Pogledati punu verziju : Nosači za skije ili kofer
Imam dilemu prilikom opredeljivanja šta da nabavim kao krovni nosač za skije i razlog dileme je isključivo kriterijum potrošnje goriva. Šta više utiče na potrošnju, nosači za skije ili sa kofer? Molim za iskustva. Čitao sam na nekim mestima da navodno auto troši više goriva sa nosačima za skije, nego sa koferom? Ja sam do sada koristio uglavnom magnete, ali pošto sam promenio auto koji je karavan i ima fabričke šine planiram da nabavim neko ozbiljno rešenje.
Ja mogu pricati iz ugla prakticnosti i definitivno preporucujem kofer. Vise stvari stane i stvarno praktican. Kofer sam po sebi te tera da ne vozis brze od 140 do 150km/h tako da je i potrosnja sutomatski manja
U nosač staje max tri para skija.
U kofer staju skije, pancerice, kabasta ski garderoba...
Generalno, bolji koferi su aerodinamičniji od nosača sa tri para skija.
Vodi računa da kofer bude 180+ da skije složiš uz ivice.
Što se praktičnosti kofera tiče, tu nema dileme, bar kada je u pitanju šta sve u njega može da se smesti. Mene trenutno zanima razlika u uticaju na potrošnju goriva Nosači vs. Kofer. A ima i još jedna prednost nosača, što se praktične strane tiče, kad nemaš garažu (kao što je ja nemam), nosači se lakše skladište od kofera.
Nikolino
15.01.2014, 02:25
Na potrosnju i sa koferom i sa nosacem utice brzina. Ako planiras da ne skidas kofer uopste, onda mozes da razmisljas o potrosnji, a ovako samo za skijanje je zanemariv trosak. Ako bi vozio ispod 60, potrosnja bi se zanemarivo povecala, a ako bi vozio preko 120, trosilo bi i do 2 litra vise za benz. motore, i da znas da je nelinearno. E sad, ako do skijalista i nazad imas npr. 500 km i ako vozis oko 80-90 to moze da ti poveca mozda ukupno 2 litra, odnosno 300tak din, sto u odnosu na druge troskove i udobnost putovanja nije mnogo.
Do pre dve godine sam vozio Citroen C4 1.6 hdi.
Na autoputu je do 140-150 km/h trošio oko 6-6,5 l bez krovnog kofera.
Sa koferom hapro, potrošnja je rasla ali nikad preko 7,5, uglavnom oko 7. Sve zavisi koliko ćeš da gaziš.
Problem za vožnju s koferom na krovu pravi vetar od kojeg zavisi i krajnji skor potrošnje.
Drugar vozi Hondu CRV, sa Thule koferom i škama troši 10% manje nego sa starim no name.
Ako nemaš garažu u kojoj ćeš bezbedno smestiti kofer, tu nema dileme- nosači za skije. Kofer je kabast i podložan grebanju.
NemanjaN
15.01.2014, 16:28
Vozeći par hiljada km 110km/h-130km/h sa koferom sam nekoliko puta merio potrošnju od čepa do čepa i nisam primetio neku drastično veću potrošnju. Dakle, briga oko potrošnje nije vredna trošenja vremena, kupi kofer i uživaj i zimi i leti :-)
Kofer je prakticniji jer mozes i leti da ga koristis. Inace drug mi pricao, kada je isao za IT na skijanje, imao nosace na krovu. Vozio je preko 120 km/h na autoputu. Toliku buku mu je stvaralo strujanje vazduha da je posle odredjeni broj km stao i skinuo nosace i stavio skije unutra.
Druga jedna stvar. Mozda glupo zvuci ali pri vecim brzinama ako imas nosac zavisi potrosnja i od toga kako ces skije u njih da stavis tj. da li idu vrhovi ili repovi prema soferki :sm022:. Zbog aerodinamicnosti stavljaju se repovi napred ;).
Na potrosnju i sa koferom i sa nosacem utice brzina. Ako planiras da ne skidas kofer uopste, onda mozes da razmisljas o potrosnji, a ovako samo za skijanje je zanemariv trosak. Ako bi vozio ispod 60, potrosnja bi se zanemarivo povecala, a ako bi vozio preko 120, trosilo bi i do 2 litra vise za benz. motore, i da znas da je nelinearno. E sad, ako do skijalista i nazad imas npr. 500 km i ako vozis oko 80-90 to moze da ti poveca mozda ukupno 2 litra, odnosno 300tak din, sto u odnosu na druge troskove i udobnost putovanja nije mnogo.
Meni kofer/nosači i trebaju za neka ozbiljnija skijanja kada idem negde 1000+ km i kada je auto pun, a 80% puta je autoput. Za ovo kada idem do Kopaonika ili negde blizu tu ni ne postavljam pitanje.
Do pre dve godine sam vozio Citroen C4 1.6 hdi.
Na autoputu je do 140-150 km/h trošio oko 6-6,5 l bez krovnog kofera.
Sa koferom hapro, potrošnja je rasla ali nikad preko 7,5, uglavnom oko 7. Sve zavisi koliko ćeš da gaziš.
Problem za vožnju s koferom na krovu pravi vetar od kojeg zavisi i krajnji skor potrošnje.
Drugar vozi Hondu CRV, sa Thule koferom i škama troši 10% manje nego sa starim no name.
Ako nemaš garažu u kojoj ćeš bezbedno smestiti kofer, tu nema dileme- nosači za skije. Kofer je kabast i podložan grebanju.
Hvala, ovo je zanimljivo iskustvo i informacija!
Jedne zime smo išli u FR i nosio sam skije na magnetima, auto (Ford Fokus benzinac) mi je podigao potrošnju za ceo litar, umesto redovnih 7-7,5 trošio je 8-8,5 što na skoro 3000km koliko smo ubili do Izole i nazad nije malo (a pritom smo imali i zajeb od jedno 250km zbog slepog verovanja Via Mišelinu koji nam nije napomenuo da je ta ruta zimi zatvorena) :cool:
Vozeći par hiljada km 110km/h-130km/h sa koferom sam nekoliko puta merio potrošnju od čepa do čepa i nisam primetio neku drastično veću potrošnju. Dakle, briga oko potrošnje nije vredna trošenja vremena, kupi kofer i uživaj i zimi i leti :-)
:ok:
Kofer je prakticniji jer mozes i leti da ga koristis. Inace drug mi pricao, kada je isao za IT na skijanje, imao nosace na krovu. Vozio je preko 120 km/h na autoputu. Toliku buku mu je stvaralo strujanje vazduha da je posle odredjeni broj km stao i skinuo nosace i stavio skije unutra.
Druga jedna stvar. Mozda glupo zvuci ali pri vecim brzinama ako imas nosac zavisi potrosnja i od toga kako ces skije u njih da stavis tj. da li idu vrhovi ili repovi prema soferki :sm022:. Zbog aerodinamicnosti stavljaju se repovi napred ;).
To me podseća na one stare Fadipove nosače koje su svi imali na kečevima i ladama nekada davno kada smo svi vozili Elan skije :sm004:
U svakom slučaju, hvala svima, ovo su bile informacije koje su mi i bile potrebne.
dachonije
26.12.2014, 18:30
Drustva, potrebna mi je pomoc !!!
Evo slike krovnih magnetnih nosaca skija koje sam pazario prije 2 dana. Danas da ih probam u kucnoj varijanti, da vidim kako to izgleda, kad ono cvrc! Nekako se namjesti da vezovi stanu jedan pored drugoga iako su zlijebovi za skije vrlo blizu jedan drugome. Medjutim nema sanse da se onda poklopac od nosaca zatvori do kraja. Kako svi znamo oblik karving skije, pri vrhu i dnu je sira, tu nastaje problem posto ne moze da se preklopi do kraja i da se zakljuca bravica.
Dali je neko imao "dodira" sa ovakvim nosacima i ima li ko kakav predlog.
http://static.kupindoslike.com/Magnetni-nosac-za-skije-iz-Nemacke_slika_O_29082887.jpg
dachonije
26.12.2014, 18:31
Sorry za ovoliku sliku, nisam obratio paznju.
O prakticnosti kofera nema potrebe da ti govorim i uporedjujem, jer su kofer i samo nosaci totalno dve razlicite stvari. Kofere prave tako da su aerodinamicni, pogotovo ako iskasljes malo vise para i kupis nesto novije a ne kante godista kao i ovaj magnet koji si pazario. Usput ako se bas dobro opruzis pa kupis Thule, onda se mnogo lako montiraju i skidaju. I ja se pravih pametan i htedoh da prodjem jeftinije i kupih magnete, potpuno iste kao i ti :) Ovo sto si ti (a i ja) kupio su magneti za stare modele skija pa ces morati da natezes gumene drzace koji idu ispod poklopaca i muku da vidis :( poseban treat ti je kada budes kretao nazad sa skijalista, pa ih stavis na mokar krov jer: a) skidas ih da ti ih neko ne klepi dok si na skijanju; b) nemas garazu na skijalistu pa ti sneg pada na auto;
Kada upalis/zagrejes auto zagreje se i krov posle nekog vremena i otopi sneg na njemu, ti lepo postavis magnete na tako mokar krov, uglavis nekako skije i krenes. Onda pod naletom vetra koji udara po skijama, magneti krenu da klizaju po krovu. Meni je povrh toga od auta koja su isla ispred mene i podizala sneg uletelo nekoliko komadica rizle pod magnet pa su mi usled klizanja levo/desno tako isto ogrebali krov. Moja topla preporuka: kupi kofer i ne misli mnogo. Jeste da kosta, ali kada budes video sta si sve spakovao u isti a ne po autu po sedistima, castis pivo :)
donthinktwice
29.12.2014, 08:53
Kofer ima samo manu - skladistenje van sezone. Ako ti treba sad i ko zna kad i uz to nemas gde da ga drzis van sezone razmisli i o iznajmljivanju.
Kofer ima samo manu - skladistenje van sezone. Ako ti treba sad i ko zna kad i uz to nemas gde da ga drzis van sezone razmisli i o iznajmljivanju.
Ima li neko podatak - predstavu koliko dnevno kosta iznajmljivanje istih....
donthinktwice
29.12.2014, 17:58
od 1.5 do 3e dnevno uz depozit koji se vraca. Ima na KP gomila oglasa
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.