Pogledati punu verziju : Nove skije i prvi servis - sta raditi sa razlicitim argumentima
Molio bih vas da me ne saljete jos jednom na pretragu arhive jer sam sve iscitao. :)
Ponovo pitanje o servisu novih skija: dosta sam i na netu trazio informacije i one su takodje kontradiktorne. Pazario sam novu skiju, spremam se za Kaprun u oktobru i razmisljam sta raditi. Da li da je ovde odnesem na taj prvi servis ili da to uradim odmah po dolasku tamo? Naravno, imam vise poverenja u tamosnje servisere, da ne objasnjavam zasto
Medjutim, jucce bas pitam coveka kome prilicno verujem i koji mi je isto tako rekao da je u Austriji kupovao skije i da su mu u prodavnici rekli da se ne radi nikakav startni servis vec novu skiju treba odmah koristiti da prakticno sneg skine taj zastitni namaz ispod koga se nalazi vosak. Eventualno posle 3-4 dana skijanja doci sa skijom ako treba da se voskira...
I sam sam pre par godina kupovao preko nove skije, u radnji su me zacudjeno gledali kada sam pitao za prvi servis. Odgovorili su sa velikim NE
Sada sam zaista u dilemi, citao sam i misljenja znamenitih clanova foruma i nisam pametan...
Milanpop
17.09.2011, 15:06
Kada sam ja kupio nove skije ( na poslednjem EXPO ZIMU u Salto-u, Atomic Race, Goran mi je rekao da obavezno uradim nulta servis. Sada da li je on znao da treba za tu skiju da se radi nulta servis ili ne to ne znam ali ono sto znam da nanosenje sloja voska nikako NECE stetiti tvojoj skiji. O slicnom razgovoru, koji sam ja vodio sa malo upucenijim ljudima, ipak je preporuka da se radi servis, pogotovo, cesto voskiranje skija. Ostrenje kantova se ne mora raditi posle svakog skijanja (recimo 7. dana) osim ako nisi takmicarski skijas pa imas taj istancan osecaj. Inace takmicari uvek voskiraju i ostre skiju. Moja preporuka je da odradis, dosta se ljudi i ne razume u tu tematiku ( i ja sam nemam neko znanje) jer sigurno nece nista izgubiti a u obrnutom slicaju ipak mozes nesto izgubiti.
Kako god da je vosak u fabrici upeglan u kliznu plohu, dodatno peglanje neće smetati. Preporučena metoda: sam svoj majstor. Preporučeni vosak: Holmenkol Universal.
Pored toga, podešavanje vezova sa testiranjem na odgovarajućem uređaju (gdje ga ima) je mnooogo dobra stvar.
Rubnici nikada neće biti dobro naoštreni kao što su iz fabrike, pa je šteta to oštrenje uništiti u servisu (koji god bio). Ako dadneš nove skije na oštrenje, nemoj ih više zvati novim. Nove su samo sa fabričkim oštrenjem.
zloglasni
17.09.2011, 17:35
+1 za vosak ,ostrenje ne
Skroman, lični stav - nova skija, šta bi bila ako već nije spremna za "vožnju"!?
Vosak da, kao zaštitna krema na lice. Može i bez nje, no kažu duže koža traje :-). Ko zna koliko i kako je bila skladištena.
Ništa manje obrati pažnju i na kontrolu te podešavanje vezova namjenskim uređajem.
Pozdrav
Kupis kompjuter, otpakujes ga i koristis. Kupis auto, dodje blago konzerviran cisto radi transporta, sednes i vozis. Slozio bih se sa gevarom, nova skija morala bi da bude spremna za voznju. Shvatam da mora da postoji taj neki zastitni sloj preko voska ali isto tako struganjem tog sloja mora da se skine i sam sloj voska ako se ne varam.
I ja sam prethodnu, takodje novu skiju nosio u Salto, sastrugali su taj zastitni sloj, voskirali je ponovo. Kaze Stekan voskiraj sam, voleo bih da imam realnih uslova za tako nesto a drugo - bez obzira na sve, prvi put ne bih smeo sam. Dzabe video zapisi i korak po korak objasnjenja, moras da imas i gde i cim. Opet s druge strane, odneses u servis i voskiraju ti - ne znam cime. Das novu i dobru skiju da se na nju nanese ko-zna-koji-i-kakav vosak, jeste malo bezveze. Nisam pametan...
Sto se tice ostrenja nove skije, naravno da o tome nema govora, nema bolje naostrene skije od nove skije
Stekane, da li znas gde postoji kod nas takav uredjaj za podesavanje vezova?
Nisam pametan, sve sam blizi resenju da prvog dana po odlasku na skijanje odnesem skije u servis gore i trazim da mi nasteluju vezove kako treba. Usput cu da se napravim lud i pitam neobavezno da li treba da se radi taj nulti servis, pa ako austrijanci kazu treba, uradicu ga. Mada, 70 posto sam uveren da ce reci da ne treba...
Shvatam da mora da postoji taj neki zastitni sloj preko voska ali isto tako struganjem tog sloja mora da se skine i sam sloj voska ako se ne varam.
Za ovih 30+ godina skijanja osim voska ne vidjeh ni jedan drugi zaštitni sloj na kliznoj plohi nove skije. Osim ako se pod tim ne podrazumijeva najlon u kojem je skija umotana.
Kaze Stekan voskiraj sam, voleo bih da imam realnih uslova za tako nesto a drugo - bez obzira na sve, prvi put ne bih smeo sam. Dzabe video zapisi i korak po korak objasnjenja, moras da imas i gde i cim. Opet s druge strane, odneses u servis i voskiraju ti - ne znam cime. Das novu i dobru skiju da se na nju nanese ko-zna-koji-i-kakav vosak, jeste malo bezveze. Nisam pametan...
Skije peglam u stanu, a oprema koju koristim je: dvije stare stolice, stari čaršaf/plahta, gume za držanje ski kočnica, pegla (sad imam skijašku, a koristio staru klasičnu), vosak, plastične pločice za struganje, četka za glancanje. Kritičan proces je struganje, tako da često iznesem skije pred zgradu i na travi stružem. Prolaznici se krste i lijevom i desnom, ali to je njihov problem.
Bojim se da nam ovo "kod nas" nije isto. Ovdje u Banjoj Luci ga ima samo servis Jošo preko puta parka Mladen Stojanović. Ovdje imaš pobrojane i druge servise vjerovatno bliže tebi: http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=3832&highlight=ure%F0aj&page=2
Nisam pametan, sve sam blizi resenju da prvog dana po odlasku na skijanje odnesem skije u servis gore i trazim da mi nasteluju vezove kako treba. Usput cu da se napravim lud i pitam neobavezno da li treba da se radi taj nulti servis, pa ako austrijanci kazu treba, uradicu ga. Mada, 70 posto sam uveren da ce reci da ne treba...
Nemoj se iznenaditi ako te upitaju "a šta je to nulti servis?". Ni ja ne znam šta je to.
Kupis kompjuter, otpakujes ga i koristis. Kupis auto, dodje blago konzerviran cisto radi transporta, sednes i vozis. Slozio bih se sa gevarom, nova skija morala bi da bude spremna za voznju. Shvatam da mora da postoji taj neki zastitni sloj preko voska ali isto tako struganjem tog sloja mora da se skine i sam sloj voska ako se ne varam.
I ja sam prethodnu, takodje novu skiju nosio u Salto, sastrugali su taj zastitni sloj, voskirali je ponovo. Kaze Stekan voskiraj sam, voleo bih da imam realnih uslova za tako nesto a drugo - bez obzira na sve, prvi put ne bih smeo sam. Dzabe video zapisi i korak po korak objasnjenja, moras da imas i gde i cim. Opet s druge strane, odneses u servis i voskiraju ti - ne znam cime. Das novu i dobru skiju da se na nju nanese ko-zna-koji-i-kakav vosak, jeste malo bezveze. Nisam pametan...
Sto se tice ostrenja nove skije, naravno da o tome nema govora, nema bolje naostrene skije od nove skije
A šta ako Slovenci kažu, da se nova skija mora voskirati?? Takmičarska i do 20 puta prije prvog skijanja....:sm011:
PJ-je bivši serviser v svetovnem pokalu:
To seveda niti priblizno ne drzi. Nove smuci NISO pripravljene za takojsno uporabo.... ne rekreativne, se manj pa tekmovalne. Pri tekmovalnih smuceh imas dve opciji... ena je priblizno 20x mazanje pred prvo uporabo, druga pa je hotbox in priblizno 3-5x ponovitev. Ce vzames nove smuci in jih postavis na sneg brez da so ustrezno pripravljene, je pri tekmovalnih smuceh enako, kot ce jih vrzes prec, saj te napake nikoli vec ne mores popraviti. Pri rekreativnih smuceh stotinke ne igrajo take vloge, se vedno pa je veliko lepse smucati z normalnimi smucmi, kot pa z nekimi nepostimanimi plohi, zato vsaj osebno mislim, da morajo biti ustrezno pripravljene tudi rekreativne smuci za rekreativne smucarje.
PS: In ne, ne delam za nobeno od tovarn oz. prodajaln smuci ali maz, imam pa kar nekaj izkusenj kot serviser... tudi v svetovnem pokalu. (Mogu vam ovo prevesti)
Više o tome ovdje:
http://www.smucisca.net/forum/viewtopic.php?p=37963&sid=249b602a13e70f27c31b28d194e1e393
A šta ako Slovenci kažu, da se nova skija mora voskirati??
Moj otac kaže da se mora samo umrijeti. :smoke:
najbolji video sto se voskiranja skija tice
http://www.youtube.com/watch?v=4O5GUAtShiU
neznam koliko sam puta stavio ovaj link ali od glave visak ne boli
Moj otac kaže da se mora samo umrijeti.....ako prije toga dobro izvoskiraš novu skiju....:smoke:
...nova skija morala bi da bude spremna za voznju. Shvatam da mora da postoji taj neki zastitni sloj preko voska ali isto tako struganjem tog sloja mora da se skine i sam sloj voska ako se ne varam.
Da, nova skija je spremna za skijanje. A dodatno voskana još spremnija, a baza trajnija. Opet kažem, ličan stav.
Ne vjerujem u to sa "zaštitnim slojem", ako postoji pada u vodu sva priča sa voskom, ne idu jedno s drugim.
Ja lično se odlučih na voskanje nove. Nisam posebno iskusan, a svoj stav su Vam dali dosta iskusniji, pa ih više uzmite u obzir. Ne vidim grešku u voskanju, ostaje pitanje kako će to neko uraditi. Ja sam uočio razliku između jednog domaćeg (B.Luka) i ski servisa u Francuskoj, u korist ovog zadnjeg. To isto ne mora da znači da neko domaći neće uraditi kako treba.
Pozdrav
vidim tu je palo par narodnih umotvorina te se prisjetih svoga djeda koi je imao obicaj da kaze
"ko ima masla i muda maze, ko nema nece ni pitu":dontknow:
Možda malo van teme, ali da li ste videli kako ski servisi "skidaju" višak voska (posle peglanja istog)? Novu skiju ne bi nosio u servis na "voskarenje", nego bi ga ručno peglao, i važnije ručno bi skidao vosak (http://www.5min.com/Video/How-to-Remove-Wax-from-your-Skis-149483125) (sa plastičnom pločicom). Nešto mi je _greota_ ;) da se to radi na "traci" sa novom skijom :sm021:
Pa dobro, u Salto M-u stvarno ljudi plocicom skidaju vosak :)
ledenjak
21.09.2011, 19:28
Kratko uputstvo sta raditi sa novom skijom...
http://www.youtube.com/watch?v=MnkuJ38NGxs&feature=player_embedded
E ne znam, ja sam ih kupio, ponio da se montiraju i naštimaju vezovi i pravac na planinu... I ništa im nije falilo. Pri prvom korišćenju obavezno napraviti jednu brazdu na neki kamen, radi uroka...
Ovaj na videu o jadu radi, brusi, oštri, podmazuje, to valjda za ove profesionalce ili ne znam ti ni ja koga.
Milos011
22.09.2011, 14:44
Ovaj sa videa kompletno servisira novu skiju. Čemu sve to?
ledenjak
22.09.2011, 16:39
Ovaj video se odnosi pre svega na race segment skija. Svrha je ciscenje skije, baza, uglovi itd koji se dovode u perfektno stanje kako bi skija bila brza, struktura duze trajala, ivice bolje drzale na tvrdim i ledenim stazama, jednom recju poboljsali performanse jedne skije.
zloglasni
22.09.2011, 18:12
Ljudi pa vi ste bre kolektivno poludeli ovde ( sva sreca pa je pocetak sezone na vidiku ) i raspravljate o (za nas - citaj amaterima) nebitnim sitnicama
Evo zasto nije bitno:
1.ako kupujete novu skiju za pocetnike savresno je nebitno koliko je dobro naostrena jer cete i onako voziti ko po jajima u pocetku.
2.ako kupujete neki sredjni rekreativni model i dalje je nebitno jer kad staze postanu 'pre'tvrde i brze i dalje niste spremni da nagazite skiju kako treba vec vas malo hvata prpa pa se oslanjate na proklizavanje.
3.ako kupujete top model - verujte naostren je sasvim dovoljno
Normalno da ce serviseri WC-a reci da to moze bojle ali niko od nas se ne takmici u pomenutnom rangu ( bar da je meni poznato) pa da mu to pravi neku razliku.Druga stvar staze se za WC spremaju "uspricavanjem vode" da bi sto bolje drzale i da bi takmicari sa vecnim stratnim brojem imali sto pribliznije uslove kao oni sa manjim.Sansa da ce te naleteti na tako pripremljeno stazu su jako male sem ako niste u centru gde se vozi trka neposredno po zavrsetku iste.
Sve predjasnje se odnosilo za skije za uredjenje terene a ako kupujete free ride skije odgovor je isti - nije bitno.
Za one sa top modelima
Ako vam djavo i dalje neda mira i nosite nove skije na servis onda bar naglasite serviseru da obavezno skije ostri od VRHOVA DO REPOVA a ne samo "efektivnu kliznu plohu' a da zatupi repove i vrhove kao sto je obicaj servisera u severnoj americi jer ce te zavrsiti sa skijom koja vise prasta ali zato necete moci da izvucete maximum iz nje
Eto toliko ako sam nekoga uvredio izvinjavam se :dziveli::dziveli:
ledenjak
22.09.2011, 21:08
Ljudi pa vi ste bre kolektivno poludeli ovde ( sva sreca pa je pocetak sezone na vidiku ) i raspravljate o (za nas - citaj amaterima) nebitnim sitnicama
Evo zasto nije bitno:
1.ako kupujete novu skiju za pocetnike savresno je nebitno koliko je dobro naostrena jer cete i onako voziti ko po jajima u pocetku.
2.ako kupujete neki sredjni rekreativni model i dalje je nebitno jer kad staze postanu 'pre'tvrde i brze i dalje niste spremni da nagazite skiju kako treba vec vas malo hvata prpa pa se oslanjate na proklizavanje.
3.ako kupujete top model - verujte naostren je sasvim dovoljno
Normalno da ce serviseri WC-a reci da to moze bojle ali niko od nas se ne takmici u pomenutnom rangu ( bar da je meni poznato) pa da mu to pravi neku razliku.Druga stvar staze se za WC spremaju "uspricavanjem vode" da bi sto bolje drzale i da bi takmicari sa vecnim stratnim brojem imali sto pribliznije uslove kao oni sa manjim.Sansa da ce te naleteti na tako pripremljeno stazu su jako male sem ako niste u centru gde se vozi trka neposredno po zavrsetku iste.
Sve predjasnje se odnosilo za skije za uredjenje terene a ako kupujete free ride skije odgovor je isti - nije bitno.
Za one sa top modelima
Ako vam djavo i dalje neda mira i nosite nove skije na servis onda bar naglasite serviseru da obavezno skije ostri od VRHOVA DO REPOVA a ne samo "efektivnu kliznu plohu' a da zatupi repove i vrhove kao sto je obicaj servisera u severnoj americi jer ce te zavrsiti sa skijom koja vise prasta ali zato necete moci da izvucete maximum iz nje
Eto toliko ako sam nekoga uvredio izvinjavam se :dziveli::dziveli:
Pa nisu ovde samo polaznici ski skola i vikend skijasi, ima ovde dosta ljudi koji znaju i te kako dobro skijati i zele razmeniti iskustva i saznati novosti iz sveta skijanja pa i odrzavanja i servisiranja skija. Mnogi od nas godisnje potrose mnogo para na opremu i skijanje tako da su saveti o odrzavanju skija i te kako bitni, jer kvalitetno i ispravno odrzavanje ski opreme produzava njen vek. Za svaku skiju pa i deciju/pocetnicku je pozeljno redovno odrzavanje. Za sve ski/board je jako bitno voskiranje i to ako neko ima mogucnosti svakodnevno makar i express wax u spreju ili stiku. Nas narod u vecini slucajeva ide na servis skija tek kada im pomoci nema a da ne pricam da su serviseri sa masinama i znanjem na nivou Stenmarka.
Zakljucak: ko debelo plati skiju i zeli da ga sluzi par sezona i da svakog dana bude kao nova - redovan servis ivica i podloge.
zloglasni
22.09.2011, 22:18
Pa nisu ovde samo polaznici ski skola i vikend skijasi, ima ovde dosta ljudi koji znaju i te kako dobro skijati i zele razmeniti iskustva i saznati novosti iz sveta skijanja pa i odrzavanja i servisiranja skija. Mnogi od nas godisnje potrose mnogo para na opremu i skijanje tako da su saveti o odrzavanju skija i te kako bitni, jer kvalitetno i ispravno odrzavanje ski opreme produzava njen vek. Za svaku skiju pa i deciju/pocetnicku je pozeljno redovno odrzavanje. Za sve ski/board je jako bitno voskiranje i to ako neko ima mogucnosti svakodnevno makar i express wax u spreju ili stiku. Nas narod u vecini slucajeva ide na servis skija tek kada im pomoci nema a da ne pricam da su serviseri sa masinama i znanjem na nivou Stenmarka.
Zakljucak: ko debelo plati skiju i zeli da ga sluzi par sezona i da svakog dana bude kao nova - redovan servis ivica i podloge.
Sve si ti to lepo rekao samo mi nije jasno kakve to veze ima sa prethodnim postom koji se odnosio iskljucivo na ostrenje NOVIH skija
ledenjak
22.09.2011, 23:48
Sve si ti to lepo rekao samo mi nije jasno kakve to veze ima sa prethodnim postom koji se odnosio iskljucivo na ostrenje NOVIH skija
Mnogo ljudi misli da se nove skije ne ostre??? Zavisi sta vozis i kako vozis, ima ljudi koji i ne znaju da se skije ostre. Ja moje skije svake godine kada nabavim nove SL&GS odmah odradim full ostrenje i vise slojeva voska od bazicnog do race pre odlaska na prvi sneg a u toku skijaske sezone peglam svakog dana a ostrim svaki treci dan. Neces verovati, ne postoji tako pripremljena staza niti ledena ploca koju necu razrezati. Uz to, nakon 70-80dana skijanja godisnje takva skija je i dalje u fenomenalnom stanju.
Na atachu je priprema race skija i ja sam se na to vezao. Pogresna je pomisao da su nove skije narocito komercijalni program, potpuno spremne za sneg pri kupovini a to ce vam i svaki posten i obrazovan prodavac skija reci.
zloglasni
23.09.2011, 06:51
Mnogo ljudi misli da se nove skije ne ostre??? Zavisi sta vozis i kako vozis, ima ljudi koji i ne znaju da se skije ostre. Ja moje skije svake godine kada nabavim nove SL&GS odmah odradim full ostrenje i vise slojeva voska od bazicnog do race pre odlaska na prvi sneg a u toku skijaske sezone peglam svakog dana a ostrim svaki treci dan. Neces verovati, ne postoji tako pripremljena staza niti ledena ploca koju necu razrezati. Uz to, nakon 70-80dana skijanja godisnje takva skija je i dalje u fenomenalnom stanju.
Na atachu je priprema race skija i ja sam se na to vezao. Pogresna je pomisao da su nove skije narocito komercijalni program, potpuno spremne za sneg pri kupovini a to ce vam i svaki posten i obrazovan prodavac skija reci.
Prvo, drago mi je da ima i ludjih od mene sto se lipicaranje skija tice.To sto smo mi opsednuti i zaludjeni ne menja cinjenicu da ce perfomanse skije bitni u najboljem slucaju neznatno bolje.Odmah mi padaju na pamet komsije koje su glancale matore skodilake i bube po 10puta na dan i ubedjivali me da tako mora.
Drugo , skije posle 80 dana i 25+ ostrenja ne da nisu u fenomenalnom stanju nego su na izdisaju.
Trece cemu race priprema skija kad ne vozis trke i ne skijas na stazama koje su pripremljene po race standardima?
Ako nekom treba mogu da vam okacim standarde priprema staza od rekreativnog do race nivo-a imam to negde na HDD-u.
Skijanje/bordanje je droga a ti,ja i ostali manijaci smo opasno navuceni i ocigledno pocinjemo da se gubimo cim raspravljamo o ovim i slicnim sitnicama
Izgleda, da niko nije pokušao pročitati post kojega sam stavio na slovenačkom (od pj, koji je bivši serviser u WC-pu)....pa ljudi, zar je toliko teško poslije kupnje skije od 300 € dati te iste na servis i voskirat za nekih 20 €-oštriti nije potrebno, al kako kome paše....JER NOVE SKIJE NISU VOSKIRANE....... i onda se svađate da li je prije bilo jaje ili kokoš....Nove race skije se voskiraju i do 20 puta prije prve upotrebe.....Poslije 80 dana na skijanju, skija nije na kraju...:smoke:
Izgleda, da niko nije pokušao pročitati post kojega sam stavio na slovenačkom (od pj, koji je bivši serviser u WC-pu)....pa ljudi, zar je toliko teško poslije kupnje skije od 300 € dati te iste na servis i voskirat za nekih 20 €-oštriti nije potrebno, al kako kome paše....JER NOVE SKIJE NISU VOSKIRANE....... i onda se svađate da li je prije bilo jaje ili kokoš....Nove race skije se voskiraju i do 20 puta prije prve upotrebe.....Poslije 80 dana na skijanju, skija nije na kraju...:smoke:
Kako nije :)? Drug "Google Translate" i ja zajedno :).
Neki su malo odlutali od pitanja, možda čovjek pokušava naći pomoć u svojoj odluci, a vrijeme mu ističe - oktobar je na pragu :). Vaš konkretan komentar bi trebalo da mu je pomogao, kao i konkretni komentari i izjašnjenja drugih takođe.
"Duboka" polemika, čini mi se, odvlači pažnju na drugu stranu i bespotrebno troši vrijeme...
Pozdrav
zloglasni
23.09.2011, 17:59
Ja sam pokusao da procitam al nije islo a totalno sam zaboravio na google translate.Da li su skije na izdisaju posle 80 dana i 25 ostrenja je diskutabilno i zavisi od brojnih faktora ali rekao bih da je u najboljem slucaju ostalo oko 20 dana sto je daleko blize izdisaju nego fenomenalnom stanju.I da napomenem ovo je moj licni stav baziran na sopstvenom,iskustvu mojih prijatelja i servisera.
to bi isto bilo kad bi prije svakog ozbiljnijeg puta autom izvadio motor i mijenjac zamijenijo crijeva dihtunge karike klipove ..... sve detaljno provjerio
pa se tek onda uputio na put
pa mislim formula 1 timovi to rade redovno dali to znaci da i normalan vozac treba to da uradi ... eto toliko smisla ima ostriti skije 25 puta godisnje :dontknow:
ledenjak
23.09.2011, 19:31
Deca iz nasih siromsnih klubova skijaju po par sezona na istim skijama, koje se ostre pred svaki trening i trku. Ne znam odakle vam ideja i koji serviser to tvrdi da od skije nema nista nakon 25 ostrenja. Svaka race daska (ne sportska niti rekreativna) moze da podnese do 100 redovnih servisa kantni ukoliko nema ostecenja od kamena. Ukoliko se redovno ostri pod istim uglom baze i ivice, tj fina turpija prodje 2-3 puta, takvo odrzavanje gotovo neprimetno skida sloj ivice. Druga je prica kada neko nakon 30 dana odluci da sredi skiju cije su ivice vec krupno ostecenje i otupljene pa kad odete kod nasih "majstora" a oni vam obruse ono sto je ostalo od strukture skije jer nije redovno odrzavana, pa je stave ne neku zastarelu masinu koja vam bazu pod ko zna kojim uglom obrusi dok ne bude u nekoj ravni a onda udari brusenje sa strane pod opet ko zna kojim uglom dok se ivice ne zasijaju i kad tada uzmes skiju vidis da 30% kantni nedostaje. Eto zato imate pogresno misljenje o ostrenju skija.
Čuh (aorist) prije par godina na prezentaciji jednog proizvođača skija da se današnje (tj. tadašnje) skije konstruišu sa izdrže oko 100 dana aktivnog skijanja. Valjalo bi patentirati brojač pređenih kilometara za skije, mada je za imperijalistička skijališta dovoljan serijski broj ski pass-a i malo interneta. Proizvođači bi na skijama trebali deklarisati maksimalnu kilometražu.
zloglasni
24.09.2011, 00:01
Deca iz nasih siromsnih klubova skijaju po par sezona na istim skijama, koje se ostre pred svaki trening i trku. Ne znam odakle vam ideja i koji serviser to tvrdi da od skije nema nista nakon 25 ostrenja. Svaka race daska (ne sportska niti rekreativna) moze da podnese do 100 redovnih servisa kantni ukoliko nema ostecenja od kamena. Ukoliko se redovno ostri pod istim uglom baze i ivice, tj fina turpija prodje 2-3 puta, takvo odrzavanje gotovo neprimetno skida sloj ivice. Druga je prica kada neko nakon 30 dana odluci da sredi skiju cije su ivice vec krupno ostecenje i otupljene pa kad odete kod nasih "majstora" a oni vam obruse ono sto je ostalo od strukture skije jer nije redovno odrzavana, pa je stave ne neku zastarelu masinu koja vam bazu pod ko zna kojim uglom obrusi dok ne bude u nekoj ravni a onda udari brusenje sa strane pod opet ko zna kojim uglom dok se ivice ne zasijaju i kad tada uzmes skiju vidis da 30% kantni nedostaje. Eto zato imate pogresno misljenje o ostrenju skija.
To da race daska moze da izgura 100+ ostrenja je vrlo diskutabilno a usudio bih se reci i dobrano prenaduvana cifra.Naravno da sve zavisi ko je i kako ostri ali ajde sada malo da filozofiramo.Dakle ako se radi o SL skijama base je da kazemo 0.5 a side edge je verovatno negde izmedju 4 i 6 stepeni sto zajedno daje vrlo akutan ugao.Upravo od tog ugla zavisi brzina habanja i sto je akutniji to se ivice brze trose.Sad nisam siguran da li se tvoj komentar odosnio iskljucivo na decije skije,o njima stvarno ne znam nista ali moze se deseti da one mogu duze da izdrze jer klinci su laksi pa nekom logikom manje i njakaju skije.Drugo pretpostavljam da nasi siromasni klinci vezbaju na lokalnim planinama gde su staze daleko mekse nego recimo ovede u USA gde se uglavnom skija po betonu pa verovatno i to igra ulogu u brzini trosenja materijala..Ako cemo da bacimo malo osvrt i na WC oni menjaju skije ko carape:jedne za trening,jedne za trku,jedne za slobodno skijanje i pitaj boga koliko pari prevrnu za sezonu.Sad da skija moze da izdrzi 100 dana i 100 ostrenja i da pritom ima iste performanse verovatno bi furali svega 2-3 para po disciplini.A mozda je i ta stalna promena skija posledica sujeverja,stalne potrebe za pronalazenjem bolje smese ili neces treceg.Ono na sta sam aludirao kad sam rekao da je skija na izdizaju je sa aspetka trkaca naravno da proscan skijas nikada nece primetiti razliku.:sm022:
ledenjak
24.09.2011, 09:01
To da race daska moze da izgura 100+ ostrenja je vrlo diskutabilno a usudio bih se reci i dobrano prenaduvana cifra.Naravno da sve zavisi ko je i kako ostri ali ajde sada malo da filozofiramo.Dakle ako se radi o SL skijama base je da kazemo 0.5 a side edge je verovatno negde izmedju 4 i 6 stepeni sto zajedno daje vrlo akutan ugao.Upravo od tog ugla zavisi brzina habanja i sto je akutniji to se ivice brze trose.Sad nisam siguran da li se tvoj komentar odosnio iskljucivo na decije skije,o njima stvarno ne znam nista ali moze se deseti da one mogu duze da izdrze jer klinci su laksi pa nekom logikom manje i njakaju skije.Drugo pretpostavljam da nasi siromasni klinci vezbaju na lokalnim planinama gde su staze daleko mekse nego recimo ovede u USA gde se uglavnom skija po betonu pa verovatno i to igra ulogu u brzini trosenja materijala..Ako cemo da bacimo malo osvrt i na WC oni menjaju skije ko carape:jedne za trening,jedne za trku,jedne za slobodno skijanje i pitaj boga koliko pari prevrnu za sezonu.Sad da skija moze da izdrzi 100 dana i 100 ostrenja i da pritom ima iste performanse verovatno bi furali svega 2-3 para po disciplini.A mozda je i ta stalna promena skija posledica sujeverja,stalne potrebe za pronalazenjem bolje smese ili neces treceg.Ono na sta sam aludirao kad sam rekao da je skija na izdizaju je sa aspetka trkaca naravno da proscan skijas nikada nece primetiti razliku.:sm022:
Menjaju skije ko carape! Ocigledno nisi upoznat sa svetom takmicarskog skijanja. Koliko tu para ima za razbacivanje eto cinjenica od juce da svako slovenacki takmicar da bi nastupio za svoju zemlju mora svom saveza da plati 5.000eu. Andrej Sporn je presao 140km/h u Kitzbuhelu sa skijom starom 10god potvrdio licno cuveni serviser Pavel Grasic. A ako vec pratis WC cesto mozes videti da se u sred sezoni mnogo njih pojavi na trkama sa skijom iz prethodne sezone. U vise navrata sam prisustvovao treninzima Ivice Kostelica te sa sigurnoscu mogu potvrditi da skije ne menjaju ko carape vec ih koriste do poslednjeg atoma. Sto se tice tih 100 ostrenje i trajnosti o tome pricam iz licnog iskustva kao bivsi takmicar a sada trener i serviser.
http://www.youtube.com/watch?v=8A1JC1hbcFY
Vratite se naslovu posta :).
Neka neka, malo polemike nije naodmet... Vidi se da se sezona polako bliži :ok:. I meni je interesantno koliko često profesionalni skijaši mijenjaju skije. Ipak mi se čini da to nije baš kao mijenjanje reketa u tenisu? Ili griješim?
Kao zacetnik teme izjavljujem da cu skije odneti na voskiranje pre prvog skijanja :D
A da treba malo vatre, treba - postali ste dosadni mesecima vec, niko da svrati, napise nesto :P Sad culi da je pao sneg u Austriji i evo ih nazad svi... :)
Eto, čovek koji zna o čemu prića... :sm019::sm019::sm019: Dubok poklon:sm011: Moje Atomic GS 11 imale su preko 200 skijaških dana i otprilike 70 brušenja poslije 4 sezone.....i tada su zbilja bile za bacit, jer nije bilo više kantne....:smoke:
Kao zacetnik teme izjavljujem da cu skije odneti na voskiranje pre prvog skijanja :D
:ok:
Znači, da se nastavi sa zasjedanjem... :)
Pozdrav
...Moje Atomic GS 11 imale su preko 200 skijaških dana i otprilike 70 brušenja poslije 4 sezone...
Debeli rešpekt! To je prosječno 50 dana skijanja u sezoni! :dziveli:
Zar skiman nema dva para skija :sm011: ?
ako skija nije dovoljno brza to znaci da staza nije dovoljno strma:smoke:
ako skija nije dovoljno brza to znaci da staza nije dovoljno strma:smoke:
A ako je skija prebrza tada skijaš nije dovoljno dobar.
zloglasni
26.09.2011, 03:32
Menjaju skije ko carape! Ocigledno nisi upoznat sa svetom takmicarskog skijanja. Koliko tu para ima za razbacivanje eto cinjenica od juce da svako slovenacki takmicar da bi nastupio za svoju zemlju mora svom saveza da plati 5.000eu. Andrej Sporn je presao 140km/h u Kitzbuhelu sa skijom starom 10god potvrdio licno cuveni serviser Pavel Grasic. A ako vec pratis WC cesto mozes videti da se u sred sezoni mnogo njih pojavi na trkama sa skijom iz prethodne sezone. U vise navrata sam prisustvovao treninzima Ivice Kostelica te sa sigurnoscu mogu potvrditi da skije ne menjaju ko carape vec ih koriste do poslednjeg atoma. Sto se tice tih 100 ostrenje i trajnosti o tome pricam iz licnog iskustva kao bivsi takmicar a sada trener i serviser.
http://www.youtube.com/watch?v=8A1JC1hbcFY
Pa sta si uhvatio za nesrecne slovence koji su trenutno dekintirani.To sto je on vozio skiju od pre 10 god moze svasta da znaci i vec sam to objasnio u ranijim postovima i savetujem ti da pocenes da pratis malo blogove samih skijasa pa ces videti pravu pozadinu iza mnogih odluka.Evo link da ne prepisujem kao ti sa skijanje.hr pa procitaj koliko je Ted Ligety imao skija na raspolaganju tokom 3 nedelje priprema na Novom Zelandu http://www.tedligety.com/ skoruljte dole dok nedodjete do naslova new zeland.Ako vas mrzi odgovor je oko 30.
Ja zavrsavam sa ovom raspravom jer je uzaludno i gusi samo Thread.Ono sto je po meni bitno za SVAKOG SKIJASA AMATERA (UKLJUCUJUCI I TEBE) a vecina se cini mi se i slozila sa time je da nove skije nema potrebe ostritri vec ih samo treba voskirati
A evo malo da rasplamsamo vatru
@skimena nije ni cudo sto ti traju 200 dana kad ih vozis na pola gasa :sm022: ovo je zakljucak izveden iz videa koje si postovao.
Zar skiman nema dva para skija :sm011: ?
Ima.....:bootyshak
Pa sta si uhvatio za nesrecne slovence koji su trenutno dekintirani.To sto je on vozio skiju od pre 10 god moze svasta da znaci i vec sam to objasnio u ranijim postovima i savetujem ti da pocenes da pratis malo blogove samih skijasa pa ces videti pravu pozadinu iza mnogih odluka.Evo link da ne prepisujem kao ti sa skijanje.hr pa procitaj koliko je Ted Ligety imao skija na raspolaganju tokom 3 nedelje priprema na Novom Zelandu http://www.tedligety.com/ skoruljte dole dok nedodjete do naslova new zeland.Ako vas mrzi odgovor je oko 30.
Ja zavrsavam sa ovom raspravom jer je uzaludno i gusi samo Thread.Ono sto je po meni bitno za SVAKOG SKIJASA AMATERA (UKLJUCUJUCI I TEBE) a vecina se cini mi se i slozila sa time je da nove skije nema potrebe ostritri vec ih samo treba voskirati
A evo malo da rasplamsamo vatru
@skimena nije ni cudo sto ti traju 200 dana kad ih vozis na pola gasa :sm022: ovo je zakljucak izveden iz videa koje si postovao. Pogotovo onaj drugi je vožen na pola gasa.....
Da, da, da....naravno....na pola gasa...:sm011:
ledenjak
26.09.2011, 07:49
Cudo je ta Amerika...
zloglasni
26.09.2011, 17:24
Pogotovo onaj drugi je vožen na pola gasa.....
Da, da, da....naravno....na pola gasa...:sm011:
Dobro ajde onaj drugi je na jedno 65%,mora da ih nisi dobro voskirao pa malo zapinju:glavaozid a i mrak je bio mozda si vec bio umoran od celodnevnog jurcanja
Dobro ajde onaj drugi je na jedno 65%,mora da ih nisi dobro voskirao pa malo zapinju:glavaozid a i mrak je bio mozda si vec bio umoran od celodnevnog jurcanja
Šta je zločesti?? Jel puna luna??:smoke::sm011:
zloglasni
26.09.2011, 22:51
Šta je zločesti?? Jel puna luna??:smoke::sm011:
Pre ce biti da mi je pun (popunite sami omiljenim izrazom) a snega ovde nema jos na vidiku.:dontknow::dontknow:.
Poseta lekaru (za omiljeni izraz) ili uzimanje apaurina je permanentno rešenje....:ok:
zloglasni
27.09.2011, 19:22
Poseta lekaru (za omiljeni izraz) ili uzimanje apaurina je permanentno rešenje....:ok:
Nema trovanja nikakvim lekovima sem kada je apsolutno neophodno.Samo organska hrana i redovna fizicka aktivnost (dnevna i nocna) :sm022:
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.