Prijavite se

Pogledati punu verziju : Kompletna oprema za skijanje

grba_07
28.02.2012, 04:29
Zanima me koje bi skije, pancerice i vezovi meni odgovarali...da li neko moze da mi pomogne... Visok sam 184, 84 kg, a s obzirom da se ne razumem najbolje, a zelim da kupim opremu, voleo bih da mi neko pomogne (cisto da ne bacam pare). Rekreativac sam, sa ciljem da napreduje i znam da se pominju tvrde, meke skije, pancerice...ali nemam predstave sta bi meni trebalo da odgovara... :) Unapred zahvalan.

macak011
28.02.2012, 10:14
Ajde, vidim da ti niko nije odgovorio... Kakav si skijas: pocetnik, jaci rekreativac, napredni skijas? Verujem da si u zlatnoj sredini. Sta volis da skijas? Da "hvatas brzinu" na strmijim stazama ili opusteno sa uzivanjem, manje i krace zavoje, plave staze?

Skije:
U principu, ti si visok i tvoja skija ne bi trebalo da bude ni u kom slucaju kraca od 170cm, a moja preporuka je da trazis 175cm. Moja preporuka su neke skije za srednje i napredne skijase sa radijusom oko 15, 17m.. Neka to bude neki elan, fischer, volkl, atomic, pa cak i one intersport marke tipa techno-pro i slicno, za pocetak...samo da je skija za srednje ili napredne skijase, nikako neki rejs model ili apsolutno pocetnicki...

Vezovi:
Nisi mnogo tezak, ali si visok, pa verovatno nosis i veliki broj obuce, bar 44-45. To cini da vezovi na skijama trpe veci moment, pa vez mora biti bolji, sa DIN skalom minimum do 10 ili 11, dok ce tvoje podesavanje okvirno biti oko 8-9 za svakodnevno rekreativno skijanje - to se sve podesava u servisu. Vezovi najcesce idu zajedno za skijama, te tu nemas brige, jedino ako kupujes polovno, vodi racuna...

Pancerice:
Za tvoju visinu, tezinu i neko pretpostavljeno skijasko znanje pojuri pancericu sa flexom od 85-95 minimum. Ispod flexa 80-85 nemoj ici, mislim da ce biti previse mekano za tebe. Moja preporuka flex 90 ili 95 za udobno celodnevno skijanje. Jos ako mozes da pazaris neke Fischer pancerice sa SOMA tehnologijom, super..

Stapovi:
U prodavnici ih uzmi u ruke, obrni naopacke, uhvati ispod krplje (deo koji se zabada u sneg) i spusti na zemlju. Ako podlaktica sa nadlakticom pravi ugao od 90 stepeni, uzimaj.

nidza
28.02.2012, 10:32
Generalno primenljiv savet, ali mnogo bitan, jer se veliki broj skijaša zezne prilikom prve kupovine:

Ne kupuj opremu koja nije odgovarajuća tvom znanju i stilu skijanja, bez obzira koliko kvalitetna i skupa bila. Na skijanje ideš da uživaš i u toj opremi treba da provedeš kvalitetno 8 sati svaki dan - nisi trkač koji skija 2x po 1,5 minut i onda skine sve sa sebe.

macak011
28.02.2012, 10:36
Predlog za pancerice:
http://www.gora-i.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_images.tpl&product_id=504&category_id=129&option=com_virtuemart&Itemid=86

Predlog za skije:

nove:
http://www.gora-i.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_images.tpl&product_id=494&category_id=129&option=com_virtuemart&Itemid=86

polovne:
http://www.kupujemprodajem.com/Skije-Carving-Nordica-Dobermann-1605002-oglas.htm?filter_id=5781010

(ove polovne su malo tvrdje skije, ali ti visina odgovara, a verujem da bi ih brzo savladao)

Namerno dajem primer novog i polovnog da steknes osecaj koliko se moze dobro pazariti polovna oprema..Iz licnog iskustva - kupio sam nove elan, slabije rekrreativne, platio mnogo, unistio odmah. Zatim kupio do sada vec 4 para polovnih, svake su listom bile 3x jeftinije od onih novih, a takodje po karakteristikama mnogo bolje..

ninic
28.02.2012, 16:32
sto ne pitate coveka koliko para namerava da potrosi pre nego mu preporucite nesto bas kvalitetno a ultra skupo?

macak011
28.02.2012, 17:11
Ako mislis da sam mu ja preporucio kvalitetno a ultra skupo, sto mu ti ne preporucis nesto jeftinije ako znas gde ima i sta ima? Isto tako mozes i ti da se ukljucis u diskusiju pa da ga sam pitas upravo to sto predlazes.. Ono sto sam ja nasao su verovao ili ne povoljne cene nove opreme srednjeg ranga-dakle ne vrhunska oprema, a opet ne ni ultra pocetnicka- vec oprema u skladu sa njegovim "pretpostavljenim skijaskim znanjem" jer se lik nije jos ni javio da kaze bilo sta.. Inace, na sajtu beosporta su sve skije u proseku oko 40-50k din u ponudi, by the way..

Max
28.02.2012, 17:25
Macak je dao dobre preporuke. Samo da dopunim da pancerice obavezno kupis nove, a sve ostalo moze i polovno. Pretrazi malo forum sa obradjenim temama oko izbora opreme, a oko detalja i nedoumica o opremi koja upadne u uzi izbor slobodno pitaj.

Flexon
28.02.2012, 17:32
nebi bilo lose da se zna starost i sa kakvim se budzetom raspolaze
sto se cizama tice otici u prodavnicu i oprobati ili pase ili ne pase (nista ne moze upropastiti sezonu kao losa cizma) samo izbjegavaj cizme sa hepecima za hodanje osim ako se radi o turnoj cizmi
a sto se skija i vezova tice zavisi od budzeta ako je budzet minimalan zavari se ovdje na forum i gledaj oglase s vremena na vrijeme izadju pravo dobre ponude
ne uzimaj nista ispod 175 (osim ako je progresor progresor moze u svakoj duzini cak i progresor naljepnice mogu samo ih naljepi odozdo na pancerice i ne brini:ok:) uglavnom ako hoces da ucis na tudjim (moim greskama) uzimaj posebno skije posebno vezove

macak011
28.02.2012, 17:39
Tako je, apsolutno se slazem da pancerica bude nova, jer je to preduslov pravog udobnog skijanja, sa uzivanjem. Pancericu kupi u radnji, novu, uz obavezno probanje na obe noge, maksimalno dotezanje i hodanje po radnji od minimum 15-20 minuta. Na nogama neka imas carape koje ces nositi i na stazi, dakle neke sportske, skijaske. To sve iz razloga sto jedino tvoja noga zna koja ti pancerica odgovara. Pretvrda pancerica ce da ti bukvalno zaustavi protok krvi, pa ce noga da ti utrne posle 5 minuta u njima, a i tesko ces ih obuti, pa biraj nesto malo mekse, ali ne premekano jer si visok i tezak. Pancerica ne sme da bude mala, ne sme da ubija nigde, a opet ne sme da bude ni velika - bitno je da peta bude skoro pa fiksirana, da se ne podize i da ne "seta" po pancerici. Prsti kad sedis u stolici neka udaraju u zid, ali kad ustanes i nagnes se na jezik pancerice, peta i prsti ce se povuci nazad i tada prsti ne smeju da udaraju u zid, a peta mora da bude skoro pa fiksna.. Nadam se da si nesto uhvatio iz ovog opisa... :D

E da, jos nesto - ako hoces da uzivas u skijanju, a da to ne bude jurcanje i lomatanje po stazi, biraj onu pancericu koja nema termo-fit ili custom-fit ulozak. On sluzi da se zagrevanjem, pa obuvanjem formira prema tvojoj nozi kako bi sto bolje preneo tvoje "komande" pancerici, a ona skiji. Takve pancerice su dobre za zahtevne skijase, ali umeju da budu malo prevelik zalogaj nekome ko zeli da uziva u "opustenom" skijanju. Dakle, ulozak neka bude "obican", da ne mora da se greje, formira, itd... Vecina pancerica flexa ispod 100 su uglavnom takve, a one preko se najcesce formiraju..

Flexon
28.02.2012, 17:44
moja preporuka za skiju koja ce pratiti tvoj progres u sljedecih nekoliko godina a nije progresor je elan apex 177 plus tyrolia peak 15

macak011
28.02.2012, 17:53
Zaboravih jos nesto - vrlo je vazno da opremu biras kao sto neko rece, prema svom realnom skijaskom znanju. Medjutim, vrlo je vazno da skije i pancerice budu uparene na isti nacin. Dakle, ako si "srednji" skijas, imas "srednju" pancericu, a vrhunsku skiju, mozda neces bas uzivati jer ce skija slusati svaku komandu, pa i onu koju mozda nisi hteo da zadas, jer pancerica ne prenosi sve bas kako bi trebalo, a skija slusa "vise" nego sto treba - pa ces imati problema da je kontrolises. Opet, ako imas odlicnu pancericu, a losiju skiju, davaces komande u "prazno", skija te nece slusati kako bi ti zeleo, a noga ce ti biti napregnuta... Dakle, tvoje znanje, pancerica i skija moraju da budu odgovarajuci i "upareni" za pravi dozivljaj na stazi - najsiri dijapazon, odnosno opseg pokrivanja upravo imaju pancerice sa flexom oko 90-95, i skije za srednjeg-do-naprednog skijasa u tvom slucaju - opet pretpostavljam da si srednji do napredni skijas rekreativac...

Ostaje da se javis i kazes ko si ti u stvari i sta hoces, hahaha! :D

@flexon: uostalom, odgovor na SVA pitanja je fiser progresor, ne znam sta mlatimo ovde bzvz... :sm011:

Max
28.02.2012, 18:34
Ispisasmo 10 postova a čovek dve rečenice... da mu damo šansu da kaže i on neku? :sm011:

macak011
28.02.2012, 19:08
Ma posle ovoga treba samo da se slika u kupljenoj opremi, nista manje ne ocekujem! :D

designbvr
28.02.2012, 19:25
Grba Vam je ranoranilac, javice se oko 05 h

mada mi se cini da nije bas za onu Nordicu sa oglasa

macak011
28.02.2012, 20:16
ma nordika je prejaka za njega, cinjenica, al' nema nijedna druga 175 u oglasima da valja. Sta ima veze, savladace ih umesto za dva, ono za pet dana, ako ih uzme... :D

Sad dodjo' iz beLosporta, odneo skije na servis, pa se pokajao, bas cu da ostavim utiske u drugoj temi... Inace, ima cipela i skija na popustu, al sve pocinje cifrom 3 ili 4, sto mi se nikako ne sviDZa, bolje i kod Kikija, majke mi....

designbvr
28.02.2012, 20:55
BeLosport ...... SRB ....... Popusti

i sve to u istoj recenici ?

Ima Kikija od blata da pravite :sm011:

stekan
28.02.2012, 20:57
@flexon: uostalom, odgovor na SVA pitanja je fiser progresor, ne znam sta mlatimo ovde bzvz... :sm011:

Početnici treba da koriste samo prednji tj. manji radijus iz dual radijus ponude. A kad uznapreduju onda mogu kombinovati oba radijusa, ali ne pretjerivati sa korištenjem većeg.

designbvr
28.02.2012, 21:07
Početnici treba da koriste samo prednji tj. manji radijus iz dual radijus ponude. A kad uznapreduju onda mogu kombinovati oba radijusa, ali ne pretjerivati sa korištenjem većeg.

i da obavezno voZe racun kako shaltaju

macak011
28.02.2012, 21:45

Slazem se, tek kad postanu "spremni za izazove" da idu na veci radijus lateralnim ugibanjem osiromasenih kantni! :D

grba_07
28.02.2012, 23:13
E ljudi mnogo vam hvala...i izvinjavam se sto svi pisu samo ne ja... :)
Bio sam 3 godine na skijanju, relativno sam oprezan, ne jurcam previse jer nisam bas siguran u sebe, tako da i ne padam cesto...nekako postepeno napredujem... :)
Danas sam bio u Planetbike-u i predlozena mi je ova skija SKI ELAN E/FLEX 6 ORANGE QT EL 10 10 160, a Pancerice Flex 90 ... Mada po vasoj prici koju sam sad procitao to se izgleda ne uklapa , jer su ove skije (koliko sam shvatio) mekane, a pancerice tvrde...
I izvinjavam se na smaranju... ali vi ste mi jedina nada...:)

macak011
28.02.2012, 23:22
Vidi, odlicna skija ti je predlozena, taman za tebe, vez desetka i jeste uparena sa 90-icom. Medjutim, ta daska ima max visinu 168 (nikako da uzimas tu od 160, prekratko je za tebe!!!). I to je okej, ali ne smes da jurcas, bices nestabilan. Dakle, ako vozis mirno i pametno, bez zaletanja, ova skija upravo radi posao za tebe, a pancerica ce ti biti verovatno vrlo udobna za celodnevno skijanje... Ako imas novca i ako zelis novu opremu, samo napred... reci mi jos ako se secas, koje pancerice, koji proizvodjac/model?

http://www.elanskis.com/en/product/eflex-6-orange-qt.html
a u textu za ovu skiju kaze: "The Elan e/Flex 6 Orange QT empowers every ambitious intermediate skier with tools to realize his/her potential...", a to si ti, zar ne? :D

macak011
28.02.2012, 23:27
evo, igraj se malo upravo sa elan ski selektorom:
http://www.elanskis.com/en/skiselector.html

ubaci slope/intermediate/moderate speed/male/184 cm pa da vidis rezultat i posebno obrati paznju na DUZINU SKIJE, pa se vrati u prodavnicu sa odstampanim papirom sa Elan sajta..:sm011:

grba_07
28.02.2012, 23:31
Reklo bi se da je to to, samo sto mi je taj lik u prodavnici predlozio da ako bas zelim da napredujem, uzmem tu istu skiju samo 8-icu ili 10-ku ... sta god to znacilo.. :)
A pancerice su Flex 90, Dalbello, broj 44, i znam da sam se namucio da udjem u njih, ali uspeo sam nekako... Skije su 20 000, pancerice isto oko 20 000 ... Planirao sam da prodjem jeftinije, ali izgleda da povoljnijeg nema, osim ako nije polovno...

macak011
28.02.2012, 23:36
evo rezultata:

grba_07
28.02.2012, 23:39
To sam uradio cim si mi poslao onaj link...to je ispalo... ja jedino mogu da kazem da mi vizuelno skije lepo izgledaju... i da se nadam da ce moji imati razumevanja za kupovini istih, i da ce mi na kraju lepo odgovarati na stazi... :)

macak011
28.02.2012, 23:40
Ako odes na tu skiju, samo 8 ili 10, polako ides ka tvrdjoj i jacoj skiji - sto je oke, potpuno! Ja verujem da ces ti vrlo brzo savladati "jaku" skiju i da ti nece biti problem da je obuzdas - u tom smislu mozda nije lose da razmislis o polovnoj skiji, konkretno ona nordika - sad ce svi da me ubiju, a i sam skacem sebi u usta - pogledaj sam, duza je, 176, 90eur kosta, dobijas i stapove, verujem da su ti ok, nadam se... dakle 20-9 plus cena novih stapova.. jbg ostaje ti 11 iljada u dzepu, plus imas jaku skiju koju treba da savladas... a ona moze lepo da se vozi sa 90-icom..moze...ma moze da se vozi...razmisli :D

Max
28.02.2012, 23:43
Po duzini skija koju preporucuju se vidi koliko su nasi prodavci strucni. On to ima na stanju pa sada nece valjda da ti kaze da ta skija je suvise kratka za tebe. Obrati paznju da pancerice budu dovoljno komotne da mozes da provodis citav dan u njima. Carapa mora u kojoj probas pancerice mora da bude slicna onoj u kojoj ces da skijas. Kao sto je receno ranije, neudobna pancerica moze da ti unisti skijanje. Probaj jos neki model od drugih proizvodjaca jer ce ti mozda vise odgovarati.

grba_07
28.02.2012, 23:44
A ta Nordika je bas dosta zahtevnija skija od ovih Elanovih, meni ponudjenih ?

macak011
28.02.2012, 23:48
a ako uzmes nordiku polovnu, a odlucis se za fischer pancerice 95 soma viron koje su malo skuplje od dalbelo, opet stedis nekoliko hiljada, ali se priblizavas boljoj koordinaciji skija-pancerica, PLUS sto sa Fischer SOMA tehnologijom LAKSE komandujes...Procitaj ovo:
http://www.fischersports.com/en/Alpine/Technologies/Boots/SOMA-TEC?s_cc=1330469142

a onda uzmi u razmatranje nordiku 90 eur plus fischer soma viron 95
http://www.gora-i.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_images.tpl&product_id=504&category_id=129&option=com_virtuemart&Itemid=86
24600 din, a dobijas i stapove koji ako su ti ok, puna kapa... :D

macak011
28.02.2012, 23:51

Ajmo...3 godine skijas? Po koliko skijaskih dana/vikenda? Gde si skijao, na kojim stazama i ako znas opremu koju si koristio? Jesi imao instruktora ili si samouk? Skijas sam ili u drustvu? Jel preterujes prvi dan pa imas upalu misica ili se pripremas pre odlaska na planinu? Odgovori, pa da napravimo tvoj profil... :D

grba_07
28.02.2012, 23:57
hahahahah...evo na sve odgovaram... :)
Skijao na Jahorini prethodne tri godine, na svim stazama, svake godine po 7 dana, sto mu dodje sve ukupno 21 dan...reklo bi se da sam jos zelen... :) Znam da su skije Elan, pancerice Salomon flex 90...prilikom prvog odlaska sam imao instruktora, cisto zbog pocetnih tehnika, dalje sam nastavio sam... Skijam u drustvu, ali gledamo da ne zaostajemo jedni za drugima, i forsiramo se svaki dan od otvaranja, do zatvaranja zicara...a mislim da sam spreman pre odlaska na planinu... :)
Mislim da sam odgovorio na sva pitanja... :)

P.S. Sad sam pogledao ovu Nordicu, pa to je skija za profesionalce koliko sam shvatio, nisam siguran da se ja bas mogu snaci na tome... :O

Max
28.02.2012, 23:58
http://www.sportsgearguide.com/scripts2006/productV.asp?product=Ski&what=brand&value=Nordica
Ovo ti je opis skije. Moras da pogledas i stanje jer je skija ipak iz sezone 06/07. Zavisi od tebe kakav nacin voznje volis. Oznaka GS ti je giant slalom. Ova skija spada u bas jake modele i treba da imas barem dobru tehniku i solidnu kondiciju za nju. Mozda vise volis sl (slalomsku) skiju sa manjim radijusom ili neku cross varijantu. Ako imas zelju da nekada sidjes sa staze trebace ti skija koja je mnogo sira u struku, barem 73mm a preporucljivo je i sira.

macak011
29.02.2012, 00:03
Vidi ovako, dok cekam tvoj odgovor:
1.ona nordika jeste zahtevna. u pm zahtevna. veleslalomska skija.dugacka.
2.odlicna za tvrde i zaledjene staze, odlicna za malko vece brzine na sirokim blazim stazama, drzace karving zaokret kao u sinama - fenomenalan osecaj, moas mnooogo jos da vezbas za to
3. odlicna za primenu tehnike otklizavanjem na strmim stazama zbog odlicnih kantni
4. odlicna za ravnotezu i sprecavanje pada "preko repova" jer si visok, a ona dugacka..
5. nije lose sto ima vecu krivinu, jer skije sa malom krivinom oce da skrenu prilicno ostro i da naprave dar-mar kolenima skijasa ako nije pripremljen na tako nesto - drugim recima, slalomska daska ce pre da ti "izlomi" kolena ako pogresis nego ova...
6. bas je lepa, moras da priznas
7. bas je jeftinija od novog elana
8. bas ima i stapove, a za razliku u ceni bas dobijas bolje pancerice koje vozim i ja - udobne su za sve pare, a ako imas slicnu nogu - meni sjebani palchevi na obe noge, bole ko oko - uzivaces ceo dan! :D :D

Ajd' sad , budi pametan...

oggy
29.02.2012, 00:07
Sto se pancerica tice, samo tvoje stopalo zna koje mu cipele odgovaraju, ja se ne bih obazirao puno na marketinsku pricu sa web sajtova proizvodjaca. Konkretno, "pacijim stavom" u ovim Soma pancericama su neki odusevljeni, neki ga ne vole. Probaj sto vise cipela mozes naci u tvom cjenovnom rangu, pa onda zemaj najtvrdju koja te ne ubiva :D

Za skiju, ja bih ipak isao na nesto "pitomije", ovu Nordicu nisam vozio, ali uopsteno za tu klasu i vrstu skije bas treba tehnike (ili alternativno, snage kao konj) da se voze citav dan.

Max
29.02.2012, 00:11
Koliko razumem, resio si da uzmes nove skije. Mogu da ti preporucim ovaj ski servis. Mozes da se cujes sa covekom da ti kaze sta ima od novih skija trenutno. Ovo je jedan od njegovih oglasa
http://www.kupujemprodajem.com/Nove-skije-POVOLJNO-1570871-oglas.htm?filter_id=9396897#photoBig

macak011
29.02.2012, 00:12
nema veze sto je skija iz 06/07, bitno je koliko je "namucena". To je lutrija. Ta lutrija kosta 11 000 din. Mislim da vredi. Na njoj su verovatno kantne malo tanje, ali ako nije mnoogo ostrena, verujem da ce posluziti bar sledece dve do tri sezone. Ako skijas 7 dana godisnje, smatraj da sledecih bar 5 god moze biti miran - imas vrhunsku dasku - opet, nema veze sto je 2006 godiste - uvek ce biti vrhunska, nema price. A i mala je verovatnoca da je namucena. To je zilav proizvod, top. Znas koliko mora taj prethodni skijas da skija sa njom da bi joj dusu izvadio? Mnogo... :D

E sad, ti nisi top. Bar ne jos uvek. Ali ako hoces da naucis da vozis F1, ne mozes da ucis na jugicu ili kecu, to vec znas, moras bar u karting za pocetak da sednes i pun gas u krivini... :D

Razmisli sam:
1. 20 +20 i skijas sa uzivanjem
2. 90e + 24600 i mucis se nekoliko dana, bole noge, skija blesava, leti, ide sama..dok je ne ukrotis..a onda uzivas mnooogo vise nego pod 1.

..a dobijes i stapove, mozda te usere duzina! :D

Max
29.02.2012, 00:14
Macak, 'oces da kazes da je nordica spremna za izazove? :sm011:

macak011
29.02.2012, 00:18
Macak, 'oces da kazes da je nordica spremna za izazove? :sm011:

Pa kako nisi provalio?!? Kiki, pa to sam JA!!!! :D

Da ne preterujemo, SAMO je felkl spreman za izazove, pauerd baj titanijum

E, vala ja bi uzo nordiku, samo zbog onis grejs-period stapova! :sm019: :sm011:

grba_07
29.02.2012, 00:20
Sve to stoji, ali mozda je bolje u tom slucaju da odvozim jos godinu, dve ovim tempom, od po 7 dana...mozda ce to biti i vise dana kad budem imao svoju skiju i ne budem zavisio od toga... Mozda je bolje kaliti se malo na manje zahtevnim, a onda na Nordicu, ili neku drugu slicnog tipa... mislim, ne razumem se stvarno, zato i pisem sve ovde...ali dosta mi je stvari jasnije, samo na osnovu citanja svega ovoga... :)

Max
29.02.2012, 00:20
Pa kako nisi provalio?!? Kiki, pa to sam JA!!!! :D
:hair::hair::hair::hair:

macak011
29.02.2012, 00:29
da se uozbiljimo. Evo moja prica iz srednjoskolskog zivota. Klinja, vozio ELAN FAS daske, godina devedeseta. Pancerice one alpina, krem-teget sa onim uzasnim jezikom - imam ih jos danas, mekane ko sundjer, tri kopce...i skupim pare za RC ELAN comprex S 195cm - Grbo, to je za ono vreme kao ova nordika danas, samo za slalom - i odem, budala i kupim ih! Bila radnja na nbgd preko puta siv-a..Kupim, ladno skiju za 300 dem! Montiram i nove M46 vezove i zapakujem se u njih sa sve onim alpina djubretom na nogama...Skijao sam ja tako godinama..i bezale su mi i skijale same i sve...a sa tom i takvom opremom niz Brezovicu, Jahorinu, Durmitor, Kop 1000 puta, Rajkovo - u medjuvremenu naavio malo bolju pancericu salomon flex negde oko 70, pa i sa njima terao one moje REJS (H)elanke..i isle su i ukrotio ih...Onda napravio pauzu 7-8 godina, sad vozim 95 flex, fisher rc4 rc i sc (veleslalom i slalom REJS daske) i ide sve ko podmazano, ko da sam se rodio sa njima... :D

E, pa ti vidi dal' je bas tolika frka da se upakujes u rejs dasku sa tvojim znanjem... Ti ipak najbolje znas koliko dobro skijas i sto je bitnije, koliko ZELIS da napredujes... :D

designbvr
29.02.2012, 00:33
Vidi ovako, dok cekam tvoj odgovor:
1.ona nordika jeste zahtevna. u pm zahtevna. veleslalomska skija.dugacka.
2.odlicna za tvrde i zaledjene staze, odlicna za malko vece brzine na sirokim blazim stazama, drzace karving zaokret kao u sinama - fenomenalan osecaj, moas mnooogo jos da vezbas za to
3. odlicna za primenu tehnike otklizavanjem na strmim stazama zbog odlicnih kantni
4. odlicna za ravnotezu i sprecavanje pada "preko repova" jer si visok, a ona dugacka..
5. nije lose sto ima vecu krivinu, jer skije sa malom krivinom oce da skrenu prilicno ostro i da naprave dar-mar kolenima skijasa ako nije pripremljen na tako nesto - drugim recima, slalomska daska ce pre da ti "izlomi" kolena ako pogresis nego ova...
6. bas je lepa, moras da priznas
7. bas je jeftinija od novog elana
8. bas ima i stapove, a za razliku u ceni bas dobijas bolje pancerice koje vozim i ja - udobne su za sve pare, a ako imas slicnu nogu - meni sjebani palchevi na obe noge, bole ko oko - uzivaces ceo dan! :D :D

Ajd' sad , budi pametan...

Macak, druze, a da ti kupis onu Nordicu, pusti co'eka malo da savlada
umece/znanja na necem drugom, jbt, izubijace se pokusavajuci da stigne
skiju, jos ako je odnese na servis pa je "namackaju" nece moci noge da
povata

Max
29.02.2012, 00:37
Ako nisi siguran sta zelis od skija mozda bi ti bilo najbolje da uzmes sada pancerice i vozis jos neki dan skije iz rente. Probaj sto je moguce vise tipova skija pa iduce sezone uzmi ono sto ti se najvise svidi.

macak011
29.02.2012, 00:41
@designbvr
a jeste jbg, znam, sve to jeste, da pocne da plese ko na X-games...nego, ne bi dao dvaes' iljada kod onog sto mu tutno u ruke skijicu od 160, pa taman da kupi nordiku i da je stavi u orman, a za kusur do 20k da iznajmljuje skije sledecih 2 sezone!Zivota mi! Uff bre... Grbo, idi kupi nove pancerice, a za skije daj vidi neke polovne, zivota ti, kakve god pa ih baci za dve godine, nemoj dajes 2 cigle za ove nove kod ovih sarlatana koji bi samo da uvale robu sa rafa, molim te

designbvr
29.02.2012, 00:48
Kapiram da su i macak i Grba iz BG,

lepo se nadjete, sve ono :cug: po redu,
pa mu pomognes na licinom mestu, da ga
ne varaju ovi "znalci" i uvaljivaci sa decijim brojevima

E jos da dodam sad sam video, malo on kila ima za onu neman,
definitivno to nije za njega, 20 dana na snegu - pa GS race,
skije su skije ..... ali znate li kako GS skija, dobro spremljena, recimo
kod Gorana (SaltoM), IDEEEEEEEEE :eek:

grba_07
29.02.2012, 00:56
hahahahahaha...Macak navalio na Nordicu, tacno kad se vratim sa skijanja, nece mi biti do piva, koliko se budem izlomio... :) A kontam i ja da mi je najbolje neke pancerice dobre uzeti, a skije neke polovne, mozda cak i tu Nordicu, pa makar nikad vise i ne skijao... :)

macak011
29.02.2012, 01:12
nema nista po oglasima jbg... evo, ovo:
http://www.kupujemprodajem.com/Skije-Volkl-unlimited-AC724-od-170cm-1552638-oglas.htm?filter_id=6087376

sezona 2004/5 :dontknow:
prejaka je nordika, serem ja.. zemi ovako nesto, otiso ti danas felkl P50 za 50e.. Kod Kikija ta egzotika kosta 280e, hahaha.. Kiki je, pa malo je reci, legenda... :D

grba_07
29.02.2012, 01:15
Na sajtu ski-instruktori.rs sam nasao dosta polovnih skija, da li bi mozda cak neke od ovih odgovarale?
salomon eqipe 8, Salomon X WING 10, salomon V2 , Atomic supercross SX:7.2, atomic NOMAD blecki TI, Blizard XO5 termo, Blizzard SL Titanium, Blizzard GSR
Sve su od 170-180 cm i svima je cena do 90 eura... Valja li ista od tih skija, i koje bi mozda bile najbolje? Jos to, pa ne smaram vise sa dodatnim pitanjima... :)

macak011
29.02.2012, 01:18
u stvari, ti bi nordiku savladao, ali na blagoj stazi. To sigurno. E sad, cim se budes otisnuo na strmo, e tu si jb jeza u ledja...e to je zayeb...

macak011
29.02.2012, 01:23
Pa ovaj atomic supercross SX7 (ili 7.2) mozda... koje su cene?

grba_07
29.02.2012, 01:28
Sve su do 90e , a te SX 7.2 su 75e ...
http://ski-instruktori.rs/oglasi/img/oglasi/big/4f36a9e0-3a78-4051-adcc-2237b009379b.jpg
To su te...

macak011
29.02.2012, 01:31
e, evo su skije za tebe, ko porucene:
http://www.ski-instruktori.rs/ski_oprema_oglasi_prodaja.php?strana=4

Blizzard X05 termo. Ne videh odmah. To je to! Uzivaces. Flex 90 max na njih, nikako jaci :D

Resili smo. Videces. :D :D

grba_07
29.02.2012, 01:34
Mislis da je to to, i da sam miran...nije valjda da su ove bolje za mene cak i od Nordice???? :O :)

macak011
29.02.2012, 01:36
evo sta Sapa kaze u nekoj staroj temi:
ko nema previse ski iskustva, to je to..
http://www.skijanje.rs/forum/showpost.php?p=64468&postcount=327

http://www.skijanje.rs/forum/showpost.php?p=64411&postcount=316 ----> http://www.willhaben.at/iad/viewimage?adId=35824384

Max
29.02.2012, 01:36
http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=552
Evo sta su ljudi ovde pisali o x05. Nomad bi ti bio dobar, ali mislim da je prodat na limundu.

grba_07
29.02.2012, 01:44
Sad bas citam ovo...ali ovde pise da je ta skija bas za prave pocetnike...ne znam ni sam, sve me buni sad...sve iz krajnosti u krajnost... :)

macak011
29.02.2012, 01:45
ma nije za prave pocetnike, ima duzinu koja ti treba, odlicna za rekreativce...ti si rekreativac, to ti kao onaj elan sto su ti nudili, mozda i bolje...

Evo sta @stekan kaze u toj temi:
"XO5 je solidna allround skija za prosječnog rekreativca." Meni je to dovoljno.

Prelistaj malo citav forum i prati ga jedno vreme, videces da stekan zna znanje.. :D
Dakle, batali nordiku i gips u najavi, nego navali ovome sutra ujutru na telefon. Bez zezanja. Idi kupi neke udobne pance i stapove..

Max
29.02.2012, 01:48
Ako si spreman na delimicni rizik mozes da pratis i skije na limundu.
http://www.limundo.com/kupovina/Sportska-oprema/Oprema-za-skijanje/Skije-i-Stapovi/Skije-K2-apache-crossfire-CARVING/4595506
ovo je solidna skija ali je zamisljena da ponekada malo flertujes sa dubokim snegom. Cisto da se navuces na powder ;)

grba_07
29.02.2012, 01:51
Hvala ljudi, Macak ti si se najvise potrudio...svaka cast...malo sam iskristalisao sad, ako bude jos nekih problema, pitanja, znam kome da se obratim... :)

macak011
29.02.2012, 01:58
Samo ti uzmi to i javi nam kakve su. Cipelu u radnji probaj duugo, nemoj da te bude blam, ako ti ne daju da se setas u njoj 15-20 mina, izadji odatle i idi u drugu radnju.. Gde ces na skijanje, Jadza? Ja sam za vikend sa cerkicom na Zlatiboru...

grba_07
29.02.2012, 02:13
Hvala na savetima...odradicu sve po instrukcijama, op PS-u...A na Jahorinu idem sa nekim drustvom...nekako bas volim tu planinu... :)
Ti uzivaj i zelim lep provod sa cerkicom...ne sumnjam da se ona vec sad bolje razume u skije i ostalo propratnu opremu od mene... :)

macak011
29.02.2012, 02:23
Ona? Hahah, jedva je ubedih da stane na skije. Ove zime je naucila da skija, a ima 9 i po god, sad joj se svidja skijanje. Zena vec nece nikako iako ima kompletnu opremu, a mali je danas dobio prve pancerice i male skije i znas sta mi je rekao? "Svidjaju mi se pancerice, ali ja hocu da ih obujem tek kad porastem, ali one velike, necu te male!" I nije hteo ni da proba... :sm011: :glavaozid

>>Sta reci? Koju posluku porati? Kome? << :D

grba_07
29.02.2012, 02:25
hahahahahah...auuu, treba onda to sve uskladiti...ti si onda u svakom slucaju na vecim mukama od mene i mog odabira skija/pancerica.... :)

macak011
29.02.2012, 02:29
uzivaj u skijanju i javi sta si uradio...

zapamti, bitno je skijati, a kad nemas nikakvu opremu onda moze bilo sta, makar i nordika! :D

trendo
29.02.2012, 13:58
Da napravim coveku reklamu
ne znam dali je ova skija prodata
ali mislim da je dobar izbor
http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=5318&highlight=armada

macak011
29.02.2012, 15:13
@trendo
nisam bas strucnjak sa dubok sneg, ali bih rekao da je ova skija vise za neki izlet van staze nego za utabane terene. Dobra je i za staze koje se ne tabaju svaki dan kada ima dosta padavina i zaostalog novog snega na stazi. Ja bih pre preporucio nesto uze u struku, mada nije losa, nije losa... :)

skrimke
29.02.2012, 15:38
Hvala na reklami, ali skije su prodate. Eto, podsetio si me da javim tamo da se zakljuca topik. :)

trendo
29.02.2012, 15:43
@macak011
ne bih se slozio, vise bih rekao za park, ali najvise allround

@skrimrke
usrecio si nekog, jedno vreme sam mislio da se javim ali samo za daske bez vezova

macak011
29.02.2012, 15:49
@trendo

da, evo sad procitah, vidim da je skija-ubica i da je bila dz...jes vala, stvarno se neko usrecio :) Men'se ucini da je mLogo siroka u struku...

Flexon
29.02.2012, 17:54
ako je ta armada jos u opticaju uzmi to i ne osvrci se bolje za te pare ne mozes da nadjes
one 160 cm elan skije sto ti preporucise par strana u nazad to je smece
blje ti je na jahorini priupitaj kakvog ugostitelja da ti ustupi jednu gajbu od gustog soka pa se slicuraj
ne gledaj nista sto je uze od 80 mm osim ove armade zbog cijene

plecko
29.02.2012, 19:09
ma nije za prave pocetnike, ima duzinu koja ti treba, odlicna za rekreativce...ti si rekreativac, to ti kao onaj elan sto su ti nudili, mozda i bolje...

Evo sta @stekan kaze u toj temi:
"XO5 je solidna allround skija za prosječnog rekreativca." Meni je to dovoljno.

imaš je kod Gorana "SALTO M" u crvenoj varijanti, samo ne znam dužinu....

grba_07
29.02.2012, 19:27
Auuu te Armada skije mi deluju bas dobre, jesu li definitivno prodate...ima li igde jos nesto takvo polovno da se kupi? A ove mi isto deluju ok, samo ne znam ko je Goran SALTO M :)

plecko
29.02.2012, 19:36
"SALTO M" je ski rental radnja na Banovom Brdu, ul.Lješka, prva desno kad se popneš sa nadvožnjaka, ima i novu i polovnu opremu, odeš malo pa da čuješ šta će i Goran da ti kaže....i ponudi...

grba_07
29.02.2012, 19:41
Jeste da nisam iz Beograda, ali znaci u svakom slucaju...verovatno u tom slucaju vredi otici sesti u kola i videti sta se nudi...sad sam bas ukucao u google-u...cini se da se bih tamo stvarno mogao nesto i naci...

macak011
29.02.2012, 19:52
evo ti slicna geometrija onoj armadi, intermediate all-mountain freeride...nova, bez vezova.. Opet, bolji mi onaj novi elan, ja vis'volim uredjene staze - u stvari ni ne vozim offpiste, samo kad moram ili idem do "klonje".. :D

http://www.kupujemprodajem.com/Dynastar-Legend-Sultan-80-NOVE-SKIJE-1544848-oglas.htm?filter_id=5777911

Bitterman
29.02.2012, 19:53
Ostavite se tog progressora,nista mu ne fali... :sm011: :sm018:

Misk0
29.02.2012, 20:27
http://www.kupujemprodajem.com/Dynastar-Legend-Sultan-80-NOVE-SKIJE-1544848-oglas.htm?filter_id=5777911

Stari dizajn, noviji ovde (http://www.sport-conrad.com/page/product-detail/__/shop/prod/1378/2/1/5/446/6/4/8/128) a ovima (http://www.worldskitest.com/en/results/2009/men-allround-2009/) se bas i ne dopada, osim dizajna.

jopopo
29.02.2012, 20:53
Stari dizajn, noviji ovde (http://www.sport-conrad.com/page/product-detail/__/shop/prod/1378/2/1/5/446/6/4/8/128) a ovima (http://www.worldskitest.com/en/results/2009/men-allround-2009/) se bas i ne dopada, osim dizajna.
Haha... krenuo da gledam i mislio sam da je najbolja skija na kraju :sm022:
Ja bih obrnuo tj redni broj 1. bi bila ocena 1. a redni broj 10. ocena 10. :sm021:

dejan
29.02.2012, 23:28
Meni se cini da bi najbolje bilo naoruzat se strpljenjem pa kupiti dobre pancerice i zbrisati na jahorinu pa probati razne skije, sto iznajmiti sto od prijatelja pa onda polako doneti odluku do sledece godine (nemas ti ni malo iskustva - tri god - da ne bi mogao da suzis krug pa onda uz pomoc prijatelja sa foruma, njihovih iskustava i saveta doneses pravu odluku jer prodavci su ipak pre svega prodavci) i ne bacati pare za ko zna sta.

plecko
02.03.2012, 12:53
Zanima me koje bi skije, pancerice i vezovi meni odgovarali...da li neko moze da mi pomogne... Visok sam 184, 84 kg, a s obzirom da se ne razumem najbolje, a zelim da kupim opremu, voleo bih da mi neko pomogne (cisto da ne bacam pare). Rekreativac sam, sa ciljem da napreduje i znam da se pominju tvrde, meke skije, pancerice...ali nemam predstave sta bi meni trebalo da odgovara... :) Unapred zahvalan.

"grba" poslao sam ti pp.....

dzoninho
04.03.2012, 00:07
Evo da dodam samo nesto posto vidim da prozivate progressora. Kupio, vozio, prezadovoljan! Tvrda skija, vise za brzu voznju, na malim brzinama treba vise snage, cim ubrzas, zmaj od skije. Vozio je i off-piste, prezadovoljan. Da dodam da sam pre ovog skijanja bio pocetnik, za 7 dana na Jahorini napredovao neverovatno. Savladao carving tehniku, vozio ispod zicara, vozio spust, skakao... Umara dosta skija, ali vredi svaki dinar koji sam dao. Inace probao Elan Waveflex 8 i Elan Amphibio 82Ti. Osmica, lagana za voznju, ne osecas je na nogama ali cim ubrzas malo vise, vibrira. 82Ti, strasna skija samo za moj ukus jos uvek preteska za mene jer mora jako da se zgazi da bi isla kako treba.

Sto se tice pancerica, u odnosu na ovaj Viron 95, 1000 dinara skuplja Progressor 100 a mislim da je bolja.

Sto se tice skije, Elan Waveflex 8 mislim da bi iz tvoje price ti odgovarao ako ne i 10 cak. Mislim da bi sa 10 mogao vise da napredujes. Duzina 176.

Bitterman
04.03.2012, 02:45
Evo da dodam samo nesto posto vidim da prozivate progressora. Kupio, vozio, prezadovoljan! Tvrda skija, vise za brzu voznju, na malim brzinama treba vise snage, cim ubrzas, zmaj od skije. Vozio je i off-piste, prezadovoljan. Da dodam da sam pre ovog skijanja bio pocetnik, za 7 dana na Jahorini napredovao neverovatno. Savladao carving tehniku, vozio ispod zicara, vozio spust, skakao... Umara dosta skija, ali vredi svaki dinar koji sam dao. Inace probao Elan Waveflex 8 i Elan Amphibio 82Ti. Osmica, lagana za voznju, ne osecas je na nogama ali cim ubrzas malo vise, vibrira. 82Ti, strasna skija samo za moj ukus jos uvek preteska za mene jer mora jako da se zgazi da bi isla kako treba.

Sto se tice pancerica, u odnosu na ovaj Viron 95, 1000 dinara skuplja Progressor 100 a mislim da je bolja.

Sto se tice skije, Elan Waveflex 8 mislim da bi iz tvoje price ti odgovarao ako ne i 10 cak. Mislim da bi sa 10 mogao vise da napredujes. Duzina 176.

Hvala brate... :sm011:

baca89
11.12.2012, 23:29
Da li neko moze da mi kaze koje skije bi meni odgovarale,visok 178 tezak 76,nisam neki profesionalac,ali nisam ni pocetnik...znaci nesto izmedju :) studiram dif,imam prak.nastavu pa cu uskoro krenuti na kopaonik,svaki komentar je dobrodosao.

macak011
12.12.2012, 00:07
Pa ako nisi pocetnik, cenim da si do sad sigurno probao ako ne jednu, ono bar dve skije pa mozes tu I tamo da provalis. Vecina trzista su almountain skije, ima I rejs modela ili rejs replika, ali za tebe neki allmountain intermediate - napredni skijas sa carving skijom, oduzmi joj 5 do 10cm od svoje visine, neka 168cm bi ti legla I peglaj. Nemoj previse mekanu, udavice te I usporiti, nemoj pretvrdu, umorice te... E sad, iskreno se nadam da si uradio domaci I procitao prethodnih nekoliko strana ove teme, a pored nje imas jos slicnih koje obradjuju sta I kako.. Nadam se da ski cipele imas koje ti odgovaraju, kako po velicini I udobnosti, tako I po flexu, odnono nekom tvom ski znanju. Pretpostavljam da neki flex 80-90 bi bio sasvim ok...idi na kop, iznajmi, probaj, ne znam sta jos da ti kazem.. Ili pronadji Kikija na KP sajtu, ima odlicne felkl ako ih nije prodao u medjuvremenu... :) :)