Prijavite se

Pogledati punu verziju : Visina skija ???

ski&sun
20.03.2012, 21:28
Ovako, visok sam 178 cm i trenutno vozim Fischer Progressor SLC visine 160 cm, radijus 14 m.
Imam neku varijantu da kupim novi Rossignol-ov model, koji ima 11.5 m radijus, ali je skija visoka 155 cm!

E sad, mene interesuje da li je to malo za mene ili ne? Volim sto manji radijus i vozim po karving stilu, sto bi se reklo. Volim brza vijuganja na kantnama vise nego lukove sa kraja na kraj staze......
Treba mi savet, da li je to premalo ili nije za mene!

macak011
20.03.2012, 21:44
Evo @jopopo nek ti kaze koliko je visok, koliko tezak I kolika mu skija.. :D Ja nisam merodavan, isto smo visoki, ja imam 107kg I vozim siroko, skija fischer rc4 rc 175. Licno mislim da bi ti 155 legla 1/1 :D

Misk0
20.03.2012, 21:58
Par tema ispod, meni je receno da je ovo (http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/154191_171821056182191_171086346255662_418921_5507 543_n.jpg)dobra formula a pretpostavljam da 5cm sa obe strane ne pravi veliki problem.

(http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/154191_171821056182191_171086346255662_418921_5507 543_n.jpg)

ski&sun
20.03.2012, 22:16
Pa i ja nesto razmisljam da 5cm plus minus ne moze da pravi problem. Ja sam tezak 80 kg, vozim brzo i volim sredjenu stazu, ne volim da se bavim hupserima i slicnim stvarima. A zao mi da propustim ovu skiju:
http://www.skis-rando-boutique.com/boutique/images/RA1BA01%20RADICAL9SL%20001%202012.jpg

Ako je neko mozda imao prilike da je vozi, neka kaze misljenje. Danas sam je gledao na Kopu u Max sportu: 81,000 rsd sa vezom, a ja mogu da je nabavim po znatno nizoj ceni.
Kao sto rekoh, vozim Progressor SLC, ali mi definitivno treba tvrdja daska, jer po nekad pri velikim brzinama imam utisak da mi Fischer treperi :-)

macak011
20.03.2012, 22:42
uh, ne moze ovo da omasi, nema sanse. Ja sam vozio doduse 9x Ti oversize 167 - fenomenalna skija... a sto ne pogledas u oglasima na forumu onog fisera wc SL FIS race code 165?
http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=5846&highlight=fischer&page=1

iskreno, mislim da bi ti 165 ipak bilo bolje, a opet rejs dipartment skija ne moze da ne bude tvrda, jel..? :D

dzoninho
20.03.2012, 23:06
uh, ne moze ovo da omasi, nema sanse. Ja sam vozio doduse 9x Ti oversize 167 - fenomenalna skija... a sto ne pogledas u oglasima na forumu onog fisera wc SL FIS race code 165?
http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=5846&highlight=fischer&page=1

iskreno, mislim da bi ti 165 ipak bilo bolje, a opet rejs dipartment skija ne moze da ne bude tvrda, jel..? :D

+1

Mislim da je ovo bolji izbor ali ne znam cenu te skije koju kupujes...

macak011
20.03.2012, 23:17
tim pre sto prodavac rece cenu od oko 450e s tim da je u fazonu da izadje u susret sa obaranjem cene... ne verujem da rosinjolke idu ispod 4 banke, a kratezh, ko da su juniorke...

jopopo
21.03.2012, 00:11
Evo @jopopo nek ti kaze koliko je visok, koliko tezak I kolika mu skija.. :D Ja nisam merodavan, isto smo visoki, ja imam 107kg I vozim siroko, skija fischer rc4 rc 175. Licno mislim da bi ti 155 legla 1/1 :D
Ja sam ti 188cm, 88kg i vozim Rosi Mutix R11, 155cm, 7m radijus, cipela broj 45 i volim "sitan vez". Ne smeta mi i da se sjurim stabilno negde do 55km/h. I treba ti jake noge da je lepo saviješ. Ja sam prezadovoljan a ova skija koju merkaš je tvrda i još bolja od moje. Ja bih je kupio odmah!

macak011
21.03.2012, 01:17
E, tek sad imas dve prave struje: dakle jedna ti je za 155 i to svim srcem, a znam kako ih vozi i sta im radi - ja ne vide veceg coveka na manjim skijama, al pegla on to dobro i lepo za oko - a ja sam vala i jos 1 forumas za fisera rd 165, ako nista drugo, ono zbog cene - ne rece nam posto je rosi za tebe, al' skidam kapu koju nemam ako je manje od 400 keka :D

Flexon
21.03.2012, 01:54
ove rosi skije su sranje kakva je ono plasticna skalamerija od veza toliko je los da su morali sliku da maskiraju
ako vec patis od race sindroma uzmi ovog fishera pa kom obojci, kom opanci
barem ces imati jednu od najboljih skija u klasi koju mozes da uzmes
i dali je neko pomenuo 7 metara radius
kako je krenulo za 3 sezone radius ce se mjeriti u centimetrima
kad vidis rossi oversize skiju i na njoj fks 14/18 ili axial 150/200 tada znas da se radi o ozbiljnoj skiji a do tada smece

hehehe
21.03.2012, 06:32
Mislim da si puko bar 200€ ako kupiš tu skiju.... garantovano nećeš biti zadovoljan njom, a nećeš u toj dužini moći nikom da je prodaš za više od 150-200€... pa ti vidi.

stekan
21.03.2012, 07:38
Sto ljudi - sto ćudi, sto žena - dvjesto ćudi (i toliko sisa).

Dva ključna elementa su bitna:
- tehnika skijanja
- staze po kojima se skija

Ako se vozi čisti kvalitetni karving, i 155 cm će poslužiti. Ako se nije doraslo čistom karvingu, tj. ako se otklizuje repovima, 155 cm će biti vrlo nestabilna skija.

Na širokim i dugačkim imperijalističkim skijalištima je grehota ne dati gas, a to će sa 155 cm teško ići. Tačnije: ići će, ali sa dužom skijom će to biti opuštenije i veće uživanje.

Lično preferiram 175 + dužine. Hop-hop tehnika je lijepa stvar, ali ako se samo tako skija po čitav dan, to za mene nije skijanje. Ali kao što napisah: 100 ljudi - 100 ćudi.

P.S. Moje mlađe dijete od 13 godina (težine 40-tak kg) je ove sezone na skijama 150 cm (Fischer Heat 72), a sljedeće će biti na 158 cm.

jopopo
21.03.2012, 08:33
E, tek sad imas dve prave struje: dakle jedna ti je za 155 i to svim srcem, a znam kako ih vozi i sta im radi - ja ne vide veceg coveka na manjim skijama, al pegla on to dobro i lepo za oko - a ja sam vala i jos 1 forumas za fisera rd 165, ako nista drugo, ono zbog cene - ne rece nam posto je rosi za tebe, al' skidam kapu koju nemam ako je manje od 400 keka :D
Fala @macak011 na toplim komentarima. Da ima slalom kapija negde ja bih samo to vozio po ceo dan!
@stekan Može gas i na 155cm (lični primer) ali treba znati "kako" i kada tj u kojim uslovima :)

Lepo rečeno, zavisi od afiniteta skijanja.

Mora da se osvrnem malo na ostale komentare, generalno. Lepo je neko rekao, svako bira ono na osnovu afiniteta, tehnike i želje za skijanjem. Čovek pita da li je za njega i šta da radi a odgovore mu ne dajete prema njegovim, već prema vašim ličnim afinitetima. To ako volite širi struk, duže skije, rokere, dubok sneg, ovo-ono u redu da je za vas najbolje ali ne savetujte ljudima da biraju opremu prema "vašim" ličnim afinitetima.

Dok sam slušao druge, slične vama koji forsiraju šta njima odgovara, nisam našao pravu skiju. Pravu skiju sam našao onog momenta kada sam svakog dana mogao da biram i vozim po 2 tipa skija, kada je pošao instruktor sa mnom i video kako i šta vozim i kada je čovek koji iznajmljuje skije saslušao mene i instruktora i odabrao 5-6 modela da probam (to se naravno događalo na zapadu a ne ovde).

I malo preterano hejtujete komercijalne skije i okrećete se alternativama. Sve to poštujem ali da je tako onda bi i profi skijaši vozili na trkama nešto drugo. Opet, kažem, ako se vama lično nešto ne sviđa, dajte razlog zašto (vozio, probao, tu i tu, tu veličinu) a ne čitao na forumu, review, youtube i tetka strica mog šuraka pa njegov komšija probao i nisu mu legle.

stekan
21.03.2012, 08:53
@jopopo, složićeš se da je teško dati savjet šta odgovara skijašu kojeg ne poznaješ. Ali ako mu napišemo svoja iskustva, možda se on u njima prepozna i iskoristi ih. Svako od nas može pisati samo o osvojim iskustvima i preferencijama.

Davno je i na ovom forumu postignut koncenzus da je jedini pravi način izbora skija isprobati ih, a sve ostalo je mačak (ne mačak011) u vreći.

macak011
21.03.2012, 09:02
@ski&sun
daj neki komentar na sve ovo pisanije, nacija strepi! :D

@stekan
odavno sam ja u dzaku, jos kad se drznem i nabavim neke nestrukirane 88-ice, tek onda sam nadrljao!

@jopopo
uff, a ja sve trazim prvo na forumima, pa youtube komentari pa neki "strucan" review, tim redom kad mi nesto treba.. :glavaozid :sm022:

macak011
21.03.2012, 09:19
Mislim da si puko bar 200€ ako kupiš tu skiju.... garantovano nećeš biti zadovoljan njom, a nećeš u toj dužini moći nikom da je prodaš za više od 150-200€... pa ti vidi.

+1 sto jes, jes :ok:

jopopo
21.03.2012, 09:36
@jopopo, složićeš se da je teško dati savjet šta odgovara skijašu kojeg ne poznaješ. Ali ako mu napišemo svoja iskustva, možda se on u njima prepozna i iskoristi ih. Svako od nas može pisati samo o osvojim iskustvima i preferencijama.

Davno je i na ovom forumu postignut koncenzus da je jedini pravi način izbora skija isprobati ih, a sve ostalo je mačak (ne mačak011) u vreći.
Slažem se 100% sa tobom (i ti si se tako i izrazio u svom postu), ali tako treba i reći tj napisati, pričati o svojim iskustvima i dobrim i lošim osobinama a ne odgovarati čoveka od kupovine jer neko ne voli tu opremu. Ja sam lepo napisao u komentaru "ja bi ih uzeo" ali me izluđuju komentari tipa "nemoj to, bolje kupi ovo" ili "uske su u struku, kupi šire".

Jedno su lične preference a drugo su saveti šta da "ne kupi".

@macak011
Tražim i ja, proučavam i pratim, vagam i merim, ali nije presudno, ali ovaj auto koji vozim nikada ne bih vozio da sam poslušao komentare sa foruma :) takođe mnogo dobro ocenjenih filmova sam prespavao a lošije ocenjenih odgledao po više puta.

macak011
21.03.2012, 09:53
Licno na moju visinu, a pre na tezinu - skija registruje tezinu skijasa pre svega(!), ako imam mogucnost da zemim 165 SL FIS skiju, nikada ne bih odbacio tu mogucnost i uzeo kracu SL skiju za verovatno vece novce..

Po nekom mom skromnom misljenju, neke velike kvalitativne razlike izmedju fizickog ponasanja ove dve skije na istom terenu nema, ali je nesumnjiva prednost na strani fischera u domenu cene i same duzine skije... subjektivno, estetski mi fischer takodje vodi...

@ski&sun
vozices ti druze bez ikakvih problema sitan vez sa 165 SL skijom - ja ovako debeo i bez kondicije bez problema sitno mlataram i GS skiju od 175, tako da duzina ne bi trebalo da ti bude glavna stvar u odabiru, u smislu sto krace-to bolje; mozda je to dobra ponuda u odnosu na istu takvu novu u radnji, ali svi ostali parametri su na fiserovoj strani...

Sapa
21.03.2012, 10:17
slazem se sa stekanom, jedino o cemu vise niko ne diskutuje na ovom forumu je cinjenica da je jedina ispravna metoda licnog praktikovanja-testiranja (valjda se to toliko podrazumjeva da svi ovi ljudi koji daju savjete iz svog licnog iskustva podrazumjevaju da je to jedan od pustlata, pa nemaju potrebe dat to posebno naglase); punoljetni smo ljudi, valjda i zdrave glave, trazimo savjete i ne ocekujemo da ce mo na forumu otkriti mesiju koji dijeli recepte za dug sretan i zdrav zivot. valjda niko ne uzima bilo ciji savjet ovdje zdravo za gotovo.
@jopopo, mozda nisam obratijo paznju, ali ne primjetim da se na ovom forumu, a ni u ovoj diskusiji forsiraju neki alternativni modeli i proizvodjaci (cak sta vise).
Inace ti si investirao i novac i vrijeme u odabir odgovarajuce skije, obratijo si se profesijonalcima i to je naravno naj bezbjednija moguca metoda. na zalost nemaju svi tu mogucnost (a neki ljudi su i manje probirljivi).

ski&sun
21.03.2012, 10:34
Auh, samo sto prespavah i vec 2 strane na temi, hvala svima.
Ovako: kada kazem sitan vez, ne mislim na mlataranje repovima, vec na cist karving i iskljucivo vozenje na rubovima skija, to volim. Sitan vez i mlataranje repovima na Kopu primenjujem iskljucivo i samo na najstrmijem delu crne, Gvozdcu i Ledenici, sve ostale staze peglam karving od vrha do kraja.
Rossi mogu da nabavim po ceni od 350 eur, a mozda i jos nize :smoke: i to novu novcijatu, nije fazon: vozena je 10 dana, ali kao nova.... Vozeno je vozeno i za to nema dokaza da je vozeno odredjeni broj dana, a novo je novo :ok:
E sad, da cu je tesko prodati kada je budem menjao to je i te kako tacno, a da onaj Fischer izgleda mocno i to je tacno :ski: ali 100 jura razlike i nije malo.
Hvala vam svima jos jednom na pomoci, danas idem kod tog lika da vidim tog Rossija, pa javljam dalje utiske o istom, a tip sto mi ih prodaje vozi istog onakvog Fischera kao sto se ovde prodaje, samo belog, ne crnog!
Javljam se popodne.

ski&sun
21.03.2012, 10:52
Evo i Fischera kog ja vozim, ako je neko vozio ovu skiju, neka iznese misljenje u poredjenju sa nekim drugim modelima. Ja sam njome zadovoljan, ali imam osecaj da mi treba tvrdja daska pri vecim brzinama, jer pored sitnog vijuganja, znam da opalim zesce niz stazu....

http://www.dodaj.rs/t/2d/Wu/4OMTSfdg/dsc0124.jpg (http://www.dodaj.rs/?2d/Wu/4OMTSfdg/dsc0124.jpg)
http://www.dodaj.rs/t/2I/Co/H7pCoB5/dsc0131.jpg (http://www.dodaj.rs/?2I/Co/H7pCoB5/dsc0131.jpg)
Inace, na mali radijus sam se nalozio kada sam skoro probao burazerov Elan, koji ima radijus 11m, ta skija te vrti kao cigru na stazi.... Ja krenem da vozim iza njega, ali nema sanse da ga pratim, uvek ga prestignem, jer covek vijuga kao lud, a ja sa vecim radijusom samo prozujim pored njega :-)
http://www.dodaj.rs/t/2l/xz/3hmbSA3S/dsc0052.jpg (http://www.dodaj.rs/?2l/xz/3hmbSA3S/dsc0052.jpg)

macak011
21.03.2012, 10:53
pitaj ti i vlasnika fisera za cenu:

I ovo je fer ponuda imajuci u vidu trzisnu cenu i kvalitet skije i veza ali sa ozbiljnim interesentom mogu jos vise fer odigrati.

vidis sta kaze, a "pocetna" je 450e... mozda se nadjete na istom nivou? :D

ali imam osecaj da mi treba tvrdja daska pri vecim brzinama, jer pored sitnog vijuganja, znam da opalim zesce niz stazu....

e, bas zbog ovoga sto si rekao ja bi odabrao 165 MINIMUM, a tu onda ne igra ulogu dal' je nova ili nije, vec stabilnost u slucaju "nezeljenih okolnosti", nagla promena pravca i ostajanje na repovima..pu,pu, daleko bilo..

jopopo
21.03.2012, 12:46
@jopopo, mozda nisam obratijo paznju, ali ne primjetim da se na ovom forumu, a ni u ovoj diskusiji forsiraju neki alternativni modeli i proizvodjaci (cak sta vise).
Inace ti si investirao i novac i vrijeme u odabir odgovarajuce skije, obratijo si se profesijonalcima i to je naravno naj bezbjednija moguca metoda. na zalost nemaju svi tu mogucnost (a neki ljudi su i manje probirljivi).
Ma nije ni bitno, generalno pričam. Pod alternativnim podrazumevam ono što nije mainstream. E sad pitanje je i to šta je meni mainstream a šta je vama :) bez ulaženja u dalju diskusiju što mi i nije bila namera.

Ja krenem da vozim iza njega, ali nema sanse da ga pratim, uvek ga prestignem, jer covek vijuga kao lud, a ja sa vecim radijusom samo prozujim pored njega :-)
I povrh toga (skoro) apsolutnu preciznost i kontrolu, skreneš gde hoćeš i kako hoćeš :ski:

adamm
21.03.2012, 13:36
Kad se vec diskutuje o duzinama skija, kakvo vam je misljenje o kalkulatorima koji se mogu naci na netu, npr.:

http://www.frostyrider.com/tips/size-guide-skis.htm

ili

http://www.skisizecalculator.com/

Na moju visinu od 174, tezinu od 78kg, nacin skijanja, daje rezultate od 160cm do nekih 168 cm i mogu reci da mi to odgovara.

Flexon
21.03.2012, 13:41
Evo i Fischera kog ja vozim, ako je neko vozio ovu skiju, neka iznese misljenje u poredjenju sa nekim drugim modelima. Ja sam njome zadovoljan, ali imam osecaj da mi treba tvrdja daska pri vecim brzinama, jer pored sitnog vijuganja, znam da opalim zesce niz stazu....
za ovo ti ne treba tvrdja nego duza skija....

Inace, na mali radijus sam se nalozio kada sam skoro probao burazerov Elan, koji ima radijus 11m, ta skija te vrti kao cigru na stazi.... Ja krenem da vozim iza njega, ali nema sanse da ga pratim, uvek ga prestignem, jer covek vijuga kao lud, a ja sa vecim radijusom samo prozujim pored njega :-)ako sa 165 cm dugom skijom nisi u stanju da vozis sitan vez ni manji radius ti pomoc nece....
malo poradtiti na tehnici a mozda i grijesim:dontknow:

ski&sun
21.03.2012, 13:54
za ovo ti ne treba tvrdja nego duza skija....
ako sa 165 cm dugom skijom nisi u stanju da vozis sitan vez ni manji radius ti pomoc nece....
malo poradtiti na tehnici a mozda i grijesim:dontknow:
Ja mislim da manji radijus i te kako omogucava brze skretanje, jer kad ti nagazis na skiju i pocnes da skreces, i te kako ti manji radijus omogucava bolji zavoj....
E sad, malo sam i ja preterao kad se poredim sa burazerom (bivsi takmicar, a sada ski instruktor), ali bas iz tog razloga sam probao njegov elan koji ima znatno manji radijus od mog Fischera i uverio se koliko se lakse prave zavoji......
Danas idem jos jednom da vidim Rossi daske, a uzecu i ovaj Fischer, sa oglasa ovde, u obzir.
poz

Flexon
21.03.2012, 14:01
radius je mac sa dvije ostrice
pomaze da se lakse udje u zavoj
ali isto tako odmaze prilikom brze voznje i uvijek trazi da se vozi na rubovima skija

ski&sun
21.03.2012, 14:34
E doduse, to jes' tacno. Zato ja ipak ne bih uzeo Rossignol od 155 cm sa tako malim radijusom, jer mislim da bi bila nestabilna pri vecim brzinama :sm022:
Da je Rossi duzine 160 - 165 cm, uzeo bih ga odmah, ovako se samo lomim...

macak011
21.03.2012, 14:35
Tako je. Ja imam i rc4 race sc pro r=14m@165 - 2009 , hibrid od rejs skije i kad god malko pustim brzinu, one mlate levo-desno, nervozne su i moraju da se obore na rub da se smire, dok sa rc4 race rc 18m@175 - 2007 nemam tih problema - probao istu stvar na istom delu staze, pa video :D
Elem, dosadih - ja bi vala na tvom mestu pregovarao za fischer pa ako nema leba otisao i pljuno pare za te rossi juniorke (mene pare uvek svrbe u ruci :D ). Ipak za sebe nikako ne bih isao na manje od 165 za svoju visinu i tezinu: 178cm i 107kg

(ovo "Tako je" sam odgovorio flexonu, al se namestio i ski&sun, pa se uklopilo! ) :D

macak011
21.03.2012, 14:48
E doduse, to jes' tacno. Zato ja ipak ne bih uzeo Rossignol od 155 cm sa tako malim radijusom, jer mislim da bi bila nestabilna pri vecim brzinama :sm022:
Da je Rossi duzine 160 - 165 cm, uzeo bih ga odmah, ovako se samo lomim...

Ja ovo zamisljam kao BigFoot na nogama i spust... :couto:

Misk0
21.03.2012, 15:41
Google daje cifre od 400 evra pa navise za nove Rosi koji OP gleda, u svim duzinama, e sad da li moze da se naruci iz Nemacke i da li je to opcija to je drugo pitanje. Ako postoji sansa, mozda je bolje dati 50 evra vise za odgovarajucu duzinu...

jopopo
21.03.2012, 15:51
jer mislim da bi bila nestabilna pri vecim brzinama :sm022:
Šta je po tebi veća brzina? Jel si merio nekada pa da imaš predstavu? I gde voziš pri većim brzinama, koje staze? Na opeglanim stazama i dovoljno širokim možeš da voziš i 120cm do 60km/h :ok:

Apropo toga, pratio sam jednu žensku osobu koja je u brišućem spustu išla niz Gvozdac (oko 12h, kada je već bio pod blagim hupserima), verovali ili ne, ja sam je negde do 55km/h pratio posle sam počeo da se raspadam po stazi i ukočio. Ne vidim poentu takvog brišućeg leta i poskakivanja po stazi ali 'ajde. Reče @stekan 100 ljudi 100 ćudi ali nije rekao nastavak, 100 žena, 200 s**a :)
Ako misliš i ti tako onda 2m skiju i uživaj :ski:

Flexon
21.03.2012, 16:20
kad se vec prica o brzinama sjecam se bilo je to prije jedno 6-7 godina jedna djevojcica je proletila pored mene brzinom svjetlosti na skijama za spust koje su bile definitivno duze od moih 184 elan m12 nije imala vise od 14 godina sada kad dobro razmislim to je vjerovatno bilo najimpresivnije skijanje koje sam ja vidjeo i sa kojom kontrolom je to odvozila bilo je da se covjeku sledi krv u zilama
(kasnije u liniji za lift sam je vidjeo i vidjeo sam da su bile duze skije od moih)...

sad nevezano za ovo gore sto bi narod rekao i govno se kotrlja nizbrdo
naravno da mozes ici 60 na 120 cm skijama ispoliraj i podmazi dobro cipele i ici ces 60kmh
ali sta kad naletis na malu neravninu pa se u djelicu sekunde nadjes na ledjima
155 skije nisu za odraslog covjeka
razumijem kad neko kaze hoce da skija kroz sumu pa mu trebaju kakve "krace skije" i tada ti ljudi govore os kijama od 175-185 cm
ali kad neko skija na 155 cm skijama na stazi cija se sirina mjeri u svjetlosnim godinama onda je to u najmanj ruku idiotizam

ski&sun
21.03.2012, 16:30
Prosle godine sam merio brzinu, imao sam na Nokia-iji Sport tracker program, verovatno laze +/- 5 km/h. Poceo sam od vrha crvene karving u sirokim lukovima kako bih uhvatio sto vecu brzinu. Dole gde se crvena spaja sa onim delom koji vodi od vucije staze sam udario spust i tu dostigao oko 87 km/h cini mi se. Ali to je stvarno bilo na misice, sto bi se reklo. Karving u sirokim lukovima ne verujem da prelazi 65 km/h. Eto to je za mene brzo skijanje.
Nemam mnogo iskustva sa razlicitim skijama, pa sam zato i poceo temu, jer vidim da vas ima dosta koji se razumete, pa mi je i trebalo vase misljenje. Ali evo, kako vreme prolazi, ispade da je onaj Fischer bolja kupovina, samo cena.......
Videcemo!

Rossignol 8s
21.03.2012, 21:47
Kad smo već kod brzine i dužine skija...jeste dužina bitna, ali je bitnije koliko je skija tvrda. Ove godine sam ostvario 108.5 kmh na Pitztaler glečeru. Da, nije greška 108.5 km/h i to na slalomskim Rossignol 8s (158cm, rad. 11). Istina, skije su podrhtavale, ali daleko od toga da nisu mogle da se voze.
U međuvremenu sam promenio skije, uzeo Head iRace, 170cm, rad.12.9
Sve u svemu, prilikom izbora skija, kao što je već rečeno na forumu: skijaško znanje+željena tehnika/brzina.

ski&sun
21.03.2012, 23:12
Da, nije greška 108.5 km/h i to na slalomskim Rossignol 8s (158cm, rad. 11). Istina, skije su podrhtavale, ali daleko od toga da nisu mogle da se voze.

Koliko si visok/tezak, kad vozis skiju od 158 cm?

ski&sun
21.03.2012, 23:14
Da, nije greška 108.5 km/h i to na slalomskim Rossignol 8s (158cm, rad. 11).
Koliko si ti visok i tezak kad vozis skije od 158 cm?

Flexon
22.03.2012, 03:10
Kad smo već kod brzine i dužine skija...jeste dužina bitna, ali je bitnije koliko je skija tvrda. Ove godine sam ostvario 108.5 kmh na Pitztaler glečeru. Da, nije greška 108.5 km/h i to na slalomskim Rossignol 8s (158cm, rad. 11). Istina, skije su podrhtavale, ali daleko od toga da nisu mogle da se voze.
U međuvremenu sam promenio skije, uzeo Head iRace, 170cm, rad.12.9
Sve u svemu, prilikom izbora skija, kao što je već rečeno na forumu: skijaško znanje+željena tehnika/brzina.

svaka ti cast jedan si medju ljude :sm017:
to je haos ali kao cirkuska tacka, medjutim nema nijednu paralelu sa zdravim razumom:cool:

Rossignol 8s
22.03.2012, 09:15
Visok sam 175cm, težak 69 kg. Odmah da kažem da uopšte ne mislim da je gore spomenuta brzina bila ostvarenje kojem se treba hvaliti i koje treba (redovno) ponavljati. Uslovi su na stazi bili perfetni, jer sam ispred sebe imao brisan prostor od sigurno 500m i savršeno upeglanu stazu. Došao sam na ideju da proverim koliku brzinu ostvarujem, jer sam na Nasfeldu na onom zvaničnom meraču ispod Troghohe (staza 70) imao 81.2 km/h, a ko je tamo bio zna da se kreće iz mesta i meri se brzina između ona 2 lasera koji su postavljeni već na oko 50-60 metara ispod starta.
S obzirom da sam bivši takmičar i da sam vozio super G, osećao sam da sam na tim trkma sigurno vozio preko 100 kmh, pa sam čisto hteo da budem siguran u svoj osećaj.
Inače, preferiram (kraći) veleslalomski zaokret. Vozio sam dosta skija, od Elanovih RC krajem 80tih, preko Kastle (ne secam se vise modela), pa Tyrolia (najlošiji izbor ikada), Salomon Equipe GC Race, Rossignol 8s, sada Head ...mozda sam nesto zaboravio.

ski&sun
22.03.2012, 09:48
Ja sam nekako blizi ipak da pregovaram za onaj Fischer od 165 cm, jer je skija ipak ozbiljnija od Rossija 9l oversize.
@rossignol 8s, ti si manji od mene 3-4 cm, ali laksi 10 kg i + bivsi takmicar, tako da nije ni cudo sto si tako kratkom skijom i malim radijusom dobro vladao. Ne znam, ipak mislim da je 155 cm za mene losija varijanta od onog Fischera od 165 cm. Srecom pa je kraj sezone i nema vise skijanja pa ne moram da zurim, imam vremena da odlucim sta da kupim :-)

macak011
22.03.2012, 10:18
@ski&sun
Ipak pazi, nisi jedini koji sad kupuje skije - SVE svoje skije sam kupovao na kraju sezone! I sad evo jurcam za jednom "buckom", pa da je probam sledece sezone.. :D

Drzim palceve za FISCHER :yay:, ne kazem da je rosi los, daleko od toga, ali fischer je fischer, a prva ljubav zaborava nema...ko flexon sto gotivi elan, ja cenim da bi ovi iz fisera mogli da me nagrade jednim belim rc4 4 free!:D

...mozda sam nesto zaboravio.

Zaboravio si da probas i vozis FISCHER! :ok:

Rossignol 8s
22.03.2012, 12:20
Zaboravio si da probas i vozis FISCHER! :ok:
Istina! Ima dana :sm021:

macak011
23.03.2012, 10:13
@ski&sun
dokle se stiglo u pregovorima? nacija strepi.. :D

Snowman
11.04.2012, 10:05
Zna li neko koja proporcija visina/duzina skija ide za freeride skiju? Tacnije, da li bi "Liberty -genome" skija 163 cm duzine, sa 100mm u struku, plivala kroz celac, sa covekom visine 176cm i 76kg telesne mase ili je to prekratko?

Sapa
11.04.2012, 10:49
Zna li neko koja proporcija visina/duzina skija ide za freeride skiju? Tacnije, da li bi "Liberty -genome" skija 163 cm duzine, sa 100mm u struku, plivala kroz celac, sa covekom visine 176cm i 76kg telesne mase ili je to prekratko?
obicno u svojoj visini (moze cak i koji cm vise), ako je klasicna (freeride) skija u pitanju.
u svojoj visini, ali radije vece (+5cm ili vise) ako je twintip backcountry skija.
ovaj liberty je twintip (fina skija skroz), ali definitivno prekratka za tebe koji planiras da je koristis u terenu i dubokom snjegu. em je doticna skija rocker i u vrhu i u repu, em je twintip, znaci na ovih 163cm mozes da joj odbijes jos makar 15cm aktivne klizne povrsine znaci doso si na 150cm, a sa tim se ne skija u terenu.

Grimani
11.04.2012, 11:15
dosadicu sa ovim slicicama :D
http://www.skijanje.rs/forum/showpost.php?p=59003&postcount=153
Dodao bi samo da salomon foil(twin tip) skija u duzini 174cm kad se ispravi duza je od mog atomika 181cm(koji je zaista 181cm)

Snowman
11.04.2012, 13:04
Hvala puno ljudi!!!