Prijavite se

Pogledati punu verziju : Rocker ili ne, pitanje je sad

stekan
13.03.2012, 21:44
Imadoh prošle sedmice priliku po prvi put voziti rokirane (možda se kaže "urokane") skije. Riječ je o blagom rokeru na Dynastar Outland 80. Skija je izuzetno upravljiva, ali pri karvingu većom brzinom na tvrdoj stazi roker osjetno vibrira (možda se kaže "rokće"). Shvatam da podignut vrh pomaže u dubokom snijegu, ali shvatam i da to nije za mene kao ni za 80% rekreativaca. Flexonu i drugima koji skijaju po US&A je roker vjerovatno potrebna "tehnologija", ali ja u Austriji vidim duboki snijeg svakih 5 godina. A sve je manje iole širih skija u ponudi a da nisu urokane.

Flexon
14.03.2012, 00:46
jedino kako bih uzeo urokanu skije je sa izuzetno velikim flexom inace nema smisla ako je flex mekan roker mi ne treba rocker negira prednosti mekane skije i obratno osim u superdubokom ali to nije za obicne smrtnike
najbolje ravno bez cambera i rockera
danas sam se bas dobro ismijao 4frnt hoji model u duzini 195 ima 129 cm (cini mi se) efektivnu duzinu ....
mada nesto kao dynastar big dump 105 ili 115 sa prednjim urokavanjem :cug:

Sapa
14.03.2012, 07:01
flexone. stekan spominje blagi rocker, a ne rokercinu za 'epic days'; stekane ne slazem se za dubok-dublji snjeg, skijam ga svake godine (a nisam u Americi nego Evropi), a imam u ondosu na tebe minimalan broj ski dana po sezoni, znaci 10tak. i od toga je barem pola dana u dubokom snjegu, znaci 50%, znaci pitanje je licnog izbora.
ja kazem rocker da u kombinaciji sa klasicnim camberom. ode sad na poso, prica ce mo jos o ovome, sve je to R'n'R. pozz

Grimani
14.03.2012, 11:02
ja sam za varijantu obavezno camber a ostalo daj sta dash :D
Ove zime sam imao priliku da vozim par modela powder skija i najvece olaksanje ili uzivanje u skoro svim uslovima imao sam sa Line Sir Francis Bacon. ljudi ne verujem koliko lagana skija za voznju. Ima rocker/camber/rocker, mozda mi duzina nije bash odgovarala ali nakon svega narucio sam tu skiju i ako sve bude OK stize krajem leta....

Sapa
14.03.2012, 11:25
Ove zime sam imao priliku da vozim par modela powder skija i najvece olaksanje ili uzivanje u skoro svim uslovima imao sam sa Line Sir Francis Bacon. ljudi ne verujem koliko lagana skija za voznju. Ima rocker/camber/rocker, mozda mi duzina nije bash odgovarala ali nakon svega narucio sam tu skiju i ako sve bude OK stize krajem leta....

bravo i mashala! eto o tome i ja pricam camber+rocker = dobitna kombinacija; uzivancija svakako van staze drasticno olaksava skijanje u raznovrsnom terenu, a na stazi solidno gura. btw. nisam ocekivao da na forumu ima ovako progresivnih skijasa; ni manje ni vise nego skijetina u koju se kune eric polard. svaka cast! u kojoj duzini si je uzeo i kolko te je kostala(ako nije tajna)?

dzoninho
14.03.2012, 11:26
Moje iskustvo, poredjenje Rocker Elan 82 XTi Amphibio (samo napred je rocker, pozadi kamber) se mnogo bolje pokazala van staze na Jahorini, gde slazete se mnogo je zanimljivije voziti van staza, nego moj Progressor 8+ tako da ko voli da vozi vise van staza svakako da preporucujem Rocker. Ili kupite Fisher Hybrid za sledecu godinu i imate 2 u 1 :)

stekan
14.03.2012, 11:34
Moje iskustvo, poredjenje Rocker Elan 82 XTi Amphibio (samo napred je rocker, pozadi kamber) se mnogo bolje pokazala van staze na Jahorini, gde slazete se mnogo je zanimljivije voziti van staza, nego moj Progressor 8+ tako da ko voli da vozi vise van staza svakako da preporucujem Rocker. Ili kupite Fisher Hybrid za sledecu godinu i imate 2 u 1 :)

Jesi li siguran da Elan 82 XTi ima rocker? Amphibio nije roker. Razlika u dubokom snijegu je zbog širine skije.

dzoninho
14.03.2012, 11:54
Jesi li siguran da Elan 82 XTi ima rocker? Amphibio nije roker. Razlika u dubokom snijegu je zbog širine skije.

Da, napred Rocker pozadi camber. Pise i na Skiji.

macak011
14.03.2012, 11:55
Ja sam zbunjen oko camber - rocker profile, ispravite me ako gresim:
Camber profile - skija celom duzinom rubnika naleze na sneg
Rocker profile - skija samo delom, dakle ne celom duzinom rubnika naleze na sneg,

a to sve iz razloga sto je skija, kako da kazem, "uvrnuta", torziono na jednu stranu (elan amphibio)..?

Jel ovo tacno?

Ako jeste, kako onda Amphibio nije roker? Valjda bas zato sto jeste zato ima levu i desnu skiju, gde je unutrasnja strana skije kamber, a spoljna roker?

il' ja pojma neZnam sta pricam...? :D

Ako neko moze, nek pojasni...fala vi

dzoninho
14.03.2012, 11:57
http://amphibio.elanskis.com/pc.asp#xpath=#xpathid=#lang=eng

dzoninho
14.03.2012, 11:58
Ja sam zbunjen oko camber - rocker profile, ispravite me ako gresim:
Camber profile - skija celom duzinom rubnika naleze na sneg
Rocker profile - skija samo delom, dakle ne celom duzinom rubnika naleze na sneg,

a to sve iz razloga sto je skija, kako da kazem, "uvrnuta", torziono na jednu stranu (elan amphibio)..?

Jel ovo tacno?

Ako jeste, kako onda Amphibio nije roker? Valjda bas zato sto jeste zato ima levu i desnu skiju, gde je unutrasnja strana skije kamber, a spoljna roker?

il' ja pojma neZnam sta pricam...? :D

Ako neko moze, nek pojasni...fala vi

Upavo tako, evo dao sam i klip gde se to vidi :)

wlad
14.03.2012, 11:59
Nema veze sa torzijom (Rocker, Camber), najlakše je ne pisati - nego pokazati slike:

http://www.evo.com/rocker-guide-what-is-rocker-and-why-does-it-matter.aspx

Sve je stvar marketinga, neki prozivođač krene sa marketingom kako njegove skije imaju rocker i kako su najbolje i onda svi redom krenu da rokaju bez obzira valjali to čemu ili ne ;).

dzoninho
14.03.2012, 12:00
http://www.elanskis.com/en/technology/amphibio.html

Evo jos jedan klip :)

Sapa
14.03.2012, 12:00
na poslu sam pa pisem kradom,
Macak; camber ti je profil klasicne skije; dakle u sredini izdignuta, pa se spusta, pa onda dolazi vrh skije.
skija sa rocker profilom je ista takva, samo sto se ranije podize (uvija) prema vrhu nego klasinca skija. kolko ranije i kolko ekstremno zavisi od zamisli dizajnera zasta je namjenio.
rocker moze biti i napred i nazad.
imas jos i reverse camber, sto je znaci suprotno od (klasincog profila) cambera. Znaci sredina skije lezi skorz na zemlji/snjegu, a prednji (moze i zadnji dio skije) se dize/uvija prema vrhu ili repovima.
Jel sad jasnije??? (evo ga sef).

stekan
14.03.2012, 12:01
Camber = konkavna klizna ploha (uzdignuta sredina u odnosu na krajeve)
Rocker = konveksna klizna ploha (spuštena sredina u odnosu na krajeve)

Kod Amphibia je jedna strana manje konkavna od druge (ali i dalje konkavna). Kako je danas Rocker u modi, to se i Amphibio reklamira kao vrsta rokera.

macak011
14.03.2012, 12:06
Sad razumem - pritiskom na sredinu dobija se veca ili manja povrsina naleganja rubnika na sneg, pa se u zavoju dobija na donjoj skiji camber, odnosno rubnici 'vataju citavom duzinom, ali gornja skija istovremeno ima roker, pa se lakse vodi u zavoju? Koliko sam imao prilike da skontam na guglu za ovih par minuta, roker omogucava i vecu plovnost skije u dubokom snegu - iako ga ne skijam, videh da su uglavnom "debeljuce rokerke"! :D

Uff, jel razumem? :D

Sad mi je jasno zasto su na standu Elana na sajmu-razmeni imali obican cekic pored amphibio skija - to je u stvari oblik klizne povrsine... :D

Fala vam svima na objasnjenjima i linkovima, ovo je nova matematika za mene - bas ima dosta kombinacija, od ful kambera do parcijalnih rokera i ful rokera do mix-a kamber sa jedne, a rokeri (njihove kombo) sa druge strane skije, ako nije simetricna. Plus klasicna geometrija X/Y/Z - znaci ima da nam prave skije po narudzbini uskoro: "oces front roker a, il' neces?" Uhhh :sm017: :sm011:

dzoninho
14.03.2012, 12:06

Kod Amphibia je jedna strana manje konkavna od druge (ali i dalje konkavna). Kako je danas Rocker u modi, to se i Amphibio reklamira kao vrsta rokera.

Slazem se potpuno sa tobom, ali ima razlike u dubokom snegu. Znam da si probao i Amphibio i Progressor ali ne znam da li si ih vozio u dubljem snegu, tj van staze. Ima razlike zaista. Slazem se da je plus 82 sto je od moje sira 10 mm u struku ali je opet dosta upravljivija van staze. Mada ja se ne bi menjao :)

Sapa
14.03.2012, 12:10
.
stevo, ova definicija se u stvari odnosi na reverse camber, a ne na rocker.
rocker moze da bude i na skiji sa klasicnim camberom (dakle konkavnog profila) , kosto na pisah u gornjem postu.
a razlika je inace drasticna sto se performansi tice.
ja nisam pretjerano zainteresovan i entuzijastican za skije sa reverse camber jer su stvarno samo za duboki snjeg, ali jos gore sto se na ovakvim skijama kolko sam shvatijo covjek toliko opusti da potpuno zapostavi tehniku skijanja.
dakle ne treba mjesati konveksnu kliznu plohu sa rockerrom. (istina neki rokeri su toliko ekstremni i pocinju toliko rano na dasci da daju dojam konveksnog profila).

dzoninho
14.03.2012, 12:10
Sad razumem - pritiskom na sredinu dobija se veca ili manja povrsina naleganja rubnika na sneg, pa se u zavoju dobija na donjoj skiji camber, odnosno rubnici 'vataju citavom duzinom, ali gornja skija istovremeno ima roker, pa se lakse vodi u zavoju? Koliko sam imao prilike da skontam na guglu za ovih par minuta, roker omogucava i vecu plovnost skije u dubokom snegu - iako ga ne skijam, videh da su uglavnom "debeljuce rokerke"! :D

Uff, jel razumem? :D

Naravno, jer se vrh skije izdize iz snega i nema zabadanja skije u dubok sneg vec plivas :)

macak011
14.03.2012, 12:22
Da, da sad uvidjam sta je roker - pa to ko da imas kracu skiju nego sto stvarno jeste, a jos ako je "pljosnata" ima ziv da se namucis na stazi - to je za ove sa avalungom i lopatama, nije to za mene... :D

E, da, bas gledam skoro u selu, one moje stare elan RC se "urokale" :D

Grimani
14.03.2012, 12:51
bravo i mashala! eto o tome i ja pricam camber+rocker = dobitna kombinacija; uzivancija svakako van staze drasticno olaksava skijanje u raznovrsnom terenu, a na stazi solidno gura. btw. nisam ocekivao da na forumu ima ovako progresivnih skijasa; ni manje ni vise nego skijetina u koju se kune eric polard. svaka cast! u kojoj duzini si je uzeo i kolko te je kostala(ako nije tajna)?
LINE :D (http://www.youtube.com/watch?v=xWeNsU-OyKE)
uzeo sam 184cm i kostace nesto preko 300 dolara sto je ispalo jako povoljno. uzevshi u obzir da je kompenzacija u pitanju odlicno sam prosao ili ja bar tako mislim...

Inache camber znaci zakrivljenje(ili tako nesto), Sapa je lep link okacio sve je nacrtano i sve je jasno...
Posle ove zime koja traje :D josh jednom bi rekao ako nisam da ne mogu da zamislim skiju bez tradicionalnog zakrivljenja a rocker pride je pun pogodak.
Sada vozim fischer big stix 106(nemaju roker) 180cm 26metara R i mogu vam reci skija kida gde osh samo sto u odnosu na ovaj Line mnogo vishe trazi od skijasha. Mozda je to do rockera ili nznm chega ali realno ovaj F je jedna dobra stara debela berta :D.GS zaokreti po dubokom snegu neverovatno na stazi mozes da pleshes sa njom sa ruba na rub kako osh kratki/dugi zaokreti. neverovatno...uzi stav shirok stav kako god hocesh...
Zashto sam se opredelilo za trad. camber na shirokoj skiji(sto inache je tesko naci u poslednje vreme)?
Taj grip na stazi i na ledu to drzanje na raznolikom terenu dzombama pa i po busenima snega ccc prosto ne verujem koju sigurnost daje u odnosu na flat ili reverse gde sam se ponekad osecao kao baletan.

wlad
14.03.2012, 13:48
stevo, ova definicija se u stvari odnosi na reverse camber, a ne na rocker.
rocker moze da bude i na skiji sa klasicnim camberom (dakle konkavnog profila) , kosto na pisah u gornjem postu.
a razlika je inace drasticna sto se performansi tice.
ja nisam pretjerano zainteresovan i entuzijastican za skije sa reverse camber jer su stvarno samo za duboki snjeg, ali jos gore sto se na ovakvim skijama kolko sam shvatijo covjek toliko opusti da potpuno zapostavi tehniku skijanja.
dakle ne treba mjesati konveksnu kliznu plohu sa rockerrom. (istina neki rokeri su toliko ekstremni i pocinju toliko rano na dasci da daju dojam konveksnog profila).

Steva je pravu definiciju dao, reverse camber = rocker! To Sapa o cemu ti pricas je Rocker/Camber profil - ali uobičajeno se zove skija sa rokerom :).

Ja sam dao link http://www.evo.com/rocker-guide-what-is-rocker-and-why-does-it-matter.aspx gde je she to lepo slikovito prikazano - jasno 100% i ne mora ništa da se piše kada se vide slike ;).

U tom tekstu može i da se vidi "prava" definicija Rockera: Rocker (also called reverse-camber) is just as it sounds – camber turned upside down

Sapa
14.03.2012, 13:58
, reverse camber = rocker! To Sapa o cemu ti pricas je Rocker/Camber profil - ali uobičajeno se zove skija sa rokerom :).

U tom tekstu može i da se vidi "prava" definicija Rockera: Rocker (also called reverse-camber) is just as it sounds – camber turned upside down

nije isto.;) postoji razlika (pokusah na brzaka da pojasnim, al izgleda nisam bio jasan) naci cu ti linak, gdje je to takodje lijepo objasnjeno.
ko sto rekoh kod reverse camber, sredina skije lezi na podlozi, a kod rokera to ne mora da bude slucaj, roker moze biti kombinacija tradicijonalngo kambera i skije kojoj se prednji ili zadnji dio ''uzdize'', sto kod tradicijonalnog profila nije slucaj.

Grimani
14.03.2012, 13:59
Izvinjavam se istripovao sam da je Sapa okacio taj link ali ipak si ti to stavio Wlad. :D U poslu sam pa prelecem preko svega :/ nece se ponoviti.
camber turned upside down to bi bio full rocker koliko ja kapiram....

trendo
14.03.2012, 16:03
Znam da kad bih uzimao naredni par skija isti ne bi bili uzi od 80mm, camber i napred ili tip bilo sto od toga sto vi zovete rocker, reverse camber, camber turned uside down ili negde early rise. Svejedno mi je kako koja fabrika to naziva, bitno mi je kako se ponasa na snegu (naravno sneg u bilo kakvom stanju) i to 70-60% on piste i 30-40% off piste

dzoninho
14.03.2012, 16:31
Znam da kad bih uzimao naredni par skija isti ne bi bili uzi od 80mm, camber i napred ili tip bilo sto od toga sto vi zovete rocker, reverse camber, camber turned uside down ili negde early rise. Svejedno mi je kako koja fabrika to naziva, bitno mi je kako se ponasa na snegu (naravno sneg u bilo kakvom stanju) i to 70-60% on piste i 30-40% off piste

Znaci Elan 82 XTi :) Volkl RTM 84 je full rocker recimo :)

Flexon
14.03.2012, 16:36
LINE :D (http://www.youtube.com/watch?v=xWeNsU-OyKE)
uzeo sam 184cm i kostace nesto preko 300 dolara sto je ispalo jako povoljno. uzevshi u obzir da je kompenzacija u pitanju odlicno sam prosao ili ja bar tako mislim...

Inache camber znaci zakrivljenje(ili tako nesto), Sapa je lep link okacio sve je nacrtano i sve je jasno...
Posle ove zime koja traje :D josh jednom bi rekao ako nisam da ne mogu da zamislim skiju bez tradicionalnog zakrivljenja a rocker pride je pun pogodak.
Sada vozim fischer big stix 106(nemaju roker) 180cm 26metara R i mogu vam reci skija kida gde osh samo sto u odnosu na ovaj Line mnogo vishe trazi od skijasha. Mozda je to do rockera ili nznm chega ali realno ovaj F je jedna dobra stara debela berta :D.GS zaokreti po dubokom snegu neverovatno na stazi mozes da pleshes sa njom sa ruba na rub kako osh kratki/dugi zaokreti. neverovatno...uzi stav shirok stav kako god hocesh...
Zashto sam se opredelilo za trad. camber na shirokoj skiji(sto inache je tesko naci u poslednje vreme)?
Taj grip na stazi i na ledu to drzanje na raznolikom terenu dzombama pa i po busenima snega ccc prosto ne verujem koju sigurnost daje u odnosu na flat ili reverse gde sam se ponekad osecao kao baletan.

prije svega cestitam odlican izbor odlicna skija i jos bolja cijena
eric pollard inace idejni tvorac ove skije umjetnick dusa i sigurno dusevan covjek je po meni najosjecajniji skijas u citavom tom freeride cirkusu
uvijek ga je uzivanje gledati ....
sigurno ces biti zadovoljan u svim uslovima tako da ce big stix poci da kupe prasinu i bilo sta drugo sta posjedujes
druga stvar rocker i reverse camber nije isto
reverse camber kao sto rijec sama kaze su suprotno od camber zakrivljene su cijelom duzinom od vrha do repa i samo se koriste za najdublji od najdubljeg pudera
dok roker moze da ima normalan camber pod nogom ili da bude ravna skija
a recimo prvig 30 cm skije se blago uzdizu da bi dobile tu tendenciju ka plivanju
a neki modeli imaju to isto cak i na repu skije
no sapa ce to vec podkrijepiti kakvim linkom sa ilustracijom
jednom kad se ode na siroke skije nema nazad to je progres ne progresor nego progres

Flexon
14.03.2012, 16:48
http://www.youtube.com/watch?v=xWeNsU-OyKE
http://www.youtube.com/watch?v=JKFJG2hhLqA
http://www.youtube.com/watch?v=00xRXooEcPs
neki linkovi za ovu skiju
i jos jedna stvar sto wlad moze da potvrdi k2 (line) skije su malo duze nego li druge skije

Grimani
14.03.2012, 16:54
ovde ima zanimljiv video koji moze dosta da objasni... (http://www.powder7.com/sale-skis/downhill-ski-size-chart)
http://www.powder7.com/graphics/ski-profile-graphic-little.gif (http://www.powder7.com/sale-skis/downhill-ski-size-chart)

trendo
14.03.2012, 16:54
Znaci Elan 82 XTi :) Volkl RTM 84 je full rocker recimo :)

Pa vise bih podrzao Flexona u njegovom zalaganju i americki standard za skije bez ugradzenih vezova, znaci ravna daska pa busenje i usrafovanje vezova.
Ova dva modela ne spadaju u tu kategoriju osim ako im se ne ugradi ploca, ali tako se dobije visak vez.

jopopo
14.03.2012, 17:07
Auuu, ala se vi slatko ispričaste, takoreći, da mi normalni skijaši ništa ne razumemo :)
Blago vama, makar se međusobno razumete :)

Flexon
14.03.2012, 17:08
2012 verzija skija od pollarda izgledaju vrlo intrigantno volio bih da oprobam opus u 185 izgleda da je potrefio sto bi rekli ja samo citiram nisam izmislio "ko prstom u govno"

Grimani
14.03.2012, 17:21
2012 verzija skija od pollarda izgledaju vrlo intrigantno volio bih da oprobam opus u 185 izgleda da je potrefio sto bi rekli ja samo citiram nisam izmislio "ko prstom u govno"
pollard mi je bio prvi izbor ali udaljio0 sam se zbog tog dodatnog cm u struku i prvenstveno zbog razlike u ceni...

Sapa
14.03.2012, 17:23
pa da bi znao da se orijentises; trebalo bi da poznajes terminologiju; ;)
eto npr early rise je drugi izraz za roker, sto revers camber pak nije, nego skija drasticno drugaciji preformansih od camber skije sa rockerom ili early rise-om.
eno grimani je ostavijo linak sa shemom koja sve objasnjava, pa smo tu diskusjiju mislim zavrsili.
ps
slicne diskusije smo imali prije 5,6 sezona o shirokim i uskim skijama; pa je bilo natezanja oko toga kolko shiroke skije imaju smisla u nasim iliti evropskim uslovima; eno i stekan se kune u svoju ipak po prilicno debelu iliti siroku skiju, koja je uz to i (blagi?) twintip. a tad je bio rezervisan. ..ja se kunem u twintip a nisam nikakav freestyler, al jednostavno drugaciji osjecaj nego sa klasicnom skijom, vjerovatno prilcno abstraktna stvar je u pitanju, ko i u svakoj ljubavnoj vezi.
a tek o twin tip skijama koja je diskusija bila...
nego danas pogledah filimic na www.unofficialnetworks.com, o skijanju sa kraja 60tih, pa ljudi bukvalno plove po dubokom snjegu na onim pritkama od 2,5 metra, a ravnim (nit rokeri nit, twintipovi nit sidecutovi nit hurci-palci)...
ali kad nam se te tehnoloske novotarije nude (a imao mogucnosti) zasto ne posegnuti za njima...

trendo
14.03.2012, 17:27
pregledao sam link od Grimanija i nekako dosao do zakljucka da razliciti proizvodzaci imaju razlicite dimenzije rockera pa zato i upotrebljavaju razlicite nazive kao rocker, full rocker pa early rise, odnosno koliko ce da se izdigne vrv skije ili tip.
To moze biti bitno vizavi stekanove tvrdnje da rosker tip vise vibrira na tvrde staze (da ne kazem austriske)
p.s.

"ko prstom u govno"
http://www.youtube.com/watch?v=NUpBVCUPWQM
nije isto ali tu negde
mala razonoda

p.s.2

eto npr early rise je drugi izraz za roker, sto revers camber pak nije, nego skija drasticno drugaciji preformansih od camber skije sa rockerom ili early rise-om.

slazem se

trendo
14.03.2012, 17:38
..ja se kunem u twintip a nisam nikakav freestyler, al jednostavno drugaciji osjecaj nego sa klasicnom skijom, vjerovatno prilcno abstraktna stvar je u pitanju, ko i u svakoj ljubavnoj vezi.
a tek o twin tip skijama koja je diskusija bila...
...
ali kad nam se te tehnoloske novotarije nude (a imao mogucnosti) zasto ne posegnuti za njima...

Svi gledaju alpsko skijanje a tamo decki u cross-country skiing svi skijaju na twintip i naravno tvrde staze.

Ja sam uvek da se koriste tehnoloske novotarije.

Sapa
14.03.2012, 18:08
Svi gledaju alpsko skijanje a tamo decki u cross-country skiing svi skijaju na twintip i naravno tvrde staze.
Ja sam uvek da se koriste tehnoloske novotarije.

trendo nemoj sad da zbunjujes 'normalne' skijase...cross country je skijasko trcanje , nema nikakav twintip (to je sport za prave ljudine, a ne nas mlitave sto koristimo liftove)...ima back country (freeride, twintip da) ima i skicross (twintip ne) gdje se vise skijasa na oznacenoj dionici sa preprekama/skakaonicama, istovremeno utrkuju ko ce prije da stigne od starta do cilja):D

Flexon
14.03.2012, 18:26
pollard mi je bio prvi izbor ali udaljio0 sam se zbog tog dodatnog cm u struku i prvenstveno zbog razlike u ceni...
nemoj reci da si nabavio 2012 model za te pare:sm017:
ako se ne varam za ovu godinu je uradioprilican redizajn i opusa i sir francis bacon
i svidja mi se ono sto vidim pogotovo za one sto skijaju u super teskoj kategoriji
flex je tvrdji suzene u struku minimalno produzene povecana efektivna ivica sve onako kako se meni svidja i jedan i drugi model

i jos nesto ne vezano za temu ali vezano za line
steta sto nisu nastavili sa razvojem reaktor veza mislim da je imao potencijala doduse trebalo je da se ispegla dosta nedostataka prije svega nekvalitetna kineska plastika
no potencijal je bio tu

trendo
14.03.2012, 19:02
...skicross (twintip ne) gdje se vise skijasa na oznacenoj dionici sa preprekama/skakaonicama, istovremeno utrkuju ko ce prije da stigne od starta do cilja):D

Pardoniram se
bitno je da si me razumeo, jel te
ipak mislim da oni koriste nesto 'sto lici na twintip'
ne smatram da twintip su iskljucivo freestyle

gevara
14.03.2012, 19:36
@Trendo
Možda su vas asocirale "park" i "pipe" discipline, tamo ih ima.
A još svagdje pomalo :), osim u "Kroz selo skijaško trkanje" :).

Grimani
14.03.2012, 20:01
nemoj reci da si nabavio 2012 model za te pare:sm017:
ako se ne varam za ovu godinu je uradioprilican redizajn i opusa i sir francis bacon
i svidja mi se ono sto vidim pogotovo za one sto skijaju u super teskoj kategoriji
flex je tvrdji suzene u struku minimalno produzene povecana efektivna ivica sve onako kako se meni svidja i jedan i drugi model

i jos nesto ne vezano za temu ali vezano za line
steta sto nisu nastavili sa razvojem reaktor veza mislim da je imao potencijala doduse trebalo je da se ispegla dosta nedostataka prije svega nekvalitetna kineska plastika
no potencijal je bio tu

da Flexone :D 2012 model drugar zivi u Boulder CO nashao BARGAIN neki preko firme:/ I'm a lucky man

trendo
14.03.2012, 20:09
...
A još svagdje pomalo :)...

E ja sam za to "svagdje pomalo".
I da se vratimo na temu
Dali je taj rocker za svugde ili ne
i koliko bi bilo najbolje da iznosi taj rocker
t.j. koliko bi 'urokovali' vrh a mozda i rep skije
ili samo vrh, a da isti ne pravi previse vibracija na tvrdoj stazi

macak011
14.03.2012, 20:09
Auuu, ala se vi slatko ispričaste, takoreći, da mi normalni skijaši ništa ne razumemo :)
Blago vama, makar se međusobno razumete :)

Haha, ja sam jos ponesto i naucio danas.. Trebace nam kad "uzmemo pa poludimo" i krenemo nizbrdo tamo gde se " ne skija" .. Jopopo, spremaj nam lopate, avalung ranceve i sonde, ja nabavljam "rokerke" - nikad nije kasno za pravu ljubav! :D

Flexon
14.03.2012, 20:25
da Flexone :D 2012 model drugar zivi u Boulder CO nashao BARGAIN neki preko firme:/ I'm a lucky man
odlicno si prosao nema govora izgleda kao model koi obecava samo gledaj da stavis dobar par vezova
svako ko je jednom skijao na sirokim skijanjima zna da nema pravog skijanja bez istih
rocker samo povecava taj uzitak
za one koi bi presli u rockere ovo mi izgleda perfektan model

jopopo
14.03.2012, 20:30
Haha, ja sam jos ponesto i naucio danas.. Trebace nam kad "uzmemo pa poludimo" i krenemo nizbrdo tamo gde se " ne skija" .. Jopopo, spremaj nam lopate, avalung ranceve i sonde, ja nabavljam "rokerke" - nikad nije kasno za pravu ljubav! :D
Neka fala, kao prvo mator sam, kao drugo ne volim baš da sam toliko blizu snega (jer u biti ne volim sneg) a kao treće bavim se samo sertifikovano-homologovano-olimpijskim sportovima :ski:

Flexon
14.03.2012, 20:41
Neka fala, kao prvo mator sam, kao drugo ne volim baš da sam toliko blizu snega (jer u biti ne volim sneg) a kao treće bavim se samo sertifikovano-homologovano-olimpijskim sportovima :ski:
olimpijski sportovi se opasno priblizavaju puderu treba zapoceti na vrijeme da te nebi zateklo ne pripremljenog:dontknow:

Sapa
14.03.2012, 20:59
a joj jopopo, sta ovo napisa i ostade ziv; mator? jesi kod onog 'age' odbijo 10-15 godina ili sta??? pa ako si tacno naveo zivotnu dob, ja sam stariji od tebe nekoliko ljeta i nemam osjecaj da se bavim stvarima koje su samo za tinejdzere (osim iskreno park&pipe, jer polomit se mogu svuda, ali ne vjerujem da moje kosti mogu da izdrze sve te rotacije po sagitalnoj osi, tj mogu da izdrze do doskoka :D ), ali za sve ostalo smatram da bez ''starca'' nema udarca.

a objasni mi ovo u vezi ne voljenja snijega? pa znam da nas ima svakvih ubjedjenja i hobija i nastranih i straight i ovih i onih, al ovo izjaviti je ko da kazes volis sex, al ne volis p...u, mada u biti, mislim moze i to sto da ne; ko sto rekoh ima nas raznih ubjedjenja i strasti (ljubav ne poznaje pravila, granice i konvencije):sm011:

Grimani
14.03.2012, 21:02
Mudro zborish Flexon. Ne bih sad da remetim sve ovo ali sta cu. Dajte neki predlog za dobar a ne preskup vez.
mora edit
ahahhahahahaah Sapo kralju....dobro poredjnje za sex i za P sad mi krivo sto sam bilo sta napisao

Sapa
14.03.2012, 21:05
grimani, kako ti taj jaran nije poslo odma i neke vezove uz to? u americi si mogo za 100evrica da pazaris vezove za titane i supermene

macak011
14.03.2012, 21:07
Ja sam vala u selu ove zime dva puta overio komsijinu nizbrdicu na elankama flow - prvi put jedno 20 cm pudera, isle super imam I foto ostavljenog traga, a drugi put solidnih pola metra pa sam propao u sneg I trazio skiju :D I mogu ti reci da mi se dopalo, hahaha! Cak sam video u oglasima neke bucke za dubok sneg, za 25evrica, al se prodale, bedak.. :D garant nisu rokerke! :D

Grimani
14.03.2012, 21:09
grimani, kako ti taj jaran nije poslo odma i neke vezove uz to? u americi si mogo za 100evrica da pazaris vezove za titane i supermene
nisam o tome razmisljao, rekoh otom potom sve se desilo iznenada osh nesh. Ne salje mi skije nego ih donosi sa sobom pa ono vishe sam fokusiran da iskoristim max ovu sezonu pa ono kao kraj leta stizu skije sluzice za sledecu...nije kasno da donese i vezove zato pucajte.

Flexon
14.03.2012, 21:10
sta znaci da nije skup dovoljno si jeftino prosao sa skijama da ne smijes skupocu ni da pomnjes;)
obrni okreni i prevrni toj skiji bi najbolji bilo podariti kakav duke
da taj prijatelj iz bouldera ne zna kakvog covjka koi zna kakvog covjeka a koi pak zivi u komsiluku sa kakvim pro skijasem:dziveli: koi hoce da se rijesi suvisnog para
mislim sa takvim setupom postoi uvijek opasnost da covek postane nastran
(mislim da ode na stranu van staze) pa se valja vracat pjeske
a ako pak to nije opcija mislim duke onda rossi/look din14/15 ili head peak 15
to je najjeftinije da valja i moj tajni favorit naravno p14/18

Sapa
14.03.2012, 21:11
Ja sam vala u selu ove zime dva puta overio komsijinu nizbrdicu na elankama flow - prvi put jedno 20 cm pudera, isle super imam I foto ostavljenog traga, a drugi put solidnih pola metra pa sam propao u sneg I trazio skiju :D I mogu ti reci da mi se dopalo, hahaha! Cak sam video u oglasima neke bucke za dubok sneg, za 25evrica, al se prodale, bedak.. :D garant nisu rokerke! :D

macak, samo mogu da ti kazem da si na dobrom putu da postanes ovisnik o skijanju u terenu :ok::ski:
vec te vidim dogodine kako ores ne zaorane njive svjezeg snjega.

Sapa
14.03.2012, 21:14
sta znaci da nije skup dovoljno si jeftino prosao sa skijama da ne smijes skupocu ni da pomnjes;)
obrni okreni i prevrni toj skiji bi najbolji bilo podariti kakav duke
da taj prijatelj iz bouldera ne zna kakvog covjka koi zna kakvog covjeka a koi pak zivi u komsiluku sa kakvim pro skijasem:dziveli: koi hoce da se rijesi suvisnog para
mislim sa takvim setupom postoi uvijek opasnost da covek postane nastran
(mislim da ode na stranu van staze) pa se valja vracat pjeske
a ako pak to nije opcija mislim duke onda rossi/look din14/15 ili head peak 15
to je najjeftinije da valja i moj tajni favorit naravno p14/18

joj kakav sam ja mazohista po tom pitanju. lavina se stvarno plasim, ali vracanje (pjeske) u civilizaciju zbog dobre dijonice koju sam morao proci to ne da me ne sekira, nego se tim drogiram :sm011:

Sapa
14.03.2012, 21:19
nisam o tome razmisljao, rekoh otom potom sve se desilo iznenada osh nesh. Ne salje mi skije nego ih donosi sa sobom pa ono vishe sam fokusiran da iskoristim max ovu sezonu pa ono kao kraj leta stizu skije sluzice za sledecu...nije kasno da donese i vezove zato pucajte.

ma nek puca flexon, takvih vezova, za takve banalne cijene ko u zemlji Jamerici, ja, kao i ti , mogu da vidim samo na slici.
vidis ja sam se isto tako zajebo, za 100evra kupim freeride skije iz druge dimenzije i ne kupim vezove i tako onomad odem na skijanje bez tih zahebanih skija jer jos nisam nabavijo vezove, a trebo sam ih odma uzet u shopu u kojem sam pazarijo skije, jer ko sto rece flexon kad dasku pazaris tako jeftino onda ne treba cjepidlacit na cjeni vezova.

Grimani
14.03.2012, 21:22
videh sad MAchak spomenu bucke. underbass imao je opciju za nove daske doduse za dame 60 ojra
Dynastar She's Trouble BC Ski - Women's - 2007 (http://www.backcountry.com/dynastar-shes-trouble-bc-ski-womens-dyn0164)
postoji i muska verzija iz 2009. god... one armada AR5 su se prodavale celu sezonu za sicu pa ljudi....moji...mislim da je flexon napisao da pishe progresor otislo bi odma...nije mi jasno kako se progresor prodaje a ne pise RACE :P mene je Sapa okurazio za big stix i velika mu fala. coek mi promenio zivot jer ipak sam ja stara skola i ove debele skije mi vishe leze no neki karving mambo jumbo...Ljudi slobodno se opustite :D
ove godine sam otisao i u terrain park pola zime sam proveo na skakonicama neverovatne stvari sto se tice novih tehnologija sta sve pruzaju. malo po malo i eto ti ga...zato slobodno ljudi samo laganica i bez granica
@felxon
bagatelu vishe ne spominjem evo pokricu se usima i izvadivcu kintu :D
EDIT
na big stix sam napravio svoje vezove :D ustvari napravio kocnice...
@ sapa
realno ne znam sta mi bi da cepidlacim :D

trendo
14.03.2012, 21:42
No nista ne cusmo novo oko tog rockera
evo ovo (http://www.theclymb.com/brand-event/22582/show-product/35341?f=mi) su classic camber ali imaju
• MINI ROCKER- Massive tip and tail rocker that gets progressively softer. The elongated tips and tails allow for an incredibly smooth and effortless ride in an athletic, more centered stance
e sad odakle to mini rocker
a ovde (http://www.libertyskis.com/genome) bomba
a pak ovde (http://www.libertyskis.com/helix) avion

pa ko ce sad to objasniti, mini/maxi, full/early, bombe/avione

Sapa
14.03.2012, 21:57
videh sad MAchak spomenu bucke. underbass imao je opciju za nove daske doduse za dame 60 ojra
Dynastar She's Trouble BC Ski - Women's - 2007 (http://www.backcountry.com/dynastar-shes-trouble-bc-ski-womens-dyn0164)
postoji i muska verzija iz 2009. god... one armada AR5 su se prodavale celu sezonu za sicu pa ljudi....moji...mislim da je flexon napisao da pishe progresor otislo bi odma...nije mi jasno kako se progresor prodaje a ne pise RACE :P mene je Sapa okurazio za big stix i velika mu fala. coek mi promenio zivot jer ipak sam ja stara skola i ove debele skije mi vishe leze no neki karving mambo jumbo...Ljudi slobodno se opustite :D
ove godine sam otisao i u terrain park pola zime sam proveo na skakonicama neverovatne stvari sto se tice novih tehnologija sta sve pruzaju. malo po malo i eto ti ga...zato slobodno ljudi samo laganica i bez granica
@felxon
bagatelu vishe ne spominjem evo pokricu se usima i izvadivcu kintu :D
EDIT
na big stix sam napravio svoje vezove :D ustvari napravio kocnice...
@ sapa
realno ne znam sta mi bi da cepidlacim :D
eto i ti poceo ko jopopo..stara skola? kako stara skola pa po godinama se jos vodis ko omladinac, btw stara skola su u medjuvremenu ti carveri sa kratkim cackalicama.
znas sta, citam ove tvoje postove; i iz toga izbija istinski entuzijazam, ti si definitivno provalijo o cemu se radi; kakva stara skola, ti si pravi newskooler.pravo mi je drago, uzivaj!
ps
cuvaj big stix, kad jednog dana budes pravijo neke super gs linije, na nekoj epskoj padini, sa apokalipticnom kolicinom snjega, ces ih jos izvuces iz plasta sijena (ne treba se odricati klasike) ;)

jopopo
14.03.2012, 22:12
a joj jopopo, sta ovo napisa i ostade ziv; mator? jesi kod onog 'age' odbijo 10-15 godina ili sta??? pa ako si tacno naveo zivotnu dob, ja sam stariji od tebe nekoliko ljeta i nemam osjecaj da se bavim stvarima koje su samo za tinejdzere (osim iskreno park&pipe, jer polomit se mogu svuda, ali ne vjerujem da moje kosti mogu da izdrze sve te rotacije po sagitalnoj osi, tj mogu da izdrze do doskoka :D ), ali za sve ostalo smatram da bez ''starca'' nema udarca.

a objasni mi ovo u vezi ne voljenja snijega? pa znam da nas ima svakvih ubjedjenja i hobija i nastranih i straight i ovih i onih, al ovo izjaviti je ko da kazes volis sex, al ne volis p...u, mada u biti, mislim moze i to sto da ne; ko sto rekoh ima nas raznih ubjedjenja i strasti (ljubav ne poznaje pravila, granice i konvencije)
HAHA, tačne su godine, ne osećam se mentalno "matoro" ali godina proizvodnje je to. Igram tenis godinama rekreativno i iz čista mira mi prošlog septembra na laganom zagrevanju pukne mišić lista noge. Tako moj komentar "mator" se odnosi da nisam siguran kako bi telo podnelo egzibiciju po dubokom snegu tj šta bi potencijalni pad doneo, možda kraj ski-sezone. Ne rizikuje mi se.

Druga stvar je da ne volim sneg. Tačno. Ako vi volite da čistite zimi sneg sa automobila svako jutro pre posla, ispred kuće/zgrade, pa onda mokre noge jer propadneš tu i tamo gde se ne nadaš (jbg, nosim odelo i lakovane salonke, takav mi posao) pa lanci za pneumatike skidaj/stavljaj, pa svake godine negde zaglavim auto pa jurim da me izvuku, dva puta mi smrzo fakin' dizel (u zemlji Srbiji je dizel za istočno tržište, mrzne na -18 a parafin se stvara na -12) i još što šta, onda vam svaka čast! Ne volim sneg ni rukom da ga pipnem a kamo da mi zađe pod komad garderobe. Sneg volim jedino upeglan i utaban, da mi škripe skije po njemu :)

Do duše, prija mi kada je sunčano i kada mogu da skijam bez naočara pa da me snežne kapljice podignute snežne prašine lagano hlade po licu al mi posle toga oči budu spolja ko sarme a unutar ko krvavice. Kakva hemikalije po veštaku, ko će ga znati :)

A poređenje za sex ti je pogrešno, volim sex ali u zatvorenom, na otvorenom baš i ne preferiram, ako baš praviš neko poređenje :dziveli:

Sve u svemu, mudro zboriš, godine iskustva govore iz tebe :sm017: ja se vama (free riders) divim i poštujem, volim da vas gledam i uživam u tome al' nije za mene (ubedi me da jeste)!

Flexon
14.03.2012, 22:19
jos jednom sto se vezova tice nemoj da cicijasis ako neces duke idi p14
nesto ovako
http://www.utahskis.com/Rossignol_FKS_140_XXL_Ski_Binding_p/049570p.htm?utm_source=googlebase&utm_medium=shoppingengine&click=17177
ili ovako nesto samo gledaj da je 2012 najnoviji redizajn
http://www.the-house.com/ma1dk110wb12zz-marker-ski-bindings.html

Sapa
14.03.2012, 22:35
HAHA, tačne su godine, ne osećam se mentalno "matoro" ali godina proizvodnje je to. Igram tenis godinama rekreativno i iz čista mira mi prošlog septembra na laganom zagrevanju pukne mišić lista noge. Tako moj komentar "mator" se odnosi da nisam siguran kako bi telo podnelo egzibiciju po dubokom snegu tj šta bi potencijalni pad doneo, možda kraj ski-sezone. Ne rizikuje mi se.

Druga stvar je da ne volim sneg. Tačno. Ako vi volite da čistite zimi sneg sa automobila svako jutro pre posla, ispred kuće/zgrade, pa onda mokre noge jer propadneš tu i tamo gde se ne nadaš (jbg, nosim odelo i lakovane salonke, takav mi posao) pa lanci za pneumatike skidaj/stavljaj, pa svake godine negde zaglavim auto pa jurim da me izvuku, dva puta mi smrzo fakin' dizel (u zemlji Srbiji je dizel za istočno tržište, mrzne na -18 a parafin se stvara na -12) i još što šta, onda vam svaka čast! Ne volim sneg ni rukom da ga pipnem a kamo da mi zađe pod komad garderobe. Sneg volim jedino upeglan i utaban, da mi škripe skije po njemu :)

Do duše, prija mi kada je sunčano i kada mogu da skijam bez naočara pa da me snežne kapljice podignute snežne prašine lagano hlade po licu al mi posle toga oči budu spolja ko sarme a unutar ko krvavice. Kakva hemikalije po veštaku, ko će ga znati :)

A poređenje za sex ti je pogrešno, volim sex ali u zatvorenom, na otvorenom baš i ne preferiram, ako baš praviš neko poređenje :dziveli:

Sve u svemu, mudro zboriš, godine iskustva govore iz tebe :sm017: ja se vama (free riders) divim i poštujem, volim da vas gledam i uživam u tome al' nije za mene (ubedi me da jeste)!
au...ovo u vezi snjega si potpuno u pravu! sve naveden radnje vezane za snjeg su neugodne i nimalo sexi :)

pa jopopo ne znam sta podrazumjevas pod egzibicijom, skokovi preko stjena od preko par metara u terenu? ako na to mislis slazem se, ni moje tjelo to ne bi podnjelo, ali sve ostalo je skijanje koje ne zahtjeva nista vise od tvog tijela nego i skijanje na stazi, cak sta vise; mislim da skijanje na tvrdoj/lazedjenoj stazi trazi vise od tijela nego skijanje u bilo kakvom terenu.
nepretjerujem ako ti kazem da se ja vise plasim skijanja na stazi nego van nje. na stazi samo zvjeram hoce li me neki manijak pokupit ili hocu li ja nekoga pokupit, pad na dobro upeglanoj stazi zvuci napornije i bolnije za nasa 'starcka' tijela nego pad u terenu.
definitivno je skijanje van staze prepuno opasnosti i moze biti fatalno, ali zato mislim da je freeride vise zanimacija za nas starije (ozbiljnije??? :( ). zato treba strpljenje, odmjerenost, poznavanje vlastitih mogucnosti isl. tehnika, tja, to ti dodje samo od sebe. i stvarno se nema cemu diviti (btw freerider zvuci ko neki epitet koji ja sebi dajem samo u shali), ja se npr divim skijasima koji u punoj brzini, hladnokrvno i kontrolisano deru u dugim zavojima po zaledjenim stazama. ja to ne smijem (a iskreno nemam ni skije za to). za freeride treba neka druga vrsta smjelosti; smjeti izvidit teren van staze iza brezuljka, imati zelju da pancerice odkacis iz vezova i proprtinas u duzoj ili kracoj setnji do neke cuke da bi prosao gdje nije niko prije tebe isl, za to sve ne treba nista vise motorike nego za hajcanje po dugim i strmim pistama. meni npr na strmoj a zaledjenoj stazi puno vise radi adrenalin nego na isto tako strmoj (ili jos puno strmijoj) padini koja nije uredjena.

trendo
19.03.2012, 16:21
Pojavila se ova tema, rasplansala se ko hepo kockica, i trajala nepunih 25sata.
a toliko ima toga da...
mislim da ce u naredni period skije biti usmerene u tom pravcu pa...
evo kako sve to volkl objasnjava
http://www.voelkl.com/skis/technology/rocker-overview.html
http://www.voelkl.com/skis/technology/the-rocker-principle.html
http://www.voelkl.com/skis/technology/on-piste-rocker/rocker-versus-camber.html
na zadnjem linku u ostale opcije mogu se videti slikovito camber i podtipove rockera

oggy
19.03.2012, 17:44
Juh, ja sam skroz preskocio sta ste sve ovde nakakili :D

Zar se rocker ne zove tako zato sto se klati kad se skija stavi na ravno? Tj. reverse-camber? Mescini da je to tako pocelo, pa da je onda pocela marketinska trka tako da svi danas "rokaju", a da su skije uglavnom "early rise"?

Kad smo vec kod uslova za rokanje:
http://www.bergfex.ch/gemsstock/#/gemsstock/schneebericht/

A ja moram cekati do cetvrtka :(

stekan
19.03.2012, 18:23
Najtidetaljniji opis bi mogao biti ovdje: http://www.evo.com/rocker-guide-what-is-rocker-and-why-does-it-matter.aspx

A evo kako prednosti rokera prikazuje najtijača marka skija: http://www.youtube.com/watch?v=KwmR-Wvt8qs

stoli
19.03.2012, 19:54
podrzavam te u izboru Sir Francis bacon-a. ja ih vozim, i prezadovoljan sam, cak se i po stazi odlicno voze, a moje su 115 u struku. imao sam i elan sl koje sam odmah prodao jer sigurno necu vise voziti race a imam i volkl mantre,mada mi ni one vise nisu zanimljive od kad sam kupio SFB

Sapa
19.03.2012, 21:43
J
Kad smo vec kod uslova za rokanje:
http://www.bergfex.ch/gemsstock/#/gemsstock/schneebericht/

A ja moram cekati do cetvrtka :(
1metar svjezeg pod Gemsstokom!!!!!!! :glavaozid a joooj!!!!! ma mora se samo umrijeti! slazi, simuliraj izmisli, samo idi sutra, naj kasnije prekosutra. pa tebi je tacno dva sata do andermatta.
ako cekas cetvrtak zdravo ti je to. em ce ti to Skandiji proskijat em ako se bude sutra topilo pa navece smrzne...nista od toga vise nece biti, mene srce i dusa boli, hocu da placem kad sam vidijo kolko je palo....
dolazi mi da sutra uzmem slobodno i kupim avijonsku kartu :glavaozid
na mom brijegu napadalo a ja camim cekajuci...
idi oggy ne cekaj kad su ti bogovi poslali ovaj puder tamo.
ps
nema boljeg puderisanja od onog polovinom marta pa jos par dana aprila, kad nebo istrese jos par dobrih porcija za kraj sezone, a nije prehladno, a dani oduzili, a snjeg mekan i socan...uffff :sm003:

Sapa
19.03.2012, 21:56
i apropo teme; i da su ti sad umjesto tih cackalica neke rokercine, pa da ne skijas nego jedrish.

oggy
20.03.2012, 18:27
I ja se vala dam na svasta nagovorit...

Saponene, druze, brate, prijatelju, kralju, genije, sahu. Jutros se rano probudih, i tu me uhvati teska i srecom izljeciva bolest zvana andermatizam, te podjoh traziti terapiju.

Dan sezone, dan za anale (za perverznjake: ne, ne mislim na "normalan" dan). Ih sto nisam Mladen Delic da srocim kakav slikovitiji opis u jednoj recenici.

Opsirnije (cak i on-topic) kasnije, sad sam u vozu, al osjetih snazan poriv da velicam tvoj genijalni um.

Tadija_91
20.03.2012, 22:36
:awm2::awm2::awm2::awm2::awm2:|
Imas li ti duse, a u Beogradu danas 20 stepeni

Sapa
21.03.2012, 00:14
I ja se vala dam na svasta nagovorit...

Saponene, druze, brate, prijatelju, kralju, genije, sahu. Jutros se rano probudih, i tu me uhvati teska i srecom izljeciva bolest zvana andermatizam, te podjoh traziti terapiju.

Dan sezone, dan za anale (za perverznjake: ne, ne mislim na "normalan" dan). Ih sto nisam Mladen Delic da srocim kakav slikovitiji opis u jednoj recenici.

Opsirnije (cak i on-topic) kasnije, sad sam u vozu, al osjetih snazan poriv da velicam tvoj genijalni um.
Oggy posto narkoman i od toga pao u sevdah :ok::sm019::yay::sm011:
Bravo majstore, budi karakter i disciplina u svemu, ali kad te neko nagovara da odradis powder day (pa jos na jednom takvom svetom mijestu) budi uvjek ko neka laka zena i reci DA! Nek ide zivot.
E, pravo mi je drago,
svaka cast na poduhvatu i zavadim ti i zelim ti od srca da taj puder drzi jos sutra...a jooj juhuuuu Andermattt sveto brdoooo.
Joj sutra vidim oggyija u 09:00 kako se gura na gondoli medju vikingzima celicno plavih ociju i ko kamen tvrdih sljemova sa i bez rogova, al boli njega za vikinge, kad gondola krene pa predje onaj sumski prevoja a pukne ona poljana, a na njoj ni jedna utabana staza....
OGGY UZIVAJ! (Ride safe).
ps
ako si tu negdje online mogu da ti posaljem opis rute koja ide desno kad se izadje na vrhu i ta je legendarno duga i manje je ljudi vozi (kad otvoris skimapu; vidices na desnoj strani uvalu koja se zove Guspis, kroz nju se vozi i nije teska i kroz dolinu sidjes pravo do zice u mjestu Hospental.(nemas dje pogrijesit dolina te sama vodi do dole i do te zice (trosjeda), fatas taj lift, pa sljedeci lift do Winterhorna. Kad se popnes gore i okrenes se prema padini na dole, lijevo su ti dvije staze, vozis lijevo od tih staza pravac u teren, u dolinu bez ikakvog okolisanja, padina siroka ko fudbalsko igraliste i njom se spustas pravo u Realp. Iz Realpa uzmes voz nazad za Andermatt, a to je onaj voz sto stalno saobraca...
ps
nadam se da imas i primoredajnik i ostalo kod sebe
Dakle kad izadjes iz gondole na Gemstocku, ne ides lijevo (dje ide vecina) nego desno, ledjima si okrenut gondoli, desno od tebe vidis cuku (sljedeci vrh) jedino sto mora da uraid je da odvezes desno jedno 100 metara (prema drugoj stran planine) i onda skines skije i prohodas do to cuke jedno 5-10minuta, cuki sam zaboravijo ime, odatle ti se ko na dlanu pruza Gospistal, vezove prikacis za pancerice i dalje je tvoje....ali ako i ne budes pratijo ovu rutu, ako je snjeg dobar uzivaces ti svuda tamo po onoj na mapi lijevoj dolini
ljudi izvinite na ovom offtopicu, malo sam se zanjeo...covjek ide na hodocasce, moram mu pokazati ''put'' :sm011:

Sapa
21.03.2012, 13:51
Molim admina da sve ove moje tekstove koji nemaju veze sa zadatom temom ukloni, (sto se mene tice ovaj zadnji post moze pod postojeci thread o Andermatu. Razvila se konkretna diskusija pa je greota skrnaviti offtopicima koji se ne ticu vecine forumasa (dakle i ovaj post moze da nestane :D )
ps
ne mogu da iscekam da se oggy vrati i napise izvjestaj.

macak011
21.03.2012, 14:45
hahaha!
:sm023:
Nego, imam ja jedno pitanjce za "rokersku" ekipu - videh neke dynastar legend mythic 184cm na oglasima - Kikijev "internet portal" :D , pa mi se ucinile lepuskaste, al' nadjoh da su full camber? Ili ipak nisu? Zna li neko? Mozda neko probao? Opasno sam se nalozio na ove rokerske buckaste fazone pa bi da probam sledece sezone... jos se i rimuje! :sm011:

http://www.kupujemprodajem.com/Dynastar-Legend-Mythic-NOVE-SKIJE-1544897-oglas.htm?filter_id=9987951

evo jos jedno lepo objasnjence roker-kamber da ne bude totalni off:

Flexon
21.03.2012, 16:27
ja definitivno mislim da ove sije nisu sa rockerom ali isto tako mislim da ovo neko treba obavezno da pokupi i da se nece pokajati
cijena stima ni ovdje ne moze jeftinije

macak011
21.03.2012, 16:48
Pa ja razmisljam, ali mi nudi nx 11 sa kocnicom 90mm, polovan. Ja hteo px12, al nema.. Sve zajedno 260e, mislim da je oke?

Flexon
21.03.2012, 17:27
pa to je prilicno dobra cijena za 50 naxo nx11 nije lose
nisam siguran dali bih stavio taj vez na te skije ali bi ih definitivno stavio na neke skije
mogao bi jos da oprobas cari turnog skijanja

Flexon
21.03.2012, 17:43
za uslove kakvi su bili na kopaonik proslog vikenda (sudim po onome sto su drugi napisali) mislim da je tesko naci skiju koja bi bila bolja od voga dynstara cak ni apex (za mene licno apex je minimalno bolja skija ali ne u ovim uslovima)

macak011
21.03.2012, 17:49
Ne, u ponudi je Dynastar nx11 - alpine vez (Look), a u ponudi stvarno ima Naxo, ali naxo-01 AT vez... :D
Ne znam za cenu, cekam ga da mi kaze...

Ja se i vodim ovim ski uslovima, a citam ove rokere, pa skontah da mi tako nesto mozda treba, a voleo bi i da probam. Bio na BZ i bilo je "kiselo mleko" posle 10h - mekano, na granici da pocne da koci skije.. kad ides polako po ravnom delu, cuje se kao da pod "propada" - dum-dum-dum, od snega koji se sleze - mislim da sad znas koji su uslovi, +5 - +7 C :D

jopopo
21.03.2012, 17:57
hahaha!
:sm023:
Nego, imam ja jedno pitanjce za "rokersku" ekipu - videh neke dynastar legend mythic 184cm na oglasima - Kikijev "internet portal" :D , pa mi se ucinile lepuskaste, al' nadjoh da su full camber? Ili ipak nisu? Zna li neko? Mozda neko probao? Opasno sam se nalozio na ove rokerske buckaste fazone pa bi da probam sledece sezone... jos se i rimuje! :sm011:

http://www.kupujemprodajem.com/Dynastar-Legend-Mythic-NOVE-SKIJE-1544897-oglas.htm?filter_id=9987951

evo jos jedno lepo objasnjence roker-kamber da ne bude totalni off:
Ti kada staneš i na ove CAMBER one postanu ROCKER :sm021:

macak011
21.03.2012, 18:01
ahahahahahah, e pa jes, dzabe i pitam... :D

hmmm, mozda mi zato i koci skija, nije zbog temperature?!? :cool:

Flexon
21.03.2012, 18:06
zaboravi look nx11 to je sranje od veza

Flexon
21.03.2012, 18:42
ako je vjerovat planet bike stranici oni imaju elan elx 14 wb 7950 dinara
puno bolji vez za malo vise para sa sirokom kocnicom:dziveli:

macak011
21.03.2012, 19:23
nasao u beosportu malopre dynastar px 12 za 6500din uska kocnica i atomic 412 siroka kocnica 10k din. Nasao i atomic snoop daddy oko 19000 d i atomic kailas 13900 obe u 174... 88-ice naravno.. @flexon, jel ovo kad se uporedi sa dynastarom ok ili ne?

Flexon
21.03.2012, 19:59
atomic snoop daddy u principu nije los ali nisam ja ljubitelj te njihove denzolit tehnologije ili kako se vec zove ja vjerujem u drvo a za gotovo istu cijenu dinastar je bolji definitivno atomic 412 nevalja nista da valja nebi njihovi skijasi koristili salomon vezove px 12 je ok ali dok kupis kocnice elan izadje jeftje a bolji vez a one druge atomic kailas to su turne/telemark skije vejrovatno dosta lagane sa mekanim vrhom i brukom od vibracija pri vecim brzinama
siroke skije dolaze do izrazaja tek od 180 cm tako da mislim da je 174 kratka opcija

macak011
21.03.2012, 20:05
i meni je 174 izgledalo kratko..

jopopo
21.03.2012, 21:00
@flexon
Zašto je po tebi px12 bolji od nx11 a elx14 bolji od oba? Ako sam te dobro shvatio?
I jel to priča za vez samo za roker skije ili generalno?

Sapa
21.03.2012, 21:10
u vezi tog px-a, kolko je 6,5 iljada dinara para u evrima? kocnica nije bitna, mozes sam da je savijes, pitaj tadiju kako je to majstorski odradijo. tog sultana sam vozijo neku pretecu nekad davno, ali ne mislim da se po perfomansama moze bas poredit sa ovim modelm,mada ipak ta serija je smisljena, da rovi kroz sve vrste snjega, stabilna i zilava skija. ta cijena od 250evra je skroz oke (i jos sa vezovima)?
ukakili smo temu dibidus, macak daj stavi pitanje na onaj drugi thread. nek moderator radi nesto nek premjesta ovaj picvajz
ps
i kolko ja znam ta skija je 'klasicni kamber..dal ovaj model ima nesto rokera,ne znajem mislim da nema (pa valjda si vec gledo po netu), ali hebo roker ovo je dobra skija.

Flexon
21.03.2012, 21:26
sve zavisi kako koje kocnice neke je pravo tesko saviti ja sam pokusao da savijem marker j ednom prilikom nisam uspio ni da ih pomjerim ja mislim da oni koriste D2 celik kaljen tajnim procesima starim hiljadama godina dok sam sa vist kocnicama propisao krv ali sam uspio da iskrivim i tyrolia izgledaju pravo tvrde salomon je lagan za savit isto tako su bili fks modeli dok je doci do kocnica bila druga prica kakve su kocnice kod axial modela ne znam moje su dosle sa sirokim kocnicama tako da nisam probao ....
zato nisam ni preporucivao krivljenje kocnica

macak011
21.03.2012, 21:51
u vezi tog px-a, kolko je 6,5 iljada dinara para u evrima? kocnica nije bitna, mozes sam da je savijes, pitaj tadiju kako je to majstorski odradijo. tog sultana sam vozijo neku pretecu nekad davno, ali ne mislim da se po perfomansama moze bas poredit sa ovim modelm,mada ipak ta serija je smisljena, da rovi kroz sve vrste snjega, stabilna i zilava skija. ta cijena od 250evra je skroz oke (i jos sa vezovima)?
ukakili smo temu dibidus, macak daj stavi pitanje na onaj drugi thread. nek moderator radi nesto nek premjesta ovaj picvajz
ps
i kolko ja znam ta skija je 'klasicni kamber..dal ovaj model ima nesto rokera,ne znajem mislim da nema (pa valjda si vec gledo po netu), ali hebo roker ovo je dobra skija.

jes, naso sam, kamber ful fulova. :yay:
vez px12 6500 din = 60e
210e skija nova, 50e dynastar nx11 vez, polovan, koriscen minimalno - samo 3x, ako je verovati coveku. Sve zajedno 260e. Ja bi px12 za 60e, al kocnice da yebavam ne bi...

Flexon
21.03.2012, 22:02
jes, naso sam, kamber ful fulova. :yay:
vez px12 6500 din = 60e
210e skija nova, 50e dynastar nx11 vez, polovan, koriscen minimalno - samo 3x, ako je verovati coveku. Sve zajedno 260e. Ja bi px12 za 60e, al kocnice da yebavam ne bi...

Sta fali elan/tyrolia vezu sa sirokim kocnicama za iste pare?

macak011
22.03.2012, 13:57
Ubice me Sapa, ja pretvori ovi temu u mali oglasnik, a rokeri i narodnjaci niz vodu! :D

Grimani
26.03.2012, 12:03
atomic snoop daddy u principu nije los ali nisam ja ljubitelj te njihove denzolit tehnologije ili kako se vec zove ja vjerujem u drvo a za gotovo istu cijenu

ja imam atomic sweet daddy i one su kao telemark, imaju densolite core i ono nako nije lose za meksi i dublji sneg. Vozio sam i Atomic Janak(telemark)twin tip ove godine isto densolite. Nije lose jer je lagano a cvrsto medjutim iritira zvuk skije na tvrdjem snegu :D kao i performanse na istom...

wlad
14.04.2012, 22:51
Uzeo sam i ja pre neki dan Line SFB ali onaj stariji model od 115mm ispod nogu (neko je na forumu rekao da ima taj 115mm model isto i da je zadovoljan) kad je bal nek je maskenbal - želeo sam da sa 98mm Setha koji je potrajao 4-5 sezona pređem na nešto šire - a ne da uzimam skoro istu skiju.

Skija je već u servisu i čeka da se na nju ušrafi Duke koje skidam sa Setha, pa ako bude neki veći dump negde možda odem da ih isprobam, ako ne onda krajem godine :ok:

Nisam ni planirao da ih uzimam na kraju sezone nego u Intersportu bio popust od 40% na te stare modele a skija mi se uklapa u profil :)

Flexon
15.04.2012, 00:53
a sta ce biti sa sethom sta se na njega stavlja to je drugi najbolji seth model

stoli
15.04.2012, 12:06
ja imam taj model SFB (2011). i meni savrseno odgovaraju, nadam se da ce i tebi. koju si duzinu uzeo? kada sam ih kupovao mislio sam da cu biti jedini u srbiji sa SFB-om, a evo sad ih vec ima dvoje u NS-u :)

wlad
15.04.2012, 17:20
Seth za sada ide na zid :)

Uzeo sam 182dužinu (šteta što nema malo duži) i mislim da je moj 2009/2010 model (bele boje sa neZelenim drvetom).

Flexon
15.04.2012, 18:31
vjerovatno ce i moj seth zavrsit na zidu ali samo zato sto je 179 kratak a i zato sto po mom misljenju ima najboji dizajn (estetski ne skijaski) od svih verzija sa engleskom zastavom na kliznoj povrsini

stekan
15.04.2012, 19:19
A gdje su slike, ili što bi ameri rekli:
9775

stoli
15.04.2012, 20:16
moje su ovakve
http://www.freeride.co.uk/gear/skis/2011/line/sir-francis-bacon.html

isto 182. i ja bih uzeo duze kad bi bilo, ali moram priznati da u voznji nisam osetio da mi trebaju duze,tj nisam se nasao u toj situaciji jer sam ove godine skijao samo na Kopaoniku

Flexon
15.04.2012, 20:32
moje su ovakve nisu sfb ali eto:dontknow:
http://www.ski-review.com/ski_reviews/review/k2_seth_pistol_2005/

stoli
15.04.2012, 20:36
Punk's not dead! rispekt

Flexon
15.04.2012, 20:48
ce sjednu iznad mi bubnjeva u mene ko budali samar:dziveli:

wlad
16.04.2012, 01:11
Stoli tvoje su iste dimenzije kao i moje ali je moj stariji model: http://www.freeride.co.uk/gear/skis/2009/line/sir-francis-bacon.html

(ili su za intersport naštancovali par 'iljada komada ovog modela ;))

Seth je ovakav: http://www.evo.com/imgp/750/12770.Image.1.jpg

stoli
16.04.2012, 16:03
da, to je model 2009.iste dimenzije, samo nisam siguran da li tvoje imaju rocker tj early rise jer ovde kaze da je to new za model 2011 http://www.youtube.com/watch?v=jiopePXhXRA&feature=relmfu