PDA

Pogledati punu verziju : pomoc za kupovinu skija

Damir
05.10.2013, 12:43
Imam Nordica sportmachine 74 (slika dole) 168cm duzine

http://www.freeride.co.uk/gear/skis/2010/nordica/sportmachine-74-x-ct.html

Kupio sam ih kao pocetnik skijas pre 4 godine. Medjutim, prosle i ove godine osetio sam u brzoj voznji da su ove skije nestabilne, u smislu da mi noga "igra", pa su mi pojedini ski instruktori kazali da je ova skija malo meksa, da je za laganu voznju za pocetnike do srednih skijasa, te da je mozda to razlog zbog cega se skija nestabilno ponasa pri vecim brzinama.

Predlozili su mi fisger progresor 8+ ili 800, ili neke rosingrol (ne secam se koje), a ja sam p[rosle godine probao head monster 75m 170cm (mislim da se tako zovu) i odlicne su mi bile, jako lagane za nogu a stabilne.

E sad bih mozda da kupim druge skije, pa me zanimaju vase peporuke. Visok sam 183cm, tezak 93kg, na sve staze idem (osim onih najcrnjih u francuskoj sa hupserima, na takve staze ni nemam zelju da idem), skijao sam po austriji i fransuckoj na svim stazama, uglavnom na crvenim dugackim koje su mi i najomiljenije, na Kopaoniku na svim stazama od pancica, duboke crvene i crne krcmara, gobelje, gvozdac ..... Sto se tice tehnike skijanja, mislim da mi je ok, da imam dobru tehniku, jedino sto bih voleo da budem stabilniji pri vecim brzinama pa stoga i takve skije da kupim. Dakl,e skijasko znanje mi je na skali do 1-10 nekih npr. 5.

Ako mozete da mi pomognete pri izboru bio bih vam jako zahvalan.

stekan
05.10.2013, 13:36
Izbor je ogroman i svake sezone se pojavljuju novi modeli. Ne znamo šta od toga je tebi dostupno. Tražiš novo ili polovno? Gdje planiraš nabavljati (domaće trgovine, inostranstvo, oglasi, eBay...)?

Damir
05.10.2013, 13:58
Pa trazim najpre novo, sta ja znam, intersport....sad kad bude u novembru ili decembru snizenje 20%, tako sam nesto kontao.

Bitno mi je samo da mi skija bude stabilna pri vecim brzinama, ja sam na pocetnom postu postavio link skije koju trenutno imam i moje licno iskustvo o toj skiji i zamerke, cisto da vi kao iskusni skijasi znate o kakvoj skiji je rec jer se ja bas u to ne razumem, pa da mi s obzirom na moje skijasko znanje znanje (a svakako bih ga i unapredio) predlozite skiju koju bih mogao da koristim nekoliko narednih sezona.

Slovenac, ski instrukor koji je obucavao moju sestru u francuskoj prosle godine, mi je preporucio fisher 8+ ili 800, ili neke rosingrol ne znam kakve, a ja sam probao od drugog ski instruktora head monster 75m i bile su mi bas dobre i stabilne, bas sam bio zadovoljan u voznji sa njima. ja fisher i rosingrol nisam vozio nikada, pa nemam pojma kakva su iskustva skijasa sa njima.

dakle, skija za srednjeg naprednog skijasa za sve staze i sto nstabilnija.

Sto se tice cene, to nije problem, ali da nije bas bas preskupa. Nacuo sam npr. da je taf fisher 8+ ili 8000 oko 40 000 dinara, to mi je podnosljiva cena ......

dzoninho
05.10.2013, 14:40
Progressor ce biti i manje i slazem se vezano za 800 ali cisto da znas da ni on nije tvrda skija, nema u sebi metala, zavisi mnogo kako vozis, sta zelis, da li uske ili sire zavoje itd... Dacemo ti malo siri spektar ali nam daj jos neke info, ja ti mogu dati konkretno sto se intersport ponude tice jer imam pika karticu i tamo sam pre 2 god kupio progressor 8+. Samo mislim da imas da ih nadjes i polovne za manje para, nema potrebe da dajes 40 000 a moze da se desi da opet za god dve trazis jos tvrdje... Sto se rossignol tice, world cup 8s je dobra skija, ne pretvrda ali dobra skija, ima da se nadje polovna za 120-140 evra, sto ti je dosta povoljno recimo za god dve...

stekan
05.10.2013, 16:54
Head je davno prestao proizvoditi Monster seriju skija, a ovi modeli što su ih zamijenili su se ukakili.

Sa Fischer Progressor 800 ne možeš pogriješiti. 8+ je stari naziv za 800-icu.

Nećeš pogriješiti ni sa Elan 78Ti. Nebitno da li je stariji Waveflex 78Ti ili novi Amphibio 78Ti. Razlika je u tome što Amphibio ljepše izgleda (design by Porsche).

ninic
05.10.2013, 18:17
Head je davno prestao proizvoditi Monster seriju skija, a ovi modeli što su ih zamijenili su se ukakili.

Sa Fischer Progressor 800 ne možeš pogriješiti. 8+ je stari naziv za 800-icu.

Nećeš pogriješiti ni sa Elan 78Ti. Nebitno da li je stariji Waveflex 78Ti ili novi Amphibio 78Ti. Razlika je u tome što Amphibio ljepše izgleda (design by Porsche).

Probao progressor i na tvoju i Dzoninhovu preporuku uzeo 78TI,nisam pogresio,tvrdja i mnogo stabilnija daska!:yay:

clive
05.10.2013, 19:46
Šta predlažete za naprednog početnika, cca 20 dana skijanja?

187 cm, 86 kg.

stekan
05.10.2013, 21:56
Jesi li skijao 20 dana ili si "bio na skijanju". Nakon 20 dana skijanja riječ početnik više ne vrijedi, posebno za nekog ko je na skijaškom forumu van sezone tj. nekog ko je dobro zagrizao u skijanje. :dziveli:

Da previše ne mozgam o sugestijama, evo stepenica ispod ranije predloženih: Elan 78 (bez Ti), Fischer Progressor 700. Dodao bih i Rossignol Pursuit 14. Dužina 168/170cm.

Usput, vezano za ovo "bio na skijanju", znam neke koji "idu na skijanje", ne stanu na skije jer ne znaju i ne žele skijati, a obišli su više skijališta nego mnogi koji vole skijanje.

clive
06.10.2013, 10:53
Hvala, pogledaću predloženo.

Skijao 20 dana.

Ove zime planiram bar dve ture...

Damir
07.10.2013, 00:48
Progressor ce biti i manje i slazem se vezano za 800 ali cisto da znas da ni on nije tvrda skija, nema u sebi metala, zavisi mnogo kako vozis, sta zelis, da li uske ili sire zavoje itd... Dacemo ti malo siri spektar ali nam daj jos neke info, ja ti mogu dati konkretno sto se intersport ponude tice jer imam pika karticu i tamo sam pre 2 god kupio progressor 8+. Samo mislim da imas da ih nadjes i polovne za manje para, nema potrebe da dajes 40 000 a moze da se desi da opet za god dve trazis jos tvrdje... Sto se rossignol tice, world cup 8s je dobra skija, ne pretvrda ali dobra skija, ima da se nadje polovna za 120-140 evra, sto ti je dosta povoljno recimo za god dve... Pa morao bih da znam otprilike kakvi vam parametri trebaju za preporuku? Visok sam 183cm, tezina 93kg, vozim sve staze, najvise volim crvene dugacke poput npr. krcmara ili crvene i crne duboke, volim da skijam i slalom i veleslalom, dakle i uze i sire zavoje, bitno mi je samo da skija bude poslusna i stabila pri vecim brzinama. jedna osoba mi je preporucila i Nordica dobermann speedfire ti xbi .....pa ako neko zna o ovoj skiji kakva je neka napise, a svakako preporuku za mene kakva bi mi skija trebala.

dzoninho
07.10.2013, 01:00
Na osnovu tvog opisa, mislim da 800 nije nikako za tebe, vec onda gledaj 900. Ta Nordica je isto tvrdja skija ali mislim da je to skija sa malim radijusom i d anije za sire zavoje tako da bih pre 900 uzeo. Ovih dana ce izbaciti u intersportu skije pa cu ici da vidim i preporucim ti nesto

plageton
07.10.2013, 11:06
Šta predlažete za naprednog početnika, cca 20 dana skijanja?

187 cm, 86 kg.

Konačno neko sa manje od 90 kila. ;)

Damir
07.10.2013, 15:52
Na osnovu tvog opisa, mislim da 800 nije nikako za tebe, vec onda gledaj 900. Ta Nordica je isto tvrdja skija ali mislim da je to skija sa malim radijusom i d anije za sire zavoje tako da bih pre 900 uzeo. Ovih dana ce izbaciti u intersportu skije pa cu ici da vidim i preporucim ti nesto
Nordica je radijus 14 ili 15, pise na internetu da je dobra i za slalom i za veleslalom.

Vazi, javi mi ako nadjes nestop za mene, npr. taj fisher 900 ako je ok za mene ili Nordica doberman ako je ok, i to mogu uzeti ako mi savetujete da je ok skija.

dzoninho
07.10.2013, 16:34
taj doberman spitfire ima 10 varijacija tako da moguce da sam pogresnu pogledao. cesto idem u intersport pa cu ti javiti sta i kako, takodje imam uvek informacije oko popusta jer mi mama radi u merkatoru tako da cim nesto budem znao, javljam...

clive
07.10.2013, 18:29
Konačno neko sa manje od 90 kila. ;)

:-) Tenis, tri meča nedeljno. Pripreme za zimu...

Damir
08.10.2013, 00:28
hvalaaa punooo

Ikar
13.10.2013, 00:10
Nordica Fire Arrow Pro u duzini 180 cm ili Dynastar Outland Pro u duzini 178 cm? Sta predlazete? Moj favorit je Nordica I potrebno je da odlucim vrlo brzo. Nisam nijednu od ove dve skije imao prilike da probam pa mi je potrebna objektivna preporuka.

Hvala unapred

dzoninho
13.10.2013, 07:04
Ja dajem isto plus za Nordicu

stekan
13.10.2013, 07:34
Fire Arrow se bolje ponaša na uređenoj i tvrđoj stazi, a Outland je pitomiji u mekanom i dubokom snijegu.

Ikar
13.10.2013, 20:35
Nordica kupljeno. Hvala na savetima.

dzoninho
15.10.2013, 00:29
Isao do intersporta, nema jos zimske opreme, ne znaju kada ce biti a popusta nece biti kako sam cuo do februara, tako da vidi razmisli o toj nordici, mislim da i sa njom nema greske...

salto
15.10.2013, 01:14
nije kupljena kod mene al , svaaaaka cast ako je to dobbb. koi sam opisao :)

salto
15.10.2013, 01:18
fire arrow , uredjena staza , hm da 84mm srednja greda ? :)
salim se , i ja vozim ovo cudo , kada se razvali staza san snova , ustampana staza promasaji od pola metra , ili privali i vozi stari stil inline

Ikar
15.10.2013, 23:11
Salto, sajt ti nije azuriran. Zvao sam pre 20 dana: odgovor je bio još koji dan pa će sve biti na sajtu. Onda mi se otvorila druga mogućnost i ja kupih skije.
Sto se FA 80 pro skija tiče ja očekujem da kroz razvaljenu stazu idu kao kroz puter.
Cekam 15.12. Tad će biti generalna proba.

grile
12.11.2013, 19:45
I ja imam Piku pa ako ti nije tesko da javis za popust u Intersportu