Prijavite se

Pogledati punu verziju : Salomon Mission X5, flex?

adamm
10.03.2012, 16:35
Nikako ne mogu da utvrdim koji im je tacno flex index :) Na kutiji i u dokumentaciji nista ne pise, dok guglovanje daje razlicite rezultate, npr. :

http://www.idealo.at/preisvergleich/OffersOfProduct/2221714_-mission-x5-salomon.html

kaze - Flex Index: 80

http://www.akcniceny.cz/detail/panske-lyzarske-boty-mission-x5-salomon-682422/

kaze - FLEX 60

Da li ima neko ko bi mogao da rastumaci ove rezultate?

LiquidCocaine
10.03.2012, 16:44
Nikako ne mogu da utvrdim koji im je tacno flex index :) Na kutiji i u dokumentaciji nista ne pise, dok guglovanje daje razlicite rezultate, npr. :

http://www.idealo.at/preisvergleich/OffersOfProduct/2221714_-mission-x5-salomon.html

kaze - Flex Index: 80

http://www.akcniceny.cz/detail/panske-lyzarske-boty-mission-x5-salomon-682422/

kaze - FLEX 60

Da li ima neko ko bi mogao da rastumaci ove rezultate?Pa isti model sa razlicitim flexom

macak011
10.03.2012, 19:15
znajuci salomon, oni uvek u oznaci "kriju" flex: 5 = flex 55, 6 = flex 65, 8=flex 90 i slicno.. e sad, na njihovom sajtu NEMA ova muska X5 mission, na zalost. Ne znam koliko si je platio i kako izgleda, ali evo i nemacki sajt gde je flex 80. Bez obzira na numeraciju, ja bi verovao da je 80, trenutno 2:1 u sajtovima! :D

http://www.sportscheck.at/Salomon-Schuh-Herren-Mission-X-5/shop-at_dpic_an144848

"Salomon MISSION X 5 Zielgruppe: Komfort-FreizeitskifahrerBesonderheiten: Komfort-Innenschuh mit thermoformbarem Schaum auf der Zunge und Knöchelpads; 3D-Sensifit, kombiniert weichen und harten Kunststoff für einen Einstieg imSitzen und PräzisionSchnallen: 4 Mikro Alu; Schnappverstellung ohne WerkzeugFlex: (Norm lt Hersteller) 80Innenschuh-Futter: Textil, 100% Polyester."

Aj slikaj je pa da vidimo kako izgleda? Koja cena bila ako nije tajna? Jesi je probao na skijama?

adamm
10.03.2012, 19:38
Identicna je kao ova:

http://cdn.idealo.com/folder/Product/2221/7/2221714/s2_produktbild_gross/salomon-mission-x5.png

Kupio sam je prije par godina u Intersportu u Banjaluci, ali se vise ne sjecam tacno kolika je cijena bila (mislim oko 320 KM ~ 160 ojrica na snizenju). Ide na skijama, ali je ipak mekana pa razmisljam o nekom jacem modelu, ali bih prvo da utvrdim sta tacno sada imam :)

Da li je moguce da modeli iz razlicitih sezona imaju drugaciji flex?

gevara
10.03.2012, 21:24
Ne znam koliko je od pomoći :)... Bar za donju i gornju granicu, iako je i to djelimično pouzdano...

Salomon MISSION 4 - fleks indeks 55
http://www.salomon.com/de/product/mission-4.html

Salomon MISSION 6 - fi 65
http://www.amazon.de/Salomon-Herren-Skischuhe-Mission-110497/dp/B0045ICLQY/ref=pd_cp_sg_2

gevara
10.03.2012, 21:42
Zovi Salomon :).

adamm
10.03.2012, 21:55
Zvao sam, al niko se ne javlja... mozda je kasno, zvacu sutra :)

Znaci, mogao bi biti onda 60, osim ak' im ovo dodatno X u imenu ne znaci nesto. ali zasto onda na web sajtovima daju pogresnu informaciju?

macak011
10.03.2012, 22:32
U medjuvremenu sam nasao da pancerica sa istim imenom ali model 2008/2009 ima flex index 60 i izgleda kao ova na slici, a model 2010 cini mi se flex 80..Tako da po mom misljenju, a sudeci po tvom iskustvu, a vala i ceni iz oglasa i od pre par god to je najverovatnije 60...

Ako si napredovao u skijanju i ako imas neku jacu rekreativnu skiju (citaj zahtevniju), savetujem 85-90 :) Cisto sumnjam da bi ti 80 u slucaju da je imas, bila bas mekana... ;)

adamm
11.03.2012, 08:02
Ja sam mislio da idem sa flexom izmedju 90 i 100, posto sam na Fischer Viron 6.6... eh, da sam na vrijeme imao dovoljno para pa da kupim normalne pancerice, da se ne zlopatim :)
Gledao sam Dalbello Proton 10. Jel ima neko iskustva sa tom pancericom ili mozda neki bolji prijedlog?

jopopo
11.03.2012, 10:10
Probaj kako ti čuči. Sam najbolje osetiš. Ne leži svaka cipela svakome isto, neko od 1,75m i 2,05m visine ne deluje isto i ne pritiska istom površinom (proporcionalno) noge, stopala nisu svima ista, neko ima više "mesa" na cevanici pa jezik "grize". Sve je individualno

Ja sam 2 godine probavao i tražio pravu ski cipelu, probao preko 15 pari. Recimo, ja volim kada mi cipela steže nogu kao gips, kada je potpuno stegnuta i deluje kompaktno, a naravno da imam cirkulaciju i da malo mrdam prstićima :) neko voli da mu je osećaj kao jača čarapa tj mekaniji osećaj a sve to zavisi i od agresivnosti skijanja.

macak011
11.03.2012, 10:44
Ja sam mislio da idem sa flexom izmedju 90 i 100, posto sam na Fischer Viron 6.6... eh, da sam na vrijeme imao dovoljno para pa da kupim normalne pancerice, da se ne zlopatim :)
Gledao sam Dalbello Proton 10. Jel ima neko iskustva sa tom pancericom ili mozda neki bolji prijedlog?

Eh, ta firma je cudo, ja sam na viron 95, a probao rental progresor 110 i obe su mi fantasticne. Meni nista tvrdje ne treba, a umem da se otisnem ponekad malo "grublje" niz strmek.. Eventualno neka 100ka kad viron odsluzi svoje - vec je poceo da se "izuva bez odpertlavanja".. Fischer SOMA je cudo! :yay:

Misk0
11.03.2012, 11:37

Uzeo sam Head AdaptEdge 100 (http://www.head.com/ski/products/boots/all-mountain-comfort/adaptedge-100/2695/?region=uk) i stvarno sam zadovoljan. Imaju izbor 90/100 flex, drzao na 90, jako su udobne, bez ikakvih problema izdrzavao ceo dan u njima. Nisam ih birao ni po cemu posebno, trazio flex izmedju 80 i 100 a ove bile upola cene :yay:

gevara
11.03.2012, 21:41
Zvao sam, al niko se ne javlja... mozda je kasno, zvacu sutra :)

Znaci, mogao bi biti onda 60, osim ak' im ovo dodatno X u imenu ne znaci nesto. ali zasto onda na web sajtovima daju pogresnu informaciju?

Ma ne rade vikendom :).

Ko će to doznati, ako već ne piše...
Kao što se vidi iz priloženog inf. sa "sajtova" nerijetko treba uzeti sa rezervom.

Sugestija za nove ide na to da tebi "pašu", fleks poželjno nešto veći, no nije ni to baš neka precizna mjera. Mislim, razlika između pr. 65 i 70 vezano za osjećaj kod čovjeka :sm006:. Etabliran proizvođač i koliko se ima prilike probavati, probavati...
Mislim da naš drug Švajcarac ima nekog kamenog Protona pa se možda javi sa nekim komentarom.

Fischer Viron 6.6 je skija :).

macak011
11.03.2012, 22:24
Fischer Viron 6.6 je skija :).

Pa rece co'ek da oce da ide na flex 100, bas zbog skije, zar ne? Taman neki srednji-do-napredni nivo, pa predlozih moju pancericu.. :D

stekan
11.03.2012, 22:37
Zar se skije i pancerice ne biraju prema skijašu, a ne jedno prema drugom?

adamm
11.03.2012, 22:38
Pa rece co'ek da oce da ide na flex 100, bas zbog skije, zar ne?

Upravo, ali kakav nam je izbor skijaske opreme u BL, cini mi se da se nece birati brand neg' ce biti daj bilo sta flexa od 90 - 100 :)

adamm
11.03.2012, 22:44

Yup... skije su vec tu i dobro mi leze. Jos da izaberem odgovarajuce pancerice pa da ugodjaj bude potpun.

gevara
11.03.2012, 22:46
Nemoj tako, imamo jednu od jačih ponuda u okruženju :).

@macak011
Viron 6.6, malo sam drugačije skontao pa... Nemoj šta " atorit' "...

macak011
11.03.2012, 22:54

Skija mora po "tvrdoci" biti uparena sa pancericom, a sve skupa sa znanjem skijasa: flx 55 ce tesko da vozi fischer rc4 rc worldcup, dok flex 130 ce da se muci sa elan flow 4 recimo - to su ekstremni primeri, naravno I opet je lakse tvrdjoj pancerici da komanduje losijoj skiji nego obrnuto...drugim recima bolji skijas ce da vozi laksu skije bez problema, ali losiji skijas nece mozi da se pokupi sa rejs daskom I mekanom cipelom.. :D

Ko vozi bajs, to je analogno menjanju brzina: pedale recimo imaju tri zupcanika, najmanji srednji I najveci, a zadnji tocak 7. Najmanji zupcanik napred se ne "shifta" kroz svih 7 zadnjih vec samo recimo kroz tri najveca, srednji recimo svih 7, a najveci kroz tri najmanja... Tako je lanac bezbedan od spadanja, a postignut optimalni prenos snage I kadenca... Tako I kod skija I cipela: najlosije skije idu na flex 55-75, srednje na 70-90, a napredne 80-110 okvirno(moja podela). Takmicarske skije idu na 90-150 po zelji... Naravno, opsezi cipela se preklapaju vec prema zeljenom stilu voznje I znanju samog skijasa... U tom smislu nije pametno uparivati skije I cipele sa suprotnih krajeva palete.. :)

Yup... skije su vec tu i dobro mi leze. Jos da izaberem odgovarajuce pancerice pa da ugodjaj bude potpun.

Budi mudar pa probaj fischer SOMA cipelu (progresor, viron, rc4, sta god) - neces se pokajati, samo ako ti bude odgovarala. Ja sam bol u svojim kolenima izlecio, a vozio alpinu i salomon ceo zivot! :sm019:

Nemoj tako, imamo jednu od jačih ponuda u okruženju :).

@macak011
Viron 6.6, malo sam drugačije skontao pa... Nemoj šta " atorit' "...

Ma ok, ja cim procitam fischer skacem ko mlad majmun! Tu firmu il' obozavas, il' organski ne podnosis, nema sredine - ja je 'vala obozavam! :sm011:

gevara
12.03.2012, 07:27
Skija mora po "tvrdoci" biti uparena sa pancericom, a sve skupa sa znanjem skijasa: flx 55 ce tesko da vozi fischer rc4 rc worldcup, dok flex 130 ce da se muci sa elan flow 4 recimo - to su ekstremni primeri, naravno I opet je lakse tvrdjoj pancerici da komanduje losijoj skiji nego obrnuto...drugim recima bolji skijas ce da vozi laksu skije bez problema, ali losiji skijas nece mozi da se pokupi sa rejs daskom I mekanom cipelom.. :D

Ko vozi bajs, to je analogno menjanju brzina: pedale recimo imaju tri zupcanika, najmanji srednji I najveci, a zadnji tocak 7. Najmanji zupcanik napred se ne "shifta" kroz svih 7 zadnjih vec samo recimo kroz tri najveca, srednji recimo svih 7, a najveci kroz tri najmanja... Tako je lanac bezbedan od spadanja, a postignut optimalni prenos snage I kadenca... Tako I kod skija I cipela: najlosije skije idu na flex 55-75, srednje na 70-90, a napredne 80-110 okvirno(moja podela). Takmicarske skije idu na 90-150 po zelji... Naravno, opsezi cipela se preklapaju vec prema zeljenom stilu voznje I znanju samog skijasa... U tom smislu nije pametno uparivati skije I cipele sa suprotnih krajeva palete..

Bo'me Adame težak je zadatak pred tobom...

stekan
12.03.2012, 07:43
Pancerica je ključni dio opreme i ne slažem se za vezu pancerice i skije. Ima nas sa više od jednog para skija, pri čemu je jedan par tvrd (za uređenu stazu), a drugi mehak (za istu takvu stazu i van staze). Kako uvijek koristim priliku da probavam razne skije, trebala bi mi ergela pancerica.

Ne, za dobrog skijaša treba dobra i tvrđa (ne pretvrda tj. race) pancerica, a skije neka mijenja kako mu volja. I sa tvrdom pancericom će dobar skijaš odlično upravljati mekim skijama, a sa premekanom pancericom će imati problema sa svim skijama.

adamm
12.03.2012, 08:14
Pancerica je ključni dio opreme i ne slažem se za vezu pancerice i skije. Ima nas sa više od jednog para skija, pri čemu je jedan par tvrd (za uređenu stazu), a drugi mehak (za istu takvu stazu i van staze). Kako uvijek koristim priliku da probavam razne skije, trebala bi mi ergela pancerica.

Ne, za dobrog skijaša treba dobra i tvrđa (ne pretvrda tj. race) pancerica, a skije neka mijenja kako mu volja. I sa tvrdom pancericom će dobar skijaš odlično upravljati mekim skijama, a sa premekanom pancericom će imati problema sa svim skijama.

Sve je bitno, i zubi i dusa :) Slazem se. Kod mene je situacija premekane pancerice (za koju sam pogresno mislio da je flex 80) i to naravno stvara probleme. Generalije: 78-80 kg, 174cm, skijam pa veci dio svog zivota (od '87-'88) mada intenzivnije zadnjih 4-5 godina. Trenutno sam na Fischer Viron 6.6 i mislim da bi neke pancerice flexa 100 bile sasvim dobre (pa i kad promijenim skije).

macak011
12.03.2012, 08:57
I sa tvrdom pancericom će dobar skijaš odlično upravljati mekim skijama, a sa premekanom pancericom će imati problema sa svim skijama.

Ja sam upravo to i rekao, ali na slican nacin, zar ne? :dontknow:

Da ne budem pogresno shvacen, ne radi se o "preslikavanju" 1:1 (TACNO jedne pancerice na TACNO jedne skije) kao sto je prejudicirano, vec jedne pancerice, a vise skija, ali nikako mekana pancerica i tvrda skija, slazemo se da je to muka.. Sa druge strane, po mom misljenju dobar skijas sa tvrdom pancericom stvarno nema neke velike potrebe da vozi premekanu skiju iako ce to sasvim dobro da radi... :sm017:

Bo'me Adame težak je zadatak pred tobom...

Druze, ja sam samo pokusao da objasnim svima onima koji citaju ovu temu (ne samo direktno involviranim ucesnicima i samo sada, vec i kasnije, u search opciji) da bi trebalo voditi racuna o svim parametrima kada je izbor opreme u pitanju. Primera radi, totalni laik u poznavanju opreme, a ko je imao prilike da nauci da skija (na rental opremi npr), moze lako da napravi gresku i da "upari" mekanu cipelu i tvrdu, rejs, dasku i da se muci bez razloga. Takodje, moze da uzme i pretvrdu cipelu i mekanu dasku i opet da ne uziva maksimalno u skijanju. Po mom misljenju, odlican stos je da svoje skijasko znanje upari prema "udobnim cipelama" one tvrdoce koja bi odgovarala stilu i znanju skijanja koje voli, a da pritom i sama skija prati taj "trend", odnosno da na neki nacin kompletna oprema odgovara datom "stilu", gde je nivo znanja ugrubo podeljen na grupe: pocetni, srednji i napredni. Dakle, maksimalno uzivanje u skijanju bice postignuto ako su "upareni" svi parametri:

1.skijasko znanje
2.zeljeni stil skijanja
3.pancerice
4.skije
5.odeca
6.kondicija skijasa
7.priprema staze

Pritom je ovde akcenat na skijama i pancericama, mislim da je vrlo bitno imati odredjenu tvrdocu pancerice na nogama za adekvatnu "mogucnost komandovanja" skijama, a istovremeno i alatku koja sve te komande moze da sprovede u delo - skija, naravno sa odredjenom dozom "prastanja gresaka" pri cemu bi pancerice i skije bili iz iste "grupe znanja".

Dakle, pocetnicka skija da prati pocetnicku pancericu, napredna - naprednu i slicno jer jedino takav odabir garantuje maksimalni uzitak.

Inace, sve ovo pisem jer sam licno imao prilike da dugo vozim mekanu pancericu i prejaku skiju i znam kolika je to muka - tad se jedva skupljalo za put, smestaj i skipass na Jahorini recimo, oprema je bila vec kupljena, "fiksirana", a rent nije postojao... Onda sam posle duge pauze kupio dobre cipele i premekane daske zbog totalnog nepoznavanja opreme i istovremene zelje prodavca da "samo" proda opremu, tako da sam prosao kroz obe krajnosti i vrlo dobro znam o cemu pricam - sad imam uparene skije i pancerice i ne treba mi ergela cipela da bih vozio razlicite daske, a imam ih nekoliko pari razlicitih tvrdoca i nivoa tezine (fischer rc4 race rc 175, sc 165, dynastar cruise 168, elan flow 4.2) i sve ih vozim sa flexom 95 bez problema... :D

branko61
12.03.2012, 09:36
Koliko se sjećam na kutiji na kojoj su stajale cipele Salomon mission x5 u Intersportu u Banja Luci prije dvije godine pored ostalih podataka pisalo je flex 80,pa me čudi da je u stvari taj index 60 ili 65 a na onaj koji je napisan na ambalaži!

macak011
12.03.2012, 09:42
Sve je bitno, i zubi i dusa :) Slazem se. Kod mene je situacija premekane pancerice (za koju sam pogresno mislio da je flex 80) i to naravno stvara probleme. Generalije: 78-80 kg, 174cm, skijam pa veci dio svog zivota (od '87-'88) mada intenzivnije zadnjih 4-5 godina. Trenutno sam na Fischer Viron 6.6 i mislim da bi neke pancerice flexa 100 bile sasvim dobre (pa i kad promijenim skije).

Definitivno si utvrdio da je ta pancerica za tvoj nivo znanja i skiju koju teras - mekana ---> a sta je pisalo na kutiji, koji je njen stvarni flex macku o rep - i na tarabi pise, pa nije.. :sm011:

Elem, pojuri bar 100ku i javi nam utiske sa staze :ok:

oggy
12.03.2012, 10:50
Kod mene je Proton 14. Imao isti problem kao i ti, u BL najtvrdje pancerice bile Atomic Hawx i Proton 10, pa se odlucio za rizik i metodu ebaya. Na pocetku me je "ubivala" u petama dok nisam uradio bootfitting. Nakon toga super, sad doduse malo liner popustio, a pancerica bas siroka za svoju klasu (102mm), tako da popodne noga zna malo i da landra. Inace sad se ne bih vracao ni na sta mnogo mekse, brez obzira sta imam ispod njih, jedino sto bih sljedeci put ipak definitivno mlogo opreznije birao - da nije Intuition liner bio u ovima, dosad bih imao jedno 1cm uze pete :D

gevara
12.03.2012, 17:54
Koliko se sjećam na kutiji na kojoj su stajale cipele Salomon mission x5 u Intersportu u Banja Luci prije dvije godine pored ostalih podataka pisalo je flex 80,pa me čudi da je u stvari taj index 60 ili 65 a na onaj koji je napisan na ambalaži!

Još se nije utvrdilo... Na kutiji koju je "adamm" dobio ne piše taj podatak, a tačne inf. kao što se vidi iz priloženog za sada nema. Šta god da je, ne odgovaraju mu i ide dalje...

Ja sam upravo to i rekao, ali na slican nacin, zar ne? :dontknow:

Samo me tvoje pisanije malo zbunilo... A ti se ipak ljutiš :).
Pozdrav