PDA

Pogledati punu verziju : Ostrenje skija koliko cesto



marbik
11.02.2016, 12:03
Koliko cesto radite servis za skije tj. posle koliko skijaskih dana pod pretpostavkom da ste uradili komplet servis? Ne znam jel ima neki optimum, tipa posle xy skijaskih dana da se ostre skije?
I koliko uticu uslovi na to, tipa vozene po zaledjenim stazama i vestaku vs prirodni sneg?
Ovo najvise pitam zbog eventualnog trosenja kantne zbog precestog ostrenja vs cinjenice da volim da mi je naostrena skija.

stekan
11.02.2016, 12:43
Pogledaj ovaj tekst: http://www.skijanje.rs/ski-oprema/oprema-za-alpsko-skijanje/skije/odrzavanje-skija-iskustva-iskusnijeg-rekreativca/

Konkretni djelovi teksta koji se odnose na razmak između oštrenja su:

...krajnji rezultat je da skije dajem u servis da ih provuku kroz mašinu sa keramičkim diskovima dva do tri puta u sezoni, tj. svakih 10-tak dana skijanja, i svaki put napomenem: „Bez zatupljivanja vrha i repa nakon oštrenja!“...

...keramički diskovi skidaju izuzetno tanak sloj i rubnika, a i klizne površine, tako da pored kvalitetno i trajno naoštrenih rubnika dobijem kliznu površinu "žednu voska". Vosak na skiji duže traje ako je prethodno tanko prebrušena klizna površina...

marbik
11.02.2016, 12:58
Super hvala. Ja nemam pojma cime bruse, samo odem, platim i znam da mi se svidja tako naostrena skija :). Ali ovo mi bilo bitno, red velicina, da je tipa izmedju 7 i 14 dana.

no_nick
11.02.2016, 14:40
Da li zna neko koji servis u Beogradu ima masinu sa keramickim diskovima? Salto M?

igorc
11.02.2016, 16:16
Da li neko ima masinu sa keramickim diskovima u banjaluci?

stekan
11.02.2016, 17:10
Da li neko ima masinu sa keramickim diskovima u banjaluci?

Ima. Odgovor u PP.

igorc
11.02.2016, 19:24
Hvala Stevo.

marbik
21.02.2016, 17:00
Zaboravih da pitam za jednu varijaciju na temu, a to je na koliko se ostri ako se skija u uslovima gde nema prirodnog snega vec je sve vestaj, pre dana kasnije se staze tope i onda su sledeci dan dobar deo dana jako tvrde, zaledjene staze sa vestakom. Pitam jer tu primecujem da mi kantna ume proklizati kad naletim na led ili jako tvrd deo vec posle 2-3 dana od ostrenja.

snowglisser
21.02.2016, 19:17
Licno, ako vozim po ledu (ili cak i po jako tvrdoj stazi), ja Bogme ostrim svoje svaki dan. Ne treba puno, 2 prelaza dijamantskom turpijom krupnoce 200 a zatim 2 prelaza dijamntskom od 600, samo PO STRANI rubnika.
Na taj nacin se uklanja grubi, istanjeni deo kantne koji štrči izvan ivice (burr - moze se skinuti burr i sa baznog dela kantne, ali samo SKINUTI, nikako OSTRITI).
Tako su mi kantne uvek ostre i duze traju.

Ako skijas dosta dana u sezoni, isplati se da ulozis u te 2 turpije i njihovu vodjicu (ili bar u aluminium oxide ili arkansas kamen).

stekan
21.02.2016, 20:33
... na koliko se ostri ako se skija u uslovima gde nema prirodnog snega vec je sve vestaj, pre dana kasnije se staze tope i onda su sledeci dan dobar deo dana jako tvrde, zaledjene staze sa vestakom. Pitam jer tu primecujem da mi kantna ume proklizati kad naletim na led ili jako tvrd deo vec posle 2-3 dana od ostrenja.
Ako misliš na uglove oštrenja, nemoj se zamarati sa tim. Ja sam se nekada igrao sa bočnim uglovima, ali nisam osjetio razliku. Promjenom bočnog ugla se samo bez potrebe skida puno materijala sa rubnika.
Ako pak misliš na to da za mekan snijeg ne trebaju biti naoštreni rubnici, neka njih uvijek dobro naoštrenih.