Pogledati punu verziju : Fischer RC4 Superrace SC
Prijatelj zeli da kupi "laganiju" sl skiju i zainteresovan je za ovog fischer-a, ima povoljnu opciju samo u visini 170 koji mu po tezini i visini pretpostavljam odgovara (178cm i 93kg). S obzirom da je radius 15 (14.3) u nedoumici je kako se skija, u ovoj visini, ponasa pri kratkim i srednjim carving zaokretima. Molio bi ako neko ima iskustvo da pomogne. Inace u uzem izboru su mu i Elan SLX (160), Race SL (165) i Rossi 8sl (165). Zeli skiju za uske i srednje carving zaokrete i srednje brzo. Sta savetujete i predlazete?
dzoninho
27.09.2013, 16:19
Od pomenutih skija sam probao samo Elan SLX. Na osnovu mog nekog razmisljanja, mislim da mu je na njegovu visinu, potrebna 165 cm dugacka SL skija, 170 je predugacka za SL stil voznje na njegovu visinu. Tako da bi izbog pao na Race SL i Rossi 8sl. Rossi 8sl je meksa skije od recimo Rossi 9sl, tako da bi moj izbor u ovoj konkurenciji i na ovu visinu pao na Rassi 8sl. Elan SLX sam vozio, u duzini 165 na mojih 182 cm, za mene dosta tvrda skija, dupli titanijum, ja tezu skiju fizicki u rukama nisam drzao :) Mislim da ce se javiti i dosta iskusniji po ovom pitanju i dati svoje misljenje.
170cm definitivno predugacko za kratke i srednje zavoje na tu visinu... obzirom na zeljeni stil voznje, cini mi se da i skija od 160cm itekako dolazi u obzir... izgubice na stabilnosti pri vecim brzinama ali dobice na kratkim zavojima, mada 93kg mogu tu da prave mali problem :)
inace, slazem se da je rossi najoptimalniji izbor ako zeli laganiju skiju za nedelju, dve skijanja godisnje... ako skija vise i planira da napreduje, onda ne bih bezao od slx iako je tvrdja i zahtevnija skija... race varijantu u slucaju da zivi na planini :)
Ja sam uzeo tu skiju pocetkom godine i prezadovoljan sam. Visok 185cm, tezak 85kg, uzeo sam duzinu 170 cm. Presao sam sa Atomica ST163 cm jer sam zaista shvatio da nisam slalomas :)
Pitoma skija, prasta greske, ne umara...a taj radijus od 15m mi je bas bio nekako savrsen u mojoj neodlucnosti sta zapravo hocu. Uvek me je plasilo da uzmem neku veleslalomsku skiju bas zbog razlicitih staza koje vozim, ako sam na crnoj nekako mi je lakse da je prodjem kracim zavojima pa sam nekako uvek razmisljao da je lakse sa slalomskom skijom koja opet na nekim duzim zavojima jednostavno nije jednako stabilna. Sa Superrace-om sam pomirio svoje zelje i mogucnosti
Za prave race daske nisam, probao sam prosle godine Fischer Race za veleslalom, drze one, nema tu sta, ali ta brzina, nemam ja vise noge za to
170cm definitivno predugacko za kratke i srednje zavoje na tu visinu... obzirom na zeljeni stil voznje, cini mi se da i skija od 160cm itekako dolazi u obzir... izgubice na stabilnosti pri vecim brzinama ali dobice na kratkim zavojima, mada 93kg mogu tu da prave mali problem :)
inace, slazem se da je rossi najoptimalniji izbor ako zeli laganiju skiju za nedelju, dve skijanja godisnje... ako skija vise i planira da napreduje, onda ne bih bezao od slx iako je tvrdja i zahtevnija skija... race varijantu u slucaju da zivi na planini :)
Skija te dužine je kompromis za sve zavoje.....ako nije tako, onda nešto ne valja sa skijašem i njegovim znanjem....:smoke:
Milanpop
29.09.2013, 09:06
Ako je drug slabije kondicije pridruzujem se izboru dzoninha i marsija za Rossi 8. Ipak je to klasicni SL a ako je bas spreman moze i tvrdja skija u duzini 165 ( treba skijati ceo dan) a lepo je objasnio i average. U slicnoj sam situaciji kao sto je bio i on i jos malo mi fali da se odlucim da predjem sa Atomica SL na bas taj fiscer RC 4
@average
jel moze jos koji opis tvoje skije iz prve ruke i ponasanje pri iskijanom poslepodnevnom snegu (i sve sta ti mislis o skiji, paralela sa SL modelom.....)
Ne'am nekog posebnog pojma, no ta "race" naznaka bi po zamišljenom trebala aludirati na nešto veće brzine i dinamiku, iako je ta skija kao i druge upotrebljiva u ko zna kakvim uslovima. Meni je teško zamisliti "...za uske i srednje carving zaokrete i srednje brzo...".
Cijenim da je ta dužina daske od 170 cm stvarno mjera među mjerama za većinu prosječnih skijaša, neka mala rezerve kad se čovjek malo i opusti sa brzinom, a i dalje polivalentna u raznoraznim zavojima i uslovima.
Cijenim da bi skije nešto laganije od skija iz tih "mas race" kategorija, a nešto veće dužine daske bila dobra mjera za mnoge...
@ skiman - lijepo rečeno.
Mozda je malo nesretna kovanica ali recimo izmedju moderate i fast. Nadam se da su uski i srednji zaokreti jasan opis. Pretpostavljam da se neke skije iste duzine, slicne geometrije i istog ili slicnog radiusa ne "ponasaju" isto u voznji, bar je to moje iskustvo.
Jasno je da bi idealno bilo probati pa pokušati naći rješenje, no...
Želio sam istaći da cijenim da postoji poneka prednost nešto duže daske u ovakvom poređenju, a ne mane... Javiće se već neko iskusniji, koji je možda u takvom poređenju i osjetio razlike...
dzoninho
29.09.2013, 14:51
Ja se slazem sa komentarima ali opet ako zeli iskljucivo uske i srednje zavoje, mislim da je 15m radijus velik za to... Za srednje nije velik ali za uske jeste, naravno ako pricamo o carvingu a ne proklizavanju :) Zato je moje misljenje da za slalom stil voznje, sa uskim zavojima, pre ide na 165. Inace i ja sam iskreno pristalica duzih skija sa vecim radijusom :) I kao sto gevara rece, najbolje bi bilo da moze sam da proba svih 4 pa da odluci :)
Skija te dužine je kompromis za sve zavoje.....ako nije tako, onda nešto ne valja sa skijašem i njegovim znanjem....:smoke:
slazem se da je skija od 170 kompromis za sve zavoje, ali covek je trazio skiju za uske i srednje zavoje... ne vidim potrebu da dobije na stabilnosti ako tu stabilnost ne koristi, tj. ne vozi siroko i brzo... valjda je bolje da uzme kracu skiju i koristi sve prednosti krace skije ako vec zna da nece da jurca...
@milanpop
Ja nekako i dalje mislim da je dno race ponude kojoj pripada i ova Superrace skija, pravljena za sve nas koji zelimo da nam pise Race a nismo spremni za kategoriju vise :)
Elem...vrlo upravljiva skija, i u kracim zavojima nisam osetio da sam tu sad nesto ostecen u odnosu na Atomic Race ST od 163 cm (ipak na njoj pise da je slalomska). Vrlo je lagan Superrace i definitvno joj fali tu malo krutosti da izveze brze i stabilnije neki duzi, brz zavoj - ali kao sto rekoh, svi negde moramo da pravimo kompromise jer savrsena skija ne postoji za svake uslove. Za popodnevni sneg bas i nije nesto mada ja nisam tu neko ko o tome moze da sudi jer ja sam nekako ljubitelj popeglanih staza i skiju po tom parametru targetiram. I sam se kanim da na nekom narednom skijanju jedan dan rentiram nesto sire pa da i ja vidim sta to ovi iskusni vukovi pricaju :P
Milanpop
30.09.2013, 19:59
@average
Mislio sam da je malo kruca za srednje zavoje. Malo se pribojavam tog prelaza na nesto meksu skiju jer trenutno sa mojom skijom imam bar potpunu kontrolu u kracim zavojima a opet malo zelim da se odmorim od temeljnih fizickih priprema za svaku ski sezonu.
Probao sam prosle godine Solomon enduro 850 ( to je i sirina skije u struku) u duzini od 175 (najtvrdji model) na stazi gde je polako padao sitan sneg duze vreme tako da je bilo dosta pudera. Pre toga sam mislio da je moj Atomic SL 170 teska skija kad ono sio mi ga Djura. Kao da sam nazuo skije na koje je izliven beton od 10 cm debljine. Pokusao sam da klizim po snegu (ipak je siri model) i da ne trosim puno snege, ali vraga mog. Polomio mi noge. Inace skijam samo karving jer sam tako ucen od pocetka mog skijanja. Pokusavao sam da nesto menjam ali nisam nikako uspeo da bar malo uzivam u voznji . Jednostavno nisam se mogao priviknuti na veci radijus i teze prebacivanje sa kantne na kantnu.
Ove godine cu probati neku skiju sa radijusom od 15m i sirinom u struku od 74-76 malo tvrdju, model za stazu. A ako bude prilike i novca mozda i neki siri model ali sigurno bez titanijuma i velike krutosti jer tu sam se vec jednom opekao (za dobar puder).
Razmisao sam o Nordica fire arrow 74 PRO, proslogodisnji model (ove se vise ne proizvodi), Rossignol 16, Fisher RC a mozda cak i Elan 12.
Sta mislis o tome?
Moze, naravno, komentar i od drugig forumasa, pogotovo ako je neko probao ove modele
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.