Prijavite se

Pogledati punu verziju : Sta doneti iz USofA

reiser
19.03.2013, 00:51
Pre svega pozdrav svim clanovima :sm018: citam forum vec par meseci i naucio sam dosta toga. Imam 23 godina, 175cm, 75g, zadnji put sam skijao pre dobrih 10tak godina i sada opet imam zelju i mogucnosti da stanem na iste :) Zadnji put kada sam stao na skije, carving jos nije postojao, tako da se dosta toga promenilo u medjuvremenu.

Evo sta sam do sada sakupio od informacija i opreme koja mi treba, pa ako neko ima jos nesto da doda/ispravi, bilo bi mi drago da me edukuje :)

Aktivni ves i rukavice sam vec kupio (oznaceno sa + u donjoj listi), ovo ostalo nemam.

E sada, poenta cele price je da idem u USA pocetkom aprila, prvih par dana u Washingtonu, zatim blizu Milwaukee-ja. Tako da bih iskoristio tu priliku da kupim opremu koja mi nedostaje, posto je tamo verujem dosta povoljnija, a i izbor je neuporedivo veci. Budzet mi je prilicno fleksibilan, ali recimo negde do 600e, bez skija. Spreman sam da dam i malo vise ako time dobijam znacajno na kvalitetu.

- PANCERICE
Da je noga fixirana stalno (da se peta ne odvaja od pancerice nikako)
Meki flex (60-70)
Duzina stopala u cm = broj pancerice

- SKIJE / VEZOVI
Visina izmedju brade i ociju

- STAPOVI
Naopacke stap uhvatis ispod krplje i lakat treba da je pod 90 stepeni

- NAOCARE
Svetle/zute/narandzaste (S1/S2?)
100% UV protection
Dupla stakla
Bez rupica na staklima (?)
Kupiti pre kacige - ne odgovaraju svake naocare kacigi

- KACIGA
Da zadovoljava sigurnosni standard - CE EN 1077 i ASTM: F 2040
Zadnja ivica da ne dodiruje vrat
Brojevi na kacigama se izrazavaju u cm - obim glave
Tezina - sto laksa

- JAKNA
Breathability >= 10.000
Water Resistance >= 10.000

- PANTALONE
Breathability >= 10.000
Water Resistance >= 10.000

- FLIS
?

- KAPA
?

+ RUKAVICE
Icepeak

- SKI CARAPE
?

+ AKTIVNI VES
Brugi

reiser
19.03.2013, 04:11
Btw, ovo gore sto sam pisao pod svakom kategorijom nisu nikakvi neki moji zahtevi ili bilo sta slicno, nego su neke smernice kakva oprema treba da bude i na sta da gledam, koje sam saznao citajuci ovaj forum.

Misk0
19.03.2013, 11:14
Ja bih dodao jos par stvari

podkapa ili balaklava, u proseku koristim jednom nedeljno a ako je nemas a treba, nije prijatno.

Neck Gaiter (http://www.mammut.ch/en/productDetail/109003180_v_0001_one_size/Fleece-Neck-Gaiter.html), zao mi je, ne znam prevod, ali ga uvek nosim a mozes da pogledas i nesto od Buff-a (polar serija) (http://www.buffwear.co.uk/buff-headwear/polar-buff), ovo uglavnom nosim umesto kape. I jedno i drugo proizvode razni proizvodjaci, linkovi su samo za primer.

Inace pre nego sto odes, proveri gde su outlet prodavnice sa skijaskom ili "outdoor" opremom, pretpostavljam da ce u ovo doba godine biti solidan izbor stvari. Moje americko iskustvo je ograniceno na Floridu, gde skijanje nije bas najpopularniji sport, i znam da sam svuda vidjao Oakley prodavnice gde mozes da nadjes dobre naocare i pristojne jakne i pantalone, uglavnom upola cene.

Sapa
20.03.2013, 12:01
Budzet mi je prilicno fleksibilan, ali recimo negde do 600e, bez skija. Spreman sam da dam i malo vise ako time dobijam znacajno na kvalitetu.

- PANCERICE Da je noga fixirana stalno (da se peta ne odvaja od pancerice nikako)
Meki flex (60-70)

Koncentrisi se, usredsredi svu svoju paznju na ovaj artikal; sve ostalo je ''chek'', moze da bude dobro a i ne mora, moze da se kupi i ne mora, ukljucujuci tu i same skije, ali ako ti pamet i junacka sreca podare dobru pancericu, onda si ''king of the hill'' i kupio si naj esencijalniji rekvizit za bavljenje ovim sportom.
sve ostalo kupuj usput, svake gace i jakna ce da posluze vise manj, brile isto, skije takodje, ma sve ce da posluzi na skijanju, ali ako pancerica ne bude odgovarala doci ce ti da se skines go, i cipele i skije bacis u kanjon kolorada i predjes na snowboard.
sve ces morati da probas sam, ima puno sajtova sa trikovima i savjetima oko probavanja i kupovine cipela, sve to dobro dobro protabiri i utuvi; probavaj cipele dugo, dugo i hodaj, skaci i sjedi u njima dok te obezbjedjenje ne istjera iz prodavnice.(znam da je u americi musterija kralj, ali sve ima svoje granice :D )

sve citaj i samo ce ti se kasti na sta da obratis paznju. ja imam samo 2 savjeta:
1. ako je cipela udobna u radnji i ako istovremeno kopce bez problema zatezez (skoro) do maksimuma, racunaj da ti ta cipela ne odgovara; poslje dan dva skijanja liner se rasiri i omeksati i znaci imas presiroku/preveliku cipelu i onda imas veliki problem (naravno cipela kod koje pri probavanju dodirujes prstima skoljku, ili u skoljci bez linera stopalo dodiruje bilo koji dio cipele, naravno nije oke, al to znas bez da ti se objasnjava), na to dobro obrati paznju pri izboru, ne zali vremena i truda (a na kraju krajeva ni novaca, imas fin budjet za americke cijene sa popustom ;) , ali nemoj trositi na jaknu, gace i donji ves, a stediti na cipeli!!) posto se ti vidim planiras opremati od glave do pete potrosices godisnji odmor u zemlji Ameriki na shopping. barem 50% planiranog vremena potrosi na biranje pancerica, a ostalo kupuj usput, batali bavljenje sa ''breathability'' 10.000 necega i o termogacama coolmax ovaj onaj...pancerice br1 !

2. s obzirom na tvoju tezinu, visinu, mladost, elan i ipak odredjeno iskustvo sa skijanjem (ako si skijo do prije desetak godina onda si pocinjao kao klinac i nisi pocetnik?) nema smisla da kupujes cipelu flexa 60-70. poslje sedam dana skijanja ces da shvatis da je to pre mekano i da ti treba nesto sto bolje drzi tijelo/nogu u zavoju.

ganjaj cipele do flexa 100 (svaka marka ima svoj flex, znaci flex nije standard, ali racunaj da ce cipele od flexa +/-90 kod skoro svakog proizvodjaca da zadovolji tvoje potrebe, samo naravno da obavezno bude zadovoljen gore navedenim savjet br 1. tj da si prvo izabrao model koji formom lezi tvojoj nozi.

ima tu jos 101 stvar na koju se treba obratiti paznja, ali to vec pronadji sam.

sretno s nabavkom

reiser
20.03.2013, 13:03
@Misk0, hvala, svakako cu pogledati i podkapu i to cudo za vrat.

@Sapa
Znaci da trazim malo tvrdji flex. Btw, tesko da cu pancerice moci da donesem iz USA, zbog njihovog gabarita i tezine, ali sto ne kupim tamo, kupicu ovde, tako da mi svakako koriste saveti oko bilo cega. :) Mislim da je najbolje da nadjem nekog iskusnog prodavca koji ce mi pomoci u odabiru pancerica, jer ne bih da se za*ebem, a sigurno ce neko sa praksom bolje znati kako i sta, nego neko ko se edukovao po "internetima" i nije stao 10 godina na skije :)

Sapa
20.03.2013, 13:41
Dobar prodavac znaci puno, ali samo ti mozes da probas cipelu i samo ti znas kako lezi na nozi. inace ne mislim samo na forume za informaciju imas dovoljno sajtova o ''bootifittingu'' na kojima imas izuzetno korisne savjete, u sustini se svi svode na isto, meni licno su koristili u proslosti (inace godinama muku mucim sa pancericama, i na zalost promjenio sam ih previse u proteklih 10 godina, tako da znam o cemu govorim).
A flex u tvom slucaju obavezno veci od 60-70.

macak011
20.03.2013, 13:42
Ja bi u Ju Es of Ej prvo pogledao Full Tilt pance, a onda sve ostalo.. :sm011:

http://fulltiltboots.com/support/contact-us

A ako planiras da se skijas samo po Masincu na Kopu ili eventualno i Krstu, onda je flex 60 oke :sm011:

Minimum minimuma ti je 80 za tebe...kad si vec tamo baci oko na HEAD skije, SCOTT opremu...?

Misk0
20.03.2013, 14:26
Setih se jos jedne bitne stvari, proveri koliko prtljaga mozes da nosis, koliko torbi i koliko kg po torbi i koliko kosta za sportsku opremu, cisto da ako nadjes skije povoljno ne platis jos stotinak evra za visag prtljaga. Lufthansa je do skoro imala da mozes skije da nosis za dzabe pa su promenili da ti ih samo racunaju kao normalan prtljag, na primer ako imas pravo na 2 torbe mozes 1 kofer i skije. Ne znam da li ovo jos uvek vazi a razlicite kompanije, razlicita pravila.

Ja bi u Ju Es of Ej prvo pogledao Full Tilt pance, a onda sve ostalo.. :sm011:

http://fulltiltboots.com/support/contact-us

A ako planiras da se skijas samo po Masincu na Kopu ili eventualno i Krstu, onda je flex 60 oke :sm011:

Minimum minimuma ti je 80 za tebe...kad si vec tamo baci oko na HEAD skije, SCOTT opremu...?

FullTilt i Head?

Nisi vise u ljubavi sa Fischer-om :sm021:

btw, gledo sam full tilt (http://fulltiltboots.com/ski-boots/growth-spurt-girls-1213) za cerku, sad pregovaram sa zenom :sm003:

macak011
20.03.2013, 14:33
Jesam, jesam, kako nisam - nosao me jedan SC sad za vikend.. Racunam hed I FT mu dodju domaci za ju es of ej, na neki nacin.. :)

macak011
20.03.2013, 15:08
btw, gledo sam full tilt (http://fulltiltboots.com/ski-boots/growth-spurt-girls-1213) za cerku, sad pregovaram sa zenom :sm003:

Uh, pa ovo je super, kod nas u ovom fazonu bilo u ponudi samo ROCES valjda, samo sam njih spazio.

Javljaj posto su, interesuje i nas, veca varijanta.. :)

reiser
07.04.2013, 06:44
Narucio Arcteryx Stingray shell, Anon Comrade goggles, Smith Optics Variant Brim kacigu, carape i neck gaiter i ovih dana cu ici u potragu za nekim solidnim fleece-om i pantalonama :)

DRAGON
07.04.2013, 13:22
Ja sam bas hteo da ti predlozim nesto od Arc`teryxa, jer u USA moze da se nadju stvari na super popustu, pa je greota ne uzeti takav vrhunski proizvod. Jedino sto je, cak i tako snizeno, prilicno skupo za nas standard.

Misk0
07.04.2013, 15:18
Lepo si izabrao.

Vodi racuna o debljini fleece-a, nesto se ne secam da sam video Arcteryx jaknu sa izolacijom, a i da ti ide uz telo jel ti je i jakna strukirana. Mozda kombinacija nekog tankog fleec-a (tipa polartec 100) i srednjeg sloja (sintetika ili pomesano sa merino vunom) cisto da si pokriven od -20 to +5. Recimo ovako nesto (http://eu2.icebreaker.com/Sierra-Long-Sleeve-Zip/IB7B75162M,en,pd.html?start=1&cgid=mens-snow-sports&prefn1=layer&prefv1=Mid%20Layers) ili Odlo, Smartwool, Ortovox, Mountain Equipment i njih jos gomila koji prave slicne stvari. Spyder moze da bude bezobrazno jeftin preko bare pa pogledaj za pantalone.

reiser
07.04.2013, 17:54
Thanks, imacu u vidu kada idem ovih dana da nadjem nesto. Jedini problem je to sto ovde gde sam nema bas mnogo izbora u prodavnicama jer je sezona prosla, pa se nadam da cu naci nesto zadovoljavajuce.

reiser
11.04.2013, 04:47
Uzeo sam i brdo debljih i tanjih fleeceova i sweatshirtova koji su bili na snizenjima, po 7-10$, i jedan North Face Microvelour 1/4 zip, tako da mislim da ce ovo biti i vise nego dovoljno, aktivni ves + deblji/tanji flis + shell. Pantalone su se u medjuvremenu sve rasprodale tako da cu to da uzmem negde u Evropi.

2d2f
11.04.2013, 13:51
Thanks, imacu u vidu kada idem ovih dana da nadjem nesto. Jedini problem je to sto ovde gde sam nema bas mnogo izbora u prodavnicama jer je sezona prosla, pa se nadam da cu naci nesto zadovoljavajuce.

Pa kupi online...

zverko 77
11.04.2013, 22:38
Ja sam kupio ćerci ovakve u inter sportu Tehno,platio sam 2990.Šteluju se od 34 do 40.

zverko 77
11.04.2013, 23:15
Uh, pa ovo je super, kod nas u ovom fazonu bilo u ponudi samo ROCES valjda, samo sam njih spazio.

Javljaj posto su, interesuje i nas, veca varijanta.. :)

Ja sam kupio u inter sportu Tehno pro 2990 dinara,šteluju se od broja 34 do 40.

reiser
12.04.2013, 07:06
@2d2f

Vracam se u Srbiju za par dana, tako da ako ih narucim online, nece stici pre nego sto odem.

Misk0
13.04.2013, 20:52
Uzeo sam i brdo debljih i tanjih fleeceova i sweatshirtova koji su bili na snizenjima, po 7-10$, i jedan North Face Microvelour 1/4 zip, tako da mislim da ce ovo biti i vise nego dovoljno, aktivni ves + deblji/tanji flis + shell. Pantalone su se u medjuvremenu sve rasprodale tako da cu to da uzmem negde u Evropi.

USA su zakon za jeftine krpice, nadam se da imas dovoljno mesta u koferima i srecno sa carinom :sm021:

reiser
16.04.2013, 18:38
Proslo sve bez problema :)

reiser
28.11.2013, 15:35
Da ozivim temu opet. Danas sam saznao da je poceo expozim, pa mi trebaju neke hitne smernice. Ostalo mi je da kupim jos pancerice, skije, stapove i pantalone.

I dalje sam visok 175cm i tezak 75kg :)

Skije kontam da je najbolje da ove godine iznajmljujem i vidim sta mi najvise odgovara, pa zatim kupim.

Sto se tice stapova, trebam li na jos nesto da obratim paznju osim na visinu stapa?

Pantalone? Ima li nekih finih ponuda u Beogradu/sire?

I sada, najbitnija stvar, na koju planiram da obratim najvise paznje - pancerice. Duzina stopala mi je ~25cm. Kontam da uzmem neke sa oko 80 flexom. Po kojim prodavnicama da se ganjam u potrazi u Beogradu? Isplati li se traziti po sajmu? Moze i na pm info, ako se smatra kao reklama.

Budzet mi je fleksibilan, recimo do nekih 200-300e za pancerice i 100e za pantalone, ako opravdava cenu.

Markoos
28.11.2013, 22:27
Da ozivim temu opet. Danas sam saznao da je poceo expozim, pa mi trebaju neke hitne smernice. Ostalo mi je da kupim jos pancerice, skije, stapove i pantalone.

Smem li da pitam onako usput bez da se ljutis, a sta vec imas posto ovo sto si naveo da ti jos samo fali je komplet oprema :D

reiser
28.11.2013, 22:43
Shell, fliseve, aktivni ves, carape, kacigu, kapu, rukavice, naocare.. to imam :)

reiser
29.11.2013, 21:02
Evo ovako.. bio sam do Intersporta danas, da vidim ovu akciju 3 za 2.

Dvoumim se izmedju ova dva modela skija:

https://www.ski-depot.com/products/2014/fischer-viron-fire-skis-2014
http://www.snowinn.com/ski-store/head-integrale-005-pr---pr-11-12-13/34767/p

Kontam da uzmem fischer, jer kako mi prodavac kaze, one su malo mekse.

Pancerice sam nasao Nordica, ne znam tacno koji model, flex 100, koje mi se cine udobne, cimatao sam ih 15-tak minuta po radnji, a i imaju onu garanciju i povratak, tako da mogu da ih probam kuci, pa ako ne odgovaraju da zamenim. Plasim se da je flex mozda pretvrd.

Uz to bih dobio i treci proizvod besplatno, tj uzeo bih Colmarove pantalone.

Misljenja o skijama/pancericama?

//edit
nisam siguran da li ovo moze da se smatra kao reklama i to, pa ako moderator misli da jeste, prepravicu da se ne spominje ime radnje u postu.. ali vidim da masa ljudi spominje po drugim topicima pa kontam da nije problem.. :)

Markoos
29.11.2013, 21:13
Vidim da si povisok i polagan, ali sto se pancerica tiče pogotovo tih modela u Intersportu mislim da taj flex 100 za taj model Nordice nije uopšte potvrd za tebe.

Generalno gledajući koliko sam čitao i slušao poslednjih godina recimo Nordica Speedmachine 14 ili po novom Speemachine 130 što je i flex. On je isti flex kao na Salomonu 100flex.
A opet te u Intersportu su osetno mekše nego regularni modeli.

Tako da mislim da nećeš omašiti.

Za skiju ne znam šta da ti kažem obzirom da je to Intersport model koji baš ne odaje tvrdoćom kao neki međumodel iz regularne prodaje.

Mislim da će ti Stekan pre reći šta i kako vezano za skije ako već nije upregao kočije i krenuo za BG na sajam :)

Markoos
29.11.2013, 21:15
Moja greška :) Mislio sam da juriš skiju 175 a da si težak 75 kg.

I dalje važi ovo za pance :) .... a bogme i za skije :)

gio
29.11.2013, 21:17
Pazi kad računaš oko tog 3. artikla. Mislim da taj treći dobijaš džabe ali je to najjeftiniji od ta tri. Ne znam pojedinačno cene ali ti kažem da se ne bi iznenadio na kasi.
Btw, pošto su pantalone?

reiser
29.11.2013, 21:23
Najjeftiniji, da. Pantalone, 20k rsd, skije 25-30k, pancerice oko 25-28k. Sutra cu posetiti i sajam, pa cu videti sta ima i tamo :) Pa mislim da ce mi mekse skije mozda i odgovarati, kao relativnom pocetniku, pa cu za par godina da predjem na neki tvrdji model.

reiser
30.11.2013, 20:17
Kupih Fischer Viron Fire 160cm, Nordica Sportmachine X 38.5, 80 flex, skontao sam da mi je pretvrda stotka za gornji deo noge posto imam jace listove, i Colmarove pantalone dobih gratis.