PDA

Pogledati punu verziju : Kornjaca ili protektori za ledja ???

SnowBeliever
25.11.2011, 21:54
Unapred se izvinjavam ako je bila ova tema, ali mi se cini da nije.
naime jos prosle godine sam hteo sebi da kupim ovaj vid zastite, ali me drustvo naravno odgovorilo od toga...kao sta ce ti ne skijas non stop, ne ides po parkovima, bla bla...ali sad posto sam procitao knjgu Istina o skijanju, mislim da je skroz ok investicija u sugurnije skijanje. I ozbiljno se razmilsjam da je kupim. E sad naravno interesuje me vase misljenje, da li je koristite, jel imate neke brendove za predlog. video sam da ima onih koje se oblace kao majca, a ima i onih na kopcanje sa kajsevima. Verujem da i jedna i druga vrsta dodatno greju ledja, ili je mozda to vec ispravljeno. kazu ljudi da ne smeta uopste u pokretima... Kad bolje razmislim sigurno je dobra investicija, i daj boze,:sm017: da nikom nikada ne zatreba. No medjutim po nekoj statistici, dosta pomaze kod povreda kicme...:bootyshak

Koje je vase misljenje ?

andrijapajic
26.11.2011, 14:42
Ja imam neki Crane protektor, malo je debli, robusniji od proseka, ali svejedno, posle nekoliko minuta se navines i vis ene primecujes da ti je na ledjima bilo sta. A kada padnes na ledja, nista - samo tup i ustanes. U pocetku sam nosio gotovo sve vreme, a sada ponekad, uglavnom kada resim da vezbam ili ucim nesto novo, za takve prilike protektor je 'must have', ja sam border, pa i kada se oslobodis za padanje onda automatski i ruke manje stradaju :)

SnowBeliever
27.11.2011, 00:02
evo dobio sam sveze informacije iz prve ruke od profesionalca.... naime, pojavila se nova tehnologija za sve vrste protektora, rec je o ''d3o'' materijalu, koji je dosta prozracan, ne stvara dodatno grejanje, i dosta je mekan, a prilikom udraca jako brzo otvrdne, evo ovaj klip dosta toga objasnjava http://www.youtube.com/watch?v=8EBWGbhsuws&feature=related
a na ovom klipu se vidi pravo dejstvo materijala :op stavrno ludo izgleda
http://www.youtube.com/watch?v=vqDe0C4OKbM&feature=related

kazu da se kod nas tesko mogu naci, ali preko bi trebalo da moze

wlad
27.11.2011, 01:37
Bila je priča o toj kapi na ovom forumu pre taman 5 godina, ali od tada ni traga ni glasa (tada se vrteo neki video gde tipa mlate šipkama ceo dan po glavi ;)) - da je stvarno revolucionarno valjda bi za ovih 5 godina to bilo malo masovnije :dontknow:

Buda
27.11.2011, 02:11
Bila je priča o toj kapi na ovom forumu pre taman 5 godina, ali od tada ni traga ni glasa (tada se vrteo neki video gde tipa mlate šipkama ceo dan po glavi ;)) - da je stvarno revolucionarno valjda bi za ovih 5 godina to bilo malo masovnije :dontknow:
Propao proizvod jer su saznali da je tip sa reklame bio Bosanac :D

pailhead
27.11.2011, 05:28
Ja imam dainese "jaknu", kornjaca, naramenice i rukavi. Nisam bas preterano odusevljen... cak sam morao da reklamiram (a to je bio proces, poneo sam sa sobom u ameriku). Jakna je prilicno udobna, i deo za ledja je duzi i prelazi preko repa sto je fantasticno. Neki drugi modeli mi deluju kraci, i ne zelim da pomislim sta se desi kad se nasadis tacno na tom prelazu.

Agilan si dosta u njoj, ali su podlaktice/lakat malo razocarenje, kao da nije dovoljno postavljeno.

Razocarenje je jer, cini mi se da ima prilicno dobrih alternativa, za manje para, a nisam to znao. Pogledaj marku demon. Ali i 661.

Z_L_I
27.11.2011, 09:22
s obzirom da su mi ove stvari dobro poznate (vozim motor), rekao
bih da sve osim "sundjera" smeta...
takvi materijali mogu da se kupe, nadjete dobrog krojaca da vam u jakni sa unutrasnje strane nasije dzep za "sundjer" i to je to...ako vam se ne svidja, uvek ga mozete maknuti iz jakne.
za ovaj d3 armour, ako se secam naziva, sam cuo odavno i moguce da je odlicna stvar ali i kosta...cini mi se da je bilo reviewa na revzilla.com, mrzi me da trazim sad.
sve u svemu, ja bi rekao da je ipak sneg u pitanju, nije beton, i svakako se treba zastititi ali u meri.

wlad
27.11.2011, 11:09
Ja koristim ovako nešto i sjajna je zaštita gornjeg dela:

7833

ali ne za skijanje, mislim da bi mi smetalo da imam slobodne pokrete i da uživam a zbog toga idem na skijanje :ok:

Kacigu sa druge strane nosim 90% vremena zato što ona zaista ne smeta uopšte.

SnowBeliever
27.11.2011, 11:57
u jbt, ovo ko transformers :p

mladja22
27.11.2011, 12:00
zastita ti je uvek potrebna, jel nemoras ti da budes kriv, u mnogo slucajeva te na stazi pokupi neko od pozadi....a povrede kicme su veoma nezgodne , pa cak i trajne posledice mogu da nastanu, ja nosim poc kornjacu prvo sam je nosio samo za board a sada i za skijanje,i kacigu uvek nosim,kozne rukavice, greje ledja veoma dobro i sada sam se navikao da ne mogu bez nje ,,,,,

andrijapajic
27.11.2011, 14:14
Ja na kacigu nikako da se naviknem, i naocare nosim samo kad moram tj. po magli i snegu i sl, a jos ako mi suzi periferni vid. Na to se nekako i naviknem, ali nikako na to sto ne cujem lepo oko sebe, a mnogo vise od jednom sam se spasio samo zato sto cujem zahuktalu masu kako mi se priblizava s ledja.
E sad, za ostale zastite sam pisao... Obavezno nosim neke kickbox sundjeraste stitnike za kolena i steznike za laktove one sive iz Tempa, i to mnogo znaci jer znam kako se osecam kada ih nemam i koliko intezivnije osetim sve udare i trpim posledice istih, a vse komplet se pokupuje za recimo 1000 din.

SnowBeliever
27.11.2011, 21:38
ja sam se na kacigu navikao bukvalno za 1 min...nisam nikakvu razliku ni primetio...ne znam kako ne cujes noralno sa kacigm...ja ni zu razliku nisam primetio...

stekan
27.11.2011, 22:09
Ja na kacigu nikako da se naviknem, i naocare nosim samo kad moram tj. po magli i snegu i sl, a jos ako mi suzi periferni vid. Na to se nekako i naviknem, ali nikako na to sto ne cujem lepo oko sebe, a mnogo vise od jednom sam se spasio samo zato sto cujem zahuktalu masu kako mi se priblizava s ledja.

Biće da je do kacige. Da li na ušima imaš mekani tapacirung ili imaš race kacigu koja pokriva uši?

Uvijek koristim naočare tj. brile, a prošli vikend sam otkrio nešto šta nisam naučio za ovih 25 godina koliko skijam: i naočare (brile, gogle) su zaštitna oprema za lice. Imadoh prošli vikend spektakularan pad pri velikoj brzini na Moelltalu testirajući Atomic Punx (InterSport je imao test skija). Salomon vezovi na njima su sr...e. Uglavnom, letio sam na leđa i glavom tj. kacigom otresao o tvrdu stazu, pa sam se premetnuo i licem udario u stazu pri velikoj brzini. Brile su pretrpile glavni udar, staklo je ispalo sa jedne strane a držač trake je pukao. Slomio sam i držač motorole, a rana na bradi mi još uvijek zarasta (nisam se brijao 7 dana). Pokoju sitnu ogrebotinu sam zadobio i na vrhu nosa i jednom obrazu. Da nije bilo brila, bojim se pomisliti na šta bi mi lice sada ličilo.

Sapa
27.11.2011, 22:24
znaci bilo je ateriranje na tvrdu podlogu; a sta ces pocetak sezone, treba se malo zagrijat, kacigu nosim samo kad je neko moranje, ali bez brila na skijanju ni u wc ne idem :D. ne mogu ni skijat bez occalina, a stite sigurno; kad samo ono nekad imo potres mozga, falila mi kaciga, al su me brile spasile da ne pukne arkada.
ps
a znaci poco si se lozit; od tolikih skija ti bas twintipz probavo. neka neka.

SnowBeliever
27.11.2011, 23:24
@ stekan
tebe bi znaci u toj situaciji definitivno spasila ona kaciga sto ima zastitu i za bradu, kao one moto kacige...bas zaebata situacija...
ja takodje brile nosim non stop...i ni najmanje mi nesmetaju, imam neke relax sa sfericnim staklom, malo tamnije boje, tako da mi je otprilike univerzalno staklo i za maglu i za sunce....a definitivno stite lice, oci najvise naravno

wlad
28.11.2011, 01:39
Full-face kacige nose samo najveći ekstremisti na skijanju (pošto je u US skupo polomiti pola zuba u ustima :sm021:).

Za naočare, kako da ne, kada se skija kroz šumicu čuvaju oči da grana ne ošine po njima - ozbiljne povrede mogu nastati. Kaciga je za offpiste obavezna zaštita, jer svaki pad u šumi ili livadi može izazvati sudar pri klizanju sa glavom na snegu (u šumi u drvo a na livadi u stenu).

sev
28.11.2011, 11:28
Odlična zaštita i za skijanje su Zedoni kornjače (ITA brend, ima po SLO da se kupi).

Izaberete 6-cu ili 7-cu, u zavisnosti od visine i kako leži na leđima. Cene su nešto ispod 100eur. Ne smeta pokretima UOPŠTE, niti znate da je na leđima. Pričam iz ličnog iskustva ;).

Pošto vidim da ima ljudi ovde koji voze i motore - tu je investicija još isplativija, jer apsolutno prolazi u obe svrhe...

frrka
10.12.2011, 11:40
http://www.ebay.com/itm/M-L-XL-XXL-3XL-Motorcycle-Sexy-Body-Armor-Racing-Jacket-/190610088134?pt=Apparel_Merchandise&vxp=mtr&hash=item2c613f20c6&fb_source=message

Kolika je cena ja sam zadovoljan. Izadje oko 50$ sa postarinom. Direktno iz kine :)

Jedina mana koju sam nasao kada bi pali licem napred i ako noge krecu da se dizu iza ledja ne bi sprecio savijanje kicme jer na tom delu "kornjace" se nalazi ovaj deo koj vam omogucava da se savijate levo/desno..

Bolje ista nego nista!

Flexon
10.12.2011, 16:20
stekan je upravo potvrdio staru narodnu poslovicu dobar vez glavu cuva
salomon je uspio da upropasti jedinu stvar koju su znali da naprave kako treba
z vezovi :bootyshak mogli su stavit i ljepljivu traku
ja sam protiv kacge sa stitinicima za bradu jer prilikom pada se desi da zapnu pa mogu kadno da zajebu vrat
najbitnija stavr kod kacige je ventilacija pogotovo kod onih sto se previse znoje (kao ja)

Grazer
19.12.2012, 11:39
Sta mislite o ovom segmentu opreme, koliko mu pridajete znacaj?
Pri ovome ne mislim na kacige vec bas na stitnike za gornji i donji deo tela.

Licno jesam par puta nosio protektor hlace (kratke) i to je to ali vise iz cinjenice da su me dobro grijale :)

Sto sam stariji to sam poceo vise paznje da posvecujem ovome i to ne samo vezano za sebe vec i za porodicu.

Prekjucer sam kupio sebi i zeni Komperdell Airshock back protector.
http://protectionshop.sportkanzler.de/out/pictures/z1/komperdell_airshock_vestbeltmen0910_z1.jpg

Nisam imao pojma da su te stvari toliko skupe (nisam pre obracao paznju). Gledao sam modele i rasponski se krecu od 120 do 200eur.

Ovaj nas konkretno je 170eur ali hvala bogu na Austriskim raprodajama i silnim vaucerima i PDV povratu :ok:. Model pored stitnika je kao termo majica te ima pojas radi stabilnosti ledja.

Kao sto mi je kaciga sastavni deo opreme sad posmatram i ovaj stitnik tako :sm017:

Grazer
19.12.2012, 23:36
izvinjavam se na ponavljanju, nisam znao da tema vec postoji

SnowBeliever
20.12.2012, 00:42
@ Grazer
koliko si platio Komperdell Airshock back protector, i u kojoj radnji u austriji si ga uzeo...
i jel mnogo vruce u njemu...???

Grazer
20.12.2012, 00:59
Uzeo u Giga sport-u. Full cjena je 169,95 a uzeo sam ga za 90eur. Trenutno imaju akciju -20% + imao sam neki vaucer + povrat PDV-a.
Nisam imao prilika jos da ga testiram na stazi ali koliko vidim nije vruce. Ovi novi modeli su puni rupica tj plastika i spuzve su "disajni" materijali a prsluk je kao onaj clima cool materijal tako da ovo dodje kao stitnik i kao termo majica tj 2 sloj.

SnowBeliever
20.12.2012, 01:08
hvala...napisi koji comment kad ga ispribas na stazi, mislim samo sto se tice grejanja....

Grazer
21.12.2012, 10:39
Sto se tice grejanja barem u mojem slucaju prevruce.Znaci nosio sam ga direktno na prvi sloj a preko njega drugi sloj. Mislim da prvi sloj zbog njega ne moze da obavlja svoj posao tj da dise. Ne da mi je bilo toplo vec i kad sam zavrsio skijanje ledja su mi bila sva mokra.
Mozda nisam trebao drugi sloj oblaciti jel u ovoj kombinaciji kao da nosim dvostruki drugi sloj ali svejedno su samo ledja bila mokra

SnowBeliever
21.12.2012, 21:31
ufff...toga se i ja plasim, ja budem mokar samo sa 2 sloja ili sa samo sa jednim...jbg, ima me...heheh

Truch2
25.12.2012, 02:27
meni ovo valja i nije prevruce...cak sam nosio i ranac preko

oko 100e, ak se dobro secam
http://www.atomic.com/static/images/productfinder2012/detail/AN5201504_1.png

Grazer
25.12.2012, 10:07
To je model bez veste pa je zato i bolja ventilacija a vidim i stitnik ima daleko vise rupa i vece rupe

Grazer
17.12.2013, 23:07
Pitanje za korisnike back protector-a. Kako ih nosite? Na prvi sloj tj izmedju 1 i 2 sloja ili na 2 sloj ispod ski jakne. Zakljucio sam da ako ga nosim izmedju 1 i 2 sloja daleko se vise znojim, osecam se nekako stabilnije,mozda cak i sputanije u smislu kruce a ako ga obucem na 2 sloj,manje se znojim i pokretljivost je veca.Osecam se labavo. cak mi i cudno izgleda kada se ceo stitnik vidi,nije kamufliran

SnowBeliever
17.12.2013, 23:15
zanimljivo pitanje...ja sam se interesovat za back protectore, ali ga jos nisam kupio....bas me inetresuje sta kazu ostali..doduse ja retko kad nosim 2 sloj, bas kad opali opak minus..sa 1 slojem sam sasvim ok..mada mi je 2nd layer uvek u ruksaku zlu ne trebalo

Grazer
17.12.2013, 23:22
Posto nosim 1 i 2 sloj xbionic cak sam i njih kontaktirao posto su mi abnormalno ledja bila mokra i oni su dali neku ne direktnu preporuku da se nista ne nosi izmdeju 1 i 2 sloja tako da znaci da back protector ide na 2 sloj pa na to ski jakna. Zato me interesuju iskustva ostalih korisnika

SnowBeliever
17.12.2013, 23:27
cini mi se da kad god sam preko video nekog da nosi protectore, npr. kad se stane na neku pauzu u kafanu,i kad ljudi skinu jakne, svi su cini mi se imali protektore odmah ispod jakni...

Grazer
17.12.2013, 23:31
Ove godine za razliku od prosle probacu tako pa znace se iz prve ruke sta je bolje.

@SnowBeliever sta je reci da jos nisi uzeo nista? Uveliko si pricao o tome. S moje strane mogu sve preporuke da ti dam, definitivno komad opreme koji treba. Prosle godine u FR sam letio i mislio da me stitnik spasao inace bi jos gore prosao

SnowBeliever
17.12.2013, 23:37
pa nemam pojma..kao sve se plasim da ce mi biti mnogo toplije sa tim, i ovako mi je uvek vruce..mnogi mi zavide kako mi je super i nije mi hladno..hahah...znam da vredi uzeti stitnik, mislim nisam jos odustao, mozda i sad bas pazarim u austriji..videcu...
a kazi mi kako si zadovoljan sa XBionic-pom..jel vredi pare

Grazer
17.12.2013, 23:55
Iskreno skoro odmah sam poceo koristiti xbionic tako da mi je tesko da uporedim s necim. Carape sam imao Rohner a majice underarmor i spyder ali sve to kratko tako da nisam referentan da dam neko konkretno misljenje. Licno ja sam stavrno zadovoljan. Ako izuzmemo proslogodisnji problem s stitnikom i znojenjem(ove godine cemo videti ima li promene) mogu reci da jesam zadovoljan. Prvo kvalitetom izdrzljivosti. Imam stvari koje su stare 4god a izgledaju kao da su jucer kupljene. Brzina susenja je neverovatna,cak i kad se oznojis to ne osetis dok ne napipas a suh si za 5min. Odlican je sistem isparavanja tako da ti ustvari nisi nikada mokar (osim ovog problema s stitnikom). Meni nikada nije bilo hladno niti vruce. cak imam osecaj da sto je niza temperature meni bolje.
Sad, cena xbionica jeste diskutabilna i preterana. Ja licno ni jedan komad njihov nisam kupio u punoj ceni vec na oko 50% popusta. Cak i tad je bilo puuuno ali sta je tu je. Hteo sam i uzeo sam. Mislim da su preskupi bez obzira na kvalitet. Da se obuce od glave do pete (carape,duge gace,1 i 2 sloj majice) u xbionic pri punoj ceni treba ti 450eur sto je definitnivno previse

SnowBeliever
18.12.2013, 00:20
a reci mi otprilike koliko kod nih kosta prvi sloj..meni bi samo to trebalo..to mi je najkriticnije...sad imam neka da, jedan onielov drugi neki austrijski noname brand ali nije los...

Truch2
18.12.2013, 00:55
Izmedju prvog i drugog sloja...mislim da tako pise i u bookletu.
Chak i ako bih stavio preko drugog sloja, vrlo brzo bih se oprostio od flisa, ili bilo cega sto je drugi sloj jer chichak ubija i vrlo brzo izguli sve za sta se uhvati

Grazer
18.12.2013, 17:09
a reci mi otprilike koliko kod nih kosta prvi sloj..meni bi samo to trebalo..to mi je najkriticnije...sad imam neka da, jedan onielov drugi neki austrijski noname brand ali nije los...

Xbionic (http://www.x-bionic.com/men/systemgear/decision-layer/412958?result_count=0&op=Add+Filter&form_build_id=form-6db676388ce483a14fcfab2906896e22&form_token=163bab3cb1cca844fad25d1a33a4b11d&form_id=x_product_filter_form#x-product-filter-form) Ovde imas sve 1 slojeve i njihove cjene. Kako tu stoji tako je i u radnjama. Biras po vrsti aktivnosti,stepenu toplote i hladjenja itd. Ovde Xbionic (http://www.x-bionic.com/men/wintersports/411932)sve modele za zimske sportove

Grazer
18.12.2013, 17:12
Izmedju prvog i drugog sloja...mislim da tako pise i u bookletu.
Chak i ako bih stavio preko drugog sloja, vrlo brzo bih se oprostio od flisa, ili bilo cega sto je drugi sloj jer chichak ubija i vrlo brzo izguli sve za sta se uhvati
Mislim da je kod tebe problem do modela tj tog cicka. Kod mene je kornjaca u sastavu prsluka koji se oblaci pa zatvori rajfeslusom tako da nemam problema oko ostecenja. ponavljam se i kazem da imam osjecaj da je bolja ventilacija izmdeju 1 i 2 sloja termo vesa ako tek onda obucem stitnik

gevara
19.12.2013, 20:56
Evo Česi, Poljaci nose preko jakne i sve osmijeh do osmijeha...

stekan
20.12.2013, 07:38
Nosim ispod jakne i nemam niki' problema. Skidam jaknu - skidam i štitnik.

ninic
29.12.2013, 11:21
da li je ovo za moto sportove ili moze i za skijanje( posto vidim da ima proreze u sundjeru,kontam da je to zbog znojenja)?

https://www.kupujemprodajem.com/Kornjaca-Ountainer-9266149-oglas.htm?filter_id=

gevara
29.12.2013, 11:43
Može za oboje, a i više :-).

SnowBeliever
29.12.2013, 11:44
meni ovo deluje da je bas za skijanje..i marka mountainer me asocira vise na skijanje

ninic
29.12.2013, 12:18
meni ovo deluje da je bas za skijanje..i marka mountainer me asocira vise na skijanje

pa da,to sam i mislio ali ne mogu taj brend nikako da nadjem na netu...

buni me zasto nema pojas.
dokle treba da dodje "rep",iznad ili treba za nalegne malo na :bootyshak ?

pajche
29.12.2013, 23:33
Da li je neko koristio kineske protektore?kakvi su? cena im se bas razlikuje u odnosu na markirane. e sad za planinu ne trebaju toliko jaki kao za motor, ali opet kicma ce mi imati susret sa gelenderom barem par puta.

https://www.kupujemprodajem.com/Kornjaca-stitnik-za-ledja-3834813-oglas.htm?filter_id=1218181

ovakvi

sev
05.01.2014, 17:24
Veliki broj protektora je isti i za moto i za skijanje. Tj. sve što je za motor, svakako je dobro za skijanje, dokle god vam cena i udobnost odgovaraju. Obrnuto ne važi uvek.

Protektor se inače nosi direktno ispod shell-a, tj. na poslednji unutrašnji sloj (prvi ili drugi, kako ko voli da ima ispod jakne).

PS: po meni najbolji odnos cena/kvalitet i upotrebljivost - italijanska Zandona. Ima po sloveniji da se kupi.

alexapi32
08.01.2014, 11:57
Da li neko zna gde mogu da se nadju stitnici za ramena?

Grazer
26.12.2024, 14:53
Sad, deset godina kasnije, ima li promjena? Koliko ljudi nosi stitnik za ledja? Za mene je sastavni deo opreme, nema bez njega nigde. I svi u porodici ih nosimo, nema izlaska na stazu bez njih.

Kakva su iskustva sto se tice vjeka trajanja ove opreme? Nakon koliko vremena ovaj materijal gubi svojstva i spreman je za penziju?

dzoninho
26.12.2024, 20:31
Ja ih nisam nikada nosio, ali sam razmisljao, medjutim, mislim da je kod njih veliki problem znojenje i mokra ledja... Iz tog razloga ih nikad nisam kupio :)

lexinho021
26.12.2024, 22:09
Nosim (iako nije pametno tako) samo kad ne nosim ranac, mnogo mi greje ledja kad imam oboje 😅

stekan
27.12.2024, 08:41
...mislim da je kod njih veliki problem znojenje i mokra ledja... Iz tog razloga ih nikad nisam kupio :)
Koristim dugi niz godina i nikada nisam imao problem sa znojenjem. Skijao sam i u proljetnim uslovima (+12C) bez problema. Bitno je da na leđima nemaš ništa od pamuka.

Grazer
27.12.2024, 09:18
Taj problem s znojenjem je rjesiv na nekoliko nacina. Pod broj jedan, kao sto je Stevo rekao, bez pamuka ili debele odjece. Pod broj dva, nije svaki back protector isti. Neka plastika koje ne dise ili neki "pjena air flow materijali" itd. Biranje back protector je kao biranje ruksaka za planinarenje, onaj deo sto je u kontaktu s ledjima mora imati uredan air flow sistem. Stara dobra izreka: "Koliko para, toliko muzike".

dzoninho
27.12.2024, 10:05
Koristim dugi niz godina i nikada nisam imao problem sa znojenjem. Skijao sam i u proljetnim uslovima (+12C) bez problema. Bitno je da na leđima nemaš ništa od pamuka.

Ti si poznat po probijanju drvenih ograda glavom i ledjima :)

stekan
27.12.2024, 11:31
Ti si poznat po probijanju drvenih ograda glavom i ledjima :)

Prošle sedmice sam vidio da su napokon zamijenili dvije polomljene daske, da ne kažem fosne :sm021: