Prijavite se

Pogledati punu verziju : Molim misljenje iskusnijih o kantnama...

hallo
22.11.2012, 15:01
...kod proizvodjaca (generalno) a u smislu tvrdoce istih, tupljenja prilikom voznje po ledu, mogucem broju ostrenja (sto naravno zavisi od "majstora" odn koliko ce materijala oturpijati!) i slicno...Unapred hvala na vremenu i trudu.
Pozdrav

sasacg
22.11.2012, 15:06
Hvale ljudi Fischer,a nisu bas imali pozitivne usitske o Elanu (mada kazu da je poslednjih godina i to krenulo na bolje)...

Ovo je ono rekla-kazala,da li je 100% istina,nisam siguran

dzoninho
22.11.2012, 15:18
Za Elan je to proslost, mislim da sada su jedni od boljih u tom segmentu a da je Fischer najbolji...

hallo
22.11.2012, 15:22
Hvala obojici.
Posebno me zanima, recimo , to vezano za Elan...do kad je problematicni period bio?
Molim misljenja odn ISKUSTVA i sa ostalim proizvodjacima, Rossignol, Head, Atomic, Salomon, Dynastar.....
Poz

dejan
22.11.2012, 15:55
Za druge proizvodjace ne znam detaljno ali volkl dve godine bez ostrenja (krajem druge sezone je trebalo uraditi servis), sa solidnim brojem dana po sezoni (doduse 60% je bilo na blazim stazama). Slicna iskustva ima i par ljudi sa kojima sam u vezi toga razgovarao, a pri tom su mi preneli i svoje negativno iskustvo sa elan skijama, to je za mene ipak neproverena glasina ali dovoljna da je ne proveravam.

Ivan Bgd
22.11.2012, 16:13
Mogu da pohvalim samo K2, jer samo to i gazim.(bar nekako amere da gazimo :) )
Koliko dobro drze su mi pokazale na bukvalno zaledjenoj Jahorini jedne sezone.
Preko dana otoplilo i otopilo, a nocu udario minus i celu Jahorinu od vrha do dna zaledio. Vrlo malo ljudi se uopste i spustalo sa vrha Ogorelice 2.
Par njih sam sa sedoguza gledao kako proklizaju , padnu i ne zaustavljaju se do dna tj. do one zaravni pre skretanja za Rajska vrata (Ogorelica 2 ispod sedoguza).
A moje stare - bivše K2 bez problema, kao da je samo tvrdo utabana staza, sa vrlo kratkim i brzim zavojima(da ne kazem poskocima) ko po sinama.

Poz

CrazyKong
22.11.2012, 16:37
Moje skromno iskustvo kaze...

Fischer odlican, mada moram da priznam da je imao neke druge falinke u par navrata...
Head isto odlican
Elan slabiji, licno iskustvu sa vise modela do 2008 godine

Btw duzina ostrine kantne, zavisi od vrste podloge, nacina voznje, majstora, a najvise od subjektivnog utiska :cool:

ibane
22.11.2012, 23:10
Koliko se secam Atomic je bio jedno vreme najbolji u toj oblasti. Imali su posebnu tehniku za ojacavanje kantni. Ako se neko seca o cemu govorim neka napise.

Grazer
22.11.2012, 23:23
Ima li neka metoda kako da zakljucim da li je kantna "zrela" za ostrenje. Ne bih voleo da nosim skiju na ostrenje a da kantna jos nije dozrela za isto. Djabe trosim skiju onda

Ivan Bgd
22.11.2012, 23:31
ima sa noktom fora
povuces nokat preko kantne ovlas i ako ti oljusti nokat onda je OK
poz

sasacg
22.11.2012, 23:53
ja ostrim kad prestane da drzi kako treba na ledu

Grazer
10.12.2012, 15:46
sad kao na zicama gitare :) idem noktom celom duzinom i opipavam ga li je osto :)

LiquidCocaine
10.12.2012, 21:52
brate sto me namesti ostao sam bez prsta :)

djolec
10.01.2013, 14:11
Da se nadovezem na pitanje, pri kupovini polovnih skija, kako zakljuciti da li su kantne istrosene ili ne, kolika bi trebalo da bude njihova debljina? Sta je jos najbitnije pregledati kod kupovine polovne skije? I jos jedno: sta znaci da su skije previse naostrene, naime, jedne sezone sam iznajmio skije od kojih me je jedna stalno vukla na jednu kantnu, onda mi ih je majstor "odostrio" i sve je bilo ok. Zbog cega se to desava, i zasto je samo jedna kantna na jednoj skiji tako "vukla" u tu stranu?

dzoninho
10.01.2013, 14:18
Najpouzdanije, ako imas dobrog servisera, kome verujes, odneses i on ce ti sve reci... Ako ne, sve ti je macka u dzaku jer sve moze da se zamaskira...

macak011
10.01.2013, 14:50
..kako zakljuciti da li su kantne istrosene ili ne, kolika bi trebalo da bude njihova debljina? Sta je jos najbitnije pregledati kod kupovine polovne skije?..

Kako najbolje da znas? Odes u radnju novih skija, uzmes jednu novu kvalitetniju u ruku, pogledas joj kantne, debljinu i ostrinu, pipnes, naucis kako je kad je novo, pa odes do tih polovnih, pa uporedis, ako vec ne mozes prvo da ih odneses u proveren servis na pregled...

Ne znam kako bi drugacije objasnio izgled "dobre polovne kantne" - to je ipak skup svih info o jednoj skiji, stanje klizne povrsine, stanje kantni, stanje vezova - stanje skije uopste, koliko je koriscena, koliko matora, koliko puta servisirana i gde, jel krpljena klizna povrsina/kantna ili ne, sve to igra ulogu pri tvojoj kupovini...

djolec
10.01.2013, 15:43
Hvala na brzom odgovoru!

Kljaja
10.01.2013, 18:40
Moje misljenje je je da samo subjektivan osecaj kada treba ostriti kantnu.

Zavisi od vise faktora svakako... Da ne idem sa teme...

Ja cu nesto o volkl-u da kazem, naime, meni se licno tupi vise prema repu skije, dok je drugarova elanova WAVEFLEX ALLMOUNTAIN skija bila dosta dosta osrtija od moje skije... i osetio sam to jer smo se menjali poslednji dan... Ima dosta i u tome verovatno sto je on odlican carving vozac pa je i to imalo uticaja.

http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=3236
http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=3044&page=6
http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=4741

Evo, mozda i neka od predhodnih slicnih tema pomogne

;)

blackholemix
10.01.2013, 19:01
Ja sam uzeo ovaj Swix (http://www.swixsport.com/eway/images/show/fs-TA3003.jpg) i baš sam zadovoljan jer može ugao da se podesi od 85-90 stepeni. Turpija se ne troši puno, i može da se okrene na drugu stranu a i pomeri tako da bi trebalo dugo da služi, kasnije mislim da može samo ona da se kupi. Prednost ovakvog oštrenja je da skidate samo koliko je potrebno dok na mašinama kod većine servisera vam svuku više pa skraćuju vek skije.

Oštrim kad skije počnu da klizaju na ledu poprilično, na 5-7 dana, ili samo provučem 1-2 puta na svaka 2 dana.

Prost način da proverite koliko je oštra je da noktom prevučete popreko preko kante, ako se nokat skida lako oštre su.

ninic
10.01.2013, 19:31
Ja sam uzeo ovaj Swix (http://www.swixsport.com/eway/images/show/fs-TA3003.jpg) i baš sam zadovoljan jer može ugao da se podesi od 85-90 stepeni. Turpija se ne troši puno, i može da se okrene na drugu stranu a i pomeri tako da bi trebalo dugo da služi, kasnije mislim da može samo ona da se kupi. Prednost ovakvog oštrenja je da skidate samo koliko je potrebno dok na mašinama kod većine servisera vam svuku više pa skraćuju vek skije.

Oštrim kad skije počnu da klizaju na ledu poprilično, na 5-7 dana, ili samo provučem 1-2 puta na svaka 2 dana.

Prost način da proverite koliko je oštra je da noktom prevučete popreko preko kante, ako se nokat skida lako oštre su.

koliko si ga platio?
beosport nije izbacio cenu
http://www.beosport.com/internet-prodaja/proizvodi/15-skijanje/123-voskovi-i-alati/1372-edger-comp,-edge-sharpener/

sasacg
10.01.2013, 20:31
Pa ima cena :)

Neko, koliko ovo moze stvarno da posluzi za ostrenje? Koja je razlika u odnosu na servis?Moze li nesto da krene naopako,pa da se sjebe rubnik?

dzoninho
10.01.2013, 21:57

Izvini sto moram da kazem ali vecu glupost nisam cuo... Da si malo citao forum, video bi i na prakticnom primeru kad se smanjuje vek skije i tupi kao sto ti kazes... Dakle, ako skiju nosite uvek u isti servis i ne menjate bocni ugao, skija se neznatno malo ostecuje. Smem da se kladim da ces ti sa tom spravom 10 puta pre da je ostetis nego masina a iz prostog razloga jer ne mozes rukom da imas isti pritisak uvek na kantnu...

Da bi skiju drzali ostrom dok ste na planini, imate na forumu objasnjeno, potreban vam je keramicki osigurac recimo i uvece kad ostavljate skiju samo prevucete sa bocne strane kantne...

bezbi
18.03.2013, 13:22
Aj da ja napisem mozda ce nekome u buduce odgovarati. Imao sam elan speedwave 14 iz 09god i to je iz mog subjektivnog osecaja bila katastrofa kanta. Cak i posle ostrenja u proverenom servisu u bg lose je drzala. Atomic race sl iz 11god mi drzi duplo bolje cak i sada kada je istupljen.