Pogledati punu verziju : Testiranje veza
Zdravo Svima,
Postoji li neko u beogradu ko ima masinu za test opterecenja vez-a ?
Kupio sam Fischer RC4 Superior. Vez je bio namesten na 6,5 pa sam ga podigao na 7, ali i sa mojih 76kg mi je pucao vez u toku voznje.
Poz.
Pogledaj malo i teme o tome, ima ih, možda je neko ostavio taj info za Beograd.
Mene ljudi sa dosta skijaškog iskustva, kao i tablice za podešavanje, naučiše da nisu sam kilogrami bitni za podešavanje veza.
macak011
10.02.2016, 10:48
Bice da si verovatno pogodio svoj DIN ali ipak ubaci podatke u ovaj kalkulator i proveri jos jednom:
http://www.dinsetting.com
Gledao sam ja tablice i po tablicama je tu izmedju 6-7. Ne smatram da sam toliko agresivan da mi treba veci broj, a ne znam kako drugacije da dokazem da vez nije dobar :)
Ne bih na kolenima da testiram.
Vidio da ističeš svoju kilažu pa...
Pa ništa, ispravna namjenska mašina bi trebala reći da li "brojevi" na vezu odgovaraju realnosti za iste. Ne zaboravi ponijeti svoju pancericu, možda u servisu ne budu imali neku sa istom dužinom gazećeg dijela.
http://www.skijanje.rs/forum/archive/index.php/t-3832.html
admin
"26-09-2010, 00:33
Danas sam saznao da uredjaj za testiranje vezova u Srbiji poseduju ski servisi:
YETI - Beograd, Preradoviceva 7/1 i
OGNJENOVIC - Novi Sad - Sremska Kamenica"
niipheus
10.02.2016, 11:32
YETI nema masinu, odnosno ne radi.
..ali i sa mojih 76kg mi je pucao vez u toku voznje.
A možda je u pitanju nešto sasvim drugo: ako je suviše slab uzdužni pritisak zadnjeg veza (ljudi vole da lagano uđu u vez), može se desiti da se pod bočnim opterećenjem na prste pancerica malo pomjeri nazad (zadnji vez slabo pritišće naprijed) i bukvalno ispadne iz prednjeg veza bez da vez otvori. I da staviš vez na 12, opet se može desiti isto.
Pancerica se ubaci u vez i za provjeru uzdužnog pritiska na Look/Rossignol/Dynastar vezovima ima mala skala sa crticom na bočnoj strani zadnjeg veza (mnogi i ne vide crticu jer nema dovoljno uzdužnog pritiska). Kod većine ostalih vezova iza veza ima nekakav reper za koji se gleda koliko viri iz zadnjeg veza sa zadnje strane. Kod Vist/Nordica vezova je to plastični pimpek sa nacrtanim malim trouglom. Kod Tyrolia/Head/Elan/Fischer vezova je obično nareckan metalni hepek. Za Marker ne znam, ne volim ga.
niipheus
10.02.2016, 16:49
Stekane deder potvrdi mi samo ovo za vezove. Imam ovaj tirolijin RS11 na kom nazad na metalu ima onih 5 crtica. Procitah da vez treba da stoji u okviru tih crtica kad se zakljuca. Jel tako treba, ili treba da nisanim neku odredjenu crticu, mada mi je to nelogicno s obzirom na data podesavanja?
Inace hvala na ovoj informaciji, potpuno previdjena s moje strane, a verovatno i od strane mnogih skijasa. Pozdrav.
Da, bitno je da je rub veza unutar crtica. Vjerovatno su ti vezovi na onim plastičnim Powerrail šinama gdje ne možeš pomjerati zadnji vez u milimetar, već samo u koracima od meščini 5 mm. Samim tim, ne možeš ni te crtice podešavati u bocu.
P.S. Ako ne znaš značenje riječi meščini, slobodno pitaj ☺. Ima na forumu jedna magareća grupa koja ima svoj riječnik stručnih pojmova, pa je ova riječ uzeta iz tog riječnika.
niipheus
10.02.2016, 19:01
Dobro ti pogodio, jeste PowerRail. De da ne znam, kad je to u mom kraju u svakodnevnom govoru. Uzdravlje. :dziveli:
Da, Stevo nam je nekad napominjao bitnost toga. No ja nisam upamtio crtice, više je bila odokativna procjena susretišta veza i pancerice, a da bi uzdužni pristisak bio najbliži onom koji bi vez trebao da ima.
Mala šala za one koji znaju, ovo ne važi za "Brusnica" setovanje veza :-).
snowglisser
11.02.2016, 01:01
Stekan odlicno rece ovo za Tiroliju (taj Fiser je u stvari Tirolija, jer Fiser ne pravi vezove).
Bilo gde da se vez poravna sa nekom od ovih 5 crta kad je zakljucan je ok, mada je najbolje ako moze da se poklopi sa srednjom, pa onda prvom do nje, itd. Taj jezicak se podigne srafcigerom - podesi se klizanjem, i onda se jezicak ponovo zakljuca pritiskom na dole (tada "klikne" nazad i zakljuca).
Sto se Rosinjolovih (Look, Dynastar) vezova tice, ja ne znam za tu skalu za podesavanje sa strane?
Imam 3 njihova veza (PX 15 Race, SPX 15 i SPX 15 RockerFlex) i na svima se podesava isto. Ima jedan kao klip nazad, koji na sebi ima kruzni zarez, (u vidu ugraviranog "prstena - ako ovo objasnjenje ima smisla). Taj zarez treba poravnati s vezom kada je zakljucan.
Vazno je napomenuti da nikako ne treba dotezati uzduzni pritisak kad je cipela unutra jer je zatezni mehanizam od plastike i lako se lomi. Treba izvaditi cipelu iz veza svaki put, fino podesiti, ponovo ukopcati cipelu i proveriti polozaj. Po potrebi korigovati - ako se dobro secam, pomeranje je 1/2mm na svakih 1/4 okreta tog srafa (klipnog oblika).
Zezanje jeste, a pogotovo ako koristite jaci DIN (ja koristim 10-11), ali ako ne zelite da polomite mehanizam za podesavanje, to je jedini ispravan nacin.
Stekan odlicno rece ovo za Tiroliju (taj Fiser je u stvari Tirolija, jer Fiser ne pravi vezove).
Bilo gde da se vez poravna sa nekom od ovih 5 crta kad je zakljucan je ok, mada je najbolje ako moze da se poklopi sa srednjom, pa onda prvom do nje, itd. Taj jezicak se podigne srafcigerom - podesi se klizanjem, i onda se jezicak ponovo zakljuca pritiskom na dole (tada "klikne" nazad i zakljuca).
Sto se Rosinjolovih (Look, Dynastar) vezova tice, ja ne znam za tu skalu za podesavanje sa strane?
To sa podizanjem metalnog limića i pomjeranjem na taj način je tačno za Tyrolia vezove koji se zavrću u skiju tj. ploču. Obični rekreativni Tyrolia vezovi su danas svi na šinama i nema tog podizanja.
Rossi vezovi za rekreatvce su najčešće u Axium verziji i kod njih je spomenuta skala sa strane. Kod ozbiljnijih Axial (PX kod Look-a) vezova je skala iza i ispod veza kako si opisao.
Pretpostavljam da ozbiljne vezove uzimaju iskusni skijaši pa njima ne bi trebalo ovo objašnjavati...
Ne mogu nesto uploadovati fotku.
Pretpostavljam da pricas o ovome: https://dl.dropboxusercontent.com/u/864876/IMG_0301.jpg
Pitanje je, sta treba da uradim da resim to ?
Pozdrav,
niipheus
11.02.2016, 18:45
Jeste, to su ti zarezi. Kad ubacis cipelu u vez, zadnja ivica veza (ta ispod koje viri ovaj metalni deo sa zarezima) treba da bude negde u okviru tih 5 zareza. Ako svih 5 viri i kad je cipela zakljucana, onda nema dovoljno uzduzne sile.
Da, to se gleda. Ubaci pancericu u vez i trebao bi da vidiš otprilike pola ovih crtica. Ako ih i tada vidiš sve, onda u tom grmu leži grmalj, pa zadnji vez treba pomjeriti naprijed.
Video sam ih sve. Onda sam pomerio zadnji vez napred i sad vidim samo 2 crtice.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/864876/IMG_0302.jpg
Ne smeta to sto pise da mi je pancer 313cm a ovde je namesten na 312 ?
Ne. To je sada OK. Definitivno ti nije vez izbacivao već je pancerica ispadala iz veza.
Hvala. Unistih nove skije za dzaba, sve sam ih izgrebao odozgo :(
macak011
11.02.2016, 19:33
A možda je u pitanju nešto sasvim drugo: ako je suviše slab uzdužni pritisak zadnjeg veza (ljudi vole da lagano uđu u vez), može se desiti da se pod bočnim opterećenjem na prste pancerica malo pomjeri nazad (zadnji vez slabo pritišće naprijed) i bukvalno ispadne iz prednjeg veza bez da vez otvori. I da staviš vez na 12, opet se može desiti isto.
Eto šta znači pravi majstor sa iskustvom - dijagnoza na slepo iz prve! Svaka čast! :sm017: :yay:
Hvala. Unistih nove skije za dzaba, sve sam ih izgrebao odozgo :(
Posmatraj to ovako: Mogao sam za džaba završiti u bolnici, ali srećom nisam!
Sigurno ih ima koji su se povređivali nakon padova zbog ovog.
Eto šta znači pravi majstor sa iskustvom - dijagnoza na slepo iz prve! Svaka čast! :sm017: :yay:
Hvala Mačak.
Rossi xelium podešen prednji vez na 333mm; zadnji na 327mm - a dužina pancerice 335mm. Tek tada mi je onaj žuti "jezičak" na sredini, gledajući rupicu sa strane zadnjeg veza. Jel' to ok uzdužni pritisak?
Da, jezicak mora na sredinu bez obzira na brojke
Hvala na brzom odgovoru...
FreeRider
30.05.2020, 09:44
Upravo preko ,,Viber" komunikacije, Stekan i ja podesismo vez na njegovim bivšim a mojim sadašnjim skjjama :)
Zahvaljujući ovoj temi i savjetima stručnih ljudi koji su učestvovali, mnogi skijaši će odagnati nedoumice oko vezova.
Hvala Stevo.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200530/ac2144892a415b4a78c95e4474dd0af8.jpg
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.