Prijavite se

Pogledati punu verziju : potreban savet oko pravilnog montiranja vezova

ninic
18.10.2012, 23:05
U februaru kupih u Inter sportu nove Fischer skije sa vezovima Rs10.
Vezovi nisu bili namesteni,samo je ploča bila usrafljena u skiju,montažu je izvršio ski servis koji Ima ugovor sa prodavcem.
Pre nedelju dana kupio sam pancerice( salomon x wave 27,5-315mm)za broj manje od prethodnih i tu se javio problem....majstor je montirao vez tako da i kad zadnji deo maximalno povučem unapred,ne steže cipelu kako treba.
Najlakše rešenje bi bilo odneti skiju ponovo u servis,ali jednostavno mislim da bi ga on iz prve montirao kako valja Da stvarno poznaje posao. Čovek mi jednostavno priznao Da mu je to prvi put Da montira taj vez i na moja pitanja Da Li mozda treba da se prednji vez malo povuče unazad odgovara "ma isto ti je to"!
Dakle,definitivno jedan deo veza mora Da se odsrafi,ili koji,prednji ili zadnji?
Da Li je bitno Da cipela bude povučena unazad ili unapred (kontam,zbog prebacivanja težine napred ili nazad ? Kako to utiče na ponašanje skije na snegu?

Grimani
19.10.2012, 00:03
Pa realno trebao bi da pomerish prednji vez jer je centar pancerice pomerio se napred. U sustini za tu skiju treba da poklopis centar pancerice i centar skije. Na dnu pancerice imash jednu crtu to je centar pancerice a centar skije trebala bi isto crta da se vidi. To treba da izgleda ovako.
http://i116.photobucket.com/albums/o29/grimani/cipa.gif

wlad
19.10.2012, 00:19
Ma isto ti je to :D

Samo mala ispravka Grimanija, nije centar skije, nego preporučena pozicija na skiji :ok:

Flexon
19.10.2012, 01:55
definitivno pomjeriti zadnji vez naprijed....

stekan
19.10.2012, 07:10
Serviser koji prvi put montira Tyrolia vez (nebitno što na njemu piše Fischer) na ploču sa izbušenim rupama za sve veličine pancerica. Neprocijenjivo! Ludilo!

Pomjeriti zadnji vez naprijed, pa uporediti crte na pancerici i skiji. Ja generalno volim kad mi je crta na pancerici 1 cm ispred crte na skiji. Nije problem ni ako je 1 cm iza.

ninic
19.10.2012, 08:44
Malopre sam uporedjivao,ako pomerim zadnji vez,crta na pancerici ce biti oko 1 cm ispred crte na Skiji,a ako pomerim prednji vez bezace par milimetara unazad .
Ok,posto iizgleda i ja i "majstor" imamo podjednako iskustvo u montiranju vezova onda cu sam rasrafiti zavrtnje i pomeriti zadnji vez za jedan podeok unapred.
Dakle,ako gore pomenuta crta na cipeli bezi od crte na skiji 1cm napred ili nazad to ne utice na upravljivost skije i na performanse mene kao skijasa (u pokusaju :) ) ?

wlad
19.10.2012, 08:58
Evo malo detalja: howto (http://coloradodiscountskis.com/MemberArea/MemberInstall92W.htm) :)

stekan
19.10.2012, 10:43
Malopre sam uporedjivao,ako pomerim zadnji vez,crta na pancerici ce biti oko 1 cm ispred crte na Skiji,a ako pomerim prednji vez bezace par milimetara unazad .
Ok,posto iizgleda i ja i "majstor" imamo podjednako iskustvo u montiranju vezova onda cu sam rasrafiti zavrtnje i pomeriti zadnji vez za jedan podeok unapred.
Dakle,ako gore pomenuta crta na cipeli bezi od crte na skiji 1cm napred ili nazad to ne utice na upravljivost skije i na performanse mene kao skijasa (u pokusaju :) ) ?

S obzirom da je zadnji vez "gurnut" do kraja naprijed na svom postolju koje se zavrće na ploču tj. skiju (posljednja fotografija u prvom postu), moj savjet je da prednji vez pomjeriš nazad za jedan red rupa na ploči, a zadnji vez pomjeriš za jedan red naprijed, a onda zadnji vez pomjeriš nazad "interno" (podigneš hepek šrafcigerom i pomjeraš nazad koliko treba, tj. onoliko da cipela može ući na "knap").

ninic
19.10.2012, 20:01
S obzirom da je zadnji vez "gurnut" do kraja naprijed na svom postolju koje se zavrće na ploču tj. skiju (posljednja fotografija u prvom postu), moj savjet je da prednji vez pomjeriš nazad za jedan red rupa na ploči, a zadnji vez pomjeriš za jedan red naprijed, a onda zadnji vez pomjeriš nazad "interno" (podigneš hepek šrafcigerom i pomjeraš nazad koliko treba, tj. onoliko da cipela može ući na "knap").

:sm017: hvala!

ninic
19.10.2012, 20:02
Evo malo detalja: howto (http://coloradodiscountskis.com/MemberArea/MemberInstall92W.htm) :)

uzimam srafciger u ruke sutra i javljam rezultat! :sm017:

wlad
19.10.2012, 22:35
Još bolje uzmi električni zavrtač :ok:

salto
20.10.2012, 20:44
na peti svoje ski cipele i mas duzinu djona u mm (napr. 345mm) .Skini vezove ( odvijac 3x150 obavezno da ne deformises glavu -urez na srafu). Na ploci imas ispisanu skalu za velicine djonova , i na prednjoj i na zadnjoj strani .Na slici koju si postavio sigurno ces pomerati i zadnju i prednju glavu.Vodi racuna da poklopis prednapon, na zadnjoj glavi ti je reper.Ukoliko ovo pogresis , vez ce ti otvarati bez ikakve veze na situaciju i potisak . Ne bih ti ovo preporucio da radis sam , da se ne povredis , a posto vidim da si nameracio da uradis posto poto ,:) kao ja pre dvadeset i vise godina , donesi skije i cipelu kod nas uradicu ti ovo gratis a ujedno ces i videti koliko faktora ima u montazi , pozovi se na ovaj forum , recimo da si dobio nagradu-gratis montaza :)

stekan
20.10.2012, 21:37
... pozovi se na ovaj forum , recimo da si dobio nagradu-gratis montaza :)

Ubjedljivo najbolje rješenje!

Ili montiraj sam, ali obavezno odnesi u Salto na provjeru (kad je već cijena povoljna :dziveli:).

Grazer
20.10.2012, 22:38
I ja sam ovakav problem imao na zeninim skijama pa sam sve morao razmontiravati ali ...logika je cudo

ninic
21.10.2012, 19:53
I ja sam ovakav problem imao na zeninim skijama pa sam sve morao razmontiravati ali ...logika je cudo

Pa da,logika...reci to genijalcu koji mi je montirao vez!

ninic
21.10.2012, 20:09
Uglavnom,zavrsio sam montazu (bez povreda :) )
Hvala na iscrpnim savetima i na ponudi za besplatnu montazu,iskoristicu taj vaucer za servis skija kad mi bude potreban :) !

Ziveli!

bratori
18.02.2014, 18:46
Zdravo svima! Treba mi pomoc sto pre :sm021:
Kupih danas preko ebay-a skije Nordica Hell&Back sa Marker Griffon 13 vezovima i zeznem se pa kliknem da mi montiraju vezove...
Elem, pancerice sam prodao i posto mi sad traze neki broj sa pancerica za montazu vezova nisam siguran sta mi sad tacno traze? Prodavnica je nemacka, pa ni da beknu engleski...
Jel treba da im kazem broj pancerica koji nosim (28.5) ili isto to u mm 328 ili nesto trece?
Hvala, pozdrav!

stekan
18.02.2014, 18:58
Jel treba da im kazem broj pancerica koji nosim (28.5) ili isto to u mm 328 ili nesto trece?

To drugo, tj. dužinu đona pancerice u milimetrima.

bratori
18.02.2014, 19:09
Hvala Stevo, nadao sam se da ces mi ti prvi odgovoriti! :) Imas spust ili dva kad se negde sretnemo :)

stekan
18.02.2014, 19:32
Imas spust ili dva kad se negde sretnemo

Samo ako u vez mogne stazi đon dužine 357 mm.

salto
19.02.2014, 02:05
uh , oprez nisam video post , Stevo svaka cast , polemisali smo ovo ,bratori , vodi racuna , nordica skija - nordica pancerica , tako je projektovano , na vezovima za nordicu razmet veza je podesen na 5 mm recimo djon cipele 325-340-345-350-355 mm , u tvom slucaju je bolje da skala razmeta prednje i zadnje glave bude na 325 zbog prednapona, u polozaju 330 ce ispadati na zadnjoj glavi na jakom potisku u bljuzgavom i mekom snegu(kada ti je teziste malo pomereno unazad, ali opet valjda je vizuelno moguce odrediti.ne uzdaj se mnogo u to da su napolju strucnjaci ali ako ti bude radio sa binding masinom siguran pogodak , ovaj test kosta oko 25e ali vredi , napominjem da ovu masinu ima jedino cika aca ognjanovic u novom sadu , tako da ovi sto se reklamiraju o besplatnim proverama tako lupetaju da bi ih nab , na , ... , (sistem : ko ti je ovo radio ) kretencine , imam obicaj na ovo pitanje kada mi popravljaju kola da kazem :isti takav kreten koi me je to isto pitao nab....te na ...c
iznervirah se , ovu masinu pokusavam da kupim vec 5 god al otrov joj nije ravan kolko je skupa

salto
19.02.2014, 02:12
zaboravih , masina se testira na svake dve godine i test isecak vredi u svim zemljama sveta kao fiskalni isecak za osiguranje i vama i nama. naravno odnosi se na regularnu i registrovanu masinu u stvari da vas ne zamajavam to je http://www.wintersteiger.com/en/Sports/Machines/New-Machines/Binding-adjustment
ili drugi proizvodjaci

bratori
19.02.2014, 09:28
Hehe hvala Gorane, ali nemoj da se nerviras, kod nas su svi od uvek strucnjaci za sve i najbolji u svemu... pogotovo priuceni majstori...

Javio sam sinoc da mi podese na 325, ali sad sam malo zbunjen. Ako kupum na pr. Lange pancericu sa dimenzijom 328 jel to znaci da necu moci na vezu da nastelujem duzinu posto nije rental vez, neko cu morati da skidam prednji ili zadnji deo?

stekan
19.02.2014, 12:12
Ako kupum na pr. Lange pancericu sa dimenzijom 328 jel to znaci da necu moci na vezu da nastelujem duzinu posto nije rental vez, neko cu morati da skidam prednji ili zadnji deo?

Ne. Kod svakog veza se peta može pomjerati naprijed-nazad par centimetara.

salto
20.02.2014, 02:08
Stevo ti je sve rekao hvala i u njegovo ime , posalji mi sliku pp skije, tvoj vez i onako ima jako pokretnu zadnju glavu

bratori
20.02.2014, 11:49
Hvala obojici! :)

Nema sta da ti saljem sliku u pp, donecu je na voskiranje! ;)

Ali dok ne stigne evo video da vidite o kojoj se skiji radi...

http://www.youtube.com/watch?v=84N0WcQthvA

salto
20.02.2014, 21:27
VRH , uzeo si po meni najlepsu nordica skiju i ja za mene imam slicno
http://www.saltom.rs/index.php/sr/skije/23-all-mountain/269-0a2146-00-001
samo dosta uzu , navika na ovu geometriju