Pogledati punu verziju : Pancerice na duge staze :)
Preda mnom je vrlo kompleksan problem pa vas molim da mi pomognete svojim savetima, narocito one koji imaju nekih iskustava tog tipa
Da zadovoljim formu i kazem da skijam sve staze bez problema, skije su Fischer RC4 Supperrace SC, 85 kg, 184 cm. Uzimao sam zadnjih dva para pancerica u oba navrata bukvalno na nevidjeno i na brzinu. Jedne sam cak uzeo preko neta i omasio broj, sve ono sto inace ne bi trebalo da se radi. Jednostavno, nisam zadovoljan nijednima. Nemam para za razbacivanje ali hocu da ovo pitanje resim na najbolji moguci nacin, ne bas jednom za svagda, ali jednom za narednih 5-6-7 godina svakako. Hocu da dam koliko moram da dam da bi imao savrsenu cipelu i da i ja jednom u svom zivotu osetim taj feeling da me nista ne boli, da mi nogama nije hladno (a to mi je poseban problem), da ne moram da se otkopcavam posle zice itd. Znam da nije jeftino ali jednom se zlu mora stati na put :)
Idem za nedelju dana u St Anton i Ischgl, bas u apartman koji je wlad preporucio, dakle dobra regija sto se svega tice a pretpostavljam da ima i nekih dobrih boot fittera koji bi mi pomogli (ako neko ima iskustva iz te regije tim bolje). Realno, ako negde ima u Austriji onda je to tu...znam da je Strolz odatle ali toliko bogat nisam :)
Trenutno vozim Atomic cipelu od 90 flexa, hocu da je menjam za neku sa malo jacim flexom, 100 - 110. Šta su dileme? Malo sam čitao po stranim forumima i sada znam još manje. Prva ideja koja i sada ima prednost jeste Fischer Vacuum Fit 110 cipela, to je 500e i ispod toga tesko. Druga je Salomon X MAX 100. Prvo je pitanje što se tiče jačine flexa kod ovih proizvođača, koji je tvrđi - ne bih ni da preteram. Ka Fischeru me vuče SOMA tehnologija i naravno, to što je moguće opet je za godinu-dve-tri korigovati. Za Salomon opet neka tradicija ovog proizvođača. Razlika je negde nekih 120-130 evra pa me zanima šta bi vi uradili. Ne svrbi me lova naravno ali to sam izdvojio i ne zanima me da prodjem jeftinije a losije. Hocu perfektno resenje kojim cu i prakticno i u svojoj glavi biti apsolutno zadovoljan i miran, znajuci da sam sve uradio kako treba i da bolju situaciju nisam mogao da zamislim. Ovo su slatke muke ali daj da ne pogresim na zadnjem koraku
Veliki problem koji me muči jesu hladne noge tokom skijanja. Vidim po Amerikama da ljudi pricaju bajke o tim Intuition uloscima koji se medjutim u Evropi nude samo u Verbieru odnosno u nekim flamanskim zemljama, to otpada. Znam takodje da su i Sidas ulosci skoro pa perfektni...i da ti lajneri imaju mnogo bolje termo karakteristike od standardnih koji dolaze uz cipelu. Jeste mi to sve pomalo neverovatno ali tako sami ljudi koji su kupili navedene cipele kazu - da su bili prinudjeni da kupuju te dodatne uloske a svi znamo da i ta varijanta sa penom nije ispod 200 evra. Neki boot fitter je kao savrseno resenje rekao Vacuum Fit i Intuition ulozak - a to kosta 700evra!
Tako da sam ja sve u svemu sad u nekoj sumanutoj dilemi, do pre nedelju dana sam znao da ce to biti Vacuum Fit a sada gledam i tu alternativu. Nisam pametan... Uzmite u obzir regiju u koju idem, preporucite ako znate nekog dobrog majstora koji ce me dovesti u red kako valja, naravno, ako znate i neku radnju sa dobrim cenama tim bolje. Hvala unapred svima na savetima
Kao prvo, ako ti je budžet prioritet zašto ograničavaš izbor na dva proizvođača? Kakva tradicija i renome, biraj šta je trenutno dobro, šta valja i šta ti leži.
Drugo, ta fama oko hladnih nogu, ne znam ikoga ko ima cipele novije generacije da se žali na hladnoću, jedino ako ne skija stalno po dubokom snegu na ultra minusu ili ima lošu cirkulaciju :)
I ja sam razmišljao slično kao ti pa odoh onako u sred proleća u prodavnicu (u Austriji) da vidim šta preostalo od sezone, uđem u cipelu a ona kao gips da imam na nozi, ne mrda uopšte, udobna i savršena. A cena jedva 200 evra!!! Jeste da sam proveo 2 sata ali vredelo je.
E sad jedino ako nemaš neobičan ili nestandardan oblik stopala ali ako imaš vremena i strpljenja probaj standardne modele visokog fleksa.
macak011
03.03.2013, 02:53
Nema greske sta god da izaberes, danas vise ne postoji los proizvodjac panci - svi su vrh.
Ako su ti noge stalno hladne, menjaj carape: full sintetika ili merino kompresione carape pa nece biti problema - eventualno grejaci i ulosci, povremeno ih palis i cao-zdravo.
carape:
http://www.activeforever.com/p-25431-jobst-activewear-20-30mmhg-support-socks.aspx
http://www.trails.com/list_24774_best-ski-socks.html
pance:
Moja je zelja je da probam Full Tilt pance. Do tada, Fischer je majka, ali to je samo moje misljenje i tako trenutno voli moja noga...
http://fulltiltboots.com/ski-boots/first-chair-1213
http://www.fischersports.com/en/Alpine/Products/Boots/VACUUM-FIT/1257-Soma-Vacuum-RANGER-12
@ jopopo
Dobro, ima tu proizvodjaca koje ne volim ili nemam sjajna iskustva i jednom kada covek pogresi sa proizvodom nekog brenda onda se tesko vraca. Ako cemo iskreno, oba pomenuta modela jesu u trendu sada, flex mi odgovara...
Ne vozim staru cipelu pa da mi je hladno, novijeg datuma je pa mi je opet hladno - neznam, mozda mi je hladno ako mi je velika. Strah me je da predjem na neki flex veci od 100 ili 110, nisam to vozio, nemam iskustva, nisam expert nivo da bi bas mogao da budem skroz siguran
@macak011
Za tebe mi je potpuno bilo jasno da ces se javiti za Fischer :)
Imam normalnu, dobru i kvalitetnu carapu, ne vidim da tu moze biti problem.
dzoninho
03.03.2013, 11:10
Sa vecim flexom ces samo dobiti sigurnost i bolji odaziv na manje pomeraje kolena... Tako da nemas nikakvog razloga da se plasis :) Ne uzimas 130 flex pa da se plasis da ce te noge odvaljivati, 100-110 je sasvim ok flex, i ja planiram da ga kupim. Mozda bi mogao da odes ovde kod nas i probas Dalbello Viron 10 recimo ili Nordica Transfire R1. Ja recimo nemam mnogo siroku nogu pa bih voleo da probam i neki Lange model... Eto od mene neki predlozi koji nisu navedeni gore mada ja opet recimo Salomon nikako ne bih uzeo...
macak011
03.03.2013, 11:10
e bas to: sta je "normalna i dobra kvalitetna carapa"? Treba ti kvalitetnija aktivna carapa, koja kao sto aktivni ves pomaze isusivanju znoja sa tela, odvodi vlagu sa stopala. Pored toga vazna je kompresija, da poveca protok krvi kroz misicne partije stopala, a neke posebne carape imaju specijalne materijale ugradjene u vlakna za jos efektnije odvodjenje vlage... Sa druge strane, ako planiras kompaktniju cipelu, potrebna ti je tanja carapa, pa ces na taj nacin bolje "da osetis cipelu" pri skijanju. Pogledaj linkove za carape, a evo ti jos jedan - definitivno su carape razlog! Znam, nemam bas slican problem ali je neka neprijatna hladnoca promenom carapa ladno nestala - dobio sam na poklon salomon ski carape, pa se zainteresovao sta i kako... ;)
https://www.eurosock.com/ski.html
https://www.eurosock.com/ski/ski-compression.html
https://www.eurosock.com/exclusive-materials
pance: kazu da full tilt i da uopste taj pristup konstrukciji uloska i pancerice najbolje izoluje stopalo od hladnoce, kao ronilacko odelo.. :D
"WARM
Unlike conventional liners, our 100% foam construction is air tight with reduced seams to retain body heat like a wetsuit."
Ma imam x-bionic carapu, tesko da ima firme koja je na tom planu vise napredovala, dzabe
macak011
03.03.2013, 11:46
Ma imam x-bionic carapu, tesko da ima firme koja je na tom planu vise napredovala, dzabe
Jel imas problem sa pojacanim znojenjem nogu, hiperhidroza? Onda neka krema ili gel, da zatvoris znojne zlezde, sa vecom koncetracijom aluminijum-hlorida.. :ok:
http://www.stop-znojenje.com/aluminijum-hlorid.html
Jedino ako ti cirkulacija nije problem? OndaK rakijica na izlazu sa zice :sm011:
Kako mislis da iz zaledjene noge izadje znoj? :)
Znam ja da je radza lek ali mi ne prija
macak011
03.03.2013, 12:04
Pa ja mislim da se noga prvo oznoji, pa se znoj oladi, zar ne?
Skijas bez rakije, ko bicikl bez sedista ili skija bez veza (da ne kazem "skije bez veze").. :D
Pokušavam skontati gdje to aktivne čarape odvode znoj i ne uspijevam. Za garderobu znam, ali stopalo je oklopljeno plastikom.
Po pitanju Vakuum Fita, vjerujem da je to super onima kojima ni jedna standardna pancerica ne paše. U protivnom je to bacanje para na nešto šta ne smiješ ostaviti kraj vrućeg radijatora.
I za Soma položaj stopala vrijedi da je to super onima koji imaju problema sa koljenima. Ostalima neće značiti ništa.
macak011
03.03.2013, 12:30
Pokušavam skontati gdje to aktivne čarape odvode znoj i ne uspijevam. Za garderobu znam, ali stopalo je oklopljeno plastikom.
I mene je interesovalo - koz Air Ventilation kanale. Stopalo jeste oklopljeno plastikom ali ne i hermeticki zatvoreno. :ok:
http://activesocks.com.au/index.php/default/trekka/hiking-trekking-socks.html
"The socks' high merino content and air ventilation channels help keep your feet warm in cold weather and cool in hot weather. Nano-Dry™ fibres are quick-drying and highly resilient and resist perspiration, fungi and mould." :yay:
http://www.skis.com/Ski-Socks-vs.-Cotton-Socks/article-ski-socks-vs-cotton-socks,default,pg.html
"Luckily, ski boot liners are designed to work in conjunction with ski socks to help move the moisture away from your foot. Ski socks are made from wool or synthetic fibers which wick moisture and dry quickly. So do your boot liners a favor and wear ski socks it will help keep your feet much drier. It is also extremely important to make sure that your ski boot liners aren't wet when you get ready to ski in the morning. If you're boot liners are wet to begin with cotton socks will absorb water back out of the liners making your feet damp." :D
http://skiing.about.com/od/skiclothing/tp/topskisocks.htm
Pancerica je jedno, sva ostala "obuća" drugo...
macak011
03.03.2013, 12:38
Pancerica je jedno, sva ostala "obuća" drugo...
Luckily, ski boot liners are designed to work in conjunction with ski socks to help move the moisture away from your foot
dzoninho
03.03.2013, 12:52
Znoj se prosto receno odvodi u liner, jedan deo mozda prodje kroz liner ali se veci deo zadrzava sto i sami mozete da zakljucite kada skinete pancericu posle celodnevnog skijanja... I taj deo koji prodje, opet zavrsi u plastici ispod linera, nema gde da istece :)
... to help move ... :)
Noga je po tom pitanju u podređenijoj situaciji od ostatka... Naravno da se treba potruditi i obezbijediti joj neki minimum uslova, znači namjenska čarapa itd.
macak011
03.03.2013, 13:12
Znoj se prosto receno odvodi u liner, jedan deo mozda prodje kroz liner ali se veci deo zadrzava sto i sami mozete da zakljucite kada skinete pancericu posle celodnevnog skijanja... I taj deo koji prodje, opet zavrsi u plastici ispod linera, nema gde da istece :)
Tako je, medjutim nisu svima hladne noge iako je liner vlazan. Stos je da koza ne bude vlazna. Sa druge strane, toplota stopala pomaze isparavanju vlage i napustanju vodene pare van iz cipele, nesto slicno "disanju" ski jakne: dakle vodena para napolje, pa ako se i kondenz stvori izmedju lajnera i plastike sa donje strane, neka te vode tu, samo da se ne vrati u lajner - a nece jer je tako i on napravljen, da "dise", a ne pusta vodu unutra, "one way ticket" za vodu.. :ok:
U slucaju nosenja pamucnih carapa unutar pancerice pravimo veliku gresku jer bukvalno dolazi do natapanja pamuka, identicna greska kao kod pamucne majice ispod ski jakne.. dakle, kombinacijom prirodnih materijala (merino), sintetickih aktivnih materijala (dry - plus, ovo, ono), mikro i nano kanala za ventilaciju stopala u carapama i primenom slicnih/istih materijala za lajner, dobijamo dobitnu kombinaciju odlicnog "menadzmenta" odnosno upravljanje znojenjem stopala i nogu uz pomoc primene savremenih aktivnih materijala. Dodatnom primenom preparata za smanjenje znojenja nogu (za one sa problemom hiperhidroze) se rapidno povecava "suvoca" stopala, uz eventualnu primenu grejaca pancerica bi trebalo da svaki problem vlaznih nogu bude manje ili vise uspesno resen.
macak011
03.03.2013, 13:19
Opet sam kriv za ofovanje, admine prebacuj ovo tamo medj' aktivne smrdljive gace. Covek pit'o za pance, ja ode ka smrdljivim i ladnim nogama, carapama, gljivicama... :sm011:
macak011
03.03.2013, 13:37
evo kako rade aktivne carape:
"Moisture wicking socks are usually made of a blend of synthetic microfibers — such as spandex, nylon, and polyester — with special properties. The science of moisture wicking is rather straightforward. Sweat is 99% water, so we can understand the process by examining the molecular composition of water. Known as H20, water molecules have one oxygen atom joined to two hydrogen atoms. On a molecule of water, the two positively charged hydrogen atoms form on one side of the much larger and negatively charged oxygen atom, creating a polar molecule that is positively charged on one end and negatively charged on the other.
Opposite charges attract, so water molecules like to stick to each other in a process known as cohesion. Wicking fibers are created with positive and negative charges on their surfaces to attract water molecules, creating capillary action and forcing the water molecules through the fabric to the other side. Many moisture wicking socks are also treated with chemicals that aid in the wicking process and, as a result, they have special care instructions. It is important to read the label before washing and drying these socks.
Moisture wicking socks can also be used to control foot odor. During physical activity or simply throughout the day, drawing moisture away from the foot can help reduce the build-up of odor-causing bacteria. Many socks are also treated with odor-reducing chemicals or have copper fibers woven into them to help eliminate bacteria and reduce odor."
Ja sam imao sličnih problema otkako sam se ponovo aktivirao prošle godine, doduše ne sa hladnoćom na nogama, već isključivo sa bolnim nogama, pogotovu u člancima, već drugog dana skijanja i to su takvi bolovi da moram duže pauze da pravim, a svega prvih par sati u danu mogu da skijam bez većeg naprezanja.
Inače skijam od malih nogu, ali sam pravio dužu pauzu do prošle godine i isto mi se ponovilo i ove godine. U oba navrata sam imao 4 dana skijanja. Inače sam u solidnoj kondiciji i ne verujem da je do toga i mislim da su isključivi problem neudobne i neodgovarajuće pancerice... Mada celog života rentiram opremu i ne sećam se da sam ranije imao ovakvih problema, ali istina nisam ni skijao baš ovakvim intenzitetom i na ovakvim stazama ranije.
Tako da sam kad sam se vratio pre nedelju dana uzeo konačno pancerice posle dužeg razgledanja i istraživanja na netu :) Već sam pisao na nekoj od tema vezano za pance o tome, izbor je pao na Rossignol Synergi Sensor 2 koje su mi ubedljivo najudobnije bile i sad jurim neki vikend da ih isprobam i na stazi :) Ja sam uzeo flex 90, ali ima i 110, pa uzmi u obzir, imaš u Planet bike-u, sa 25 posto popusta (+ za like na Face-u još 5 ;). Inače hteo sam da probam i od Fischera Soma Viron, ali nema brojeva više...
dzoninho
03.03.2013, 13:45
Ja generalno nemam problem sa hladnim nogama ali nemam neke kvalitetne carape tako da mislim da to dosta ima veze i sa cirkulacijom mada se slazem da ima veze i sa mokrim carapama. Lose carape em skupljaju vodu em posle se usmrde ali covek lepo napisa da ima kvalitetne carape pa mi onda samo mozemo da mu pomognemo oko nekog izbora cipela. Ja licno mislim da je 500e bacanje para ako mozes i ovako da nadjes normalnu pancu, sem ako nemas nesto posebno kljakave noge pa da ti ni jedna panca ne odgovara :) Ako vec zelis d auzmes te uloske koji greju nogu, onda ces za 500 evra da uznes normalnu pancu i njih, mislim da je preterivanje da das 700 evra za to... To je neko moje misljenje a opet ide ona stara stvar oko panci a to je probaj, probaj, probaj i samo probaj :) Sto vise modela probas i provedes u njima vreme, to ces bolje znati...
Jedno je probati u radnji, drugo na stazi, trece je kvalitet lajnera
Pre tri godine uzeo sam Nordica Enforcer 100 cipelu sa onim cupavim uloskom unutra koji bi trebalo da bude topliji od prosecnog. Majko mila koliko sam se nasmrzavao i pre nego sto bi noga stigla da se oznoji. OK, ostavim tu cipelu klincu, nije smak sveta. Uzmem pomenuti Atomic Hawx ali preveliki, na nevidjeno
E sad hocu da kupim jednom za svagda i da znam da bolje od toga nisam mogao sebi da ucinim. Da odem kod nekog baje koji ce da je napravi kako treba. Znam da ovde nemamo para na zapadu, ali je isto tako jasno da se ovde cipeli ne poklanja paznje kao na zapadu. Citajuci strane, nemacke i americke forume, dolazim do zakljucka da svi koji vole skijanje na nacin na koji ga mi ovde na ovom forumu volimo, fitting cipele smatraju obaveznim. Znam da je nezahvalno da trazim savet ako neko nije probao pomenute cipele...a neke druge ga sasvim dobro sluze
dzoninho
03.03.2013, 16:28
Ja nisam probao niti imam potrebe da dajem 500 evra na fitting cipele kada me i ove od 200 sluze sasvim dobro. Niti vozimo trke niti kod nas imaju gde da se voze tako da tu razliku nemamo gde da izmerimo... Ja licno imam Atomic Hawx 85 i meni je super pancerica, samo sto ja sad hocu da uzmem tvrdju ali nikad nisam imao nikakav problem sa njom. Ja mislim da bi ti pre nego sto odes da kupis pancerice, trebao da posetis lekara da vidis zasto ti se noge toliko smrzavaju a ne da za to samo vidis krivca u pancerici :) Jer mozda problem uopste nije u pancerici pa i sve 3 para vunenih carapa da navuces....
Slažem se, tu ne može biti problem u pancericama (kada je hladnoća u pitanju), a da dam 500 + 200 eur za pancerice, pa to jedino da ne znam šta ću sa parama ili da mi trebaju za trke, a i onda bi se sponzori već umešali...:eek: Nego meni rekoše ovi iz Fischera kada sam za Sretenje testirao skije da vacum fit pance mogu kod njih da se prave po nozi i da ako bi se radilo u predsezoni moglo bi dosta jeftinije da se prodje, da ispadnu nekih 300 eur...
Pa ja nisam rekao da zelim da dam 500 + 200 evra, toliko Strolz kosta. Pitao sam za ili - ili
Average, kada smo bili u selu koje pominješ (ako ćete se smestiti u isti apartman, znaj da dole imaš u istoj kući pristojan restoran a možeš i piće da popiješ) brat je gledao cipele (i na kraju uzeo neke Head 130 flex, race cipele imaju po pravilu tanak liner pa su hladne, odma je kupio i one grejače, hemijske "nalepnice") pa mogu da ti preporučim Intersport u St Antonu i Ischglu, oni (IS) rade Fischer Vacuum cipele, fitting, footbedove itd..
Obrati pažnju da race deo Vacuum cipela idu do 29.5 ali imaš onaj jedan allmountain model flexa 110 (taman idealan) koji ide do 31.5 u Ischglu tada nisu imali taj model, počinjali godišnji odmori pa su rasprodali sve a u St Antonu je stajao baš u izlogu broj 31.5 pa pretpostavljam da imaju sve...
Mislim da ako imaš 500eur da opušteno možeš da odeš na ovaj model, pa probaš kako ide što se tiče hladnoće, probaš foot warmere da li su dovoljni i to je to :).
Važno: kada ti se uradi Vaccum fit ne možeš da koristiš cipelu 2 dana.
Offtopic: toplo preporučujem da se jedan dan parkirate u Fiss-u i odskijate taj centar koliko stignete! Na izlazu iz Fissa (prema Serfausu) imate parking odma uz gondolu.
Wlad, ti me jedini razumes ovde :)
Hvala na korisnim informacijama, eto, nista od toga nisam znao u vezi apartmana. Pisao sam u temi od Ischglu dole, pitao ima li neki skipass za sve centre ali shvatih da nema. Ideja je dva dana Ischgl, dva dana Fiss - Serfaus, jedan dan St Anton, jedan dan Lech - Zurs
Evo ceo dan guglam, neke Jennewein sportske radnje u St Antonu na stranim forumima potenciraju kao najbolje pa cu da vidim sta i kako. Razmisljao sam da mozda ipak to uradim u Koali u Sloveniji koji mi je usput jer imaju bolje cene - s druge strane, kapiram da je opet bolje sto si na skjijalistu ako nesto treba da se dotera i to je uracunato u cenu
Nemam veliku nogu, treba mi broj 27.5 pa se uklapam kako god ali nisam znao da ne moze dva dana da se koristi VacuumFit cipela nakon izrade, dobra informacija da ipak nosim moju cipelu. U principu, imam ThermIC grejace i sa njima prezivljavam ali svakako da me ta skalamerija nervira, zato i pitam. Jer u toj varijanti vadim napravljeni footbed da bi stavio ovaj sa grejacima a to nije to, da ne pricam da treba busiti novi liner da bi ga montirao, itd.
Niko da mi kaze odgovor na pitanje sta bi vi uradili na konkretno postavljeno pitanje: Cipela + Liner ili Vacuum Fit. To je osnovno pitanje koje me mucci
Ja ne vidim razlog zašto bi odma uzimao drugi liner, vacuumfituješ cipelu pa probaš, ako je led onda se zezaš sa linerima ;)
Moj Dalbello je dosao sa Intuition linerima, ali ne znam da li jos uvijek imaju tu opciju na boljim modelima.
dakle vodena para napolje, pa ako se i kondenz stvori izmedju lajnera i plastike sa donje strane, neka te vode tu, samo da se ne vrati u lajner - a nece jer je tako i on napravljen, da "dise", a ne pusta vodu unutra, "one way ticket" za vodu.. :ok:
Ovo je klasični zajeb, kondenz tj, vlaga, voda, se u pancerici pretvori u snijeg i led koji dodatno oledeni noge!
Kada sam to prvi puta vidio mislio sam da mi pancerica propušta vodu i snijeg, može se grudva napraviti koliko snijega na kraju dana bude u pancerici.
Meni je non stop ledeno po nogama, i na minus 5 se ruke i noge oledene, takva mi je cirkulacija.
Na žalost, mislim da tu nema potpunog rješenja problema, možda grijači ali oni će uzrokovati veće znojenje a time i više kondenzacije tj. snijega u pancerici. Namjeravam probati i svilene podčarape. Znam da nije baš mačo ali priznaću: za sada sam na ženinim najlonskim čarapama, napredak je nedovoljan da riješi problem ali mi je za nijansu manje hladno nego bez njih. I da, dječiji puder prije oblačenja čarapa, da se noga manje znoji.
Pozdrav. Treba mi vas savet. Ove godine sam poceo da skijam (5 dana na Kopaoniku), jako mi se dopalo i hteo bih da kupim pancerice. Ono sto me brine je da li mogu kao pocetnik, koji zeli da napreduje, da kupim tvrdje ski cipele (recimo flex 90) ili bi to bilo preuranjeno? Visok sam 183cm, tezak 86kg.
Da napomenem da sam ove godine koristio pancerice iz ski-renta, neke Nordica-ine, nisam zapamtio model, ali su imale flex 45. S obzirom da su mi to prve pancerice koje sam koristio, cini mi se da nisu bile lose, ali opet ne znam za bolje.
macak011
08.03.2013, 09:04
Ako imas dobru ponudu, uradio si sve po PS-u, odnosno "kupujes pancerice onako kako se kupuju", slobodno ih uzmi, medjutim sledeca dva-tri dana skijanja ipak skijaj sa rentom od nekih 70-tak flexa (i eventualno nekim instruktorom ili drugarom koji bolje skija!!) dok prvi put ne odes sam na malo strmiju stazu, recimo neku plavo-crvenu. Kad to savladas uspesno, vec sledeci dan obujes svoje nove pancerice i pravac ski staza i uzivanje..
Dakle, bar jos jedno vreme budi u meksim cipelama dok ne steknes osecaj. Kod starijih pocetnika kojima skijanje lako ide, vrlo brzo se dostize ta granica izmedju apsolutnog i naprednog pocetnika. Sa druge strane, ti si visok, tezak i tebi je pancerica jaceg flexa imperativ.
Imas moju podrsku, samo napred, iskopaj savete na forumu za kupovinu pancerica, izguglaj malo sta i kako i spremi se da u njima stojis po pola sata u radnji ;)
Jos jedan savet - ako si iz bgd idi na ski traku na Adi, najbolje sa novim pancama. Sa dva odlaska (2x45 min) si spreman za stazu u njima ;)
Hvala na savetu. A sad u lov :)
Jel imas problem sa pojacanim znojenjem nogu, hiperhidroza? Onda neka krema ili gel, da zatvoris znojne zlezde, sa vecom koncetracijom aluminijum-hlorida.. :ok:
http://www.stop-znojenje.com/aluminijum-hlorid.html
Jedino ako ti cirkulacija nije problem? OndaK rakijica na izlazu sa zice :sm011:
mačak i ja imam slične probleme, jel ima ova krema kod nas da se kupi ili mora da se naručuje preko onog nemačkog sajta ?
macak011
09.03.2013, 22:53
@plecko
Nemam pojma druze, meni to ne treba ali 100% ces u nekoj apoteci dobiti odgovor. Pozitivno znam da postoji takva ili slicna krema kod nas.. :)
He he, ovo je dobro rečeno "...u apoteci ćeš 100% dobiti odgovor."
Razmišljam da iskoristim trenutne popuste i kupim pancerice, ali nemam ideju šta kupiti.
Inače, imam 94kg, napredni sam rekreativac, vozim fischer progressor 900 i trenutno ima Atomic B-tech, flex 80. Veoma je bitno reći da imam malo šire stopalo.
Kao opcija za sada figuriraju Nordica R3, R2, R1 i SportMachine 100, možda neki Salomon. Kao što možete videti treba mi pomoć.
Milanpop
12.03.2013, 19:32
@acafcrs
Ovo sto si naveo i dao predloge, po mom misljenju, samo R1 od Nordice a od Salomona Impact 100, ima tebe a imas i dobru skiju pa to sve treba iskoristiti u dobrom pravcu
Ja vozim Nordica Beast 10 i imam sire stopalo. One se ne proizvode vise tj. taj model. Mislim da je naslednik ili Sportmachine ili Speedmachine nisam siguran ali proveri. Evo ti za Beast 10 specifikcija:
Ability Level: Intermediate-Advanced
Ski Boot Flex: Medium
Flex Index: 80
Forefoot Width: 101 mm
Number of Buckles: 4
Binding Compatibility: ISO Alpine
Pogledaj Dalbello Axion 11 ili 9. Sirina kod njega je 103 mm a flex je 120/110 odnosno 100/90. Imas i mekse ali mislim da nema potrebe. Dalbello imas u Planetbike-u. Koliko vidim cena Axion 11 je 27 990 din. a Axion 9 je 23 990 din. Sad sam video da ima i Axion 11 ali izgleda da je model od neke godine ranije, bas te briga, i kosta 17 600 din.
Rossignol Sensor3 100, model od prošle godine (na rasprodaji) je 102mm, i ja imam šire stopalo i kao salivene su. Probaj.
Momci hvala vam na savetima. Za vikend cu malo da prosetam da vidim kako mi "stoje" preporucene pancerice.
Evo da kao zacetnik teme kazem dokle sam stigao...
U pet radnji usao koje rade Vacuum...svi prodavci do jednog su mi potvrdili da Vacuum Fit jeste skoro pa savrsena cipela sto se tice fittinga ali da je evidentan problem koji se odnosi na ledene noge.
Odlucio...uzeo Salomon X Max 100, ljudi mi odradili boot fitting, stavili one sundjere na bolna mesta, pekli mi cipelu u rerni, izasao na stazu...nogama toplo jer je plastika jos bila takva, sve mekano, ko da je flex 30 :). Kako se cipela hladila tako se vracala forma. Danas skijao ceo dan, sve potaman. Milina je kupiti cipelu na stranom skijalistu, dva puta sam se vratio na dostelovavanje, probas, nesto ne valja, opet ti rade. Posluze te kafom, sokom dok cekas a na kraju dobijes ono sto si i zeleo, skockanu cipelu bas onako kako treba
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.