da praviš kompromise, uzmi čisto on-piste skiju.

Visina skijaša se koristi uglavnom iz praktičnih razloga, nabode se skija pod bradu ;) i vidi koja treba dužina (bez potrebe da se klijent u prodavnici zapitkuje o težini ;)). Ovo se veoma često poklapa sa pravom dužinom, ali naravno isto tako i odstupa ako skijašu nije optimalan odnos visine/težine.

Važnija je težina, slažem se, ali iskusan skijaš može odabrati skiju bez obzira na sve tabele i procene koje rade proizvođači. Kao što je jedno vreme bila moda da se skije skraćuju, sada mi se čini da je obrnut trend, da se skije produžavaju (kao pre 20-30 godina) - a suština je da svako treba da uzme dužinu koja mu odgovara bez obzira na pisana i nepisana pravila...

Skija samo za stazu ne mora da bude dugačka, ako se jurca više je važno da je _tvrda_ nego duga. Naravno, neko više voli dodatnu sigurnost pa bira dužu skiju, sa kraćom se dobija manja stabilnost ali "veća radost" ;) tj. više mogućnosti za "igru" na stazi.

Skije za skijanje van staze su svakako duže u odnosu na one na stazi, ali (po meni) je važnija širina u struku, i bolje je "preterati" u struku nego u dužini.. Ako su predugačke skije van staze to je sjajno za charging na otvorenom prostoru, ali svi znamo da je lepo skijati i kroz šumu i na tehnički zahtevnijim terenima gde po prirodi stvari moramo brže menjati pravac i traži precizinije skijanje - gde ja pre biram širu a ne predugačku skiju.

Ja sam protivnik all-mountain kategorije za dobre skijaše, uvek sam za dva para skija! U svakom slučaju da biram jedan par uvek bih uzeo on-piste skiju sa kojom može da se izleti van staze kada nije predubok sneg - a kada je dubok sneg onda bih rentirao skije...
(naravno, najbolje je imati 2 para skija u gepeku/skijašnici :))

AT8500
28.10.2016, 12:24
Hvala svima na odgovorima puno ste mi pomogli a i ohrabrili da nastavim sa kupovinom.

Po ovoj tabeli iz stekanovog posta moja dimenzija bi bila izmedju 176 - 178 taki da cu ici zasigurno na 175cm...
Bas me je mala tezina skija i brinula ali ako veca duzina skija igra ulogu u stabilnosti, onda super ;)

Ako imate jos kakvih savjeta samo pucajte ;)

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

AT8500
28.10.2016, 13:11
Mislim da dužina skija najviše zavisi od stila skijanja / tipa skija.

Ako dobro skijaš i skijaš 90% na sređenim stazama, mislim da nema potrebe da praviš kompromise, uzmi čisto on-piste skiju.

Visina skijaša se koristi uglavnom iz praktičnih razloga, nabode se skija pod bradu ;) i vidi koja treba dužina (bez potrebe da se klijent u prodavnici zapitkuje o težini ;)). Ovo se veoma često poklapa sa pravom dužinom, ali naravno isto tako i odstupa ako skijašu nije optimalan odnos visine/težine.

Važnija je težina, slažem se, ali iskusan skijaš može odabrati skiju bez obzira na sve tabele i procene koje rade proizvođači. Kao što je jedno vreme bila moda da se skije skraćuju, sada mi se čini da je obrnut trend, da se skije produžavaju (kao pre 20-30 godina) - a suština je da svako treba da uzme dužinu koja mu odgovara bez obzira na pisana i nepisana pravila...

Skija samo za stazu ne mora da bude dugačka, ako se jurca više je važno da je _tvrda_ nego duga. Naravno, neko više voli dodatnu sigurnost pa bira dužu skiju, sa kraćom se dobija manja stabilnost ali "veća radost" ;) tj. više mogućnosti za "igru" na stazi.

Skije za skijanje van staze su svakako duže u odnosu na one na stazi, ali (po meni) je važnija širina u struku, i bolje je "preterati" u struku nego u dužini.. Ako su predugačke skije van staze to je sjajno za charging na otvorenom prostoru, ali svi znamo da je lepo skijati i kroz šumu i na tehnički zahtevnijim terenima gde po prirodi stvari moramo brže menjati pravac i traži precizinije skijanje - gde ja pre biram širu a ne predugačku skiju.

Ja sam protivnik all-mountain kategorije za dobre skijaše, uvek sam za dva para skija! U svakom slučaju da biram jedan par uvek bih uzeo on-piste skiju sa kojom može da se izleti van staze kada nije predubok sneg - a kada je dubok sneg onda bih rentirao skije...
(naravno, najbolje je imati 2 para skija u gepeku/skijašnici :))

Pisali smo u isto vrijeme pa nisam vidio i tvoj odgovor.
Vidim da si poprilicno iskusan, pa ako te ne mrzi imas li neki konkretan prijedlog "on-piste" skije. Ja imam par ideja ali mi je jako tesko to posloziti u glavi.
Pa bi mi dobro doslo kad bi mogao dati par modela za skijasa u kategoriji advance - expert (skijam od 4. godine zivota znaci nekih 26-27godina sam vec na skijama) pa da i njih jos malo pogledam i razmotrim.... Jer ipak sam cijeli zivot skijao upravo na takvim skijama te bi all mountain prvi puta sada probao ako se odlucim za ove Salomonke.

Inace 2 para skija mi nisu bas realna....

FreeRider
28.10.2016, 14:32
Hvala Stekane na odgovoru.
Skijam solidno, ali najčešće stazu... van nje rijetko.
Za jos ovu sezonu imam Salomon gun 1080 kojom sam veoma zadovoljan, a za sledecu cu kupiti 8.8 Ili Brahmu 187cm

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

stekan
28.10.2016, 14:43
Mislite li da je duzina skije 184cm ovog modela 8.8 dovoljna za moju visinu 190cm I tezinu 96-99kg ?
Da. I ne samo zato što nema dužih. I uz uslov da ti radijus 18,3m nije prevelik.

Na mojih 202 cm i 95-97 kg dužina od 178 cm modela Nordica HotRod Jet Fuel (struk 84mm, radijus 18m) je bila optimalna. Skija je savršena za jurnjavu po bilo kakvoj podlozi. Uzeh nedavno Rossi Experience 88 u dužini 186cm koje se nadam uskoro isprobati. U zavisnosti od rezultata testiranja, jedan od ta dva para će na prodaju.

Napokon su proizvođači krenuli da proizvode dužine skija i za odrasle skijaše. :sm004:

snowglisser
28.10.2016, 16:36
@ Freerider:

Napisah (i izgubih! :( :( :( ) podugacak post, ali nema ni veze jer vidim da su ti par kolega vec odgovorili.
Ja sam 8.8 FS testirao pre 2 godine i izuzetne su... jedva sam sebe naterao da ih vratim nakon testa :D

U duzini od 184cm ti nece biti prekratke, to je izuzetno snazna skija. Moj "gut feeling" je da su u toj duzini savrsene za tebe (ja sam malo nizi od tebe, ali malo tezi, 183cm/110kg) i meni su bile super.
Jako su slicne Brahmi, ako znas sta zelis (a cini se da znas, jer trazis maltene 2 istovetne skije), mislim da se neces zeznuti cak i da kupis bilo koju od njih, "na slepo".
Pisem po secanju, ali ako me pamcenje (i utisak) ne varaju, cak su cvrsce i od Brahme.
Mislim da ne mozes da pogresis, za koju god od ove 2 skije da se na kraju odlucis.

Pozdrav!

FreeRider
28.10.2016, 17:41
Snowglisser, Hvala puno !!!

markoko
28.10.2016, 18:08
Zdravo ja sam skroz neiskusan u skijanju prosle sezone sam koristio progressor 800 i jedino sto mi je zasmetalo da ponekad puno zavibrira prednji kraj. Da li to znaci da treba tvdja. Mada cu ovu sezonu ostati na istoj bojim se da nesto ne pokvarim jer kad vibrira mogu da usporim a ako bude pretvrda to je to nema pomoci.

stekan
28.10.2016, 19:57
Zdravo ja sam skroz neiskusan u skijanju prosle sezone sam koristio progressor 800 i jedino sto mi je zasmetalo da ponekad puno zavibrira prednji kraj. Da li to znaci da treba tvdja. Mada cu ovu sezonu ostati na istoj bojim se da nesto ne pokvarim jer kad vibrira mogu da usporim a ako bude pretvrda to je to nema pomoci.
To je ozbiljna rekreativna skija. Vozio sam Progressor 700 (koji je naravno mekši) i pri većim brzinama bez problema. Da li ti pancerice imaju dovoljan nagib naprijed? Ako su uspravne, tada ne možeš zauzeti ispravan skijaški položaj već "sjediš", težište je na repovima, a prednji kraj skija klepeće bez obzira kakve skije voziš.

wlad
28.10.2016, 21:16
Pisali smo u isto vrijeme pa nisam vidio i tvoj odgovor.
Vidim da si poprilicno iskusan, pa ako te ne mrzi imas li neki konkretan prijedlog "on-piste" skije. Ja imam par ideja ali mi je jako tesko to posloziti u glavi.
Pa bi mi dobro doslo kad bi mogao dati par modela za skijasa u kategoriji advance - expert (skijam od 4. godine zivota znaci nekih 26-27godina sam vec na skijama) pa da i njih jos malo pogledam i razmotrim.... Jer ipak sam cijeli zivot skijao upravo na takvim skijama te bi all mountain prvi puta sada probao ako se odlucim za ove Salomonke.

Inace 2 para skija mi nisu bas realna....

Moguće je da će tebi odgovarati all-mountain skija, ne znam, svi volimo nešto drugo :)

Ja sam za pistu probao dosta skija, i sve vrhunske su prilično slične, više zavisi koji tip skijanja voliš. Dosta dugo sam skijao na "GS" skijama (Fischer RC4 WorldCup RC) i mislio sam da su bolje od slalomskih skija za jurcanje ali opet kada sam probao SL skije (različite) video sam da sve to ide super ali da su možda SL skije malo zabavnije (pogotovo kada skijaš sa članovima porodice, pa ne možeš da ideš*pun gas, a onda sa SL možeš i sporije da ideš karving dok sa GS teško).

Dakle, za stazu je meni sada super neki vrhunski SL model, ne mora da bude baš pretvrd, znači bilo koji proizvođač. Ja sam sada recimo na Head World Cup Rebels i.SLX kupljene u Austriji pre dve godine za 400EUR na akciji - oslabljen i.SL model za trgovačke lance - i sa njima sam prezadovoljan.

Vrlo verovatno da ćeš najbolji odgovor dobiti ako budeš rentirao par modela, znači neki SL, GS, all-mountain i vidiš šta ti trenutno najviše odgovara.

snowglisser
29.10.2016, 00:19
@ Freerider

Nema na cemu drugar ;) Pozdrav!

UrosB
29.10.2016, 10:23
Hvala svima na odgovorima puno ste mi pomogli a i ohrabrili da nastavim sa kupovinom.

Po ovoj tabeli iz stekanovog posta moja dimenzija bi bila izmedju 176 - 178 taki da cu ici zasigurno na 175cm...
Bas me je mala tezina skija i brinula ali ako veca duzina skija igra ulogu u stabilnosti, onda super ;)

Ako imate jos kakvih savjeta samo pucajte ;)

Ja sam prosle godine bio u slicnoj situaciji kao ti (ceo zivot na skijama a nikad nisam pratio trendove sto se tice opreme) i kupio sam i duze i sire skije posle dosta guglanja i nijednog trenutka nisam zazalio. Mislim da se sigurno neces pokajati ako uzmes 175 .

niipheus
29.10.2016, 14:43
Stekane jel stariji model 88ice u pitanju? Koliko mi se cini, ovaj novi sa honeycomb vrhom nema u toj duzini.

stekan
29.10.2016, 15:17
Stekane jel stariji model 88ice u pitanju? Koliko mi se cini, ovaj novi sa honeycomb vrhom nema u toj duzini.
Jakako. Model je 2013/14. Nove tj. nekorištene. Vjera mi ne dozvoljava da uzimam najnovije modele. Ta vjera se sastoji u vjerovanju da sa par sezona starim (i nekorištenim) modelom dobijam 95% kvaliteta najnovijeg modela, a po mnooogo povoljnijoj cijeni. Izuzetak sam napravio sa Soul 7 prije nekoliko sezona i na njima imam honeycomb ako kad poželim gledati svjetlo kroz skiju.

AT8500
01.11.2016, 10:37
U konkurenciju sam ubacio sada i Rossignol Experience 88 (vs. Salomon x-drive 8.0 FS). Po vasem misljenju kome bi trebalo dati prednost? Znam da je to dosta individualno ali eto opet mozda ima ko kakav dodatni savjet....

marsi
01.11.2016, 11:50
+1 za 2 para skija.
kao sto Wlad rece neki SL za stazu, a za off sacekaj kad budes u mogucnosti ili uzmi nesto polovno/matoro za 50-tak e. ako dobro skijas, onda je po meni all mountain varijanta samo bacanje para/vremena, ne dobijas nigde a gubis i na stazi i off staze...

snowglisser
01.11.2016, 15:02
^^^^^^^^^^^
+1 za N+1 pari skija (gde je N= Neogranicen broj) :D

Medjutim, nikako se ne bih slozio da je nabavka all mountain skija samo "bacanje para/vremena" i da "ne dobijas nigde a gubis i na stazi i off staze".

Svako ko je npr skijao po velikim francuskim centrima gde su popodne staze potpuno razrovane, ili gde se cak (zbog ogromne duzine staza) staze tabaju naizmenicno tek svaki drugi dan, zna da all mountin skije itekako imaju svoju primenu.

Jos jedan primer je ako je neko ljubitelj prolecnog skijanja (ja) :) gde se popodne na SL skijama nece bas naskijati, vec samo propadati kroz bljuzgavicu. A za all mountain skije nema problema :)

Ovo su samo 2 situacije gde all mountin skije imaju prednost nad SL skijama na samoj pisti (ima ih jos), a tek izlete van staze da i ne pominjem, ako te ponese raspolozenje (ili guzva natera).

Nazalost, svaka skija predstavlja neki kompromis i ne postoji univerzalna skija koja bi bila najbolja u svemu, i sve druge ucinila isuvisnim.

Stoga i "N+1" obrazac :D :D :D

stekan
01.11.2016, 15:24
Allmountan je zakon. Često (prečesto) sam mijenjao skije i posljednjih 10+ godina sam uvijek imao bar dva para skija plus skije od sina i ćerke.

Od 2000-te skijam skoro isključivo u Austriji, tj. na uređenim, širokim i dugim stazama i do prije X godina sam započinjao dan na uskim skijama, pa sam oko podneva prelazio na šire, a u situacijama svježeg snijega sam uzimao najšire. U jednom momentu mi je to postalo patnja, tako da sam se sve češće na početku dana hvatao Scott Punisher-a (struk 90 mm) i nisam ga puštao do kraja dana. Naslijedila ga je Nordica HotRod Jet Fuel (na sličici lijevo sam na njima) koju sam nakon nepune 3 sezone zamijenio sa Rossi Experience 88 (koje još nisam dobio u ruke). Volim pustiti gas tako da se na "slalomkama" ne osjećam stabilno kao na Punisher-u ili Jet Fuel-u. Drugi razlog je što smještaj ne uzimam na planini i šaram između skijališta, tako da nikad nisam siguran kakvi uslovi me čekaju na stazi. Bila staza savršena ili bila potpuno razrovana, sa strukom 80+ mi je svejedno.

plageton
01.11.2016, 15:25
^^^^^^^^^^^
+1 za N+1 pari skija (gde je N= Neogranicen broj) :D

Medjutim, nikako se ne bih slozio da je nabavka all mountain skija samo "bacanje para/vremena" i da "ne dobijas nigde a gubis i na stazi i off staze".

Svako ko je npr skijao po velikim francuskim centrima gde su popodne staze potpuno razrovane, ili gde se cak (zbog ogromne duzine staza) staze tabaju naizmenicno tek svaki drugi dan, zna da all mountin skije itekako imaju svoju primenu.

Jos jedan primer je ako je neko ljubitelj prolecnog skijanja (ja) :) gde se popodne na SL skijama nece bas naskijati, vec samo propadati kroz bljuzgavicu. A za all mountain skije nema problema :)

Ovo su samo 2 situacije gde all mountin skije imaju prednost nad SL skijama na samoj pisti (ima ih jos), a tek izlete van staze da i ne pominjem, ako te ponese raspolozenje (ili guzva natera).

Nazalost, svaka skija predstavlja neki kompromis i ne postoji univerzalna skija koja bi bila najbolja u svemu, i sve druge ucinila isuvisnim.

Stoga i "N+1" obrazac :D :D :D

Naravno. Da postoje idealne skije, samo bi se takve pravile.

AT8500
01.11.2016, 15:42
A sta se konkretno gubi sa allmountain skijama. Skija se uglavnom na stazama u It, At i Francuska.

Npr. sta gubim a sta dobijam ako skijam iskljucivo na npr. salomon x-drive 8.0 vs fisher rc4 curv ti?

Napredan skijas ali i dalje rekreativac....

bezbi
01.11.2016, 18:17
Druze, probaj ti prvo tu skiju, nadji negde u renti striji model ili cekaj ski test na Kopu pa onda kupi. Razlike su ogromne izmedju svih proizvodjaca i modela i samo ti znas sta ce ti najvise odgovarati, ovi momci imaju puno iskustva ali i oni imaju tacno odredjen stil voznje i znaju sta zele. Od voznje tog 'rc4 curv ti' po razrovanoj stazi samo je gore nategnuti taj x-drive po ledu i munjevito menjati pravce. Ja odaberem dan kad je tvrda staza i menjam staze tj trazim najtvrdje, i vozim rc4 sc sa rupom i nemam problem, al sa druge strane ako ti odes na slepo u fr, onda ima logike uzeti all-mountain jel ne znas sta te tamo ceka. Radijus i duzinu moras sam odrediti na osnovu stila voznje. Onda ti dolazi trvdoca skije koja je po meni najbitnija, zbog koje moras probati skiju. Ja probam na testu volki prvi put u zivotu, 3 modela koja imaju istu geometriju a minimalne razlike samo u tvrdoci desi se da mojom tezinom i tehnikom umem samo voziti onu srednju, da mi poklonis ove dve ne bi znao sta cu sa njima itd. Moj predlog ti je da probas skiju tj skije od vise proizvodjaca pre nego sto kupis. Neka sam losiji skijas od tebe, al ako ja probam od svakog prozivodjaca vise modela i u cm znam sta mi najvise odgovara od nekog, i ti ces onda jos bolje znati. Pogotovo sto je u pitanju nova skija koju neces menjati

AT8500
01.11.2016, 20:42
@bezbi
Naravno to je idealno probati u zivo. Mozda to i uradim... pa pred kraj sezone i uhvatim kakvu akciju ali i kupim ono sto mi godi ;)

wlad
02.11.2016, 10:37
Kao što ti kaže "bezbi" idealno je da probaš skije pre kupovine, što u prevodu znači renta, renta, renta ;)

Da bi valjano probao skije treba na njima da provedeš barem jedan dan, da ih "uvozaš" i osetiš, za sat vremena teško može da se valjano proba skija i dobije realna ocena iste.

Možemo mi da pišemo šta hoćemo, ali svi imamo drugačije želje, stilove skijanja, godine itd..

"Naravno. Da postoje idealne skije, samo bi se takve pravile." - upravo tako, zato je i idealna skija njih više :D

Ne može me niko ubediti da bilo koja osim "race" skije (bilo GS ili SL) može da "priviri" istim na ledu. Isto tako važi i za dubok sneg, može sa all-mountain ali pravo uživanje je samo sa big-fat-ski ;)

bezbi
02.11.2016, 13:14
Preporucujem da pored navedenih probas i neki volki rtm model, oni sa uzim strukom vise su on piste, a sa sirim su all-mou skije, ili ako bas hoces on piste skiju probaj i racetiger sc model. Inace njihove skije su lake i bas su feksibilne kao federi, i ko god ih ima na forumu bas ih hvali

marbik
03.11.2016, 13:41
Jos jedan glas za 2 para skija. Isto sam mislio da je all mountain dovoljan i da je to to, dok nisam probao odvojeno SL i skiju za dubok sneg. Onda sam prodao all mountain, kupio head iSL i sada cu da kupim nesto za dubok sneg. Realno ako znas svaku skiju mozes da vozis gde god ali je neuporediv osecan u SL na zaledjenoj stazi vs all mountain cak i obrnuto u dubokom. Za nekog ko skija 90% stazu samo SL ili GS. Za tih 10% mozes i na daskama da se spustis, a kamoli race skiji. Pa nije teg da ne moze da se vozi malo i po dubokom ako bas zelis ponekad.

Grimani
04.11.2016, 19:12
Ja sam pobornik grupacije jedna skija za sve tj. tezim ka tome(u vecitoj potrazi). Slazem se sa svim ovim komentarima kao i sa potrebama dve skije ali iz iskustva pokazalo se da mi odgovara nesto sire da bi ispunilo celodnevne prohteve na SNEGU(stazi ili van nje). Jednostavno kompromis mora da postoji, negde izgubish a negde dobijes ali menjanje skija u toku dana ili iz dana u dan pokazalo se par puta kao nezahvalno(zbog udaljenosti smestaja ili greske u proceni vremena/tvrde staze su naglo popustile).Uslovi cesto nisu predvidivi, iz apartmana osecaj ume da prevari.
Jednom prilikom dok smo bili u Orelle poslednji dan sam zaboravio rukavice i naravno nisam se vratio jer bi izgubio sat vremena a imao sam srece i posudio sam rezervni par od jednog lika(taj dan nisam poneo ranac a obicno imam i svoje rezervne rukavice) u takvoj situaciji sigurno se nebi vracao da menjam skije NPR.
Evo ide treca sezona i savrseno me sluze LineSFB (http://www.powderpoachers.net/skiiersforlife/2013/04/10/2014-line-sir-francis-bacon-skis-review/) 2014 190cm R20 140-108-136mm ja sam 192cm/102kg(nekada +- sada moze samo +5kg) toliko sam zadovoljan ovom skijom da ni ne pomisljam o nekoj drugoj sigurno josh neko duze vreme.Mozda je ova skija presiroka za neki allmountain tip ali osecaj pri voznji je totalno suprotan. Laka je tranzicija sa ivice na ivicu i imaju lep karv.Ukoliko se secam i spadaju u neku all-mountain kategoriju Na tvrdoj stazi(led/utabano) sam vishe nego zadovoljan, ne bash kao Mantra98mm(1cm uza u struku) kako je drzala ali u svim drugim uslovima bolje su duplo od svih skija koje sam probao. Iznenadila me i tvrdoca skije i dobra kontrola u vecim brzinama medjutim kasnije sam procitao par recenzija i video da samo u ovoj duzini skija je zaista tvrdja nego ti kraci modeli.
Slazem se isto da generalno samo probom drugih skija mozes doci do svoje idelane skije a opet za ovu moju skiju trebalo mi je par dana u promenljivim uslovima da izvuchem ono sto me vozi sada(ocekujem josh iznenadjenja). Hocu da kazem da mozda jedan dan nije dovoljan da se skija totalno ukapira i izvuce njen maksimum...
evo jedna voznja na skiji "slicne" geometrije(J Ski- The Metal 135-106-124) samo sto ova skija ima uzak sloj titanala u sebi....
https://vimeo.com/145540515 (https://vimeo.com/145540515)

www.vimeo.com/145540515

bezbi
04.11.2016, 19:38
Dva momka su vozila LINE skije prosle god na Kopu, jedan je imao bas ovaj model, da nisi to ti? :)

Ovaj lik bi skijao ovako da mu das i parmake :D

Grimani
04.11.2016, 19:41
To smo bili moj pasha i ja, samo ne znam da li je to bilo prosle godine....ja vozim te plave a pashke ima model godinu dana pre mog...slazem se za ovog lika i bos bi skijao ovako!

wlad
04.11.2016, 20:40
Imam SFB model year 2009 (kupio je ne sećam se da li 2011/2012 na nekom ultra-popustu) u dužini 182, za taj model year je sidecut 142-115-139, znači nešto šire od tvojih (ali manji radijus ako se ne varam) - ali na zaista tvrdim stazama svaka "race" skija će ih pojesti ;)

Da, SFB se vodi kao all-mountain skija, a u realnosti da li je možemo svrstati u tu kategoriju sa strukom od 115mm? Mislim, koji je kriterijum? Ako kažemo da je kriterijum zato što može da se "tera" i po stazi onda je i svaka SL/GS skija all-mountain pošto može da se "tera" i po razrovanom i van staze.

Skijam ja sa svojim Head i.SLX van staze kao i sa Line SFB na stazi, nije to nikakav problem da se skija van zone za koju je skija namenjena ali mislim da su proizvođači (tj. njihova marketing odeljenja) otišli do đavola što se tiče podela skija po kategorijama. Natiču rokere na on-piste skije i onda ubeđuju ljude kako je to vrh tehnologija za stazu :D

Grimani
04.11.2016, 22:07
U potpunosti se slazem sa tobom da bi svaka race skija oduvala na stazi ovu skiju ali da li bi zadovoljila siri spektar koji mi pruza ova skija(skroz subjektivno misljenje)?
U vezi ovog tripa proizvodjacha koliko vidim(chitam) doslo je do problema u ski industriji. Prodaja je dosta opala pa kao i do sada izmisljaju razne hepeke kojima nije mesto u nekim modelima, ustvari i ne izmisljaju vise nego primenjuju na razne modele iste tehnologije. Primetio sam da Rossignol dosta odstupa od toga tako da svi modeli iste serije su razlicite konstrukcije(ne mislim na sidecut). Primenjuju iste novine ali jezgro je od razlicitih materijala. To se vidi na experience seriji..
Realno sa rokerima na on piste skijama pored tog lakseg okreta dobija se osecaj krace skije dakle lakse koriscenje a samim tim verovatno i vide vecu prodaju.
Off Topic
Kontaktirao sam ove u vezi Technice ali opet mi popust nije primamljiv, 40% a na sajmu pre dve godine davali su mi je za 42000. Sacekacu izgleda sledece leto mozda josh padne cena. Javljaj utiske

wlad
04.11.2016, 23:05
Verovatno da bi zadovoljila širi spektar ali mislim da to pre svega zavisi od ski centra. Ako obično ima svežeg snega onda ni staze nisu tvrde bez obzira što se sređuju (kao u FR) i onda odgovara i šira skija, dok npr. Austrijanci (i Italijani) pale topove dok pada sneg kako bi staze "betonirali". Ja lično koristim šire skije samo ako ima svežeg snega, ako je van staze stariji ili iskijan sneg onda nemam veliku korist od širine - ali to je lična preferencija. Ranije sam mnogo češće skijao sa širim skijama (i kada realno uopšte nisu bile potrebne).

Kada su staze razvaljene, sneg mokar ili slično meni lično on-piste skije rade posao odlično, nemam taj problem (kao što pročitam da ih dosta ima) da bih voleo all-terrain kategoriju u tom trenutku. Ali red je da prestanem da pišem šta meni odgovara :D

Ja sam ovu cipelu uzeo za oko 36000rsd (300eur) pa se nadam da ću uskoro da je testiram i javim utiske...

snowglisser
04.11.2016, 23:14
Mislio sam da se ne ukljucujem ponovo, jer sam znao da se necemo sloziti :)

Sve je to stvar "ukusa", da ne kazem "feeling"-a, jer svako drugacije vidi i dozivljava odredjenu skiju. To je zato sto ih svi drugacije "osecaju".
Odlican primer za ovo su F1 ili MotoGP trke, gde 2 vozaca iz istog tima dobiju 2 identicna bolida ili motora, a BEZ IZUZETKA ih uvek drugacije podese, to je zato sto ih drugacije "osecaju".

Zato ce ljudi koji skijaju na Aljasci, i na Staroj Planini npr, imati razlicita shvatanja definicije "all mountain" skije. Po pravilu, sto je veca planina na kojoj skijaju, raste i sirina struka skije, kao i njena duzina (a s njima i definicija opsega "all mountain" kategorije).

Za mene, koji uglavnom skijam na Alpima, ta neka granica je recimo 100mm. Preko toga mi vec skija prestaje da bude "all mountain", jer ja smatram da skija treba podjednako dobro da se ponasa na pisti i van nje, da bi se svrstala u tu kategoriju. Znaci 50/50.
Preko 100mm, po MOM misljenju, skija postaje previse kompromitovana da bi se zadovoljavajuce ponasala na stazi, u skladu s MOJIM LICNO ocekivanjima (i obrnuto, ispod 90-95mm recimo).
Ali, ponavljam, svako stvari vidi drugacije, i tu nema diskusije.

Ipak, jos jednom cu stati u odbranu all-mountain kategorije.
U principu, u svim postovima koji su do sada napisani, ima ponesto s cim bih se slozio... problem nastane, kad bi to trebalo nekako objediniti u neki rezime?

Npr, clan Marbik je napisao da, nakon sto je probao SL skiju, vise nikad ne bi vozio all-mountain, vec ce kupiti jos jednu, siru skiju. To je ok.

Ali, ja bih ponovo naglasio: sve zavisi od toga gde ko skija.
Niko pri zdravoj pameti nece pokusati da ospori da ce svaka GS/SL trkalica pojesti "planinarku".
ALI!!! Samo na tvrdoj, ravnoj stazi. (Pa cak i to je upitno - npr neka dobra all-mountain skija tipa Brahme ili 8.8 FS, pa cak i Bonafide, na otvorenoj, brzoj stazi, protiv SL skije, gde bi pri velikoj brzini SL gledao samo kako ce da udje u zavoj ili da ukopa kantnu - ja znam na cemu bih ja radije bio). GS je vec druga prica :D
A sta se desi kada ta staza iznenada otpusti, kao sto se desava, ili postane izrovana (ili cak zapocne dan izrovana, kao u Francuskoj)?
Npr ako je neko u 3V, pa krene iz Orelle u Courchevel, na SL skijama. Naravno da je to lako izvodljivo, ali popodne, kad se umoran bude vracao, uzivanje nece biti isto kao da je na istu rutu krenuo "all mountain" skijama. A u nekim situacijama moze da bude cak i pravo mucenje (na primer u aprilu; ali NIKADA i obrnuto)! A ja i skijam upravo da bih uzivao :)
Dok je sasvim je druga prica za nekog ko je ujutro na Sljeme krenuo na skijanje na SL....

Nemoj da me neko krivo shvati, ne potcenjujem SL skije, daleko od toga.
Sto se zezanja tice, ili voznje po ledu, one su neprikosnovene, ali kad se stvari sire sagledaju, primena im je zaista usko fokusirana. Ovih dana ja ih samo koristim za trening kroz kapije.

Naravoucenije (ukoliko se neko uopste moze izvuci) je da bi svako, naravno ukoliko je u mogucnosti, trebalo da proba skiju pre kupovine.
Svi hvalospevi i sve recenzije i svi saveti tu ne mogu pomoci (dobro, mogu malo) :D jer su oni uvek samo necije licno misljenje o odredjenoj skiji, koji proizilaze iz toga kakav je "osecaj" ta skija dala testeru.
Vama moze da dâ sasvim drugi osecaj!

Medjutim, rekavsi sve ovo - nikada ne bih kupio samo jednu all-mountain skiju, i zadovoljio se njom.
Ostajem pri svom obrascu: "N+1" :D

P.S. Wlad, mogu li te pitati koliko si tezak? Moze i na PP. (Ovo konto toga sto ti je ok da vozis SL skije po razrovanoj stazi). Medju ljudima s kojima uglavnom skijam, postoji direktna korelacija (laksim ljudima je lakse da skijaju po razrovanoj stazi na SL nego krupnijim).

wlad
04.11.2016, 23:46
Samo beskompromisno :D šalim se ;)

Visok sam 190 a kilaža 88kg

snowglisser
05.11.2016, 00:34
Hmm pa i nisi bas poluvelter :D

marsi
05.11.2016, 04:23
all mountain idealne za kafanu. tacka.

2-3 karving zavoja sa nekom rd sl skijom, kao i 2-3 faceshota sa nekom 120+ u struku u punom gasu, vrede brojano u osmesima (facialnom grcu) kao 2-6 sezone skijanja sa all mountain skijom imho.
naravno sve je stvar individualnog misljenja...
i wtf, hocete da skijate 10h dnevno i trazite skiju da vam omoguci 14h skijanja dnevno...sat, dva pravog skijanja sa pravom skijom je sasvim dovoljno dnevno. ( izuzetak skijanje sa decom, zenom i pripreme za olimpijadu).

snowglisser
05.11.2016, 06:24
@ marsi:

Auuu... Zaista? Zar bas za kafanu?!
Objasni to onda ovom liku:

https://m.youtube.com/watch?v=dmessAHDrbQ

A ocigledno nisi odgledao ni video koji je Grimani postavio.

Cinjenica je da na dobrim all-mountain skijama moze da se uradi 90% stvari koje moze na skijama za pistu (uz ogradu da se odnosi na GS, ne na SL), i 90% stvari koje moze da uradi "powder" skija.
Tih 10% gubitka performansa zbog kompromisa u dizajnu, nadoknadjuju time sto na njima moze da se skija ama bas svuda, po ceo - celcati dan.
Da, ima i ljudi koji vole da skijaju po ceo dan... zamisli to?

A za ljude koji tvrde da ne voze all - mountain skije, jer ih tih 10% izgubljenog performansa sprecava da iz njih izvuku apsolutni maksimum (inace bi), pa onda izvuku maksimum (!) iz race skija... :D ... pripreme za olimpijadu su mozda pravi korak! ;)

stekan
05.11.2016, 07:26
Sto ljudi ... dvjesta sisa. Svi skijamo drugačijom tehnikom, imamo različitu fizičku konstituciju, skijamo po različitim skijalištima, imamo različite prioritete i poglede na svijet...

Vezano za probavanje skija, skiju treba dobro upoznati prije konačne ocjene. Spust ili dva ne pomažu puno. Početkom 2014-te "naslijepo" naručim skije za koje sam na više mjesta pročitao da su odlične. Skije stigle u isto vrijeme kada je na Alpama zavaljao snijeg i nas četvorica se stvorimo na Turracher-u. Staze uređene prethodnog dana, preko noći palo 20-tak cm. Uzimam nove skije (struk 84 mm) i samo što sam se krenuo spuštati, skija vuče u zavoj mnogo više nego što bih volio i uz patnju se spustim. Žestoko razočaran, vratim se do auta i uzmem Soul 7. Isto veče stavim na oglase ovo: http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?8128-Zamjena-nove-Nordica-HotRod-JetFuel-178cm. Nakon mjesec dana sa porodicom odem na Gerlitzen i odlučim da skijama pružim još jednu šansu. Nisam mogao vjerovati kako mi je skija "sjela" na tvrdoj stazi. Brzo sam se privikao na njih, tako da su mi bile genijalne u svim uslovima, pa i u dubokom snijegu.

P.S. Švabo me zavlači za isporuku Experience-a, tako da izgleda da će Jet Fuel da se vrati ispod avatara.

snowglisser
05.11.2016, 07:51
Naravno Stekane, upravo tako, i ja sam u svom pretposlednjem postu napisao sustinski istu stvar (doduse malo opsirnije) :)

Ne samo da ce skijaliste, teren, fizicka sprema, tehnika, fizionomija, vremenski uslovi, itd itd uticati na izbor skije, vec i kad se pomene "uzivanje u skijanju", nemamo svi identicnu viziju - ne treba to smetnuti s uma.
Zato ne treba omalovazavati niciju opremu - ako su je kupili, najverovatnije im odgovara ili je to sto oni hoce (mada se ponekad i pogresi).

Usput, jesi li narucio proslogodisnji ili ovogodisnji model? Ako nije tajna, koja je prodavnica u pitanju?

FreeRider
05.11.2016, 08:42
Slazem se sa Stekanom,Snowglisserom,Wladom...
Skiju uzimas za uzivanje a ne za trku u slalomu ili GS-u.
Sa skijama širokog struka može se skijati I uredjenom stazom bez problema, pogotovo kada se ta staza oko podne razbije.
Jos ove godine skijam sa Salomon Gun 1080 ( kupio sam ih kod Tadije, odlicne su ) I sledece godine ih vjetovatno mijenjam sa Rossi Ex 8.8 ( samo da prvo stignu Stekanu :) I da nspise utiske ) .

stekan
05.11.2016, 11:58
Usput, jesi li narucio proslogodisnji ili ovogodisnji model? Ako nije tajna, koja je prodavnica u pitanju?

Model je 2013/14, 186cm, nekorištene. Prodavnica je jedna jedina, ona globalna, najveća, sa licitacijama...

marsi
05.11.2016, 13:26
all mountain idealne za kafanu. tacka.
malo sam se zaskijao juce sa all mountain skijom.

Grimani
05.11.2016, 15:09
Ja svaki dan obzirom da mi je to poziv...

Sent from my SM-J510FN using Tapatalk

FreeRider
05.11.2016, 15:33
Model je 2013/14, 186cm, nekorištene. Prodavnica je jedna jedina, ona globalna, najveća, sa licitacijama...
Stekane, pronadjoh na net-u da ima 188cm tog modela... jeli to tačno?

stekan
05.11.2016, 16:55
Stekane, pronadjoh na net-u da ima 188cm tog modela... jeli to tačno?

Od sezone 2014/15 je 188cm, a do tada su radili 186cm.

wlad
05.11.2016, 20:07

15524

Ovakva neka all-mountain?? ;)

snowglisser
05.11.2016, 20:31
@ marsi:

Samo opusteno, svi mi ponekad. :) To je zato sto smo svi strastveni po pitanju skijanja, pa onda hvalimo/preporucujemo opremu koja se nama svidja :) *Živeli*!

@Wlad:

Ufff, ne bih mario da se malo zaskijam sa ovom skijom!
A.... koja joj je adresa? :D

P.S. Zasto ne radi video embedding kao sto je na staroj verziji sajta? Cak mi ni link nije "živ"?

wlad
05.11.2016, 21:08
http://www.youtube.com/watch?v=dmessAHDrbQ

Na novoj verziji vBulletina klikneš na "Umetnuti video" i onda navedeš YouTube video (ceo) link.

snowglisser
05.11.2016, 21:51
Bpagodarim!
Nego, ne rece mi gde stanuje ona skija? :D (salim se)! :)

wlad
05.11.2016, 22:30
Offtopic: dok ne počne sezona evo ti ideja za DIY projekat ;)

http://www.backcountry.com/explore/how-to-make-a-shot-ski

marsi
06.11.2016, 10:38
Ja svaki dan obzirom da mi je to poziv...

znaci temeljno se pripremas za sezonu :D

Ovakva neka all-mountain?? ;)

ta ta, samo mi se cini da je bila u duzini 215+ :D

Grimani
06.11.2016, 14:28
znaci temeljno se pripremas za sezonu :D

ta ta, samo mi se cini da je bila u duzini 215+ :D
Bice tanka sezona. Nazalost ove godine mrka kapa od neki daljih destinacija.

marbik
07.11.2016, 15:19
Da ne otvaram novu temu, posto je slicna tematika. Hteo bih da kupim skiju za dubok sneg i to nesto sto bi eventualno bilo na sajmu ove godine (dakle ne neke egozitke). Sta preporucujete od modela dostupnih kod nas i koji struk / visina (ja sam 197). Do sad sam za dubok vozio ili nordicu firearrow ili skorije head iSL hahaha :). Tako da eto razlika ce mi biti velika sta god da mi preporucite, ali cisto da cujem vase misljenje sta je dobro :).

bezbi
07.11.2016, 16:26
Pre odgovora iskusnih clanova, samo da napomenem da na sajmu postoji onaj stand tamo gde je polovna oprema, covek prodaje novu opremu, mislim da je iz Nemacke i ima dosta sirokih skija, novih naravno po dobroj ceni...vec je nekoliko godina na sajmu

wlad
07.11.2016, 18:14
Ako ćeš koristiti široke skije samo za offpiste onda ti nije značajno da li su nove ili polovne skije, pošto rubovi nisu korisni van staze... Ja samo mažem skije, retko ih oštrim - naravno skiju za van staze.

Sada nije tako loša situacija što se tiče izbora offpiste skija kod nas - do pre 5-6 godina nije ih bilo skoro uopšte a sada ih ima solidno. Danas sam navratio do Planet Bike-a u NS (zbog jakni za decu) i video da među skijama ima i ekstra širokih - nisam zagledao pošto me nije interesovalo.

Ništa konkretno ti nisam rekao, ali ja bih birao nešto 100+mm (u struku) i da nije suviše tvrda, 180+cm dužine, ja lično volim twintip skije a kod njih je "korisna" dužina skije koja dodiruje stazu manja...

Tadija_91
07.11.2016, 18:42
@marbik Eno jednih provereno dobrih u oglasima, čekaju novog vlasnika [emoji2]

http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=8707

marbik
08.11.2016, 16:05
Hm deluju super samo ne znam da li je 125mm previse? Nosim se mislju da mozda iznajmim prvo neku dobru skiju za dubok i probam. Tako sam probao head isl i otisao sledece sezone u kupio ga :).

Tadija_91
09.11.2016, 13:53
Pa sad, nista nije previse ako je koristis za dubok sneg, a ja sam bez problema gazio i razvaljenu stazu sa coreupt-om.

Sent from my iPhone using Tapatalk

magic
09.11.2016, 21:45
Prosle godine je mogla da se na Kopu iznajmi Blizzard Brahma. Probaj je, skija je jedno VELIKO iznenadjenje.

FreeRider
10.11.2016, 11:55
Odlucih se I ja za Blizzard Brahmu 187cm.
Trazim je po oglasima...
Odgovara mi širina struka ( malo je uža nego na mojim Salomon Gun 1080 ) I dužina skije.
Koliko bi bila optimalna cijena za polovne ?

Misk0
10.11.2016, 13:03
@magic

Gde ima da se iznajmi? Zvuci kao savrsena skija da pogines sa njom. Niti sam taj kalibar skijasa, niti mogu da skijam brzo zbog ostatka porodice ali hocu da je probam na dan. A nemam ni kondicije :sm004:

Nasao sam interesantan "review" i poredjenje sa Salomon X Drive 8.8 ovde (http://blistergearreview.com/gear-reviews/2014-2015-blizzard-brahma), u sustini potvrdjuje sve sto si ti papisao.

wlad
10.11.2016, 18:04
Može svašta da se iznajmi na http://outdoorsports.rs/outdooradnje/ski-rental-service-kopaonik/

Grimani
10.11.2016, 19:49
Da li ce biti nova Brahma?Carbon (http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?8687-Blizzard-Brahma-2015&p=99745&viewfull=1#post99745)

FreeRider
13.11.2016, 10:26
Stekan,Grimani, Wlad, Magic... Nekako sam citajuci forum stekao povjerenje u vaše mišljenje I savjete.
Ove sezone nihesam siguran da ću zbog naprslih meniskusa koljena, slomljenog stopala ( prekjuče sam skinuo gips ) biti u prilici da skijam van staze.
Koju skiju mi preporučujete ako odustanem od dubokog snijega ?
Skija za pistu, razbijenu ( kakve su kod nas inače posle dva sata skijanja ) I za veleslalom....
190cm/95kg
Da vam olakšam [emoji2] , mislite li da je Atomic Nomad blackeye ti 181cm dobar izbor ?
Nestrpljivo čekam vaše mišljenje.

stekan
13.11.2016, 12:00
...mislite li da je Atomic Nomad blackeye ti 181cm dobar izbor ?
Nestrpljivo čekam vaše mišljenje.
Blackeye Ti je vjerovatno odličan izbor, ali ja imam nekakvu averziju prema današnjim Atomic i Salomon vezovima (to je godinama ista firma).

Po onom šta sam na više mjesta pročitao, a nadam se da ću se uskoro i uvjeriti (čekam da mi stignu), moguće je da bi ti savršeno odgovarao Rossignol Experience 88. Navodno je skija izuzetno "pitoma": "If all we knew about a prospective ski buyer is that he once considered himself “pretty good,” but hadn’t skied much in a few seasons, we would unhesitatingly suggest the E88 be on the short list for his next ski."

FreeRider
13.11.2016, 12:58
Onda cekam tvoje utiske sa testiranja iste, a ako se odlucis da zadrzis stare I prodas Rossignol prvo javljaj meni :)

Grimani
13.11.2016, 14:10
Uz Stekana sam skroz Rossi 88 ili chak 84 nebi bilo loshe. Ove godine je usao taj carbon i nebi znao na sta lichi serija.

magic
14.11.2016, 20:06
Vrlo cenim misljenje sajta On The Snow jer ono sto tamo procitam se skoro 100% poklopi sa nekim mojim utiscima, prema tome evo 2 lepa linka za sezonu 16/17

http://www.onthesnow.com/news/p/2795/a/620871/5-best-carving-skis--16-17-editors--choice-men-s-frontside-

http://www.onthesnow.com/news/p/2793/a/620931/7-best-men-s-all-mountain-front-skis--16-17-editors--choice-

Grimani
14.11.2016, 20:41
I ja sam imao dobra iskustva sa On The Snow recenzijama...
Moze biti korisno realskiers (http://www.realskiers.com/ski-reviews/) 2017(Chika Pera preporucuje)

furious
23.11.2016, 18:14
Da ne otvaram novu temu,pitanje za ovaj model,sin 7,imam ih jako povoljno na 164cm ja sam 181cm i oko 80kg jel mogu carving da drajvam normalno na stazi sa ovim,svidja mi se sirina struka skije zbog razrovanih staza

http://www.liquidationsports.com/index/page/product/product_id/38006/category/66/category_chain/49,63,64,66/product_name/Rossignol+Sin+7+164+cm+Skis+with+Rossignol+120+Bin dings+BlackRed+–+S

lijadjo
23.11.2016, 18:21
Kratka je to skija za tvoju visinu i težinu.

furious
23.11.2016, 18:22
Pazi samo za stazu,i ne skijam agresivno i brzo bas penzoski

lijadjo
23.11.2016, 18:32
Ako si zainteresovan za istu širinu skije, mislim da bi ti ovo odgovaralo:
http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?8749-Blizzard-Bonafide-180cm

Skija je odlicna i na stazi i van nje, ali treba joj malo brzine da bi se vozio dobar karving. Ali ne mozes ocekivati od skije koja je 98 mm u struku da bude kao on piste skija.
Malo sam pozurio pa sam uzeo 180 cm a trebao sam 187.. Inace visok sam 197 cm i tezak 94 kg.

furious
23.11.2016, 18:34
Vise sam za rossignol, plus je nova a i radim neku zamenu za nekog mog head-a

lijadjo
23.11.2016, 18:41
Pogledaj experience seriju, 84 i 88mm. Po mom misljenju mozes voziti u duzini izmedju 175 i 180cm bez problema. Ne znam sada napamet koje su duzine skije.

stekan
23.11.2016, 18:53
Da ne otvaram novu temu,pitanje za ovaj model,sin 7,imam ih jako povoljno na 164cm ja sam 181cm i oko 80kg jel mogu carving da drajvam normalno na stazi sa ovim,svidja mi se sirina struka skije zbog razrovanih staza

http://www.liquidationsports.com/index/page/product/product_id/38006/category/66/category_chain/49,63,64,66/product_name/Rossignol+Sin+7+164+cm+Skis+with+Rossignol+120+Bin dings+BlackRed+–+S

Ako ti šta znači, stariji brat Soul 7 na dužini 188 cm ima zbog naglašenog rocker-a efektivnu dužinu na tvrdoj stazi manju od 150 cm. Na dužini skije od 164 cm bi to bilo kao da si na klizaljkama.

furious
23.11.2016, 18:55
e ovako nesto sam ocekivao da cujem :) bataljujem ovu duzinu

hehad
23.11.2016, 23:32
Ajd i ja da pitam. Spremam se da pazarim nove skije, drljam neke tarabe raspale već nekoliko godina. Surovi sam rekreativac, skijam o martinele, iz ćoška u ćošak, bez spusta. 43 god. 178/98kg. Molim za predlog, kupio bih na ekspozimu nešto, mada mi pada na pamet da na ski openingu iznajmim svaki dan različite skije, pa da lepo odaberem. Hvala svima unapred.

Grimani
24.11.2016, 01:11
Pogledaj experience seriju, 84 i 88mm. Po mom misljenju mozes voziti u duzini izmedju 175 i 180cm bez problema. Ne znam sada napamet koje su duzine skije.
Odavno sam pikirao 88 ali nazalost nismo se josh sreli, sad je pitanje da li cemo ikada ali drugar je prosle godine kupio 84. u duzini 178cm bash ovde na forumu(malo presla sveg 3, 4 dana) i prezadovoljan je. Osrednji skijas sa tendencijom napredovanja, difovac(solidna fizicka sprema 184cm/86kg) progledao je sa ovom skijom. Pre toga je vozio Zenith Z9.5 Oversize(isto Rossi igrom slucaja) i Experience mu je legla sto se kaze ko budali samar. Najvise zbog tog prastanja i sposobnosti da se adaptira na razlicite uslove na stazi i lakseg osecaja pod nogama.

Ako ti šta znači, stariji brat Soul 7 na dužini 188 cm ima zbog naglašenog rocker-a efektivnu dužinu na tvrdoj stazi manju od 150 cm. Na dužini skije od 164 cm bi to bilo kao da si na klizaljkama.
Pre mesec dana nesto citam na blister (http://blistergearreview.com/)gear (http://blistergearreview.com/) i bzvze vratim se na clanak o mojim Line SFB i sad kad ti napisa o ovoj efektivnoj duzini setih se.
• 190 Bacon vs. 188cm Rossignol Soul 7 efektivne kontakt povrsine/duzine kako kazu 188 Soul 7 ima ~130cm , dok 190 SFB’s ~160cm,..ispade bash velika razlika. Evo zadnji deo clanka (http://blistergearreview.com/gear-reviews/2013-2014-line-sir-francis-bacon-190cm/2)

furious
24.11.2016, 09:54
Kao na primer ove i ove,nazalost cena i dalje ubija..

http://planetbike.rs/pbshop/Ski%20oprema/Alpsko%20skijanje/Skije/SKIJE-ROSSIGNOL-EXPERIENCE-84-Ca-TPX-Axium-120-TPI-B90-black-yellow-2014/16127/

http://planetbike.rs/pbshop/Ski%20oprema/Alpsko%20skijanje/Skije/SKIJE-ROSSIGNOL-EXPERIENCE-88-Bslt-TPX-Axium-120-TPI-B90-black-green-2014/16130/

Grimani
24.11.2016, 10:07
http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=8598
Ovo je bila kupovina plus gratis pancerice.....prosle jeseni....mislim da ne sve na kraju bilo 250ojra

furious
24.11.2016, 10:17
dobra kupovina nema sta

lijadjo
24.11.2016, 11:03
Ako imaš nekoga ko može da ti kupi i donese, evo linka:

http://www.snowleader.com/en/catalogsearch/result/?universes-selector=all&q=rossignol+experience

furious
24.11.2016, 11:12
Ih pa za 4 hilj din gore dole toliko cimanje nije isplativo evo ih u planet bajku odmah tu :)

furious
26.11.2016, 09:39
Sta kazete na ovo 88 struk sa popustom 37hilj din,nije losa cena a daje tu sirinu

http://planetbike.rs/pbshop/Ski%20oprema/Alpsko%20skijanje/Skije/SKIJE-ELAN-AMPHIBIO-88-XTI-F-ELX12-2014/21946/

AT8500
26.11.2016, 11:46
Ja sam mozda lud ali jucer bio black friday i popust od 30% plus povrat pdv-a od 17% a nisu me uhvatili na carini.
Tako da ja kupih nove novcijate fisher rc4 the curv za cijenu polovnih boljih skija 15601

Mozda samnl lud sto ih nisam prije probao ali mislim da cemo se dobro slagat jer imam iskustva sa rc4

FreeRider
26.11.2016, 11:50
Bravo, neka su srećne.

ibane
26.11.2016, 14:18
Nek je sa srecom kupovina. Gde si ih nabavio?

Sent from my HM NOTE 1W using Tapatalk

AT8500
26.11.2016, 15:16
Hvala ;)

Pale su jos i nove pance (nisam ih slikao, stare su mi pocele da pucaju pa sam morao promijeniti
https://www.fischersports.com/us_en/rc-pro-100-thermoshape-20662

Ove kad sam obukao, da nisam znao da sam u pancericama rekao bih da sam u nekim malo tezim cizmama toliko su udobne. Ja sam navikao da mi noge odpadnu na kraju dana :)

Hehe sad ispada da se falim ali bas sam sretan sto sam ovo sve nasao, pa nemojte zamjeriti :)

A sve sam kupio u Zagrebu u Intersportu (arena centar). Na sav asortiman je bio popust od 30% posto zbog tog Black friday

furious
01.12.2016, 09:51
Jel vozio neko ovu skiju http://www.skis.com/Elan-Amphibio-82-Xti-Skis-with-ELX-12.0-Fusion-Bindings-2015/356586P,default,pd.html
zanima me jel naporna za celodnevnu voznju,vidim ima jedan sloj titanijuma al sa druge strane opet ima amfibio pa mi se cini da mozda i nije previse naporna,ako neko ima iskustva znacilo bi

emil123
05.12.2016, 16:51
http://www.beosport.com/dynastar/sport-i-oprema/skijanje/167_skije/cr-70-xpress-xpress-10-15-16_104696#!prettyPhoto
Pozdrav..jel ima neko iskustvo sa ovom skijom.Hvala !!

mitke610
06.12.2016, 08:13
Vec nekoliko dana citam o skijama i o tome kako ih izabrati. Na kraju sam ipak odlucio potraziti pomoc dobrih i iskusnijih ljudi :) Visok sam 195cm, tezak 100kg. Nivo je srednji. Rekreativac sam, mogu skijati na svim stazama, ne bih voleo neke previse naporne, a sa druge strane, citao sam da i zbog svoje velicine ne bi trebalo ici na previse meke skije. Polovne, nove, svejedno. Bilo kakav savet bi mi dobrodosao.

hallo
06.12.2016, 09:13
Pozdrav. Vidim slicnih smo gabarita a i 10 godina ste/si mladji od mene. Ja sam muku mucio kod nas naci skiju cca 180cm a opet dovoljno cvrstu i bio prinudjen takvu kupiti u Swiss. Vozio sam je 3 sezone a sad naleteo na nesto siru i opet malo duzu zeleci da budem "stabilniji" i van staze (uzeo sam 188cm sa sirinom 88mm). Karakteristike skije imas u oglasima jer sam resio prodati te od 180cm pa mozes procitati i potraziti sebi nesto slicno.

mitke610
06.12.2016, 13:43
Hvala na pomoci. Deluju kao odlicne skije sa finim preporukama. Malo cu razmisliti, jedino se bojim da nisu prejake za mene. Da li mozda neko ima iskustva sa Blizzard Bonafide. Takodje postoji oglas,a i za njih imam slicnu nedoumicu...

lijadjo
06.12.2016, 15:04
Hvala na pomoci. Deluju kao odlicne skije sa finim preporukama. Malo cu razmisliti, jedino se bojim da nisu prejake za mene. Da li mozda neko ima iskustva sa Blizzard Bonafide. Takodje postoji oglas,a i za njih imam slicnu nedoumicu...

Posto ja prodajem Bonafide mogu ti preporuciti da procitas recenziju na forumu za Blizzard Brahmu. Moje iskustvo sa Bonafide je slicno pomenutoj recenziji, sa tim što je Bonafide malo tromiji od Brahme na stazi a bolji u uslovima kada ima vise snega na stazi i van nje.
Što se tiče stanja skije, kao što sam napisao površinske ogrebotine, kantne vrhunske, podloge takodje. Cena je smešna.

mitke610
07.12.2016, 08:09
Hvala, jeste dobra ponuda. Aktivno istrazujem i citam o ovome. A sada me zbunilo jos jedno misljenje o kompatibilnosti skije koju kupujem sa pancericama koje imam. Naime, imam Nordica pancerice flex 55, koje su po tom kriterijumu dosta mekane i za pocetnike. Da li je neophodno da promenim i pancerice ako uzimam tvrdje skije ili to nema nikakve veze?

sasacg
07.12.2016, 09:31
Hvala, jeste dobra ponuda. Aktivno istrazujem i citam o ovome. A sada me zbunilo jos jedno misljenje o kompatibilnosti skije koju kupujem sa pancericama koje imam. Naime, imam Nordica pancerice flex 55, koje su po tom kriterijumu dosta mekane i za pocetnike. Da li je neophodno da promenim i pancerice ako uzimam tvrdje skije ili to nema nikakve veze?

Taj flex je stvarno premekan za bilo kog muskarca,bez obzira na tezinu,godine i iskustvo,a ne za tebe od 100kg i skoro 2m

Moje je misljenje da treba da juris nesto preko 100 flexa...Ako neces da se zaleces sa kupovinom, za pocetak iznajmi tvrdju pancericu i jacu skiju,pa ces i sam videti kolika je razlika u skijanju-nebo i zemlja :ok:

mitke610
07.12.2016, 10:25
I ja sam se iznenadio kada sam video flex 55. To je Nordica one easy 5. Cudno je mozda sto se uopste pravi 47, s obzirom da ce tesko neko sa tim brojem biti lagan.

stekan
07.12.2016, 16:04
Mnogo je lakše pronaći početničke pancerice u toj veličini. Izgleda da proizvođači misle da neko sa tolikim stopalom ne može biti dobar skijaš.
Te tvoje ne samo da imaju flex 55, već imaju Nordikin flex 55 :-).

stekan
07.12.2016, 19:32
Ovo za Nordica flex: htjedoh reći da je njihova flex skala malo mekša u odnosu na većinu drugih proizvođača.

mitke610
07.12.2016, 20:52
Shvatih to iz jednog posta. Prvi deo govori o razlicitim skalama proizvodjaca gde se ponadah. Drugi deo je nazalost ubio svaku moju nadu da nije sve tako lose uporedivsi upravo Nordicinu skalu sa valjda Salomonovom.
Mozda je pozitivna strana sto za neke stvari, za koje sam krivio svoje umece, sada mogu okriviti losu pancericu :)

marbik
07.12.2016, 22:28
Sad malo citam detaljnije o freeride skijama pa ono sto se meni najvise svidelo je Rossignol Soul 7 ali ga nema ovde u mojoj visini. Sta bi bila ok altermativa? Mozda elan ripstick 106 ili nesto slicno?

lijadjo
08.12.2016, 00:53
Blizzard Peacemaker mozda, raspitaj se ako imaju u outdoor sports-u.

marbik
08.12.2016, 11:16
Hm nije los, mada mislim da je rossi ima malo bolji edge grip sto dobro dodje. Evo sta sam ja izabrao (od ovoga mi je Armada top pik za sada). Bitan mi je i edge grip ipak jer ako se pokaze solidno na stazi prodao bi mog Head iSL da ne vucarama 2 para skija.

https://www.blue-tomato.com/en-RS/product/Fischer-Big+Stix+110+186-301731737-uni/

https://www.blue-tomato.com/en-RS/product/Scott-Punisher+110+189+2017-302694108-b+version/

https://www.blue-tomato.com/en-RS/product/Rossignol-Super+7+HD+188+2017-302719047-black+blue/

https://www.blue-tomato.com/en-RS/product/Salomon-Qst+118+185+2017-302733294-dark+blue/

https://www.blue-tomato.com/en-RS/product/Armada-JJ+2+0+185+2017-302577412-orange/

Grimani
08.12.2016, 11:37
Evo opsirnija recenzij (http://blistergearreview.com/gear-reviews/2014-2015-blizzard-peacemaker)a na 3 strane a ima i poredjenje sa rossi s7 i sa sfb i sa par josh modela

lijadjo
08.12.2016, 12:46
Hm nije los, mada mislim da je rossi ima malo bolji edge grip sto dobro dodje. Evo sta sam ja izabrao (od ovoga mi je Armada top pik za sada). Bitan mi je i edge grip ipak jer ako se pokaze solidno na stazi prodao bi mog Head iSL da ne vucarama 2 para skija.

https://www.blue-tomato.com/en-RS/product/Fischer-Big+Stix+110+186-301731737-uni/

https://www.blue-tomato.com/en-RS/product/Scott-Punisher+110+189+2017-302694108-b+version/

https://www.blue-tomato.com/en-RS/product/Rossignol-Super+7+HD+188+2017-302719047-black+blue/

https://www.blue-tomato.com/en-RS/product/Salomon-Qst+118+185+2017-302733294-dark+blue/

https://www.blue-tomato.com/en-RS/product/Armada-JJ+2+0+185+2017-302577412-orange/

Ja sam pomislio da ti se izbor odnosio na kupovinu u našim prodavnicama. Ako ti je grip bitan na stazi i jedna skija za sve , Mantra, Bonafide, Cochise, Enforcer..

Rebel
08.12.2016, 17:51
Mnogo je lakše pronaći početničke pancerice u toj veličini. Izgleda da proizvođači misle da neko sa tolikim stopalom ne može biti dobar skijaš.
Te tvoje ne samo da imaju flex 55, već imaju Nordikin flex 55 :-).
I ja nosim 46, i naletim na neki Rossignol salto tx: vidi se da je stariji model, ali je poprilično očuvana (bez ijedne ogrebotine spolja). Imaju onu opciju ski/walk i veoma su mi udobne, ali sam tek sad video da je flex 55. Da li će mi to otežati kontrolu s' obzirom na mojih 185cm/90kg?

stekan
08.12.2016, 19:57
Mekan flex je čak poželjan za turističko skijanje malim brzinama, ali za agresivnu sportsku vožnju predstavlja problem.

mitke610
12.12.2016, 08:20
Evo ja sam za vikend imao prilike da probam malo veći flex (svega 70) i malo bolje skije (Elan Amphibio 12) u odnosu na neke stare, rentirane, koje su izgubile svojstva. Ogromna razlika. Ne znam da li je vise zbog pancerica ili zbog skija, ali je potpuno drugacije.

Moca
28.12.2016, 11:24
Pozdrav svima od novog člana nadam se da ćemo se družiti još dugo godina.
Pre dva vikenda sam bio ponovo na skijanju posle bukvalno 20 godina.
Skijao sam kao klinac kada sam imao 6, 7 i 9 godina. Sa 9 godina sam išao i u ski školu na Kopaoniku i učio da skijam. Posle toga sam zadnji put išao februara '96 i tada vozio na većini staza. Ove godine smo bili tri dana na Kopu i prvi dan sam se privikavao i podsećao uglavnom na Karaman grebenu i malo na Krstu. Drugi i treći dan sam vozio sve raspoložive staze a to su plave i crvene.
Pošto me iznajmljivanje skija košta palo mi je na pamet da mi drugarica iz Austrije donese neke polovne skije do 50ak evra koje će izdržati godinu dve dok se malo ne uhodam. Gledao sam ebay.de i ima svašta da se nađe ali mi kao početniku sve to nejasno pa sam hteo da vas sve zamolim za pomoć oko toga na šta treba da obratim pažnju prilikom kupovine itd. Inače visok sma 187cm a težak 88kg(to je pre novogodišnjih i božićnih praznika :) ). Sada sam bio iznajmio VOLKL Supersport R1 duzine 170 cm i fino su se pokazale. Znaci trebalo bi mi nesto slicno ili ne?

bezbi
28.12.2016, 12:14
Najbolje ti je da pogledas na nasem "KP" sajtu, tamo imas ogroman izbor, najbitnije ti je da je karving skija i da ima kante, i tesko da ces pogresiti sa nekim odabiraom jer su to u sustini sve klasicne skije za te pare, ne verujem da ces naleteti na neku takmicarski dasku. U sustini mozes da biras od skije koja je laksa za voznju tj za vijuganje i lakse skretanje, ali sporija i nestabilnija (slalomska ,160-165cm, r12-14), do skije koja je brza i stabilnija ali je i teza za voznju jer ne mogu da se izvedu kraci zavoji vec duzi(veleslalonska 175-185cm, r 16-19). Zato ti je optimala nesto izmedju znaci oko 170cm i r14, ali ljudi uzimaju sta im odgovara u zavisnosti sta vole...Ja imam 180cm i 80 kg i imam i duzu i kracu skiju, nemam nista izmedju. Neki ce ti ovde reci da uzmes skiju od 190cm sa radijusom 18 i da bude u struku bar 9cm, ali ja ne vidim poentu uzimati takvu skiju i skijati repovima ko sto 90posto ljudi radi(da se neki ne uvrede). Uzmi nesto izmedju i skijaj cistim Karving stilom(pogledaj na youtubu).

Moca
28.12.2016, 14:47
Hvala!

snowglisser
28.12.2016, 16:11
^^^^Upravo ovo sto ti je @bezbi predlozio, odlican savet.

Ja bih ti samo predlozio da (zbog tvoje visine i tezine) ne uzimas skije od 165 i nize, bice ti premale.
Ima takozvanih SL "cheater" skija, znaci skija s radijusom od oko 11-13m (na SL skijama se najlakse uci tehnika), ali ne podlezu F.I.S. jer su duze od 165cm.
Ako bi mogao da za male pare nadjes jedan takav "cheater SL", mislim da bi ti on za pocetak bio najbolji.
Na tvom mestu bih birao skiju od oko 170cm, mozda i koji cm preko. Radijus od 14m koji je @bezbi pomenuo je vrlo razuman. (Ti u stvari i nisi bas pravi pocetnik, jer se vracas sportu nakon duzeg odsustva).
Kad se jednom, kao sto si i sam rekao "uhodas" i dobro ovladas tehnikom, posle mozes da uzmes sta hoces - tada ces i znati kakve terene/vrstu skijanja volis. :)

stekan
28.12.2016, 21:32
@Moca, u skoro svemu se slažem sa @bezbi i @snowglisser. Dužina 170 cm (+-2cm), radijus ne manji od 14 m (na dužini 170 cm ćeš teško naći manji) i ne veći od 17 m, a širina skije u struku bi bila optimalna između 72 i 78 mm. Manja širina znači ili da je skija prestara (nekad su se radile samo uže skije) ili da je u pitanju Race model za koji mislim da ti je ipak malo rano. Šira skija se bolje ponaša na razrovanoj stazi, ali nemaš potrebe ići preko 78 (za sada :sm004:).
Pretpostavljam da znaš na skiji očitati spomenute veličine (visina, radijus, struk).

clive
29.12.2016, 09:08
Nekoliko meseci tragam za odgovarajućim skijama.

Skijaš osrednji, 187 cm, 90 kg.

Bio na Kopu od 10. do 17. decembra i probao nekoliko modela, što novih, što polovnih.

Izbor se sveo na Progressor 700 ili Progressor 800. Imao sam stariji model 700, bio zadovoljan.

Zbog problema sa kolenima prestao sam da skijam agresivnije, opušteno rekreativno skijanje, poneki izlet u brzinu. E, zbog ovih izleta me malo i brine Progressor. Čini mi se nestabilan pri većim brzinama.

Svidele su mi se preporuke koje ste dali Moci i doveli u pitanje moj suženi izbor izmedju dva fišera...:confused::confused::confused::sm021:

niipheus
29.12.2016, 11:13
Vozim 800 i mogu reci da kome god sam dao skiju da proba rekao je isto sto i ti. Medjutim posle nekoliko spustenih staza svi do jednog su bili odusevljeni stabilnoscu iako se u pocetku cini kao da je skija jako nemirna pri vecoj brzini. Meni na 185, 87 ova skija u duzini 170 savrseno odgovara. Ti bi mogao eventualno da uzmes jedan broj vecu, odnosno 175.

Moca
09.01.2017, 18:13
Eto mene opet, gledam na Ebay.de svakodnevno sta se nudi i sad mi palo na pamet da gledam skije koje su na aukciji pa im je aukcija pri kraju a nije im cena mnogo otisla.
Sta mislite o ovim oglasima:
http://www.ebay.de/itm/HEAD-Alpine-Skier-Ski-175cm-inkl-Tyrolla-Bindung-/361857943404?hash=item54406a076c:g:mGAAAOSwUsJYV~2 1
http://www.ebay.de/itm/Ski-Volkl-und-Skistecker-guter-Zustand-Caving-/262789462952?hash=item3d2f78fba8:g:GgAAAOSwEzxYYWK H
http://www.ebay.de/itm/Ski-Fischer-Fire-8-Herren-170cm-Orange-/282312373273?hash=item41bb20f419:g:-dsAAOSw5cNYWBnu
http://www.ebay.de/itm/Ski-Atomic-Beta-v-7-24-mit-Xentrix-310-Bindung-170cm-Fischer-Stocke-/122304270747?hash=item1c79e7119b:g:~aQAAOSw5cNYc2l h

stekan
10.01.2017, 07:06
Lutrija!

Par zapažanja u vezi ovia 4 para:
- Izgleda da sva 4 para prodaju originalni vlasnici (ne prodaju rentali)
- Head je iz sezone cca 1998/99
- Ni Atomic nije noviji
- Prodavač Fischera ima samo 6 ocjena na eBay-u
- Svi su označili da vrše slanje samo unutar Njemačke

antrax
10.01.2017, 08:05
Zdravo, naišao sam na polovne, očuvane skije, povoljno, koje mi odgovaraju po dužini, ali su ženski model. Zanima me da li mi ima razlike između muških i ženskih skija?

Moca
10.01.2017, 08:17
Lutrija!

Par zapažanja u vezi ovia 4 para:
- Izgleda da sva 4 para prodaju originalni vlasnici (ne prodaju rentali)
- Head je iz sezone cca 1998/99
- Ni Atomic nije noviji
- Prodavač Fischera ima samo 6 ocjena na eBay-u
- Svi su označili da vrše slanje samo unutar Njemačke
Moze i isporuka u Nemacku to nije problem.
To sto su toliko stare jel predstavlja problem?

plageton
10.01.2017, 10:31
Drugari, imam jedan par skija koje su izvožene i izgažene ali još pristojno izgledaju. Ima li neki priručni test da se utvrdi vredi li ih servisirati pa da dam nekom klincu da ih vozi još koji dan, ili da bacam?

snowglisser
10.01.2017, 10:49
@ antrax: naravno da ima, razlika je ogromna. Zenski modeli su jako meksi od muskih. Ne bi trebalo ni da ih razmatras (pretpostavljam da si musko).

@ moca: kao sto ti je @stekan rekao - lutrija!

Moze da bude (a ne mora), a verovatnije je da jeste problem nego da nije. Statisticki gledano, mnogo je vise skija iz tog perioda koje su krs, nego dobre.
Bas kao sto i opruga izgubi elasticnost nakon velikog broja sabijanja/opruzanja, tako isto i skija. Nakon 18 godina, prilicno je bezbedno pretpostaviti da je takva skija "mrtva".
Sve i da nije mnogo upotrebljavana - da li je pravilno uskladistena? (Voskirana pre odlaganja, i vosak periodicno menjan). Mislim da za to nisu velike sanse, jer to su obicno skije koje je neko gurnuo na tavan/podrum i zaboravio. I cena to odslikava. Sto znaci da im se isusilo jezgro, pa kao i u prvom slucaju - "mrtve" su.

Zatim, da li su im rubnici dobri? Ne samo da li imaju "mesa", vec na koji ugao su podeseni? Skija moze uzasno da se ponasa ako su uglovi lose podeseni a ne mozes da znas unapred jesu li ili nisu, i to se moze resiti samo brusenjem klizne ploce (dodatni trosak) i uspostavljanjem uglova iznova.

Da li su tokom eksploatacije imale ostecenja (i kakva). Ako jesu bile ostecene, da li je popravka bila adekvatna? Npr ostecenje jezgra, itd. Pa cak i ostecenje samo klizne ploce, ako je skija bila mnogo puta ostecena i baza "krpljena", skije ne mogu kroz te okrpljene povrsine vise da apsorbuju vosak. Itd, itd, sto opet dovodi do susenja.

Zatim (e sad, ne znam koja je terminologija u upotrebi kod nas za ovo), ali svaki proizvodjac vezova ima obavezu da podrzava pravilan rad veza jos odredjeni broj godina nakon prestanka proizvodnje, obezbedjujuci servis i dostavljanje rezervnih delova za njega. Kod Engleza je taj termin "indemnify" - znaci moras da proveris da li je taj vez "indemnified" (kao podrzavan) od strane proizvodjaca.

Zatim takodje (mislim da si rekao da imas 88kg), da li je vez dovoljno jak? Pozeljno bi bilo da nabavis vez sa DIN skalom do 12, jer nije idealno da vozis vez podesen blizu maksimuma (pogotovo ako je blizu 2 decenije star.

Itd itd. To je citavo minsko polje, mozes da natrcis na krs, ali je moguce nabaviti pristojnu skiju za male pare, samo je potrebno i dosta srece, i ja ti je zelim!

snowglisser
10.01.2017, 10:58
Evo @plageton, dok sam ja pisao svoj odgovor @moci, ti objavi ovaj post bas na tu temu :)

Pa jednom recju - nema. Sve je to "odokativno" - tj. ti jednostavno znas kada u skiji ima jos malo zivota, a kada je "mrtva". (Najbolji test je kad pocnes da ih se plasis nizbrdo pri malo vecoj brzini) :D

Ali ja uvek razmisljam kao i ti - nekog klinca bi verovatno neizmerno obradovale (pogotovo ako je lakse gradje), pa je uvek bolje pokloniti ih nekome, nego baciti.
Najvaznija stvar je da su im vezovi ispravni.

plageton
10.01.2017, 15:50
Zdravo, naišao sam na polovne, očuvane skije, povoljno, koje mi odgovaraju po dužini, ali su ženski model. Zanima me da li mi ima razlike između muških i ženskih skija?

Težište kod ženskih modela je postavljeno malo više unapred, da bi se kompenzovalo što, anatomski, žene već samo po sebi imaju težište tela malo zabačeno u odnosu na muškarce.

Moca
10.01.2017, 16:13
Ok onda cu juriti neke novije modele da su stare max 5-6 godina.
Ovako nesto?
http://m.ebay.de/itm/132050840874?_mwBanner=1

bezbi
10.01.2017, 20:39
Vec sam pisao o nasem KP SAJTU, ako znas koji je, traziti skije na ebayu pored njega je isto otici u Ameriku i kupiti gumu za Juga a imas vulkanizera pored kuce. Danas nam stigao rtm 2013 za smesne pare nije nijednom radjen servis vozena nekoliko dana...

Moca
10.01.2017, 21:43
Moze link na pm?

bezbi
10.01.2017, 23:47
N (http://www.kupujemprodajem.com/Ski-oprema-Skije-34-446-1-grupa.htm)aravno :)

Moca
11.01.2017, 00:01
Ma znam za sajt nego rekoh do tih skija sto si pricao :D

skydiver
11.01.2017, 00:40
Koliko su para bile skije?

popularni
21.01.2017, 17:41
Ljudi, imam 188cm i 88kg, skijao 5-6 sezona jahorinu i kop. Crvene staze lakse skijam, dok me gvozdac, npr., ubije. Citao sam o progressoru 800, cini mi se da je ono sto bi mi odgovaralo, ako moze savet?

bezbi
23.01.2017, 15:55
Kad vec kupujes skiju treba izabrati tacno ono sto ti trazis od nje. Prva stvar je da li skijas samo na stazi, i u tom slucaju je najbolje da uzmes on piste skiju kao sto i jeste Progresor, zatim biras skiju i na kraju duzinu. Najbolje je sacekati u martu testove skija pa da probas, ili na kopu da probas neke iz rente. Razlog je jednostavan, ne postoje dve iste skije a obicno ti samo jedna bas lezi. Ja recimo imam Fisera sc ali mi Progresor nikako ne lezi iako je mnogi smatraju savrsenom skijom. Takodje ima vise Progresora i svi budu na testu koji pravi Gora, tako da je to definitivno najbolji nacin. Pored Progresora koji prosto vecini odgovara ili se ljudi brzo naviknu na nju, treba pogledati i Volkl SC i to zutu verziju, kojom se takodje mnogi oduseve, skija je laka i fleksibilna a nije meka, sto je najbolja kombinacija osobina, takodje je cista skija za tvrd sneg. I Rossinjol i Atomic su takodje dobre skije sa njihovim on piste modelima. Pomenuti modeli se dobro snalaze na Kopu, pogotovu prepodne, posle podne se malo losije ponasaju na razrovanom snegu, ali se zato bolje ponasaju na zaledjenim delovima staza kojih popodne na Kopu svugde ima. Posle ti dolazi duzina skije, ja imam skije od 160 i 180cm, ako bi birao jednu pogotovu za tvoju visinu to bi bilo 170-175 sa radijusom 14-15.

popularni
24.01.2017, 12:57
@bezbi, hvala na odgovoru i savetu.
zaboravih da spomenem, pošto imam vrlo usku nogu, jedina pancirica u kojoj mi noga ne šeta levo desno je Head worldcup
15750
da li je ova cipela kompatibilna sa skijama tipa progressor 800 i sličnima?

bezbi
24.01.2017, 14:14
Ma daa, sve to odgovara. Obicno su takmicarse pancerice uze od obicnih, pa ti zato i odgovaraju.

WhitePeaks
09.02.2017, 07:02
Tek sada vidim da nisam morao otvarati novu temu, tako da moderatori mogu slobodno zatvoriti, pa ću ovdje da postavim:

Mislim da je konačno došlo vrijeme da kupim skije, jer je svake godine lutrija kada moram da iznajmljujem(pogotovo kod nas)

Evo čisto da kažem par stvari:

Visok oko 183-185cm, izmedju 74-80kg. Pancerice Atomic Hawk Plus, iako ne piše mislim da je flex 110.
Poprilično iskusan skijaš, volim nešto bržu i agresivnu vožnju.
Bez ikakvih problema sam do sada vozio crne staze po inostranstvu(Les2Alpes, d'Huez, WilderKaiser, Garmisch-PT, Mautendorf) mada bih volio da usavršim carving tehniku.

Uglavnom se držim uredjenih staza, mada volim i puder iako nisam probao po baš dubokom puderu.

Gledam da je budžet negdje oko 500eur. Mada bi bilo dobro ako može i dosta jeftinije da se prodje za dobru skiju, pošto nisam upućen baš najbolje.

Pošto ima toliko modela i varijacija, fino da me glava zaboli kada bih sam odlučivao oko kupovine, zato pomagajte! :cool:
Bilo kakva preporuka je dobrodošla.

edit: Čisto da dodam da za par dana idem na Jahorinu.
Čisto sumnjam da imam vremena do tada da kupim, ali čisto ako postoji neka radnja tamo da iznajmi skije, pa ako mi se svide, da ih kupim?(Nove)
Ili može Beograd, mada vjerujem da bih morao da ih kupim pa da probam...

WhitePeaks
09.02.2017, 07:48
Samo da dodam, kada sam rekao skije mislio sam u kompletu sa vezovima do 500eur.

forum1nick
09.02.2017, 13:20
@whitepeaks ovdje će ti ljudi vjerovatno dati dobre savjete za izbor skija. Ono što većina ne uzima u obzir pri davanju savjeta je teren na kome ćeš skidati. Ovdje ne mislim na plava, crvena, crna..., cjelac ili zaleđena staza. Mislim na skijalište na kome ćeš skidati 90% vremena. Taj "problem" imamo mi iz mjesta koja su baš blizu nekog skijališta.

Obzirom da si pomenuo Jahorinu preporuka ti je da nove skije ne donosiš (ove godine) na Jahorinu. Šteta je.

Sada onaj dio o konfiguraciji skijališta pri izboru skije. Baš konkretno za Jahorinu.
Ako skijate na ovakvom skijalištu, gdje 70% staza predstavlja "dar prirode", a samo 30% je pravih staza koje su ljudi mašinama napravili, onda znajte da nećete imati mnogo prilika za vježbanje karvin tehnike.
Kada na sve to dodate zaista vrhunski vertikalni transport koji na stazu izbacuje ogroman broj skijaša, te ski škole i roditelje koji uče djecu od 4 godine na svakoj stazi, onda vam je jasno da je SLALOM nažalost jedina primjenljiva disciplina, pa u skladu s tim i izbor skija.

WhitePeaks
09.02.2017, 18:57
Uglavnom skijam po inostranstvu, Jahorina je sada porodična varijanta.

WhitePeaks
10.02.2017, 02:52
Ajd ovako.. U BS-u sam gledao neke skije koje idu u kompletu sa vezovima i u priincipu može da se fino izabere od 50-60k din.
Ne znam da li smijem da postavljam pune linkove sa sajta, pa ću samo stavim naziv skija. REDSTER TI & XTO12, REDSTER XT + XT10 15/16, i jeftinija varijanta Salomon X-MAX SX + LITHIUM 10.

Pošto i ja mislim da bi bilo šteta da ih sada kupim prije Jahorine s'ozirom na stanje staza trenutno, kako bi bilo da neke od ovih skija tamo iznajmim i ako mi se svide da jednostavnom kupim nakon skijanja?
I ako imate neki predlog od skija iz planetbike-a, takodje je dobrodošao.

I za kraj, da li može neko da mi malo detaljnije objasni kako ski-test kupovina funkcioniše na Kopu, i kada bi najbolje bilo otići, pošto razmišljam i o tome.

Ivan Bgd
10.02.2017, 05:42
Po prvi put vozio preko 100 u struku i odusevljen sam.
Kako van staze tako i na stazi.
Cak sam i sinu od 9 g. kupio skije sa 97 u struku. (da se ne muci u dubokom snegu sa cackalicama iz rente)
Vezovi naravno Marker royal family i kod sina i kod mene.
Ovde kod nas takve imas u planetbajku.
Pozz

snowglisser
10.02.2017, 10:40
Ako (po sopstvenom kazivanju) uglavnom skijas po stazi, ne bih ti nikako preporucio da kao jedinu skiju kupis nesto > 100 u struku. Pa cak ni > 90.
Ne znam sta ima po nasim prodavnicama, ali ako imas sanse da ih istestiras, probaj Volkl RTM 84, Rossi Experience 88, Blizzard Brahma 88, ili Atomic Vantage 90 Cti.
Ako volis malo brzu, stabilniju platformu, onda Volkl ili Blizzard, a ako volis malo "zivlju" skiju (ali na mali uštrb brzine), onda Rossi ili Atomic.

wlad
10.02.2017, 11:43
Čisto da znaš koje marke imaš na raspolaganju:

Beosport: Atomic, Salomon
PlanetBike: Elan, Volkl
Ski Shop Rossignol: Rossignol
Outdoor Sports: Blizzard, Nordica
Gora: Fischer
Markoni: Head
Saltom M: Nordica, Volkl

I naravno po nešto po Intersportu itd. ali nisam siguran da je to pravo mesto za kupovinu skija.

Ja verujem da od svake marke možeš pronaći bar po 1-2 modela koja će ti 100% odgovarati, samo je pitanje imaju li ga u prodavnici...

Takođe ti savetujem da izbegavaš 90+ skije ako ćeš da skijaš uglavnom po stazi. Za van staze rentiraj šire skije (na Kopaoniku pouzdano znam da imaš da rentiraš skije za dubok sneg).

markoko
10.02.2017, 18:52
A zasto intersport izbegavati tamo mozes na popustu povoljno da nadjes ako znas sta trazis

wlad
10.02.2017, 18:57
Ako _tačno_ znaš šta tražiš onda možda da ali u Intersportu imaš toliko mnogo "prevara" da ako nisi dobro verziran mogu lako da te obrlate ;)

Uzmu neki poznati model, osakate ga i dodaju sufiks "Pro" i prodaju kao po OK ceni a taj model ni ne vredi više - kupiš mačku u džaku.

Ne kažem da je sve tako, ali za neiskusne je bolje da kupe model za koji imaju specifikacije na sajtu proizvodjača...

bezbi
10.02.2017, 20:01
Covek trazi skiju koja se dobro ponasa na crnim stazama, znaci skija uglavnom led, agresivan stil...NO coment za predlog "struk preko 100mm", sa duznim postovanjem prema svima.

Imas u Planet bike bas dobar popust, pogledaj Volkl rtm onaj zeleni od 84mm mada je on vec bas pravi all montain, ali za tvrdju stazu je bolji volkl sc model onaj zuti, lak je i fleksibilan, a nije ni mek- savrsena kombinacija, a i bolji je za brzu i agresivniju voznju. Ima ga i od 170 ako hoces nesto malo stabilnije. Testovi su u martu na kopu, mozes bukvalno sve da probas, ali firme uglavnom organizuju u razlicito vreme, pa neces moci sve da probas isti dan. Sc imas da probas u mecavi cinimise. http://planetbike.rs/pbshop/Ski%20oprema/Alpsko%20skijanje/Skije/SKIJE-VOLKL-RACETIGER-SC-UVO-YELLOW-xMotion-2016/36842/ Na ovu cenu ide jos 10h za vez, za te pare ne moze bolje model za 16godinu

Tu imas i Ross ali ja nisam nista probao od tih modela sa sirim strukom, pa neko moze pogledati sta ima pa ti oakciti link da konkterno vidis sta je ostalo od duzina.

Ivan Bgd
11.02.2017, 00:00
Ove za sada snegom siromasne zime sam uglavnom na zalost taj struk od 100+ terao po cistom ledu, tj. ledenoj ploci i hupserima na crnim stazama u Fra.
Otud i moje iznenađenje i oduševljenje kako su drzale čist led i stazu i slusale sve moje zelje.
Samo 1 dan je bio sa prsicem i to 6., kada su se bas pokazale kako u cistom, tako i u razrovarenom u punoj brzini.
Odlicne su bile i u promenljivim uslovima, tj. pršić pa zaledjen dubok,pa opet pršić, zbog jakog vetra na gleceru.

Dakle samo sam preneo svoje licno iskustvo sa 100+, a ne fabricke ili bilo cije preporuke.

Svoj sud o100+ sam doneo na osnovu ličnog iskustva na istom terenu sa skijama od 74 u struku do pomenutih 84, koje su takodje super na stazi ali nula van staze i u prsicu. (bar u odnosu na aktuelne)

Samo da naglasim da sam bio istog misljenja i vrlo skeptičan prema 100+ na osnovu fabrickih specifikacija i preporuka sve dok se nisam usudio i lično provozao iste na zalost tek od ove zime za sada 15 dana u svim uslovima.
Sada vec razmišljam o 120+ za ozbiljan pršić, a ove da zadrzim kao jedne za sve uslove, tj. all mountain.
Merkam odavno tj. nisanim jedne K2 od 136 u strukicu. :)
Mada i Shiro, Two i Three izgledaju super :)
( čitaj povoljnije, a ne verujem da su lošije )

Pozdrav

Ivan Bgd
11.02.2017, 00:15
Burazer je pazario Rossi 88 u strukicu, jedva sam ga nagovorio na toliko siroke skije i vrlo je zadovoljan.
Inače burazer skija samo po stazi, ali sa Rossijem sam ga snimio kako svako malo ide pored staze i krišom uziva u malo off-a.
( koliko mu kondicija dozvoljava)

Tako da od burazera imate preporuku za Rossi experience 88.

Pozz

Kubi
11.02.2017, 10:52
Postovani forumasi i ljubitelji skijanja,

Vec neko pratim vase postove, vidim ima ovde dosta ljudi koji "poznaju materiju", imaju iskustva i dosta stvari sam mogao da naucim o izboru skija, ali sada mi je potrebna mala pomoc.
Uzimajuci u obzir da skijam vece nekoliko godina na Kopu i uglavnom sam iznamljivao skije iz rente (slalomske i veleslalomske modele), sada bih da probam nesto malo drugacije (ako bude prilike off piste skijanja, dubokog snega isl.). Slucajno sam naisao na neke oglase (Rossignol SCRATCH SPRAYER BC SKIS 2007) pa se razmisljam da prve skije koje budem kupio budu upravo za tu namenu. Visok sam 183 cm, imam oko 85 kg i mislim solidno skijasko umece... Ukoliko ima onih koji su raspolozeni da pomognu ineresuje me da li je to dobar izbor, koja duzina bi bila odgovarajuca isl...

Hvala svima unapred i pozz sa juga Srbije