PDA

Pogledati punu verziju : Povraćaj poreza (Tax refund)

chaghaboo
01.09.2012, 21:38
Jel može neko ko je prolazio proceduru povraćaja poreza za skije i ostalu ski opremu da opiše kako izgleda celokupna procedura?

Da li se povraćaj dobija u punom iznosu ili se deo odbija za neke administrativne troškove ili ne znam ti šta već?

Da li porez vraća neka državna služba ili se to radi posredno preko neke firme koja se time bavi (npr. Global Blue (http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Blue))?

Da li je povraćaj poreza moguće dobiti za svu ski opremu ili postoje neka ograničenja? Na primer, povraćaj je moguć samo za artikle čija pojedinačna cena prelazi XYZ €. Ili možda samo za tvrdu robu (skije, vezovi, štapovi...), a ne i za garderobu i slično.

Može li se povraćaj poreza dobiti za kupovinu obavljenu u bilo kojoj prodavnici ili isključivo iz prodavnica obeleženih kao "tax refund"?

Verujem da će informacija mnogima biti zanimljiva.

stekan
01.09.2012, 23:04
Bila skijaška oprema ili bilo šta drugo, za kupovinu u zemljama EU procedura je jednostavna:
- pri kupovini robe tražiti od trgovca da se popuni Tax Free obrazac
- na izlasku iz EU (granica SLO-HR) ovjeriti obrazac kod slovenačkog carinika (kućica prije policije). Ako nije gužva, može i iz auta, a ako jeste, prođe se policijska provjera, parkira i prošeta nazad do carinika
- odmah sa ovjerenim obrascem otići do Tax Free kancelarije u sklopu graničnog prelaza i podići gotovinu. Novac se može podići i kasnije (u roku od 6 mjeseci) u bilo kojoj Tax Free Refund ovlaštenoj ustanovi (u BiH je to ona banka sa žutim znakom i dvije baklje).

Par napomena:
- postoji minimalni iznos vrijednosti računa preko kojeg se može dobiti Tax Free obrazac. Ne znam koliki je limit, ali pretpostavljam da je između 50 i 100€.
- tražiti prilikom popunjavanja obrasca da vam izdaju kopiju računa ili da fotokopiraju račun i ovjere ga. Originalni račun ostavljate prilikom podizanja poreza! Bez njega vam garancija ne vrijedi (npr. ako ste kupili fotoaparat koji ima međunarodnu garanciju).
- ne dobije se nazad puni iznos poreza, ali bolje išta nego ništa. Nadajte se negdje između 10 i 15%. Prilikom popunjavanja obrasca postoji tabela sa rasponima vrijednosti računa i pripadajućim iznosima za povrat. Princip je otprilike: za iznose vrijednosti računa od 200€ do 300€ dobiješ npr. 23€.
- ako vrijednost prelazi 500€, slovenački carinik preko kompjutera obaviještava hrvatskog koji vrši sačekušu. Onda ide procedura sa hrpom papira koji se moraju popuniti na ulasku u Hrvatsku i pokazati prilikom izlaska iz Hrvatske. Priča se da nisu besplatni, ali srećom ne osjetih na svojoj koži. Ali ako zamolite, možda vam slovenački carinik taj podatak unese u kompjuter sa 20-tak minuta zakašnjenja, a za to vrijeme ste vi već prešli hrvatsku granicu.

Kod kupovine u Hrvatskoj, postoje dva načina: Tax Free obrascima i obrascima ministarstva finansija (ili nešto slično). Neke trgovine imaju jedno, neke drugo, a neke oba. Prilikom ovjere na granici treba kopirati pasoš, račun i obrazac. Takođe traže da vide robu, što nije slučaj kod slovenaca. Za Tax Free je slično kao i kod kupovine u EU, osim što nisam siguran da li možete odmah na granici podići novac. Ovu drugu vrstu obrazaca takođe ovjeravate kod carinika na izlazu iz Hrvatske, a povrat PDV-a (i to punog iznosa!) možete da odradite samo u trgovini u kojoj ste robu kupili, tj. sljedeći put kad tamo odete (uz pasoš na čije ime je popunjen obrazac može i neko drugi podići novac).

Prilikom ulaska u svoju zemlju dužni smo prijaviti sve što podliježe carinjenju. To ne znači i da hoćemo.

Nadam se da nisam zaboravio šta bitno.

P.S. U određenim forumaškim krugovima sam svojevremeno bio izuzetno cijenjen :bootyshak u vezi povrata MwSt kod online kupovina.

gevara
02.09.2012, 09:21
:)

Je l' treba detaljnije, ovo da se odštampa i nosi sa sobom...

Možda mali dodatak, iako nije teško pretpostaviti.
Procedura povrata PDV-a (pun iznos) je isti i za EU. Prvo pitati može li, tete i čike popune namjenski obrazac, ovjera na izlazu iz EU (još malo na granici SLO-HR :)) i u roku od 6 mjeseci neko treba da navrati u radnju u kojoj se kupovalo, naravno sa gore navedenim dokumentima (obrazac, kopija pasoša kupca i duplikat računa).
Primjer je iz Slovenije.

chaghaboo
02.09.2012, 22:53
Ovo je elaborat na temu. Hvala!

ftj
03.09.2012, 00:34
Jedan savet, kada overavaš na SLO-HR granici, nemoj parkirati na onom parkingu u ničijoj zemlji jer hrvatski carinik ima običaj da baci pogled na parkirana kola i posle može da te trkeljiše a i verovatno da ti naplati carinu ako ti pronađe neke stvari koje si očigledno uvezao. Ja to kad radim obavezno poskidam pakovanja i etikete da ne bi bilo posle kuku lele.

chaghaboo
03.09.2012, 08:32
Jedan savet, kada overavaš na SLO-HR granici, nemoj parkirati na onom parkingu u ničijoj zemlji jer hrvatski carinik ima običaj da baci pogled na parkirana kola i posle može da te trkeljiše a i verovatno da ti naplati carinu ako ti pronađe neke stvari koje si očigledno uvezao. Ja to kad radim obavezno poskidam pakovanja i etikete da ne bi bilo posle kuku lele.

Da, koliko sam shvatio to rade da ne bi ti za račun nekog hrvatskog državljanina nešto uvezao u državu bez plaćanja poreza. Ali valjda u tom slučaju možeš uredno na ulasku i izlasku iz Hrvatske da prijaviš tu robu?

Mada, u svakom slučaju je manje cimanje zaobići tu proceduru, pogotovu ako roba nije upakovana. Šta zna onaj da li su na primer to skije koje si poneo sa sobom iz Srbije ili si ih kupio tamo.

ftj
03.09.2012, 09:56
Samo su me jedanput cimali hrvatski carinici i to baš kad smo parkirali na ničijoj zemlji i otišli da odradimo povraćaj. Pitao nas je što smo stali na ničijoj zemlji i mi smo se pravili ludi a refundirali smo porez za robu preko 1,500 eur ali smo poskidali etikete i pobacali pakovanja tako da posle pretresa nije mogao ništa da nam kaže.

Ako ovo čita neka policija, samo da se zna da sam sve ovo izmislio zarad zanimljive priče :)

Grazer
03.09.2012, 11:05
Sve je Stevo rekao.
Ja sam radio povrat PDV na ski poremu. Povrat PDV-a je 12%. Toliko dobijas para nazad.
Moj savjet. Ne raditi povrat na izlazu is Slovenije posto oni uzimaju proviziju za sve kupovine koje nisu uradjene u Slo. Uzimaju 50%. Na svakom obrascu ti pise povratna mesta u kojoj zemlji.
Sto se tice sume od koje je povrat PDV moguc zavisi od zemlje do zemlje. France, Italy, Spain je od 150eur. Austrija, Nemacka itd od 75eur.

Mislim da do 3god po novom vaze obrasci tj povrat.

Ovo sto Stevo kaze ako vrednost prelazi preko 500eur Hrvati rade sacekusu. To mi se nikada nije desilo a znao sam imati vrednosti i od par hiljada. Jesam se kao spricer oladio ali nikada niko nije me docekao.

Nemaju sve trgovine isto. U Austriji recimo 90% povrata radi Global Blue a ostalo Global Austria i oni zahtjevaju slanje racuna nazad postom njima pa ti oni isplate na kreditnu karticu. Do sada sam 3 puta ima njiohov povrat poreza i nikada nisam dobio pare nazad

stekan
03.09.2012, 11:17
...Ovo sto Stevo kaze ako vrednost prelazi preko 500eur Hrvati rade sacekusu. To mi se nikada nije desilo a znao sam imati vrednosti i od par hiljada. Jesam se kao spricer oladio ali nikada niko nije me docekao....

Vjerovatno si tih par hiljada imao na više računa koji pojedinačno ne prelaze 500 EUR. Kupih prošle godine fotoaparat od 650 EUR, pa me je carinik upozorio na činjenicu da to mora prijaviti hrvatskoj carini...

gevara
03.09.2012, 18:09
Sve je Stevo rekao.
Ja sam radio povrat PDV na ski poremu. Povrat PDV-a je 12%. Toliko dobijas para nazad...
...Do sada sam 3 puta ima njiohov povrat poreza i nikada nisam dobio pare nazad

Samo drugačije rečeno, ti si bolje je reći vraćao dio PDV-a, eventualno čitav, zavisno kolika je stopa u zemlji u kojoj si kupovao.
Ako si se direktno vratio u radnju sa potrebnom dokumentacijom, trebalo bi da si dobio ukupan iznos PDV-a, u ostalim slučajevima (posrednici koji se bave tim poslom) manji (zavisno od posredničke ponude, tj. kvota).

Poz

Bratko
04.09.2012, 00:54
Da li porez vraća neka državna služba ili se to radi posredno preko neke firme koja se time bavi (npr. Global Blue (http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Blue))
U Srbiji možeš izvršiti povraćaj preko http://www.raiffeisenbank.rs/code/navigate.aspx?Id=293#114168 u Beogradu u više ekspozitura...ja sam završavao na Ban.brdu.
Ako se ček ipak pošalje poštom na adresu kompanije (npr. GlobalBlue u Beču) nikako nemojte slati u onoj "njihovoj" koverti, jer ona-takva često zna da dobije krila ;). Znači prepakovati ček u drugu kovertu.

Kupih prošle godine fotoaparat od 650 EUR, pa me je carinik upozorio na činjenicu da to mora prijaviti hrvatskoj carini...Iz iskustva drugih, saznao sam da su svi pojedinačni računi preko 400eur potencijalni za proveru od strane cro-carine...a kum je to proverio na svojoj koži (račun mu je iznosio 450eur).
Iz sopstvenog iskustva, italijanske račune (tj. GlobalBlue čekovi iz Ita) sam morao unovčiti u roku od 6 meseci.
Austrijski su mi bili validni i više od 12 meseci kasnije...unovčio sam ih pri ponovnom ulasku u Slo, dobro dodje za vinjetu, tunel i sl.

Moj savjet. Ne raditi povrat na izlazu is Slovenije posto oni uzimaju proviziju za sve kupovine koje nisu uradjene u Slo. Uzimaju 50%.Ja sam imao dobro iskustvo sa povraćajem PDV-a na Aus-čekovima, pri ponovnom ulasku u Slo...da li ima veze sa iznosom, ne znam (ni jedan povraćaj nije bio veći od 30-35eur)...čak sam po jednom računu dobio i neki eur više nego što je prodavac upisao.

Da li je povraćaj poreza moguće dobiti za svu ski opremu ili postoje neka ograničenja? Na primer, povraćaj je moguć samo za artikle čija pojedinačna cena prelazi XYZ €. Ili možda samo za tvrdu robu (skije, vezovi, štapovi...), a ne i za garderobu i slično.
Može li se povraćaj poreza dobiti za kupovinu obavljenu u bilo kojoj prodavnici ili isključivo iz prodavnica obeleženih kao "tax refund"?
Obično postoji nalepnica "TAX FREE" na ulasku u takvu radnju. Jedino ograničenje je minimalni iznos po računu. Kao što reče Grazer, u Španiji je min 150eur i to je najveći limit koji sam do sada sreo...Gre-Slo-Aut-Hun-Ger je manje (75-120eur).
Na jednom računu mogu biti i čokolade i pancerice i fotoaparat, ako se prodaju u istoj radnji.
I da...podrazumeva se, ali opet se svaki put preslišavamo kada krenemo u takve akcije: "da li smo poneli pasoše?!?!" ;) :sm022:

bratori
21.09.2012, 12:01
Tema kao da sam je narucio...

Prekjuce sam dosao iz Spanije, ali nisam uspeo na aerodromu overiti racun( suzbenica me je poslala na pogresan terminal, a kada sam konacno nasao gde se overava, trazili su mi da pokazem sve stvari, a meni avion polece za 20 min)

Jel postoji mogucnost da prilikom nekog sledeceg putovanja negde overim racune, ne nekoj drugoj granici? I iz vaseg iskustva ko nikada ne trazi da se pokaze roba? Znam da madjari imaju obicaj... Jel imam neki vremenski limit to da uradim? Pozdrav

Grazer
21.09.2012, 14:57
zavisi sta si dobio. Ako je global blue onda moze na izlasku iz eu, znaci na slo granici. Ako je onaj zeleni spanski kakav sam ja znao dobijati onda nema nista do ponovnog odlaska za spaniju

bratori
23.09.2012, 19:25
Dobio sam global blue, znam da postoji vremenski rok u kojem te stvari moras da izneses iz evropske unije posle kupovine... valjda 3 meseca...

Grazer
24.09.2012, 11:43
Ma onda opusteno. Cim sledeci put budes u pravcu slovenije isao ispecatiras. 3 ili cak 6 meseci vazi

Rossignol 8s
08.10.2012, 13:13
Imao sam negativno iskustvo pre koji dan. Naime, bio sam u Segedinu i u radnji koja je ovlasceni prodavac Go Pro kamera, hteo sam da kupim GP Hero2 Outdoor edition.
Kameru su imali, cena standardno oko 350e. Međutim, po recima prodavca, nisu mogli da mi daju AFA dokument (za povracaj poreza), vec to samo mogu da dobijem ako kupim u njihovoj radnji u Budimpesti. Posto sam ostajao par dana u Segedinu, imao sam prepisku par mailova sa ovima iz centrale Budimpešta i oni mi posalju kameru preko kurira, sa popunjenim AFA dokumentom (ime, prezime, br pasosa itd).

Nazalost, na granici da bi mi overili AFA-u, Madjar mi trazio i račun sa svim detaljima: naziv proizvoda, moje ime kao kupca, cena itd. Ne verujem da ga je mrzelo da se cima, jer je isao tamo kod svog sefa da vidi da li moze samo sa podacima na AFA-i ali nista od toga... Sad cekam da mi posalju ovi iz centrale invoice, ako budu hteli :dontknow:

bratori
08.10.2012, 18:59
A jel su ti trazili da im pokazes kameru?

Rossignol 8s
09.10.2012, 09:26
A jel su ti trazili da im pokazes kameru?

Jesu. Sva sreca pa sam čitao po forumima gde su ljudi naglasili da mađarski carinici zahtevaju da proizvod bude neotpakovan.
Kada sam kupovao skije u Austriji i radio tax refund na Bregani, nisam imao nikakvih problema. Procedura je trajala 10 min sa sve vraćanjem novca na licu mesta (na onom šalteru gde kupujete vinjetu). Niko mi nije ni trazio da pokazujem skije (koje sam vec vozio odmah cim sam kupio).

P.S. Mozda ova moja prica sa GP Hero2 bude imala neki pozitivan kraj, javili mi se Madjari i danas mi šalju fakturu poštom.

bobo
09.10.2012, 10:54
U svim varijantama vraćanja poreza kod ovjere formulara račun je obavezan, nekada treba uzeti i dva računa jer se može desiti da ti originalni račun ostane kod GlobalBlue partnera ( Rajfajzen banka u BiH zadržava račune) i onda izvisiš ako potežeš garantni rok.

dita1602
30.10.2012, 11:15
Može mala pomoć
U radnji u Mariboru su mi izdali plavi račun za povrat DDV na njemu piše "ZAHTEVEK ZA VRAČILO DDV".
U Raiffaisen Banci mi nisu htjeli primiti ovaj dokument (pošto nema štembilja od Global Blue) Gdje mogu da izvršim povrat poreza?

Grazer
30.10.2012, 13:38
samo opet u toj radnji

dita1602
30.10.2012, 16:26
oooo,sto mi to ne rekose u radnji :(
Hvala Grazer

Grazer
30.10.2012, 18:32
Moras biti oprez kad su takve stvari u pitanju. Ako nije global Blue onda moras opet u radnju da se vracas. procitaj malo sta pise na formularu, mozda ima opcija slanja postom pa da ti uplate pare na karticu

dzoninho
11.12.2012, 14:36
Da li neko zna, da li u Decatlonu u Albertvilu vazi TAX refund?

Grazer
11.12.2012, 15:20
Da, ja sam radio ali moras posle slati postom formular posto nije Global blue. Godinu dana kasnije su mi legle pare na karticu.
:) Bolje ikad nego nikad

dzoninho
11.12.2012, 15:44
Hvala na odgovru :) Ako možeš samo da mi kažeš sta tačno treba tamo da uzmemo i gde posle to da se overi ili šta već pošto nikad nisam to radio?

Grazer
11.12.2012, 19:46
Oni imaju svoje formulare, videce ima 5 listova formular, ona ce ti objasniti koji trebas poslati na koju adresu a kad napustas EU, u ovo slucaju na Slovenskoj granici ispecatira ti carina papire. Kad se vratis kuci posaljes postom na naznacenu adresu. Ja sam cekao godinu dna da mi uplate

vasko
21.01.2014, 15:45
Ako kupim opremu u Austriji, da li kogu refundaciju poreza da izvršim odmah na izlazu iz Austrije, ili moram da to uradim na zadnjem izlazu iz EU, tj na nekom od CRO prelaza?

stekan
21.01.2014, 15:56
Dok je granica EU bila Slovenija, na izlazu iz Slovenije si ovjeravao papire i preko ceste podizao novac. Sada ovjeravaš na izlazu iz Hrvatske, ali na granici prema BiH nema Tax Free kancelarije.

jopopo
21.01.2014, 17:15
I neke banke vrše povraćaj, recimo u Srbiji je to Raiffeisenbank samo što dobiješ iznos u RSD po srednjem kursu na dan povraćaja. Naravno, obavezan je overen račun od strane carine izlazne kontrole EU.

sasacg
21.01.2014, 17:20
I banka uzme neki procenat valjda

nemanja1
21.01.2014, 17:42
Razmisljam da kupim polovne sanke u sloveniji u zvanicnoj radnji gde bih dobio i racun. Vrednost je nekoliko hiljada eura. Da li imam pravo na povracaj poreza. Kakva je procedura u tim slucajevima? Mozda nije pitanje postavljeno na pravom mestu. Hvala unapred na odgovorima ako neko ima iskustva sa tim

jopopo
21.01.2014, 20:02
I banka uzme neki procenat valjda
NE! Pošto Global Blue uzima, oni sa njima reše svoj deo.

sasacg
21.01.2014, 20:11
Onda to i nije losa varijanta :)

Belgarath_
22.01.2014, 00:17
Razmisljam da kupim polovne sanke u sloveniji u zvanicnoj radnji gde bih dobio i racun. Vrednost je nekoliko hiljada eura. Da li imam pravo na povracaj poreza. Kakva je procedura u tim slucajevima? Mozda nije pitanje postavljeno na pravom mestu. Hvala unapred na odgovorima ako neko ima iskustva sa tim

Vidi da li radnja izdaje potvrdu za vracanje poreza. Ako ima onda moze ako nema ne moze

akole
22.01.2014, 01:42

Dobar bi bio savet nekog špeditera a najbolje onog preko koga ćeš raditi papire i na granici i u mestu uvoza. Svakako sve podatke proveri pre uvoza. Carine su od 1.1. po novim stopama, proveriti kojim (0 nula mensečini), a potrebna ti je izjava o poreklu robe, da je iz EU, kako bi bila ta evropska.
Najbolje da špediteru pri kupovini iz radnje pošalješ račun kako bi te posavetovao šta da na računu izmeniš ili dodaš pa onda da konačno napraviš račun.

sev
22.01.2014, 15:48
NE! Pošto Global Blue uzima, oni sa njima reše svoj deo.
Grešiš.

U Srb je jedino moguća isplata Global blue obrazaca u RFZ banci. Banka uzima 5% vrednosti isplate kao proviziju, min 300 din, što je naročito neprijatno ako imate mnogo malih računa, ne uzimaju 5% od ukupne sume, nego 300 din po računu, što ode na 8-9%. I tako za svaki račun.

Dodatno, isplaćuju u dinarima po DONJEM kursu (dakle, danas oko 2rsd na svaki eur manje od komercijalnog kursa, jer je donji kurs banke UVEK jako nizak).

Kada sve saberete i oduzmete, očekujte trošak za RFZ od oko 7-9% Global blue cifre za isplatu, dakle NAKON obračunatih Global blue provizija.

Važno za znati: AUS overeni obrasci (hrvatskim pečatom) važe pune 3 god sa preuzimanje, SLO samo 6 meseci. Drugim rečima, austrijski se isplate da čekate do sledećeg skijanja, ako ne idete nazad pre ;). GB ima agencije partnere u Grazu, Salcburgu i Beču, mislim i u Klagenfurtu (to nisam 100% siguran)

jopopo
22.01.2014, 23:07
@sev
OK, ako je tako, i hvala na informacijama, ali ne mogu da verujem, u oktobru sam unovčio 3 obrasca bez ikakvih taksi, provizija i po srednjem kursu!

Jedino ako ima veze i sa statusom klijenta pošto me uvek pitaju da li sam deponent banke i da im dam broj računa (a jesam njihov deponent)!

Grimani
02.09.2014, 20:03
Glava me zabole od kombinacija koje pokusavam da ostvarim skoro dva meseca(jedan mesec smo procerdali tako sto sam zaglavio na odmoru toliko pa nismo nista uradili)....nebitno
Drugar i ja smo nasli povoljno da uzmemo dva para skija roba se salje kod prijatelja u Minhen a on odatle nama salje busem za BG...
Skije ce otpakovati i poslati nama sa rachunom na moje ime i sa mojim podacima i sada da li ja u naredna tri meseca ili mozda pre mogu da izadjem iz SRB i prilikom povratka prilozim taj rachun i uspem da uzmem povracaj tog EU PDVa?

gio
02.09.2014, 21:43
Prilikom kupovine potrebno je da prodavac popuni formular za tax refund u kome se nalaze i podaci iz tvog pasoša. Na stranu što prodavac neće videti tvoj pasoš (možda i nađeš nekog ko hoće da popuni formular sa tvojim podacima na "majke mi"), na granici mora taj formular da se overi prilikom iznošenja skija iz EU a to bez pasoša ne znam koji će Mađarski ili Hrvatski carinik da uradi. Možda možeš da sačekaš taj bus sa one strane, uđeš u njega, overiš papire na granici i uđeš u SRB. Ali treba da organizuješ randevu sa autobusom, da uopšte hoće da te primi itd.
Velika komplikacija sa veoma slabim šansama da se uopšte organizuje.
Da ne govorim da krenu naši carinici da te "zrače" da platiš dažbine našoj državi...

bobo
02.09.2014, 23:29
Nekada davno postojao je prodavac ski opreme na ebay koji je uredno vraćao porez, isporuka u D, račun na moje ime i adresu, ovjera na granici (ponekad nije trebao čak ni formular, samo račun ovjeren pečatom EU carine) i ljudi uplate lovu. Čovjek je bio korektan i što je još važnije, imao je kvalitetnog knjigovođu. Tako se porez mogao vratiti i za ostale vrjedinije stvari, ne samo ski opremu.
Na žalost, dugo nisam uspio naći prodavca koji je spreman na ovakve kombinacije. Razlog je izleda što neće da se maltretiraju sa nama, izgovori su razni, npr: porez vraćamo samo ako je isporuka van EU, ne vraćamo porez uopšte, neki ne odgovore na upit a neki odgovore vrlo kratko i jasno - NO (velikim slovima).

da li ja u naredna tri meseca ili mozda pre mogu da izadjem iz SRB i prilikom povratka prilozim taj rachun i uspem da uzmem povracaj tog EU PDVa?
Treba malo truda ali ovo se može uraditi. Pravo pitanje ide tvom prodavcu, pitaj prodavca da li hoće da ti vrati porez, objasni mu da će roba izaći iz EU i da će račun imati pečat EU carine. Neka provjeri sa knjigovodstvom da li mu treba poseban formular (iako je i račun dovoljan). Ako on pristane onda ovo vozanje skija dva puta preko granice ima smisla.

Grimani
02.09.2014, 23:32
Prilikom kupovine potrebno je da prodavac popuni formular za tax refund u kome se nalaze i podaci iz tvog pasoša. Na stranu što prodavac neće videti tvoj pasoš (možda i nađeš nekog ko hoće da popuni formular sa tvojim podacima na "majke mi"), na granici mora taj formular da se overi prilikom iznošenja skija iz EU a to bez pasoša ne znam koji će Mađarski ili Hrvatski carinik da uradi. Možda možeš da sačekaš taj bus sa one strane, uđeš u njega, overiš papire na granici i uđeš u SRB. Ali treba da organizuješ randevu sa autobusom, da uopšte hoće da te primi itd.
Velika komplikacija sa veoma slabim šansama da se uopšte organizuje.
Da ne govorim da krenu naši carinici da te "zrače" da platiš dažbine našoj državi...
Hvala ti za info...sto se podataka tiche to bi bilo reseno cak su iz te prodavnice rekli da posaljem pechatiran rachun postom i oni bi vratili taj VAT...

Grimani
02.09.2014, 23:40
Bobo to mi reci :D
ovaj iz prodavnice bi to vratio na rachun sa kojeg je i placeno tako je rekao...
gledam sad na ovom global blue
Tax Free Form
●The Form is valid for 4 years after the issuing date.
●The Form must be duly stamped by the German or any other EU country customs within 3 months following the month when the Form was issued
●Original receipt/invoice must be attached to the Form. All articles must be specified in detail.
dakle imam 3 meseca da izadjem i vratim se...

Milos011
03.09.2014, 11:16
Ali nemoj da zaboraviš da prilikom izlaska iz EU carinik (mađarski, hrvatski...) može da ti traži da vidi robu koju iznosiš pre nego što ti overi račun.

bobo
03.09.2014, 12:16
Ako ideš na Global Blue onda će ti +/-30% uzeti za proviziju. U tom slučaju lovu ne dobijaš od prodavca već od Global Blue partnera ( obično je to neka banka a možeš pare uzeti i u njihovim kancelarijama koje su obično na većim graničnim prelazima). Ne preporučujem zbog ovih 30%.
Ako sam dobro shvatio, prodavac će ti izaći u susret i uplatiti lovu direktno na račun, to znači da ti ne treba Global Blue obrazac i ne spominji ga prodavcu.

Kao što sam već rekao, dovoljan je i ovjeren račun ali ako baš hoćeš siguricu onda ti treba formular "Ausfuhr- und Abnehmerbescheinigung für Umsatzsteuerzwecke bei Ausfuhren im nicht kommerziellen Reiseverkehr", njega treba popuniti i ovjeriti ga zajedno sa računom na carini, pošalješ prodavcu nakon ovjere i čekaš pare.

Znam, sada ćeš pitati:"Gdje da nađem jebeni formular?"
http://www.zoll.de/SharedDocs/Downloads/DE/FormulareMerkblaetter/Privatpersonen/ausfuhr_abnehmerbescheinigung.pdf?__blob=publicati onFile

http://www.zoll.de/DE/Privatpersonen/Reisen/Reisen-nach-Deutschland/Zoll-und-Steuern/Tax-free-einkaufen/tax-free-einkaufen_node.html
http://www.zoll.de/EN/Private-individuals/Travel/Leaving-Germany/Tax-free-shopping/tax-free-shopping_node.html

Mene interesuje koji je to prodavac, bilo bi lijepo da to podjeliš sa nama.

Grimani
03.09.2014, 13:13
Imacu robu sa sobom dok budem ovo chinio. Iznecu pa cu ponovo uneti tako da mozda mogu da prijavim na nasoj carini kad budem izlazio.
Glava mi buba sve vishe i vishe samo da uzmem vise te skije...
Sto se prodavnice tice naleteo sam na Ebay-u pa smo poceli da kontaktiramo preko emaila...ostavio nam je u stoku dva para skija(2 meseca) i montirace vezove...ispao je extra fer uzimajuci u obzir i cenu.
Mislim da su u MUnsteru...neki grad na severu SKIOASE (http://www.skioase.de/) shop mislim da ima i na facebooku....

bezbi
27.09.2014, 19:37
Citam oko povracaja poreza, ali imam i jedno pitanje, recimo ukoliko skije kupim u Hrvarskoj, jel moram da placam carinu i porez kad ulazim u nasu zemlji ili to moze da se izbegne?

clive
27.09.2014, 19:55
Sve zavisi od sreće, skije nije lako sakriti.

Generalno, možeš da uneseš, bez carine, robu do 100€.

Na granici, carinik će te pitati da li imaš neku robu da prijaviš. Ako kažeš NE, možda te pusti, a možda i odluči da zaviri u gepek. Ako si rekao da nemaš robe vrednije od 100€, a on je nadje, onda si u carinskom prekršaju=carina+kazna.

bezbi
27.09.2014, 20:12
carina i porezi okvirno idu 30% na cenu skija?

clive
27.09.2014, 20:26
Ako imaš račun, carina 10% od osnovice i pdv 20% na osnovica+carina.

bezbi
27.09.2014, 21:28
lele :) Izadje punoooo

A ako nemam skinem nalepnice itd ne pomaze nista?

bezbi
28.09.2014, 15:28
Jel isto vazi i za carinjenje robe koja stize iz Bih?

ibane
28.09.2014, 22:47
Nije bitno odakle dolazi roba kada unosis u zemlju. Jedino na medju granicnom prostoru da stanes pa da poskidas nalepnice. Najbolje je kad krene skijaska sezona jer onda mozes da kazes da su tvoje skije stare i da si bio na skijanju. U sustini tada nece ni da primete. Naravno pod uslovom da su vezovi namontirani :ok:.

ibane
29.09.2014, 19:18
Inace stranci mogu za robu kupljenu u Srbiji da traze povracaj pdv-a ali za robu koja prelazi vrednost 150 eura. Ovde ima vise informacija o tome:

http://www.winwin.rs/tax-free-kupovina.html

Posto znam da na ovom forumu ima clanova iz RS, BIH, MNE, MK, SLO i mozda HR ovo moze da im bude jako korisna informacija :sm004:.

zmaku
30.09.2014, 22:14
Novac se može refundirati (naravno uz proviziju banke) u Raiffaisen banci u Srbiji. Ja lično podigao u Nisu uz proviziju ali u dinarima