Prijavite se

Pogledati punu verziju : Prava veličina pancerica

average
05.11.2013, 09:57
Tragom ove vesti...

http://www.skijanje.hr/vijesti/clanak/inovativne-pancerice-za-vise-udobnosti-i-sigurnosti?id=24946

Čovek koji ima iskustva sa prodajom skijaške opreme izjavio je da 80 procenata skijaša nosi pogrešan broj pancerica...

I mislim da je potpuno u pravu: kupovao sam pancerice kod nas u dva navrata, kao pocetniku uvalili su mi bili recimo 27.5. Sta cu, nisam znao, slusam ljude, racunam, oni znaju...pa mi bile velike naravno. Posle toga odem da kupim druge, daju mi 27, kao ove su ti super, lepe su i dobre :)

Odem na skijanje, vidim bre noga mi seta ali valjda tako treba, kao...i prosle godine resim da jednom za svagda resim taj problem i da kupim cipelu, uradim boot fitting i sve kako treba, da znam da sam s time zavrsio. U radnji covek mi lepo da onu spravu da stavim nogu, kaze 26.5. Ja kazem, ali nije to moj broj (nosim 42-43), on odgovara: evo sta kaze sprava. Naravno, morao da ga poslusam i stvarno ispade to moj broj...

Eto, cisto kao nauk onima koji planiraju da kupe cipelu...da se ne zalecu zbog povoljne cene jer je preostao jos samo taj broj, da ne posegnu za onim "ma uzecu dva para carapa" i sl. Velika je razlika kada je cipela onakva kakva treba da bude

ninic
05.11.2013, 10:10
Tragom ove vesti...

http://www.skijanje.hr/vijesti/clanak/inovativne-pancerice-za-vise-udobnosti-i-sigurnosti?id=24946

Čovek koji ima iskustva sa prodajom skijaške opreme izjavio je da 80 procenata skijaša nosi pogrešan broj pancerica...

I mislim da je potpuno u pravu: kupovao sam pancerice kod nas u dva navrata, kao pocetniku uvalili su mi bili recimo 27.5. Sta cu, nisam znao, slusam ljude, racunam, oni znaju...pa mi bile velike naravno. Posle toga odem da kupim druge, daju mi 27, kao ove su ti super, lepe su i dobre :)

Odem na skijanje, vidim bre noga mi seta ali valjda tako treba, kao...i prosle godine resim da jednom za svagda resim taj problem i da kupim cipelu, uradim boot fitting i sve kako treba, da znam da sam s time zavrsio. U radnji covek mi lepo da onu spravu da stavim nogu, kaze 26.5. Ja kazem, ali nije to moj broj (nosim 42-43), on odgovara: evo sta kaze sprava. Naravno, morao da ga poslusam i stvarno ispade to moj broj...

Eto, cisto kao nauk onima koji planiraju da kupe cipelu...da se ne zalecu zbog povoljne cene jer je preostao jos samo taj broj, da ne posegnu za onim "ma uzecu dva para carapa" i sl. Velika je razlika kada je cipela onakva kakva treba da bude

Moje prve pancerice su bile broj 28,5 ,kupio sam ih nove i kada sam posle 3 dana skijanja malo razgazio unutrasnjost skontao sam da sam promasio za ceo broj...prodao nove i kupio polovnjaka 27,5.

wlad
05.11.2013, 10:50
Što se tiče veličine:

- Merenje stopala plus nazuješ shell od cipele bez uloška, dotakneš napred prstom shell i nazad zavučeš ruku (gurneš koleno napred) da proveriš koliko mesta ima za uložak;

- Prodavncima ne veruješ*ništa, pogotovo ovima što prodaju u gradovima, oni će ti uvek pre prodati veću cipelu zato što je to njima sigurnije. Ako ti prodaju veću cipelu mnogo je manja šansa da te žuljaju negde a samim tim i da se žališ prodavcu, a ogroman broj skijaša neće ni primetiti da im je cipela (pre)velika;

dzoninho
05.11.2013, 10:57
Što se tiče veličine:

- Merenje stopala plus nazuješ shell od cipele bez uloška, dotakneš napred prstom shell i nazad zavučeš ruku (gurneš koleno napred) da proveriš koliko mesta ima za uložak;

- Prodavncima ne veruješ*ništa, pogotovo ovima što prodaju u gradovima, oni će ti uvek pre prodati veću cipelu zato što je to njima sigurnije. Ako ti prodaju veću cipelu mnogo je manja šansa da te žuljaju negde a samim tim i da se žališ prodavcu, a ogroman broj skijaša neće ni primetiti da im je cipela (pre)velika;

Sa svime se slazem, osim sa jednim, nisu SVI prodavci u gradovima takvi, znam bar dva izuzetka u nasem gradu u dve rezlicite radnje, necu navesti imena da ne reklamiram... Ti ljudi kada sam vodio druga da kupi pancerice, probao je 5-6 modela i rekli su da ne uzima jer mu nece odgovarati, iako je on od silnog traznja, poludeo i hteo da kupi jedan model koji mu je odgovarao ali je bio samo pola broja veci, nije bilo njegovog broja. Sve u svemu, velika muka naci pravu pancericu ali veoma potrebna muka i prosto kada kupujete pancerice budite spremni i naoruyajte se vremenom i strpljenjem.

wlad
05.11.2013, 11:15
Ne kažem ni ja da su svi takvi :), samo kako čovek da zna kakav je prodavac? To što si naveo je pre izuzetak nego pravilo. Po pravilu te pitaju koji broj cipele nosiš :D.

Suština je da kada ideš da kupuješ cipele sam moraš da odrediš sve parametre, pošto će te prodavac po pravilu dovesti u stramputicu ;). Ne pričam samo o našim prodavcima, pošto sam išao sa ljudima napolje u kupovinu cipela kao savetnik ista priča. Po gradovima u većim prodavnicama gomila neiskusnih prodavaca (neskijaša, samo završili obuku za prodaju).

Na planini je druga priča, dobar deo prodavaca (ne svi) su skijaši, sa velikim iskustvom i nije im cilj samo da "uvale" neke cipele ;).

neo031
05.11.2013, 13:19
Čitajući sve napisano ipak mi se čini da je mnogo lakše odabrati pravu veličinu pancerica za sebe nego ih kupovati za dete. Klinci vrlo često ni kada je obična obuća u pitanju ne mogu sa sigurnošću da kažu da li je knap,taman ili malo veća, nego ručnom metodom određuješ dokle su prsti, a to je sa pancericama neizvodljivo :-D Još ako se uzme u obzir da klincima noga još uvek raste, većina roditelja nije u mogućnosti da svake sezone u prodavnici kupuje nove pancerice, onda ne preostaje ništa drugo nego igrati rulet i tražiti odgovarajuće preko oglasa.
Uz to, vrlo često i te koje se prodaju preko oglasa nisu iz istog mesta u kome živite tako da ne postoji mogućnost da se probaju pre kupovine. Verovatnoća da se ubode nešto što 100% odgovara je čista lutrija. Ni brojevi nisu garancija da će dužina biti odgovarajuća jer koliko sam do sada mogla da primetim nemaju svi proizvođači iste oznake, jedino su milimetri ti koji ne lažu, valjda... I sad, kako da čovek bude pametan i da nađe pancericu za dete koja će koliko toliko biti odgovarajuće veličine? Da li se dužina gazišta kupuje kao i kod obične obuće ili se nešto dodaje ili oduzima?
Evo primera, moje dete ima dužinu stopala 21 cm i običnu obuću nosi broj 32-33. Aktuelne pancerice za koje ona tvrdi da su joj taman su broj 34 sa deklarisanom dužinom gazišta 21,5.
E sad, gledam neke Salomon pancerice, i kako vidim po njihovoj tabeli njoj bi sada trebao broj 35 jer je i njima dužina 21,5.
http://www.evo.com/salomon-ski-boot-size-chart-mens-and-womens.aspx

Za ovu sezonu smo podmireni, ali, ako neko ima iskustva sa ovom problematikom neka udeli neki koristan savet da naučim još nešto pametno do sledeće kupovine :-)
Ako se tvrdi da 80% skijaša ima neodgovarajuće pancerice ja sam ubeđena da je taj procenat kod dece još veći. Pogotovu kada su u pitanju deca koja prvi put staju na skije, jer je njima malo teže objasniti da pancerice ne mogu da budu udobne kao patofne i da to mora da steže, a ako steže ne znači da su im pacerice male :-D

NemanjaN
05.11.2013, 15:35
Postoje podešavajuće (rastuće) pancerice za decu Roces Idea i svaki par pokriva po 5 brojeva (npr. od 30 do 35). Ja planiram da uzmem tako nešto ali kada budu sniženja.
Isto koštaju u Srbiji koliko i u Nemačkoj.
http://planetbike.rs/pbshop/Ski%20oprema/Alpsko%20skijanje/Cipele/10699/

Milos011
05.11.2013, 15:50
I ja sam broj svojih pancerica smanjio za 1cm posle druge kupovine....

Što se tiče dečjih... ćerka treću sezonu skija sa ovim podešavajućim Roces. Nije neki vrhunski kvalitet, ali se nisu pokazale loše. Ja sam ih nove u PB (na šatro popustu na sajmu) platio oko 100€.

Za decu je najbitnije da izmerite dužinu u mm i tu ne bi trebalo da bude greške. Razlika od 0,5cm nije velika...

trendo
05.11.2013, 21:09
Pravi problem je da vecina ljudi nisu strplivi pri kupovini.
Verovatno je nekima lako dati 300-400evra onako iz rukava,
pa sad sto kupuju cipele velika stvar.
E velika je...
svaka i malo ozbiljna prodavnica plasticnih cipela mora imati merac duzine stopala.
Od toga se pocinje, a zatim se ide na sirinu stopala i ...
Preko bare svaka i malo ozbiljna prodavnica ne s samo plasticnih nego i
hiking/trekking cipela ima ovih meraca.
E sad kod ski cipela, nemojte ocekivati da vam cipela bude 'knap', jer ona ne sme da vam bude 'knap', nego je vi podesite mikropodesacima da bude 'knap'.
I naravno nisu sve cipele radzene za sva stopala.
Vi morate pronaci cipele radzene kalapom najblize vasem stopalu.
Tek onda dolaze mikropodesaci ili ono bootfitting.
Ja imam veoma dugacko stopalo a usput i veoma usko i uz to i
veoma dugacki nozni prski, posebno drugi u redu i on stalno udira napred
ali ne sme da udara i ne udara, zato sto sam takve cipele JA odabrao a ne neki prodavac.

Milos011
06.11.2013, 12:01
Ja kada obučem moje cipele prsti mi blago udaraju napred. Kada ih zakopčam noga "legne" na mesto i onda ne udaraju...

Dogac
06.11.2013, 13:35
Takođe će vam i prodavci (ako su pravi poznavaoci) dozvoliti da u cipeli provedete određeno vreme. U Bg sam u jednoj radnji proveo 45 minuta u cipeli i nisu se nimalo naljutili kad sam rekao da idem dalje da gledam. U drugoj radnji su mi čak dozvolili da cipelu ponesem kući i da im sutradan vratim ako ne odgovara. U obe radnje su mi dali skijaške čarape da obujem pre obuvanja cipele i imali su lenjir da izmere dužinu stopala. I ja sam tad broj pancerica smanjio za broj ipo u odnosu na prethodne. I baš se oseti razlika na stazi.

lector
07.11.2013, 22:39
Ima jos jedna koja ide u prilog trostrukom pravilu za kupovinu pancerica (3x probati) a to je da razni proizvodjaci cipela i patika imaju razlicite kalupe pa pitanje "koji broj nosis?" dolazi u obzir samo toliko da se izbor smanji na +/- 1-2 broja. Nike, recimo ima recimo manje kalupe i ja nosim 46 a kada kupim adidas, kupujem 44 i 1/3 do 2/3. Skromno cenim da je to poprilicna razlika kada je pancerica u pitanju.

wlad
07.11.2013, 22:44
Nema tog standarda koji ljudi ne pokvare ;). Mondo standard za veličine cipela je super ideja (dužina stopala u cm) ali i to su uspeli da pokvare, pa tako je meni broj 30.5 (mondo) i Nordica, Rossignol i sl. cipele su mi veličina 30.5 dok sam u Dalbello cipeli za istu veličinu stopala koristio 29.0 i veličina je bila ista :dontknow:

lector
07.11.2013, 22:47
Nema tog standarda koji ljudi ne pokvare ;). Mondo standard za veličine cipela je super ideja (dužina stopala u cm) ali i to su uspeli da pokvare, pa tako je meni broj 30.5 (mondo) i Nordica, Rossignol i sl. cipele su mi veličina 30.5 dok sam u Dalbello cipeli za istu veličinu stopala koristio 29.0 i veličina je bila ista :dontknow:

to to :glavaozid

ibane
08.11.2013, 00:03
Evo jednog interesantnog teksta vezano za pancerice:

http://skijanje.com/blog/ski-oprema/837/pancerice---najcesca-pitanja.html

Sportak
09.11.2013, 15:30
Evo i ja da se javim - imam iskustva "sa obe strane" - dugo sam se bavio takmičarskim skijanjem, radio sam i kao instruktor, a sada radim u prodaji.

Mislim da na ovom threadu postoji puno korisnih saveta i rekao bih čak pravila kojih se treba pridržavati. Na prvom mestu, mislim da je ski cipela mozda najvažniji deo opreme za skijanje, te da u kupovinu istih ne treba ići na brzinu, već krenuti na vreme i biti jako strpljiv.

Sam sam imao iskustvo velikih cipela i mislim da je podatak koji je naveden na početku vrlo tačan. Velike ski cipele su veliki problem, iako možda pružaju veću udobnost u početku, što duže skijate imaćete veći problem sa njima. Prenos energije na skiju je znatno lošiji, jer prilikom početka zaokreta niste u mogućnosti da prstima osetite podlogu na pravi način, dok se prilikom završetka zaokreta vrlo često dešava da vas baci pozadi i zahteva da upotrebite mnogo više snage kako biste završili zaokret na pravi način.

Male cipele su takođe veliki problem, mada mislim da je odgovor što se tiče same dužine već dat u prethodnim postovima: izmerite stopalo u milimetrima, ili, još bolje, opcrtajte stopalo na parčetu papira i nosite ga sa sobom kada idete u kupovinu (pogotovo ako kupujete pancerice za dete i nećete ga vodati po prodavnicama ceo dan). Svaki ozbiljniji trgovac će imati tabelu veličina u milimetrima, pa ćete mogućnost greške svesti na minimum. Ukoliko imaju i merač dužine, tim bolje.

Ukoliko se spremite na ovakav način, mislim da je rešen jedan dobar deo problema. Tu potraga ne prestaje, pošto postoje i drugi, isto tako važni elementi: širina stopala, izraženi čukljevi, duži pojedini prsti i način skijanja.

Što se tiče širine stopala, tu je jedini sistem koji meni radi (imam nešto šire stopalo od nekog standarda)- probati ili se osloniti na kalupe firmi za koje ste već sigurni da vam odgovaraju. U slučaju da imate baš specifičan oblik stopala, nemojte bežati od ideje bootfittinga ali imajte na umu da vam takav sistem omogućava samo prilagođavanje, te da je volje da izaberete što bolju varijantu cipele, a tek onda menjate sitnice.

Različiti proizvođači imaju različite kalupe, ja sam lično našao firmu koja mi odgovara i uvek ću prvo probati njihove modele, pa tek onda idem dalje...

Na kraju, ali ne i najmanje važno - stil i nivo skijanja. Uzmite u obzir i vašu telesnu težinu i građu, jer npr. početniku od 100kg ne može da odgovara isti flex kao i početniku od 50kg. Stil skijanja je takođe bitan, evo na mom primeru, skijao sam dugoo godina kao takmičar i tada mi je bila potrebna što tvrđa cipela, a potom sam nekoliko godina bio instruktor i bila mi je potrebna cipela u kojoj mogu da se skijam ceo dan a da na plačem od bolova, ali da mogu i da pocepam crnu posle časova...

Što se tiče prodavaca, tu bih mogao da kažem da ne treba imati preveliko poverenje u iste, ukoliko ne znate da su baš oni probali i iskusili ono što vam preporučuju, jer je prodavcu cilj daa što više proda. Tu sad naravno (ili hvala bogu) postoje izuzeci, ali bih se po tom pitanju vratio na jedan od prvih saveta: nemojte žuriti.

Ski cipela je možda nadugotrajniji ski rekvizit koji ćete koristiti, a sa druge strane, pogrešan izbor može dovesti do velikih problema ili, ne daj bože, povreda. Ja se uvek setim priče o Križaju, koji je nosio jedne iste cipele desetak godina, čak ih je na kraju lepio trakom...

Eto, nadam se da sam pomogao i da nisam previše udavio :)

skiman
09.11.2013, 17:46
Ja se uvek setim priče o Križaju, koji je nosio jedne iste cipele desetak godina, čak ih je na kraju lepio trakom...

:)

Koliko se sećam, radilo se o ulložku a ne o čitavoj cipeli....čak se i sećam da se radilo o uložku cipela San Marco....:sm011:.

stekan
09.11.2013, 17:59
Križaj je imao San Marco (sada je to Head), a Stenmark Caber (sada Rossignol).

Hmmm, isti uložak 10 godina. Mora da je bio obogaćen mirisima.

dzoninho
09.11.2013, 18:45
Stevo oni su takmicari, njiam noge mirisu na prolece :)

stekan
09.11.2013, 18:47
Stevo oni su takmicari, njiam noge mirisu na prolece :)

Imaju miris proljeća ili tek na proljeće počinju da mirišu?

dzoninho
09.11.2013, 18:48
Miris proleca :) Haha

Ali postoje antibakterijski sprejevi i ostala cuda, tako da je moguce...

Sportak
10.11.2013, 10:05
Koliko se sećam, radilo se o ulložku a ne o čitavoj cipeli....čak se i sećam da se radilo o uložku cipela San Marco....:sm011:.

Pogresi covek, hehehe... Bio sam jako mali, ali poenta je tu :)

ninic
10.11.2013, 10:13
neka mi neko izGOOGLA iz koje su godine ove cipele,ja nikako ne mogu da nadjem...

http://www.kupujemprodajem.com/Salomon-42-8655624-oglas.htm?filter_id=23082296

sada imam X-wave 90 ali mi se cini da im je malo oslabio flex (a imam i vise od 90kg) pa bih uzeo jace!
neka preporuka za ovu cipelu?

stekan
10.11.2013, 10:38
Na osnovu ovog http://www.tetongravity.com/forums/showthread.php/94638-FS-New-28-5-Salomon-Course-Spaceframes bi to mogao biti model 2006/07.

skiman
10.11.2013, 11:58
:sm011:Janica style......tačno je stekane....:sm017: Eko su nove za 55 eurića, samo ih nosi....:yay:

ninic
10.11.2013, 12:09
:sm011:Janica style......tačno je stekane....:sm017: Eko su nove za 55 eurića, samo ih nosi....:yay:

nisu stare ni celu deceniju:sm022: