Prijavite se

Pogledati punu verziju : Kolika je marka garancija kvaliteta

chaghaboo
03.08.2011, 13:14
Krstareći po netu u potrazi za delovima opreme koje bih da kupim, a pošto u tu opremu spadaju i all mountain pancerice naleteo sam na zanimljivu priču. Baš kada sam se zainteresovao sa Salomonovu Quest seriju među komentarima sam imao šta i da pročitam (http://www.salomon.com/US/product/quest-12.html) (pogledajte User Reviews).

Radi se o tome da je lik doživeo izuzetno ozbiljnu nezgodu (http://www.tetongravity.com/forums/showthread.php/191256-Salomon-Quest-Tech-inserts-failure-thread) na skijanju zbog neadekvatnog dela (http://www.wildsnow.com/2888/salomon-quest-tech-fittings-failure/) koji je Salomon ugradio u neke od serija Quest pancerica.

Pošto se jako često svi vodimo markama za koje verujemo da će nam obezbediti zadovoljavajući kvalitet i pouzdanost zanimljivo je pročitati ovaj slučaj koji ne ukazuje na kozmetičke greške već kardinalni previd u dizajnu problematičnog dela i manjku kontrole kvaliteta, a u pitanju je marka u koju se verujem mnogi kunu kada su pancerice u pitanju. Pri tome čoveka iz ove priče je to doslovno koštalo jedne noge, neko se neće možda ni povrediti, ali neko može i život da izgubi.

Apsolutno se slažem da uvek postoje neke serije nekog proizvoda sa greškom, ali pustiti u prodaju proizvod sa funkcionalnom manom mora donekle da ima uticaja na rejting te firme.

Takođe sam se u jednom trenutku zapitao da li bi mi, iako se defekt nije ispoljio, distributer u Srbiji zamenio falične cipele kao što je to urađeno u USA (http://www.salomon.com/others/minisites/quest-recall/) gde su potrošači zaštićeni kao beli medvedi i gde je verovatno došlo i do velikog pritiska skijaške zajednice?
Iskreno, nisam siguran da bih dobio zamenu sve i da se ispoljila očigledna manjkavost, pretrpeo pri tome povredu ili ne. Ali to je druga priča koja se tiče regulative i etičnosti uvoznika i distributera u našoj zemlji, gde su retki pozitivni primeri. Znam samo da ću ubuduće još detaljnije da pročešljavam net pre nego i definitifno odlučim da kupim nešto.

stekan
03.08.2011, 14:33
Hmmm. Model je uvijek bio bitniji od marke, jer i "najveće" marke proizvode modele za nezahtijevne korisnike. To sam svojevremeno palamudio i ovdje na forumu: http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=1184.

Ako dobro shvatam problem je u kvalitetu gornje kopče koja se lako lomi. Ako gornje kopče nisu držale, tad je moguća povreda pete koja je opisana. To nema veze sa Salomonovim dodatkom pancericama za korištenje telemark vezova koji je opisan u posebnom linku. A možda sam ja nešto pobrkao...

chaghaboo
03.08.2011, 15:45
Nisi pobrkao nego se u utiscima korisnika pojavljuju dva problema, taj sa gornjom kopčom i drugi je taj kada se prednji telemark/touring (tech-inserts) vez iščupao i lik se izlomio. Na taj drugi sam mislio, jer po svemu što sam pročitao ispada da je loš dizajn tog dela pancerice problem.

Inače, odličan osvrt na filozofiju izbora skija :ok:

gevara
03.08.2011, 23:37
Koliko je "marka" garancija kvaliteta? Dovoljno.
Stvarnost sa modelima krucijalna, no o tome najbolje svjedoče iskusniji.

stekan
04.08.2011, 07:11
Naravno, jačina marke zavisi od lične percepcije. Među najjačim markama skija za mene su trenutno Dynastar i Blizzard (i to u vrhu liste). Za nekog drugog to i nisu marke.

gevara
04.08.2011, 10:25
Da, imati na umu šta su sve "marke" ali i šta nisu.
Naročito u proizvodnji ostale opreme, ne računajući same skije... Iako nove stvari i proizvođači dolaze, u proizvodnji skija neki su jednostavno etablirani.

Flexon
05.08.2011, 15:58
nisam pratio progresiju salomon quest cizama poslije gore navedenog udesa
jedino znam da je salomon kihnuo ogromnu odstetu pa jos malo
sto se kupovine cizama tice idi u prodavnicu sa najvecim mogucim izborom i nadji cizme koje ti najbolje odgovaraju
nista ne moze da ti upropasti odmor kao lose cizme i nemoj da stedis na istima
bolje jedne dobre cizme koje ce da te prate sljedecih 10 godina nego kupovati svake godine nove
i kad nadjes prave cizme za svoju nogu ne gledaj nikakve druge dok se te kompletno ne raspadnu sto se skija tice tu se slazem sa stekanom
dynastar i naravno elan i vezovi tyrolia ( i naravno look i salomon za duple pare priblizno isti kvalitet)

plageton
09.08.2011, 15:00
U nekom smislu jeste garancija. Postoji mnogo potencijalnih kupaca koji se ništa ne razumeju u robu koju kupuju, osim što imaju uopštenu predstavu o ugledu određenog brenda. Takav kupac kupuje brendiranu robu i ima najmanje šanse da pogreši.

Drugo je pitanje odnos cena-kvalitet. Takvom kupcu možda cena i nije najbitnija, nego mu je najbitnije da ne napravi pogrešan izbor. Za svoje pare to i dobija.

trendo
09.08.2011, 21:13
U nekom smislu jeste garancija. Postoji mnogo potencijalnih kupaca koji se ništa ne razumeju u robu koju kupuju, osim što imaju uopštenu predstavu o ugledu određenog brenda. Takav kupac kupuje brendiranu robu i ima najmanje šanse da pogreši.

Drugo je pitanje odnos cena-kvalitet. Takvom kupcu možda cena i nije najbitnija, nego mu je najbitnije da ne napravi pogrešan izbor. Za svoje pare to i dobija.

U potpunosti se slazem.
Ima ljudi koi puno rade i puno zarade i oni nemaju vremena da ceprkaju po net-u i traze specifikacije, druga, treca misljenja i sl.
Oni jednostavo odu i kupuje naj brend a naj brend je najskuplji i to.
A ako i to ne znaju pitaju koi je naj brend ili koi je najskuplji i resili su problem.

stekan
09.08.2011, 21:59
Referenca za brend u skijanju je Atomic. U rasponu modela od SX-5 do Race SL, tj. od nečeg što samo izgleda kao skija do modela koji odgovara samo, jedino i isključivo odličnim skijašima, šansa da se izabere pogrešan model je jednaka kao kod nekog lošijeg brenda. Malo koji drugi proizvođač ima tako lošu skiju kao SX-5.

Prošle zime čovjek na jednom okupljanju skijaša reče ponosno kako je njegova žena prezadovoljna sa SL 12. Na moje pitanje koliko je drugih modela probala ne dobih odgovor. Naravno da je prezadovoljna sa SL 12 kad nije probala ništa što bi joj više odgovaralo. Elan ima fenomenalne ženske modele, ali Elan na fotografijama ne ostavlja utisak kao Atomic.