Pogledati punu verziju : Izbor skija - potrebna pomoć
Vlada_ns
09.12.2011, 21:01
Pozdrav drugari,
Potrebna mi je pomoć oko izbora skija. Skijam nekih 10ak godina i smatram da sam "napredni" amater :) U proseku 10-12 dana godišnje na snegu. Zadnje 3-4 godine vozim Elan Speedwave 10. Imam nešto manje od 80kg i u solidnoj (vrlo dobroj) formi sam.
Stil skijanja- isključivo uređeni tereni, pretežno crvene staze karving tehnikom i kraći zavoji, recimo da kažem slalom, ali naravno na amaterskom nivou (još ima mesta za napredak u tehnici).
Potrebni su mi vaši saveti u vezi odabira skija - mislio sam da pređem na neke "sendvič" konstrukcije, malo naprednije od ovih koje imam. Ne bih želeo neke ekstremno tvrde i neupravljive skije sa kojima bih se mučio a ne uživao. Dakle nešto što bi bila stepenica iznad ovih mojih.
Iskreno, uopšte nisam pratio kako stoje stvari sa proizvođačima i modelima u zadnje vreme tako da nemam pojma koje su klase i kako su raspoređeni modeli kod proizvođača.
Zanimaju me stariji modeli, dakle neki od prošle ili predprošle godine.
Da li postoje neki oglasi sa kvalitetnom polovnom opremom (osim ovih forumaških)?
Hvala unapred na svakom savetu ili pomoći.
http://www.fischersports.com/en/Alpine/Products/Skis/Race/228-RC4-Superrace-SC
Fisceher Progressor 8+ (ovogodišnji model je progressor 800), dovstruki radijus, a možeš malo i da pobegneš u dubok sneg. Ni prog. 9+ (ovogodišnji 900) nemoj da zaobiđeš (doduše tvrđa je od osmice) ako naletiš na povoljnu ponudu. Ma, ima toliko modela i izbor je veliki, a svi mi preporučujemo na osnovu naših skijaških navika i želja, a da li se poklapaju sa tvojim... videćeš kada isprobaš to što kupiš.
Lepa skija je Elan race SL, cini mi se da bi ti na osnovu onog sto trazis bila dobra (sendvic, upravljiva, kraci zavoji, uredjeni tereni, nije tvrda a dobra i za napredak u tehnici).
Vlada_ns
10.12.2011, 02:33
I ja sam bacio oko na Elan SL...bojim se samo kupovine na slepo a nemam kako da probam tu skiju pre kupovine. Brine me da nije previše tvrda i neupravljiva. Da li možete da izvedete neko poređenje sa speedwave 10? Koliko realno vrede ovakve polovne skije?
I ako može mala pomoć u vezi nabavke kvalitetne polovne opreme - neki oglasnik ili sl?
p.s. vidim da elan ove modele nije radio u waveflex tehnologiji?
apsolutno ne fali nista skijama koje imas za potrebe koje si opisao imas perfektnu skiju i sendvic uz njih ja bih radije bacio lovu na dobar par cizama ili neki drugi dio opreme....
Pored oznake Elan SL nikako ne moze da stoji "tvrda i neupravljiva". Veoma upravljiva skija, neverovatno upravljiva, ja sam je vozio prosle godine. Cak sam imao utisak da mi je mozda bila potrebnija i malo tvrdja SLX, ali kada posle sestocasovnog skijanja imam utisak da mogu jos toliko da skijam bez ikakvog bola u nogama, pitam se da li uopste ima potrebe za tvrdjom skijom za nas obicne rekrativce.
I ja mislim da tvojim skijama nista ne fali, neces kupiti nesto mnogo bolje skije od ovog sto si naveo. Eventualno da probas sa malo tvrdjom waveflex 12. Ne znam jel si vozio da sada SL skiju, ako nisi obavezno testiraj pre kupovine, mozda ti dosade sitni zavoji, jer meni nije polazilo za rukom da je malo "pustim"
E sad ja sam zaista postao alergican na polovne skije, i ne bih ti to nikada preporucio, osim kada kupujes od nekog koga licno poznajes i znas sve o tim skijama. Ti te polovne skije koje hoces da kupis, ne mozes da nadjes jeftino budi siguran, ako su stvarno dobre. I da dodas jos 100e kupujes odlicne nove skije. Posto ti imas dobre skije, a ako si cvrsto resio da ih promenis, skijaj jos uvek na njima, dok ne skupis jos malo para i kupi nove skije.
Ja sam pre neki dan kupio Fischer progressor 8+ pa cu videti kako ce se pokazati.
Vlada_ns
10.12.2011, 16:58
Drugari hvala vam puno na savetima. Najverovatnije ću probati da ih (sl ili neke od fischer-a koje ste predložili) negde iznajmim pa ću tako imati bolju sliku o njima. U svakom slučaju bez probe neću kupovati.
Što se tiče cipela, već dugo koristim Nordica GTS-6 i one su mi ok za sada. Mislim da je mnogo teže naći odgovarajuću cipelu nego skiju tako da me to trenutno udaljava od traženja novih cipela.
Ako se odlucis za SL, ja prodajem moje,
http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=5146
...sada sam gledao na expo-zimu, nov model kosta 50.000 din.
apsolutno ne fali nista skijama koje imas za potrebe koje si opisao imas perfektnu skiju i sendvic uz njih ja bih radije bacio lovu na dobar par cizama ili neki drugi dio opreme....
u potpunosti se slazem sa mojim dragim kolegom s one strane Velike Bare; logicno i prakticno iznad svega.
Pozdrav svima!
Jos ne mogu da pokrecem teme, pa moram da iskoristim postojecu...
Skijao sam kao klinac i tinejdzer, ali nordijsko skijanje (cackalice, kako su nas komentarisali), tako da mislim da imam dobru osnovu. Na Kopaoniku sam prosle sezone skijao tri-cetiri dana, bila je to premijera na 'pravim' skijama, i mislim da je bilo OK, iako sam isao samo na plave staze.
Sada planiram kupovinu skija sa idejom da traju, i onako bi skijao 7-10 dana godisnje, mozda koji vikend preko toga. U tehnologiju izrade skija i njihove oznake se slabo razumem (ljudi koriste i kompjutere a ne znaju sta je ploca :)). Trenutno me interesuju uredjene, plave staze, mozda bih pokusao neku crvenu da vidim kako ide, znaci nista atrakcija, skokovi, dubok sneg (osim ako slucajno zaglavim, ne bi bilo dobro da pukne)... Iz razgovora sa intruktorima sam zakljucio da treba da trazim R13-R14 slalom skije, pozeljno da imaju drveno jezgro. Inace, imam 92kg, ravnomerno rasporedjenih na 180cm.
U Intersportu su mi preporucili kombinaciju Nordica Sportmachine 74, R15, 168 (24.000 RSD trenutno na akciji, sa vezovima) i pancerice Nordica, index 60 (14.000 RSD na akciji, ne znam sifre, crne su, ako pomaze). Ovde pak citam odlicne kritike Fischer progressor 8+ skija, koje mi niko nije pomenuo.
U Metrou sam nasao Atomic Carve 118.5 72 102 r13.5 za oko 25.000 RSD sa vezovima, a povoljne su i pancerice Atomic pancerice, index 50, za oko 10.000. Shvatio sam da su Nordica pancerice najudobnije, ali je razlika u ceni znacajna.
Mozete li me uputiti sta da gledam, s obzirom na visinu, tezinu, broj dana na snegu i skijasko umece naprednog pocetnika? I sta znace sve one cifre iza skija?
kad vas je vec sudbina spoila u istoj temi najbolje bi bilo da ti uzmes od vlade njegove skije a on da se prebaci na te slalomke
kad vas je vec sudbina spoila u istoj temi najbolje bi bilo da ti uzmes od vlade njegove skije a on da se prebaci na te slalomke
Nemam svoje skije, bile su iznajmljene.
Progressor 8 + ti niko nije pomenuo jer nije za tebe, po tvom opisu trebala bi ti meksa skija.
Sto se tice Nordice Sportmachine 74, cuo sam neke pozitivne kritike. Najbolje da odes do jedne prodavnice na Banovom Brdu i sve ce ti lepo reci sto se tice te skije jer ,koliko mi se cini, dugo ih imaju u renti, mislim da bi bila dobar izbor za tebe.
Takodje mozes da pogledas Elan e/Flex 6 koja se uklapa u tom cenovnom rangu.
A pancerice kupi one koje su tebi najudobnije.
Nemam svoje skije, bile su iznajmljene.
vidim da si me pogresno razumio koliko je to bilo moguce
dakle moj prijedlog je da ti kupis speedwawe skije od vlade iz novog sada
onaj koi je zapoceo ovu temu
a on sebi da uzme te slalomke sa sendvicem
:dziveli:
MIslim da su pance sa flexom 50-60 previse mekane za tvoju tezinu,a pretpostavljam i da ces brzo napredovati i preci na malo strmije staze,tako da bih ja trazio nesto malo tvrdje
MIslim da su pance sa flexom 50-60 previse mekane za tvoju tezinu,a pretpostavljam i da ces brzo napredovati i preci na malo strmije staze,tako da bih ja trazio nesto malo tvrdje
Hvala!
Mozes li da prokomentarises i skije, narocito me zanimaju brojke iza imena?
Ta Nordica bi trebalo da zadovolji neke tvoje potrebe,mada to mogu da pricam samo na osnovu ktatkog bacanja pogleda na par ocena sa interneta,jer istu skiju nisam probao...
Nordica panca je najudobnija za pocetnika ali posto ti trazis nesto na duze staze treba ti veci flex tako da trazi nesto jace. Tipa 70-80
Skiju trazi neki race model i to je to. Ovaj Fischer progressor 8+ je dobra allround skija
Vlada_ns
12.12.2011, 19:18
Mislim da bi ti Elan Speedwave 10 koje ja imam savršeno odgovarao (bar po tvom opisu). Dužina je 168. Jedini problem je što ih ja najverovatnije ne bih prodavao jer ću ih ostaviti tati da on ima na čemu da skija kad/ako ja pređem na neki jači model.
Ja sam odlučio da sačekam ukoliko se pojavi neka povoljna varijanta za Elan sl ili Fischer Progressor 8+.
btw. Koja firma kod nas prodaje Fischer?
Ima ga u Intersportu,a prodaje ga i gora-i koliko znam
Vlada_ns
13.12.2011, 01:27
Da li bi neko mogao da mi kaže koji je odnos Fischer Progressor 8+ u odnosu na Elan speedwave 10 koje imam - bilo kakva iskustva, poređenja i sl. su od koristi. Npr. koliko je tvrđa ili upravljiva skija u odnosu na ovaj Elan model koji trenutno vozim.
Takođe me zanima šta je od ostalih firmi u klasi sa ovim Fischer skijama.
Da li bi neko mogao da mi kaže koji je odnos Fischer Progressor 8+ u odnosu na Elan speedwave 10 koje imam - bilo kakva iskustva, poređenja i sl. su od koristi. Npr. koliko je tvrđa ili upravljiva skija u odnosu na ovaj Elan model koji trenutno vozim.
I koliko kosta Progressor 8+, nigde na Internetu da nadjem cenu.
Tadija_91
13.12.2011, 14:40
Evo ceneu sport conradu http://www.sport-conrad.com/page/product-detail/__/shop/prod/1668/2/1/5/446/6/4/8/147
a sto se tice uporedjivanja sa speedwaveom tu ne mogu da budem od pomoci
macak011
13.12.2011, 15:10
Ako nista drugo, mislim da je kvalitet rubnika kod Fisera veci. :ok:
Doduse, ja sam pristrasan, posebno kad je Progresor u pitanju. E sad, ako ti nije zapelo, skijaj na tome sto imas, a ako bas oces da trosis parice, onda Fiser bez razmisljanja, dopasce ti se sigurno, jos ako naletis na progresora 9+ ili cak 10+, utoliko bolje! :ski:
I koliko kosta Progressor 8+, nigde na Internetu da nadjem cenu.
U Intersportu 50 000. U Gori je bio oko 45 000 cini mi se.
Nisu normalni ;), ponavljam se, ali za manje pare od toga mogu da se uzmu "top" skije od prošle sezone (kao što je i 8+ od prošle sezone), dakle WC i sl. kategorije. Da je 10+ pa da čovek razmisli o 450eura...
Vlada_ns
13.12.2011, 23:56
Wlad, mogu da se uzmu negde u inostranstvu ili kod nas?
Napolje, sada, u predsezoni..
Napolje, sada, u predsezoni..
Neki predlog za online ili pravu prodavnicu u inostranstvu?
designbvr
14.12.2011, 10:14
http://www.ebay.de/sch/Alpin-/42812/i.html?_nkw=Fischer&_catref=1&_trksid=p3286.c0.m1538
Pa onda filtriraj sta te interesuje !
http://www.ebay.de/sch/Alpin-/42812/i.html?_nkw=Fischer&_catref=1&_trksid=p3286.c0.m1538
Pa onda filtriraj sta te interesuje !
Znam za to,mislio sam vise na neke konkretnije prodavnice u Slo,Aut,Hun,Ger...
Svi lanci prodaju ski opremu, to što kod nas npr. Intersport prodaje 5 pari skija ne znači da tako rade i napolje ;), šalu na stranu, napolje taj isti Intersport ako je malo veći ima sve žive modele od svih većih proizvođača i nove i od prošle sezone (ovo za prošlu sezonu ako je u predsezoni)...
Ok :)
Mozda padne neki put da se obnovi oprema :)
Ne gaji se prase pred Bozic, ali nekako se uvek tako "namesti". Gledam da kupim sebi skije, skije za naprednog rekreativca koji je svake godine u sve losijoj kondiciji (valjda to tako ide sa godinama). Viskom sam oko 187cm i tezak oko 90kg, a godisnje skijam petnaestak dana. Skijam iskljucivo na stazi.
Na pameti su mi sledeće skije (i to sledecim redosledom):
Volkl racetiger rc
Volkl racetiger sc
Fischer progressor 8+ (ili 800).
Ako vam su vam na pameti neki drugi modeli, otvoren sam za predloge.
Hvala i pozdrav.
macak011
22.12.2011, 09:14
Pa vidi, volkl nikad nisam ni u ruku uzeo ali ne zato sto ne valja, vec jednostavno nisam imao prilike! Na tvom mestu u ovom slucaju bih birao race carver, malo duzu dasku ako volis brzinu, imaces i stabilnost, a opet i duze, stabilne zavoje... ja imam i SC 165 i RC 175 i mnogo se stabilnije osecam na RC nego na SC pri malo vecim brzinama, duze su i stabilnije, a i ja sam sve tezi sa godinama... :D
Sa druge strane, fischer je droga na koju sam navucen, progresor posebno, tako da bih ja u ovom slucaju napravio izbor iako to mozda jeste najlosija daska od sve tri...
Uzgred, za bilo koju od ovih skija, uzimajuci u obzir i tvoju tezinu i skijasko znanje, bez nekih panci flexa od 95-100 nemoj da stajes na njih...opet je predlog fischer viron 95 ili progresor 100-110 zbog SOMA tehnologije - manje bole kolena!
Od drugih skija, naravno Fischer rc4 rc ili sc ili progresor 9, 10... :)
... skije za naprednog rekreativca koji je svake godine u sve losijoj kondiciji (valjda to tako ide sa godinama)...
Uz ovu rečenicu ne idu modeli koji u nazivu imaju "race" ili "worldcup".
Svaki proizvođač ima kvalitetnih modela za dobre rekreativce (možda čak i Atomic). To je ukupno nekih pedesetak aktuelnih modela, pa bujrum.
Od spomenutih sam vozio Progressor 800 i izuzetno sam zadovoljan. Prva dva modela otpadaju jer imaju "Race" u imenu.
Da li je skija od 140cm prekratka za devojku od 175cm? Koje posledica moze imati s sobom ako je skija prekratka?
funyrace
22.12.2011, 20:12
Da li je skija od 140cm prekratka za devojku od 175cm? Koje posledica moze imati s sobom ako je skija prekratka?
Mislim da je ići 35cm ispod svoje visine previše čak i za slalomski model, čak i ako si vrhunski skijaš.:dziveli::dziveli::dziveli:.Posljedice nestabilna pravolinijska vožnja u slučaju nekog SL koljena strašno trpe i velika mogućnost pada na leđa ako ostaneš u zadnjem položaju. Pokušaj sa nekim od ski selectora pa vidi šta predlažu, ali budi potpuno iskren radi vjerodostojnijih rezultata.Ovo je dobra vodilja za početak.
funyrace
22.12.2011, 20:32
http://pik.ba/artikal/2106827/skije/
Evo jedne prave ženske i visina bi bila OK.
Pozdrav
ma sad je gotovo, skija je kupljena. hteo sam da vidim koliko sam omanuo..
140cm je kratko za bilo koga preko 7 godina
nemojmo sad biti toliko kriticni. ja imam 2 metra i 120kg pa vozim 170cm, cura ima 170cm i 60kg pa vozi 140cm. To je to
sa tom visinom i tezinom po mom misljenju na bilo kojoj ozbiljnoj stazi i brzini veca je hrabrost biti na 170 cm nego na 200
onda sam ja puuuno hrabar...:) ili Lud. Mislim da mu to dodje na isto :)
macak011
23.12.2011, 13:23
Uz ovu rečenicu ne idu modeli koji u nazivu imaju "race" ili "worldcup".
Svaki proizvođač ima kvalitetnih modela za dobre rekreativce (možda čak i Atomic). To je ukupno nekih pedesetak aktuelnih modela, pa bujrum.
Od spomenutih sam vozio Progressor 800 i izuzetno sam zadovoljan. Prva dva modela otpadaju jer imaju "Race" u imenu.
Potpuno se slazem kad je u pitanju data recenica ali ima nesto sto se zove "licno iskustvo"..
Elem, dugo, dugo nisam bio na snegu, ali ne zbog povrede vec eto, igrom slucaja, bar jedno 7 godina. Onda sam resio da tu praksu prekinem odlaskom na skijanje, te godine otvorise setoguz na Zlatiboru, a ja zapucao u prodavnicu, moje stare RC ELAN comprex S od 185cm cuce na terasi, ali su bas bas matore za sneg... I kao ovca sam stajao ispred svih onih skija, pojma nemam koja je race, koja je pocetnicka - sve su kao aviJoni.. Kuku, pomislim, nek mi je onaj odozgo u pomoci. elem devojka neka, radi tu, oce da pomogne, ona je iskusan skijas - kako skijate: ma skijaO sam ja dobro, nego sam dvaes' kila tezi (110) plus mnoogo losu kondiciju imam - sedim ispred kompa 10 sati dnevno, a onda ispred frizidera jedno 15 mina, pa spavam 6-8 sati i tako unedogled...znaci mrka kapa za RACE modele, pa ako velim uzmem ELAN - njega poznajem, jel' - i uzmem FLOW 4.0 na neki crni FISCHER flex 60 - pocetnicka do napredna skija i ista cizma, jel'.... I odem na Zlatibor, sjurcam se niz zmajevac, zabodem donju desnu za levi siroki zavoj i na neki kamencic proklizam (!) i tako socno odvalim kantne na obe skije (sve cetiri pokidam!) i polomim se kao p....ka ...mekana skija, jos mekanije kantne - sranjce..
Onda sam otisao u oglase, uzeo Rosinjol 9x Ti oversize sa Look vezovima, pa FISCHER RC4 RC 175 i fisher soma viron 95 pance... Sada rosinjola vise nemam, poklonio nekom detetu sa Stare planine, takmicar, a nemaju njegovi ni za polovne skije da kupe, a ove mu cucnule ko dupe na noshu, da moze da vozi ko co'ek... sad vozam RC4 RC i jos jedne SC, i nemam nikakvih problema sem sa kondicijom, a jos uvek sam tezak kao konj!
Dakle, bez obzira na kondiciju, covek kaze da je napredni rekreativac, a tezak je nema sta, mislim da moze bez problema da "gazi" jaku skiju i da ga nece "odvuci", samo da upari cizmu i puna kapa.. Slazem se da je ovaj progresor 8 idealan sa njega, ali opet, ni race daska ga nece mnogo "umoriti" ako ne preteruje, a trajace... izvinjavam se svima za :sm023: , reko' malo da pomognem coveku da se ipak odluci za "rejs" :dziveli:
Sve navedeno stoji. I ja pišem iz svog iskustva. Prve carving skije kupio 1998-me u Italiji: Head Cyber Race koje su zamijenile Elan RC Comprex S od 210cm. Od tada probao hrpu skija, a zadnjih 8 - 9 godina mijenjam skije svake sezone (nije "ima se - može se", već "zna se - može se"). Ove sezone već probao 5 (ili 6) modela za ovu sezonu.
Spomenutih "Race" modela ima različitih, a ima i onih koje nisu "Race", a prevelik su mi zalogaj, kao npr. Progressor 900. Otpadoše ruke noseći i noge skijajući (dužina 180cm). Doduše, što se brže ide, sve su laganije pod nogama, ali su ipak previše za mladića od 48.
Pod "kvalitetnim skijama za dobrog rekreativca" ne podrazumijevam ništa ispod npr. Progressora 800 ili Waveflex 12.
macak011
23.12.2011, 16:03
evo koliko kondicije imam (ili nemam, pravilnije), bruka, a vec pali snegovi: otisao na traku na Adi i izdrzao 2x4 minuta pluga!! kod treceg pluga su mi prsli misici i noge kompletno - kad zategnes butine one igraju valcer, skacu ko da nisu moje! A cas traje 45 mina, srecom, pa imam ko da ide sa mnom, haha! :D
Ali opet cu da se ukacim u RC4 i ima da idem ki metak... masa puta ubrzanje.. :D
macak011
23.12.2011, 16:13
Ne gaji se prase pred Bozic, ali nekako se uvek tako "namesti". Gledam da kupim sebi skije, skije za naprednog rekreativca koji je svake godine u sve losijoj kondiciji (valjda to tako ide sa godinama). Viskom sam oko 187cm i tezak oko 90kg, a godisnje skijam petnaestak dana. Skijam iskljucivo na stazi.
Na pameti su mi sledeće skije (i to sledecim redosledom):
Volkl racetiger rc
Volkl racetiger sc
Fischer progressor 8+ (ili 800).
Ako vam su vam na pameti neki drugi modeli, otvoren sam za predloge.
Hvala i pozdrav.
Ajd javljaj sta si kupiJo, da ne pisemo dzaba :ski:
Hehe, vracam se sa Kop-a i razmisljam kako da sklepam post, kad ono macak011 me preteko u postu 46. Da ne citiram. Probao sam svoje nove skije, Head worldcup sl rd 165cm. I ponovo sam se zaljubio u skijanje. Skija na kojoj sam naucio da skijam je Elan flow 6.1. Ok je skija, za pocetnika i to. Ali svako ko razmislja o tome da skija za nijansu ozbiljnije od rekreativca, tj da napreduje, treba da uzme za klasu bolju skiju. Stoji da treba imati kondicije i snage za tvrdju skiju, ali je daleko poslusnija od skija koje su namenjene pocetnicima. Sve ovo takodje iz licnog iskustva.
Slazem se da je ovaj progresor 8 idealan sa njega, ali opet, ni race daska ga nece mnogo "umoriti" ako ne preteruje, a trajace... izvinjavam se svima za :sm023: , reko' malo da pomognem coveku da se ipak odluci za "rejs" :dziveli:
Da se prijavim da kod mene i rc4 worldcup sc nije potrajao.Oko 50 skijanja i uspeo sam da da ga skrkam pri jednom žestokom padu na BZ.
Od prednjeg veza ka vrhu se skija iskrivila(verovatno konstrukcija) tako da vrh ne dodiruje površinu kada stojim na ravnom :( I tako skupljaju prašinu skoro nove skije ali bitno da sam ja ostao čitav :dontknow:
SnowBeliever
24.12.2011, 01:37
Naravno to je najbitnije...ali iskreno prvi put cujem da se iskrivila skija, tako u prednjem delu...ma prvi put cujem da se uopste iskrivila skija.....
Da se prijavim da kod mene i rc4 worldcup sc nije potrajao.Oko 50 skijanja i uspeo sam da da ga skrkam pri jednom žestokom padu na BZ.
Od prednjeg veza ka vrhu se skija iskrivila(verovatno konstrukcija) tako da vrh ne dodiruje površinu kada stojim na ravnom :( I tako skupljaju prašinu skoro nove skije ali bitno da sam ja ostao čitav :dontknow:
nemoj biti tuzan, iskrivi tako i prednji dio druge i dobijo si early rise skije (u zavisnosti jeli ispod cipele osto camber ili reverse-camber) :sm011:
Nigde na Internetu ne mogu da nadjem informacije o Fischer RX Force FP9 (160cm, R14) daskama sa RS 10 vezovima (29.000, sa popustom oko 24.000).
Da li je to namenska proizvodnja za Intersport? Model iz koje godine?
Dvoumim se izmedju nje i Elan WaveFlex 8 Green QT (verovatno 160cm, mozda 168 jer sam visok 180...) za nesto vise od 27.000.
Kod Fischer-a je danas lako odrediti klasu skije po sistemu montiranja vezova. Donja klasa ima plastičnu ploču na skiji na koju se zavrću vezovi (FP9), srednja klasa koja pokriva i izuzetno kvalitetne rekreativne modele (kao Progressor 800) ima PowerRail montažu vezova na "šine", a najviša klasa za one sa odličnom tehnikom i snagom u nogama (a bogami i rukama dok se nose) ima FlowFlex čvrstu metalnu ploču na koju se zavrću vezovi.
Pronađoh da se RX Force u USA prodaje po istoj cijeni kao i RX Fire. Oznaka "RX" treba da navede potencialnog kupca na vezu sa čuvenom RX8, a u stvari se radi o modelima za početnike i niže rekreativce.
Kod Fischer-a je danas lako odrediti klasu skije po sistemu montiranja vezova. Donja klasa ima plastičnu ploču na skiji na koju se zavrću vezovi (FP9), srednja klasa koja pokriva i izuzetno kvalitetne rekreativne modele (kao Progressor 800) ima PowerRail montažu vezova na "šine", a najviša klasa za one sa odličnom tehnikom i snagom u nogama (a bogami i rukama dok se nose) ima FlowFlex čvrstu metalnu ploču na koju se zavrću vezovi.
Pronađoh da se RX Force u USA prodaje po istoj cijeni kao i RX Fire. Oznaka "RX" treba da navede potencialnog kupca na vezu sa čuvenom RX8, a u stvari se radi o modelima za početnike i niže rekreativce.
Znaci da je Elan WaveFlex 8 Green QT bolja opcija?
Znaci da je Elan WaveFlex 8 Green QT bolja opcija?
U odnosu na spomenuti RX Force odgovor je da. Ako ništa drugo, šira je u struku (73mm), a na slikama vidim da ima PowerRail sistem montaže vezova (Elan vjerovatno ima drugo ime za tu "tehnologiju"). Ja bih rekao da je to dobra skija za osrednjeg rekreativca nivoa "malo mi fali da naučim carving". Ako si visok 180cm, vjerovatno imaš i dovoljno težine, pa se bojim da ti je osmica ipak premekana.
Uvijek me oduševe marketinški fazoni, tako da za ovu skiju na Elan sajtu piše: "This model reaps the benefits of increased edge hold and sporting performance on icy slopes thanks to the Partial Sidewall technology (PST)". Kako bi tek skija grizla led da nije Partial već Full Sidewall Technology?
mikomikic
25.12.2011, 19:28
Moze li mi neko pomoci,koji vezovi idu na rossignol bandit sc80?
Moze li mi neko pomoci,koji vezovi idu na rossignol bandit sc80?
Skija je sa ili bez ugrađenih "šina"? Taj model se radio u obe varijante.
U odnosu na spomenuti RX Force odgovor je da. Ako ništa drugo, šira je u struku (73mm), a na slikama vidim da ima PowerRail sistem montaže vezova (Elan vjerovatno ima drugo ime za tu "tehnologiju"). Ja bih rekao da je to dobra skija za osrednjeg rekreativca nivoa "malo mi fali da naučim carving". Ako si visok 180cm, vjerovatno imaš i dovoljno težine, pa se bojim da ti je osmica ipak premekana.
Uvijek me oduševe marketinški fazoni, tako da za ovu skiju na Elan sajtu piše: "This model reaps the benefits of increased edge hold and sporting performance on icy slopes thanks to the Partial Sidewall technology (PST)". Kako bi tek skija grizla led da nije Partial već Full Sidewall Technology?
"Oh, well, back to the drawing board" ili "Nikad necu stici u Majami", ne znam sta bolje opisuje situaciju :sm004:, pa treba ti sedmi stepen da odaberes prikladnu skiju, osim ako nisi od onih koji kupe sta im prvo padne pod ruku.
Sto se tice tezine, pa sad, ima toga, nadje se 92-93 kg, sa skoro decenijskom tendencijom padanja na 88... Bice jednog dana. A do tada, odradio sam na Elanovom sajtu Ski selector, tamo nude Green QT, ali i Red Fusion i Amphibio (potvrdjujuci tvoje navode), ali sve tri u 176 cm, sto mislim da je previse, citajuci ovde iznete stavove (ako ne znas, biraj kracu; visina do brade; tabela (http://www.skijanje.rs/forum/showpost.php?p=59003&postcount=153) u drugoj temi), najverovatnije cu ici na 160 cm, 20+ godina golmanovanja u malom fudbalu je ostavilo tragove na ligamentima i zglobovima, pa bas ne verujem da cu imati fetis na crne staze.
Odluka je u principu pala, jos da se vidi da li mi je merak dovoljno velik za 50 jura razlike.
mikomikic
25.12.2011, 20:52
Sa ugradjenim sinama.
" Ski selector, tamo nude Green QT, ali i Red Fusion i Amphibio (potvrdjujuci tvoje navode), ali sve tri u 176 cm, sto mislim da je previse, citajuci ovde iznete stavove (ako ne znas, biraj kracu; visina do brade; tabela u drugoj temi), najverovatnije cu ici na 160 cm, 20+ godina golmanovanja u malom fudbalu je ostavilo tragove na ligamentima i zglobovima, pa bas ne verujem da cu imati fetis na crne staze.
br.1 duzina skija i boja staze nemaju nikakvu uzrocno posljedicnu vezu.
br2 ne slusaj sta selo i tabela kazu
br3 cak ni u toj famoznoj tabeli nigdje ne stoji da uzimas -15.
za standardne skijice stvarno nije potrebno da budu predugacke, ali na tvoju tezinu i ...visinu???...160cm nekako zvuci kratko. zakaj pa ne slisas slovencouv? ampak ak oni pogovaraju 176cm, ti vzemi 176cm. ipak su se oni naucno dokazali pametniji od nas ostalih sa balkana :sm022:
Sa ugradjenim sinama.
Onda moraš pronaći Look / Dynastar / Rossignol vezove sa oznakom TPi2 (Rossignol) ili Fluid (Look i Dynatar). Bez te oznake ćeš dobiti verziju za klasično montiranje na gole skije.
S obzirom da vozim Dynastar skije uz koje sam dobio NX 12 Fluid vezove, a istovremeno nabavio PX 14 Fluid u Rossignol verziji (Axial 140 Ti TPi2) koje koristim na skijama, NX 12 Fluid izgleda ČČČ* tebe.
*ČČČ = Čuče, Čame i Čekaju
...najverovatnije cu ici na 160 cm, 20+ godina golmanovanja u malom fudbalu je ostavilo tragove na ligamentima i zglobovima, pa bas ne verujem da cu imati fetis na crne staze...
Ne idi ispod 168cm, a radije uzmi 176cm. Moda ekstremno kratkih skija je prošla (osim kod nas). A i valjda ih uzimaš da skijaš, a ne da heklaš po cijeli dan sitni vez.
kraće skije = manji radijus
manji radijus = veće opterećenje za koljena
mikomikic
25.12.2011, 21:29
hvala Stekane na informaciji.Koliko su ČČČ vezovi?
@stekan, @sapa, @shoo: najlepse hvala na savetima!
@"A i valjda ih uzimaš da skijaš, a ne da heklaš po cijeli dan sitni vez": :ok:
hvala Stekane na informaciji.Koliko su ČČČ vezovi?
Planirao sam da Axial 140 ostavim za nekog sledećeg Dynastara ili Rossija, a NX 12 prodam sa skijama kad za to dođe vrijeme. Razmisliću o reviziji tog plana.
, a istovremeno nabavio PX 14 Fluid u Rossignol verziji (Axial 140 Ti TPi2) .
Uzas. djes ba to, bas sam ih danas spomeno na nekom drugom topic, strasno losi vezovi.
px14 jede malu djecu jedini znatno bolji vez koi mozes da uzmes je p14-15-18fks
Uzas. djes ba to, bas sam ih danas spomeno na nekom drugom topic, strasno losi vezovi.
He, he, bas si ih nagrdio:
...ali ipak dajdera ti meni neki p12,p14...a ti slalomoni i hatomici pa i markeri, to meni sve 'nako.
Biće da si zaboravio da se P serija sa rotacionom petom više ne prave, već ih je zamijenio PX.
Biće da si zaboravio da se P serija sa rotacionom petom više ne prave, već ih je zamijenio PX.
ma ja, ispustijo sam X,ali kako god, uzas!!! :hair:
jedino sto valja i nema pre-release zajebancije ko ovi ostali.
fkx se jos uvijek pravi:sm019:
macak011
26.12.2011, 10:46
huh, pozajmio ja drugaru na BZ moje RC4 RC i vratio ih bez prednjeg veza...probio zastitnu ogradu i pao u potok na Konjarniku, dupetom na kamen - da je glavom, ne bi ga bilo - posle narucio kacigu haha... Poenta je: bolje skija ili vez pa cak i dupe nego noga ili glava - energija sudara ili pada mora negde da se potrosi. Ako se trosi na lomljenje ili krivljenje opreme umesto lomljenje skijasa, utoliko bolje! :dziveli:
inace, to je bilo prosle godine cini mi se pred kraj sezone, verovatno ima onih koji se secaju - klasicna greska - ostavio je setovanje tezine veza na mojem, citaj ostao je bez donje skije iznenada i samo nastavio...sreca.. :sm017:
Evo kako izgleda iskrivljena skija za one koji nisu videli tako nešto.
I iskustvo više da i na ovako nešto obratite pažnju prilikom kupovine polovnih skija!!!
http://i53.photobucket.com/albums/g60/gbuda/skije/th_DSCF8534.jpg (http://s53.photobucket.com/albums/g60/gbuda/skije/?action=view¤t=DSCF8534.jpg)
http://i53.photobucket.com/albums/g60/gbuda/skije/th_DSCF8535.jpg (http://s53.photobucket.com/albums/g60/gbuda/skije/?action=view¤t=DSCF8535.jpg)
spominju se rossignol bandit sc 80.imam priliku da uzmem ove skije/visok sam 192,mislio sam uzeti 180cm/iz 2010.god.
citao sam malo o njima,ali ipak da vas pitam za misljenje.
plageton
26.12.2011, 21:17
Evo kako izgleda iskrivljena skija za one koji nisu videli tako nešto.
I iskustvo više da i na ovako nešto obratite pažnju prilikom kupovine polovnih skija!!!
http://i53.photobucket.com/albums/g60/gbuda/skije/th_DSCF8534.jpg (http://s53.photobucket.com/albums/g60/gbuda/skije/?action=view¤t=DSCF8534.jpg)
http://i53.photobucket.com/albums/g60/gbuda/skije/th_DSCF8535.jpg (http://s53.photobucket.com/albums/g60/gbuda/skije/?action=view¤t=DSCF8535.jpg)
Takva je bila i moja samo još duplo gora i mogu da kažem da sam se skijao i uopšte nisam obracao pažnju na to.
I sad ne bih da se hvalim ali sam na njoj čak uspeo da osvojim srebrnu medalju na nekom amaterskom prvenstvu. :cool:
'el bilo prvenstvo u apre' ski ispijanju piva? :bootyshak
... ili su drugi imali iskrivljenije skije :sm018:
Sreća pa nismo :sm023:
Vlada_ns
27.12.2011, 19:03
Ako bih išao na Fischer Progressor 8 ili 800, koju dužinu skija mi preporučujete? Visok 177, težak 83kg..elan speedwave 10 koji trenutno vozim je 168, a ja sam mislio da sledeće skije uzmem 160?
Ta skija u dužini 175cm je izuzetno upravljiva i lagana pod nogama. Grijeh je ići ispod 165cm, a moja preporuka je 170cm.
Vlada_ns
28.12.2011, 00:45
Hvala Stekane. Nadam se da ću uspeti da nađem tu skiju na nekom popustu u skorije vreme :)
Bitterman
28.12.2011, 01:59
Imas je u Intersportu, osmica, sa 49k na 39 cini mi se...
moze li mi neko nesto reci za rossignol bandit sc 80 iz 2010.godine..ako ne moze opet dobro.
Ajd javljaj sta si kupiJo, da ne pisemo dzaba :ski:
Nazalost jos uvek nisam nista kupio (nisam stizao ni forum da pogledam u kakvoj sam guzvi bio). Nekako ste me sa komentarima za race skije pokolebali (iako sam bio blizi volkl skijama). Sa druge strane fischer svi hvale, pa lako moze da se desi da pazarim bas njih u duzini 175cm.
U svakom slucaju neodlucan sam jos uvek. Hvala svima na pomoci.
Ima "Skiselector", al nemacki... : http://www.worldskitest.com
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.