PDA

Pogledati punu verziju : 90 mm stoperi na 98mm skije pomoc

lijadjo
19.02.2014, 13:26
Radi se o vezu Look nx12, prilicno povoljna ponuda, nov. Interesuje me posto mi je u planu da uzmem skiju 98mm dali je pametno savijati stopere i dali ce to moci da se odradi i dali je to pametno raditi? Naravno ne bih da eksperimentisem sam pa bih tako voleo da mi date preporuku za servisera koji bi to mogao da odradi.

macak011
19.02.2014, 13:36
Nadji negde na forumu, pisano je o tome, kocnice su prilicno krte, pa ti ne savetujem da to radis... Probaj da nadjes odgovarajuce kocnice za tu dasku

kmikmek
19.02.2014, 17:13
@lijadjo
Ja sam imao potpuno isti "problem" kao ti. Nabavio sam skije od 98mm i trazeci kocnice za njih nailazio sam na povoljne solidne vezove sa 90mm kocnicom. Planirao sam da uzmem neke pa da savijam kocnice, pitao po servisima, trazio sta kako svuda po netu i tako mi propalo jedno 2 meseca. Fora je u tome sto da bi savio kocnice moras da ih odvojis od plastike da bi ih stavio u stegu, al ta plastika je nekako nalivena na zicu od kocnice tako da iako bi i uspeo da nekako sve to rastavis i savijes a da ti ne pukne nista, pitanje je dal bi mogao posle da povezes sve plasticne i metalne delove zajedno. U servisu to nece da ti urade jel postoji bas velika sansa da ce nesto da pukne pa razumljivo ne zele da budu odgovorni. U svakom slucaju moja preporuka ti je da batalis sve to, jer ces se samo iznervirati i izgubiti vreme, i kupis vezove sa odgovrajucim kocnicama za tu dasku. Ako hoces najjeftinije da prodjes imas u planetbike-u Marker Squire sa kocnicom 110mm na snizenju (ja sam ih uzeo). Pozdrav :)

lijadjo
19.02.2014, 17:36
Hvala na odgovoru, nista od toga. Sacekacu jos jer sam planirao skije za sledecu sezonu.

stekan
19.02.2014, 18:46
Do sada sam probao savijati Vist (Nordica) i Look (Rossignol) kočnice, oba puta uspješno.
Vist: http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=1349&page=44
Look:
13457

Tadija_91
19.02.2014, 18:52
Ja probao marker i tyrolia kočnice da savijam, oba puta neuspešno :D

kmikmek
19.02.2014, 18:56
Naravno da moze da pokusa, ja sam samo preneo moje iskustvo...

Marselo
19.02.2014, 19:44
@lijadjo

Postoji jos jedna opcija: to je da kupis jeftino te vezove sa 90 mm kocnicama, onda da kupis samo kocnice (100 ili 110mm), a da svoje 90mm kocnice probas da prodas negde. Samo proveri da je kocnica sa vezom tako povezana (jednim srafom) da moze da se menja.

stekan
19.02.2014, 19:58
@lijadjo, ako ti je kočnica 90 mm, onda nema ni potrebe da išta radiš.

U tehničkom uputstvu Look-a stoji ovo:
13458

Čak i da tvoje kočnice nisu ove iz tabele, razlika između 90 i 98 mm je 4 mm po jednoj strani. To se bez problema savije rukom.

macak011
20.02.2014, 09:14
U pravu je stekan, ako je po tabeli, onda je to ona wide kocnica, a ona pokriva i stotku, pa mozda cak ni ne treba da se savija? Mozda da proveris na licinom mestu, kocnicu u jednu ruku, pa dasku u drugu i u sred radnje experiment...?

lijadjo
20.02.2014, 09:25
Nisam u mogucnosti da ih drzim u rukama. Jer je prijatelj iz Austrije to nasao na internetu. A cika google kaze kada ukucam te vezove na pojedinim sajtovima breaks 90-100mm.

macak011
20.02.2014, 09:42
Nisam siguran ali mislim da je to JEDNA kocnica, nesrecno oznacena "90-100", da nikako nisu dve razlicite kocnice u pitanju... Ja sam nasao da je to LOOK oznaka za kocnicu "3P wide / 90-100 mm" za vez "NX 12 WIDE BK CHROME".

Provericu kod kuce, ja imam feta kuci sa nx11 vezom, videcu koliko je siroka kocinza, skija je 88

lijadjo
20.02.2014, 22:19
Nisam mislio da su dve razlicite kocnice naravno, neko da te kocnice mogu do 100mm. To je taj vez NX 12 BK CHROME WIDE 90mm.

macak011
21.02.2014, 09:39
To je to, merio sam kod mene - u opustenom stanju moj vez NX11 ima kocnicu koja je u tackama gde osa kraka kocnice sece ravan daske siroka VISE od 10cm...Nisam mogao bas precizno da izmerim jer su skije iznad krova automobila koji je u garazi, a ne radi mu akumulator :(

Dakle, na tvom mestu, ja bih uzeo taj vez ali nikako skiju siru od 100mm i ne treba nista da radis vec da montiras vez. Sad, nisam siguran, mislim da se na takvu skiju uglavnom vezovi montiraju direktno na dasku, dakle bez neke ploce ali opet nisam 100% siguran, pa neka neko predlozi, jer u slucaju ploce kocnica ide na vecu relativnu visinu od daske, a kako se kraci kocnice sire ka svojim krajevima, dobija se jos vise mesta za siru skiju, pa eto, maj fajv sentc...

Na Look sajtu lepo pise na francuskom:
NX 12 WIDE BK CHROME
La fixation NX12 Wide est destinée aux freeskieurs utilisant des skis de 100 mm maximum au patin. Elle offre une plage de réglage 3.5-12. Associée ? la butée Full Drive, la talonni?re NX offre un excellent confort d'utilisation en assurant maintien et sécurité

Posto ne znam francuski, usluzno guglanje kaze sledece:
"НКС 12 ВИДЕ БК ХРОМ
Монтажа НКС12 Широк је за фреескиерс користе скије до 100 мм подлоге. Она нуди низ 3.5-12 подешавања. Ассоциатед? Пуна станица диск, талонни? поново НКС нуди одличну лакоћу коришћења пружањем подршке и сигурности"

Uz prilicno zbunjujuci prevod, istaknuti deo sam razumeo :sm011:

lijadjo
21.02.2014, 10:05
Hvala na informaciji. Vez ide direktno na dasku bez ploce, to znam.