Prijavite se

Pogledati punu verziju : Savršena skija?

stekan
12.08.2013, 14:04
Mnogi znaju da je najbolja skija ona na kojoj je ostvareno najviše pobjeda u Svjetskom kupu. Logično! E, nije logično, i to iz više razloga:
- Prvo, skije na kojima se voze takmičenja i one u prodavnici koje jednako izgledaju i imaju iste natpise nisu iste skije.
- Drugo, nisu uslovi na stazi uvijek dovoljno dobri za tu vrstu skija, a da se ne spominju uslovi van staze.
- Treće, skijaši bez dovoljno znanja i iskustva će se na takvim skijama patiti i na savršenoj stazi.
- Četvrto, većina skijaša više ili manje prati Svjetski kup na TV-u pa znaju razlikovati nove od starih modela, a kako skije zastarijevaju svake godine, tj. svake godine im se mijenja izgled, to je skup sport svake zime mijenjati skije. Ovo nije toliko naglašeno za ostale kategorije skija, jer malo ko svake zime prati kataloge proizvođača.
- Peto, šansa da vam ukradu ovakve skije je povećana
- Šesto. Znam da postoji i šesti razlog, ali ga se sad ne mogu sjetiti.
Za neke skijaše su idealne baš skije iz te Race kategorije. To su vrlo dobri i odlični skijaši koji tutnjaju samo po po uređenim stazama više-manje uvijek u jednakim zavojima.

Sve više skijaša sa naših prostora je zahvaljujući jeftinim predsezonskim aranžmanima „otkrilo“ zapadna skijališta, posebno ona u Francuskoj. Tamo snijeg kad pada, on i napada. A dok pada staze se ne uređuju, a skija se i van staza. U tim uslovima se traže malo drugačije skije. U stvari: mnogo drugačije. Mnogo šire, duže, većeg radijusa, sa većim ili manjim rockerom...

Postoje i allmountain modeli koji su između dvije spomenute kategorije. Oni su više ili manje dobri u oba svijeta tj. i na uređenim stazama i u dubokom snijegu, kao i u svim varijacijama uslova na stazi (led, grbe, raskvašen snijeg...).

Postavlja se pitanje: koje skije uzeti? Treba uzeti idealne za sve uslove. I to model koji je idealan za svakog (ili bar većinu) skijaša. Ako takve postoje. Ne postoje, ali se pojaviše jedne za sezonu 2013/14 koje bi mogle biti vrlo blizu postavljenog ideala.

Jesam li pretjerao sa uvodom? Neka sam.

Češljam teme o skijanju na Internetu on regular basis all year long i tako naletim na recenziju jednih skija i pomislim „Viđu đavla!“. Pa češljam dalje i naletim na drugi tekst o tim skijama i pomislim „Viđu đavla na kvadrat!“. Onda krenem da tražim taj model po bespućima Interneta i eksponent mog komentara postade n gdje n teži beskonačno.

Kad neko napiše ovo: „It is the best ski to date I have skied as it ticks so many boxes, I have ordered two pairs for myself, one for touring with a Dynafit setup and one with a Rossignol FKS for resort skiing. This ski is winning more awards than any other and it hasn’t hit the snow yet, what more can I say.“, a i ostale recenzije na Webu su u istom duhu, tu nešto ima. Čak i da su sve ove recenzije pisali plaćenici Rossignola, unijeli su toliko emocija i potrudili su se toliko da te skije treba ozbiljno uzeti u razmatranje.

Čudo se zove Rossignol Soul 7:
12454
Freeride skije vrlo upotrebljive u svim uslovima na snijegu. Dimenzije 136/106/126 sa radijusom 17m na dužini 180cm. Srednji dio skije je Camber sa klasičnom sendwich konstrukcijom uz korištenje ultra laganog drveta, a vrhovi i repovi su u Rockeru u ultra laganoj high-tech izvedbi posebne saćaste konstrukcije. Iako je prednji dio skije u dobrom Rocker-u, kažu da ne klepeće ni pri velikim brzinama na tvrdoj podlozi. Par skija dužine 180cm je težak samo 3,8 kg! Skije na slikama izgledaju fenomenalno, što nije najbitnije, ali nije ni zanemarivo kad već istresate kesu. Ja sam kesu već istresao i čekam isporuku. S obzirom da dva para skija sa strukom 90mm vozim zadnjih 5 - 6 sezona, od čega mi je Scott Punisher jedina skija u prethodne dvije sezone, to mi struk od 106mm ne izgleda posebno širok. Oni koji su probali široke skije sa dovoljno malim radijusom znaju, a ostali mogu da vjeruju (a ne moraju) da uz ovakve skije drugi uski par nije neophodan, a može da zatreba (i ne mora) samo za led i tvrdu stazu utabanog vještačkog snijega.

Koga sam uspio zainteresovati neka pogleda linkove ispod, a ostali neka mi ne zamjere, ušao sam u šestu deceniju i opet se radujem novoj igrački kao beba zvečki. Da ne bude zabune: šesta decenija je statistički podatak nastao brojanjem godina dok sam realno puno mlađi.

Da li je ovo savršena skija za mene, saznaću u decembru, a možda i ranije.

Dio recenzija na Web-u:
http://www.snowatch.com.au/forum/threads/6687-Rossignol-Soul-7
http://www.gnomes.co.nz/blogs/news/7319186-rossignol-soul-7-test-review
http://www.epicski.com/t/120313/2014-rossignol-soul-7-the-spork-of-skis
http://theskimonster.com/blog/posts/rossignol-soul-7-ski-review/
http://yellowgentian.com/ski-reviews/freeride/rossignol-soul-7
http://yellowgentian.com/ski-reviews/freeride/rossignol-soul-7/rossignol-soul-7-by-alex
http://yellowgentian.com/ski-reviews/freeride/rossignol-soul-7/rossignol-soul-7-by-dellasausa
http://www.skiessentials.com/page.cfm/Chairlift-Chat/ROSSIGNOL-SOUL-7.html
http://skiing.about.com/b/2013/02/19/rossignols-next-seasons-soul-7-skis-ringing-bells-already.htm
http://www.skiersrealm.com/connect/freestyle-ski-gear/2014-rossignol-soul-7-skis
...and so on...

Milos011
13.08.2013, 08:39
Prvo što sam pomislio kad sam je video je "Ja ružne skije!".

Zanimljiva je konstrukcija....ajd probaj što pre pa javljaj utiske...

Markoos
13.08.2013, 09:50
ja đavla na kub :)

D.I.M.
13.08.2013, 11:42
Stevo, videx da se mogu nabaviti za 699$ bez vezova. Kakva su tvoja iskustva i preko koga?

stekan
13.08.2013, 12:44
Stevo, videx da se mogu nabaviti za 699$ bez vezova. Kakva su tvoja iskustva i preko koga?

Ulovih prve i jedine na licitaciji na njemačkom eBay-u za 326 evropskih dolara.

Zaboravih u gornjem tekstu staviti link gdje sam prvi put vidio tu skiju: http://www.exploringelements.com/event-sia-13-demo-hot-2014-skis/

CrazyKong
13.08.2013, 22:30
Videh ih u renti proslog Marta u Chantemerle...
Ali ne uzeh posto bile raspolozne samo krace...
Zato uzeh druge s kojima istegoh ligamente :glavaozid

Nemanjus
14.08.2013, 09:00
Da... bile u renti, samo što su nam uposlenici savetovali Dynastar, jer je pomenuti Rossignol još u fazi testiranja! :sm022:

stekan
14.08.2013, 09:36
Da... bile u renti, samo što su nam uposlenici savetovali Dynastar, jer je pomenuti Rossignol još u fazi testiranja! :sm022:

Nisu vam dali da testirate jer su u fazi testiranja? :sm004:

Nemanjus
14.08.2013, 09:37
Dali su oni nama, nego nam savetovali "provereni" Dynastar :)

plageton
14.08.2013, 23:01
Znači, Stekan uzeo daske od preko 200 E.

U šta čovek više da veruje.
:)

stekan
15.08.2013, 07:28
Nije ni to toliko strašno koliko činjenica da sam pokleknuo pred internetskom propagandnom mašinerijom. :dziveli:

stekan
28.10.2013, 23:06
Stigle večeras. Još samo snijeg fali. Duboki.
12594

dzoninho
29.10.2013, 00:30
Stevo ce veceras umesto sa zenom, spavati sa skijama :) Pazi Stevo samo na kantne da ne ostanes bez alata :) Neka je sa srecom i odmah da javis utiske!

Nemanjus
29.10.2013, 06:19
Pa sad moras s nama na skijanje ako hoces da ti padne bas veliki sneg :-). A onda cu taman da ih probam. Ti mozes head-a taman :-)

stekan
29.10.2013, 07:23
Utiske ću da javljam obavezno.
@Nemanja, a šta ću ići s vama kad ste pike pa ne idete kad treba?

Milos011
29.10.2013, 09:09
Ja laminata....

wlad
29.10.2013, 11:53

Javi se kada budeš išao da ih testiraš :ok:

Grimani
29.10.2013, 14:14
12594
strava, jedva cekam recenziju sa nashih prostora...

stekan
28.11.2013, 21:18
Recenzija će da bude kad ih isprobam u svim uslovima, ali nakon tri dana idealnih vremenskih uslova za ovakve skije (snijeg pada, vjetar duva, slabo se vidi), gdje je svako jutro bilo novih 20+ cm friškog pudera na prethodni dan uređenoj stazi, mogu skije najbolje da opišem sa: nemam riječi.
12708

trendo
02.12.2013, 22:58
Eto ko se razume u dizajn, boje ili tacnije u fashion posebno te ski naocale.
I dok sam se pitao sta je palo Stekanu na pamet da kupi takve drecave
kad ono gledam muski spust i SG i svi odredom nose takve nekakve.
Sta ja znam sto je moda :glavaozid
Ovo je vec drugi put u par dana da ispadam magarac u modi
Stevo molim review za te narandzaste, a ne za to crno-zuto sto vec svi znaju sta je
i kratko predavanje o modi i svakako navreme nas obavestavaj sta je fashion u svetu skijanja
da pojedinci ne budu magarci

stekan
03.12.2013, 07:23
Vasil, ti znaš gdje ja kupujem opremu, a osnovni princip je što kvalitetnije za što manje para. Pa se desi da ovu jaknu uzmem za ispod 40 ojra, hlače ispod 30, kaciga 40, rukavice za 35, tako da sam i te brile uzeo za 30-tak evropskih dukata.
Recenzija za brile: mnogo dobre, sferična dvostruka stakla, odlična ventilacija, na elastičnoj traci identične oznake "R" i "ros"+"sig"+"nol" kao na skijama, a kad ispadnu u snijeg (a ne ispadaju), lako se mogu naći zahvaljujući boji.

Zaboravih: na stazi treba biti vidljiv i u magli zbog sigurnosti.

plageton
03.12.2013, 11:35
Zaboravih: na stazi treba biti vidljiv i u magli zbog sigurnosti.

A i da mogu lakše da te nađu ako zatreba. ;)

stekan
03.12.2013, 12:17
A i da mogu lakše da te nađu ako zatreba. ;)
Uvijek sam bio lako primjetljiv (dec. 2007): http://www.skimagare.info/gallery/var/albums/lesMenuires%20decembar%202007/IMG_0129.jpg

zloglasni
08.12.2013, 07:51
Drugari ako neko naleti na soul 7 188cm za ispod 600$ ili sa vezovima za ispod 700 nek mi javi.Hvala

stekan
08.12.2013, 19:35
Navodno ima mjesto u US&A gdje se prodaju za $400. Poslao sam ti poruku.

zloglasni
09.12.2013, 20:17
Zvao danas tu ranju i to je dezinformacija.Cena je 699 bez vezova, na rasprodaji je proslogodisnji S3 za 399$.Hvala na informaciji u svakom slucaju i trazimo dalje.

P.S

Isto vazi i za Blizzard Bonafide - sve ispod 600$ ili 700 sa vezovima javljajte
Hvala

trendo
09.12.2013, 20:36
Sacekaj do Jula meseca bice oko 450-500$ :)

zloglasni
10.12.2013, 05:53
Moram da kupim u narednih par dana

stekan
10.12.2013, 15:54
Bonafide se spominje u ovom tekstu i koliko vidim, teško ćeš ih za sitne pare pronaći: http://www.realskiers.com/blog.html#demo

zloglasni
10.12.2013, 16:04
Po svoj prilici moracu po prvi put u zivotu da platim full retail za skije.Naletoh 50-80$ discount ali za modele od 173 i 180cm a za 187 najbolje sto sam video je 665

zloglasni
13.12.2013, 03:55
Uspeo sam da nadjem popust od 10% tako da me je bonafide sa marker 13 griffon vezovima izaslo 780$

magic
14.12.2013, 14:04
Moj prvi post i to jos u vrlo zahtevnoj temi, ali posle 40 godina skijanja mislim da nece biti problem :).

No prvo vrlo kratko o sebi, poceo kao klinac, takmicio se malo u GS, puno skijao i po Evropi. Skijam jako brzo i agresivno (cak i prebrzo za moje godine) i poceo sam da skijam nesto sto lici na carving pa pre jedno 20g., kada za to jos ni ime nije postojalo. Posto sam tada bio i motorista, to je doslo nekako spontano. Skije su mi do sada uglavnom bile za GS i trenutno vozim Volkl AC3 Unlimited od 170cm kojima sam prezadovoljan sem kod najvecih brzina, malo su kratke za moju tezinu, i naravno kada se izadje van staze. Posto bi joj ovo bila 8 sezona resih da uzmem nesto novo i tako je pocelo preoravanje interneta.

Posto sam visok 187cm i imam oko 105-110kg nesto najslicnije skiji koju trenutno teram, a da je dostupno kod nas, je Nordica Fire Arrow 84 Evo EDT. Ono sto je jos uslo u obzir je i Volkl V-Werks RTM, ali je nazalost nema.

Vec od samog pocetka sam bio odlucio da uzmem malo siru skiju od one koju imam, jer godine polako stizu i na kraju dana to vise nije to. Isto tako od prosle godine imam mogucnost da provedem i po 30 dana na skijama tako da posle dobranog prekopavanja ineterneta izbor se ipak sveo na Volkl Mantra od 176cm, Blizzard Bonafide od 180cm ili Nordica Hell&Back-Hell&Back od 177cm.

E sad dobra vest vezano za Blizzard generalno. Nova firma Outdoor sports je uzela da radi i Nordicu i Blizzard. Bio sam kod njih u petak u jos ne otvorenoj radnji (smarao sam ih telefonom citave nedelje :) ) i rekli su mi da u ponedeljak 16. porucuju jos jednu turu robe i da ako Bonafide ima gore na lageru nije problem da je poruce za mene.

Eto, mozda malo preveliko izlaganje za prvi put, sve u svetlu da savrsena skija ipak postoji, ali da se ona moze dosta razlikovati od coveka do coveka pa cak i za isti nivo znanja. Stekanov izbor je savrsen ali za nekoga do 90kg, barem po onome sto sam procitao.

Ja u ponedeljak donosim odluku, ili ce to biti Bonafide ili Mantra ciji sam zadnji par u Srbiji uspeo da nadjem i rezervisem :).

poz

svesifre
14.12.2013, 14:29
"Savršena skija" svakako postoji, samo svako treba pronaći svoju.
@magic čestitke jer si ti svoju potjeru priveo kraju :).

trendo
15.12.2013, 19:06
Moj prvi post
... Nordica Fire Arrow 84 Evo EDT, Volkl Mantra od 176cm, Blizzard Bonafide od 180cm ili Nordica Hell&Back-Hell&Back od 177cm.
...Stekanov izbor je savrsen ali za nekoga do 90kg, barem po onome sto sam procitao.

Dobrodosao na forum

U oko mi je zapeo tvoj izbor sa obzirom da sam i ja sam dobrooo zagledavo te modele.
Ali, posto tvoje izlaganje je bilo konstatacija, ja bih pitao... zasto gore navedena cetiri modela bi bila za nekog preko 90kg a Stekanov izbor za nekog ispod 90kg.
Inace ja sam 185 (priblizno tvojoj visini) ali ispod 90kg.

stekan
15.12.2013, 19:20
Vasil, i ja sam čitao da Soul nije optimalna skija za teže od američkih 200 čega već, tj. naših 90 kg. Ja imam 4 kg više, ali svoj način skijanja ne svrstavam u "power" kategoriju, već u onu drugu ("finesse"), tako da sam siguran (provjerio) da će mi Soul u mekanom biti savršen.

dzoninho
15.12.2013, 19:28
Ja bih voleo da ti samo malo konkretnije napises za sta ti konkretno treba skija, jer Mantra i Bonafide svakako nisu za jako brzu i agresivnu voznju... Druga stvar, Hell & Back je citava serija skija, ne znam koji model iz te serije ste konkretno gledali?

Po vasoj prici ja bih dodao u izbor Nordica Helldorado koja ima sendvic konstrukciju i dupli titanujim ali svakako ni to nije skija za brzu i agresivnu voznju po stazama... Od svih gore nabrojanih skija, 84 EDT i recimo RTM 84 bi bili dobar izbor. Stekanova prethodna skija Punisher isto ne bi bila los izbor, Dynastar Sultan Legend 85 eventualno...

Da dodam samo da model koji sad vozite, AC30 je isto jako jako dobra skija...

trendo
15.12.2013, 20:24
Stekane znas da sam oduvek mislio da je bitnija tezina no visina skijaca u izboru koje skije ...

Ovde (http://www.rei.com/product/858238/rossignol-soul-7-skis-mens-20132014) su se ameri potrudili da medzu ostalog u specifikacijama i dodaju Recommended skier weight.
Na tom sajtu ima i jos nekih od gore navedenih modela.
Ali ja sam hteo da isprovociram za da bi se dobilo malo vise argumenata nego konstatacija.
Navijam za "finesse" ali mislim da imamo odomacenu bolju tursku rec "lezet":)

magic
15.12.2013, 22:24
Jedan prazan post, tek kada imam 2 posta mogu da stavim linkove ...

magic
15.12.2013, 22:24
E sad imam 2 posta!

Kao sto rekoh imam dovoljno iskustva da znam sta je to sto mi tacno treba. Volim da ekperimentisem sa opremom i uglavnom sam bio medju prvima koji su kupovali nesto skroz novo. Tako je bilo i sa prvom carving skijom, bila je to neka Rossignoll iz 2000. godine ali sam tacnu oznaku zaboravio (odmah ospod GS modela).

Nazalost i moja je tezina porasla :cug: u zadnjih 15 godina sa 90kg na 110kg jer nije dobro kada sa intenzivnog bavljenja sportom predjete na tasna-masna-tastatura :).

Sa AC3 sam shvatio magicno znacenje reci Titanuim u dasci. Iako je to bilo prvi put da uzmem dasku koja je niza, i to dosta, od mene (170cm) moram da priznam da je usledio totalni sok i odusevljenje vec nakon prve voznje. Tada sam po prvi put mogao da se nagnem na skiji kao da sam na motorciklu, i sto sam se ja vise naginjao to je ona bolje drzala :sm021:.

Po struci sam masinac pa razumem sta i koliko moze da znaci upotreba nekog materijala. Sve je to fizika, odnosno neka rezultantna sila kojom mi guramo skiju, a sve se svodi na masa x ubrzanje. U mom konkretnom slucaju smo prakticno u oba slucaja na ekstremu. Za tezinu mislim da je svima jasno, a za stil skijanja moracete da mi verujete na rec :).

Kada se cita ili gleda neki review, a to radim iskljucivo na USA ili CAN sajtovima, bitno je da covek zna i odakle je tester, jer nisu staze i uslovi isti na Istocnoj ili na Zapadnoj obali, a CAN je negde izmedju, mozda blize Zapadnoj. Jako je bitno i da se zna i tezina i visina testera kao i still skijanja.

Ono sto jos treba uzeti u obzir je i da tvrda skija nije za pocetnika, tj. sto je skija tvrdja potrebno je vece znanje da bi se njom vladalo na pravi nacin i da bi se iz nje izvukao maksimum. Zato se na kraju testa uvek naglasi kome je ta skija dostupna po nivou znanja, pa po tome mozete odrediti i njenu tvrdocu.

Ovde mozete procitati test AC3 iz 2007

http://www.skinet.com/ski/gear/volkl-unlimited-ac3-titanium-2007

ona je tada ocenjena kao "cudo prirode". Tada je sa svojom sirinom od 76mm spadala u siroke skije i vazila je za pravu 50:50 All Mountain skiju, scime se ja ipak ne bih mogao sloziti. Da, bila je bolja od drugih tog tipa van staze, ali nije prava All Mountain, barem ne meni.

Puno toga se promenilo u zadnjih 5-6 godina po pitanju oblika skija. Ono sto je fascinantno je da je sada skija sirine 98mm u struku isto tako okretna kao AC3 od 76mm, a verovatno i isto tako stabilna na velikim brzinama. Van staze ih je smesno i porediti, jer sirina i full rocker prave ogromnu razliku.

Kao sto rekoh preorao sam internet. Sve ovo sto sam napisao najlepse je sumirano na sajtu On the snow, i ja toplo preporucujem njihove rezenzije u video formatu. Pazljivim uzastopnim preslusavanjem cucete sve sto trebate da cujete o svakom tipu skije.

http://www.onthesnow.com/videos/v/137946/-top-2014-all-mountain-skis-for-men

http://www.onthesnow.com/videos/v/138145/-2014-men-frontside-editor-choice-skis

@trendo, kao prvo hvala na dobrodoslici, a mislim da sam odgovorio na tvoje pitanje, u svakom slucaju pogledaj klipove i mislim da onda dileme nece biti.

@dzoninho Treba mi skija koja je isto ono sto i Porsche Cayenne Turbo S :). Sa Mantrom i Bonafide bi trebalo da moze da se jurca, naravno ne kao i sa Fire Arrow 84, ali dovoljno toliko da mi ne budu dosadne ili opasne. Ali ce mi zato biti veliki gust da ih izvedem van staze I da na kraju dana kada je staza izrovana noge malo manje pate. A ako mi se bas jurca tu su AC3, koje cu naredne sezone zameniti sa nekim slicnijim bas njima, kao sto vec rekoh, ili Nordica Fire Arrow Evo EDT ili Volkl V-Werks RTM ili sta vec bude bilo aktuelno za sezonu 14-15. Kada sam pomenuo Hell&Back, rekao sam da mi treba bas Hell&Back iz serije Hell&Back, zato sto je ona najtvrdja u celoj seriji, pogledaj na Nordica sajtu i videces je.

Evo jos jedno ogromno izlaganje sa moje strane, ali nadam se korisno. U svakom slucaju sutra je dan D, ili Bonafide ili Mantra a naredni vikend pravac Kop, pa recenzija!

poz

trendo
15.12.2013, 23:32
Ok, uglavno se slazem sa sve sto si napisao.
onthesnow.com je odavno poznat i dobro istrazen i preslusan.
kao sto sam rekao u moj siri izbor je bio deo tvog izbora stim da bih ja dodao i Cham 97,
da bih se nakraju odlucio na Prophet 90 i posle 'kratkog' ubedzivanja da se slozim na 98
(mada na jednom respektabilnom sajtu je pisalo all mountain west coast ski i opet malo dvoumljenja)
i na kraju dodze zima i ... imam ja stare dobre skije ...
ali jos uvek trazim ono sto je i naslov teme, a savrsene skije po meni bi trebale da budu ovo (http://www.oneskiquiver.com/one-ski-quiver-definition).
No, jos uvek stoi ono ispod 90kg i preko 90kg, naravno +-

p.s. evo i Stevo je dosao do savrsene skije + dopunio ih je Nordicom :)

dzoninho
15.12.2013, 23:55
Da, vecinu jeste u pravu ali moram samo da napomenem da sloj Ti u AC30 i u Mantra nije isti i moje iskreno misljenje je da sa jednom skijom necete dobiti ono sto trazite. Ako trazite nesto za jurcanje stazama, da ima GS radijus i bude tvrdo, kupite logicno neku GS skiju :) Ako trazite nesto mekano za totalni offpiste, kupite neku freeride skiju i imate dve vrhunske stvari... Ni jedan gore naveden model ne moze da ispuni i jedno i drugo. Recimo, 84 EDT ce biti vrh vrhova na stazi ali dubok sneg ne jer je pretvrda skija. Mantra ce biti vrh po dubokom snegu i razrovanim stazama ali nece po ekstremno tvrdim podlogama i kad budete zeleli da momacki nabijete brzinu i gazite skiju. Ali slazem se sa vama da je bolje da sada uzmete siri neki model jer je vise univerzalniji od skije koju sada vozite. Ja bih samo tu dodao kao sto rekoh i Nordica Helldorado, razmislite i o toj skiji, na 185cm radijus 18,5m i ima dupli sloj titanijuma i sirinu od 113mm...

Sto se Hell&Back tice, koliko sam pogledao na sajtu i ranije, a i sada, sve skije su iste konstrukcije, dakle imaju ENERGY CA I-CORE, samo se razlikuju u sirini struka... Ja licno od ove godine vozim Burner i jedva cekam da ga probam...

magic
16.12.2013, 00:30
Za svakog od nas postoji "savrsena skija" i uz puno citanja i malo srece, posto nazalost kod nas demo skija nije tako cest, svako moze sebi da nadje upravo takvu skiju.

Kada bih provodio samo 7 dana godisnje na snegu, i kada bih trebao da imam samo jedan par skija, iz svega onoga sto sam procitao onda bi to verovatno bila Blizzard Brahma, koja najblize odgovara mojoj tezini i tome sta i kako bih zeleo da skijam u buducnosti. Znaci nekih 70% on, 30% off, stabilna na velikim brzinama i dovoljno dobra da se sa njom moze u dublji sneg. Svakako manje naporna i manje zahtevna od AC3 kada staza nije savrsena i kada u nogama nema vise snage za sve ono sto se zna i ume.

Posto cu u buduce verovatno provoditi i po 30 dana na snegu onda se stvar menja. Verovatnoca da bude puno razlicitih dana se povecava, tako da moze da bude i puno svezeg snega a i puno ledenih dana sa jako tvrdim snegom. E u tom slucaju trebaju barem 2 razlicita tipa skije.

Posto vec imam AC3 od kojih tacno znam sta mogu da ocekujem, ali koje su mi postale malo naporne na kraju dana, odlucio sam da prvo uzmem nesto sto se danas moze smatrati pa barem 60/40 skijom, i to je po onome sto sam procitao upravo Bonafide/Mantra, za moju tezinu i moj nacin skijanja.

A iduce godine, ako sve bude kako treba, onda opet neka trkalica ali nikako race skija, nesto od 84mm da ipak malo lakse pliva na kraju dana.

dzoninho, ne znam koliko ti je godina, zvucis mladje tako da, na srecu tvoju :), jos ne znas da je krstenica cudo. Da mi je 23, ma kakve Bonafide i ostala cuda, GS skija i vozi Misko celu planinu, ali nazalost taj film je prestao da se daje.

poz

jopopo
16.12.2013, 00:43
Ova diskusija je super i primetio sam da pri odabiru skija veliku ulogu ima "nivo znanja skijanja".

Kako neko da zna koji je to nivo? Kako ja da znam koji je moj nivo? Možda ja mislim da skijam odlično a u stvari skijam solidno? Ako pitam prijatelje, reći će "odlično", ako pitam nekog instruktora, reći će "pa vidi, ima tu još malo da se poradi na tehnici, može to bolje... trebao bi 2-3 časa da uzmeš" :)

Ne stvarno, ja ne znam kako skijam jer nikog nema oko mene da mi kaže istinu.

dzoninho
16.12.2013, 00:49
Obzirom da ste gore napisali da skijate agresivno i brzo i da vozite ac30, nisam zeleo da vas uvredim i da pitam za godine i fizicku spremu, ali ovaj sada post menja sve :)

Ako vam je ac30 tvrd, 84 EDT nikako ne preporucujem onda, dupli titanijum plus karbonsko ojacanje protiv torzione ukrucenosti, dosta tvrdje od ac30... Onda bih od srca iskreno za tu varijantu preporucio Firearrow 80 Pro ili Ti varijantu ili Burner iz Hell&Back serije ako gledate malo veci radijus, mada nisu daleko... Za izbor ove druge varijante se slazem potpuno i nista ne bih dodavao...

dzoninho
16.12.2013, 00:53
Ova diskusija je super i primetio sam da pri odabiru skija veliku ulogu ima "nivo znanja skijanja".

Kako neko da zna koji je to nivo? Kako ja da znam koji je moj nivo? Možda ja mislim da skijam odlično a u stvari skijam solidno? Ako pitam prijatelje, reći će "odlično", ako pitam nekog instruktora, reći će "pa vidi, ima tu još malo da se poradi na tehnici, može to bolje... trebao bi 2-3 časa da uzmeš" :)

Ja mislim da generalno svako moze da oceni svoj nivo znanja i fizicke spreme, samo je potrebno da bude iskren prema sebi...

Tadija_91
16.12.2013, 01:07
O iskrenosti, subjektivnosti i objektivnosti vise na temi nivo znanja (http://skijanje.rs/forum/showthread.php?t=1804) :D

alexapi32
16.12.2013, 01:12
Imam ponudu da uzmem FISCHER RC4 Super race SC iz 2004/5 za 95e ili da uzmem istu skiju iz sezone 2010/11 za 160e. U pitanju dolazi i u obzir Atomic Supercross Ti za 180e ali mislim da ce mi biti ona preteska. Sve su u slicnom stanju, ocuvane.
Sta mislite da li je vredno doplatiti 65e preko? Je li ima narocite razlike u voznji tih modela iz razlicitih izdanja?

Sinisha
16.12.2013, 02:40
Tadija, taj tester je 404.

Nije lose prepustiti odluku o kupovini opreme ljudima koji se profesionalno bave time, ako ne odluku bar im dozvoliti da vas posavetuju. Naravno pre toga uveriti se da ti ljudi ipak znaju dosta i imaju dobru reputaciju. U potrosackom svetu gde je sve postalo potrosna i sarena roba, gde se modeli svega i svacega menjaju na mesecnom nivou i stalno dodaju neke wow nove funkcije koje ne sluze ni cemu, mislite da su skije izuzetak ?

Ja mislim da ce vas kvalitet skijanja i uzivanja na planini najvise zaivisiti od vase tehnike, fizicke snage, kondicije i zdravlja. Ipak vecina skijasa ce vise raditi na proucavanju modela skija i razne opreme nego sto ce radtiti na svojoj tehnici, kondiciji i svom zdravlju...

Medzik ja bih na tvom mestu uzeo sire skije sa kojima ces lagodno moci da plovis van staze. Oba modela koja si odabrao su vrh u svojoj klasi. Vec imas odlicne skije za stazu, pa je logicno da uzmes nesto drugacije.

Dzoninho je mene savetovao sta i kako da kupim, jer se momak bavi time, poslusao sam ga i nisam pogresio :).
Mada tek cemo da vidimo od cega su napravljene kada ih isteram na pravu nizbrdicu :).

Tadija_91
16.12.2013, 02:56
Ja linkovao ka ovoj temi http://skijanje.rs/forum/showthread.php?t=1804

Ja mislim da ce vas kvalitet skijanja i uzivanja na planini najvise zaivisiti od vase tehnike, fizicke snage, kondicije i zdravlja. Ipak vecina skijasa ce vise raditi na proucavanju modela skija i razne opreme nego sto ce radtiti na svojoj tehnici, kondiciji i svom zdravlju...

A sa ovim se ne mogu vise sloziti. Pravo u centar, Sinisha!

magic
16.12.2013, 08:58
Obzirom da ste gore napisali da skijate agresivno i brzo i da vozite ac30, nisam zeleo da vas uvredim i da pitam za godine i fizicku spremu, ali ovaj sada post menja sve :)

Ako vam je ac30 tvrd, 84 EDT nikako ne preporucujem onda, dupli titanijum plus karbonsko ojacanje protiv torzione ukrucenosti, dosta tvrdje od ac30... Onda bih od srca iskreno za tu varijantu preporucio Firearrow 80 Pro ili Ti varijantu ili Burner iz Hell&Back serije ako gledate malo veci radijus, mada nisu daleko... Za izbor ove druge varijante se slazem potpuno i nista ne bih dodavao...

dzoninho, hvala na trudu i objasnjenima :ok:. Upravo sam se zbog razmene misljenja sa drugima i registrovao na forum, jedno je samo citati net koji neretko moze da bude vrlo missleading.

Nego samo da pojasnim moj slucaj, AC3 mi nije tvrda, cak sam i nju upseo da doteram do kraja u smislu brzine, samo nece vise da me slusa posle rucka :), no radimo i na tome :yay:.

Ima tu jos jedna stvar, a to je broj dana koji je skija provela na snegu. Proizvodjaci kazu do 70, prodavci do 100, posle toga kazu menjaj skije. Cisto sa inzinjerske tacke gledista to ima smisla, a kao sto vec rekoh mojoj AC3 ce ovo biti 8. sezona, sto kada se saberem i oduzmem to je tu oko tih fatalnih 100 dana ...

dzoninho
16.12.2013, 09:59
Skije se konstrusisu da provedu odredjen broj sati na snegu, ne dana :) Bas to ja i pricam, ja znam kakva je AC 30 skija, zmaj od skije koji jede sve zivo na stazi, ali ako vas ona na kraju dana umara, 84 EDT ce posle 4 sata skijanja :) Dace vam slicne performanse dok imate snage, bice samo jos precizniji i jos bolje ce da pegla stazu kad je neravna ali ce za sve to traziti jos vise energije :)

Sa Mantrom/Bonafideom cete dobiti skije koje ce malo manje umarati, biti mnogo bolje po dubokom mekanom snegu ali malo losije po upeglanoj i tvrdoj stazi, ali moje iskreno misljenje je da ce vam se to svideti i vise nego sto ocekujete :) Cak mislim da mozda drugi par necete ni traziti posle da kupite :)

Grimani
16.12.2013, 12:06
Nisam bio ovde za vikend iznenadno smo odjurili na Krvavec(bukvalno smo presreli (http://instagram.com/p/h0432xC2IV/#)bus)kazem to zbog ove diskusije oko mantra, bona...
Nebi se slozio sa dzoninhovim misljenjem ooko ove Volkl skije ukoliko je to ova sto ja vozim. Svi znate manje vishe kakvo je stanje na Krvavcu pogotovo u ovo vreme(hard pack snow) i mantra je fenomenalna na toj podlozi dodushe nisam mogao da izvuchem maksimum iz nje ali skoro kao da jesam malo mi je josh samo falilo. Skinuo sam gips sa ruke zarad skijanja pa otud blaga rezervisanost :D(skidanje gipsa i nije bila bash najpametnija ideja ali no pain no gain)
Skija leti i veoma je stabilna pri vecoj brzini moze da se pritisne i da se legne prilicno na stazu i ona drzi kao ni jedna shira u struku skija koju sam vozio.
Ja sam 190+cm 94+kg a skija mi je 191(vishe o na ovoj temi (http://skijanje.rs/forum/showthread.php?t=7939&highlight=gotama)) a vidim ovaj moomak koji se dvoumi uzeo bi kracu. nznm sta bi rekao za to tj kako bi se ta ponashala.
Sad na Krvavcu sam testirao tj probao Fischer Hibrid 7.2 mislim, bela skija 16m R na 175cm i nesto kratko sam skijao na fischer superior RC ako ne gresim mislim da je bio superior :D
Mogu reci da nije velika razlika u gripu izmedju mantre i ovih dvoje skija jedino do izrazaja dolazi R zato se nebi slozio sa dzoninhovim misljenjem sad mozda nisu ove skije u istoj klasi ali govorim samo o drzanju kantni na ledu i brzini tj komfornosti pri vecoj brzini...
Mantra se meni odlicno pokazala i na hubserima iako na recenzijama kazu da nije tako...

dzoninho
16.12.2013, 12:30
Daleko od toga da sam ja rekao da je to losa skija i da ne drzi ali sam rekao da ne moze da drzi kao AC30 i 84 EDT... Mantra uopste nije mekana skija, ja imam isto visoko misljenje o toj skiji i takodje sam naglasio da sam pre za tu kupovinu nego da kupi isto sto ima... Ali da se ne lazemo, mantra ne moze da drzi dobro na ledu i betonu stazi kao sto drzi superior SC...

Grimani
16.12.2013, 12:46
Daleko od toga da sam ja rekao da je to losa skija i da ne drzi ali sam rekao da ne moze da drzi kao AC30 i 84 EDT... Mantra uopste nije mekana skija, ja imam isto visoko misljenje o toj skiji i takodje sam naglasio da sam pre za tu kupovinu nego da kupi isto sto ima... Ali da se ne lazemo, mantra ne moze da drzi dobro na ledu i betonu stazi kao sto drzi superior SC...
nisam ni rekao da kazes da je losa ali nebitno skroz samo sam hteo da kazem da skija je veoma prijatna pri vecoj brzini tj tek tada dolazi do izrazaja.
za ove druge skije nznm nista samo sam hteo da prenesem svoje iskustvo :D i relano da slabije drzi od nekih uzih u struku ali nesto gubish nesto dobijesh a ja mislim da sam sa mantrom sve dobio :D obzirom sta sam trazio :D

magic
16.12.2013, 12:53
Grimani, prvo hvala za ono "momak" :). Odluka je pala i bice Mantra 176cm sa proslogodisnjim dezenom, koji mi se cak i vise svidja. Iz Outdoorsports su me upravo obavestili da nazalost jedine Bonafide koje oni mogu da poruce su 173cm, a to mi je prekratko.

Cekam jos da u Planet na Autokomandi stignu vezovi (Griffon 13) i to je to.

Posto su mi pancerice vec na Kopu, neki predlog ako imate kome da tamo poverim montazu veza, ili da to ipak obavim u Planet-u?

Grimani
16.12.2013, 12:59
Grimani, prvo hvala za ono "momak" :). Odluka je pala i bice Mantra 176cm sa proslogodisnjim dezenom, koji mi se cak i vise svidja. Iz Outdoorsports su me upravo obavestili da nazalost jedine Bonafide koje oni mogu da poruce su 173cm, a to mi je prekratko.

Cekam jos da u Planet na Autokomandi stignu vezovi (Griffon 13) i to je to.

Posto su mi pancerice vec na Kopu, neki predlog ako imate kome da tamo poverim montazu veza, ili da to ipak obavim u Planet-u?
Postoji problem moja mantra je poslednji model sa camberom bez rockera.
Svi modeli posle ovog se prilicno razlikuju tako da i ovo sto sam pisao pada u vodu :D

magic
16.12.2013, 13:04
Od sezone 12-13 Mantra je dobila prednji rocker, sto bi trebalo da joj pomogne da bolje pliva i da upravo za nijajsu popravi upravo ovo sto joj zameras, a to je da je troma na maloj brzini. Za sezonu 13-14 Volkl joj je samo promenio dizajn, sada je skroz samo crvena. Verovatno ce za sezonu 14-15 da je menjaju jer ove godine prvi put nije ubola bas mnogo Editors choice, Bonafide ju je dobro presisao, mozda zato sto je i dupli rocker?

Kako god, ja sam odluku doneo, ako montiram vez vec sada za vikend, ako uslovi dozvole bice testirana. Moguce je da dzoninho bude skroz u pravu i da mi nece ni biti potrebna jos i neka druga skija, al znate kako je to kad "dusa hoce, al' telo sklopoce" :)

lijadjo
16.12.2013, 13:09
Magic, ta mantra je 177. Mislis na osnovu tvog skijaskog umeca, kilaze i visine da ti ta duzina nece biti kratka?
Proveo sam prethodnih meseci dosta citajuci recenzije bas o skijama oko 100mm u struku i mnogo se vracao na njih jer i ja trazim skiju u tom rangu. Preporuke po forumima od ljudi koji su testirali i voze tu skiju ne verujem da bi ti preporucili tu duzinu. Isli bi sigurno na 184 pa mozda i vise, posto si po svemu sudeci dobar skijas, tezina + visina.

Oprosti, ja nisam ekspert a i ne zelim da ti otezam kupovinu. Naravno hteo bih da cujem i tvoje misljenje a nije malo para.

Grimani
16.12.2013, 13:20
Od sezone 12-13 Mantra je dobila prednji rocker, sto bi trebalo da joj pomogne da bolje pliva i da upravo za nijajsu popravi upravo ovo sto joj zameras, a to je da je troma na maloj brzini. Za sezonu 13-14 Volkl joj je samo promenio dizajn, sada je skroz samo crvena. Verovatno ce za sezonu 14-15 da je menjaju jer ove godine prvi put nije ubola bas mnogo Editors choice, Bonafide ju je dobro presisao, mozda zato sto je i dupli rocker?

Kako god, ja sam odluku doneo, ako montiram vez vec sada za vikend, ako uslovi dozvole bice testirana. Moguce je da dzoninho bude skroz u pravu i da mi nece ni biti potrebna jos i neka druga skija, al znate kako je to kad "dusa hoce, al' telo sklopoce" :)
Nisam citao nista o novim modelima i nebi mogao da savetujem moj ima dupli titanijum nznm za ove novije. Isto tako slayem se da bi trebao uyeti duzu skiju obzirom na sve a i na rocker.
Nasmeja me sa onim dusa hoce :sm021: takav sam i ja a ima i ona zaebantska srce hoce, noge necu krshtenica zuti cccc

magic
16.12.2013, 13:43
lijadjo, he, he, ubode ga u centar sa pitanjem. Pa sve je to stvar nekog kompromisa i nekog iskustva koje vec imamo. Kada sam imao 15 godina i bio visok oko 175cm (kilaza verovatno 50% od one danas) terao sam Elan RC GS od 202 cm ako se ne varam, pa Salomon S8000 i posle toga neke Rosi, opet oko 195cm. Dobro sam se razmisljao kada su postale "moderne" kratke skije i jedva uzeh skije od 170cmm. Moj zakljucak iz ove price je da tehnologija toliko napreduje da se samo preko fizickih dimenzija vise ne moze reci gde koja skija pripada!

Koji mi je bio rezon, pa reper su mi moje AC3 od 170cm, koje me lepo obaveste kada je dosta, a verujte mi da je u mom slucaju to stvarno dosta. Pretpostavka je da ce Mantra za broj veca, iako meksa od AC3, taman da iskompenzuje tu mekocu svojom duzinom. Tehnologija je je dovela do toga da skija sirine od 98mm bude okretna kao mnogo uza skija od samo pre par godina, tako da u teoriji ocekujem dosta slicno ponasanje na vecim brzinama i skiju koja ce se mnogo, mnogo bolje ponasati kada se staza rasturi, kada skijam sa mojim klincem od 8 godina i kada izadjem sa staze.

Znaci pazljivo biram reci, nisam rekao pri najvecim brzinama, vec samo pri vecim. Sta je za mene velika brzina? Pa recimo skroz leva Gobelja (u smeru skijanja) u 4-5 full carv zavoja, ili crna Duboka, do najstrmijeg dela, u isto tako 4-5 full carv zavoja, ili Krcmar isto tako u 4-5 zavoja do najstrmijeg dela.

Kao sto rekoh, "idealna skija" definitivno postoji, samo sto je u pitanju definitivno individualna kategorija :).

lijadjo
16.12.2013, 13:58
Slazem se da je individualna kategorija.

Evo nesto zgodno, ista skija, druga farba:

http://blistergearreview.com/gear-reviews/2013-2014-volkl-mantra

i pitanje za Grimanija, posto je vec rekao za mantru da postaje ziva pri vecim brzinama. Ponasanje skije na uzim mestima, i gde je guzva, puno ljudi?

skiman
16.12.2013, 14:02
...nevezano za tematiku koju ste razvili (super, baš sam video da ništa ne znam o tom segmentu skija)....mogu vam iz prve ruke kazati, da u ovim uslovima koje trenutno vladaju na Pohorju (mala količina umetnog betona, odnosno čisti led), sve ama baš sve što je mekše od trgovinske race skije ili nekog amphibia 14, ne dolazi u obzir.....tako da trenutačno imam pa više nego savršenu skiju....:sm019:ostali se, kako da kažem, ubijaju....:sm011:

skiman
16.12.2013, 14:03

i pitanje za Grimanija, posto je vec rekao za mantru da postaje ziva pri vecim brzinama. Ponasanje skije na uzim mestima, i gde je guzva, puno ljudi?
U tim uslovima ideš na čaj, ili uzmeš neku drugu skiju....:dziveli:

lijadjo
16.12.2013, 14:07
i to sto kazes, ziveli..

magic
16.12.2013, 14:15
...nevezano za tematiku koju ste razvili (super, baš sam video da ništa ne znam o tom segmentu skija)....mogu vam iz prve ruke kazati, da u ovim uslovima koje trenutno vladaju na Pohorju (mala količina umetnog betona, odnosno čisti led), sve ama baš sve što je mekše od trgovinske race skije ili nekog amphibia 14, ne dolazi u obzir.....tako da trenutačno imam pa više nego savršenu skiju....:sm019:ostali se, kako da kažem, ubijaju....:sm011:

Pa lepo ja kazem da nam trebaju po barem 2 para razlicitih skija :sm022:. Sebe sam ubedio, jos da prodje i zeninu cenzuru ...

:dziveli:

Grimani
16.12.2013, 15:01

Ubo si ga u centar malo mi smetala guzva a okretna je na uskom prostoru al ta guzva mi je problem ali vishe to ide iz glave. Izgubish ritam i onda srljash...

jopopo
16.12.2013, 16:09
Nije lose prepustiti odluku o kupovini opreme ljudima koji se profesionalno bave time, ako ne odluku bar im dozvoliti da vas posavetuju. Naravno pre toga uveriti se da ti ljudi ipak znaju dosta i imaju dobru reputaciju.
I ovde često dolazi do konflikta jer često stručnjaci "uvaljuju" svoje omiljene brendove ili imaju proviziju od nekoga pa guraju taj model ili proizvođača. Ili ono čuveno: "E baš imam model za tebe". Ili ako ga pitam šta misli o Fišeru a odgovor je: "Pa ne znam baš, ja ih ne volim lično". Ja nisam do sada nikoga sreo od stručnjaka da ponudi alternativu tj da ponudi 5-6 modela sličnih performansi pa da ja sam odaberem u zavisnosti od raspoloživosti ovde/preko, cene, načina plaćanja i sl.

Nemojte da mislite da nešto mračim ili sam negativan, čisto iznosim situacije u kojima se i ja i neki moji poznanici susrećemo.

Grimani
16.12.2013, 16:26
Slazem se Jopo i iskreno mislim da ni jedan prodavac nije dovoljno kompetentan jer pevaju samo pesmu koju im drugi diriguju. U milion slucajeva desava se da nemaju ni specifikacije opreme a kamoli znaju napamet nesto. Primer od pre 10 dana, sa sajma me zove drugar kupuje nordika cipelu i ono ne znaju koja je shirina strap-a(iliti mere po kojoj mozesh znati da li pancerica odgovara shirini lista) a za forefoot da ne pricham...toliko o tome bez pljuvanja ccc
ovo moze da zvuchi kakko god, pljuvachina ili nznm sta ali generalno ovi nashi trgovci su ipak prvenstveno to i nishta ochigledno vishe...

jopopo
16.12.2013, 16:41
Slazem se Jopo i iskreno mislim da ni jedan prodavac nije dovoljno kompetentan jer pevaju samo pesmu koju im drugi diriguju. U milion slucajeva desava se da nemaju ni specifikacije opreme a kamoli znaju napamet nesto. Primer od pre 10 dana, sa sajma me zove drugar kupuje nordika cipelu i ono ne znaju koja je shirina strap-a(iliti mere po kojoj mozesh znati da li pancerica odgovara shirini lista) a za forefoot da ne pricham...toliko o tome bez pljuvanja ccc
ovo moze da zvuchi kakko god, pljuvachina ili nznm sta ali generalno ovi nashi trgovci su ipak prvenstveno to i nishta ochigledno vishe...
I ja sam trgovac i razumem ih, nije nikakva pljuvačina što ti pričaš ali si lepo primetio, već je posao takav, ljudi prodaju što moraju i zarađuju za "leba" :) Ipak su samo ljudi, nisu stručnjaci i eksperti inače ne bi radili u radnji :) Nisu spremni i opremljeni jer pretpostavljaju da znaju više od početnika a da iskusni sami znaju i neće da pitaju a bojim se da distributeri i prodavnice ne ulažu dovoljno u edukaciju jer gledaju ski opremu kao hit&run proizvod a ne mogućnost za dugoročno investiranje. Kada bi promenili strategiju (kao što rede dileri automobila) da na skijama, vezovima i cipelama skromno zarađuju, tek koji procenat (5-6%) a ne po 40-60%, a glavni prihod da im dolazi od servisa (i edukovati kupce kako je servis bitniji od kupovine) mislim da bi dugoročno obezbedili sebi dobru egzistenciju.

Sinisha
16.12.2013, 20:09
I ovde često dolazi do konflikta jer često stručnjaci "uvaljuju" svoje omiljene brendove ili imaju proviziju od nekoga pa guraju taj model ili proizvođača. Ili ono čuveno: "E baš imam model za tebe". Ili ako ga pitam šta misli o Fišeru a odgovor je: "Pa ne znam baš, ja ih ne volim lično". Ja nisam do sada nikoga sreo od stručnjaka da ponudi alternativu tj da ponudi 5-6 modela sličnih performansi pa da ja sam odaberem u zavisnosti od raspoloživosti ovde/preko, cene, načina plaćanja i sl.

Nemojte da mislite da nešto mračim ili sam negativan, čisto iznosim situacije u kojima se i ja i neki moji poznanici susrećemo.
Pa to je potpuno normalno, kao i u svakoj trgovini i prodaji :). Zato sluzi mozak, promislis o tome sto cujes i od koga cujes.

Hocu reci nesto drugo, skije nisu izuzetak. One su prodajni artikal kao i sve drugo danas. Kupuj ko lud, menjaj ko lud, bivaj bombardovan novim modelima, novim "sistemima", novim boljama, novim sarama blablabla.

Ljudi napravise celu religiju od kupovine i proucavanja modela. A u stvarnosti Grimaniju, koji je verujem odlican skijas, jedna uska rejs skija i jedna siroka all mountin skija nisu mnogo razlicite na stazi. A sta misliste tek kakav je subjektivni utisak prosecnog skijasa ili nekog pocetnika.

Pa hocu da kazem ne treba se previse opterecivati, za nase skijanje i kvalitet skijanja i dozivljaj skijanja je bolje provesti sat vremena trceci oko zgrade, nego sat vremena guleci dupe u stolici dok citas review-ove za skije (koji su opet pisani pod sponzorstvom ski kompanija..). Imati ispravnu i dobro servisiranu opremu.

Odmah da kazem nisam ja nista bolji, ja gulim dupe u stolici :), zbog posla, pa cesto citam te iste testove...

svesifre
16.12.2013, 22:22
Jedno zapažanje iz ove teme.
Izgleda da sam možda jedini na forumu koji vozi slalom skije i koji ne silazi sa staza, osim kada prelazim sa staze na stazu :).

Zanimljivo je da na planinama 95% skijaša vozi baš na utabanoj stazi, a ovdje na forumu skoro da je obrnuto. ?!? Za ovo imaju dva objašnjenja, ali ne bih sada da ih iznosim :).

dzoninho
16.12.2013, 22:42

Taj podatak bi ja voleo da mi kazes u bilo kojoj radnji u Srbiji a i sire, ko ce ti dati? Takodje bih voleo da mi iskreno kazes, da radis recimo 5 godina samo jedan brend, samo jedan brend, svake godine imas preko 30 modela cipela, da li bi ti mogao da zapamtis toliko informacija? Ja to zovem trazenje dlake u jajetu ili su to obicno ljudi koji strahovito mnogo vremena provedu na internetu citajuci... Sutra cu pogledati katalog i slikati ali sam skoro 99 posto siguran da te informacije nema u katalogu... Sto se sirine stopala tice, tog podatka ima ali da vam kazem iskreno i to je sviranje... Garantujem da preko 50 posto ljudi kupi cipele vece nego sto treba, samo iz razloga sto hoce patiku a ne cipelu koja cuva nogu i koja je ustvari direktan volan vase voznje...

jopopo
16.12.2013, 23:09
Jedno zapažanje iz ove teme.
Izgleda da sam možda jedini na forumu koji vozi slalom skije i koji ne silazi sa staza, osim kada prelazim sa staze na stazu :).

Zanimljivo je da na planinama 95% skijaša vozi baš na utabanoj stazi, a ovdje na forumu skoro da je obrnuto. ?!? Za ovo imaju dva objašnjenja, ali ne bih sada da ih iznosim :).
Nisi jedini, ja vozim slalom skije i isključivo po stazi :) Nešto ne volim sneg ni po opremi a ni po sebi :ski:

@dzoninho
Tu si u pravu što se tiče "štrebera" koji traže dlaku u jajetu. Ali vidi ovako... pre par godina vozio sam u Austriji sa jednim prijateljem i probao je dosta skija (rentali smo). Atomik, Hed, Rosinjol, Blizard, Fišer. A onda sledeće godine čovek krenuo da kupi neke od ovih proizvođača (i odgovarajućih modela) i ovde kod nas mu je ponuđeno Elan, Felkl, Dinastar, Nordika. I svima je priča bila: ma to što si vozio su fensi skije, ovo su prave daske za prave skijaše. Čovek poludeo :)

svesifre
16.12.2013, 23:11
Priča o širini stopala nikako nije sviranje ... A to da ljudi uzimaju PREvelike pancerice je nažalost istina. Mada pancericam i nije mjesto u ovoj temi :)

dzoninho
16.12.2013, 23:28
Priča o širini stopala nikako nije sviranje ... A to da ljudi uzimaju PREvelike pancerice je nažalost istina. Mada pancericam i nije mjesto u ovoj temi :)

Ja tvrdim da jeste, ne u smislu da je to nebiran parametar, vec u smislu da vecina ljudi ni ne zna niti je ikad izmerila svoje stopalo a dodje i kaze, treba mi pancerica 105 sirine... Mnogo vise faktora moze da utice na to, kao recimo ravne tabane, cukljevi... Stopalo i zubi su delovi koji mnogo vise uvelicavaju osecaj nego sto je to realno.

Grimani
17.12.2013, 00:11
Valjda se dobiju neke specifikacije uz to sto se uvozi i prodaje i mislim da nije komplikovano staviti to sve na jedan papir pa se ne mora pamtiti pogotovo ako ste placeni za to. Nije na odmet da uzme i da recimo izmeri nogu(sirinu/duzinu)pita za kilazu koriguje duzinu skije posavetuje a ne da gura skije pod bradu i kaze to ti je to...
Sto se tiche power strapa jedan prodavac u FR me savetovao ukoliko gledam dosta pancerica pre nego sto ih probam radi suzavanja izbora istih da obratim paznju i na duzinu kaisha...mozda to ne postoji ili nije bitan faktor ali tako mi je receno da mogu da znam obim gornjeg dela pancerice. sad mozda je on mislio da se izmeri to ili nznm sta. Mozda me lozio i ako je tako izvinjavam se na pogresnim informacijama. Obicno ima podatak shirine tog kaisha...
Odosmo skroz u OFF nazalost ali poenta svega je da olaksamo kupovinu iznosenjem svog misljenja stechenim nekakvim iskustvima a to da li je bitno i sta je vise ili manje vazno neka procene drugi.

dzoninho
17.12.2013, 00:25
Valjda se dobiju neke specifikacije uz to sto se uvozi i prodaje i mislim da nije komplikovano staviti to sve na jedan papir pa se ne mora pamtiti pogotovo ako ste placeni za to. Nije na odmet da uzme i da recimo izmeri nogu(sirinu/duzinu)pita za kilazu koriguje duzinu skije posavetuje a ne da gura skije pod bradu i kaze to ti je to...
Sto se tiche power strapa jedan prodavac u FR me savetovao ukoliko gledam dosta pancerica pre nego sto ih probam radi suzavanja izbora istih da obratim paznju i na duzinu kaisha...mozda to ne postoji ili nije bitan faktor ali tako mi je receno da mogu da znam obim gornjeg dela pancerice. sad mozda je on mislio da se izmeri to ili nznm sta. Mozda me lozio i ako je tako izvinjavam se na pogresnim informacijama. Obicno ima podatak shirine tog kaisha...
Odosmo skroz u OFF nazalost ali poenta svega je da olaksamo kupovinu iznosenjem svog misljenja stechenim nekakvim iskustvima a to da li je bitno i sta je vise ili manje vazno neka procene drugi.

Prvu recenicu se slazem, dobijaju se naravno katalozi sa specifikacijama ali nigde u specifikacijama nema obima tog dela. Ja generalno za ovu sezonu i za modele koje imamo u radnji, znam da kazem 90 posto svih karakteristika. Takodje morate shvatiti da je sajam jedno a prodaja u radnji sasvim drugo, na sajmu niko ne moze da vam se potpuno posveti zbog guzve ali u radnji je druga prica... Sto se samog kaisa tice, nisam imao generalno nikada problema bilo kakvog tipa sa kaisevima. Razlikuju se u debljini samo, kod freeride cipela su dosta siri recimo ali i sama koncepcija tih cipela je malo drugacija. Meni licno se mnogo svidjaju :) Od ove god i posedujem jednu i jedva cekam da je probam...

wlad
17.12.2013, 11:46
@dzoninho: uporedi post 72 i 77 u ovoj temi koji si napisao, potpuna suprotnost. U prvom kažeš kako je nemoguće sve to imati u glavi (a to niko nije ni tražio, prosto pogledaš katalog) a u drugom pišeš kako ti to sve imaš*u glavi (što ima u katalogu). Kako je to traženje dlake u jajetu, a u ovom drugom kako je normalno da u salonu imaš bolji tretman na sajmu itd, itd... Odluči se, ili ćeš da braniš svoj štand na sajmu iako nisu imali vremena za klijente ili ne ;).

Poenta koju ti ne vidiš je da postoje različiti kupci, i to nekoliko kategorija, prva je ona koja pojma nema i odu u prodavnicu, prodavac ih pita koji broj nosiš, on kaže 44, prodavac mu sa police izvadi broj 45 - zato što mora da ima više prostora, nosiće bar dva para čarapa ispod, ovaj to nazuje, prodavac mu zategne kopče na prvi klik, ovaj kaže super zato što je cipela preudobna (2 broja veća i nezategnuta) i svi srećni i zadovoljni - kupac u ovom slučaju će sigurno dobiti udobnu cipelu i ne može istu reklamirati.
Između postoji dosta kategorija kupaca ali na drugoj skali imaš i one koji znaju o čemu pričaju, i znaju tačno šta im treba, i njima prodavci moraju posvetiti vremena, a to znači da ih saslušaju, pronađu ono što im treba, iz glave, papira, kataloga ili Interneta. Ako se sa njima krene u stilu to što tražiš je sviranje k**ca i gledanje dlake u jajetu takav ćeš tretman će radnja i dobiti - taj "znalac" će napraviti lošu reklamu pošto njemu veruje velik broj skijaša.

Dakle, ne može prodavac prodavati svakome isto. A trebalo bi svakome da se da pažnja, ali kao što je neko gore rekao već, da je prodavac stručnjak ne bi bio prodavac...

I za kraj, bez ljutnje dzoninho, znamo da si bio na obuci, i da radiš kao prodavac, serviser i sl. i da si sada "sa druge strane" skijanja. 99% ljudi sa foruma nisu profesionalno "upetljani" nego uživaju u sportu, ti si sada profesionalno u tome i moraš*imati sluha i za drugu stranu. Dakle, samo lagano ;).

dzoninho
17.12.2013, 14:49
Ajde ovako, sledeci put samo kad nesto pokusas da uporedis, procitaj pazljivo moj post. U postu 72 sam rekao 5 godina po 30 novih modela, nemoguce je upamtiti. U postu 77 sam rekao da za aktuelne modele u radnji znam 90 posto podataka, naravno osnovnih, mislim na flex, sirinu stopala... Podatak koji je Grimani napomenuo nema u katalogu, danas sam pogledao, zato sam rekao da je nemoguce toliko podataka imati u glavi. Naravno da za nesto sto ne znas uvek pogledas katalog.

Sto se drugog dela price tice, za velike pancerice, da prodavci namerno daju velike cipele, na sajmu to moze da se desi, u radnji tesko. Kad kazem radnji, pricam samo u svoje ime, ne pricam o drugim radnjama ali verujem da ni tamo to ne bi smelo da se desava i verujem da je tako.

Ja razliku izmedju nekog ko je znalac i nekog ko nije, ne gledam u tome koliko je literature na internetu procitao vec koliko je neko u praksi mogao to da primeni. Sto se tice mog pogleda, sada se promenio samo u smislu da imam mnogo vise prilike da razgovaram o ovome sa ljudima koje osim teoretskog, imaju i mnogo prekticnog znanja. Pocevsi od servisera, do bivsih takmicara, aktuelnih takmicara i slicno. I naravno prednost u tome sto imam priliku da vidim jako sirok spektar opreme...

zloglasni
17.12.2013, 17:15

Najbolje je da vas neko snimi izbliza ( gopro ili slicne action camere su idealne za te stvari ) i kad sebe budete videli izbliza mnoge stvari ce vam biti jasnije.Budite spremni i na razocarenje jer sam gotovo 100% siguran da vam se nece svideti kako izgledate na ekranu tj da je nivo skijaskog umeca nizi od onoga sto se mislili.Nemoj da vas to obeshrabi vec natrag u laboratoriju:sm022:

nidza
17.12.2013, 17:27
GoPro ili slična alternativa je rešenje, ili instruktora od poverenja pod ruku.

Elem, da se vratimo na temu.

Moguće je da sam našao savršenu skiju, i to tako što sam kupio juče, a danas skijao ceo dan, na nečemu što zapravo nikad nisam ni tražio do sad. Obično sam jurio kratke skije, spore, mekše, široke pod stopalom. Sad sam uzeo malo dužu skiju, usku, veoma tvrdu. Mislio sam uvek da volim kratke zavoje, a u stvari sam radijus uvek razvlačio sa kraja na kraj staze, kad god bi uslovi dozvoljavali. Izgleda da je to - to.

U pitanju je Head Supershape i.Speed. Dužina 170cm. Nova. Milina i lepi žmarci poštovanja prema ozbiljnoj skiji kad god se spuste brile I krene niz stazu.

zloglasni
17.12.2013, 17:49
Evo par licnih saveta kojih mozete a i ne morate da usvojite pri kupovini skije:

- Kupujte proslogodisnje modele ( u 90% slucajeva samo je farba promenjena,naravno svakih par godina pojave se neke znacajnije promene ali to moze da saceka sledece leto)

- Kupujte skije namenjene uslovima u kojima provodite najvise vremena.( vecinu skija je moguce proterati svuda samo je pitanje uz koliko muke ) .Ako vam se zadese uslovi koji su drasticno drugaciji od namene vase skije IZNAJMITE taj dan ili naredna dva dana skije prikladnu tim uslovima.

- Kod citanja recenzija na netu imajte na umu da su to sve individualna zapazanja u koje je dobrano upleten i marketing.Odradite meta analysis od bar 10-ak razlicitih testova i vidite koji modeli se provlace po svim ili vecini listi i to moze da vam posluzi kao polazna tacka u odabiru.

- Ako ste svestrani skijas i ako ste u mogucnosti kupite dva para skija i bice mnogo manje glavobolje jer koncept jedna skija za sve uslove dolazi uz mnogo kompromisa

Think SNOW

zloglasni
17.12.2013, 17:52
GoPro ili slična alternativa je rešenje, ili instruktora od poverenja pod ruku.

Elem, da se vratimo na temu.

Moguće je da sam našao savršenu skiju, i to tako što sam kupio juče, a danas skijao ceo dan, na nečemu što zapravo nikad nisam ni tražio do sad. Obično sam jurio kratke skije, spore, mekše, široke pod stopalom. Sad sam uzeo malo dužu skiju, usku, veoma tvrdu. Mislio sam uvek da volim kratke zavoje, a u stvari sam radijus uvek razvlačio sa kraja na kraj staze, kad god bi uslovi dozvoljavali. Izgleda da je to - to.

U pitanju je Head Supershape i.Speed. Dužina 170cm. Nova. Milina i lepi žmarci poštovanja prema ozbiljnoj skiji kad god se spuste brile I krene niz stazu.

Ja jos nisam sreo nekoga da mu se SUPER SHAPE nije svideo.Odlicna skija za Front Side

DRAGON
17.12.2013, 18:30
I ja sam prvi put ovog vikenda probao mog novog polovnog Supershapea. Mnogo dobra skija, lagana za voznju, ne umara mnogo, a opet daje sigurnost...stvarno sam zadovoljan.

alexapi32
17.12.2013, 18:51
Iz koje godine da gleda neko ko kupuje Head skije, koliko je najstarije sto se moze ici a da ima skija slicne performanse kao noviji modeli?
Kad je doslo do nekih (bitnijih) promena?

Sinisha
17.12.2013, 19:29
I ja sam prvi put ovog vikenda probao mog novog polovnog Supershapea. Mnogo dobra skija, lagana za voznju, ne umara mnogo, a opet daje sigurnost...stvarno sam zadovoljan.
Koji si supershape uzeo ?
Ja sam sa Edinom prosli vikend oprasio novokupljene nordika firearrow74, na blagim stazama najveca razlika u odnosu na duzu veleslalomsku skiju u manjoj fizickoj zahtevnosti za skijasa. Cekam neki sneg na Kopu ili Jahorini, pa da je stvarno probam na nekoj strmijoj stazi...

DRAGON
17.12.2013, 20:32
Ovo je Supershape 2009/2010. Problem je samo naci skiju u dobrom stanju, ja sam imao srece jer je bila jako malo na snegu. Bukvalno je kao nova. Zasto bas ovaj? Na preporuku drugara koji je razne Supershapove vozio i bas ovaj mu je najvise legao jer je za nijansu meksi.

Nisam je isprobavao na zahtevnijim stazama, ali sam primetio da na ledu ne drzi kao moj Volkl, ali je to do toga sto nisam stigao da odradim servis. Idem uskoro na Kop, pa cemo videti.

http://s27.postimg.org/wha0em5w3/999643_10202629558128818_1647224951_n.jpg (http://postimage.org/)

alexapi32
17.12.2013, 20:35
Sta mislite o ovom Supershape-u? http://goo.gl/0dYbkl

magic
17.12.2013, 20:58
Evo par licnih saveta kojih mozete a i ne morate da usvojite pri kupovini skije:

- Kupujte proslogodisnje modele ( u 90% slucajeva samo je farba promenjena,naravno svakih par godina pojave se neke znacajnije promene ali to moze da saceka sledece leto)

- Kupujte skije namenjene uslovima u kojima provodite najvise vremena.( vecinu skija je moguce proterati svuda samo je pitanje uz koliko muke ) .Ako vam se zadese uslovi koji su drasticno drugaciji od namene vase skije IZNAJMITE taj dan ili naredna dva dana skije prikladnu tim uslovima.

- Kod citanja recenzija na netu imajte na umu da su to sve individualna zapazanja u koje je dobrano upleten i marketing.Odradite meta analysis od bar 10-ak razlicitih testova i vidite koji modeli se provlace po svim ili vecini listi i to moze da vam posluzi kao polazna tacka u odabiru.

- Ako ste svestrani skijas i ako ste u mogucnosti kupite dva para skija i bice mnogo manje glavobolje jer koncept jedna skija za sve uslove dolazi uz mnogo kompromisa

Think SNOW

+1 za sve gore napisano

striker74
17.12.2013, 21:08
+2 :dziveli:

svesifre
17.12.2013, 21:32
+3 :ski::ski::ski:

jopopo
17.12.2013, 22:27
Najbolje je da vas neko snimi izbliza ( gopro ili slicne action camere su idealne za te stvari ) i kad sebe budete videli izbliza mnoge stvari ce vam biti jasnije.Budite spremni i na razocarenje jer sam gotovo 100% siguran da vam se nece svideti kako izgledate na ekranu tj da je nivo skijaskog umeca nizi od onoga sto se mislili.Nemoj da vas to obeshrabi vec natrag u laboratoriju:sm022:
To sam i radio i znam kako izgledam :) Nisam izložio situaciju precizno: ja smatram da skijam solidno a svi kažu da skijam odlično pa u tom smislu imam dilemu. Pokazivao sam snimke nekim instruktorima i ne mogu da procene, kažu da izbliza to mnogo bolje vide. Situacija kod mene je da ja skijam uglavnom pravo niz brdo, slalom, kratke zaokrete i tada imam "sedeći" položaj i to vozim 70% dnevne vožnje (i svi bi tu da me ispravljaju), ostalih 20% vozim karving i tu svi konstatuju da je ok jer imam pravilan položaj i stil dok ostalih 10% su one prelazne vožnje i tada mi je stil katastrofa :) Nekako se opustim i izgubim onaj pravilan položaj (a i noge zabole, pa se malo odmaram i baš me briga).

Što se tiče Hed superšejpa, ja sam prvi put vozio tu skiju 2009 godine (VIP renta, model 2009) i tada se razduševio (možda sam i pisao o tome jednom, vozio ceo dan slalom između zastavica i obarao rekorde :) ) kada sam shvatio šta tvrda skija donosi a vozio sam i aprila ove godine model 2012 (takođe renta) i nisam uvideo neku razliku.

Znači, za savete, +4 :ski:

zloglasni
20.12.2013, 21:07
Iprobao sam juce novopazarene Blizzard Bonafide pa reko da vam prenesem zapazanje.

*u odnosu na slalom jurilice ( FiSH RC4 WC SC) :

- Pola kg lakse iako su 22 cm duze
- Drasticno mekse
- Otprilike upola manji rebound energy ( ne znam kako se to kod nas klasifikuje )
- Mnogo manje umaraju

* Dodatna zapazanja :

- vrlo stabilne pri vecima brzinama,nema klepetanja vrhova
- sasvim solidno drze na ledu

Nisam imao prilike da ih testiram u uslovima za koje sam ih kupio ( izvozen sneg , male grbe i powder ) tako da cu odraditi update post-a uskoro nadam se :sm019:

Napomena:

Poredjnje je fischerom je cisto informativno sobzirom da ova dva modela imaju totalno drugaciju namenu.

magic
22.12.2013, 20:43
Zloglasni hvala na informacijama, upravo isto to ocekujem i ja od Mantre. Oduce nedelje montiram vezove i pravac Kop :).

Dejan9
26.12.2013, 16:32
Jel imao neko iskustva sa Elan Amphibio 78 Ti Fusion, ili nekim slicnim modelim Amphibio...vidim ih ovih dana na Kopaoniku pa me zainteresovale

nidza
26.12.2013, 17:49
Amphibio su dojajne skije. Na testovima su te široke u samom vrhu.

Do skoro sam vozio 12icu, fenomenalna skija. Meni je problem jedini bio što sam uzeo prekratku skiju za tešku guzicu, a volim oštro da peglam.

magic
18.01.2014, 21:54
Upravo se vratio sa Kopa i skijanja (ako se to moze tako nazvati u datim uslovima) pa reko da vam prenesem moje utiske o Mantri. Nazalost samo sam 2 puta na "sneg" izvezao Mantru vise zbog toga da kazem da sam je probao nego zato sto su bili pravi uslovi za nju. Vise je to bilo da je uporedim sa AC3 nego nesto drugo ...

Pa ukratko, manje okretna od AC3, podjednako stabilna kao AC3, iznenadjujuce dobra za karving, malo slabija na ledu od AC3. Nazalost vestacki sneg je cisto sr... jer to ustvari i nije sneg nego zaledjene micro kapljice vode, niti moze da se utaba a kada se razbuca je kao da skijas kroz secer, a da ne kazem nasta to lici na +14C ...

Zadnjih par dana su me nesto i moje cipele zezale (Nordica The Beast), dal od prevelike temperature, dal od starosti (osma sezona), dal od svog onog hodanja po asfaltu, maksimalno zategnuta a ponasala se drugacije svaki dan i skripi sve u 16 ...

Nazalost nisam bio od neke pomoci ali je tu makar prvi utisak koji je s obzirom na okolnosti svakako pozitivan.

dzoninho
18.01.2014, 22:06
Amphibio su dojajne skije. Na testovima su te široke u samom vrhu.

Do skoro sam vozio 12icu, fenomenalna skija. Meni je problem jedini bio što sam uzeo prekratku skiju za tešku guzicu, a volim oštro da peglam.

Nadam se da cu uspeti da nadjem snimak, tj nadam se da je snimnjen komentar mog najboljeg druga koji vozi Elan Amphibio 82 XTi i sa kojom je bio da kazem zadovoljan, sve dok nije probao nesto drugo... Inace, probao je skiju za klasu meksu od te 82 XTi a komentar se cuje na snimku, naci cu ga samo da prodje slava...

stekan
19.01.2014, 15:51
Napokon napisah recenziju za skiju zbog koje pokrenuh ovu temu: Rossignol Soul 7 (http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=8068). Da živim na zapadnoj obali US&A, ovo bi za mene sigurno bila savršena skija. Na skijalištima koja obilazim ipak je savršena skija za mene Nordica Fire Arrow 74 dužine 172 cm. Par ljudi je proteklih dana testiralo nove Head i.Magnum i Fischer Progressor 900 Ti (InterSportova verzija), ali kad sam im posudio Fire Arrow ostali su bez teksta. Recenzija slijedi ovih dana.

sasacg
19.01.2014, 16:22
Nije ti kratka skija od 172 na 202cm visine? Inace vrhunska recenzija za Soul :ok:

magic
19.01.2014, 16:58
Mislim da je, barem sto se tice vremenskih uslova, ova "zima" krajnje specificna i da je kolicina vestackog snega neuobicajeno velika. Sve to pomesano sa krajnje visokim temperaturama (npr. +4 na vrhu Pancica maltene svaki dan) je dovelo do toga da se skije ponasaju sasvim drugacije nego inace. Na Kopu je u zadnjih mesec dana palo samo 2cm snega (tek pre 4 dana!!!) i vec je to napravilo ogromnu razliku, steta trajalo je jako kratko. Tog dana kada je pao svez sneg nazalost nisam isterao Mantru ali je to i na AC3 bilo jedno ogromno olaksanje.

Ono sto je mene fasciniralo kod Mantre je brzina tranzicije sa kantne na kantnu za skiju sirine 98mm po skroz tvrdoj stazi, kao i stabilnost pri vecim brzinama. Svakako sledi detaljna recenzija cim uslovi budu iole normalniji.

Na prolece svakako planiram zamenu AC3 sa Fire Arrow 84 EVO EDT :cool: ...

stekan
19.01.2014, 17:54
Nije ti kratka skija od 172 na 202cm visine?

Kad sam ih uzimao na ExpoZim-u dvojica momaka su me ubjeđivali da mi je to kratka dužina. Nije ni najmanje. Skija se sa mojih 94 kg nosi bez problema (moju visinu i onako ne vidi). Razmišljao sam ranije o dužini 180 cm, ali me je odbio radijus od 16 m. Već sam tada imao Soul sa radijusom 18 m i htio sam nešto sa manjim radijusom.

Izbor skija prema visini skijaša je prastara trgovačka "tehnologija". Zamisli trgovca u InterSportu koji te pita koliko dugo skijaš, koju tehniku koristiš, kakve zavoje voliš, koliko brzo skijaš, gdje skijaš, koliko si težak... Lakše je: "Do nosa su - taman su ti". I svima tako.

sasacg
19.01.2014, 18:15
To je istina :) Pitao sam iz razloga jer je moj Progressor 900 duzine 175cm i sasvim mi odgovara na mojih 198cm i 108kg ;)

nidza
19.01.2014, 18:19
Ima neka formula o visini i težini, plus naravno afiniteti. Neki proizvođači imaju u garanciji ograničenje da ne priznaju garanciju ako nije odgovarajuća skija za skijaša.

Ja se, inače, lično slažem sa tobom. Do pre mesec dana sam nekoliko godina skijao na 160cm slalom skijama, na visinu od 184. Sad sam na 170cm skiji i više mi odgovara, ali otežao sam i znatno oštrije skijam.

Ima veze i sa tipom skije. Žestoka i dugačka skija ozbiljan fidbek vraća na skijaša. To nekad može zeznuto da bude rekreativcu koji skija čitav dan.

Sinisha
19.01.2014, 19:34
Kad sam ih uzimao na ExpoZim-u dvojica momaka su me ubjeđivali da mi je to kratka dužina. Nije ni najmanje. Skija se sa mojih 94 kg nosi bez problema (moju visinu i onako ne vidi). Razmišljao sam ranije o dužini 180 cm, ali me je odbio radijus od 16 m. Već sam tada imao Soul sa radijusom 18 m i htio sam nešto sa manjim radijusom.

Imam Fire Arrow 74 dužine 172 cm, pa slucajno znam da ih i ti imas, jer sam ih kupio malo posle tebe na istom mestu :).
I bas sam zainteresovan da cujem tvoje impresije. Ja sam visok 190cm, 100kg tezak, licno bih uzeo duze da ih je bilo, posebno sto imaju mali twin tip.

Ja sam ih izvezao na stazu samo dva puta, oba puta je to bila cista vestacka podloga, manje vise led, preko prasak, na kopu i torniku.
Nedovoljno dobri uslovi i prekratko skijanje da se izvede neki ozbiljan zakljucak o skiji.

Ono sto me je pozitivno iznenadilo, s obzirom na njihovu duzinu, je brzina kojom mogu da se poteraju. I nisam primetio velike vibracije kao sto je neko naveo u nekom testu koji sam citao.
Ono sto mi za sada nedostaje je tzv. rebound ili elasticni odbitak. Volim da nategnem skije do ivice i da me lansiraju u novi zavoj. Opet vozio sam ih po ledenoj podlozi...

svesifre
19.01.2014, 22:05
Skija se sa mojih 94 kg nosi bez problema (moju visinu i onako ne vidi).
Tijelo skijaša od vrha glave/kacige do dna pancerice predstavlja polugu, a tvoja visina je ujedno i dužina te poluge, tako da sila koju proizvodiš na vezovima nije ni blizu ista ako ti se glava završava na 2m od zemlje i recimo 1,7m, a da u oba slučaja imaš recimo 94kg.
Tako da skija ipak "vidi" visinu skijaša.
Ovo su inače osnovni zakoni fizike, a neki su na njima planirali pomeriti i samu planetu Zemlju, ali srećom nisu uspjeli naći dovoljno dugu polugu, a ni oslonac.
Sve ovo naravno ne osporava da je moguće vrhunski skijati na 172 i sa 2m.

stekan
19.01.2014, 22:13
Tijelo skijaša od vrha glave/kacige do dna pancerice predstavlja polugu, a tvoja visina je ujedno i dužina te poluge, tako da sila koju proizvodiš na vezovima nije ni blizu ista ako ti se glava završava na 2m od zemlje i recimo 1,7m, a da u oba slučaja imaš recimo 94kg.
Tako da skija ipak "vidi" visinu skijaša.
Ovo su inače osnovni zakoni fizike, a neki su na njima planirali pomeriti i samu planetu Zemlju, ali srećom nisu uspjeli naći dovoljno dugu polugu, a ni oslonac.

Jedina razlika je što ja mogu svojim dugačkim nogama da razmaknem skije više od drugih. Dužina poluge je nebitna ako sila djeluje duž ose te poluge, što je ovdje slučaj. Mašinstvo sam diplomirao 1987-me, a tamo se ponešto uči o fizici, statici, dinamici i polugama.

svesifre
19.01.2014, 23:35
Jedina razlika je što ja mogu svojim dugačkim nogama da razmaknem skije više od drugih. Dužina poluge je nebitna ako sila djeluje duž ose te poluge, što je ovdje slučaj. Mašinstvo sam diplomirao 1987-me, a tamo se ponešto uči o fizici, statici, dinamici i polugama.
Čestitam na diplomi, ali...
Sila ne djeluje uvijek samo duž ose. Ustvari, ona djeluje samo duž ose u slučaju kada čekaš u redu za žicu i to ako je podloga ispod tebe pod nagibom 0 :-). Ali, ako si na padini, a obično se na takvim delovima skija, mora, ali MORA doći do razlaganja sila na bar dvije ose, u realnom slučaju tri.
Po teoriji da sila djeluje samo duž ose flex pancerica je nebitan. Mogao bi čak i da skijaš samo u termo čarapama, da ti ne bude hladno.
Davno je bila '87.

jopopo
20.01.2014, 00:00
Pokušavam da shvatim sve ove teorije o skijama i performansama i nikako mi ne ide: probao sam par puta prethodnih godina i ja razne skije i meni sve "one" ujutru/prepodne po upeglanim stazama idu dobro/korektno. Nikada ne umem da ocenim kako "praštaju" ili ne, da li su stabilne u zavojima ili ne, jer nikada nisam pao ili preterano izgubio balans, uvek vozim neku drugu stazu ili drugačiji je sneg, uslovi uopšte. Samo vidim da li vibriraju ili ne pri brzinama preko 60km/h. Jasno je da što se duže vozi staze su grbavije, noge i telo je umornije, menja se situacija, utisci nisu objektivni.

Meni lično su bitne sve stvari:
- da mogu u 3 popodne, posle 6 sati skijanja, da lako razbijem hupser kada ga napadnem pod uglom pri brzini
- da skija ne vibrira kada skačem (ne bukvalno) i direktno napadam i gazim hupsere (takođe u 3 popodne)

Koliko sam shvatio, za ovo mi treba bilo koja tvrda skija, kondicija (imam) i jake noge (i to imam) :)

stekan
20.01.2014, 07:41
@Jopopo, imali smo priliku na Gerlitzenu testirati nove skije iz trgovine koja je na stazi (hvala Adi), i kad u roku od dva sata voziš npr. i.Magnum, Progressor 900 i Fire Arrow 74, vrlo lako se stekne utisak šta ti više, a šta manje odgovara.

@Svesifre, takođe se probaju i različite dužine skija, pa se čovjek odluči za ono šta mu odgovara, bez obzira na razlaganje vektora. Ključni element za uređenu stazu je radijus, a za neuređenu širina struka. Par centimetara dužine može biti bitno u nekim drugim situacijama (mada kažu da dužina nije bitna), ali osnovni problem je što dužina skije nosi i veći radijus. Bez problema sam vozio i skije od 156 cm, ali je osnovni problem bio radijus od 11 m koji pri velikoj brzini u širokim zavojima ne pruža previše sigurnosti tj. stabilnosti.

jopopo
20.01.2014, 08:59
@stekan
To da, to je u redu, tako i treba, više sam se referencirao na komentare tipa: prošle godine sam vozio ovo a u decembru ovo a pre dve godine ono a sutra ću ovo... To su totalno nepouzdane i subjektivne informacije. Pa čak i prekjuče ovo, juče ono, danas ovo... Ili prepodne ovo, popodne ovo. Tu prateći i postojeći uslovi nisu objektivni.

I da, nije topic, ali svaka čast na poslednjem testu za Rosi! ;)

stekan
20.01.2014, 20:22
Thanks jopopo.

Evo i recenzije savršene skije: http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?p=89099

gevara
20.01.2014, 20:41
Stevo, 'oš dati krug :D?

stekan
20.01.2014, 20:47
Stevo, 'oš dati krug :D?

Samo po snijegu!

gevara
20.01.2014, 21:00
Aj' dobro, mislio sam i malo "pronosati" po gradu :).

Sinisha
20.01.2014, 21:26
Odlican test. Pridruzicu se sa svojim upisom o istim skijama posle skijanja.
Ono sto u prethodnom postu nisam napisao, a ti si lepo apostrofirao u testu, je da skije leze na nogama kao salivene i nije potrebno magistrirati u teretani da bi mogli da ih vozite ceo dan punom parom.

trendo
21.01.2014, 23:33
Izgleda da savrsena skija nije 'one ski quiver' vec 'two ski quiver'
bar za naseg dela Europe, a i malo njihovog dela.

Da li to znaci da sveti gral ne postoi ????

magic
24.01.2014, 10:31
Ja sam i dalje u potrazi za savrsenom skijom i kao sto neko rece jako, jako je tesko da to bude samo jedan par koji moze da radi ama bas sve.

Ja cu za vikend imati priliku da prosirim znacajno svoje vidike jer su mi momci iz outdoorsports.rs krajnje ljubazno ponudili 2 para skija za demo ovaj vikend. Radi se o Blizzard Magnum 8.0 Ti S od 172cm i Nordica Dobermann Spitfire EVO EDT od 176cm.

Dok sam mislio tj. verovao da je sve moguce strpati u jednu skiju vec vise puta spomenuta sa moje strane Nordica Fire Arrow 84 EVO EDT je bila u vrhu liste, medjutim sada kada imam i Mantru razmisljanja su otisla u smeru da mozda i nesto uze u struku ne bi bilo lose.

Na Kopu upravo sada pada sneg i padace i sutra ceo dan tako da ce ga biti dovoljno za iole normalnije uslove na stazi. Znaci sutra, u subotu, prvo Blizzard a onda u nedelju na -10 Nordica. U ponedeljak recenzija!

magic
26.01.2014, 22:32
Uf kakav vikend! Upravo se vratio sa Kopa pun utisaka. U petak je napokon pao sneg tako da su uslovi bili pa skoro normalni. Danas -14, staza utabana i tvrda kao kamen!

Stvarno su mi se neverovatno prosilirili vidici. Mislim da sam skapirao sve prednosti i mane raznih oblika skija koje se danas mogu kupiti i da sve to stvarno u praksi i funkcionise! Nadam se jos da cu ove sezone uspeti da probam i neku full rocker skiju i da ce Mantra dobiti sansu da se pokazei u dubokom snegu.

Hm, naci jedan par skija koji moze da radi sve - jako, jaaako tesko. Duboki sneg trazi specificnu skiju (to svi znamo) dok jako tvrda staza trazi usku i full camber skiju. Ako izuzmemo ta 2 ekstrema ono gde vecina nas ipak provodi vreme je na stazama koje su pre podne uredjene a kako dan prolazi postaju razrovanije i mekse.

Da bi ova tema zadrzala neki smisao trebala bi ipak da izuzme 2 gore navedena ekstrema (duboki sneg i jako tvrdu stazu) i da se fokusira na onu sredinu gde 90% skijasa provodi najvise vremena i da pokusa da pomogne svakome da shvati koja je to savrsena skija za njega u zavisnosti od afiniteta i nivoa znanja.

Veceras sam preumoran za ozbiljno pisanje ali svakako ocekujte kompletnu recenziju i za Blizzard i za Nordicu.

plageton
27.01.2014, 00:12
Šta smo zaključili o toj dasci?
http://http://www.torontolife.com/wp-content/uploads/2011/11/gift11_skis1.jpg

http://www.torontolife.com/wp-content/uploads/2011/11/gift11_skis1.jpg

Ne sećam se da sam naišao na nešto o njojZI a nije da ne privlači pažnju. Kada se pojavila pre 3-4 godine delovala je futuristički a sada vidim da je u radnjama daju u trećinu cene.

Edit: Da li ja to ne mogu da prikačim sliku ili samo ne mogu da je vidim?

dzoninho
27.01.2014, 00:17
ni ja ne vidim sliku...

stekan
27.01.2014, 07:23
BBR izgleda drugačije samo zbog nepotrebno produženog vrha skije.

Milos011
27.01.2014, 12:01
Ja sam probao BBR (nov model) u novembru na testu na Moltaleru.

Skija mi je baš "legla". Staze su bile dobro razvaljene zbog svežeg snega koji je padao ceo prethodni dan. Sa ovom skijom to nisam osetio. Ne mogu da pišem neku sadržajniju recenziju jer sam je vozio svega 2 sata, ali prvi utisak mi je bio sjajan. Upravljiva i laka za vožnju.

magic
27.01.2014, 23:10
Ovako izgleda pocetak jednog savrsenog vikenda!

http://i192.photobucket.com/albums/z305/magicularis/DSC_0184.jpg

Blizzard Magnum 8.0 Ti S je, barem meni, ubola zlatnu sredinu jer savrseno pokriva minimum 80% uslova na stazi na koje nailazimo tokom citave sezone.

Nije savrsena na jako tvrdoj podlozi, a koja skija sa rockerom pa jeste? Nisam je probao ni u dubokom snegu jer ga nije ni bilo, mada bi i to verovatno bilo cisto gubljenje vremena.

Ako ste napredni rekreativac i ne zelite da imate vise od jednog para skija, uglavnom skijate po ne previse tvrdim i relativno ne uredjenim stazama, duboki sneg vas mnogo ne zanima i radije odete sa drustvom na pice umesto u teretanu onda bi upravo ova skija mogla da bude bas ona prava, savrsena za vas!

Evo obecane recenzije http://skijanje.rs/forum/showthread.php?t=8094

lijadjo
28.01.2014, 00:18
magic jesi li isterao mantru iz garaze?

magic
28.01.2014, 12:43
Nazalost jos uvek nisam iako je narocito prethodne subote imalo smisla to uraditi. No kako sam i Magnum i Spitfire dobio samo za prosli vikend nije bilo vremena i za Mantru.

No Mantra ce biti na stazi ovaj vikend a bice narocito zanimljivo u nedelju kada se ocekuju nove znacajne padavine!

Svakako ocekuj detaljnu recenziju u ponedeljak-utorak iduce nedelje.

Sinisha
28.01.2014, 12:47
Kakv je utisak na tebe ostavio Spitfire ?

magic
28.01.2014, 13:18
Veceras pisem kompletnu recenziju.

magic
28.01.2014, 22:15
Stiglo "veceras" :sm004:

http://skijanje.rs/forum/showthread.php?t=8097

furious
30.01.2014, 12:13
Ja sam probao BBR (nov model) u novembru na testu na Moltaleru.

Skija mi je baš "legla". Staze su bile dobro razvaljene zbog svežeg snega koji je padao ceo prethodni dan. Sa ovom skijom to nisam osetio. Ne mogu da pišem neku sadržajniju recenziju jer sam je vozio svega 2 sata, ali prvi utisak mi je bio sjajan. Upravljiva i laka za vožnju.

koju 7.9 ili 8.9?

Milos011
31.01.2014, 11:14
koju 7.9 ili 8.9?

Nemam pojma... ako je u pitanju širina struka (79) onda je 7.9.

furious
31.01.2014, 11:19
ja sam je rentao jedan dan da probam (7.9) pokazale se bas bas dobro,na snizenju je u beosportu 21.700 al bez vezova vez 11hilj sto mu dodje nekih 33hilj ne znam.... uzeo bih je al mozda bolje da sacekam sredinu februara pa da checkiram planet bike,intersport mozda bude nekih boljih skija do 35 hiljada

magic
21.02.2014, 11:10
Nazalost jos uvek nisam iako je narocito prethodne subote imalo smisla to uraditi. No kako sam i Magnum i Spitfire dobio samo za prosli vikend nije bilo vremena i za Mantru.

No Mantra ce biti na stazi ovaj vikend a bice narocito zanimljivo u nedelju kada se ocekuju nove znacajne padavine!

Svakako ocekuj detaljnu recenziju u ponedeljak-utorak iduce nedelje.

Nije da me mrzi da pisem, naprotiv, ali NAZALOST Mantru sam samo jednom isterao na stazu i to jako kratko (manje od sat vremena) i to u uslovima koji uopste tog dana nisu bili za nju. Zato nista i ne pisem.

Mogu samo par stvari da kazem a to je:
- sirina od 98mm po tvrdoj stazi se i te kako oseti, potrebno je vise vremena da skija predje sa kantne na kantnu.
- carving bez problema, lepi siroki zavoji su pravo uzivanje
- ipak se oseca inertnost (R24.2) pa me to malo brine kako to izgleda sa velikom guzvom na stazi

U budzetu mi se neplanirano otvorilo 500E :ski:, a vise ne mogu da se bukvalno "bijem" sa AC3 i sada sam stvarno u problemu sta mi je pametno uzeti.

Blizzard Magnum me je odusevio i prava je steta sto tog dana nisam mogao da probam i Mantru pa da vidim kako se ona ponasa u tim nekim uobicajenim uslovima, mislio sam bice prilike.

Sdruge strane nikada do sada nisam imao i neku SL trkalicu a Nordica mi se jako, jako svidja, ili mozda nesto drugo ili :sm006:, a cene nikad bolje ...

E da mi je neko rekao da ce sezona biti ovakva, meteo(ast)rolozi i njihova najhladnija zima :bootyshak!

alexapi32
21.02.2014, 13:37
Probaj ako nekad imas priliku Head supershape (crveni onaj) ako te interesuje SL i okretnost, a i hupseri su no problem :)

magic
10.12.2014, 19:14
Cekajuci Godoa tj. da napokon padne sneg ubijam vreme na netu citajuci i gledajuci recenzije skija za sezonu 14/15 i naidjoh na nesto sto mnogi mozda vec znaju ali nisam ranije video da je pomenuto na forumu pa reko ajde da okacim.

U pitanju je skifinder od Ski Canada Testa: http://www.skifinder.com/

A zasto to kacim u ovaj topic? Pa zato sto kada vidim pitanja raznih ljudi tipa "sta mislite o ovoj skiji?" ili slicno retko ko pomene svoju tezinu, stil skijanja, fizicku kondiciju, tip staze po kojem voli da skija itd. a sve to ustvari definise da li je neka skija dobra za nekog ili nije. Posto ovaj skifinder trazi da se svi ti podaci ubace bice lakse da barem razumete u kom smeru treba da gledate vec ako trazite tu jednu "savrsenu skiju" za vas.

Lepa stvar kod ove alatke je sto mozete da dobijete rezultat i za modele iz prethodnih godina i tako mozda napravite neki dobar deal, i eto stvarno "savrsene skije"!

sev
10.12.2014, 19:45
Stoji sve što si napisao, samo što ova aplikacija daje malo čudne, da ne kažem i smešne, rezultate ;)

Grazer
10.12.2014, 21:32
U pitanju je skifinder od Ski Canada Testa: http://www.skifinder.com/

!

Preporucio mi je skiju koju trenutno imam :yay:

magic
10.12.2014, 23:26
Stoji sve što si napisao, samo što ova aplikacija daje malo čudne, da ne kažem i smešne, rezultate ;)

Ja sve sto sam ubacivao za mene je imalo smisla, proveri da nisi greskom stavio "female" pa da ti onda izbacuje cudne rezultate.

Ima na njihovom sajtu i kompletna test ekipa sa sve njihovim tezinama, visinama, stilom skijanja itd. Stvarno respect kada vidite nivo i klasu ljudi koje su angazovali za test.

Ja sam u potrazi za jednom skijom koja bi "topila sneg" po tvrdjoj podlozi prakticno full camber profila a da joj je radijus nesto izmedju SL i GS, i vrlo sam zadovoljan onim sto mi je preporuceno, prakticno nesto sto sam i sam vec bio uzeo na nisan!

vjevr
11.12.2014, 00:27
ocigledno je da imaju afilijaciju sa nekim firmama kao sto su head ili k2... manje poznate ski firme vrvtno nisu istestirani sa istom ekipom... ima bias negde tu sigurno

bezbi
11.12.2014, 09:26
Sajt radi savrseno, druga je stvar sto recimo ja kao rekreativac od 80kg napisem da imam 110 i da sam ekspert, da cu da skijam po ledu itd, sto nista nije tacno i naravno izbaci mi Voliki uvo sl :)

Naravno ispod izbaci i ostale rezultate iz te kategodije, nepogresivo je izabrao sve race skije. Radi savrseno nema sta

Grimani
11.12.2014, 09:38
interesuje me sta se podrazumeva pod heavy weight skier i light weight skier|? :D

skiman
11.12.2014, 11:17
:sm011:Nema me nikakao u nikakvim kombinacijama.....jednostavno pravih GS skija nema....al dobro može poslužiti nekome, ako je pošten....:smoke:

Misk0
11.12.2014, 11:36
interesuje me sta se podrazumeva pod heavy weight skier i light weight skier|? :D

Mislim da je to tezinski ali sad da li je heavy weight preko 100, 120 ili 150kg, ne znam. Ipak je to severna amerika :sm004:

Grimani
11.12.2014, 12:08
Mislim da je to tezinski ali sad da li je heavy weight preko 100, 120 ili 150kg, ne znam. Ipak je to severna amerika :sm004:
Naravno a je tezina ali to sto kazes pod kojim opsegom :)

magic
11.12.2014, 20:00
Meni je bilo logicno da skala ide do 120kg a da je sredina na verovatno nekih 85kg sto bi trebao da bude prosek za Severnu Ameriku.

No cisto radi experimenta covek moze da se poigra sa skalama i vidi kako alatka u tom slucaju daje preporuku.

FreeRider
11.12.2014, 23:37
Planiram da kupim nove skije , i vjerovatno ce to biti Elanov model Morpheo 6.
Skiije koje sada imam su takodje Elanove i 176cm su duge. Od modela Morpheo i,maju samo 168cm u radnji . Da li da uzmem tu skiju obzirom da sam visok 190cm , ili da cekam da u februaru dodje 176cm ?
Molio bih nekog od kolega sa foruma koji skija ili je skijao sa skijama 20+ cm kracim od njegove visine da meosavjetuje i prenese svoje iskustvo.

vjevr
12.12.2014, 00:10
s obzirom da je rocker ja bi reko da je 176cm mnogo prekratko... posebno ako bolje skijate. za 190 cm i rocker uzeo bi najkrace od 185

Sinisha
12.12.2014, 00:15
To je individualna stvar. Imam istu visinu kao ti i ja bih isao na duze od 168, ali tu nema pravila. Zavisi naravno i od tezine skijasa. I toga gde i kako ces da ih vozis.

Vidjao sam ljude vise od mene kako skijaju na 16x cm dugim slalomkama i cepaju samo tako.

Ja imam 172cm duge skije i ok je duzina. E, sad ove tvoje Elan na duzini od 176cm imaju osetno veci radijus nego 168cm duge, pa eto i to da stavis u jednacinu.

Krace su okretnije i vrcavije na utabanoj stazi.
Duze su malo manje okretne, ali su stabilnije u velikoj brzini.

Sa promerom od 125/76/103 taj Elan je skija samo za utabanu stazu, posebno u kracoj varijanti.

p.s. Cek, Glen Plake ih promovise, ja bi to kupio :)

@vjevr (http://www.skijanje.rs/forum/member.php?u=26568)
Nije to bas isti roker kao na offpiste skijama. To su ovi rokeri koji olaksavaju laksi ulazak u zavoj, a onda krajevi skija isto ucestvuju u kontaktu da podlogom kao deo profila koji je camber... Mislim da se ove Elan i ne prave u duzini vecoj od 176.

Grimani
12.12.2014, 02:29
@vjevr (http://www.skijanje.rs/forum/member.php?u=26568)
Nije to bas isti roker kao na offpiste skijama. To su ovi rokeri koji olaksavaju laksi ulazak u zavoj, a onda krajevi skija isto ucestvuju u kontaktu da podlogom kao deo profila koji je camber... Mislim da se ove Elan i ne prave u duzini vecoj od 176.
roker je roker :D
PARABOLIC ROCKER to mu ispadne i na vrhu i na repu roker kao sto reche a iz objasnjenja koji nudi elan prva je recenica kraca kontakt povrsina skije sa podlogom zarad lakseg okreta(interpretacija teksta)
http://www.elanskis.com/img/tech/profile/parabolic-rocker.jpg

Sinisha
12.12.2014, 04:42
Jos da krste neki deo na skiji sa roler i da mogu da kupim Rock'n'Roll skije :D.

U pravu si, jest pravi roker, ali i kod rokera postoji mera rokanja :). Kod ovih skija za pistu roker je tvrdji, tj. nije landara kao kod off piste skija.

Na ovoj slici koju si okacio pokazuje da skija edge kontakt ostvaruje i sa roker delom, ali pravi grip potice od camber dela skije. Kamberom ujeda :).

Tako ja to nekako razumem. Svejedno duzu Elan Morpheo od 176cm nece pronaci, slicno je sa svim slicnim skijama iz tzv. "all-mountain" kategorije, bez obzira koje prozivodjac. retko ih ima preko 180cm.

bezbi
12.12.2014, 08:23
Ja ne razumem kakve veze ima visina coveka sa visinom skija. To je nekada bilo mada ni za to mi nije jasno. Duzina skija iskljucivo zavisi od toga sta ti zelis od skije. Recimo, ja bas volim da skijam slalkmskom tehnikom 'cik cak', tako da mi je najveca duzima 160,a idealna 155-158. Koliku ti skiju zelis zavisi samo od tebe sta zelis od skije, a to bogami moras sam proceniti. Proceniti mozes samo ako uspes da nadjes negde da probas takvu skiju ili skiju sa takvom geometrijom. Ocigledano je da volis da skijas veleslalomskom tehnikom, a za duzinu najbolje mozes sam sebi pomoci. Ako smatras da znas koja tj duzina treba moras kupiti tu dasku,nemoj ici na kracu.

magic
13.12.2014, 08:36
roker je roker :D

Ne bih se slozio sa ovim, nisu svi rockeri isti, kako uporediti Rokere s'moravu i Iron Maiden?

Salu na stranu, jos uvek je to vrlo ne definisano, tj. ne dovoljno dobro definisano. Evo samo kako to izgleda kod jednog istog proizvodjaca. Za sve 3 skije specifikaciji stoji da su tip and tail rocker, a realno su to vrlo razliciti oblici

vrlo blagi rocker za tvrdu stazu

http://www.blizzard-ski.com/files/2707/_0x500r_8A4020%20D1%20001_.jpg

recimo neki srednji za all mountain

http://www.blizzard-ski.com/files/2716/_0x500r_8A4044_G3_001.jpg

i vrlo izrazeni za dubli sneg
http://www.blizzard-ski.com/files/2661/_0x500r_8A4076%2000%20001_.jpg

E sad Blizzard (ja samo Blizzard, Blizzard, do pre godinu dana nisam hteo ni da ih pogledam a sad se "zaljubio" :sm022:) je u specifikaciji za svoje skije koje imaju rocker dao 3 radijusa koji su definisali kao "a blend of radii (T-16m W-20m T-16m)" u stvari verovatno se odnosi na radijuse kada vrh i rep nisu u dodiru sa povrsinom i kada jesu u dodiru sa povrsinom. Nadam se da ce i ostali proizvodjaci poceti da rade nesto slicno jer je ovako je ipak mnogo jasnije.

FreeRider
13.12.2014, 09:20
. Ocigledano je da volis da skijas veleslalomskom tehnikom, a za duzinu najbolje mozes sam sebi pomoci. Ako smatras da znas koja tj duzina treba moras kupiti tu dasku,nemoj ici na kracu.

:ski: Hvala Bezbi . Mislim da mi krace od 176cm ne odgovaraju, mada moram probati i 168cm kada izadjem na stazu i uporediti ... Iznajmit cu neke od 168 na dan pa da vidim odgovara li mi ta duzina . Kao sto si i rekao , skijam ,,vele slalom,, tehnikom , i vrlo rijetko sam izlazio ( dok sam skijao, jer od 2000 godine sam samo jednom ili dva puta stao na skije, sve ostalo bord koji sam ove godine konacno ostavio i vracam se skijanju, mojoj strasti i uzivanju koje sam naucio 1995 godine ) van staze, tako da cu najvjerovatnije i sada skijati po utabanom snijegu , a mozda 10 posto skijaskod dana provedem van staze, odnosno spustim se jednom ili najvise dva puta kroz powder, koji i ne umijem da skijam :dontknow: .
Visok sam 190cm i imam 92/95 kg kako kad . Moja tehnika skijanja se moze svrstati u ,,srednje ,, ili rekreativno... daleko sam od naprednog skijasa .

Grimani
13.12.2014, 09:33
ok bio sam povrshan jer sam procitao o cemu se radi ovde(klasican je roker a ne amfibio ili kako neki proizvodjachi kazu turn roker ili neki taj koji samo pomaze u okretu a opet na drugoj skiji koja se uglavnom pritiska(donjoj) zadrzava ful kamber) ali jasno za ovaj kazu da skracuje efektivnu duzinu skije pa onda i nije nesto drugaciji od debljih skija...nisu naravno svi rokeri isti razilika je u velicini(profilu) i u duzini(pocetka) a i svaki kad nagnesh skiju na bok imaju punu kontakt povrsinu ali opet nismo svi ted ligety :D

designbvr
13.12.2014, 09:42
E sad Blizzard (ja samo Blizzard, Blizzard, do pre godinu dana nisam hteo ni da ih pogledam a sad se "zaljubio" :sm022:)

Ja pokuš'o pre 3-4 god., da iG pohvalim (i Dynastar)
al' mi nije nešto prošlo nisu IN, ili što bi neki rekli nisu izašle na televizor :kez:

magic
13.12.2014, 11:02
A di bi slika bila potpuna evo i profila jedne full camber skije pa je onda lako sve uporediti

http://www.blizzard-ski.com/files/2699/_0x500r_WRC_RACING_S_profilo.jpg

FreeRider
13.12.2014, 14:18
Pa jeli bolje da rekreativac uzme full camber ili medium rocker , ako bi zelio da skija / skijam :) , po stazi i veleslalom ?
Dopadaju mi se mnogo ove Blizzard x power 770 . Vidim i model 810 na internetu , i hvale ga da je dobra skija. Ako bih npr. povratio ono skijasko znanje koje sam imao i malo usavrsio tehniku, odvazio bi se da probam i van staze da skijam.
Pretpostavljam da je onda preporuka na Blizzard X Power 810 ? Koliko kosta ova skija kod nas SRB/CG ?

vjevr
13.12.2014, 17:26
volkl bridge

vjevr
13.12.2014, 17:29
http://www.volkl.com/skis/freeski/all-mountain/bridge.html

magic
14.12.2014, 13:15
Pa jeli bolje da rekreativac uzme full camber ili medium rocker , ako bi zelio da skija / skijam :) , po stazi i veleslalom ?
Dopadaju mi se mnogo ove Blizzard x power 770 . Vidim i model 810 na internetu , i hvale ga da je dobra skija. Ako bih npr. povratio ono skijasko znanje koje sam imao i malo usavrsio tehniku, odvazio bi se da probam i van staze da skijam.
Pretpostavljam da je onda preporuka na Blizzard X Power 810 ? Koliko kosta ova skija kod nas SRB/CG ?

Za jednog rekreativca jedna prava GS skija, narocito ako je jedina koju imas, je po mom misljenju malo previse. Citao sam i ja recenzije za 810 i izgleda da je jako dobra skija ali mislim da bi ti mozda cak i ona bila previse. Jedna skija koju sam probao i koja mi se jako svidela a mislim da bi te zadovoljila je Nordica Fire Arrow 76 Pro. Imas ovde sta sam tada napisao o njoj http://skijanje.rs/forum/showpost.php?p=91857&postcount=6

Meni je realno bila premekana ali ja definitivno nisam reper po tom pitanju jer ja sa mojom tezinom i stilom skijanja nista ispod duplog titanijuma ni ne gledam.

FreeRider
14.12.2014, 18:56
Ok Magic, hvala na odgovoru.