Prijavite se

Pogledati punu verziju : Sredjivanje skija - farba, folija ...

vuca
02.01.2013, 18:29
Mislim da ovakve teme nema, bar je ja nisam nasao. Ako ipak negde postoji, moderatori ce ovu obrisati ili spojiti sa tom postojecom ...

elem,

Razmishljao sam na temu sredjivanja skija pa nesto mislim, verovatno nisam jedini, pa rakoh da ovde podelimo misljenja i iskustva ... Sve nadalje pisano se odnosi i na skije i bordove, svejedno, naravno ...

Imam ideju da malo poprisredim skije, pa sam u dilemi kako to da uradim.

Prva varijanta je farbanje, ili ti prskanje sprejevima.
Druga - lepljenje folijom.

Sto se farbanja tice, mislim da je zeznuto jerbo treba imati i smisla za lepo :) a i umeca da se to uradi sa sto manje gresaka. Pre svega ne znam da li bi sprej mogao da odradi posao

Ako pricamo o foliji, mislim da je mnogo bolja varijanta, lepse moze da se uradi, samo je pitanje koliko je postojano tj koliko ce folija izdrzati sva ona maltretiranja po snegu, vodi, ledenom snegu, a o redu za ski lift i da ne govorim ...

Ona carbon folija (koju smatram neverovatno shabanskom kad vidim na autu) mislim da bi brutalno dobro izgledala na skijama i imam nameru da probam. Folija generalno nije skupa, recimo da je nekih 10ak eura kvadrat, s tim sto ima i kvalitetnijih i njihove cene se krecu i do 50e ...

Koja su vasa mishljenja na ovu tematiku? Ja cu u najskorije vreme da probam ovo sa carbon folijom pa cu okaciti koju sliku ovde ...

funyrace
02.01.2013, 20:29
Ljepljenje folijom zaboravi to jednostavno ne ide zbog načina na koje su rađene skije i dijelova koji su oštećeni što od vožnje što od stajanja u redu za lift.

LiquidCocaine
02.01.2013, 21:30
imam drugara radio je bord folijom VRH ispalo ali mora da se prelakira nekim lakom za PVC inace nema pojma drugacije

vuca
02.01.2013, 21:52
Ljepljenje folijom zaboravi to jednostavno ne ide zbog načina na koje su rađene skije i dijelova koji su oštećeni što od vožnje što od stajanja u redu za lift.

Razmishljao sam o tome ... madjutim, ja imam u planu nove skije da prelepim, znaci gornja povrsina je idealno ravna - stanje kao iz fabrike, pa mislim da bi to vec moglo da drzi vodu (citaj: foliju) :)

A varijanta za stare skije je da se na neki nacin skine plastifikacija (ako je to moguce, nije kod svih skija isto), mada je to zeznut posao, pa posle da se lepo osmirgla i zalepi folija ...

Mene u ovom trenutku vise zanima da li ce ta folija izdrzati na krajevima, tamo gde je se odsece uz zam rub skije ... Znam da autu ne smeta pranje vodom i to shmrkom pod pritiskom, bezbedno je, medjutim, folija ce da guli po smegu pod pritiskom od 100 kila u mom slucaju, ne znam koliko ce potrajati ...

Grimani
02.01.2013, 23:03
za custom topsheet se uglavnom koristi neki gumirani stiker koji se inace koristi na putnickim avionima za reklame i imena.kompanija...radi jedna firma iz italije i oko 50 evra je mislim sa sve postarinom nalepnica ali za bord jer je.svaki je ravan gore...dok se.lepi greje se fenom onim jaciim kao za kola i dodatno uz ivice pritiska i vise greje. pisem ovo sa.fona i videcu kasnije da nadjem sajt te firme.
Ja imam na skijama problem jer zastitni sloj mi se guli skoro svakog dana. za tri dana voznje ogulio sam ih prilicno i za to nema leka. uglavnom najveci problem su ivice i ako nadjete neku dobru metodu da se tu dobro zalepi folija ce.drzati ali uzmite u obzir vec pomenuto guranje na zici i udaranje skije o skiju prilikom voznje...tezak posao...

designbvr
03.01.2013, 09:21
Vid' ovako:
ako ti je tata autolakirer svi problemi su ti reseni :kez:

sad ozbiljnije, to ne bi radio sprejevima nego airbrush-em, ima ljudi koji
to i kod nas rade na automobilima, mada se cesce time bave ljudi od
umetnickog zanata, to bas ako hoces custom izradu, ako zelis nesto
jednostavnije mozes i sam (iako ne umes) da auto lakovima (ne sprej) uradis print, sharu ili sta god zelis pa posle PU lakom predjes 3-4 puta, to bi bio pravi postupak za farbanje ali zahteva dosta rada i poznavanja materijala i ljudi, naravno mozes i da ih ne poznajes ali to onda kosta.

Opcija folija: je da napravis u COREL-u ili ADOBE-u (bolje corel vise njih radi u corel-u, EPS format) u realnim dimenzijama i to moze i u vise boja, pa da:
1. nosis ovima sto seku katerom za auto i druge reklame (imaju kvalit. folije)
2. nosis ovima sto rade stampu na folijama (digital print) onda mozes sta hoces da odstampas i zalepis

Sve je to velika za.ebancija ako zelis da kvalitetno uradis i ne isplati
se bas mnogo za 1 par skija, ALI .... kad se nesto hoce ......

folije koje imamo na skijama se fabricki rade u termo/vakum kalupima i deblje (jace) su od tih koje mozes da nabavis i naravno zbog postupka nema sanse
da se odvoje/odlepe od podloge, sto bi se tebi skoro sigurno desilo vrlo brzo

Ovo gore napisano je vrlo kratak kurs i opis, nacina na koji bi se to moglo uraditi,
a realno moze da ispadne VEEEELIKO zezanje sa neizvesnim rezultatom, pogotovo sto si
prilican laik koliko sam shvatio