PDA

Pogledati punu verziju : Poteban savet poziciju montiranja veza

Bitterman
29.10.2012, 01:39
Uskoro bi trebalo da montiram vezove na skije i malo sam zbunjen oko mesta montiranja. Naime pise da su skije 184 cm, posle premeravanja izmerih da su negde oko 182 cm. Trazio sam dosta i po forumi i po netu i zakljucio sam da se svi orijentisu prema sredini skije koja je i obelezena na samoj skiji... E sad, ta crtica je kod mene na 96. centimetru skije sto znaci da do repa ima jos nesto malo manje od 86 cm, sto bi znacilo da je kod mene sredina obelezena 5 cm iza pravog centra skije. Sada sam u dilemi, da li da se upravljam prema parametrima na skiji ili da pronadjem pravi centar pa prema tome ili nekako trece, pomozite?!
I da, skija je twin tip.

stekan
29.10.2012, 07:07
Crtica ne označava sredinu skije, već mjesto gdje treba da dođe sredina đona pancerice. Poznato je da različiti proizvođači imaju različit pristup kod pozicioniranja crtice. Npr. Elan "gura" crticu naprijed, a Voelkl nazad.

Kod TT skija je priča specifična. Ako planiraš da se džiberuješ tj. lomataš po gelenderima, vez ide značajno naprijed, a za freeride po dubokom snijegu ide značajno nazad.

Potraži na Epicski forumu teme gdje se spominje BoF metoda određivanja položaja vezova.

bbi8
20.01.2013, 13:08
Ovo sto rece da elan gura crticu naprijed, bas me zanima za koliko u prosjeku?? jer imam elan slx i poklopim crtice pancerice i skije ( nigdje veze) previse naprijed, rep me debalansira dok istovremeno nemam prdnjeg djela skije za oslonac. Onda sam vratio vezove sto vise u nazad i dobio 1,5cm. Znaci crtica na pancerici je 1,5cm u nazad naspram crtice na skiji. Malo je ko bolje al jos uvijek nije to to, rep mi smeta odbi me ...sad nemam kud nego da skidam plate i njih pomjeram ..imam osjecaj kad bih vratio jos za jedan cm da bi bilo ok. znaci -2,5. Sad sam u dilemi, il ja specificno skijam ..al sumnjam ..il su oni u elanu nesto pojebali s tom crticom..jer razumijem stos da se vrati u nazad -1,-1,5cm da bi se dobilo na stabilnosti pri brzini al -2,5,-3cm mi ne ide u pojam nikako...citav dan sam vozio i ne shvatam sta su elanovci htjeli tom naprdnom crticom da kazu, ustvari shvatam donekle, takva skija je dobra al samo za carving po blagoj stazi ili na ravnom sa centrom ravnoteze u sredini pa cak malo i nazad, siroki zavoji idu glatko dok ako hoces da smanjis radius zavoja treba exibicija jer si sa centrom ravnoteze u sredini i ne mozes da se naslonis na skiju da bi izvukao gornju nogu...na strmoj stazi skija cim proklize osjeti se debalans i to zestok, udar repa i pancerice po listu.
Mogu samo reci da ovu slx fis skiju nije nikad niko testirao jer da jeste dosli bo do istih zaljucaka ko i ja...skija jeste 165 i crtica centra joj je 725mm (matematicki mozda)...al slx ima jako i rano zakrivljen vrh tako da to 725mm nema sanse da bude balansni centar skije.
Pogledati stranu 7 http://elan.create-ion.at/pdfs/techn_manual_english.pdf
Uglavnom sve u svemu ja cu morati 2.5 do 3cm iza crtice na skiji...sto do sad nikad nisam ni cuo ni vidio.
Prije 5-6 god sam imao elan s10 i nisam imao ovakvih problema.
Mozda neko ima ista iskustva s elanom???