Pogledati punu verziju : Parablack
Nakon više od 20 godina imadoh priliku da vidim jednu spravicu u upotrebi:
7094
7095
Mjesto i datum: Gerlitzen, Austria, 9.3.2011.
Milos011
18.03.2011, 09:00
A jel dotični skijaš imao na sebi šareni kombinezon npr... topper ili yassa?
SnowBeliever
01.04.2011, 21:49
:op nego salu na stranu, sad mi nesto palo na pamet, meni bi ova Parablack sravica, odgovarala zbog montiranja action kamere na istu...doduse trebala bi mi samo za jednu skiju...mislim da bi nesto iskombinovao sa montiranjem kamere...zamislite snimak iz zablje perspektive pa jos u FullHDu
milos_pg_91
03.04.2011, 14:20
Mozete li nama mladjima da objasnite o cemu je rijec, jer prvi put vidim spravicu? :)
Ova spravica je krajem 70-tih i početkom 80-tih prošlog vijeka bila vrlo popularna. Namjena je bila da spriječi ukrštanje skija. Čak su je i takmičari imali na skijama.
Međutim, takmičari su to koristili jer su morali zbog sponzorstva, a široke narodne mase su to koristile jer je bilo IN, a i zbog roga što su to koristili takmičari (a valjda oni znaju šta valja).
U praksi, "hepek" se lijepio na skije pri vrhu, vrlo lako se odljepljivao i lomio, ničemu nije služio, a kada su se skije ipak ukrstile, sprječavao je da se na vrijeme vrate nazad. Sve u svemu, marketinška fora za uzimanje para. Danas se takve stvari nazivaju "tehnologijama" kojima je jedini cilj da ponosni vlasnik ima nešto (eng.: added value) za šta misli da zna čemu služi i kako funkcioniše, a to nešto navodno smanjuje vibracije, povećava torziju, poboljšava držanje rubnika, prenosi silu gdje treba, olakšava upravljanje, smanjuje otpor vazduha (a bogami i zraka), pretvara vibracije u električne impulse, povećava cijenu skije, mami naivne kupce itd... Umalo zaboravih: većina tehnologija je revolucionarna, pa se podrazumjeva da je i Parablack bio u svoje vrijeme.
U truloj Americi su čak imali model parablock-a (oni koriste "o" umjesto "a") sa lampicom i baterijama. Pri jačem vibriranju skije je lampica treperila, pa je skijaš znao da skija vibrira. :sm022: To je bilo gluplje čak i od ovih savremenih brila (gogli) sa LCD displejem i GPS navigacijom.
:sm017:
A i oni koji su to imali na skijama, delovali su opasnije, tj, nama klincima su izgledali kao super skijasi.
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.