PDA

Pogledati punu verziju : Testiranje veza

shedoks
10.02.2016, 09:01
Zdravo Svima,

Postoji li neko u beogradu ko ima masinu za test opterecenja vez-a ?
Kupio sam Fischer RC4 Superior. Vez je bio namesten na 6,5 pa sam ga podigao na 7, ali i sa mojih 76kg mi je pucao vez u toku voznje.

Poz.

gevara
10.02.2016, 10:33
Pogledaj malo i teme o tome, ima ih, možda je neko ostavio taj info za Beograd.
Mene ljudi sa dosta skijaškog iskustva, kao i tablice za podešavanje, naučiše da nisu sam kilogrami bitni za podešavanje veza.

macak011
10.02.2016, 10:48
Bice da si verovatno pogodio svoj DIN ali ipak ubaci podatke u ovaj kalkulator i proveri jos jednom:

http://www.dinsetting.com

shedoks
10.02.2016, 10:52
Gledao sam ja tablice i po tablicama je tu izmedju 6-7. Ne smatram da sam toliko agresivan da mi treba veci broj, a ne znam kako drugacije da dokazem da vez nije dobar :)

Ne bih na kolenima da testiram.

gevara
10.02.2016, 11:05
Vidio da ističeš svoju kilažu pa...

Pa ništa, ispravna namjenska mašina bi trebala reći da li "brojevi" na vezu odgovaraju realnosti za iste. Ne zaboravi ponijeti svoju pancericu, možda u servisu ne budu imali neku sa istom dužinom gazećeg dijela.

http://www.skijanje.rs/forum/archive/index.php/t-3832.html

admin
"26-09-2010, 00:33

Danas sam saznao da uredjaj za testiranje vezova u Srbiji poseduju ski servisi:

YETI - Beograd, Preradoviceva 7/1 i
OGNJENOVIC - Novi Sad - Sremska Kamenica"

niipheus
10.02.2016, 11:32
YETI nema masinu, odnosno ne radi.

shedoks
10.02.2016, 12:22
Hvala puno.

stekan
10.02.2016, 12:22
..ali i sa mojih 76kg mi je pucao vez u toku voznje.

A možda je u pitanju nešto sasvim drugo: ako je suviše slab uzdužni pritisak zadnjeg veza (ljudi vole da lagano uđu u vez), može se desiti da se pod bočnim opterećenjem na prste pancerica malo pomjeri nazad (zadnji vez slabo pritišće naprijed) i bukvalno ispadne iz prednjeg veza bez da vez otvori. I da staviš vez na 12, opet se može desiti isto.

Pancerica se ubaci u vez i za provjeru uzdužnog pritiska na Look/Rossignol/Dynastar vezovima ima mala skala sa crticom na bočnoj strani zadnjeg veza (mnogi i ne vide crticu jer nema dovoljno uzdužnog pritiska). Kod većine ostalih vezova iza veza ima nekakav reper za koji se gleda koliko viri iz zadnjeg veza sa zadnje strane. Kod Vist/Nordica vezova je to plastični pimpek sa nacrtanim malim trouglom. Kod Tyrolia/Head/Elan/Fischer vezova je obično nareckan metalni hepek. Za Marker ne znam, ne volim ga.

niipheus
10.02.2016, 16:49
Stekane deder potvrdi mi samo ovo za vezove. Imam ovaj tirolijin RS11 na kom nazad na metalu ima onih 5 crtica. Procitah da vez treba da stoji u okviru tih crtica kad se zakljuca. Jel tako treba, ili treba da nisanim neku odredjenu crticu, mada mi je to nelogicno s obzirom na data podesavanja?

Inace hvala na ovoj informaciji, potpuno previdjena s moje strane, a verovatno i od strane mnogih skijasa. Pozdrav.

stekan
10.02.2016, 18:46
Da, bitno je da je rub veza unutar crtica. Vjerovatno su ti vezovi na onim plastičnim Powerrail šinama gdje ne možeš pomjerati zadnji vez u milimetar, već samo u koracima od meščini 5 mm. Samim tim, ne možeš ni te crtice podešavati u bocu.

P.S. Ako ne znaš značenje riječi meščini, slobodno pitaj ☺. Ima na forumu jedna magareća grupa koja ima svoj riječnik stručnih pojmova, pa je ova riječ uzeta iz tog riječnika.

niipheus
10.02.2016, 19:01
Dobro ti pogodio, jeste PowerRail. De da ne znam, kad je to u mom kraju u svakodnevnom govoru. Uzdravlje. :dziveli:

gevara
11.02.2016, 00:26
Da, Stevo nam je nekad napominjao bitnost toga. No ja nisam upamtio crtice, više je bila odokativna procjena susretišta veza i pancerice, a da bi uzdužni pristisak bio najbliži onom koji bi vez trebao da ima.

Mala šala za one koji znaju, ovo ne važi za "Brusnica" setovanje veza :-).

snowglisser
11.02.2016, 01:01
Stekan odlicno rece ovo za Tiroliju (taj Fiser je u stvari Tirolija, jer Fiser ne pravi vezove).
Bilo gde da se vez poravna sa nekom od ovih 5 crta kad je zakljucan je ok, mada je najbolje ako moze da se poklopi sa srednjom, pa onda prvom do nje, itd. Taj jezicak se podigne srafcigerom - podesi se klizanjem, i onda se jezicak ponovo zakljuca pritiskom na dole (tada "klikne" nazad i zakljuca).

Sto se Rosinjolovih (Look, Dynastar) vezova tice, ja ne znam za tu skalu za podesavanje sa strane?
Imam 3 njihova veza (PX 15 Race, SPX 15 i SPX 15 RockerFlex) i na svima se podesava isto. Ima jedan kao klip nazad, koji na sebi ima kruzni zarez, (u vidu ugraviranog "prstena - ako ovo objasnjenje ima smisla). Taj zarez treba poravnati s vezom kada je zakljucan.
Vazno je napomenuti da nikako ne treba dotezati uzduzni pritisak kad je cipela unutra jer je zatezni mehanizam od plastike i lako se lomi. Treba izvaditi cipelu iz veza svaki put, fino podesiti, ponovo ukopcati cipelu i proveriti polozaj. Po potrebi korigovati - ako se dobro secam, pomeranje je 1/2mm na svakih 1/4 okreta tog srafa (klipnog oblika).
Zezanje jeste, a pogotovo ako koristite jaci DIN (ja koristim 10-11), ali ako ne zelite da polomite mehanizam za podesavanje, to je jedini ispravan nacin.

stekan
11.02.2016, 07:20
Stekan odlicno rece ovo za Tiroliju (taj Fiser je u stvari Tirolija, jer Fiser ne pravi vezove).
Bilo gde da se vez poravna sa nekom od ovih 5 crta kad je zakljucan je ok, mada je najbolje ako moze da se poklopi sa srednjom, pa onda prvom do nje, itd. Taj jezicak se podigne srafcigerom - podesi se klizanjem, i onda se jezicak ponovo zakljuca pritiskom na dole (tada "klikne" nazad i zakljuca).

Sto se Rosinjolovih (Look, Dynastar) vezova tice, ja ne znam za tu skalu za podesavanje sa strane?

To sa podizanjem metalnog limića i pomjeranjem na taj način je tačno za Tyrolia vezove koji se zavrću u skiju tj. ploču. Obični rekreativni Tyrolia vezovi su danas svi na šinama i nema tog podizanja.
Rossi vezovi za rekreatvce su najčešće u Axium verziji i kod njih je spomenuta skala sa strane. Kod ozbiljnijih Axial (PX kod Look-a) vezova je skala iza i ispod veza kako si opisao.
Pretpostavljam da ozbiljne vezove uzimaju iskusni skijaši pa njima ne bi trebalo ovo objašnjavati...

shedoks
11.02.2016, 18:31
Ne mogu nesto uploadovati fotku.
Pretpostavljam da pricas o ovome: https://dl.dropboxusercontent.com/u/864876/IMG_0301.jpg

Pitanje je, sta treba da uradim da resim to ?

Pozdrav,

niipheus
11.02.2016, 18:45
Jeste, to su ti zarezi. Kad ubacis cipelu u vez, zadnja ivica veza (ta ispod koje viri ovaj metalni deo sa zarezima) treba da bude negde u okviru tih 5 zareza. Ako svih 5 viri i kad je cipela zakljucana, onda nema dovoljno uzduzne sile.

stekan
11.02.2016, 18:52
Da, to se gleda. Ubaci pancericu u vez i trebao bi da vidiš otprilike pola ovih crtica. Ako ih i tada vidiš sve, onda u tom grmu leži grmalj, pa zadnji vez treba pomjeriti naprijed.

shedoks
11.02.2016, 19:11
Video sam ih sve. Onda sam pomerio zadnji vez napred i sad vidim samo 2 crtice.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/864876/IMG_0302.jpg

Ne smeta to sto pise da mi je pancer 313cm a ovde je namesten na 312 ?

stekan
11.02.2016, 19:18
Ne. To je sada OK. Definitivno ti nije vez izbacivao već je pancerica ispadala iz veza.

shedoks
11.02.2016, 19:25
Hvala. Unistih nove skije za dzaba, sve sam ih izgrebao odozgo :(

macak011
11.02.2016, 19:33
A možda je u pitanju nešto sasvim drugo: ako je suviše slab uzdužni pritisak zadnjeg veza (ljudi vole da lagano uđu u vez), može se desiti da se pod bočnim opterećenjem na prste pancerica malo pomjeri nazad (zadnji vez slabo pritišće naprijed) i bukvalno ispadne iz prednjeg veza bez da vez otvori. I da staviš vez na 12, opet se može desiti isto.

Eto šta znači pravi majstor sa iskustvom - dijagnoza na slepo iz prve! Svaka čast! :sm017: :yay:

stekan
11.02.2016, 19:40
Hvala. Unistih nove skije za dzaba, sve sam ih izgrebao odozgo :(

Posmatraj to ovako: Mogao sam za džaba završiti u bolnici, ali srećom nisam!

Sigurno ih ima koji su se povređivali nakon padova zbog ovog.

Eto šta znači pravi majstor sa iskustvom - dijagnoza na slepo iz prve! Svaka čast! :sm017: :yay:

Hvala Mačak.

Rebel
05.12.2017, 08:52
Rossi xelium podešen prednji vez na 333mm; zadnji na 327mm - a dužina pancerice 335mm. Tek tada mi je onaj žuti "jezičak" na sredini, gledajući rupicu sa strane zadnjeg veza. Jel' to ok uzdužni pritisak?

bezbi
05.12.2017, 09:41
Da, jezicak mora na sredinu bez obzira na brojke

Rebel
05.12.2017, 09:47
Hvala na brzom odgovoru...

FreeRider
30.05.2020, 09:44
Upravo preko ,,Viber" komunikacije, Stekan i ja podesismo vez na njegovim bivšim a mojim sadašnjim skjjama :)
Zahvaljujući ovoj temi i savjetima stručnih ljudi koji su učestvovali, mnogi skijaši će odagnati nedoumice oko vezova.
Hvala Stevo.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200530/ac2144892a415b4a78c95e4474dd0af8.jpg