PDA

Pogledati punu verziju : Ista oprema razlicitog kvaliteta u zemljama EU i Srbiji...

LiquidCocaine
25.02.2012, 17:28
E ovako vodi se neka prica o tome kako su skije koje se prodaju u Srbiji po radnjama iste kao i skije koje se prodaju po Italiji,Svajcarskoj,Francuskoj,Austriji itd itd... evo otvaram temu pa dajte svoja misljenja :)

jopopo
25.02.2012, 18:37
Ah da, čuvene teorije zavere... Milka čokolada u Srbiji nije istog kvaliteta kao u Nemačkoj. A moguće i ski oprema?

U Grazu, Beču, Segedinu pa i Oreu Salomon cipele su bile Made in Romania (tražio sam par meseci za kolegu odgovarajući model i broj). Moje skije su Made in France i po serijskom broju video sam u Ljubljani sličan broj (veoma mala razlika) a cipele su takođe Made in France kao i one u Filahu koje sam pogledao u prolazu (skije i cipele Rosinjol).

Mislim da je sumnja neopravdana i da je sve to isto svuda (možda je u USA drugačije zbog standarda i zahteva tržišta). Neko je dao poređenje za FIAT iz Srbije i Italije ali je to nešto sasvim drugo.

peras
25.02.2012, 18:45
Poredjenje sa kolima nema veze. Renault za zapadno trziste se pravi u Francuskoj, a za istocno u Tuskoj i naravno da nisu istog kvaliteta, ali da jedna ista fabrika namerno pravi bolje i losije skije, to bi bilo nenormalno. Kako mislis da to rade? Ove za nase trziste prave od trulog drveta? Ili imaju jednu masinu, koja pravi dobre skije i jednu "krezubu", koja pravi lose?

designbvr
25.02.2012, 18:55
Moram da se "umesam",

sigurno nemaju krezubu makinu:kez:,

ali postoji "nesto" sto se zove kontrola kvaliteta,
i tu se razvrstava sta gde ide,

predpostavicu da je pokretac teme na TO mislio

sasacg
25.02.2012, 19:05
Pa nece valjda skart da pustaju u prodaju...Bar ne one ozbiljne firme...

designbvr
25.02.2012, 19:08
Pa nece valjda skart da pustaju u prodaju...Bar ne one ozbiljne firme...

nije to skart, nego nesto sto oni "vide", a mi ne vidimo

da dodam, ne znam sada ali nekad se kod elana to odlicno znalo,
pisalo je "Ta trane" 1A koliko se secam za prvu A klasu pa onda
na dalje sa slovima i brojevima

sasacg
25.02.2012, 19:42
Skart ili ne,to je neka greska u proizvodnji...Ozbiljne firme povlace ovakve proizvode iz ponude

Mogu da razumem da se razlikuje kvalitet u fabrici u Sloveniji,i npr. nekoj u Poljskoj,Bugarskoj,ali u jednoj istoj fabrici da prave proizvode razlicitog kvaliteta,to mi ne ide u glavu

designbvr
25.02.2012, 20:07
Al si ti uporan,

mozda pazljivije citas, ...... pa malo razmislis, .......

pa onda komentar

sasacg
25.02.2012, 20:08
Al si ti nervozan...Pazljivo sam procitao,ne brini...Nejasno mi je kako jedna fabrika moze da proizvodi skije razlicitih klasa tj razlicitog kvaliteta...Sve je moguce

Ali mi se nekako cini da pokusavas da odbranis pokretaca teme i njegovu cenu za onaj Elan iz oglasa

Mozda gresim...

designbvr
25.02.2012, 20:55
Ne mogu vise :glavaozid

trendo
25.02.2012, 21:31
Pratim ovo i....

Neko je uporedio ovo sa automobilima, kao na pr. Fiat
Evo sta kaze moj komsija relevantan automobilski novinar sa 20 godisnje iskustvo i poseta nebrojnih fabrika za proizvodnju automobila
Odredzena fabrika automobila proizvodi odredzeni model auta (kao primer opel, i to opel astra klasik) u odredzenu zemlju ( u datom primeru Poljska) i to za sva trzista a ne za pojedine. Kako to mislis da oni prekinu proizvodnju lentu pa sada aj za ovo trziste pa za ono i sl. gluposti. Tako reno proizvodi u Tursku ali odredzeni model i taj model se proizvodi samo tamo i moze se prodati bilo gde na ovom svetu.
A kontrola, pa sta je problem sa ladu niva, pa to sto ne postoi (bar do pre godinu dve) nikakva kontrola kvaliteta posle izlaska sa proizvodne lente.

E sad na glavno pitanje, da elan (ili fisher) proizvodi skije za svakoga i to mozete videti na njihovom sajtu, proizvodi za intersport ali po druge oznake (znaci druge modele samo za intersport) i mislim da proizvodi za americko trziste ( u ovo nisam 100% siguran) i naravno to su drugi modeli (oznake).
Tako da nejmote siriti famu oko toga. Sve je to rekla-kazala.
I da ima kontrola i to se normalno 'vidi', kao ostecenja na kantima, gornja grafika i sl.

Flexon
25.02.2012, 21:40
po neloj logici mi sa one strane velike bare bi trebali da dobijemo sav skart s obzirom na cijene koje placamo
Ali ja se ne brinem sve dok pise progresor kvalitet je tu

skiman
25.02.2012, 21:49
:sm023:

Nešto novo viđeno u Alta Badii (pre neki dan): Elan radi skije za Emporio Armani (pazi sad Made in Slovenia), a Nordica model Dobermann, pazi sad za Carabiniere...:hair::smoke::sm011: Ko plati, taj i ima svoj logo......:ok:

Flexon
26.02.2012, 01:09

Nešto novo viđeno u Alta Badii (pre neki dan): Elan radi skije za Emporio Armani (pazi sad Made in Slovenia), a Nordica model Dobermann, pazi sad za Carabiniere...:hair::smoke::sm011: Ko plati, taj i ima svoj logo......:ok:
Servis zvani plati pa se klati

LiquidCocaine
26.02.2012, 01:39
platis ime a ne skiju realno

gevara
26.02.2012, 09:38
Razlika za neku sportsku opremu i rekvizite je već dokazana.

Ne treba generalizovati, no možda bi trebalo svojevremeno preispitati ponešto i iz ski svijeta. Za skije ne vjerujem, nije toliko masovno kao neki drugi proizvodi, a i proizvodnja im nije jednostavna. "Men's'čini" da ako do toga i dođe, ovi krajevi će biti među prvim zvanicama :).
Što se tiče ovog zadnjeg, kao i u mnogim sferama, "visoka" moda je ušla i ovdje. Tu se plaća i jedno i drugo :).

nidza
26.02.2012, 11:06
Ma da, toliko dobro neki ovde skijaju, da mogu da primete da je ista skija proizvedena u Italiji ili Austriji. Inače važimo za skijašku naciju, ubijamo po svetskim kupovima, pa nije ni čudo da nam je taj neverovatan osećaj već usađen u DNK.

peras
26.02.2012, 14:07
Koja je logika da Elan nekome da licencu zvanicnog distributera (mislim na Planet bike), a onda mu da da prodaje skart robu?

skiman
26.02.2012, 15:04
Ma da, toliko dobro neki ovde skijaju, da mogu da primete da je ista skija proizvedena u Italiji ili Austriji. Inače važimo za skijašku naciju, ubijamo po svetskim kupovima, pa nije ni čudo da nam je taj neverovatan osećaj već usađen u DNK.

Dobra....:ok:

inače skijam na onome šta je dobro (po meni) i dobijem jeftino (njuškam svugdje, upotrebljavam veze i poznanstva, koristim pregovaračke sposobnosti-ovo koristim u Austriji)....:smoke:

stekan
26.02.2012, 15:28
Ja sam primjetio da francuska skija brže ide po austrijskim skijalištima nego po Kupresu.:smoke:

Flexon
26.02.2012, 16:50
pa naravno kad je kupreski snijeg iskljucivo licenciran za produkte sa germanskog govornog podrucja
dok austrijanci ne smiju da diskriminiraju zbog evropske zajednice
to svako zna a ne smije javno da kaze:ok:

LiquidCocaine
26.02.2012, 17:23
Ja sam primjetio da francuska skija brže ide po austrijskim skijalištima nego po Kupresu.:smoke:

hahahahahaahah

stekan
26.02.2012, 18:00
Šalu i pošalicu na stanu, ima u postavljenom pitanju elemenata za razmišljanje.

Ako pretpostavimo da je riječ o skijama, siguran sam da se u istoj fabrici proizvodi isti model koji završi na trulom zapadu i kod nas. Ali, (u životu bi sve bilo jednostavnije i lakše da ne postoji "ali") u obzir treba uzeti dva elementa tj. čindbenika: završna kontrola i uparivanje.

Završna kontrola
Imajući u vidu da se iole kvalitetnije skije prave ručno (jer je to mnogo lakše i brže nego nožno), uvijek postoji šansa ljudske greške. Vjerujem da svaka skija sa ozbiljnom konstrukcionom greškom, kao npr. zaboravljen sloj laminata ili zaboravljeno ljepilo između dva sloja, ne iziđe iz fabrike u jednom komadu. Ali skija sa npr. natpisom pomjerenim 5 mm u jednu stranu će izići, ali će biti klasifikovana kao 1B, B, ili ko zna kako već. Samim tim će i fabrička cijena te skije biti niža. Funkcionalno, takvoj skiji ništa ne fali (ili što bi danas mnogi rekli: "ne hvali").

Uparivanje
Kao što neki od nas mogu pretpostaviti, skije se proizvode pojedinačno, a prodaju u paru. U tom grmu leži grmalj zvan "uparivanje". Kao što ni blizanci nisu savršeno identični, tako ne postoje dvije idealno identične skije. Razlike su neznatne, ali postoje: jedna skija je malo tvrđa od druge (razlika u debljini ljepila?) ili jedna ima naglašeniji luk od druge (bila duže pod presom?). U fabrici se vrši uparivanje sa ciljem da se dobiju parovi što sličnijih skija. Dok imaš velik izbor pojedinačnih skija, lako ćeš naći par za skiju koju si uzeo, ali kada na hrpi ostane još samo nekoliko komada, tada uparuješ ono šta imaš, tako da rezultat baš i nije savršeno uparen par. Vjerujem da i takvi parovi idu pod 1B, B, ili kako god već.

DakleM, vjerujem da u ski butiku u Chamonix-u gdje "dobar dan" naplaćuju 200€ leže savršeno uparene skije, a u maloj radnji na brdovitom Balkanu možda i ne. Ali (opet ono "ali"), ko od nas bi bio u stanju da osjeti razliku između ta dva para? Not me.

P.S. Francuska skija sigurno ide brže u Austriji nego na Kupresu. Razlog su bolje staze i nedostatak gužve na istima.

P.S.2 Provjerite kako su vaše skije uparene: položite ih na pod jednu pored druge i pogledajte da li su repovi baš u milimetar jednako odignuti od poda (visina kočnica je valjda ista na obe skije). Ili sklopite kočnice (guma, žica) pa izmjerite visinu luka na sredini. Vjerovatno će neko od vas dobiti iste vrijednosti za obe skije.

designbvr
26.02.2012, 19:28
Šalu i pošalicu na stanu, ima u postavljenom pitanju elemenata za razmišljanje.

Ako pretpostavimo da je riječ o skijama, siguran sam da se u istoj fabrici proizvodi isti model koji završi na trulom zapadu i kod nas. Ali, (u životu bi sve bilo jednostavnije i lakše da ne postoji "ali") u obzir treba uzeti dva elementa tj. čindbenika: završna kontrola i uparivanje.

Završna kontrola
Imajući u vidu da se iole kvalitetnije skije prave ručno (jer je to mnogo lakše i brže nego nožno), uvijek postoji šansa ljudske greške. Vjerujem da svaka skija sa ozbiljnom konstrukcionom greškom, kao npr. zaboravljen sloj laminata ili zaboravljeno ljepilo između dva sloja, ne iziđe iz fabrike u jednom komadu. Ali skija sa npr. natpisom pomjerenim 5 mm u jednu stranu će izići, ali će biti klasifikovana kao 1B, B, ili ko zna kako već. Samim tim će i fabrička cijena te skije biti niža. Funkcionalno, takvoj skiji ništa ne fali (ili što bi danas mnogi rekli: "ne hvali").

Uparivanje
Kao što neki od nas mogu pretpostaviti, skije se proizvode pojedinačno, a prodaju u paru. U tom grmu leži grmalj zvan "uparivanje". Kao što ni blizanci nisu savršeno identični, tako ne postoje dvije idealno identične skije. Razlike su neznatne, ali postoje: jedna skija je malo tvrđa od druge (razlika u debljini ljepila?) ili jedna ima naglašeniji luk od druge (bila duže pod presom?). U fabrici se vrši uparivanje sa ciljem da se dobiju parovi što sličnijih skija. Dok imaš velik izbor pojedinačnih skija, lako ćeš naći par za skiju koju si uzeo, ali kada na hrpi ostane još samo nekoliko komada, tada uparuješ ono šta imaš, tako da rezultat baš i nije savršeno uparen par. Vjerujem da i takvi parovi idu pod 1B, B, ili kako god već.

DakleM, vjerujem da u ski butiku u Chamonix-u gdje "dobar dan" naplaćuju 200€ leže savršeno uparene skije, a u maloj radnji na brdovitom Balkanu možda i ne. Ali (opet ono "ali"), ko od nas bi bio u stanju da osjeti razliku između ta dva para? Not me.

P.S. Francuska skija sigurno ide brže u Austriji nego na Kupresu. Razlog su bolje staze i nedostatak gužve na istima.

P.S.2 Provjerite kako su vaše skije uparene: položite ih na pod jednu pored druge i pogledajte da li su repovi baš u milimetar jednako odignuti od poda (visina kočnica je valjda ista na obe skije). Ili sklopite kočnice (guma, žica) pa izmjerite visinu luka na sredini. Vjerovatno će neko od vas dobiti iste vrijednosti za obe skije.

Ja probao, ali ....... mozda tebi poveruju,
tvrdim da postoje klase,
za prepisku zaista nemam zelje,pogotovo argumentovanu sa:
ma nije valda, ne mogu da verujem, ne bi ONI, i td. i sl.

wlad
26.02.2012, 19:53
Jel ti stvarno imaš 53 godina i koji broj cipela nosiš? :sm021:

designbvr
26.02.2012, 20:22
Jel ti stvarno imaš 53 godina i koji broj cipela nosiš? :sm021:

O mocni Wlad-e,
ma nemam, ja to samo da se ku*čim po forumu ;)
a sta ce mi cipele :sm011:

jopopo
26.02.2012, 20:56
Ja sam čuo i da ovaj Intenet koji koristimo nije iste klase i kvaliteta kao na zapadu. Sigurno ima veze sa optičkim kablovima koji se razlikuju tamo i ovde. Drugi primer, recimo, kada odem na google često mi pokaže stranicu na srpskom jeziku i verujem da razultati pretrage nisu tako kvalitetni kao onomad u Austriji. Jes' da je bilo sve na nemačkom ali je razlika bila očigledna. Mislim da čak i snimci na youtube koji treba da su 720p za nas nisu tog kvaliteta dok su u Austriji bili 720p :glavaozid

Ja ne umem da osetim ni razliku između dva tipa kvalitetnih skija iste klase, sličnih performansi, a kamoli jedan isti model za dva tržišta. Uvek sam se pitao kako neko uzme skiju proba, vrati, posle pola sata uzme drugu (kada više ni uslovi na stazi nisu identični) i soli pamet o kvalitetu i performansama. Meni je reper za neku procenu bilo i ostalo par sati skijanja (ili ceo dan) i reagovanje celog tela, tj ponašanje, na uslove na stazi.

designbvr
26.02.2012, 21:14
Ja ne umem da osetim ni razliku između dva tipa kvalitetnih skija iste klase, sličnih performansi, a kamoli jedan isti model za dva tržišta.

To sam i pokusao juce u ovo doba da objasnim ...... :sm022:

macak011
26.02.2012, 21:16
Ja slucajno osetio razliku u kvalitetu: na Zlatiboru vozio dynastar cruise-reko' aj da ne gulim na zlatiborsko kamenje one moje fiserice-i toliko se navik'o da mi bilo lepo skijanje, pa dvaput bio na Torniku I opet vozio dynastar.. E sad odo ja na BZ, poneo rc4, I mislim se sta koji qrc serem, skija je to sve isto, aj mozda se malko razlikuje.. I jbt ko da nosu moje skije! Ja komandujem one skacu ki blesave! Velika je razlika izmedju klasa skija, to je jasno. Medjutim, rc4 rc I sc krace za 10cm sam uspeo da razlikujem tek na strmoj stazi u slalomu-lakse mi da motam krace daske, mada ne verujem da bi ih uopste provalio da su bile iste duzine, iako su druge model mladji nekoliko godina plus im krivina razlicita... Mislim se tacno da su jedne napravljene u Tunguziji, a druge negde u Jevropi, ne da ne bi provalio, nego da obrises stampu sa njih ne bi imao pojma ni koje su marke I dal' su te uopste.. Toliko o tome. :D

trendo
26.02.2012, 21:59
Završna kontrola

Sa skijama nisam imao to iskustvo ali sam imao sa planinarske cipele visoke klase firme Millet (moje cipele) i Scarpa (od mog prijatelja)
Ja sam cipele kupio u Sofiju sa 30% popusta posto su bile starije jedna sezona i naravno identicna i u karekteristikama i na ocigled sa onima sto sam video u prodavnici Millet u Chamonix. Da napomenem da u Sofiju je isto postojao novi model (malo zutii) i u Sofiju je bio jeftinii i naravno bez bilo kakve falinke i bez to te ovakve klase te onakve.
E, u outlet prodavnici, magazinu ili sta god da je to cudo u Saint Gervais setam tako i drug mi pokaze istu cipelu ali pet puta jeftiniju, ali sa ociglednom falinkom (procurio lepak izmedzu dna cipele i dzona i naravno normalna na nozi u svemu drugom i siguran sam da kada bih je nosio ne bih ni primetio razliku.
Isto tako prijatelj u susednom outletu kupio vrhunsku scarpu isto tako pet puta jeftiniju sa ociglednom falinkom (zleb gde treba da uvati prednja automatska dereza veoma mali) i sa istom cipelom je bio na peak Lenin 7134m i kaze odlicna cipela.
Da napomenem da te proizvode se mogu nacu u F a ne tamo negde po brdovitom Balkanu. Naravno u odredzenom momentu u veoma malim kolicinama i iste se brzo rasprodaju, a kupuju ih najvise domorodno naseljenje.

ninic
27.02.2012, 01:12

:sm017: kratko i jasno,svaka cast:sm017:

ja birao skije dva meseca,prve skije pa pazio da se ne zajebem i juce pao na stazi i prilazi mi covek iz Gorske sluzbe na nekom krsu od skija al ih gazi-svaka mu cast! Njemu ne smeta sto vozi stare skije...

razmisljam kako je moguce da ja padam a on juri na onom letvama i provalim....

....NJEGOVE SU SKIJE RADJENE ZA ZAPADNOEVROPSKO TRZISTE,ZATO BOLJE SKIJA OD MENE!!!!!

:hair:Cujete li muziku iz X-FILES u pozadini? :hair:

..jeste da se moj fischer pravi u Austriji al one njegove mora da su iz neke mnoooogo jake fabrike!!!

kako ne vidite ociglednu istinu...

.....PROIZVODJACI SKIJA SU SE UROTILI PROTIV NAPACENOG BALKANSKOG NARODA!!!

...kao i proizvodjaci automobila,pogotovo Fiat!!!

Grazer
27.02.2012, 09:17
Da li je istog kvaliteta i ne, to ne znam. Cinjenica jeste da sve velike firme imaju razlicite trake proizvodnje za EU i jugoistocnu evropu (tu prevashodno pricam o kozmetici i kucnoj hemiji) sto se da zakljuciti po deklaracijama proizvodnje pa mozda je tako i sa ski opremom. Ja licno nikada nista nisam kupio kod nas i tako cu i dalje. Mozemo to nazvati sujeverjem :) A i cinjenica da zivim u inostranstvu dosta kumuje

andrijapajic
27.02.2012, 10:04
Pa dovoljno je nekad i to da prodaju prozivode koji u istom pogonu nisu prosli jednaku kontrolu kvaliteta, ili nisu prosli uopste, masine nisu stelovane, materijal nije kontrolisan, proizvod takodje, i krajnji rezultat je upola manje sati utrosenih za proizvod, sto znaci nizu cenu, ali i potencijalno nizi kvalitet

designbvr
27.02.2012, 10:12
Pa dovoljno je nekad i to da prodaju prozivode koji u istom pogonu nisu prosli jednaku kontrolu kvaliteta, ili nisu prosli uopste, masine nisu stelovane, materijal nije kontrolisan, proizvod takodje, i krajnji rezultat je upola manje sati utrosenih za proizvod, sto znaci nizu cenu, ali i potencijalno nizi kvalitet

ma nije valda, ne mogu da verujem, ne bi ONI to,
ma ... to je zbog DNK-a, ili nemaju X-files muzike u pogonu...

trendo
27.02.2012, 11:14
Da li je istog kvaliteta i ne, to ne znam. Cinjenica jeste da sve velike firme imaju razlicite trake proizvodnje za EU i jugoistocnu evropu (tu prevashodno pricam o kozmetici i kucnoj hemiji) sto se da zakljuciti po deklaracijama proizvodnje pa mozda je tako i sa ski opremom. Ja licno nikada nista nisam kupio kod nas i tako cu i dalje. Mozemo to nazvati sujeverjem :) A i cinjenica da zivim u inostranstvu dosta kumuje

Quotujem Grazera ali to ne vazi samo za njega.

Ma ljudi neznam sta je vama, sto se umisljate, da ste neko mnogo visoko ili mnogo nisko pa eto za vas ce specijalna serija proizvoda.
Mnoge kompanije imajurazlicite proizvodne trake u razlicite fabrike u razlicitim drzavama prevashodno iz ekonomskih racunica i to ekonomisti bolje znaju.
Zamisli u jednu fabriku jedna te ista traka prvo proizvodi proizvod za jednu klasu kupaca (EU kao primer) pa onda stane i kaze cekaj sada za ove tamu na Balkanu (druga klasa kupaca). Ma sta je vama?
Zamislite koliko fabrika ima Koka Kola u svetu i sada udzite u teoriju zagovora i mozete li zamisliti krajni rezultat?

macak011
27.02.2012, 11:45
Evo malo teorije zavere: :D

mislim da se ne radi tako kako je opisano, vec: korisceni materijali i sirovine nisu isti, u bilo kojoj sferi proizvodnje, bilo kakvih proizvoda. U prehrambenoj industriji to se lako da primetiti i vise odavno nije tajna, a u proizvodnji recimo, skijaske opreme to je verovatno manje zastupljeno, ali ne i nemoguce. Po mom misljenju neki materijali koji NE BI PROSLI ZAKONSKI MINIMUM kvaliteta za ulazak u proizvodnju i dalju obradu u nekoj drugoj, recimo zapadnoj zemlji, PROSTO i jednostavno se pustaju na traku (umesto da se baci, zaradjuje parice!), a ti i takvi proizvodi se odmah klasifikuju za neka TRECA trzista - gde spada i Srbija - ili cak cela bivsa Juga, verovatno. Dakle, skart, a mozda i delom radioaktivni otpad se plasira u zemlje "treceg sveta" zbog nekih "visih" ciljeva, putem skija, lopti, plastike za unutrasnjost automobila, stonoteniskih loptica, racunara, vezova, kaciga, ma cega-god-se-setite, itd... Sta mislite, zasto je relativno tesko nabaviti gajgerov brojac na trzistu - i ako ga ima, skup je, bas, bas - cak i sam nosi kontrolnu radioaktivnost sa sobom, mora, po difoltu, te i sam minimalno zraci...? Ovo je definitivno :sm023: ali verovatno je neko od vas obratio paznju na pojavu radioaktivnog mleka za bebe poreklom iz Japana (!) pre nekoliko meseci - cek samo malo, sace i sushi da zasvetli u mraku, samo da neko provali, pa konzerve ribe sumnjivog porekla, itd. Zivimo u strasno pokvarenom svetu, nadam se da je to svima jasno danas? U svetlu toga, zasto bi bas skijaska industrija bila imuna na to - svako trazi svoje mesto pod suncem, pa i head, salomon, tirolija, fiser, itd... :hair: :sm008:

Max
27.02.2012, 12:40
Ljudi, razmislite malo da li ima rezona da se prave serije nižeg kvaliteta za tržište bivše SFRJ i ostatka Balkana. Kod nas ima 1% ljudi koji i povremeno idu na skijanje. Većina kupuje skije barem kao petogodišnji plan a 90% kupi polovnu skiju donetu iz inostranstva. Onih 10% kada kupuje nove skije gleda i ponude po stranim sajtovima. Sumnjam da svi proizvodjači zajedno prodaju 500 pari skija u Srbiji godišnje. Ta cifra je smešna ako išta pravite sem bugatija. Podvale su nalepnice koje kače po skijama u lancima tipa intersporta gde kao rade posebnu seriju za njih i takve skije nemaju realnu recenziju na internetu nego treba da verujete trgovcu.

27.02.2012, 13:09
Ja licno kupujem sve kod nas, ne bi vani eura ostavio :D

Milos011
27.02.2012, 13:12
Ja isto... i ne samo što kupujem kod nas, već isključivo robu domaće proizvodnje.

macak011
27.02.2012, 13:16
Neee, nema veze koliki je skijaski konzum u Srbiji ili u Bosni ili u Hrvatskoj. To su prosto daske napravljene od nedozvoljenih materijala namenjene trzistu kako zemljama bivse SFRJ, tako i mnogim drugim drzavama sirom sveta koje su na toj listi - pricamo o mnogo vecim ciframa - cinjenica da ce DEO te kolicine biti prodat i u zemljama bivse SFRJ, sto u konkretnom slucaju mozda cini samo par procenata ukupne "sumnjive" proizvodnje... Pricamo o trzistu kako jugoistocne Evrope, tako i o Evroaziji, juznoj Americi - Kini, Japanu, Rusiji, Cileu, Argentini, Meksiku, Poljskoj, Ceskoj, Madjarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, itd, itd...

Itekako ima rezona ali onog prljavog, "kao-fol-ekonomskog" koji kaze prodacu ti zatrovano djubre, robu isteklog i/ili sumnjivog roka trajanja ili cak placebo umesto da ga odlozim i unistim? Recimo vakcine protiv novog gripa... Primer iz '99: te godine su ispaljene mnoge rakete na Srbiju - mnoge od njih vise kostaju da se skladiste i cuvaju - odrzavaju, nego da se prosto negde potrose i ispale, a posle toga (jel, pogledajte kako su i dalje dobre i delotvorne!) se cak prodaju nekim zemljama umesto da se rashoduju... Sounds familiar? :D

odosmo u zesci OFF, ja sam svestan moguceg rizika, al hebiga, jede mi se neka konzerva ribe, odem kupim, pojedem i ko ga hebe, valjda nece bas mene.. Deci dajem koliko god mogu domace, ali ono pravo, sa sela, od nasih baka i deka ili njihovih komsija, sir, kajmak, mleko, pile, curku, prase, itd... Uvozno industrijsko moze da bude cak opasnije od domaceg industrijskog, bar za sada, sto se hrane tice... A o skijama ipak ne razmisljam, kupujem gde stignem, nadam se da ipak nisam u pravu... :D

peras
27.02.2012, 13:45
Ako se vratimo na pocetak price, sto je i bio razlog za pokretanje teme... Ima li rezona da neko svoje polovne skije ceni vise od novih, jer ih je kupio u Italiji ?

macak011
27.02.2012, 13:48
Ako se vratimo na pocetak price, sto je i bio razlog za pokretanje teme... Ima li rezona da neko svoje polovne skije ceni vise od novih, jer ih je kupio u Italiji ?

Kiki zna odgovor na to pitanje, ali su njegove poreklom iz Nemacke, "powered by Titanium", spremne za izazove! :sm019:

Max
27.02.2012, 14:03
Jeste Macak, šalju nam skije sa ekstra tvrdim rubovima od osiromašenog uranijuma i to sve voze avionima koji isipaju kancerogene otrove i nove bolesti nad teritorijama svih koji nisu oni :smoke:

trendo
27.02.2012, 14:09
Ljudi, razmislite malo da li ima rezona da se prave serije nižeg kvaliteta za tržište bivše SFRJ i ostatka Balkana. Kod nas ima 1% ljudi koji i povremeno idu na skijanje. Većina kupuje skije barem kao petogodišnji plan a 90% kupi polovnu skiju donetu iz inostranstva. Onih 10% kada kupuje nove skije gleda i ponude po stranim sajtovima. Sumnjam da svi proizvodjači zajedno prodaju 500 pari skija u Srbiji godišnje.

Potpisujem

500 pari skija se verovatno misli na nove i na to Srbija dodati jos par Balkanskih drzvica.
i po meni bi ovo trebalo biti odgovor na jedan oglas u ovom forumu za skije koje su pravljene specijano za tamo ti neke specijalne drzave koje su extra kvaliteta a tamo ti neke nikakve drzave gde se pravi samo skart.

@ macak011 ne bih replicirao sve nego samo, znas odredzena skija od odredzenog proizvodzaca se pravi iz drvenog jezgra za recimo Italiju ali za Srbiju se deklarise da je drveno jezgro ali u stvari je obicna iverica (i ona je iz drveta :)) a u Srbiju nema ko da utvrdi kvalitet (dali je drvo ili iverica) pa da se ne baca iverica jel te :sm004::smoke:

macak011
27.02.2012, 14:30
Vidi, koliko znam, skije se danas proizvode kao integrated binding system, iliti skije i vezovi zajedno, pa tu ima jel'te pored drveta i dosta plastike i metala - ne samo kantne... ;)

plecko
27.02.2012, 14:32
Kiki zna odgovor na to pitanje, ali su njegove poreklom iz Nemacke, "powered by Titanium", spremne za izazove! :sm019:evo ih.......

http://www.kupujemprodajem.com/Volkl-Race-P50-1587218-oglas.htm?filter_id=5777736

macak011
27.02.2012, 14:42
evo, za radoznale, kako se Ameri stite od eventualno radioaktivnog metala koji uvoze, a uvoze mnogo, kao sirovinu.. Stite sebe, ali ne i nas, "ostale" ... :D

http://www.epa.gov/radiation/source-reduction-management/scrapmetal.html

**ne bih vas vise zadrzav'o** :smoke:

macak011
27.02.2012, 14:59
Evo ga, nadjoh najzad:
http://pbadupws.nrc.gov/docs/ML0710/ML071080173.pdf

Bacite pogled.. sory za off, necu vise :D

Max
27.02.2012, 15:17
Evo ga, nadjoh najzad:
http://pbadupws.nrc.gov/docs/ML0710/ML071080173.pdf

Bacite pogled.. sory za off, necu vise :D
Macak, ponesi gajgerov brojač na S.P. pa proveri šta će da ti kaže :sm011:

macak011
27.02.2012, 15:25
Vidi care, mene ne plase ova gospoda, Gajger i Miler, ja sam to samo napisao radi teme i prilicno generalizovao i izneo pravac moguceg razvoja medjunarodne industrije sirovina koja se tangencijalno oslanja na ski industriju i necu vise majke mi... A ti vidi kad budes u nekoj kafani jeo ribicu, raspitaj se da nije slucajno doplivala neka japanska. Moze onda chika Mare da ti pozajmi taj brojac - koji nema, na zalos'... :smoke:

Al' evo ako imas plastiku: http://www.gammascout.com/order.html 500$ :D

(http://worldnews.msnbc.msn.com/_news/2011/12/06/9252051-radioactive-cesium-found-in-baby-milk-in-japan)

Max
27.02.2012, 15:30
Nema frke, ako baš mora jedem pastrmku a ako jagnje sa S.P. je radioaktivno onda je to otkrivanje tajne za najbolji ukus :ok:

macak011
27.02.2012, 15:35
Paz' samo da jaganjci ne utihnu, pa moramo na ribichone sumnjivog porekla.. :dziveli:

plageton
27.02.2012, 15:55
Ne znam ti ja to kako se prave skije, ali ću sad da ispričam šta sam jednom davno pročitao na ovome forumu.

Elem, kad se skije naprave pa siđu sa trake, ima dve vrste kontrole. Prva je vizuelna i služi da se prepoznaju neke greške estetske pritode (čitaj: u farbanju) Ako se desi da se neka greška primeti, ta skija se odvaja i posle će je nekome da prodaju ispod cene kao robu sa greškom s tim što, naglašavamo, greška se sastoji jedino u grafici.Mala je šansa da će tim načinom biti utvrđen neki funkcionalni nedostatak.

Drugi test je presa koja proverava otpornost skije na krivljenje. Ako daska pukne, onda je pukla i koristiće se dalje eventualno za potpalu. Ako ne pukne, skija je ispravna i možete je potražiti u nekoj od specijalizovanih prodavnica širom sveta.

Da li se može potkrasti neka greška koja ne bi bila uočena na ove dve kontrole? Odgovor je da, samo što ako greška nije uočena, onda se za nju ni ne zna pa takva skija neće ni moći da bude razlikovana od svih ostalih.

I još nešto što sam pročitao na ovome forumu. Tržište sportske opreme, a skijaške pre svih, veoma drži do reputacije proizvoda, ili kako se to srpski kaže brand aware. Suština je da nema šanse da bi neki Rossignol ili Atomic ili Salomon ili štatijaznam rizikovao svoj ugled tako što bi valjao polovnu robu po brdovitom Balkanu, jer mu se to u najmanju ruku ne bi isplatilo.

A što se tiče deterdženta, e to znam i bez foruma, tačno je da ga za zapadna tržišta prave drukčijeg nego za ovde. To je opštepoznato i to tako ide sve dok se udruženja potrošača ne pobune i onda moraju i njima što se bune da šalju taj bolji prašak.

Grazer
27.02.2012, 15:59
A što se tiče deterdženta, e to znam i bez foruma, tačno je da ga za zapadna tržišta prave drukčijeg nego za ovde. To je opštepoznato i to tako ide sve dok se udruženja potrošača ne pobune i onda moraju i njima što se bune da šalju taj bolji prašak.

Ja moram u nabavku na zapad kad spomenu :) zena narucila prasak, omeksivac i tablete za masinu a stara kvasac i prasak za tjesto :)

macak011
27.02.2012, 16:06
Sve potpisujem. Medjutim, ja sam otisao korak pre provere gotove skije, pre nego je skija uopste nastala - metal kao sirovina koriscen u izradi delova skije: medjunarodno tesko krivicno delo je preprodaja metala koji je radioaktivan, kao i njegovo industrijsko koriscenje, na koji god nacin nastao. Verujem, sta vise, cvrsto sam ubedjen da postoje nacini da se takav metal plasira na trziste i da se izvrsi nedozvoljena prodaja takve sirovine putem ugradnje u razne proizvode, pa i skije, pancerice, vezove, stapove, jakne... Ostalo prepustam masti na volju citalaca :D

Milanpop
27.02.2012, 17:58
E JA samo da se javim u ovoj, vec sad polako ali sigurno, besmislenoj raspravi. Verovatno se trenutno vise odmara nego skija pa se vise i palamudi.
Sta god da kazem nekog cu citirati, ali sam ipak za sveze peceno jagnjence sa raznja

macak011
27.02.2012, 18:50
haha, a sta da radimo kad je ovaj forum umesto kafane... da smo blizi, pa lepo uz pivce i jagnjesce, a ovako ostaje samo tastatura i monitor.. :D

Z_L_I
27.02.2012, 20:19
apropo praska, kad sam bio visoko-skolarac primetio sam razliku
izmedju odredjenih muskih proizvoda:D koji su nam slati kao humanitarna pomoc i
i istog tog sa trafike na cosku...
sad ne primecujem nista, potraznja oslabila:D
elem, na mojim skijama pise Born in Chamonix, Mont Blanc Valley,
`bem li ga, valjda je dovoljno...:D

stekan
27.02.2012, 20:31
...elem, na mojim skijama pise Born in Chamonix, Mont Blanc Valley,

Te marke (Dyn...) i onako nema u prodaji na brdovitom Balkanu...

gevara
27.02.2012, 20:45
Ovdje ni hepek ne bi pomogao...

designbvr
27.02.2012, 21:05
Born in Chamonix, Mont Blanc Valley,

Nikad cuo za te, je'l to Atomic,Fiscer, oVolki,

stekan
27.02.2012, 21:36
Okan'te se provokacija. Dynastar je najtibolja marka skija.

alex11
28.02.2012, 02:49
Evo da se i ja ukljucim u temu. Ovde barem na zapadu postoji i tek kakva klasifikacija opreme. Postoje vrhunski "original modeli" i oni su doslovce napravljeni po najvisim standardima i kostaju u "vrhunskim radnjama po vrhunskoj ceni".

Napominjem da ove radnje imaju dugi niz iskustva i reputaciju u ovom poslu, tako da ne verujem da bih uzimali robu nizeg kvaliteta i enormno se ugradjivali. Cak sta vise kada se uporede slicne radnje one prodaju istu opremu po slicnoj ceni (radi se o neznatnim razlikama).

E sada postoje radnje koje su poznate po nize srednjem kvalitetu i tu potpuno istih modela nema. Npr. ima "Atomic" ali ne slici po dizajnu uopste na "original model udarnog Atomica". Takodje i Rossignol i slicno. Npr original Atomic moze nositi oznaku 10 SL i biti crveno, crne boje sa dominantno belom bojom. Ovaj Atomic mozda ima 10.2 SL oznaku gde po boji moze biti slican ili potpuno druge (braonkaste boje). E sada razlika je velika: u tvrdoci skije, kvalitetu izrade rubnika, zastitnog laka odozgo, tvrdoci donje podloge (npr. ako original Atomicom natrcite na kamen on ce da ostavi urez oko 1 mm mozda ce nece ogrebotina toliko primetiti, a kod ovog jeftinijeg zaparace je duboko itd).

Elem jedno je sigurno a to je proizvodjaci imaju fabrike po razlicitim delovima sveta zbog ekonomske racunice i pokrivanja trzista koje je segmentirano. Ovo znaci skije radjene za Americko trziste ne mogu da se nadju u Rumuniji kod ovlascenog prodavca nego ko god od distributera pokriva ovo podrucije za istocnu evropu isporucuje ih maloprodaji u Rumuniji.

Takodje proizvodjaci daju MSRP (suggested retail price - cena po kojoj predlazu da se oprema prodaje) i sada je na predstavnicima koliko ce da se ugrade. Evo primera. ako je predlog da se "Lange" Boot proda za 500 USD prodavci je eventualno prodaju za 450 USD i svi se uglavnom rukovode slicnom marzom (cena obicno ne ide 550 USD jer je losa reklama za biznis i oni znaju sta to znaci - katanac u bravu). Takodje prodavci ne zele da katuju jedni druge npr da istu tu cizmu prodaju za 399 USD u sezoni (e sada ima izuzetaka kada ode na sale ili se radi ciscenje stocka da je prodaju za ove pare ali to samo u nuzdi i postoji takodje dogovor izmedju njih da je niko ne moze prodati ispod 399USD). Vise puta se proslogodisnji model cizme opet pojavi na polici za 450 USD ponovo dok se stock ne ocisti. E sada niko i nema racunicu da je proda mnogo ispod jer marze vise nisu kao sto su i bile, tj. zelim da kazem da je prodavcima sigurno nabavna cena oko 350 USD, jer i njih proizvodjaci koriste. Zakljucak: za odredjene modele je ono sto jeste i tu nema puno lazi, prevare enormnog profita.
Druga stavka ovde ima i robe II i III klase kao sto rekoh koja na izgled izgleda isto ali su kvaliteti razliciti (mnogo skromniji zbog gore pomenutog sadrzaja) i ta oprema se prodaje po 3 puta manjoj ceni (npr. Rossignol skije imaju jednu vrstu vezova - na gore kao "Look" vezovi dok ove skromnije Rossignol skije imaju ceo vez napravljen od jeftinije plastike i lici vise na "klasican vez"). Ovo su opet druge vrste radnji koje prodaju ovu opremu.
Medjutim u zemlji kao Srbija sve je moguce kao prvo Kinezi kopiraju jakne koje su jako slicne, mali prodavci ih nabavljaju i preprodaju ostvarujuci vecu marzu i profit. Roba ulazi razlicitim kanalima i postoji nesto sto se zove "sverc", dok na zapadu postoji rigurozna kontrola na ulazu izlazu i ne postoje tolike sanse da se pojavi "plagijat". Zato i jeste dobro da udju veliki lanci kao Intersport i ostali jer oni imaju svoje trziste, fabrike i standarde gde roba jeste svuda ista.
E sada i ovde postoje izuzeci. Npr. u Lange asortimanu postoje originali modela i cene, i npr. ja sam imao priliku da vidim neke poludecije modele koji se zbog ekonomske racunice prodaju po Srbiji kao za odrasle (zbog kupovne moci gradjana) ali npr, na zapadu ovih modela nema. Kvalitet se vidi da je plastika skroz drugacija itd i da je cipela radjena za istocno trziste odakle god dosla.
Takodje imao sam upit od nekoga sa foruma da je na sajmu video Rossignol Z9 model pitao je o skiji i mislio da mu je mnogo para. Kada sam iskonvertovao cenu ispala je skoro ista kao i ovde. Dakle pravi Z9 model Rossignola je imao i pravu cenu.
Nadam se da sam vam barem malo pomogao u shvatanju razlike opreme.

Flexon
28.02.2012, 03:03
kupovati samo skije od kakvih malih proizvodjaca koi prodaju 500 pari skija godisnje oni nemaju para za takve malverzacije
a ugradjuju zivot u skiju

LiquidCocaine
28.02.2012, 03:21
Evo da se i ja ukljucim u temu. Ovde barem na zapadu postoji i tek kakva klasifikacija opreme. Postoje vrhunski "original modeli" i oni su doslovce napravljeni po najvisim standardima i kostaju u "vrhunskim radnjama po vrhunskoj ceni".

Napominjem da ove radnje imaju dugi niz iskustva i reputaciju u ovom poslu, tako da ne verujem da bih uzimali robu nizeg kvaliteta i enormno se ugradjivali. Cak sta vise kada se uporede slicne radnje one prodaju istu opremu po slicnoj ceni (radi se o neznatnim razlikama).

E sada postoje radnje koje su poznate po nize srednjem kvalitetu i tu potpuno istih modela nema. Npr. ima "Atomic" ali ne slici po dizajnu uopste na "original model udarnog Atomica". Takodje i Rossignol i slicno. Npr original Atomic moze nositi oznaku 10 SL i biti crveno, crne boje sa dominantno belom bojom. Ovaj Atomic mozda ima 10.2 SL oznaku gde po boji moze biti slican ili potpuno druge (braonkaste boje). E sada razlika je velika: u tvrdoci skije, kvalitetu izrade rubnika, zastitnog laka odozgo, tvrdoci donje podloge (npr. ako original Atomicom natrcite na kamen on ce da ostavi urez oko 1 mm mozda ce nece ogrebotina toliko primetiti, a kod ovog jeftinijeg zaparace je duboko itd).

Elem jedno je sigurno a to je proizvodjaci imaju fabrike po razlicitim delovima sveta zbog ekonomske racunice i pokrivanja trzista koje je segmentirano. Ovo znaci skije radjene za Americko trziste ne mogu da se nadju u Rumuniji kod ovlascenog prodavca nego ko god od distributera pokriva ovo podrucije za istocnu evropu isporucuje ih maloprodaji u Rumuniji.

Takodje proizvodjaci daju MSRP (suggested retail price - cena po kojoj predlazu da se oprema prodaje) i sada je na predstavnicima koliko ce da se ugrade. Evo primera. ako je predlog da se "Lange" Boot proda za 500 USD prodavci je eventualno prodaju za 450 USD i svi se uglavnom rukovode slicnom marzom (cena obicno ne ide 550 USD jer je losa reklama za biznis i oni znaju sta to znaci - katanac u bravu). Takodje prodavci ne zele da katuju jedni druge npr da istu tu cizmu prodaju za 399 USD u sezoni (e sada ima izuzetaka kada ode na sale ili se radi ciscenje stocka da je prodaju za ove pare ali to samo u nuzdi i postoji takodje dogovor izmedju njih da je niko ne moze prodati ispod 399USD). Vise puta se proslogodisnji model cizme opet pojavi na polici za 450 USD ponovo dok se stock ne ocisti. E sada niko i nema racunicu da je proda mnogo ispod jer marze vise nisu kao sto su i bile, tj. zelim da kazem da je prodavcima sigurno nabavna cena oko 350 USD, jer i njih proizvodjaci koriste. Zakljucak: za odredjene modele je ono sto jeste i tu nema puno lazi, prevare enormnog profita.
Druga stavka ovde ima i robe II i III klase kao sto rekoh koja na izgled izgleda isto ali su kvaliteti razliciti (mnogo skromniji zbog gore pomenutog sadrzaja) i ta oprema se prodaje po 3 puta manjoj ceni (npr. Rossignol skije imaju jednu vrstu vezova - na gore kao "Look" vezovi dok ove skromnije Rossignol skije imaju ceo vez napravljen od jeftinije plastike i lici vise na "klasican vez"). Ovo su opet druge vrste radnji koje prodaju ovu opremu.
Medjutim u zemlji kao Srbija sve je moguce kao prvo Kinezi kopiraju jakne koje su jako slicne, mali prodavci ih nabavljaju i preprodaju ostvarujuci vecu marzu i profit. Roba ulazi razlicitim kanalima i postoji nesto sto se zove "sverc", dok na zapadu postoji rigurozna kontrola na ulazu izlazu i ne postoje tolike sanse da se pojavi "plagijat". Zato i jeste dobro da udju veliki lanci kao Intersport i ostali jer oni imaju svoje trziste, fabrike i standarde gde roba jeste svuda ista.
E sada i ovde postoje izuzeci. Npr. u Lange asortimanu postoje originali modela i cene, i npr. ja sam imao priliku da vidim neke poludecije modele koji se zbog ekonomske racunice prodaju po Srbiji kao za odrasle (zbog kupovne moci gradjana) ali npr, na zapadu ovih modela nema. Kvalitet se vidi da je plastika skroz drugacija itd i da je cipela radjena za istocno trziste odakle god dosla.
Takodje imao sam upit od nekoga sa foruma da je na sajmu video Rossignol Z9 model pitao je o skiji i mislio da mu je mnogo para. Kada sam iskonvertovao cenu ispala je skoro ista kao i ovde. Dakle pravi Z9 model Rossignola je imao i pravu cenu.
Nadam se da sam vam barem malo pomogao u shvatanju razlike opreme. Dzabe pricas sve to druze kad ovde ima par njih koji se kunu u Intersport,Beosport itd...itd... znam provereno da npr. skija pravljena za Svajcarsko trziste nema dodirnih tacaka sa skijom kupljenom u srbiji OSIM FIZICKOG IZGLEDA

alex11
28.02.2012, 06:19
Ovo je veoma moguce, kazem opet zbog standarda i specificnosti u kojoj je zemlja dovedena da je prakticno kupovna moc je oslabljena. Ne znam na koje se nacine dovijaju prodavci da kazem u Srbiji i bivsoj YU, da bih izboksovali povoljnije cene. U evropi sam siguran da postoji rigurozna kontrola kvaliteta kao i na zapadu. Ali jedno je sigurno prava skija ima pravu cenu i kosta svuda isto ...

designbvr
28.02.2012, 07:29
kupovati samo skije od kakvih malih proizvodjaca koi prodaju 500 pari skija godisnje oni nemaju para za takve malverzacije
a ugradjuju zivot u skiju

Lako je tebi,

mi, jedino sami da pocnemo da iG pravimo, :kez:
i da vidis zanimaciju, bez iverice i osiromasenih kantni, a mozda
nesto i prodamo Vama na trulom zapadu :smoke:
cist hand made, to se "tamo" ceni, a ne ko ovde,

A, ..... sto mi je predlog,

skiman
28.02.2012, 07:46
Okan'te se provokacija. Dynastar je najtibolja marka skija.

Zanimljiva konstatacija:sm011:

trendo
28.02.2012, 10:52
Zanimljiva konstatacija:sm011:

Baska oni ne prave skije za tamo neki Balkan.
Otkud balkancii znaju sta je dobra skija.
Ili znaju, Atomik i sada Fisher progresor ali ne bilo koi
nego specijalno izradzeni za balkance.
Elan kontam da se nalazi na Balkanu pa je to 'domaca' skija
ili nije?!?!

skiman
28.02.2012, 11:01
Pošto Elan radi za Armani sigurno nije:smoke:.....a ako bi tako bilo, onda ja imam Fischer WC skiju rađenu za Balkan?? Jaoj, kako samo ta balkanska skija ide.....:sm011:
http://www.youtube.com/watch?v=19vsG1o7I8k&feature=g-upl&context=G26a00a1AUAAAAAAAAAA

Tadija_91
28.02.2012, 17:49
Ja bih samo da dodam da sam u potpunosti zadovoljan kvalitetom ove "balkanske" robe :dontknow:

gevara
28.02.2012, 18:41
Hmmm... Gledam naslov teme i kontam šta će biti sa njom kad (ako) Srbija "uđe" u EU... A i gdje će nam "naša" roba :sm006:?

jopopo
28.02.2012, 19:30
Hmmm... Gledam naslov teme i kontam šta će biti sa njom kad (ako) Srbija "uđe" u EU... A i gdje će nam "naša" roba :sm006:?
Onda će velike investicije da dođu i pisaće na Atomiku Made In Serbia i prodavaće se u USA, u inat svima, drugačije ne ide... pa kako... :yay:

designbvr
28.02.2012, 19:32
[QUOTE=gevara;67306 kad (ako) Srbija "uđe" u EU... [/QUOTE]

Samo da bude skija "tada" lako cemo :cool:

ovomoze
29.02.2012, 11:23
... Ovde barem na zapadu ...

Gde je ovde zapad?!:sm022:
http://imgs.xkcd.com/comics/terminology.png

Truch2
01.03.2012, 23:39
Dzabe pricas sve to druze kad ovde ima par njih koji se kunu u Intersport,Beosport itd...itd... znam provereno da npr. skija pravljena za Svajcarsko trziste nema dodirnih tacaka sa skijom kupljenom u srbiji OSIM FIZICKOG IZGLEDA
zanimljiva rasprava i uglavnom ste u pravu.
Otprilike 50-60% skija i sl u Beosportu i Planet Bike-u je druga klasa, roba sa greskom itd. Poznajem ljude koji su radili, ili rade tamo, tako da ... jebi ga :couto:
Za Intersport ne znam, ali izbor im je standardno nikakav.
Jer oni kod nas prodaju ono sto niko iz Evrope nece, ili ono sto ostali Intersportovi u EU nisu uspeli da prodaju
A i znate i sami kakvi su kod nas standardi, da bi se nesto uvozilo i prodavalo. Bilo da su kola, lekovi ili tamo neke skije u pitanju

alex11
06.03.2012, 04:20
Ja sam mislio da ce se pojaviti par ozbiljnijih diskutanata na ovu temu, a ono ispade gomila saljivdzija ...

nidza
06.03.2012, 10:06
Kako može ozbiljna rasprava na ovakvu glupost od teme da nastane?

Grazer
06.03.2012, 10:25
Tema nije glupa ali svako ima svoje misljenje.
Prva je greska sto ljudi generalizuju Srbiju. Srbija na mapi velikih svetskih firmi ne postoje vec postoji zapad i istok, tako reci. Postoji i takozvano jugoistocno trziste i tu spada Srbija. Stvari koje se proizvode za jugoistocno trziste dolaze kod nas, bila to ski oprema ili prasak za ves. Spas za Srbiju je sto ona ima jako malo oficijalnih distributera ski opreme te se vecina privatnih i pravnih lica snalazi kupovinom u inostranstvu sto novog sto polovnog tako da je velika kolicina opreme kod nas "dobrog" tj zapadnog kvaliteta.
I to je istina o kojoj mi mozemo da raspravljamo ali ne mozemo da pobegnemo

trendo
06.03.2012, 11:13
...
Prva je greska sto ljudi generalizuju Srbiju. Srbija na mapi velikih svetskih firmi ne postoje...Postoji i takozvano jugoistocno trziste i tu spada Srbija. Stvari koje se proizvode za jugoistocno trziste dolaze kod nas, bila to ski oprema ili prasak za ves. ...
I to je istina o kojoj mi mozemo da raspravljamo ali ne mozemo da pobegnemo

Za prvo se u potpunusti slazem
Za drugo treba puno argumenata, ali ne od tipa rekla kazala, nego ta fabrika tamo proizvodi to i to i to plasira samo na to trziste i nigde drugde i sl.
Sve to da bi ovo trece stvarno bilo istina.
Naravno o falsifikatima necemo ni r od rec reci
I jos 'naravnije' da ne bi ispali salivdzije

LiquidCocaine
06.03.2012, 16:19
Kako može ozbiljna rasprava na ovakvu glupost od teme da nastane?
Evo procitaj ovo pa ce ti mozda biti jasnije sta jedes a kamoli sta vozis na planini imas 30 i kusur godina i mislis da zivis u zemlji snova gde je sve na najvisem mogucem nivou Srbija kao zemlja potrosaca je medju poslednjim ako ne i poslednja u Evropi U SRBIJI SE PRODAJU SKIJE 2 ili 3 KLASE EVO DVA LINKA

http://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=548860

http://www.market-srbija.com/rubrike-u-asopisu/64-iz-ugla-potroaa/412-ima-li-razlike-u-kvalitetu-proizvoda/

macak011
06.03.2012, 16:29
ima ona stara fora kako je nastala pasteta - mesar pravio neke kobasice, pa mu ostalo neko djubre i bilo je: "PA SHTETA DA SE BACI..." :D

Nemam dokaze, ali verujem da u Srbiji zavrsavaju takvi proizvodi-cokolade, bombone, racunari, sokovi, suhomesnati proizvodi, kucna hemija, odeca, obuca, zvake - zasto da ne bude i nekih skija medju njima? Kad mi meni neko placao da bacam djubre kod njega, ja bi pristao... :D

Jos ako su i kantne "osiromasene", jao nama! :D :D

LiquidCocaine
06.03.2012, 16:51
ima ona stara fora kako je nastala pasteta - mesar pravio neke kobasice, pa mu ostalo neko djubre i bilo je: "PA SHTETA DA SE BACI..." :D

Nemam dokaze, ali verujem da u Srbiji zavrsavaju takvi proizvodi-cokolade, bombone, racunari, sokovi, suhomesnati proizvodi, kucna hemija, odeca, obuca, zvake - zasto da ne bude i nekih skija medju njima? Kad mi meni neko placao da bacam djubre kod njega, ja bi pristao... :D

Jos ako su i kantne "osiromasene", jao nama! :D :D
U ovim linkovima koje sam dao se ne spominju skije vec neki proizvodi koji se koriste svaki dan kucna hemija,hrana,bela tenika ITD... ima i za skije verovatno ali me mrzi da trazim ima milion tekstova na tu temu ;)

macak011
06.03.2012, 16:56
Ma vidi, ja se apsolutno slazem sa tobom... Stos je da je to tako, a na zalost, potrosaci NEMAJU mogucnost izbora: tipa evo skije klase A, klase B, klase C, svaka sa svojom cenom. Jok. Nema, to ti je sto ti je - da si se rodio u Londonu, Zenevi ili Becu, mozda bi kupio bolje, ovako cuti i...VOZI! :D

LiquidCocaine
06.03.2012, 17:59
Ma vidi, ja se apsolutno slazem sa tobom... Stos je da je to tako, a na zalost, potrosaci NEMAJU mogucnost izbora: tipa evo skije klase A, klase B, klase C, svaka sa svojom cenom. Jok. Nema, to ti je sto ti je - da si se rodio u Londonu, Zenevi ili Becu, mozda bi kupio bolje, ovako cuti i...VOZI! :D
Upravo tako :)

gevara
06.03.2012, 19:18
A sve to za rakiju ne važi :sm021:!

nidza
06.03.2012, 20:04
Baš sam hteo da kažem nešto na temu kajmaka i slaninice. Mora da je kvalitetnija sa Made in EU, a o pripadnicama lepšeg pola da ne pričam. Ne znam da li je treća klasa kod nas ili Engleza. B-)

macak011
06.03.2012, 20:17
heh, kad rece kajmak.. moj neki drugar Boza iz srednje, davno to bilo, devedesetih, roditelji mu zive i rade u Njujorku, a on dos'o u bgd na leto.. I oce keva malo kajmaka, a ne moz' da dodje mucenica, nesto bila bolesna, pa je tamo... I spreme njemu punu serpu kajmaka, al' kako ce u aviJon, ne moze hrana.. I nista, on ponese to, puste ga u aviJon, ali na izlazu u NY ga zaustavi pandur, pita "sta je to?" a ovaj kaze: "to je domaci lek, pomada za lice, za retku koznu bolest, da se mama mazhe..". I pandur pomirise, zgadi se i kaze "ajde, moze.." :D

Elem, nema ni Ju-es-of-ej, a ni EU te kajmake, te rakije i slaninice, ne znaju ni sta je to..a nemamo ni mi taj Kadva, stokli, felkl, fiser...mislim, taj kvalitet... :D :D

jopopo
06.03.2012, 20:45
Kupujte Rosinjol (jedite kod Džoa) daske, pravi se u istoj fabrici za sve (široke) narodne mase!!!

stekan
06.03.2012, 20:59
Francuski proizvođači šalju 2. i 3. klasu u svoje kolonije. ;)

Mada nisam siguran da ova skija nema falinku. Vrh jedva da je podignut.
9528

macak011
07.03.2012, 09:56
ja tek nem' pojma, vozio neki "uvozni" rental 9x Ti, tezak ko tuch, ide za sve pare... Medjutim, nadjoh sledece na netu:

"Principal Subsidiaries: Skis Dynastar S.A. (France); Lange International S.A. (Switzerland); Rossignol SC S.P.A. (Italy); Rossignol Ski AG (Switzerland); Rossignol Ski Deutschland GmbH (Germany); Skis Rossignol de Espana S.A. (Spain); Rossignol Ski Company, Inc. (U.S.); Roger Cleveland Golf Company (U.S.)."

Inace, pored toga, nadjoh i ovo, wikipedia:
"Skis Rossignol S.A., or simply Rossignol, is a French manufacturer of alpine, snowboard, and Nordic equipment, as well as related outerwear and accessories, located in Isère, France. Rossignol was one of the first companies to produce plastic skis. The company also owns the brand Dynastar as well as LOOK. In 2005, Rossignol was bought by the boardsport equipment manufacturer Quiksilver for $560 million.[1] In 2008, Quiksilver made a deal to sell Rossignol for $147 million to a former chief executive, Bruno Cercley.[2]"

Pitanje: da li ovo sve gore navedeno znaci da primera radi, rosinjol ima pogone za proizvodnju skija u FRA, GER, US, ITA, CH, ESP? Takodje, sta jos poseduje Quicksilver od pogona? Da li je moguce da se u vise fabrika proizvodi rosinjol daska, pa samim tim upotrebljene sirovine nisu iste, pa mozda imamo daske klase A, klase B, klase C...? Ajd' ako neko zna, meni je jedini izvor informacija glupi internet - gugl srch, na zalost... :sm022:

macak011
07.03.2012, 10:16
e, da, sad se setih...kad sam bio klinac imao sam ELAN CR 803. Na njima je pisalo MADE IN AUSTRIA. Kasnije sam imao ELAN FAS pa ELAN RC Titanuim C Comprex S, a na njima je pisalo MADE IN YUGOSLAVIA... Zvuci poznato? :D

stekan
07.03.2012, 14:32
Globalizacija je sve pojela. Ni Atomic nije svoj, već zajedno sa Salomon-om, Wilson-om i još 4 - 5 marki pripada finskoj firmi Amer Sports.

...Pitanje: da li ovo sve gore navedeno znaci da primera radi, rosinjol ima pogone za proizvodnju skija u FRA, GER, US, ITA, CH, ESP? Takodje, sta jos poseduje Quicksilver od pogona? Da li je moguce da se u vise fabrika proizvodi rosinjol daska, pa samim tim upotrebljene sirovine nisu iste, pa mozda imamo daske klase A, klase B, klase C...? Ajd' ako neko zna, meni je jedini izvor informacija glupi internet - gugl srch, na zalost... :sm022:

Skoro sam siguran da se ovdje radi o firmama koje su distributeri za određena tržišta. Za ovih 12 godina skijanja u Austriji, nigdje još ne vidjeh Rossi skije u trgovini. Da je i AT na gornjem spisku, bilo bi ih.
E sad drugi dio priče: gdje imaju fabrike. Mogu ih imati bilo gdje na planeti, jer bilo koja druga fabrika može da radi skije za njih. Ne mora ni biti u vlasništvu Quicksilvera. Npr. za Elan je poznato da radi skije za hrpu "malih" brendova skija.

e, da, sad se setih...kad sam bio klinac imao sam ELAN CR 803. ...

Bolji sam: imao sam CR 804 :bootyshak

macak011
07.03.2012, 15:16
e, da, sad se setih...kad sam bio klinac imao sam ELAN CR 803. Na njima je pisalo MADE IN AUSTRIA. Kasnije sam imao ELAN FAS pa ELAN RC Titanuim C Comprex S, a na njima je pisalo MADE IN YUGOSLAVIA... Zvuci poznato? :D

ispravka, i FAS je bio iz Austrije, evo... :bootyshak

E, ljudi, pa jos tih godina ELAN potpisuje, a skija se pravi u Austriji - sta, kao danas je to nemoguce?!? Verujem, stavise, ubedjen sam da je itekako moguce i da itekako imamo skije razlicitog kvaliteta sa istom stampom odozgo, nego je lakse i lepse proizvodjacima da mislimo da je sve to isto - plati, pa klati... cenim da nam se smeju iza ledja i trljaju ruke kad kupimo nesto u radnji i damo silne pare.. :sm011:

stekan
07.03.2012, 15:25
Tada je Elan pored fabrike u Begunju imao i fabrike u Austriji i Švedskoj. "Prave" skije su se pravile u Begunju, a početničke u Austriji. Za švedsku fabriku ne znam šta je proizvodila.

macak011
07.03.2012, 15:28
Heh, nismo jedini koji pricaju na ovu temu (iz 2008):
http://www.epicski.com/t/70215/skis-that-are-not-made-in-china

Koga zanima nek baci oko, samo jedan detalj:

"Off the top of my head you'll want to avoid:

K2, Volkl, Liberty, DPS, Line, is Black Diamond now made in PRC?

Skis you can buy:

4frnt, Atomic, Armada, Blizzard, Dynastar, Elan, Fischer, Head, Icelantic, Kastle, Movement, Moment, Nordica, Ninthward, Rossignol, Scott, Stockli, Volant"

Dakle, one Kikijeve su garant orGinal! :D

Apropos Rosinjola:
"Rossignol had a factory in Vermont but shut it down due to poor quality and expense.
AFAIK Rossis are still made in France (alpine skis) and Spain (alpine skis/snowboards/xc)
some Rossi's are made in Tunisia, as well."

--> dakle, Rosi u FRA i ESP, ako je verovati - za Tunis pojma nemam, ali to je ipak FRA kolonija.. :D

Flexon
07.03.2012, 15:42
najbolje skije na svijetu pravi elan pracen u stopu sa dynastarom (one sto su rodjene u samoniju) najbolje vezove na svijetu pravi look :sm019:

macak011
07.03.2012, 15:43
najbolje skije na svijetu pravi elan pracen u stopu sa dynastarom (one sto su rodjene u samoniju) najbolje vezove na svijetu pravi look :sm019:

Sve je to Rosinjol... :sm022: mislim, bez elana, naravno :)

skiman
07.03.2012, 16:24
ispravka, i FAS je bio iz Austrije, evo... :bootyshak

E, ljudi, pa jos tih godina ELAN potpisuje, a skija se pravi u Austriji - sta, kao danas je to nemoguce?!? Verujem, stavise, ubedjen sam da je itekako moguce i da itekako imamo skije razlicitog kvaliteta sa istom stampom odozgo, nego je lakse i lepse proizvodjacima da mislimo da je sve to isto - plati, pa klati... cenim da nam se smeju iza ledja i trljaju ruke kad kupimo nesto u radnji i damo silne pare.. :sm011:

Pa čuje se da se u Begunjama radi i Nordica,, TecnoPro (dobro to znamo), EA7-Armani (i to isto-video te skije u Corvari, obična Amphibio 12 za koju se kasira 1596 €, pa ko voli Armani, neka izvoli).....samo se vrhnji sloj menja...sve su ostalo nijanse...odnosno ko da pare, dobije i odgovarajuči vrhnji sloj.....Elan je imao pogon odmah izza austrijske granice (odmah kad se spustiš iz MP Ljubelj), tačnije u Brnci (e sad to je staro slovenačko ime, a kako je austrijski to več ne znam ali pouzdano znam da je to bilo u blizini Ferlacha/Borovlje)... i več tada se nazirala globalizacija...:sm011:

macak011
07.03.2012, 16:31
E, sad kad smo konstatovali da iste skije mogu da budu razlicitog kvaliteta u EU i u Srbiji, a Srbija sve bliza EU, pa i EU (ne)kvalitet, moze LOCK! :sm011: :sm022: :sm019:

Sapa
07.03.2012, 16:36
tja, ko ce to sve upratit; isti proizvodi razlictog kvaliteta, isti kvalitet razlicitih proizvoda... :( onaj salomon foil kultnog statusa na kojem jos uvjek drndam sa zadovoljstvom je made in romania, nista mu ne fali. nisu ga kolko ja znam proizvodili nigdje drugo nego tamo.u citavoj ovoj prici tapkamo u mraku, ali samo je jedn sigurno; flexon ubire procenat od onih iz Begunja, jasno je ko dan!

Sapa
07.03.2012, 16:39
flexone haj priznaj kolko ti daju po promotivnom postu?:)

macak011
07.03.2012, 16:40
e, ko nace razlike u Sapinim postovima, 5 bambija! Krece -SAD! :sm011:

Sapa
07.03.2012, 16:44
:D
ma ljubomora je cudo, meni krivo sto i ja nemam ovakve prihode; pa sam kreno da spamujem;
ako meni plate neki cent po postu, cu ih promovisem na 16 foruma istovremeno.
ima u 10tercu da velicam moc Elana!
hebo branka radicevica kakvu bi im ja romantiku zado, prodaja bi porasla nevidjeno.

Flexon
07.03.2012, 17:05
pa i ja licno mislim da sam zasluzio dakle ako neko iz elana cita
nek im ne bude tesko da mi posalju kakav spire ili bumerang
i naravno neka okace one nove turne tyrolia vezove :dziveli:
i virus cizme ja cu cak da preuzmem postarinu
ali bilo kako bilo obrni okreni elan pravi najbolje skije

Sapa
07.03.2012, 17:08
ali bilo kako bilo obrni okreni elan pravi najbolje skije
evo ga opet, opa, jos jedan dolar (a dolar po dolar komplenta nova oprema) na konto, brojac samo otkucava. brutalno :sm003:

Flexon
07.03.2012, 17:17
ko umije njemu dvije:dontknow:;)
i da ne zaboravimo epp
elan je progresor za 2013

macak011
07.03.2012, 17:28
ko umije njemu dvije:dontknow:;)

Flexon i Sapa su sve objasnili:
"Bolje živjeti cijeli život kao bogataš, nego sedam dana u bijedi " - Bob Rock :cug:

Flexon
07.03.2012, 17:31
Flexon i Sapa su sve objasnili:
"Bolje živjeti cijeli život kao bogataš, nego sedam dana u bijedi " - Bob Rock :cug:
totalno sam zapostavo svoju wc lektiru moram obavezno prebaciti alana forda na kindle:glavaozid:sm023:

jopopo
07.03.2012, 21:50
Al' ste se zalaufali... a ja onako, bezveze, rekao "Kupujte Rosinjol kao parodiju na sekvencu iz crtanog filma "jedite kod Džoa" :)

Ne pravi se jedan isti model skija u više fabrika, već kada se dizajnira nova skija odredi se strateški u kojoj će se praviti i u toj fabrici se instalira nova pogonska oprema (nove mašine i kalupi za nove modele). Nekada se možda i pravilo zbog zahteva tržišta i zbog manjeg obima proizvodnje tj nemogućnost da se zasiti tržište (manje komada dnevno izlazilo jer je bio ručni rad uglavnom). Sada je jeftina radna snaga je prisutna u EU pa stoga nema veze gde je fizički napravljena već je bitna politika kvaliteta u menadžement koji poštuje istu. Politika kvaliteta definiše delom i kontrolu kvaliteta. Naravno, kontrola kvaliteta se vrši takođe mašinski i elektronski a ne vizuelno pa da rumun radi lošije od francuza. Ako proizvođač poseduje sertifikat o politici kontrole kvaliteta (a svi proizvođači poseduju) sav škart mora da obeleži i ukloni, ne može ga plasirati na tržište. Te vizuelne stvari, tipa pomeren logo i sl. se ne definišu kao greška u proizvodnji ako odstupaju onoliko koliko je politikom kvaliteta definisano da može da odstupa. Mrzi me da objašnjavam baš sve procedure do detalja ali svaka sumnja da A-Brand proizvođači (ne samo skija) plasiraju drugu i treću klasu van EU je glupa i neopravdana.

wlad
07.03.2012, 22:39
Moj K2 (Seth) je made in PRC (kao i svi modeli K2) i poslednih par godina sam se nauživao na njoj :D. I pre nego što sam kupio znao sam da se prave u Kini (oni su među prvima preselili proizvodnju u Kinu od ski proizvođača) ali me nije bilo briga, pročitaš review i ako hvale skiju zašto bi ja bio pametan pa kupovao drugu made in France? Kao Francuzi prave bolje skije od Kineza? Ne znaju špagete da naprave u restoranu (postoji li nešto lakše??!? :)) a znaju da izdelju skiju bolje od Kineza :sm021:

Sapa
07.03.2012, 22:57
Moj K2 (Seth) je made in PRC (kao i svi modeli K2) i poslednih par godina sam se nauživao na njoj :D. I pre nego što sam kupio znao sam da se prave u Kini (oni su među prvima preselili proizvodnju u Kinu od ski proizvođača) ali me nije bilo briga, pročitaš review i ako hvale skiju zašto bi ja bio pametan pa kupovao drugu made in France? Kao Francuzi prave bolje skije od Kineza? Ne znaju špagete da naprave u restoranu (postoji li nešto lakše??!? :)) a znaju da izdelju skiju bolje od Kineza :sm021:
svaka cast, nisi mogo slikovitiji primjer da das :ok:
pa francuzi ne znaju ni kafu skuvat, al je znaju naplatit vise nego italijani.

macak011
07.03.2012, 23:31
Pa kad je tako sa skijama, sto ne bi bilo I sa windstoperima? Niko nece kineski mammut, a sto ako kinezi to "super" prave?!? Ili je mozda u pitanju kineska kopija. A mozda je kontrola kvaliteta umesto da bude po standardima, malo oborena, pa ipak ne zadovoljava 100% ono sto je propisano?!? Ne znam, samo pitam, pa ne skitam.. :D
Da pojasnim, kinezi imaju nekoliko nivoa kvalieta, vec po zelji, za svaku oblast proizvodnje, pa zasto ne i za skije? Moje licno misljenje je da ce pre u Kini da se provuce procentualno veci skart nego u Fra ili Ch, Ita, USofA...

Pet@r
07.03.2012, 23:34
Pa kad je tako sa skijama, sto ne bi bilo I sa windstoperima? Niko nece kineski mammut, a sto ako kinezi to "super" prave?!? Ili je mozda u pitanju kineska kopija. A mozda je kontrola kvaliteta umesto da bude po standardima, malo oborena, pa ipak ne zadovoljava 100% ono sto je propisano?!? Ne znam, samo pitam, pa ne skitam.. :D
Da pojasnim, kinezi imaju nekoliko nivoa kvalieta, vec po zelji, za svaku oblast proizvodnje, pa zasto ne i za skije? Moje licno misljenje je da ce pre u Kini da se provuce procentualno veci skart nego u Fra ili Ch, Ita, USofA...
mislim da si malo pobrkao loncice, koliko sam ja shvatio prica se o proizvodjacima tzv originalu, dobar deo onoga sto se prodaje od stopera su ciste kopije.

macak011
07.03.2012, 23:43
Otkud ti znas da su sve ciste kopije? Uostalom, lepo sam rekao da "kontrola kvaliteta, umesto da bude po standardima, malo oborena.." - u ovoj recenici se vracam na originale i govorim samo o originalima, dakle ne vise o kopijama, te nisam bas pobrkao loncice, nego ti nisi pazljivo procitao.. A slozices se (valjda?) da kinezi prave i kopije i originale, jel' da..?

wlad
07.03.2012, 23:47
K2 nije kineska kompanija, ali sva proizvodnja im je tamo. Isto i Apple (digresija) nije Kineska kompanija ali sve proizvodi tamo. Da li su zbog toga ti proizvodi loši, procenite sami :). Kupio bi i Kineski Mammut, zašto da ne, ako iza proizvoda stoji "ozbiljna" kompanija koja svojim ugledom stoji iza proizvoda onda je to sve OK..

I poenta mog posta je u tome da nema veze gde se proizvodi, neko KO. Mogu Francuzi da prave sr*anje (i prave - naveo sam primer :D)..

Pet@r
07.03.2012, 23:47
slazemo se. pazljivo procitah, pogresno razumeh.
moje misljenje je da neko ko se iole razume u `kupovinu` moze da primeti razliku izmedju originala i kopije.

ispravka, nisam pazljivo procitao. :):sm022:

macak011
07.03.2012, 23:51
Pa naravno, samo je bitno koja je grana industrije u pitanju, pa I profit. Slazemo se da je mnogo lakse kopirati jaknu, pantalone, sat ili patike od skija, a I konzum je srazmerno manji. Medjutim, to ne iskljucuje pojavu ski-kopija, kao ni nepostovanje procedura kontrole kvaliteta od strane kineskih proizvodjaca originalne ski opreme, mislim pre svega na skije, jer je to tema. Drugim recima, za kineske skije bih se I sam odlucio mirne duse, ali za patike ili windstopper bas I ne.. :D

Da dodam, tacno je da je vecinski vlasnik neke fabrike apple, k2 ili neko treci, ali u fabrici radi jeftinija radna snaga i njoj je u interesu da radi manje, za vece pare, pa ce pre da sama, na mufte provuce skart, a I teze ih je kontrolisati od strane inostranog menadzmenta, nego sto bi to bio slucaj u USofA ili negde u EU-opet, to je moje misljenje..

Pet@r
07.03.2012, 23:58
pa i ti ponekad zanemaris neki znak na putu. `moze umesto 60, 80. sta zna on sta ja vozim i kakvi su moji refleksi.`:p
ponovo se slazem s`tebe.

macak011
08.03.2012, 00:07
Stos je ne samo u jeftinoj radnoj snazi sto je vec otrcano, vec u pojeftinjenju proizvodnje zbog jeftinijih sirovina - e to vec unosi dodatni problem, u startu imate low-level quality.. E sad, to tesko da moze da se proveri, ali cim kinezima dogori do nokata, vratice se te fabrike u maticne zemlje-sto se apple-a tice, radnici te fabrike za touch sceenove odavno izvrsavaju samoubistva u krugu fabrike, pa su Im izmislili mreze oko zgrade da ne skacu tu-skoce, pa se upecaju I ostanu zivi- vec kod kuce.. Jos malo I na pomolu je propast Kine - ne za par god, ali par desetina god verovatno.. E onda, ponovo jovo-nanovo, a to sve stvara preduslove da kontrola kvaliteta bude skoro pa ravna nuli, a onda opet vracanje fabrika nazad u maticu. Fabrika rosinjola u Vermontu je zatvorena upravo zbog nedostatka profita-losa kontrola kvaliteta, mali konzum, veliki troskovi-gugl srch :) Zasto sutra ne bi bila zatvorena apple ili K2 fabrika u Kini? Mislim, samo koliko do juce je USA bila prva ekonomija sveta, jel, a danas je to Kina... :D

wlad
08.03.2012, 00:08
@macak011: pa nisam siguran da znaš kako to funkcioniše, pretpostavljaš da je K2, Apple većinski vlasnik - a to nije slučaj.

Veći deo produkcije u Kini je upravo u rukama Kineza (vlasnici fabrika su Kinezi), a oni proizvode za druge po specifikacijama koje im daju. Pa npr. (opet digresije) da Apple dobar deo proizvodnje obavlja u Foxconnu (a i drugih "zapadnih" kompanija).

Dakle, ti projektuješ proizvod, daš Kinezima da ti naprave (po standardima koje ti zahtevaš - "plati pa se klati") i dobiješ kontejnere pune robe nazad. Misliš li da bi opstajale te Kineske firme da ne ispoštuju rokove i kvalitet koji se od njih zahteva??

Kada si pomenuo Mammut evo šta piše na njihovom sajtu:

Does Mammut produce in countries such as China where human rights violations and environmental pollution take place?

Around half of Mammut’s products are produced in Europe and the other half in the Far East. The major share of the value chain is located in Switzerland, at Mammut’s headquarters (Seon) and the Footwear Design and Development Centre (Frauenfeld). As well as its own rope production, still located 100% in Switzerland, Mammut has a large design and development department, innovation and technology management, and product management operations in Seon. Logistics and purchasing are also managed from Switzerland. In recent years, Mammut has created more than 100 jobs and now employs more than 220 permanent employees in Switzerland. The equivalent of 1.6 full-time positions deal exclusively with aspects relating to sustainability and corporate social responsibility.

In the Far East, Mammut purchases mainly from China and Vietnam. Mammut deliberately chooses not to produce in so called high-risk countries. Two permanent employees in the local area oversee the entire production and development process. The reasons for this outsourcing are, on the one hand, price and, on the other hand, the almost complete absence of innovative processing technologies and machines in Europe and the significantly higher quality levels in the Far East.

In the future, Mammut plans to maintain this balanced relationship between production in the Far East and in Europe. In both locations Mammut has equitable business relationships established over many years, representing strong foundations on which to base further

U prevodu: pola proizvoda je iz Kine i Vijetnama, šatro ne zapošljavaju tamo ali kupuju repromaterijal i proizvode iz Kine (upravo ona gore priča, ne zapošljavam Kineze nego angažujem firme [Foxconn ;)]). NIJE ŠIJA NEGO VRAT :D. Znači i taj Mammut ili kupuje repromaterijaj (što je glavni deo tog windstoppera) ili se pola proizvodnje tamo produkuje (a Mammut projektuje/prodaje). U svakom slučaju obrati pažnju zašto koriste Far East za produkciju (sve sami superlativi :)).

Kod nas ljudi podcenjuju Kinu, mere kvalitet Kineskih proizvoda na osnovu kvaliteta tranzistora od 50dinara na buvljaku. A realnost je da 80% najkvalitetnijih proizvoda dolaze upravo iz Kine :).

Pet@r
08.03.2012, 00:13
http://www.mondo.rs/s231801/Komunikacije/Zasto_se_iPhone_i_iPad_sklapaju_u_Kini.html

wlad
08.03.2012, 00:15
Ne samo da se "sklapaju", nego se (skoro sve) komponente tamo prave (što je bitna razlika). Zato Apple i svuda potpisuje "designed in california" (a made in china).

Dakle, Mačak, ne pravi Foxconn samo touchscreenove nego _cele_ uređaje.

Jeste da sam pobegao sa teme - ali da bi "odobranio" Kineze, kada je nešto sr*nje onda je Kinesko, a kada je sjajno onda je napravio Apple (ili K2), a realnost je da oni prave mnogo dobrih stvari za koje mislimo da pravi neko drugi (a eto i taj Mammut sirovine "vuče" iz Kine - za dobar deo proizvoda - a sirovine u jednom Windstopperu moraćete priznati čini _veliki_ deo proizvoda ;)).

Pet@r
08.03.2012, 00:18
pa nije slucaj samo kod Apple-a. na mojim pancericama pise designed in itali, made in czech republic.

wlad
08.03.2012, 00:20
Naravno, ja to upravo i govorim, verovatno je i bolje što je u Češkoj pravljeno (nego u Italiji) - a dobar deo ljudi misli suprotno :). Da je Apple pravio iPhone u US još uvek ne bi izašla ni verzija 2 :D

Pet@r
08.03.2012, 00:24
i zadrzao cenu od 700$ po komatu.

macak011
08.03.2012, 00:26
Vidi ovako, sve je to lepo, ali zasto slepo verovati tekstu mamutovog sajta? Pa da Im se to ne isplati , ne bi to radili, zar ne? To jedna stvar, a druga, foxcon je upravo zbog kolicine proizvedenih touchscrinova u jedinici vremena zahtevanog kvaliteta dobio posao ;) jer je to bio inicijalni uslov... No, nebitno, odosmo u off.. Ja znam I svestan sam boljeg odnosa cena/kvalitet na strani Kine, istoka uopste, ali kao zakon odrzanja energije TO nekog mora da kosta.E u tom grmu lezi zec: kosta tebe kao krajnjeg korisnika: mnogo manje para za malo manje kvaliteta, a kosta I onog radnika tamo, manje para za vise radnog vremena, pa hop cup I skoci sa zgrade.. I dokle tako? Pa jos malo, perpetum mobile ipak ne postoji.. Dakle, Kina je po mom misljenju upravo unistila ekonomije us I eu upravo jeftinim skart kopijama, a dalje osvaja "osvajanjem" nano-tehnologije I proizvodnih procesa uopste. Medjutim, mentalitet ih yebe, glad za profitom, sve vise igranje na "ivici" standarda-to je neminovnost.. :D

LiquidCocaine
08.03.2012, 03:29
Phenix brend ski odela,kapa,rukavica itd... je Japanski A VRHUNSKI JE kupio sam ove godine jaknu i pantalone bruka I NIKAD ALI NIKAD NE BI KUPIO BOGNER ILI TE NAFURANE BRENDOVE
skidam kapu i "Kjus"

skrimke
08.03.2012, 05:33
Au druze kakve ti gluposti pises...

stekan
08.03.2012, 06:45
Drug se svojevremeno bavio video klubom i nabavljao Sony Playstation i konzole. Pokazao mi dvije konzole. Ne jednoj pisalo "Made in Japan", a na drugoj "Made in China". I kaže "original Sony je ova što piše Kina, a falsifikat ova sa natpisom Japana". A obe konzole su iz Kine.

Ljudi, učite kineski. Trebaće vam.

macak011
08.03.2012, 06:59
U zemljama evrope odavno je zabelezen porast ucenja kineskog jezika-ranijih godina polaznike nabrojis na prste jedne ruke, a danas ih je toliko da nema dovoljno profesora kineskog, pa skole ne upisuju vise jer ne mogu da postignu.. :D Medjutim, da se vratimo na ski opremu - da li neko ima priblizan podatak, koliko komada pari skija, stapova I pancerica u proseku proda jedan Rossi ili Elan godisnje? 100 000; 800 000 ... ? Otprilike..? U vezi sa tom cifrom, jedinicnom cenom moze biti I kljuc kontrole kvaliteta - sto je masovnija proizvodnja, po mom misljenju laksi je put do slabije kontrole..

Sapa
08.03.2012, 07:41
pa nije slucaj samo kod Apple-a. na mojim pancericama pise designed in itali, made in czech republic.

necete vjerovat imam farmerke made in italy (a nisu iz 70tih, 80tih, nego 2000tih). e jedino necu spominjat kolko kostaju.

Sapa
08.03.2012, 07:44
I dokle tako? Pa jos malo, perpetum mobile ipak ne postoji.. Dakle, Kina je po mom misljenju upravo unistila ekonomije us I eu upravo jeftinim skart kopijama, a dalje osvaja "osvajanjem" nano-tehnologije I proizvodnih procesa uopste. Medjutim, mentalitet ih yebe, glad za profitom, sve vise igranje na "ivici" standarda-to je neminovnost.. :D
americka firma sensata (jedna osamostaljena divizija texas instrumentsa), koja proizvodi chipove za abs kocione sisteme bmw-a, audija tj volkswagena i jos par renomiranih auto proizvodjaca, a smjestena je u srcu evrope, ali naravno i kine. razvojni centar je tu, ali sve ostalo je u kini. s tim da zadnjih godina u evropski dio ulazu 17mil dollara, a kineski 70! dajem kao primjer posto poznajem nekog ko tamo radi; kaze za 5 godina ce sve preci u kinu, a i citava firma ce biti otkupljena i evropski dio im nece vise trebati uopste. a ovakvih primjera je na hiljade, tj to je trend vec 2 decenije. izadjem tu u komsiluk gdje zivim, na neku berzu umjetnina pod otvorenim nebom, za narodne mase, kao prodaju nezavisni umjetnici svoje tvorevine po popularnim cjenama, kad hurac, sve im te tvorevine proizveli u kini, a oni meni nabacili neke ludacke cifre na taj svoj art, mrsh se ba umjetnici.
Elem Macak, nije u pitanju kineska nego zapadna gramzivost za profitom, nisam veliki ljubitelj kineza, osim sto volim bruce lee-a i tai chi, ali kapitalisticki svijet kopa sam sebi jamu, a fino je reko otac Marx da ce kapitalizam progutat samog sebe.

macak011
08.03.2012, 08:42
.. tj to je trend vec 2 decenije.
Elem Macak, nije u pitanju kineska nego zapadna gramzivost za profitom, nisam veliki ljubitelj kineza, osim sto volim bruce lee-a i tai chi, ali kapitalisticki svijet kopa sam sebi jamu, a fino je reko otac Marx da ce kapitalizam progutat samog sebe.

Ma to si potpuno u pravu. Prvi ja koristim kineske proizvode sa pecatom "zapada", ali akcenat je na onih "2 decenije": po mom misljenju Kina je vec uveliko i odavno na vrhuncu, sad moze samo nizbrdo, koliko god to neverovatno izgledalo u ovom trenutku - a najbogatiji pojedinci ove nam kugle zemaljske odavno zive u Kini. Mislim da je gramzivost podjednaka, nema razlike izmedju W i E, pa ce Marx da bude u pravu, u hurac.. :D

evo, da ne bude da sam jedini koji tako misli... :D
http://www.chinaeconomicreview.com/content/end-chinese-century-0

macak011
08.03.2012, 10:06
a druga, foxcon je upravo zbog kolicine proizvedenih touchscrinova u jedinici vremena zahtevanog kvaliteta dobio posao ;) jer je to bio inicijalni uslov...

@wlad: evo nadjoh ono u vezi touch screenova za ajfon:

‘I Want a Glass Screen’

In 2007, a little over a month before the iPhone was scheduled to appear in stores, Mr. Jobs beckoned a handful of lieutenants into an office. For weeks, he had been carrying a prototype of the device in his pocket.

Mr. Jobs angrily held up his iPhone, angling it so everyone could see the dozens of tiny scratches marring its plastic screen, according to someone who attended the meeting. He then pulled his keys from his jeans.

People will carry this phone in their pocket, he said. People also carry their keys in their pocket. “I won’t sell a product that gets scratched,” he said tensely. The only solution was using unscratchable glass instead. “I want a glass screen, and I want it perfect in six weeks.”

- U prevodu, bio je besan na kvalitet ekrana, hteo je ekran koji ne moze da se ogrebe sa kljucevima u dzepu. I to sve za 6 nedelja.

"For years, cellphone makers had avoided using glass because it required precision in cutting and grinding that was extremely difficult to achieve. Apple had already selected an American company, Corning Inc., to manufacture large panes of strengthened glass. But figuring out how to cut those panes into millions of iPhone screens required finding an empty cutting plant, hundreds of pieces of glass to use in experiments and an army of midlevel engineers. It would cost a fortune simply to prepare.

Then a bid for the work arrived from a Chinese factory.

When an Apple team visited, the Chinese plant’s owners were already constructing a new wing. “This is in case you give us the contract,” the manager said, according to a former Apple executive. The Chinese government had agreed to underwrite costs for numerous industries, and those subsidies had trickled down to the glass-cutting factory. It had a warehouse filled with glass samples available to Apple, free of charge. The owners made engineers available at almost no cost. They had built on-site dormitories so employees would be available 24 hours a day.

The Chinese plant got the job."

http://www.nytimes.com/2012/01/22/business/apple-america-and-a-squeezed-middle-class.html?pagewanted=2&_r=1 strane 2 i 3..

- Eto, to je smisao svega. Jos 2007.god foxconn ekrani su inicijalno bili zasluzni za dobijanje posla od Apple-a, a dalje je sve istorija, uradili su kompletan "production move" u Kinu sa naznakom da nikad nece biti vracen kuci... vec 5 godina je tako, ali jos malo i eto ga nazad.. :hair:

Elem, odoh bas u off, ali da pojasnim - ne kazem i ne tvrdim da je kineska proizvodnja nekvalitetna, vec da je slojevita: ima nekoliko nivoa kvaliteta - od najlosijih kopija bilo cega do vrhunskih proizvoda iza kojih stoje velika prava imena - stvar je u tome da ekstremna masovnost proizvodnje na ivici standarda sirovina i krajnih proizvoda i naustrb prava, plata i zivota samih radnika neminovno vodi u propast, kako samog kvaliteta proizvoda (tu sam dotakao skije i njihov mozda malo losiji kvalitet) i krajnjeg profita, tako i globalne kineske ekonomije...

“The Coming Collapse of China” :D

Tadija_91
08.03.2012, 11:59
Kao da je bitno gde se neki proizvod pravi, ne sedi neki tamo Bruce lee sa dletom i teše K2 Obsethed, sve(većinom) rade mašine. Bitna je kontrola kvaliteta i sirovine, a one mogu da budu sr*nje i u EU i u PRC. Mislio da smo prevazišli onu "Žena može da bude sa sela al auto mora da bude iz Nemačke" :P
Evo npr ja sam sasvim zadovoljan kvalitetom auta jedne švedske kompanije u vlasništvu Kineza koji se pravi u Belgiji :)
A i četvrtu godinu trošim švicersku jaknu "made in Čajna"
...a koliko je outsourcing održiv na duži rok mogli smo da se uverimo zadnje dve tri godine (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=06&dd=25&nav_category=78&nav_id=441361) :)

LiquidCocaine
08.03.2012, 16:06
Kao da je bitno gde se neki proizvod pravi, ne sedi neki tamo Bruce lee sa dletom i teše K2 Obsethed, sve(većinom) rade mašine. Bitna je kontrola kvaliteta i sirovine, a one mogu da budu sr*nje i u EU i u PRC. Mislio da smo prevazišli onu "Žena može da bude sa sela al auto mora da bude iz Nemačke" :P
Evo npr ja sam sasvim zadovoljan kvalitetom auta jedne švedske kompanije u vlasništvu Kineza koji se pravi u Belgiji :)
A i četvrtu godinu trošim švicersku jaknu "made in Čajna"
...a koliko je outsourcing održiv na duži rok mogli smo da se uverimo zadnje dve tri godine (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=06&dd=25&nav_category=78&nav_id=441361) :) i kompanija HAMER je sad u kineskom vlasnistvu

LiquidCocaine
08.03.2012, 16:06
Au druze kakve ti gluposti pises...sta je problem druze ? o kakvim glupostima pricas?

Flexon
08.03.2012, 17:59
i kompanija HAMER je sad u kineskom vlasnistvu
uzeli su svu srecu ovog svijeta osim originalnog hammera 1 sve sto su napravili je katastrofalno sranje koje ne moze da predje 100 km bez 20 i kusur litara benzina u slobodnom padu

dali su kinezi u stanju da naprave produkt jednakog kvaliteta kao bilo koja zapadna zemlja u to sumnje nema
ali za istu cijenu cu radije da podrzim firmu koja placa pate radnicima od koih mogu da zive normalan zivot
recimo ako imam gotamu koja je napravljena u kini ili neku slicnu skiju koja je napravljena u ausgtriji za istu cijenu uvijek cu uzeti onu koja je npravljena u austriji
ali ako imam jaknu npr napravljenu u svicarskoj za 1000 dolara i slicnu jaknu napravljenu u kini za 200 koja nakon intenzivne inspekcije ispunjava moje standarde ja cu uzeti onu od 200 jer isto tako ne mogu da podrzim brezobrazluk
.....

jopopo
08.03.2012, 18:17
od najlosijih kopija bilo cega do vrhunskih proizvoda iza kojih stoje velika prava imena - stvar je u tome da ekstremna masovnost proizvodnje na ivici standarda sirovina i krajnih proizvoda i naustrb prava, plata i zivota samih radnika neminovno vodi u propast, kako samog kvaliteta proizvoda (tu sam dotakao skije i njihov mozda malo losiji kvalitet) i krajnjeg profita, tako i globalne kineske ekonomije...

“The Coming Collapse of China” :D
Jel na ovo misliš :sm022:
http://www.youtube.com/watch?v=3KAny-1saS4

skrimke
08.03.2012, 18:18
sta je problem druze ? o kakvim glupostima pricas?

Prvo napises velikim slovima da nikad, ali nikad ne bi kupio Bogner ili neke tako nafurane brendove, a skidas kapu Kjusu. Ja se slazem da je Bogner nafuran, ali voleo bih da mi objasnis kako Kjus, cija je najjeftinija jakna fazon 500 evra, nije nafuran.

jopopo
08.03.2012, 18:23
Prvo napises velikim slovima da nikad, ali nikad ne bi kupio Bogner ili neke tako nafurane brendove, a skidas kapu Kjusu. Ja se slazem da je Bogner nafuran, ali voleo bih da mi objasnis kako Kjus, cija je najjeftinija jakna fazon 500 evra, nije nafuran.
Očigledno nije posetio (nafurani) Išgl gde je 50% Ćus (inače, tako se izgovara Kjus) :smoke:

Flexon
08.03.2012, 18:50
ja sam uvijek za to da se podrzi lokalna ekonomija ali nisam za to da budem namagarcen
recimo ako trazim produkt na internetu i vidim odredjenu cijenu i dodjem u tu istu prodavnicu da uzmem taj produkt kad ono razlika u cijeni 20%
e sada ja odem na net preko telefona u toj istoj prodavnici i izvrsim uplatu preko neta i u stanju sam da na licu mijesta pokupim taj produkt samo da bih zaobisao infrastrukturu koja je vec tu sto s vremenom vodi drasticnom gubljenju radnih mjesta
u tom slucaju ne kupujem u toj prodavnici nego narucim za istu cijenu iz prodavnice koja je totalno bazirana na netu sa time podrzavam barem lokalnu postansku sluzbu...
inace ces svu kupovinu obaviti preko neta doci ces ispred magacina u kojem roboti sortiraju robu i samo pokupis svoje kese.
a sta biva sa radnom snagom....
recimo kad dodjem u prodavnicu i imaju automatske kase gdje sam skeniras svoj produkt
tamo po gotovo ne idem radije cu provesti nekoliko ekstra minuta da bih bio usluzen od strane zive osobe nego da sebe pretvorim u radnika bez zarade
ali ako mi daju recimo 5% popusta onda mislim da je u redu da uradim nesto sam za te pare
i dok god imam mogucnost ne uzimam zaradu preko depozita (na sta pizde u kompaniji do neba jer sam jedan od rijetkih koi to radi) nego trazim da mi se isplati preko ceka i onda ja taj cek odnesem direktno u banku i ako mi nema nista mrze od toga
ali dok god to radim neko ce morati biti u lancu da ispuni taj cek i da ga donese i da ga primi u banci pa da ga obracuna da cek prebaci u centralu...
jer moj najbolji prijatelj koi inace pati od klaustrofobije i nije u stanju da radi u zatvorenom se bavi prevozenjem tih cekova izmedju filijala i centrale...
i samim tim malim dijelom indirektno podrzavam njegovo radno mjesto

:sleepy:i ja se namlatih gluposti

LiquidCocaine
08.03.2012, 22:03
Prvo napises velikim slovima da nikad, ali nikad ne bi kupio Bogner ili neke tako nafurane brendove, a skidas kapu Kjusu. Ja se slazem da je Bogner nafuran, ali voleo bih da mi objasnis kako Kjus, cija je najjeftinija jakna fazon 500 evra, nije nafuran. brate Kjus je izmedju 400 i 1000 dolara dok Bogner fura cene i preko 3,4 hiljade evra nemoj pogresno da me shvatis pre par godina sam dobio Etirel odelo i prezadovoljan sam bio i eto ove godine kupi Phenix
:)

Grazer
09.03.2012, 11:28
To sto oni furaju cene je nebitno kad na rasprodaji kupujes za 10 puta manje cene :)
Otkuda ti da se Bogner prodaje za 3,4 hiljade. Njegova cena je od 400 do 900eur, zavisi od modela
Kjus je malo slabiji, on ne ide preko 600eur ali opet zavisi od modela.
Ali sve te brendove (Besson, Bogner, Kjus) sam kupovao na rasprodajama za po 90eur tako da...

A to sto se u St. Moritz ili Ischgl nosi brandirana roba s cirkonim i krznima, pa ljudi to je normalno. Tu dolaze nama nepojmljivo bogat biznismeni s ljubavnicama (ponekad i s porodicama) i dolaze samo da budu vidjeni. Pa ruskinje samo krznena ski odela nose. Kad preko ljeta na moru nosis skupe haljine zasto onda ne bi nosio skupa ski odela na skijanju. Pa to je normalno.
U italiji kad sam bio ulazi rus s ribom i kupuje joj ski odelo, mislim da je bogner ali pola odela je u krznu jel su oni dosli da budu vidjeni i da kad se vrate pokazu slike, pa mora imati najskuplje odelo, to je znak statusa. Moja zena se prva pali na ski odela s krznima i cirkonima. Pa kupila je skije samo zato sto su imale ogromne cirkone po sebi :)

macak011
09.03.2012, 11:34
ja bi vala pazario taj Cus na nekoj rasprodaji.. ako neko naleti na Cusa do 100 jura, XL+, slobodno nek me kontaktira, zainteresovan sam - boja nebitna, ionako sam na stazi ko papagaj, samo nek ne bude roze, bez cirkona i krzna, jer ja po tim Nemackama i Austrijama ne idem, na zalos' - pa vala nek bude i made in PRC, izdrzacu.. :D

wlad
09.03.2012, 12:02
@macak: ne znam što mi navodiš priču o touchscreenovima? :) Pa jeste tako su dobili posao ali kakve to ima veze, oni sada proizvode ceo telefon i skoro sve komponente a to sam ja naveo.

Inače apropo loše plaćene radne snage, isti taj vlasnik Foxconna (ako niste znali) je objavio plan da se ulažu ogromna sredstva da se ceo proces kompletno robotizuje. To je upravo ono što "razvijeni zapad" koji je "human" radi - kao šatro ne plaća malo radnike ali kada robotizuje proces otpusti 60% zaposlenih. Tako će Foxconn da robotizuje sve i da otpusti 700.000 radnika i onda će biti u skladu sa "humanim" trendovima zapadnog kapitalizma :).

Zapad odavno to radi (gde god može, proces se robotizuje) a ovamo posle priča kupujte lokalno, a sami oni su zbog "gramzivosti" napravili Kinu kakva jeste sada.

macak011
09.03.2012, 12:49
@wlad pa mislio sam da sam pogresio za dobijanje posla sa touch scr jer sam info iskop'o iz malog mozga u datom trenutku, ali ipak, eto, nisam... e, zato :D

A Kina kakva sada jeste, po mom skromnom misljenju, nece jos dugo, vec su poceli da "vade" kapital napolje...no, zivi bili, pa videli i dotle skijali.. :D

.. a sami oni su zbog "gramzivosti" napravili Kinu kakva jeste sada.

:sm023: ja mislim da Kina ima odlican manevarski prostor za "uvodjenje ekonomskih sankcija" zapadu. Npr: Foxconn zbog neispunjavanja obaveza krsi clanove ugovora, gubi posao, ali Apple gubi Foxconn - Foxconn odbija da plati odstetu, Apple nema prozvodnju i nema alternativu, zar ne? Ne bih im bio u kozi ako dodje do toga... :couto:

Sa druge strane sama Kina je dozvolila "iSlave" u Foxconnu i zbog toga su za svaku osudu. Mislim da je zajednicka gramzivost i spojila Apple i Foxconn, odnosno Ju-es-of-ej i Cajnu.. :sm008:

Rossignol 8s
09.03.2012, 14:25
Na Expozimu ove godine se Bogner prodavao za 230.000 din. U Ischglu su Bogner Race jakne (krajem februara ove godine) bile 1299 eur.
U Intersportu u St Antonu su Atomic D2 race SL (sa vezovima) 529e, kod nas 83.000 !?! Racunajte još povraćaj poreza od 12%.

macak011
09.03.2012, 14:29
Ko nema Bogner, celava mu keva! :D

Flexon
09.03.2012, 15:11
ko da 83000 plus porez za bogner jaknu zasluzuje da ga lavina zatrpa na zelenoj stazi:awm2:
jer na drugu nece ni ici

macak011
09.03.2012, 15:46
Huh, a zamisli tek da uz tu bogner jaknu kupi ove lepotinje:

http://www.lacroix-skis.com/site/en/ski-hommes/10-ski-ultimate.html

cijena? prava sitnica... 8000e

ondaK bi ipak morao i na lacroix jaknu, zar ne..?
http://www.lacroix-skis.com/site/en/veste-pantalon-ski/83-lx-hard-shell.html

cijena? 890e ...

Mislim, ako vec ima bogner jaknu, 'de ce bez lacroix ili volant skija, jel? :D

To je sve visoka moda..bzvz

Misk0
09.03.2012, 16:16
Sa druge strane sama Kina je dozvolila "iSlave" u Foxconnu i zbog toga su za svaku osudu. Mislim da je zajednicka gramzivost i spojila Apple i Foxconn, odnosno Ju-es-of-ej i Cajnu.. :sm008:

iSlave radi u Kini odavno. Ljudi uglavnom imaju po nedelju dana odmora godisnje a i to ne koriste. Nije to nas stari dobri socijalizam/komunizam...

Klinac (kinez) koji je radio za moju suprugu, otisao nazad u Kinu na odmor i cale mu nije verovao da je dosao na odmor i to 4 nedelje, jer covek nije izostao sa posla vise od 10 godina!!!

LiquidCocaine
09.03.2012, 17:14
To sto oni furaju cene je nebitno kad na rasprodaji kupujes za 10 puta manje cene :)
Otkuda ti da se Bogner prodaje za 3,4 hiljade. Njegova cena je od 400 do 900eur, zavisi od modela
Kjus je malo slabiji, on ne ide preko 600eur ali opet zavisi od modela.
Ali sve te brendove (Besson, Bogner, Kjus) sam kupovao na rasprodajama za po 90eur tako da...

A to sto se u St. Moritz ili Ischgl nosi brandirana roba s cirkonim i krznima, pa ljudi to je normalno. Tu dolaze nama nepojmljivo bogat biznismeni s ljubavnicama (ponekad i s porodicama) i dolaze samo da budu vidjeni. Pa ruskinje samo krznena ski odela nose. Kad preko ljeta na moru nosis skupe haljine zasto onda ne bi nosio skupa ski odela na skijanju. Pa to je normalno.
U italiji kad sam bio ulazi rus s ribom i kupuje joj ski odelo, mislim da je bogner ali pola odela je u krznu jel su oni dosli da budu vidjeni i da kad se vrate pokazu slike, pa mora imati najskuplje odelo, to je znak statusa. Moja zena se prva pali na ski odela s krznima i cirkonima. Pa kupila je skije samo zato sto su imale ogromne cirkone po sebi :)Ne kazem da nema za 400-800 bogner naravno da ima ali isto tako ima i za par hiljada evra NPR. na Kopaoniku u onom Velvetu zenska Bogner jakna 313.000 i krzno za nju 84.000 mislim strasno

macak011
09.03.2012, 17:17
iSlave radi u Kini odavno. Ljudi uglavnom imaju po nedelju dana odmora godisnje a i to ne koriste. Nije to nas stari dobri socijalizam/komunizam...

Klinac (kinez) koji je radio za moju suprugu, otisao nazad u Kinu na odmor i cale mu nije verovao da je dosao na odmor i to 4 nedelje, jer covek nije izostao sa posla vise od 10 godina!!!

Prema nekim pokazateljima, komunisticka partija u Kini, koja je dosta toga dobila poslednjih desetak godina od ulaska u wto, ove 2012. godine ce dosta da izgubi. Strane devizne rezerve Kine se smanjuju, a novac ilegalnim tokovima napusta Kinu. Socijalni nemiri su na pomolu - iSlave izmedju ostalog. Izgleda da je na pomolu kineska Kosta Konkordija, da ne kazem kinesko prolece, a neki opet kazu da ce od krize u evrozoni najvise da strada Kina...(!)

Koje sanse dajete najnovijem ajfonu ili ajpedu ? Bice da ce neki novi foxcon da se otvara u, recimo, Maleziji ili Indiji...?:D

('bem ti duple postove..)

Zasto se ovo dugme dole desno zove "Edit/Delete Message" kad ne radi brisanje?!?

:dontknow:

Ne kazem da nema za 400-800 bogner naravno da ima ali isto tako ima i za par hiljada evra NPR. na Kopaoniku u onom Velvetu zenska Bogner jakna 313.000 i krzno za nju 84.000 mislim strasno

Zar se Bogner na Kopu nije zatvorio? :sm006:

LiquidCocaine
09.03.2012, 18:07
Zar se Bogner na Kopu nije zatvorio? :sm006:Ma ima ta radnja Velvet prodaje Bogner,Descente,Eisbar itd... a cene brate da se smrznes

gevara
09.03.2012, 19:56
Ovde su vrlo teške temperature...

Grazer
09.03.2012, 20:01
Ne kazem da nema za 400-800 bogner naravno da ima ali isto tako ima i za par hiljada evra NPR. na Kopaoniku u onom Velvetu zenska Bogner jakna 313.000 i krzno za nju 84.000 mislim strasno
to je jedan u milion da je takva cena i to se zna kome je namenjeno

wlad
09.03.2012, 20:12

To je više stvar radne etike, stava, pogleda na rad kako god da ga nazoveš. Taj klinac se kod nas "iskvario" :), imam nekoliko kolega Kineza (visokotehnološki posao) koji imaju 30 dana godišnje odmora u kompaniji a godišnje iskoriste 5-10dana. Iskreno od svih kolega Kinezi u firmi (zapadnoj) su najbolji radnici u svakom pogledu.

Koje sanse dajete najnovijem ajfonu ili ajpedu ? Bice da ce neki novi foxcon da se otvara u, recimo, Maleziji ili Indiji...?:D

Daleko su Malezijci i Indijci od Kineza po svim parametrima. Npr. "zapadnjaci" su za software outsource mnogo zadovoljniji Srbima nego Indijcima, Indijci su aljkavi, probijaju rokove i za*ole ih. E sad kad smo mi ozbiljniji od njih možeš misliti kakvi su oni :D.

Misk0
09.03.2012, 21:57
To je više stvar radne etike, stava, pogleda na rad kako god da ga nazoveš. Taj klinac se kod nas "iskvario" :), imam nekoliko kolega Kineza (visokotehnološki posao) koji imaju 30 dana godišnje odmora u kompaniji a godišnje iskoriste 5-10dana. Iskreno od svih kolega Kinezi u firmi (zapadnoj) su najbolji radnici u svakom pogledu.

Zavisi koji. Oni stariji, koji su dosli u UK sa 30+ godina, su za izbegavanje. Klinci, koji nisu radili u Kini i koji su ovde zavrisili fakultete su super. Ovi stariji su toliko arogantni, apsolutno odbijaju da slusaju svaki argument koji je protiv onoga sto su oni osmislili da je pakao biti na zajednickom projektu. Dzaba ti i danonocni rad i sve, vise vremena se provede u raspravi. I veruj mi, nisam jedini koji ovo misli. Radim inace u telekomunikacijama, IT.

Daleko su Malezijci i Indijci od Kineza po svim parametrima. Npr. "zapadnjaci" su za software outsource mnogo zadovoljniji Srbima nego Indijcima, Indijci su aljkavi, probijaju rokove i za*ole ih. E sad kad smo mi ozbiljniji od njih možeš misliti kakvi su oni :D.

Radio sam 3 godine za jednu Indijsku firmu, namerno sam hteo da vidim kako to izgleda. Cela logika je da kad si nov klijent, dobijes dobar tim, iskusne ljude. Kako vreme prolazi, ti iskusni ljudi su potrebni negde drugo, jer uvek imas ili problema ili novih klijenata cije sisteme treba upoznati. Onda dolaze slabiji i slabiji ljudi, sto se vise proces uhodava. Mozda jesu oni jeftiniji od ovdasnje radne snage ali i oni zele da iskoriste njihove jeftine ljude. Sto bi se reklo, cist biznis, nista licno.

Sta bese originalna tema? :sm023:

LiquidCocaine
10.03.2012, 00:59
to je jedan u milion da je takva cena i to se zna kome je namenjeno
Ne bih se slozio sa tim da je jedna u milion imalo je par takvih jakni doduse bile su zenske i izgledale su mnogo dobro i kvalitetno na oko a muske su sve bile preko 100.000