Prijavite se

Pogledati punu verziju : Kaciga glavu čuva! Da, ali...

stekan
08.07.2012, 17:54
... da li smo pogledali da nije slučajno polomljena?

Prošle zime imadoh dva pada sa jakim udarcem glavom u stazu (ne radim to svake sezone). Pri jednom od njih kaciga nije izdržala, ali ja to tek danas primjetih dok sam namještao da je fotografišem za oglase.

Na polomljenoj kacigi se sa vanjske strane jedva vidi oštećenje. Tek kad sam iznutra uklonio tapacirung, imadoh šta vidjeti: praktično se raspala. Skoro sam siguran da unutar polomljenog materijala postoji "armatura" koja još drži, ali što se mene tiče, kaciga je svoje odradila.

S vana sve izgleda OK:
9929
9926

...međutim:
9927
9928

stekan
08.07.2012, 18:03
Kako sam kacigom bio više nego zadovoljan, proljetos je nabavljen isti model:
9930

gevara
08.07.2012, 22:55
Znači, da se uvede redovan pregled...

Milos011
09.07.2012, 09:18
Bez atesta nikako na skijanje.

ftj
09.07.2012, 11:54
Primarna funkcija kacige je da unutrašnji deo apsorbuje udarac i smanji preterano usporenje mozga. Prilikom (dobrog)pada taj deo se istroši i kaciga je odradila svoje i iako spoljni deo nije vidljivo oštećen kaciga je izgubila svoju poentu i može se baciti. To je ujedno i glavni razlog zašto je kupovina polovnih kaciga mačka u džaku i kockanje sa životom što u skijanju i nije toliko izraženo kao recimo u vožnji motora gde je kaciga osnovni deo zaštitne opreme i povrede prilikom pada su mnogo češće i jače.

mladja22
09.07.2012, 19:28
ova kagica na slici je dosta lose odradjena, bar po mom misljenju i suvise je tanka spoljasnja plastika, tako da lako puca prilikom udara, dok su neki race modeli po meni dosta bolji i dosta izdrzljiviji, a ovu su pravili da bi bila malo laksa :D i lepsa

wlad
09.07.2012, 23:33
Pa nije svrha kacige da bude tvrda i izdržljiva, nego da zaštiti glavu. Ako se tresne jako to je to - trebalo bi da se menja kaciga.

@mlađo: ako bi kaciga bila izdržljiva onda bi pukla glava ;)

gevara
10.07.2012, 07:16
:ski: :glavaozid :ok:

mladja22
12.07.2012, 00:49
izvini ali mislim da nici u pravu za ovu kacigu, postoje 2 vrste ski kaciga race i rekreativne, ova je rekreativna na slici, i naravno namenjena je za blaze udarce, ova kaciga pri jakom udaru od ledenu stazu bukvalno bih se raspukla i nastavili bi glavom da trljaju stazu,,,, cak se desava da i race kacige puknu

http://youtu.be/pYSY6ofqUCE

neznam koliko se vidi ali kaciga se bukvanlo raspukla.....

mladja22
12.07.2012, 00:54
tj razlika izmedju tih kaciga je u debljini spoljasnje plastike, a i jedna i druga imaju ovaj stiropor koji treba da primi silinu udara

gevara
12.07.2012, 07:03
Đomel, vrati se na standarde sigurnosti koje kaciga "mora" da ispunjava!

hehehe
14.07.2012, 15:53
ova kagica na slici je dosta lose odradjena,....

Još kad bi znao kakvu je glavu (u bilo kom pogledu) ova kaciga čuvala, samo bi joj rekao: "Respect kacigo!" :)

Flexon
14.07.2012, 23:33
ova kaciga je uradila tacno ono sto je trebala plastika je sasvim adekvatna za zastitu od pada poenta svega je da se kaciga treba detaljno provjeravati s vremena na vrijeme a narocito poslije svakog pada
kacga je ko airbag za jednokratnu uporebu
a za one koi hoce vise da se zastite od udara a manje od potresa neka gledaju ono sto ovdje zovu hardhat

mladja22
18.07.2012, 02:17
po mom misljenju ova nije dovoljno sigurna i jaka, nedaj boze neki jak udarac ili da te udari skija preko nje ima da je presece ko nista, ja iz iskustva govorim , jel se jednom liku dok sam bio pored staze u pauzi otkacila skija, i samo sam gledao kako leti ka meni najvise 1 sek, srecom udarila me u pancericu i odsekla mi dobro parce plastike, a ima slicnih glupavih situacija mnogo, ja godisnje provedem i po 2 meseca na snegu pa se za sve to vreme izdesava mnogo toga, i padova i sl,pa zato i razmisljam mozda malo ozbilnije o tome,,, .......... :D a i svako svoju glavu cuva dok je ima,,,,, :D

stekan
18.07.2012, 08:42
Mlađo, ipak malo pretjeruješ. Ovdje je riječ o Giro Fuse sa cijenom od 170 EUR u Austriji. Jedna od najpopularnijih i najcijenjenijih kaciga sa one strane Atlantika. Evo referenci na EpicSki forumu: http://www.epicski.com/search.php?search=giro+fuse
Ova moja se raspala od udarca nakon što je služila 6 ili 7 sezona. Iskasapiću je da vidim da li unutar mekog materijala ima armatura, pa stavljam slike.

Flexon
18.07.2012, 15:11
stekane ako si vec odlucio da kasapis kacigu opali je kakvom letvom ili jos bolje kakvom starom elankom rc03 ili tako nesto da se vidi kako podnosi udar ...
a skija da bi razbila kacigu mora biti zabijena u zemlju ili jos bolje betonirana
a skijas treba da ima dovoljno brzine .... mada u tom slucaju nije ni bitno dali ce kaciga popustiti jer vrat zasigurno nece ne zelim da zvucim sarkasticno
ali kad se covjek priprema za bilo sta treba biti racionalan ko zna mozda je moguce da na stazi sretnes vikinga sa vremenskom masinom i sjekirom ciji je jedini cilj u zivotu da razbije tvoju kacigu..., ili da te zvizne meteor u glavu ali ne mislim da je to racionalno
za prosjecnog skijasa je puno opasniji full face helmet nego li ovakav jedan giro
iako ce bolje podnijeti udar ali imaju drugi aspekti ovog dizajna koi mogu da te ugroze .....

stekan
18.07.2012, 19:50
Ipak nisam bio u pravu. Nema armature, ali nije bilo lako rasturiti kacigu, iako je bila polomljena. Da ne imadoh komplet oštrog alata, ništa od posla ne bi bilo:
9933

ftj
19.07.2012, 08:47
@Flexon možeš li objasniti zašto je full face lošija za skijaša? Osim što je komotnija i ima širi vidokrug ne vidim nijedan razlog zašto bi ski kaciga bila bezbednija. Pri ozbiljnijoj vožnji motora samo se full face kaciga priznaje.

Grazer
19.07.2012, 12:32
mogu misliti koji je to udarac onda bio kad je ona tako pukla. stevo pa ja sam bio ubjedjen da to prosecno skijas a na kraju ispade ti pocetnik, svako malo pa na ledjima :)

Flexon
19.07.2012, 13:39
prvo vidokrug sa full fce je manji jer ti je vascijela glava oblozena plastikom
kod ozbiljnog pada velikom brzinom full face ima prednost ali za skijasa amatera
koi ide manjim brzinama priliko pada zastitnik za vilicu koi je dobro izbace moze gadno da zapne o snijeg ili nesto drugo i da od bezazlenog pada dodje do ozbiljne povrede vratra .....

iki_xx
19.07.2012, 14:11
- Full face kacige su jace, i po ISO standardu su obelezene kao jaca kategorija.
- Postoje kacige sa unutrasnjom strukturom (armaturom) ja sam licno video Uvex i Alpina varijante tih kaciga.

Flexon
19.07.2012, 15:14
meni se licno svidja smith variant brim

average
19.07.2012, 23:02
meni se licno svidja smith variant brim

Moja kaciga :)

Kupljena nakon bezbroj analiza i pregleda razlicitih modela

wlad
19.07.2012, 23:45
Ja (za skijanje) glavu čuvam sa Giro G10 :), mislim da za (nas) amatere u skijanju nema potrebe za full-face kacige, nama trebaju ove standardne za jednokratnu upotrebu :ok:

stekan
20.07.2012, 07:10
Uzeo sam sebi novog Fuse-a, ali mi nova kaciga djeluje osjetno manja od stare. Jesam i staru kacigu malo proširivao iznutra, ali ovu bi trebalo više proširivati, tako da će vjerovatno završiti u oglasima.

Flexon
20.07.2012, 14:27
sto znaci da jos rastes:dontknow:

stekan
20.07.2012, 18:22
sto znaci da jos rastes:dontknow:
... na pogrešnom mjestu. :smoke:

mikomikic
20.07.2012, 21:42
Mora biti mala kad si kupio,koliko vidim, velicinu L..

stekan
20.07.2012, 21:53
L kod Giro-a je veličina do 62 cm, isto kao što je bila stara na kojoj je pisalo "XL - 62cm".

Markoos
25.07.2012, 20:28
Huh, ja mislio da sam najgori kad nosim kacigu xxxl - 64 cm :d Hvala Stevo sto me spase sramote

stekan
01.08.2012, 08:11
Marko, mogao bi se organizovati turnir na temu čija je glava veća:
9954

Flexon
01.08.2012, 18:54
ja imam dvije manje kacige u geostacionarnoj orbiti:dontknow:

hogar
02.08.2012, 09:11
Huh, ja mislio da sam najgori kad nosim kacigu xxxl - 64 cm :d Hvala Stevo sto me spase sramote

Ne brini, ima još ovdje XXL glava, ja jedva nađoh Uvex 64-vorku koja mi odgovara :)

gevara
02.08.2012, 17:25
:eek:
Vala, ako je tako onda ove naše dođu ko klikeri :).

Markoos
16.08.2012, 18:06
Korpus delikates :)

9972

stekan
16.08.2012, 20:08
To! Leedom radi modele baš za posebne slučajeve. Neimadoh priliku da ih probam. :dziveli:

gevara
16.08.2012, 22:13
Korpus delikates :)

9972

Buraz, mašala. Pa ti jednim udarcem žik...

Još malo pa će se pojaviti i "head fitting" :).

Grazer
16.08.2012, 22:19
pridruzujem se XXL-asima :)

Markoos
17.08.2012, 09:42
To! Leedom radi modele baš za posebne slučajeve. Neimadoh priliku da ih probam. :dziveli:

Stevo, hvala ti na ovom "za posebne slucajeve" :bootyshak:bootyshak

stekan
17.08.2012, 10:22
Stevo, hvala ti na ovom "za posebne slucajeve" :bootyshak:bootyshak

Nema na čemu.

Obzirom da sam i ja u toj grupi, to znači da sam pojam "posebni slučajevi" primijenio u pozitivnom smislu. Problem bi bio da u velikim glavama nemamo ništa, tj. da su prazne. U tom slučaju nam kacige ne bi ni trebale, te sama činjenica da imamo kacige dokazuje da tu ima dovoljno materijala kojeg treba zaštititi. Pa makar to bio i kvalitetan vakuum. :glavaozid

Flexon
17.08.2012, 15:14
ova mi se slika nekako prirodno nadovezuje
kad neko pomene glavu i materijal u istoj:dontknow::dziveli:
http://i726.photobucket.com/albums/ww264/flexon111/homer.jpg

trendo
15.02.2013, 23:22
Pre dve godine sam napisao

ove godine sam najzad kupio i zadnji deo ski opreme koi mi nedostajao, pa sad imam i slem. Naravno, vodio sam se logikom i da najlosii je bolji od nikakvog, a ne znam koliko je dobar ili los, sto vise necu ni da doznam ali je sigurno laksi od kape
a to je bilo ovo (http://www.stylepit.co.uk/sport/outdoor/ski-outdoor-equipment/ski-helmet/sort_goggle-s100-ski-helmet_182967_4)
ili jos bolje ovde (http://www.gogglepae.com/ZZkaski01.php?lg=en)
ma nemam pojma koji je to brend, ali iako nisam hteo da saznam koliko je dobar ili los,
danas sam saznao i mogu da zvanicno kazem DOOOOBAR
i sto vise nema nikakvih ostecenja ni na slem ni na glavi, doduse vidljivih, a za one nevidljime morace da kaze zena :)

Kao i svi oni pre mene tako i ja toplo preporucujem savakome da kaciga bude obavezan deo opreme sto treba imati zajedno sa rukavicama i ski ocila.

ibane
15.02.2013, 23:28
Crni Trendo nisi valjda overio neku stazu :sm022:?

Grazer
16.02.2013, 04:14
Meni je drago sto neki moji prijatelji koji su do sada bili protiv kacige ove godine su promenili misljenje. Neki od njih nazalost zbog losih iskustava (rasjecena glava s pocetka sezone) ali sad su svi nabavili kacige.

rmilanovic
16.02.2013, 05:17
Upravo sam kupio jednu i prvu kacigu za board u svom zivotu..
Dosao sam sa puta pre 15min i citam ovu temu i sad ste mi samo dali potvrdu da ipak nije to bacena para..
Nadam se da si ti ok posle te "probe" svoje kacige ;)

Sve naj..

ExBaker
16.02.2013, 08:38
Mozda ce nekom izgledati nevjerovatno, ali sam ja sam sebe zveknuo vrhom stapa u glavu kad sam pokusavao izvoditi neke egzibicije i nesvakidasnje potekrete na stazi.Da nisam imao kacigu, sigurno bi mi glava bila krvava...
Jes glupo, ali...kaciga ludu glavu cuva, a pametnu posebno.

jopopo
16.02.2013, 09:50
Meni i dalje nije jasno kada pogledam "domaća skijališta" svaki 20-ti ima kacigu! Par poznanika sam pitao "zašto ne bi nabavili kacigu" a odgovor je bio "pa glupo nam, vidiš da samo ti i još stotinak vas nose?".

Od ljudi koji imaju 40+ godina sam stvarno očekivao prave odgovore a pogotovu lični primer i uticaj na njihovu maloletnu decu.

Pre dve nedelje sam sedeo i pričao sa prijateljem iz GSS na Kopaoniku i zabrinjavajuće je da je svaka treća zbrinuta osoba imala lakši ili teži potres mozga a skijali su bez kacige.

average
16.02.2013, 10:23
Apsolutno se slazem...kada sam pre par godina dosao na Kop sa kacigom, ladno sam osetio da me ljudi cudno gledaju :)

macak011
16.02.2013, 10:37
pa normalno, fala jasno kad bogner ne pravi kacige - ko nema bogner, celava mu keva!

funyrace
16.02.2013, 10:52
:ok::ok::ok::ok:To je sve stvar balkanske kulture nema tu pomoći nego po džepu, pa će onda sve fercerati.

jopopo
16.02.2013, 10:58
pa normalno, fala jasno kad bogner ne pravi kacige - ko nema bogner, celava mu keva!
A Babin zub? Tamo nema Bognera a nema ni kaciga :hair:

DRAGON
16.02.2013, 12:12
Ko nema Bogner, pa maker i fake, celava mu keva...:sm021:

Nosim kacigu vec nekoliko godina i sada bih se bez nje osecao kao da skijam bez kape.

Ima jedna interesantna studija - u SAD je povecan broj povreda glave od kada su ljudi masovnije poceli da nose kacige. Sto naravno ne znaci da ih ne treba nositi.

http://skijanje.com/blog/ski-oprema/253/koliko-nas-kacige-zaista-stite.html

jopopo
16.02.2013, 12:57
Ima jedna interesantna studija - u SAD je povecan broj povreda glave od kada su ljudi masovnije poceli da nose kacige. Sto naravno ne znaci da ih ne treba nositi.[/url]
E da, ali nisi uzeo u obzir da se radi o srednim i naprednim skijašima i sve većoj popularnosti "slobodnog stila i za ski i bord", radi se o tome da se ljudi prepuste situaciji zato što se osećaju sigurnijim pa je i rizik veći i sami da se povrede a i druge učesnike da povrede. Kada imaš zaštitu usudiš da radiš ono što ne bi bez iste, recimo i ja se opustim pa jurim preko 80 na kratkim slalom skijama a bez kacige nikada to ne bih uradio.

DRAGON
16.02.2013, 13:02
To bas i pise u tekstu. Kao i porast freeride i freestyle skijasa i veci broj parkova. Jedina populacija gde je doslo do drasticnog smanjenja povreda su deca, sto je i logicno.

CrazyKong
16.02.2013, 15:02
Bas mi je stalo sta ljudi misle na Kopaoniku kada vide da nosim kacigu :sm018:

Mada kao i sve drugo i broj kaciga na kopu se menja...
Dobra stvar je sto su ove godine za decu davali kacige uz skipas :ok:

jopopo
16.02.2013, 15:12
Dobro je sa stanovišta sigurnosti ali nije dobro što roditelji treba da daju primer deci a ne nose. Ta akcija neće da traje stalno i pogrešna je logika da će se ljudi povesti primerom i deci i sebi kupiti kacige jer kod nas se primaju samo dok je džabe. Čim bude obavezna kaciga odmah će da krena animozitet prema zakonu, pljuvaće se Skijališta i teraće se inat, kao što se tera inat za sve što je zabranjeno.

Treba reći jasno i glasno, bez ikakvih molbi: Od ski sezone 2014/15 obavezno je nošenje ski kacige za osobe do 18 godina, svako ko ne bude imao kacigu a bude ustanovljeno da je mlađi od 18 godina, ako je uz prisustvo roditelja dužan je da plati 50.000 dinara a ako nije biće poslat nalog za plaćanje i pokrenuti, krivična tužba i bla, bla...

Kako svuda, tako i kod nas, baš bih molio nekoga da se "prilagodi".

-Miki-
16.02.2013, 15:37

Ja uzimao ski pas za decu u upravnoj zgradi na Kopu , niko nista ne pomenu za kacige otkud to da su delili :confused:

Grazer
16.02.2013, 16:42
lepa ideja ali tesko da ce takve drasticne stvari kod nas zaziveti

neo031
16.02.2013, 17:02
Ja uzimao ski pas za decu u upravnoj zgradi na Kopu , niko nista ne pomenu za kacige otkud to da su delili :confused:

Evo,ovde piše :sm021:
http://www.skijanje.rs/vesti/kopaonik-besplatne-kacige-uz-deciji-ski-pas/

Btw,ja sam roditelj dva mala skijaša i bez obzira kakav je trenutno zakon ili kakav će biti,ne bi mi palo na pamet da klince pustim na stazu bez kacige! Oni su od prvog dana naučili da je poput skija,i kaciga OBAVEZAN deo opreme,tako da,za drugačiju opciju i ne znaju :)

rmilanovic
17.02.2013, 01:15
Svaka cast..
Definitivno im od malih nogu trebati forsirati tu vrstu "kulture" skijanja,koja podrazumeva obavezno nosenje kacige!

-Miki-
17.02.2013, 02:28
Evo,ovde piše :sm021:
http://www.skijanje.rs/vesti/kopaonik-besplatne-kacige-uz-deciji-ski-pas/

Btw,ja sam roditelj dva mala skijaša i bez obzira kakav je trenutno zakon ili kakav će biti,ne bi mi palo na pamet da klince pustim na stazu bez kacige! Oni su od prvog dana naučili da je poput skija,i kaciga OBAVEZAN deo opreme,tako da,za drugačiju opciju i ne znaju :)

Da pise zaista nego ja rekoh kad sam kupovao pass, niko od zaposlenih nije pomenuo tu opciju ,valjda treba covek da visi stalno na netu i kopa informacije da bi nesto od njih dobio - sami bas i ne nude.
A inace sto se mojih klinaca tice podrazumeva se da imaju svoje kacige od prvih koraka sa skijama jer ih ni u ludili ne bih pusti na Kop bez istih , narocito zbog raznoraznih kamikaza :hair:
http://s4.postimage.org/ce3unhctl/22012013034.jpg (http://postimage.org/image/ce3unhctl/)
http://www.skijanje.rs/forum/<a href=http://postimage.org/image/ce3unhctl/ target=_blank>[img]http://s4.postimage.org/ce3unhctl/22012013034.jpg

wlad
18.02.2013, 22:42
Dobro je sa stanovišta sigurnosti ali nije dobro što roditelji treba da daju primer deci a ne nose. Ta akcija neće da traje stalno i pogrešna je logika da će se ljudi povesti primerom i deci i sebi kupiti kacige jer kod nas se primaju samo dok je džabe. Čim bude obavezna kaciga odmah će da krena animozitet prema zakonu, pljuvaće se Skijališta i teraće se inat, kao što se tera inat za sve što je zabranjeno.

Pa nema šta da se daje primer ako je za decu obavezno nošenje kacige :). Koliko ja znam na Kopaoniku je od pre 2 sezone za decu obavezno nošenje kacige, te prve sezone nisu proveravali decu koja dolaze individualno, ali je bilo obavezno kada idu sa ski školom, od prošle sezone je obavezno za svu decu do 14 godina starosti.

jopopo
19.02.2013, 01:27
Pa nema šta da se daje primer ako je za decu obavezno nošenje kacige :). Koliko ja znam na Kopaoniku je od pre 2 sezone za decu obavezno nošenje kacige, te prve sezone nisu proveravali decu koja dolaze individualno, ali je bilo obavezno kada idu sa ski školom, od prošle sezone je obavezno za svu decu do 14 godina starosti.
A šta posle 14? Pita me momak od 16 godina u korpi, koliko dugo skijam? Ja mu kažem 20 godina. Onda me pita: "A što nosiš kacigu? Ja skijam 3 godine i drugovi me zezaju da samo početnici nose kacige pa je mene sramota da je nosim"

Takva poruka se šalje ovakvim pravilima, nosim dok moram a posle zavisi od trendova i sa kime idem na skijanje.

KOP_MANIA
19.02.2013, 07:23
То samo srbi mogu da pričaju takve gluposti..
Na svakom drugom skijalištu svi nose kacige..

ftj
19.02.2013, 09:38
Mislim da bi represivne mere bile kontraproduktivne a da bi najviše uticaja imala neka propagandna akcija poput bilborda/reklama/povoljnih ili besplatnih kaciga.

Pa kod nas ljudi do skoro nisu nosili kacige na motorima gde je realna opasnost bar 200 puta veća, al eto danas se svest malo promenila(barem u urbanijim delovima zemlje) pa većina nosi kacigu iz bezbednosnih razloga a ne zbog policije.

macak011
19.02.2013, 10:16
Svest se naravno promenila posle gomile klinaca i momaka kojima je zavrsen zivot prilikom pada sa motora - koliko je samo ljudi izginulo za ovih par godina otkad su motori na velika vrata dosli na nase puteve... I sam vozim motor, pa pratim crnu hroniku hteo-ne hteo. Evo ide prolece, jos malo i lepse vreme, pa cete da vidite o cemu pricam - padaju kao kruske, sto svojom, sto tudjom krivicom. Posle svega potpuno je jasno da ce neki novi bajker posle gomile informacija o padovima sa motora da uzme i sam da je stavi na glavu, potpuno je normalno da je uplasen i upozoren cinjenicama. Ono sto nije normalno je da je trebalo toliko toga ruznog da se desi da bi neko skontao da je kaciga vrlo, vrlo korisna stvar. Verujem da ce i sa skijanjem biti isto, staze su sve bolje pripremljene i dozvoljavaju lakse "zaletanje", sami smo svedoci pojave sve vise i vise "kamikaza" na zahtevnim stazama, polovna oprema sve kvalitetnija - samo cekam trenutak da ne daj Boze neko poljubi drugog skijasa glavom u glavu, stub ili drvo...

Sto se zastite najmladjih skijasa tice - represivne mere i nista drugo. Cinjenica je da ljudi vole svoju decu ali ne paze dovoljno jer su mahom bahati i uobrazeni, misle da sve znaju, da su super/maksimalno/profi oprezni i sposobni da preduprede nesrecu ili misle da se to njima ne moze i nece desiti - klasicna zamka u koju se lako upada.

wlad
19.02.2013, 11:24
Obaveza nošenja do 14 godina je po meni sasvim dovoljna represivna mera, svako normalan je svojoj deci i kada nije bilo obavezno stavljao kacigu na glavu..

Starijim nije obavezno, kao i napolje... Evo nedavno čitam kao vest da su negde u US podigli tu granicu na 18.

U svakom slučaju svako će učiti decu da nose kacigu i posle i ne treba pravilnik i/ili zakon da pomaže roditeljima ako su nesposobni da nauče svoju decu ;).

A ako ih je "blam" da nose kacigu posle 14 onda je to već prirodna selekcija :D

IvanQ
22.02.2013, 13:46
Isti problem sa zajebavanjem sam imao i ja 2008me kada sam kupio kacigu. Kao, "Sta se foliras sa tim cudom na glavi" i slicno. Mene naravno boli medjunozje za misljenje drugih kada znam da sam u pravu tako da od tada svima pricam da kupuju, ali malo ih je poslusalo.
Neki moj utisak je da medju nasim ljudima samo ozbiljniji skijasi i kupuju kacige obzirom da sa povecanjem iskustva rastu brzina i broj gluposti koje se rade na stazi i van nje.
Ja sam isti takav tako da sam u poslednje dve godine imao par ozbiljnijih padova gde je kaciga odradila posao. Ove godine sam na glavu padao samo po dubokom pa nije bilo toliko strasno. Inace, evo kako izgleda ekipa ludaka sa kojom najcesce vozim ove sezone :)
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/407239_399308580143538_1198520904_n.jpg

Grazer
22.02.2013, 14:06
I ja podrzavam takvo misljenje, mislim da smao ozbiljni skijasi i nose kacige, ljudi koji znaju da skijaju i koji su svesni sta skijanje nosi s sobom. Ovi sto su umislili da su skijasi oni ne nose kacige

Milos011
22.02.2013, 14:21
Ja sam kacigu počeo da nosim odmah po upoznavanju sa karving skijama, jer sam počeo da vozim znatno brže. Svi iz "magareće ekipe" nose kacige, a oni koji ne nose bivaju "edukovani" pa ih nose već koliko na sledećem skijanju.

Ispod su dve slike... prva... deo magareće ekipe iz La Plagne (inače ovo dvoje u sredini što ne nose kacige su iz Kanade).

Druga slika... porodična varijanta na Kopaoniku.

gevara
22.02.2013, 14:55
Mislim da bi represivne mere bile kontraproduktivne a da bi najviše uticaja imala neka propagandna akcija poput bilborda/reklama/povoljnih ili besplatnih kaciga.

Pa kod nas ljudi do skoro nisu nosili kacige na motorima gde je realna opasnost bar 200 puta veća, al eto danas se svest malo promenila(barem u urbanijim delovima zemlje) pa većina nosi kacigu iz bezbednosnih razloga a ne zbog policije.

A čini mi se da je počela biti modni detalj uz motore, pa je i to ubrzalo...

Ja glasam za šibu, nema se vremena...

jopopo
22.02.2013, 20:12
Ne znam da li sam već pominjao ali mene je pre par godina u Austriji pokupio jedan pijani finac dok sam čekao red za žicu. Nisam imao gde ni da pobegnem a nisam ga ni video. Mene je oduvao u ogradu a kako je pokupio još par njih, svi smo se razleteli. Osetio sam par udarca u glavu, laganih ali kada sam skinuo kacigu imao sam jedan veliki "rez" i dva manja od "tuđih" skija. Kaciga je sledećeg jutra pukla!!! Šta bi se desilo sa mojojm glavom da nisam imao kacigu, pitam se?

A prošle godine na Zlatiboru stalo sidro K.Plandište na sredinu staze (gde inače možeš da se otkačiš) i ne razmišljajući pustim sidro da se otkačim i sidro "počeša" dete ispred mene, koje se još držalo za sidro, pravo u glavu. Sreća pa je imalo kacigu. Moja greška, loša procena. Ja čak nisam ni video ali žičničar i @macak011 sve videli :(

Tako da nije uvek do onog ko ima kacigu, već do drugih a na druge nikada ne možeš da utičeš!!!

gevara
22.02.2013, 22:02
A Finac? Je l' bilo bar malo http://www.fordclubserbia.org/forum/images/smilies/punish2.gif...?

jopopo
23.02.2013, 19:52
A Finac? Je l' bilo bar malo http://www.fordclubserbia.org/forum/images/smilies/punish2.gif...?
Ne, što je najgore i što je pravilo, budale nikada ne stradaju! Jednoj devojci je stradalo rame (ne znam da li je bio prelom ključne kosti, otišla na pregled), drugoj devojci je bila isečena nogavica iznad cipele i imala dobru ogrebotinu na nozi, neko dete je bilo ugruvano, još 3-4 osobe lakše ugruvano sa pocepanim delovima odeće.

dzoninho
23.02.2013, 22:03
Ja sam poceo da skijam pre 3 godine i samo prve god nisam imao kacigu. Od kada sam je kupio naterao sam i najboljeg druga koji vozi vec 10 god da kupi kacigu i poslusao me je i sad kaze da ne zna kako je mogao da vozi bez nje. Inace je on sam za sebe kamikaza, vozi kao nenormalan, nije nikog ugrozio na stazi nikad ali se ubijao sam za sebe... Padne na Jahorini na Praci i pocepa jaknu, pantalone, donji ves, bokserice i oguli se... Ove god sam bio sa njim na Kopu i vodili njegovu sestru, brata i druga, i prvo sto smo ih naterali je bilo da iznajme kacige u Beosportu... Sve sve, ali kaciga cuva glavu tako da za mene ona je mozda i najvazniji deo opreme...

admin
22.05.2013, 14:48
Statistički podaci GSS-a za ski sezonu 2013. pokazuju da je ukupan broj zbrinutih povreda na sva tri skijališta na kraju ove sezone oko hiljadu.

Uprkos apelu da skijaši pravovremeno krenu sa fizičkim pripremama, koriste adekvatnu odeću i opremu, izaberu staze shodno svom skijaškom znanju i slede uputstva službenih lica i spasilaca GSS-a, uzrok najvećeg broja povreda bila je loša skijaška oprema, kao i nekorišćenje zaštitne kacige.

Nedostatak kacige doveo je do povreda u čak 95% slučajeva. Takođe, zabeležene su i povrede nastale usled nedovoljne fizičke pripremljenosti.

http://www.skijanje.rs/vesti/zavrsena-skijaska-sezona-za-gorsku-sluzbu-spasavanja-srbije/

.

Grazer
23.05.2013, 11:38
Bilo je za ocekivati

stekan
23.05.2013, 16:06
Prvomajske praznike dočekah na Moelltaleru i bijah iznenađen brojem skijaša koji su u restoranu uz jaknu skidali sa leđa i "kornjače". Obratio sam na to pažnju, jerbo je nas troje od četvoro prethodnu sezonu bilo opremljeno spomenutim hepekom. Em štiti, em daje dodatnu udobnost kod naslanjanja dugačkim leđima na naslon sjedežnice. Ni u proljetnim (a na momente i ljetnim) uslovima nisam osjetio problem sa pregrijavanjem leđa (niti su se klinci žalili). All in all, topla preporuka.

Grazer
23.05.2013, 16:36
Prvomajske praznike dočekah na Moelltaleru i bijah iznenađen brojem skijaša koji su u restoranu uz jaknu skidali sa leđa i "kornjače". Obratio sam na to pažnju, jerbo je nas troje od četvoro prethodnu sezonu bilo opremljeno spomenutim hepekom. Em štiti, em daje dodatnu udobnost kod naslanjanja dugačkim leđima na naslon sjedežnice. Ni u proljetnim (a na momente i ljetnim) uslovima nisam osjetio problem sa pregrijavanjem leđa (niti su se klinci žalili). All in all, topla preporuka.

:sm017: Slazem se u potpunosti

Ikar
01.12.2013, 14:30
Sad video na expo zimu da bogner potpisuje kacige. Očekujem veći procenat skijasa koji "brinu" o sebi

Grazer
01.12.2013, 15:01
Jos da nadju Colmar pa da ih vidi lepa majka

plecko
06.12.2013, 16:46
ako obmotam šnajderski metar oko glave u visini čela jel je to pravilno merilo za određivanje veličine kacige ?

stekan
06.12.2013, 19:44
ako obmotam šnajderski metar oko glave u visini čela jel je to pravilno merilo za određivanje veličine kacige ?

Jeste. Ali oblik se ne može izmjeriti, već samo probavanjem ustanoviti. Kod mene je model "Cocin bubanj" pa brojevi nisu pomagali.

Grazer
07.12.2013, 19:56
pricalo se vec na tu temu. Bez konkretnog i direktnog probavanja modela, kupovina kacige je nemoguca

plecko
08.12.2013, 20:40
ma to mi je jasno, nego sam mislio nešto da poručujem preko kp...