Pogledati punu verziju : ne dajemo savjete poslje obavljene kupovine
Generalije:
* 46 god, 2m, 150kg (ne tako loše raspoređenih :)
Umeće:
* subjektivno 5/10, skijam od svoje pete godina sa velikom pauzom od skoro 20godina, aktivan poslednjih 7-8 godina sa 10+ dana u sezoni. Trebalo bi raditi i na tehnici pošto
Kondicija:
* treniram 3-5 puta sedmično u teretani - mogu da skijama 3-4 sata u kontinuitetu
Na kraju i pitanja:
- Da li pametno razmišljam, tj. da li će druge skije pomoći onako kako ja to zamišljam?
- Da li batalim opremu i uložim vreme i novac u poboljšanje tehnike i kondicije?
Unapred hvala na pomoći. U mom neposrednom okruženju i nemam baš koga da pitam.
Iz slične smo priče samo sam malo manje korpulentan a iskreno ne vezbam uopste. Odgovor na oba pitanja je da. Pomoci ce ti i drugacije skije i usavrsavanje tehnike. Skije su brza varijanta a ako ti olaksaju, brze ces i napredovati.
Ja sam se dugo lomio oko novih skija i posle poslednja dva dana sa dosta snega, sledeće će sigurno da budu 84 ili 88 u struku. Da se razumemo, 70 i 90-100 su bolja varijanta ali ne mogu da vučem 2 para.
Što se tehnike tiče, milion videa na youtube, meni odgovara kanal elate media pa samo lagano.
plageton
25.02.2019, 16:43
Ima li ko misljenje o fischer rc pro 120x? S obzirom da na netu ima slabo sta, pretpostavljam da je model samo za intersport. Ostala jos samo jedna velicina i odgovara mi. Mada me malo plasi da nije veliki flex 120, s obzirom da skijam tek dve god. (172cm 72kg).Ali probao sam i taman mi legla, udobna, jedino malo u prstima nije neki komfor ali racunam pustice par milimetara vremenom ili u vacuumu.
Ne treba ti flex 120. Ako nemaš velike zahteve u pogledu načina vožnje i terena po kome voziš, a pretpostavljam da nemaš, a nisi ni mnogo masivan, nema potrebe da uzimaš tako krutu cipelu. Uzmi neku sa manjim flexom (sugerisao bih 90-110), biće malo udobnija a to će ti više značiti nego neka performansa cipele koja je takoreći na granici takmičarskog skijanja. Takođe budi oprezan sa tim "u prstima nije neki komfor", jeste da će te savetovati da uzmeš knap cipele, međutim, knap u milimatar teško da ćeš naći a veruj mi da će tri milimetra veće biti bolje nego dva milimetra kraće cipele.
To što je cipela udobna pri probanju je neophodan uslov, ali imaj na umu da ćeš retko naići na ciepleu koja je neudobna kad je probaš u radnji.
forum1nick
25.02.2019, 17:20
@plageton 120 flexa nije nužno neudobna pancerica.
Ako mu noga više ne raste onda i treba da traži knap pancericu.
Dužinu pancerice izabere tako što izvuče liner i on treba da mu je knap. Da prsti nemaju lufta dužinom, ali da ga ne deformišu.
Širina pancerice (last size) je ono gdje ljudi najčešće griješe. I tu je opet bolje uzeti 2mm užu pancericu nego 3mm širu.
Užu pancericu je lako fitovati i proširiti 2-3mm. Široku pancericu ja ne znam da kod nas neko može fitovati.
Da ne bude zabune oko flexa i ja najčešće predložim 90-110, ali još jednom tvrđa pancerica nije nužno i neudobnija.
forum1nick
25.02.2019, 18:29
Drug ima priliku uzeti Head daske sa dobrim popustom.
Ja i Head skijama ne znam ništa.
Koji je njihov top slalomski model van takmičarskih naravno?
Neki ekvivalent Fischer RC4 WC ili Atomic S9 modelu.
"Najjači" SL model je:
WORLD CUP REBELS I.SL (https://www.head.com/shop/en-IC/ski/skis/race/worldcup-rebels-i-sl-67.html)
Od toga su samo tvrđi "RD" modeli...
plageton
26.02.2019, 11:23
@plageton 120 flexa nije nužno neudobna pancerica.
Ako mu noga više ne raste onda i treba da traži knap pancericu.
Dužinu pancerice izabere tako što izvuče liner i on treba da mu je knap. Da prsti nemaju lufta dužinom, ali da ga ne deformišu.
Širina pancerice (last size) je ono gdje ljudi najčešće griješe. I tu je opet bolje uzeti 2mm užu pancericu nego 3mm širu.
Užu pancericu je lako fitovati i proširiti 2-3mm. Široku pancericu ja ne znam da kod nas neko može fitovati.
Da ne bude zabune oko flexa i ja najčešće predložim 90-110, ali još jednom tvrđa pancerica nije nužno i neudobnija.
Naravno da flex 120 nije nužno neudoban, i obično i nije, a ne mora da bude ni neudobniji od cipele nižeg flexa. Ja imam flex 120 cipelu. :) Ali, generalno, cipela višeg flexa jeste kruća i samim tim i manje udobna od cipele nižeg flexa, da nije tako, stalno to ponavljam, cipele nižeg flexa se ne bi ni proizvodile.
Što se tiče uzimanja cipele koja je knap u dužini, to je teorija koja možda funkcioniše kada je reč o takmičarima i skijašima koji voze agresivno i kojima je zbog toga preciznost mnogo važnija od udobnosti. Kada je reč o rekreativnim skijašima, o velikoj većini, koji nemaju izrazito sportske zahteve a nemaju ni nameru da se bakću sa fitovanjem i traženjem majstora, kupovina knap cipele je rizik jer je teško u radnji pogoditi da bude baš knap, reč je o milimetrima. U praksi, ako cipela dodiruje vrh prsta u radnji, to znači da će vas na stazi na tom mestu neugodno udarati što je neprijatan osećaj naročito ako prsti malo ozebu, što je na skijanju, je li, uglavnom neminovno.
Ne zaboravimo da rekreativci provedu u cipelama ceo dan, mnogima malo i oteknu stopala, a takmičari u svojim krutim knap cipelama provedu eventualno dva puta dnevno po pola sata-sat.
Što se širine stopala tiče, tu bih se složio. Na žalost, tu često nije moguće mnogo učiniti jer svaki proizvođač pravi cipele u različitoj dužini na svakih nekoliko milimetara a sa širinom nije takav slučaj. I nije bitna ni samo širina nego i debljina noge u zglobu (tzv. cuff). Plašim se da u našim prilikama nema dovoljnog izbora i većina jednostavno nema mogućnosti da ugodi sve te parametre, pri čemu u te parametre ubrajam i cenu čitavog poduhvata.
forum1nick
26.02.2019, 13:26
Pazi, kada čovjek uzme knap uložak i proba ga van oklopa nema šanse da mu se desi da vrh prstiju udara u plastiku. Palac ne smije da deformiše uložak (a i to je nekada dopušteno, da ne idem u detalje jedan oklop za dvije veličine uloška...).
Kada palac ne pravi deformaciju uloška, unutra, u pancerici kada se kopče zatvore (pravim redoslijedom) noga se povuče dodatno nazad tako prsti nisu ni blizu plastici.
plageton
26.02.2019, 16:22
Kada palac ne pravi deformaciju uloška, unutra, u pancerici kada se kopče zatvore (pravim redoslijedom) noga se povuče dodatno nazad tako prsti nisu ni blizu plastici.
U teoriji da, u stvarnosti stopalo klizi napred-nazad zavisno da li se težište tela pokreće napred ili nazad tj. da li na stazi ubrzavaš ili usporavaš. Isto kao i kad se korača, kada je nizbrdo, žulja na prstima, zato planinari uzimaju veće cipele za planinarenje nego što bi uzeli za svakodnevnu obuću.
Ali sada zaista o milimetrima govorimo, na osnovu moga iskustva, bolje je uzeti minimalno komotniju (skijašku) cipelu, nego rizikovati nišaneći neku koja je baš knap, a za koju se posle ispostavi da je za malo prekratka.
Naravno, bitno je voditi računa i o širini, kao i da ne bude lufta oko zgloba.
forum1nick
26.02.2019, 17:36
I praksi, ako dobro uklopiš najvažniju kopču pancerice (druga odozgo) koja se i prva zatvara nema šanse da noga krene naprijed. To kretanje noge se i dešava kada je pancerica prevelika. Tada je ničim ne možeš fiksirati, a posebno ne dvostrukom, trostrukom čarapom što je kod nas najčešća pojava.
Nemam ja ništa protiv pola broja duže pancerice, ali iskustvo mi govori da kada bi na stazi zaustavio 10 skijaša 7 bi imalo veliku pancericu 1 i više brojeva, a od toga bi samo poneko bio svjestan situacije.
Ne znam, valjda ljudi očekuju udobnost kao kod obične obuće, pa to nalaze u prevelikim pancericama.
Hodanje je stavka koju uopšte ne treba razmatrati pri nabavci pancerice. Nebitna je.
Postoji stari-dobri sistem da se "izmeri" da li je dužina ski cipele dobra. Obuje se cipela, zategnu kopče (ne krvnički ;)) a onda se stane u njima, ako se stoji uspravno onda prsti treba da dodiruju pancericu napred, ako se telo postavi u skijaški položaj (kolena se gurnu napred) onda više prsti ne dodiruju napred. Ovo sve naravno sa ispruženim prstima unutra.
To je ona "taman" mera što se tiče dužine cipele. Onda od važnih parametara i širina - i naravno ostali koji utiču na udobnost (visina risa, zglobovi i sl.).
Milos011
27.02.2019, 09:14
Postoji stari-dobri sistem da se "izmeri" da li je dužina ski cipele dobra. Obuje se cipela, zategnu kopče (ne krvnički ;)) a onda se stane u njima, ako se stoji uspravno onda prsti treba da dodiruju pancericu napred, ako se telo postavi u skijaški položaj (kolena se gurnu napred) onda više prsti ne dodiruju napred. Ovo sve naravno sa ispruženim prstima unutra.
To je ona "taman" mera što se tiče dužine cipele. Onda od važnih parametara i širina - i naravno ostali koji utiču na udobnost (visina risa, zglobovi i sl.).
+1
još jedan glas za "knap" pance. Ja sam uzeo u mm istu pancu kao i dužina stopala. Dok sam je probao, dvoumio sam se jer su prsti udarali napred dok stojim. Kada se zakopča panca i stane u skijaški položaj, savršeno je legla. Još jedan argument za knap je taj što se svaki unutrašnji uložak pance vremenom stanji, a tu vremenom ne pomaže dotezanje pance ili pomeranje kopče.
Salomon modeli su generalno širi od većine drugih proizvođača, bez obzira na deklarisanu širinu u milimetrima. Zbog toga je bitno uzeti knap veličinu, jer u protivnom će noga šetati u pancerici nakon 20 dana skijanja.
plageton
27.02.2019, 11:11
I praksi, ako dobro uklopiš najvažniju kopču pancerice (druga odozgo) koja se i prva zatvara nema šanse da noga krene naprijed. To kretanje noge se i dešava kada je pancerica prevelika. Tada je ničim ne možeš fiksirati, a posebno ne dvostrukom, trostrukom čarapom što je kod nas najčešća pojava.
Nemam ja ništa protiv pola broja duže pancerice, ali iskustvo mi govori da kada bi na stazi zaustavio 10 skijaša 7 bi imalo veliku pancericu 1 i više brojeva, a od toga bi samo poneko bio svjestan situacije.
Ne znam, valjda ljudi očekuju udobnost kao kod obične obuće, pa to nalaze u prevelikim pancericama.
Hodanje je stavka koju uopšte ne treba razmatrati pri nabavci pancerice. Nebitna je.
Pola broja veća cipela je mnogo. Hodanje je nebitno, a ja sam ga naveo kao fizičku činjenicu da kada se čovek nagne unatrag stopalo krene napred i obratno. To da će stopalo biti fiksirano uvek u istom položaju ako se pancerice pravilno zategnu jednostavno nije tačno i nije moguće.
To je tačno da je česta greška da ljudi uzimaju veće pancerice jer im se to čini udobnije ("obuću deblje čarape"), ali isto je tako pogrešno davati onima koji imaju izrazito rekreativan odnos prema skijanju savete koji važe za one koji imaju ambiciozan i sportski pristup.
plageton
27.02.2019, 11:20
Tačno tako. Ono o čemu razgovaramo je zapravo koliko prsti treba da dodiruju cipelu. U radnji je to jako teško odrediti, a ako pogrešiš dva milimetra to je već neugodnost. Većina nas će da istrpi toliko, ali kada me ljudi pitaju za savet, vodim računa o tome kakvi su skijaši. Ako me pita neko ko vozi uglavnom po plavim stazama, taj neće obraćati pažnju na to da li bi skija imala bolji odziv u drugoj cipeli, ali će još kako primetiti kada počne da ga udara po ozeblim prstima.
Skijam pa na zici gledam ovo pa me mrzi da prevodim. Evo kopi pejst :)
Ski boots use a measurement system called Mondopoint, which is essentially the length of your foot in centimeters.*The chart provides two different Mondopoint conversion sizes,*Comfort Fit*and*Performance*Fit:
Comfort Fit*is suitable for beginning to intermediate skiers (or those who ski only a few times a season) and normally ski groomed terrain at slow to*moderate speeds.
Performance Fit*is suitable for intermediate to advanced skiers who ski at higher speeds on a variety of terrain and in mixed snow conditions.
Expert and elite level skiers*often choose an even smaller boot to get the most precise fit possible. We suggest working with a qualified bootfitter if you choose this option.
We recommend measuring the length of your foot in centimeters for a more accurate idea of your Mondopoint size.
Remember that ski boot shells are only made in full size increments – a 26.0 boot and a 26.5 boot normally use the exact same shell and there is little or no difference in the fit.
Evo i na linku ima tabela
https://www.evo.com/guides/ski-boot-size-chart-mondo-point-conversion
Ja nosim 29.5 sa cipelom 46.....https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190227/ffdf986bb71e297c8ac8a203a8c817d5.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190227/6e018d9f6e18bfaba3702e18b3091fd3.jpg
Ima sigurno i do modela. Na onom za merenje stopala, noga mi je 285. Nedavno sam kupio nove 28.5, a u istoj prodavnici sam probao isti brend, samo 28 i +10 flex. Uzeo sam prve, jer su mi bile "utegnutije". Tek kada sam izabrao pancericu, prodavac mi je rekao da je ona druga 28 tj. pola cm manja. Da mi je rekao da je ta druga različit broj, a da mi ne kaže koliko, bez razmišljanja bih rekao da je pola broja veća. Možda ima veze što za neka probanja oni zagreju uložak pancerice, pa je te manje nego razvalio iznutra nakon zagrevanja?
forum1nick
27.02.2019, 17:18
Sistem je poznat, ali ima jednu ozbiljnu manu kada ga primjenite na početnicima. Oni će iz želje za udobnošću ili nepoznatog im osjećaja "slagati" da im prsti diraju pancericu. Možda i podignu prste na gore pa dohvate gornji dio pancerice. Ne znam, ali ja im opet obavezno izvučem uložak i tek onda vidite koliko prostora su "sakrili".
Ukoliko čovjek nije početnik onda je stvar mnogo lakša, jer već znaju šta treba očekivati od "udobnosti" skijaške cipele.
forum1nick
28.02.2019, 00:12
"Najjači" SL model je:
WORLD CUP REBELS I.SL (https://www.head.com/shop/en-IC/ski/skis/race/worldcup-rebels-i-sl-67.html)
Od toga su samo tvrđi "RD" modeli...
Danas testirao na Jahorini modele za 19/20.
i.SL (160cm) i i.Race Pro (175)
i.SL... Ljudi, to nije skija, to je igračka. U mjestu se okreće. Upravljivost impresivna. Tvrda skija, mada ništa strašno kako se može čitati na nekim "pro" recenzijama za ovu klasu skija. Žao mi je sto već ranije nisam kupio nešto ovako.
Na pravcima... kojim pravcima, ova skija se tako ne može voziti. To je patnja i za skiju i za skijaša.
Žao mi je što je bila samo u dužini 160. Još od '87 nisam vozio tako kratku skiju. Ipak će odluka padati između dva veća broja, 165 i 170.
Čekam probu i RD modela.
i.Race Pro brza skija. Meni dosta stabilna, i odlična za one demonstratorske carvin vožnje. Uz vježbu vjerujem da se na njoj mogu postići oni nevjerovatni nagibi u zavoju.
Za veća skijališta, širih staza, svakako bolji izbor. Ne može praviti tako brze carvin zavoje, ali zato daje osjećaj vožnje po šinama.
Mene nije nešto posebno strah veleslalom brzine, ali me je strah djece i gužve na Jahorini gdje provodim 90% skijanja.
Još da Hiršer pređe na Head, pa da se mirne duše rastajem od crvenih skija :)
I da ne zaboravim. Head možda nije najbolja slalom skija, ali je svakako najružnija.
Bijela i drečavo žuta i mrtvačke glave i reklama za "kers"... 'alo dizajneri ima i nas malo starijih.
Iz slične smo priče samo sam malo manje korpulentan a iskreno ne vezbam uopste. Odgovor na oba pitanja je da. Pomoci ce ti i drugacije skije i usavrsavanje tehnike. Skije su brza varijanta a ako ti olaksaju, brze ces i napredovati.
Ja sam se dugo lomio oko novih skija i posle poslednja dva dana sa dosta snega, sledeće će sigurno da budu 84 ili 88 u struku. Da se razumemo, 70 i 90-100 su bolja varijanta ali ne mogu da vučem 2 para.
Što se tehnike tiče, milion videa na youtube, meni odgovara kanal elate media pa samo lagano.Hvala na komentarima.
Elate Media sam prečešljao davno uzduž i popreko. ;)
Čak sam planirao da uzmem ovaj CARV (https://usa.getcarv.com). Ima jedan prijatelj i dosta dobro radi, ali nikako da izbace aplikaciju za Android.
Što se tiče skija nije me bilo teško ubediti.
Uzeo od kolege forumaša stekana Rossi Exp 88.
Jedva čekam sledeću nedelju da ih probam.
Vidno su duže od mojih Rossi Pursuit 11 Ca
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190302/07fc202279c6cc32652859cbdbf16df2.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190302/5a44ed4d76da6bb3806fc0b3a4f12f3c.jpg
Pozdrav svima,
Planiram da kupim pancerice posle 7 sezona skijanja, znam da kasnim, ali konacno je i na to dosao red.
Dosao sam do momenta kada ne mogu da nadjem i iznajmim nista sto mi odgovara, a da mi je udobno, da bi me skije slusale, zatezem ih toliko da cim se spustim moram da otkopcam bar 2 kopce.
Znam da to nije dobro, ali i je tome dosao kraj :)
Informisem se nedeljama oko kupovine pancerica, citao sam po ovoj i slicnim temama, bio da probam nekoliko modela.
Ono sto mi treba su pancerice koje slusaju nogu i prenose dobro na skiju, i u kojima mogu da provedem kada su zategnute recimo 5-6 sati na dan, jer mora se malo i pauzirati :)
Sto se tice stila voznje, pocinjem da idem na casove za carving, tako da cu ka tome da se orjentisem narednih godina.
Ove godine sam bio jednom 3 dana, jednom 6 dana na skijanju, i recimo da ce nekih 12 dana godisnje biti prosek od sad, bar kako planiram, ne manje ( bar se nadam :sm004: )
I da, nikad nisam bio van Kopaonika, znam da vazi za blagu planinu, ali osim ostrih crnih nema sta vise da mi ponudi zanimljivo kada sam odmoran, tako da sam je prerastao.
Nisam neki ljubitelj offroad skijanja, vise volim po uredjenim stazama, da kvarim ono sto ratrak izravna :cool:
Eto to su neki skijaski parametri koji treba da prevagnu oko kupovine pancerica.
Sto se tice noge, 28 cm duzina stopala, 105 mm sirina, 30.5 visina risa, po nekim standardima kako se racuna, imam visok ris.
Odgovara mi model pancerice 27/27.5 iako mi je stopalo malo duze, vise volim kad je bas knap i kad je odziv skija dobar, kad peta sme samo malo gore i kad prsti uvek dodiruju pancericu osim u skijaskom stavu.
Trazio sam visoke pancerice, neke nasao, neke probao, neke su me malo zuljale ali neke malo vise, samo su jedne bile idealne Dalbello Pantera 120 (https://www.dalbello.it/en/boots/all-mountain/panterra-120-id-2344/)
Cuo sam svasta, ali nekako mi ne deluje da su dovoljno tvrde, iako je dosta visok flex. Da li je neko imao iskustva sa istima? Nekako se bojim da ih uzmem, da me nece zadovoljiti sto se tice tvrdoce...
Probao sam jos i Atomic Hawk Prime 110 S (https://shop.atomic.com/en/products/hawx-prime-110-s-ae0001157.html) i Rossignol Alltrack 110 (https://www.rossignol.com/int-en/rossignol-alltrack-110-black-boots-alpine-rbg3130-000-2018-2019.html), kao i Atomic 120 model. To troje me malo zuljaju u predelu risa, ne mnogo, ali sam samo sedeo i malo hodao u njima, bojim se da ce biti vise bola kada se bude skijalo.
Kao krajnju opciju cekam Expo-zim krajem ove godine, pa cu da krenem redom dok ne nadjem neke koje mi odgovaraju. Nije mi hitna kupovina, ne planiram na skijanje do decembra-januara sledece godine.
Citao sam i da Lange i Tecnica imaju odlicne i visoke modele, da li ce biti takvih modela na Expo-zim-u?
Skijaš, trebalo bi da flex 120 ne budu mekane cipele :), ne znam da li si uzimao u obzir da je to na "sobnoj" temperaturi? Cipele na minusu uvek budu tvrđe nego u sobi...
I inače, ključno je da ti cipela dobro drži petu, da ti "leži" dobro na nozi, tj. da je udobna, flex da li je 110 ili 130 nije toliko bitan, sve to preko 100 je OK, osim ako nisi pretežak.
Što se tiče ExpoZima to niko ne zna sada šta će biti (ni uvoznici), oni dobijaju veći deo robe tek na jesen pred sam sajam.
Ja da uzimam, uzeo bi sada, sada mogu da se dobiju popusti pošto se bliži kraj sezone a izbor je veći nego na jesen (pre nego što dobiju novu robu)..
MadMike82
04.03.2019, 20:48
Sada imaš odlične popuste, jedino što te može malo poremetiti je da nije baš izbor brojeva kao na početku sezone, ali su zato cene jako primamljive.
Zaboravih to da napisem, 181 cm visine i recimo da variram od 85-90 kg.
Fizicki znam da budem ok spreman, ali i ne, zavisi od obaveza, mada pred skijanje uvek par nedelja na po koji trening odem.
U pravu si skroz za minus i tvrdocu po minusu, skroz sam smetnuo sa uma to.
Danas sam probao Nordica Speedmachine 120 (http://planetbike.rs/pbshop/Ski%20oprema/Alpsko%20skijanje/Cipele/CIPELE-NORDICA-SPEEDMACHINE-120-black-white-green/51355/), nigde me nije zuljala, skakutao sam malo, hodao i sedeo u njima nekih pola sata, ali kao da su mi blago utrnule noge.
Doduse bas blago, cim sam ih izuo posle 2 minuta su se skroz oporavile, tako da je moguce da je zbog tvrdoce. Kada sam probao Atomic i Rossignol o kojima sam pisao, osecao sam blagu bol u predelu risa,
dok kod Dalbello cipele nisam osetio nista, bas mi je legla.
Hvala za savete u vezi sa ExpoZim-om, znace mi bas dosta, onda cu pazariti nesto ovih dana.
Moguce da ce bas ta Dalbello Pantera 120 da mi bude buduca cipela ako nigde na nadjem da nisu to sto se od njih ocekuje, mada i po recenzijama raznim vidim da su dobre
forum1nick
04.03.2019, 23:59
Probao se i to čudo i.SL RD: https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190304/164f7e63787fc107124d36733e0ad28e.jpg
Dužina je bila idealna, a uslovi testiranja baš suprotno. Što mi i jeste bio cilj.
Skija u odnosu na svoju civilnu varijantu ima drugačiju geometriju, težinu, tvrdoću, izgled...
Drugim riječima nema baš neke veze sa imenjakom.
Geometrija:
Tehnički detalji koji se mogu pročitati i na internetu su da je da je RD model uži. U struku svega 1mm, ali na krajevima oko 1cm što pravi osjetnu razliku u brzini, najviše pri izlazu iz zavoja.
Ono što se osjeti odmah pri uklapanju skije je težina. Nije to nešto strašno, ali jeste osjetno. Razlog dodatne mase krije se ne u titalalu, kersu, grafenu (glupostima koje se navode na reklami) nego u debljoj dasci.
HEAD iz nekog razloga nerado ustupa ovu smiju na testiranje pa je do mene došla skoro nova. Kantne (rubnici) vjerujem da su na fabričkim podešavanjima i da nisu prošle nulti servis i bilo kakvu pripremu jer se na plohama i dalje vidi ona tekstura nove skije.
Jahorina je oko 13 sati bila prilično zguljena sa otkrivenim ledenim pločama ispod dvosjeda koje sam i namjerno "gađao". Ovo su mi prve skije koje na takvoj podlozi ne otklizavaju, ali baš ne otklizavaju. Čak ni na velikim strminama. Ostaju upravljive, ali jako povećavaju brzinu.
Na uređenim dijelovima bez leda, skija uopšte nije teška za voziti. Tu se razlika u odnosu na obični i.SL osjeti samo u brzini vožnje.
Idealna skija, ali...
I baš kada se upitam zašto sam vjerovao u priče da ovo nije skija za cjelodnevno skijanje... stiže i donji dio Ogorjelice. Mekan, razrovan, hupseri...
Sva amortizacija je bukvalno na koljenima. Skijanje postaje jako zahtjevno i fizički, a još i više time što se jako mora paziti koji "put" izabrati. Svaka neravnina je skok, a kada se veže nekoliko takvih kontrola nestaje. Uz gužvu na stazi moguće je samo pokupiti nekoga ili u boljoj varijanti sam završiti na piiiii....
Sjeckanje, kočenje repovima, momentalan prelazak na "stari stil" i lagano do ravnice pred šestosjeda :)
Na kraju, ako imate uslove dobre i tvrde staze cijeli dan, i ako baš volite slalom i kraće carving zavoje, ova skija se bez problema može voziti cijeli dan.
Podrazumjeva se da ste napredni skijaš i da bez oklijevanja idete na crne staze.
Čak i u ovim uslovima opravdanost kupovine, ako niste takmičar, je upitna. Skija pravi razliku samo na crnim stazama i to na zalađenim dijelovima. Sve drugo jednako se može odskijati i na običnom i.SL modelu. Vježbanje same carving tehnike opet je lakše na običnoj slalom skiji jer širi repovi ograničavaju brzinu, a lakša konstrukcija i manja tvrdoća zahtevaju nešto manji pritisak od strane skijaša.
Ono što mi se svidjelo na RD modelu, a što HEAD nije stavio na slabiji model je zaštita na vrhovima. Ružna jeste, ali takmičarima ona štiti skije od udaraca u kapije, a civilima je od velike koristi u gužvama ispred žice.
Uzeo konacno pancerice :)
Probacu ih tek sledece godine (ako ne odem iznenada u naredne 2 nedelje sto nije nemoguce, mada sam bio vec 2 puta)
Posle isprobanih desetak modela, konacno nasao nesto sto mi odgovara.
Dimenzije stopala manje nego pancerice:
28.2 cm duzina
105 mm sirina
Pancerice:
27 cm duzina
102 mm sirina
Nordica Sportmachine 110 (http://planetbike.rs/pbshop/Ski%20oprema/Alpsko%20skijanje/Cipele/CIPELE-NORDICA-SPORTMACHINE-110-black-red-white/51402/) cena sasvim dobra, tako da sam izuzetno zadovoljan jer mi odlicno lezi na nozi, nigde ne pritiska, skakutao, pritiska, kretao se u njima bar pola sata i kao da ih nisam ni nosio.
Jedino sam se tako osecao u Dalbello Panterra 120, ali one mi delovale jako mekano i nisam nesto bio odusevljen.
Nakon kupljenih pancerica (Nordica Speedmachine 100) red je došao da se kupe i skije, pošto sam do sada koristio samo one iz rente, i to modele iz osnovne ponude. Ovo mi je treća sezona (imam nekih 30ak dana skijanja), visok sam 175cm a težak oko 75kg. Skijam 95% vremena na stazama, uglavnom crvenim, mada bude po koji izlet i na plave (da malo vežbam tehniku) i crne (da proverim kako se snalazim). Što se tiče znanja, rekao bih da sam osrednje dobar skijaš ali i da tu ima još dosta mesta za poboljšanje tehnike.
Koje skije biste mi preporučili a da mogu da se kupe u radnjama u Novom Sadu ili Beogradu? Bio sam na Kopaoniku prošli vikend kad je bio elan test vikend, ali kad god sam bio do štanda nisu imali ništa za mene :/
forum1nick
13.03.2019, 16:04
Ima li neko iskustva ili je korisnik Head Raptor pancerica? Konkretno model 120.
Mislim da mogu dobiti povoljnu cijenu za njih, pa bih možda i zamjenio vremešne Dalbelo Proton 11.
:sm018:
Evo druže ja.
Pitaj šta te interesuje?
forum1nick
18.03.2019, 23:02
A danas sam je probao malo duži period u radnji. Uska mi je.
Ne mnogo, ali mi se ne kupuju nove, pa odmah nose na fitovanje.
Mislim da ću morati ići na VECTOR model.
Hvala u svakom slučaju.
Head Raptor 120 RS je "race" čizma, odlična za agresivno skijanje. Tako je reklamiraju, a takav sam osećaj imao i na stazi. Ako voliš da brzo menjaš pravce, praviš kratke zaokrete, onda je ovo čizma za tebe (visoko responzivna). Naravno, to ne znači da nije dobra za opušteniji način skijanja. Cenim da to zavisi od udobnosti što je opet individualna stvar. Mene ove moje ne žuljaju, pašu mi u milimetar, salivene kao da su specijalno praveljene po meri mojih stopala :) Bez problema sam celu sezonu skijao u njima i zadovoljan sam. Last je 96mm, što je dosta usko i može da pravi problem osobama sa širim stopalima ali to se oseti čim ih probaš (kao što si ti odmah osetio). Čizme su generalno udobne iako čvrsto stežu sa svih strana. Svaki pokret se brzo prenosi na skije.
Ove moje su bele boje (nisam siguran da postoje u drugoj boji) pa se brzo uprljaju i vidi se svaki trag na njima.
forum1nick
19.03.2019, 13:16
Probao ih u radnji. Bolje fiksiranje pete ja još nisam osjetio.
Volim brzu i stalnu promjenu pravaca i da ih planiram voziti po 1-2 sata dnevno uzeo bi ih bez razmišljanja, pa makar morao stalno otvarati donje kopče. Ipak, nisu mi opcija za cijeli dan jer...
Taj Last broj se mjenja sa veličinom. Mislim da je na mom broju (29,5) on 100mm. Ipak, upravo na tom mjestu mi i prave problem.
Zato sam i odlučio da isprobam VECTOR model. Trebalo bi da su nekoliko mm šire.
I sadašnje Dalbelo pancerice su mi pravile isti problem, a fitovanje tog Last dijela je jednostavno otklonilo problem.
Sada mi se ne da to opet raditi na novim cipelama.
D li neko od vas ima iskustva sa HEAD VECTOR EVO 90 (http://www.skis-rando-boutique.com/en/8285-head-vector-evo-90w-all-mountain-skiboots-for-women-comfort-and-volume-flex-90-2018.html)?
Tadija_91
30.05.2019, 11:57
U martu sam polomio Line prophet 98 na stazi. Pukla je u sred zavoja, junacki, nisam znao zasto sam pao sve dok se nisam vratio po skiju https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190530/82e97693b3f1af0c25319d18843ac085.jpg
Stigla je i zamena, sta mislite, da li je ovo dobra skija za mene [emoji2]
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190530/bafb7d01ea5a5e25ae571dee512fdd57.jpg
Nordica enforcer 93 193cm
Jedna od najhvaljenijih skija prethodne sezone. Nisu za tebe. Daj ih meni. :smoke:
Tadija_91
30.05.2019, 17:34
Vazi, nego samo mi javi odgovara li ti da prebacim vezove sa ovih skija levo (look p18) i da li da ih montiram na liniju ili 1cm iza? [emoji2]
Hvala ti puno, ali kad bolje razmislim, prejaki su mi ti vezovi. A i skije su mi predugačke, jer su mi iznad brade :bootyshak
Šalu na stranu, imam i viška skija. Dovoljne dužine (čak i do nosa) :sm004:.
Samo montiraj vezove i tuci po Enforceru!
Ivan Bgd
30.05.2019, 20:51
Neces zazaliti, mada si mogao i šire , osim ako ti nisu za turno.
:cool:
Tadija_91
31.05.2019, 09:43
Ma jok, bas sam ciljano uzeo 93. Ovo su mi skije “za stazu”. Prethodni line je bio sirok 98 i dosta mekan za moje potrebe (that’s what she said) na stazi. Enforcer “pod rukom” a i sudeci po review-ovima je dosta ozbiljnija skija, trebalo bi da je bas ono sto mi treba (respekt za proizvodjace koji i dalje nude skije preko 190cm). Nasao sam i dosta dobru ponudu, iako nikada nisam vise potrosio za skije (340€ na conradu, ima ih jos), cenim da bi trebalo da budem zadovoljan. Za skijanje van staze imam volkl two. Mislim da cu na volkl prebaciti turne vezove, a alpske na ove - ni jedne ni druge skije nisu lagane, a na volklu ce mi AT vezovi vise znaciti za krace ture sa zice (na celodnevne ture odem jednom ili nijednom godisnje, ako se budem aktivirao kupicu skije samo za to).
PS i dalje se novom komadu ski opreme, posebno skijama, obradujem kao malo dete
Ivan Bgd
31.05.2019, 16:38
Moje su 110 i odlicne su mi za sve, pow posebno.
Cak i na stazi su odlicne.
Prvi put probane pre Fra na Kopu, bas onda kada smo se sreli kod Rtnja.
:)
donthinktwice
04.10.2019, 10:35
Iskusni,
ima li neka preporuka za shopping skija i pancerica (ne garderobe) u Sloveniji i Italiji uz autoput na trasi ka Trentu? Nista fency, budzetske rekreativne varijante me zanimaju.
Za BTC i njihov izbor znam
Ako ideš pored Ljubljane, možda SportDirect.com uz McDonalds pored autoputa (izlaz Rudnik). Na njihovom sajtu pogledaj ponudu i cijene.
U Zagrebu je ljetos bilo dobrih modela pancerica u pola cijene, ali vjerujem da je sada cijena skočila. Detalje o trgovini šaljem privatnom porukom.
donthinktwice
04.10.2019, 11:13
Vazi hvala.
Da, ruta je Ljubljana-Sezana(ili Gorizia)-Verona-Trentino. Putovace se sredinom decembra, pa pretpostavljam da ce vec svi imati zimsku ponudu. Zagreb mi ne odgovara, jer smo u Zagrebu pre pocetka radnog vremena.
Vazi hvala.
Nema na čemu.
Dodatno, ako vam hrana McDonalda nije mrska, cijene slovenačkog su mnogo niže od austrijskog, njemačkog, a vjerujem i talijanskog.
niipheus
22.11.2019, 21:36
Moze li se povratiti porez iz sport bittla i ima li neko mozda neku varijantu dobavljanja skija odozgo u Srbiju?
Moze li se povratiti porez iz sport bittla i ima li neko mozda neku varijantu dobavljanja skija odozgo u Srbiju?
a) vjerovatno može
b) neko tvoj u Minhenu kupi i busom pošalje
Jedno i drugo zajedno skoro neizvodivo.
niipheus
22.11.2019, 22:46
Porucio bih ih u Hr jer vidim da je dzabe dostava, a za povracaj ako bude mogao odlicno, ako ne nema veze. Hteo sam samo da proverim da li je neko vec vracao kad je kupovao preko njih.
Za povrat PDV-a streba u trgovini dobiti papire (uz pasoš osobe koja nema prijavljen boravak u EU) te te papire treba ovjeriti prilikom izlaska iz EU, odnosno iz Hrvatske. Teško da ćeš ova dva koraka odraditi online.
niipheus
22.11.2019, 23:53
Da taj deo sa pasosem sam zaboravio. Mislio sam ako htednu da posalju papire uz skije pa ko mi potera iz Hr ovamo da ih overi, ali mislim da ce to biti slabo izvodljivo. I ovako su dovoljno povoljne prilike za kupovinu trenutno tako da se necu mnogo natezati oko povrata.
Pozdrav svim forumašima, da ne bih otvarao novu temu nastavio bih praksu pisanja u ovoj :ski:
Potrebna mi je pomoć oko odabira skija. Naime, imam 70 kg visok sam 177 i nivo skijanja, pa rekao bih da sam napredni rekreativac, fizički odem veoma dobro pripremljen, aktivno se bavim sportom. Stil skijanja je, skijanje na stazi srednjim zaokretima, do sada sam vozio neki prastari Head ic race, koji me je lepo služio, ali rekao bih da sam ga prerastao. Pancerice sam kupio pre 2 god, u pitanju je nordica dobermann edt 130. :sm021:
Na oglasima ima mnogo polovnih skija, ali ne znam šta da mislim o njima, da li je ok kupiti polovnu skiju?
niipheus
24.11.2019, 16:45
Jeste. . .
...Na oglasima ima mnogo polovnih skija, ali ne znam šta da mislim o njima, da li je ok kupiti polovnu skiju?
Kao što @niipheus napisa, odgovor je: jeste. Ali kao što to uvijek biva u životu, postoji ono "ali": OK je kupiti polovnu skiju, ali da je ispravna i da nije iz rentala.
Šta i kako gledati na polovnoj skiji?
Mo mome, treba gledati:
- ima li na skijama naljepnica sa bar kodom ili sa oznakama rentala. Ovdje može da pravi zabunu činjenica da na zapadu servisi vole da na klijentove skije stave svoju naljepnicu da se zna da su skije kod njih servisirane. Takve naljepnice su "obične" naljepnice koje se lako skidaju. Naljepnice rentala često imaju oznaku kategorije skije u rentalu (VIP, Top, Permium...) i dosta su kvalitetnije izređene, deblje i vrlo teško se skidaju (obično ostane trag jakog ljepila). Bar kod im služi za evidenciju.
- debljina rubnika (sa obje strane) je ključna stvar. Kao referenca za poređenje je originalna debljina rubnika koja se može vidjeti na samom vrhu skije na dijelu koji mašine za oštrenje na dohvataju. Ako je debljina rubnika duž skije osjetno manja od referentne debljine, ta skija je vjerovatno dušu ispustila. To ne znači da se na njoj ne može skijati, već da karakteristike više nisu kakve su bile i da prostora za dalje servisiranje (oštrenje) više nema dovoljno. U skladu sa tim treba biti i cijena.
- istrošenost veza u djelu koji je u kontaktu sa pancericom: istrošenost čeljusti koja drži petu pancerice, kao i površina na kojima peta stoji, uključujući i kočnicu.
- opšte stanje skija: oštećenja, ogrebotine, stanje vrha skije (od sudaranja skija u vožnji)... Posebno obratiti pažnju po dužini svih rubnika gledano sa strane: ima li tragova da je rubnik bio izvaljen, pa vraćan nazad.
- pogledati obje skije uzdužno: da skija nije gdje savijena.
Možda sam šta propustio, ali i ovo bi trebalo biti dovoljno.
Hvala na tako opširnom odgovoru, obratiću pažnju na te stvari! :sm017:
Koje je vaše mišljenje o Nordica gt80 speedmachine 168cm? Nisam siguran da li je to skija za mene? Želeo bih skiju za stazu koja je zabavna za vožnju i koja će me terati da napredujem. Pored nje gledao sam i volkl race tiger i fischer rc4.
...Koje je vaše mišljenje o Nordica gt80 speedmachine 168cm? ... Pored nje gledao sam i volkl race tiger i fischer rc4.
GT80 SpeedMachine je top model iz GT serije i bojim se da bi ti bio krupan zalogaj (pretpostavljam pretvrda za opuštano skijanje). Možda griješim.
Nordica GT80 (bez ovog SpeedMachine) bi ti bila odlična skija. Dužina 168 cm ti je OK. Dugo mjerkam GT84, ali nikako da ih uhvatim povoljno.
Čuvaj se "Volkl Race Tiger" i "Fischer RC4". Ta dva pojma uključuju ogroman broj modela od odličnih rekreativnih skija do onih koje mogu voziti samo takmičari. Pored tih oznaka su bitne i dodatne oznake. Ako nisi siguran koji je model u pitanju, zaobiđi ga.
Svakako bih voleo da testiram neku od tih skija pre kupovine, sada mi je cilj da prikupim info koje tacno skije da testiram, trebao sam naponenutinaponenuti ranije da sam prosle god vozio elan amphibio 16, svidela mi se skija jedino je bila nestabilna "na pravcu"
Ako taj elan moze da posluzi kao merilo, iz vaseg iskustva gde se nalazi ta skija u odnosu na gore pomenute, ili da mi predlozite neku slicnu skiju.
Svaka rekreativna skija je nestabilna "na pravcu", jer ima radijus manji od 18 m. Veći radijus i već dužina = stabilnija. Manji radijus i kraća = lakše skreće. Treba naći kompromis, a to je potpuno individualno.
U vezi modela za preporuku, to je vrlo teško i takođe individualno. Modela je tonu, ali koji su tebi dostupni? Ovaj GT80 definitivno stavi pri vrhu svoje liste. Amphibio 16 je odličan, ali ja preferiram malo univerzalnije (šire) skije.
Kako god, gledaj radijus 15 - 16 m, struk 73 - 84, da je skija bliža vrhu ponude proizvođača. Sam proizvođač nije bitan. Titanijum, broj slojeva i slično, zanemari. Ima vrhunskih skija bez metala. Kod onog marketinškog "dva sloja su bolja od jednog" se uvijek treba zapitati o kojoj debljini pričamo. Da li su dva sloja debljine 0,4 mm bolja od jednog debljine 1 mm? I da li uopšte za određenu namjenu skija treba metal u skiji?
Hvala na svim savetima! Trenutno mi je jedina dostupna skija taj gt80, ali ja ne zurim sa kupovinom, opcija je i da ovu sezonu probam razlicite modele pa da na prolece kupim..
niipheus
25.11.2019, 21:00
Koliko sam upucen, zenska referentna velicina je 255, a muska 265. Koja je decija referentna?
donthinktwice
02.12.2019, 12:33
Sta mislite, kako se ova skija ponasa na stazi? Ima je za sitne pare...
https://www.decathlon.co.uk/rossignol-smash-7-skis-id_8530488.html
U principu ne silazim sa staze, rekreativac sam, 70kg i 45+, sa 7-10 dana godisnje na snegu. Da li da uzmem klasicnu piste skiju ili ovako nesto?
plageton
03.12.2019, 12:28
Koliko vidim na sajtu Rosinjola, geometrija skije je 119-92-109, što po mom mišljenju znači da između ove skije i klasičen on-pist skije ima još prostora.
Radijus je 23 metra na skiji od 140 cm. Ako ne silaziš sa staze, kako kažeš, možda ove karakteristike za tebe nisu preporuka.
Ono što me međutim zbunjuje, to je što je proizvođač deklariše kao skiju za napredne početnike i srednje skijaše. Tako da to bih razmotrio, zašto je stavljena u tako nisku klasu.
donthinktwice
03.12.2019, 14:16
Da, trebalo bi da je to neka klasa, lower intermediate. Ne treba meni skija vise klase... cenim da sam iznad proseka po znanju, ali lagan sam, lose kondicije i skijam sa klincima od 7-8godina. Ne bih da se patim...
Nisam nikad vozio skiju slicne geometrije. Kontao sam da ako je univerzalnija skija, za losije uslove na stazi (ali i dalje na stazi) da pazarim nju. Ako je bas freeride skija, zaobisao bih je.
Ovo nije optimalna skija za tebe. Jeste upotrebljiva na stazi, ali samo na mekanoj stazi je u svom elementu.
Zbog bočnog profila, kao i zbog naglašenog rokera, u zavoju na utabanoj stazi će se dužina skije u kontaktu sa snijegom drastično skratiti.
Uzmi neki klasičan model za stazu.
donthinktwice
04.12.2019, 07:39
Hvala Stekane, kratko i jasno :dziveli:
Vreme za kupovinu novih skija pa dosao po savet. Trenutno se cetvoroumim pa reko da mi pomognete da se bar petoumim ako ne I vise
Elem, stara skija iz potpisa, skijao sa zadovoljstvom nekih 7 sezona. Od toga bas uzivao 2 kad sam bio u dobroj kondiciji. S obzirom na godine I konidiciju, reko da batalim metal u skijama I uzmem nesto neznije.
Visok 186, blizu 100kg, jake noge ali bez kondicije, tehnika po mom 7/10, spustam se svuda bez problema ali mrzim guzvu na stazi jer previse pazim da ne pokupim nekoga pa me to baca u sed a onda sve ode u … Skijanje na Kopaoniku, ove skije ce verovatno ostati u Srbiji, bar jos nekoliko godina nadam se.
Gledajuci komentare, razne testove I tako dalje, izbor mi se nekako sveo na dve opcije. Ili da uzmem ekvivalent moje skije samo nivo nize (Salomon XDR 80 ST C u 180cm ili Nordica GT 76 CA, isto 180cm) ili da odem na malo tanju skiju (Rossignol React R6 u 177cm, K2 Konic 76 isto 177cm).
Trenutno me ove tanje malo vise privlace, verovatno cisto zbog promene. Nema sanse da probam ove skije bilo gde, tako da je kupovina cisto po iskustvima drugih.
Bilo koji savet je dobrodosao.
Pošto piše da se ne daju saveti posle kupovine, onda da pitam pre.
U potrazi sam za novim ski cipelama, pa me zanima sta mislite o cipeli Head Vector 110 RS i Head cipelama generalno?
https://www.markonisport.rs/sr/proizvod/head-vector-rs-110-red-black
Za sada mislim da mi ona najbolje odgovara, probao Hedove modele sa grafenom lyt, vector evo, probao Nordiku i Dalbello Panterru i DS sve osim ovih su mi pravile bol u nogama. Dobra stavka je i sto mogu jos malo da ih prolagodim grejanjem u rerni. Hvala unapred. :kez:
Ako ti dobro leže na nozi, to je to. Nadam se da si probao pravu MP veličinu, ne veću od 1 cm od dužine tvog stopala. Poželjno veličinu koja je baš identična dužini stopala.
Nemoj slučajno da se uzdaš u rernu ako te negdje žulja ili pritišće. Unutrašnja cipela će se jednako prilagoditi nozi i bez rerne. A rerna nosi rizik pregrijavanja i odljepljivanja dijelova unutrašnje cipele (druga riječ: raspadanje).
Da bi bio siguran u izbor, potraži i probaj modele drugih proizvođača (Lange, Salomon, Atomic, Tecnica...).
... spustam se svuda bez problema ali mrzim guzvu na stazi jer previse pazim da ne pokupim nekoga pa me to baca u sed a onda sve ode u …
@Misk0, na osnovu ove rečenice mislim da su ti pancerice veći problem od skija. Koliki prednji nagib imaju? Možeš li u njima uspravno stajati?
@Misk0, na osnovu ove rečenice mislim da su ti pancerice veći problem od skija. Koliki prednji nagib imaju? Možeš li u njima uspravno stajati?
Salomon X Pro 100. Kako mislis uspravno, sve pancerice su pod uglom
Pozdrav svima, doslo je vreme da se uzmu prve skije :)
Trebala bi mi mala pomoc oko odabira skija, pa cu napisati sve informacije sto mislim da su potrebne za odabir.
Trazio sam malo po forumu, procitao par saveta, naisao na neke stvari koje su mi pomogle da bar znam sta mi treba.
Nisam neki strucnjak, uglovi i oblina skija, vrsta snega, materijali itd. pa bih nekog zamolio da kaze misljenje.
Neke vazne informacije:
181 cm visok, 90 kg, 29 god, fizicka sprema sasvim ok, 2-3 nedelje lakseg treninga pred skijanje.
Skijam poslednjih 7 sezona (svake sezone oko 7 dana aktivnog skijanja iz jednom jednog ili 2 puta, tako da nisam los, ali nisam ni sjajan, ima losijih ali i vidno boljih. Odlucio sam da svake sezone uzimam instruktora 2-3 sata da se poboljsa malo tehnika)
Kupljene pancerice i koriscene prvi put:
https://planetbike.rs/zimski-sportovi/ski-oprema/ski-cipele/cipele-nordica-sportmachine-110-black-red-white-11.html
Prvi dan sam se porpilicno tesko navikao, bolele noge dosta, do sad nisam ulazio iznad 90 flex, ali se privikla noga posle 2 dana, malo razgazio ulozak. Konacno da mogu da kontrolisem skije kako zelim, mozda sam cak i mogao 120 flex, ali nije ni ovako lose.
Sto se tice stila skijanja, volim malo brzu voznju sa blazim skretanjima, recimo da idem ka nekom carvingu, veleslalom ili slicno.
Nesto ovako npr:
https://www.youtube.com/watch?v=9A6FTw9LSUE
Zbog toga sam nasao da mi treba malo duza skija, stabilnija, da mogu mozda tehnikom da nadoknadim to sto nije kratka i lako upravljiva.
Najvise volim, kao i vecina ujutru da skijam, dok su staze sveze i ociscene. Nisam preferirao nikad freeride ni dubok sneg (staze u losijem stanju).
Ove godine sam skijao na fischeru:
https://www.snow-online.com/ski/fischer-xtr-pro-mtn-x-2017.htmlp
Nisam nezadovoljan skijama, ali prosle godine sam imao neke atomic koje su bile teze i znatno brze, mislim i duze, te su mi se malo vise svidele na stazi.
Cenovni rang, recimo do nekih 500e, mislim da moze dobra skija da se uzme.
Gledao sam Atomic Redster S9, cuo sam dosta puta da je odlicna skija, one su dosta skuplje, vidim ima bas dosta Atomic modela, ne znam sta znace te oznake, u sustini ne mora ni da bude Atomic skija, bitno je samo da odgovara.
Ako sam dobro razumeo, obelezim duzinu noge na papiru, izmerim i onda bi velicina pancerice trebala da bude ili iste duzine ili do 1 cm duza?
Ako sam dobro razumeo, obelezim duzinu noge na papiru, izmerim i onda bi velicina pancerice trebala da bude ili iste duzine ili do 1 cm duza?Da. Ili petu uz verikalnu površinu (okvir vrata = štok), pa označiš vrh prstiju na podu grafitnom olovkom te izmjeriš rastojanje. Usput, svaka trgovina ski opreme treba da ima spravu za mjerenje dužine stopala.
Unutrašnja cipela će se jednako prilagoditi nozi i bez rerne. A rerna nosi rizik pregrijavanja i odljepljivanja dijelova unutrašnje cipele (druga riječ: raspadanje).
Mislis da iako to urade prodavci na mestu kupovine da to moze da se desi? Svakako u tom slucaju nisam u obavezi da kupim cipelu.
Koje je pravilo sto se tice sirine cipele tj. lasta? Dok sam citao o izboru cipele, naletao sam da ti brojevi nisu bas realno prikazani i da je najbolje da se proba pa da se vidi.
Mislis da iako to urade prodavci na mestu kupovine da to moze da se desi? Svakako u tom slucaju nisam u obavezi da kupim cipelu.
Imaju rernu u trgovini? Ako rade kako treba i u odgovarajućoj "rerni", neće se desiti.
Koje je pravilo sto se tice sirine cipele tj. lasta? Dok sam citao o izboru cipele, naletao sam da ti brojevi nisu bas realno prikazani i da je najbolje da se proba pa da se vidi.
Moje iskustvo je da ti brojevi nemaju veze sa realnošću. Probavanje zakon.
Moje iskustvo je da ti brojevi nemaju veze sa realnošću. Probavanje zakon.
Važi, hvala puno. :cool:
Pri izboru cipele, ako uglavnom postoji bol u predelu risa, da li probati sa izvadjenim uloskom ili nastaviti potragu dok neka cipela ne bude po meri?
Pri izboru cipele, ako uglavnom postoji bol u predelu risa, da li probati sa izvadjenim uloskom ili nastaviti potragu dok neka cipela ne bude po meri?
Ako pod uloškom misliš na uložak pod stopalom, a ne na liner, tu opciju ostavi za kraj: kad isprobaš sve do čega možeš doći. Ako nema odgovarajuće pancerice, probaj bez uloška. Ako ni to nije dovoljno, možda da stanjiš plastični uložak na kojem stoji liner.
Milos011
31.01.2020, 08:40
Ako te boli pri probanju, u toploj ranji, nemoj ni da razmišljaš o tome da kupiš tu pancericu. Preskoči i traži dalje.
Hvala na savetima, pokusacu jos da nadjem nesto, ako ne onda pre sledece sezone kad bude vise modela i brojeva.
WhitePeaks
02.02.2020, 02:35
Pozz ljudi,
Ima li neko iskustva sa eventualnom zamjenom pancerica?
Naime imam jako udobnu pancericu Salomon x pro 100, ali kada odskijam malo i kad se ugrije noga, hoce malo da olabavi i kada je zategnem skroz, pa zna da mi malo noga "ispada" iz pancerica prilikom agresivinijeg skijanja.
Bukvalno su pance kao nove mozda koristene svega 14 dana u poslednje 2 god.
Radio bih zamjenu u istom rangu te pancerice jer sam izvalio da mi Salomonove najvise odgovaraju zbog losih iskustava sa zuljanjem.
P.S. E sada da li postoji sansa da se npr stavi neki ulozak ili eventualno dupli par carapa, ili je bolje da idem na zamjenu.
@WhitePeaks, jesi li provjeravao koji od 6 odgovora iz ove ankete odgovara tvom slučaju?: https://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?8812-Anketa-Koliko-vam-je-veli%E8ina-pancerica-ve%E6a-od-va%9Aeg-stopala
WhitePeaks
02.02.2020, 07:20
@WhitePeaks, jesi li provjeravao koji od 6 odgovora iz ove ankete odgovara tvom slučaju?: https://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?8812-Anketa-Koliko-vam-je-veli%E8ina-pancerica-ve%E6a-od-va%9Aeg-stopala
Ako se dobro sjecam, mislim da sam izmjerio 26.5, a pancerica mi je 27. Plus sam doradio jer je x pro 100 custom shell tako je i to mozda malo doprinjelo da mi noga malo seta.
Problem je sto imam usko stopalo generalno.
175721757317574
Možda ovako nešto da probas. Stavlja se preko liner-a, zapertla se jako pre kopcanja kopci. Fiksira petu i ne dozvoljava da se peta odize. Naravno sve ovo funkcioniše pod uslovom da cipela nije prevelika.
WhitePeaks
04.02.2020, 06:10
Hmm zvuci zanimljivo ali nisam bas skontao gdje tacno treba da stavim pertlu, i da li se mora svaki put vaditi ulozak iz pancerica.
Dodatak lineru je sličan stezniku skocnog zgloba. Proizvođač je Sidas. Ne znam da li i dalje ima ovih dodataka na tržištu.
Ovaj dodatak ide preko linera. Stavlja se u cipelu zajedno sa linerom. Vadi se iz cipele zajedno sa linerom.
Ukoliko vadis liner, da bi ga osusio nakon završenog skijanja, izvadićeš i ovaj dodatak.
pertla je sastavni deo dodatka i zateže se pre kopcanja kopci na pancerici.
WhitePeaks
05.02.2020, 05:56
Dodatak lineru je sličan stezniku skocnog zgloba. Proizvođač je Sidas. Ne znam da li i dalje ima ovih dodataka na tržištu.
Ovaj dodatak ide preko linera. Stavlja se u cipelu zajedno sa linerom. Vadi se iz cipele zajedno sa linerom.
Ukoliko vadis liner, da bi ga osusio nakon završenog skijanja, izvadićeš i ovaj dodatak.
pertla je sastavni deo dodatka i zateže se pre kopcanja kopci na pancerici.
Ok kapiram sada. Jos samo da nadjem taj dodatak :)
Jel' neko zna gdje bih mogao nabaviti tako nesto?
plageton
05.02.2020, 12:53
ACH]
Možda ovako nešto da probas. Stavlja se preko liner-a, zapertla se jako pre kopcanja kopci. Fiksira petu i ne dozvoljava da se peta odize. Naravno sve ovo funkcioniše pod uslovom da cipela nije prevelika.
Kako to radi? Na koji način sprečava da se peta podiže?
kod mene funkcioniše i mislim da pre svega popuni višak prostora oko pete (iznad, sa strane i na tabanu) (između liner-a i školjke pancerice) i dodatno fiksira stopalo.
dodatno, kada se zapertla ovaj dodatak (pritegnu pertle do kraja) onda se noga fiksira u lineru. liner se sam po sebi nikada ne odiže. odiže se peta i stopalo u lineru.
pancerice koje imam su tačne veličine i iz grupe low volume (98mm) ali ipak sam imao problem sa malim odizanjem pete, i to je rešeno pomoću ovog dodatka.
plageton
06.02.2020, 11:27
kod mene funkcioniše i mislim da pre svega popuni višak prostora oko pete (iznad, sa strane i na tabanu) (između liner-a i školjke pancerice) i dodatno fiksira stopalo.
dodatno, kada se zapertla ovaj dodatak (pritegnu pertle do kraja) onda se noga fiksira u lineru. liner se sam po sebi nikada ne odiže. odiže se peta i stopalo u lineru.
pancerice koje imam su tačne veličine i iz grupe low volume (98mm) ali ipak sam imao problem sa malim odizanjem pete, i to je rešeno pomoću ovog dodatka.
Gde si to nabavio i pošto si platio?
prošle ski sezone, u januaru 2019., na Kopaoniku (Srebrnac), sam radio podešavanje pancerica. Više detalja na https://www.bootpro.rs/custom-ski-boot-fitting-usluge.php odnosno https://www.instagram.com/bootpro.rs/?hl=en
Tom prilikom sam i nabavio ovaj dodatak ali nisam siguran da i dalje može da se nabavi.
plageton
10.02.2020, 13:30
Drugari, ajde pomozite savetom oko nečega što ja ne pratim baš najbolje.
Trebaju mi nove pancerice, stare nisu loše, Dalbelo kripton serija, mogu da preporučim ali iz sasvim subjektivnih razloga treba da ih promenim.
Uzeo bih fleksa 110, ali to nije tema, stvar je u tome što je moja dužina stopala 28,5 cm (broj 44) a širina ne preko 95 mm, ako i toliko (mereno u radnji na odgovarajućoj napravi). Uz uzano stopalo ide i odgovarajući uzan zglob ("cuff"), što je otežavajuća okolnost za ultimativni zahtev da se peta u cipeli ne sme podizati - mada u postojećim cipelama nisam primetio da imam taj problem. Da ne zaboravim da dodam visinu od ~193 cm i ne naročito veliku težinu za tu visinu (što me čini netipičnim pripadnikom ovog foruma, ako smem da primetim ;) ).
Znam za preporuku da u mojoj situaciji treba obratiti pažnju na firmu Lange, jer on orijentisana na uže kalupe, premda mi se čini da je to priličan mit, jer na sajtu tog proizvođača ono što bih ja probao je u širini 100 mm, u svakom slučaju ne manje od 98. Osim toga, nabavka Lange cipela u Srbiji je u domenu teorije jer ta marka na tržištu nije zastupljena.
Moje pitanje je da li je rešenje za ovu situaciju nabavka pancerica u kojima se uložak kastomizuje shodno obliku noge, u onim mašinama što pod temperaturom formiraju unutrašnjost cipele, da ne kažem lajner. Po ugledu na Fišerov sistem, ili neki sličan. Otvoren sam za različite inicijative.
...Znam za preporuku da u mojoj situaciji treba obratiti pažnju na firmu Lange, jer on orijentisana na uže kalupe, premda mi se čini da je to priličan mit...
Samo da se podsjetim da je 102 mm kod Langea značajno uže od Salomonovih 100 mm: https://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?8541-%8Airina-pancerica-i-razli%E8iti-milimetri
...... jer na sajtu tog proizvođača ono što bih ja probao je u širini 100 mm, u svakom slučaju ne manje od 98...
Lange je za ovu sezonu napravio dosta sitnih izmjena u pravcu "optimizacije" troškova, pa zanemari njihov sajt, već gledaj prošlosezonske modele, kao npr. Lange RX 120 LV ili RX 100 LV. Ovaj drugi model se sada može naći za ispod 200€ (po potrebi šaljem link porukom; svoje sadašnje pancerice sam kupio od te trgovine). Kod oba spomenuta modela je širina 97 mm. Ključ je u oznaci LV (Low Volume). Još ako je tih 97 manje nego kod drugih proizvođača, kao u primjeru gore navedenom, tvojoj sreći ne bi trebalo biti kraja.
Ostaje problem gdje probati te modele prije kupovine...
Vidi mozda i Technica Cochise 130 ili neki drugi njihov model (imaju isto LV opcije). Ja imam isto uzu nogu i ova mi je idealna, noga se uopste ne pomera sem prstica koje mogu da savijem kad se ohlade. Ima da se uzme kod nas. Jedino sto me je zuljala sa strane na tabanu pa sam uradio bootfitting u Austriji i od tad je odlicno. Zakopcam je na pocetku dana i to je to, a ranije sam morao da otpustam kopce posle 2-3 staze. Cak mi taj bootfitter Austrijski nista nije hteo da uzme, a namestao je svaku cipelu po 1-2h, kaze gde god imas Technica dilera to je dzabe.
niipheus
11.02.2020, 15:19
Sto se tice Lange opcija u Srbiji, od ove godine nije problem. Poceli da ih drze u prodavnici na Kopu, zajedno sa Dynastar skijama. Kako se zovu pojma nemam, niti sam ih igde nasao na mrezama, ali znam da su gore. Bili na sajmu ove godine, to je ista firma koja je prosle godine drzala Fischer. Imaju samo RS program sto se tice cipela, ali s obzirom da je njihova RS i RX serija ista cipela sto se tice samog oblika skoljke, mozes steci dobar utisak o tome da li bi ti te serije odgovarale.
Drugo sto bih mogao da ti preporucim ako je Beograd bliza/laksa varijanta jeste Rossignol. Njihova Hero serija je identicna cipela Lange RS seriji, tako da mozes i probom neke od njihovih modela steci dobar utisak o tome da li bi ti odgovarala. Bas prosle sezone sam probao Hero 110, nisam uzeo samo zbog fleksa, trazio sam jaci. Sve te cipele su 97mm sirine.
Trecu opciju koju bih mogao da preporucim i ona je definitivno najuza jeste Head Raptor serija koju takodje mozes naci u Beogradu. To je cipela 96mm sirine, ali je osetno uza i u svim ostalim delovima cipele od Lange/Rossi varijanti, pogotovo ris.
Sto se tice fitovanja, mislim da se na to ne treba oslanjati u tvom slucaju jer je stopalo usko i cipela se ne moze suzavati tako da ti nalazenje dovoljno uske cipele ne gine. Takodje proba sa stopalom samo u skoljci kako bi se videlo koliko ima lufta obavezno, cekiraj yt za tutorijal.
Ako ne nadjes nista dovoljno usko kod nas, pravac EU po neki 'plug' pa da je obruse po meri :D
plageton
12.02.2020, 10:51
Drugari, hvala na uputstvima. Od koristi je.
Bio sam na Kopu baš pre neki dan, ali ne videh ni Lange ni Dynastar. To bih upamito da sam niašao. Biće da baš tu radnju nisam potrefio, premda je "Lange Srbija" i na internetu totalno nevidljiv.
Dobro je znati da postoje i druge cipele užeg kalupa koje se mogu potražiti, pa ako na kraju bude i malo šire nego što je idealno, šta da se radi, obuću deblje čarape, što bi rekle babe, . :)
P.S. @niipheus, za taj Hero i za Raptor, treba li naglašavati da se traži LV ili su te serije po difoltu uske?
niipheus
12.02.2020, 14:02
Za Raptor modele nema sta da naglasavas, svi su 96 sirine. Za Rossi/Lange, naglasi da hoces 97, a proverices na 2 mesta da li su ti i doneli bas te: na unutrasnjoj strani cipele i na kutiji. Na ta dva mesta imas upisanu velicinu, flex i sirinu. Preporucio bih ti da premeris sam velicinu stopala kako bi sa sigurnoscu znao da stvarno treba da gadjas tako uske modele. Zasto sam, pa zato sto su meni npr sad na sajmu merili sirinu i utvrdili da je 95 iako ja znam provereno da je 105 sirine. Mozda si dobio pogresnu meru negde pa se okreces uskim modelima bespotrebno.
Sto se tice Lange na Kopu, uzeh sad racun od cipela da pogledam. Ski oprema/renta se nalazi u hotelu Grand. Stajalo mi je negde u glavi da je neki hotel u pitanju, ali sam morao potvrditi.
forum1nick
16.02.2020, 15:40
Štapovi...
Alu ili Karbon?
Razlika mi je oko 30€
Milos011
18.02.2020, 08:18
Moja preporuka za kompozitne.
lexinho021
02.03.2020, 18:32
Pozdrav, da li imate preporuku za neku od prodavnica u Novom Sadu gde radi neki iskusan bootfiter koji bi mi pomogao pri izboru pancerica? Ako nemate za Novi Sad, onda i Beograd dolazi u obzir. Skijam dve godine u pancericama iz rentala pa bih hteo za sledecu sezonu da se ponovim...
Drugo pitanje je da li bi mi pancerice flexa 100+ bile previse? Visok sam 183cm i tezak 83kg, u ok fizickoj kondiciji (25 godina). Imam u nogama 17 dana skijanja, ne pluzem, vecinom paralelno, na Jahorini sam spustao sve staze osim Olimpika, na Kopaoniku sve sem Gvozdca... sigurno se osecam na crvenim stazama, na crnim onako, mogu da spustim, al se jos uvek nisam oslobodio i doterao tehniku da bi i na njima bio potpuno siguran. Rekao bih za sebe da sam otprilike na nekom srednjem nivou, po kategorizaciji sa ovog sajta https://www.ski.rs/boot-fitting/ recimo nivo 6-7. Iz rentala sam skijao u dalobello pancericama, ali su me jednom clanci boleli od njih, a drugi put sam imao plav otok na cevanici sa unutrasnje strane, pa je i to razlog vise za kupovinu svojih...
Hvala unapred :)
Ne bi ti bile previše ali je bitno da nađeš model koji ti je udoban. Ako je pancerica udobna onda nema pretvrde pancerice.
plageton
18.12.2020, 13:32
Kakvo je mišljenje o elan amphibio seriji? Vidim da je dosta zastupljena na tržištu a ne pronalazim na forumu mišljenja o toj seriji. Konkretno se nudi u radnji elan amphibio 84 XTI F ELX12, cena oko 350 E. Šta bi se moglo smatrati odgovarajućom paralelom kod drugih proizvođača (makar cene bila i veća)?
Kakvo je mišljenje o elan amphibio seriji?...... Konkretno se nudi u radnji elan amphibio 84 XTI F ELX12.....
Možemo pričati o konkretnom modelu, jer Amphibio serija, kao i svaka druga serija skija, sadrži skije koje se međusobno manje, više ili mnogo razlikuju. Amphibio ovlaš uvrnuti vrh i rep (neki to zovu i tehnologijom) je kao i svaka druga tehnologija u skijaškom marketingu: može bit da radi, ali ne mora da znači. Bez obzira na to, skije su odlične. Bile su odlične i sa Waveflexom kojeg više nema.
Nemam lično iskustvo sa Elan Amphibio 84 XTI, ali verzija za 2019 je na realskiers.com ocijenjena izuzetno dobro, a u opisu su naveli da spada u "finese" kategoriju (druga kategorija je "power") i da je toplo preporučuju učiteljima skijanja i za časove, a i za skijanje nakon časova.
Pozdrav svima...
Dilema ukratko ide ovako..
Već nekih 6 sezona skijam na fischer progressoru 8+.. To je mislim skija iz 2011-te ili 2012-te godine..
Ove godine sam rešio da menjam, da uzmem nešto novije, pa imam naravno dilemu :)
Prvo, sa ovim trenutnim sam generalno zadovoljan, ali nekako se nisam "srodio" sa tom skijom.. Problema imam i sa karvingom, ali i sa kratkim zavojima da budem iskren..
Skija koju trenutno vozim je 174cm, ja sam visok 190 i imam oko 83-85 kg...
U sebi razmišljam da sam možda ja prelagan za takav tip skije i da moram puno jače da radim sa njom, što mi generalno i nije neka ideja, jer skijam da uživam..
Dilema je ukratko sledeća..
1. opcija jedan je u progressoru f18 koji je sada pristojne pare u intersportu. Kod ove opcije me brine da neću dobiti ništa sem lepše skije :)
2. da li preći korak unazad i uzeti nešto još mekše, i naravno ako imate predlog šta... Ovde brand nije ključan naravno..
Mislio sam da ću ove godine već skijati bar dva puta, pa je ideja bila da iznajmim nešto što se može kupiti i probam, ali kako snega nema, nisam ni išao do sada... A porodično zimovanje se bliži, pa mi đavo ne da mira :)
Svaki predlog je dobrodošao..
ps
prancerice su dalbello flex 90, koje sam uzeo prošle godine, i nisam heo tvrđe, da ne preteram.. Verujem da nisam..
MadMike82
25.12.2020, 13:03
Možda je najbolje je da ovu sezonu potrošiš na isprobavanje kandidata iz rente, pa se za sledeću opremi.
Nisi napisao koliko imaš skijaških dana (okvirno) i kako sebe ocenjuješ kao skijaša (ovo je uvek subjektivno) na skali 1-10?
Sve od toga ide dalje, odmah da ti kažem da sa flexom 90 sigurno nisi preterao, ako ti je udobna cipela sa flexom 130 to je OK i ako si početnik, ali o tome imaš dosta na drugim temama.
U suštini si sam sebi odgovorio, moraš da probaš neke druge skije, i da si oduševljen svojim sadašnjim skijama moraš probati druge skije, i da ideš i u ekstreme, samo tako ćeš videti šta sve postoji (i iznenaditi kako postoje dosta bolje ali i dosta lošije skije). Možemo da ti pišemo mnogo na tu temu ali "džaba" ako to tebi ne odgovara.
Lično sam probao skije koje su ljudi hvalili i vidim da je meni bezveze, tako da to mnogo zavisi od iskustva, stila skijanja i ličnih preferencija, ali kao što sam i rekao samo proba - ne moraš mnogo skija, samo da vidiš koja ti "kategorija" najviše leži - ja mogu da kupim skije "na slepo", čitajući specifikacije / geometriju znam koja ce mi skija 95% odgovarati... Tako da ako pronađeš skiju koja ti se dopada - tačnije kategoriju, možeš uvek pronaći još dosta drugih koje su skoro identične.. Naravno preporuka je da udek kupiš novu skiju ako si u mogućnosti.
Skijaških dana godišnje imam sigurno 10+ možda bliže i 15...
Na skali od 1-10 recimo 6-7 bih bio zadovoljan.. Ako su oni koji padaju dok stoje u mestu 0 i oni drugi koji voze karving 100km/h 10 :)
Izgleda da ću zadržati plan da ipak nešto izrentiram gore, nego je to uvek lakše i opuštenije u periodu van raspusta, za koji sam to i planirao..
Sada kada idemo svi porodično, to mi je cinjanje i ne bih da se "iznerviram" zbog skija na koje nisam navikao, dok skijam sa klincima.. :)
tako da će izgleda odmor proći na starim, a onda kada budem išao na vikende, rent pa da vidimo...
Hvala svakako..
Već nekih 6 sezona skijam na fischer progressoru 8+... ...ali nekako se nisam "srodio" sa tom skijom.. Problema imam i sa karvingom, ali i sa kratkim zavojima da budem iskren...
A jesi li siguran da su ti skije pripremljene za skijanje (servisirane) kako treba? Klizna ploha mora biti upeglana voskom i rubnici oštri od vrha do dna. Ako u servisu nakon oštrenja rubnika zatupe 15-tak cm na vrhu i repu kako se radilo prije 30+ godina, od karvinga nema ništa. Ne isključujem da neki stariji serviseri to rade i danas. Takođe, oštrenje rubnika iz ruke odokativnom metodom golom turpijom nije oštrenje, već uništavanje skija.
Zamjenom za Progressor F18 mislim da ne bi dobio skoro ništa. Noviji model je širi par milimetara, ali se ne bih iznenadio i da je i malo mekši. U vrijeme kada je Progressor 8 bio aktuelan, Progressori su bili ono šta su danas The Curv modeli.
2. da li preći korak unazad i uzeti nešto još mekše, i naravno ako imate predlog šta... Ovde brand nije ključan naravno..
To i jeste korak unazad, mozda ti je skija teska, tvrde skije nikako ne znaci i teske skije. Pogledaj sta Stekan koristi (skije za osobu koja provodi dane i dane u stolici ispred kompjutera) ili sto bi on rekao finesse, a on ih menja prilicno cesto.
Mnogo cesto ljudi ne znaju sta ocekivati od skije i onda ne dobiju ono 'lezet' pa okrive skiju. Kada rascistis 'sa sobom' onda
ja mogu da kupim skije "na slepo", čitajući specifikacije / geometriju znam koja ce mi skija 95% odgovarati... je pravo resenje.
Poslusaj Stekana, iservisiraj kako treba, naglasi serviseru i opet probaj, mozda nije do skije, najcesce nije do skije...
@stekan
U Beogradu mislim da vecina servisa tupi rubnike na vrhu. Planetbike, Beosport (da ne grešim dušu, kod njih sam ostavljao skije pretprošle sezone), salto...
U Beogradu mislim da vecina servisa tupi rubnike na vrhu....
Uh! Zar i servisi koji imaju automatske mašine sa keramičkim diskovima? Kad skija iziđe iz mašine naoštrena, oni je "dorade"? Stresem se od pomisli na to! Užas!
Da ne bude zabune, nije riječ o zatupljenju dijela rubnika na uzdignutom vrhu skije gdje rubnik nema kontakt sa snijegom. To se može zatupiti (npr. da se skija ne usijeca u drugu skiju tokom skijanja). Dio rubnika koji dolazi u kontakt sa stazom MORA biti oštar od vrha do dna.
MadMike82
25.12.2020, 22:01
Čisto sumnjam da nakon mašinskog (automatskog) servisiranja dorađuju manuelno bilo šta.
niipheus
25.12.2020, 22:55
Potvrdjujem, zatupljuju nakon masinskog servisa. Zato im uvek naglasavam ugao i da ne zatupljuju kad nosim na servisiranje
Ipak, mislim da nije bas da od karvinga nema nista ukoliko se zatupljuju vrhovi/repovi. Sve zavisi od toga kako i koliko. Kod mene su dva razloga zasto ne zatupljujem: ne zelim da ostavim majstoru za kog nisam siguran da zna ista o tjuningu (iako dobro servisira) da cacka po rubovima i odokativno tupi, a i zbog toga sto mi to trenutno ne treba
Pravilno zatupljen vrh/rep moze da pomogne u omeksavanju tranzicije postavljanja skije na rubove, a tako odradjeno moze doneti dosta povoljnije ponasanje skije
...Pravilno zatupljen vrh/rep moze da pomogne u omeksavanju tranzicije postavljanja skije na rubove, a tako odradjeno moze doneti dosta povoljnije ponasanje skije
Ako se skija isključivo starom tehnikom, onda zatupljivanje ima smisla. Kod karvinga je cilj sa u zavoju sve i jedna tačka duž rubnika prođe kroz istu tačku u snijegu. U prevodu: bez imalo bočnog otklizavanja. I to je jedino poželjno ponašanje karving skije u karving zavoju: da je ukopana u zavoj kao da je na šinama. Kod karving tehnike ne vidim apsolutno ni najmanji razlog za zatupljivanje repa. Ako je zatupljen, otklizaće u zavoju bar malo.
Za skiju koja je "žestoka" možda i ima smisla zatupljivanje vrha, pogotovo ako joj skijaš nije dorastao, ali kod običnih rekreativnih skija niže klase kakvih je najviše na skijalištima nečemu šta nikako ne "grize" nema smisla još zatupljivati zube.
Pronađoh na jednom sajtu trgovine profi opremom (https://the-raceplace.com/pages/how-to-tune-edges) dobar savjet za slučaj kad skija previše "grize": "If your skis are hooky, increasing your base edge bevel in the tip may help or you might want to have your boot canting alignment checked."
@stekan Stevo, ipak se nismo razumeli. Ovi servisi sto sam nabrojao zatupljuju taj deo na kraju skije. Dakle "polukrug", savijeni vrh, kako god ga nazvali. Ostatak ruba nisam imao iskustva da mi je neko pipao skiju posle mašine. Uvek uzmem parče papira da proverim kakva je oštrica, da li seče lako ili ima neko oštećenje.
Tačno bi im bila poslednja skija koju su radili da mi vrate zatupljenu ivicu.
@stekan Stevo, ipak se nismo razumeli. Ovi servisi sto sam nabrojao zatupljuju taj deo na kraju skije. Dakle "polukrug", savijeni vrh, kako god ga nazvali. ..
Onda je sve OK.
Ja sam pisao o zatupljivanju aktivnog dijela rubnika, tj. dijela koji je u kontaktu sa stazom. Prije više sezona su mi jednom u Austriji oštrili rubnike i zatupili su taj dio rubnika (serviser je imao desetak godina više od mene). Nisam mogao skijati kako sam navikao i nakon jedne žice sam mu vratio da ponovi, ali bez zatupljivanja.
Skije za čisti karving imaju specifičnu geometriju gdje se skija naglašeno širi do samog vrha sa ciljem da rubnik "grize" u zavoj (desna skija na fotografiji). Zatupiti takvu skiju je grijeh. Allmountain skija su pravljene za drugačiju vrsu staze i drugačiju tehniku, pa nema tog širenja do vrha, već je oblik vrha dosta pitomiji (lijeva skija). Takva skija niti ima agresivan bočni profil na vrhu, a obično ima i rocker, pa ni kod nje nema potrebe za zatupljivanjem.
17839
niipheus
26.12.2020, 11:21
Za skiju koja je "žestoka" možda i ima smisla zatupljivanje vrha, pogotovo ako joj skijaš nije dorastao...
Za ovakve je uglavnom i namenjeno moje pisanje. Ima bar ovde kod nas i vise nego dovoljno 'profesionalaca' sa vrhunskim skijama kojima je zatupljivanje neophodno.
Mislim da za one koji su presli na nove skije koje su iznad njihovog trenutnog nivoa (npr neko ko je nivoa 5, kupuje skije nivoa 9 i planira da se dalje usavrsava), pravilno zatupljivanje moze pomoci u njihovom savladavanju i privikavanju na novo ponasanje. Sve se to kasnije da ispraviti i doostriti kako tehnika napreduje. Zato i kazem, majstor koji bi znao da ih tjunira tako da rubove zatupi u meri da omeksaju tranziciju, ali da ne upropasti rub do te mere da pola mora skinuti kako bi se doslo do ostrog dela ponovo, ne bi ucinio nista toliko lose da se moze reci da od karvinga nema nista.
------
Za coveka koji pita za Progressor 8+: ne znam jesi li je uzeo novu i znas li istoriju skije (dal je bila u renti ili ne), ali ta skija ako nije omeksala od mnogo dana na snegu, ne bi trebala da pravi problem sa karvingom. Naucio sam i usavrsavam karving i uopste skijanje bas na Progressoru 800 koji me sa mojih 95 kg odlicno nosi i osim po bas najgorem ledu, nema problema da odrzi karving. Takodje jedna od skija sa mozda najprirodnijim osecajem prilikom skijanja. Svaki pokret prihvata i radi ono sto ocekujes od nje u tom trenutku. Jedina jos skija koju sam vozio sa tako lakim i lepim osecajem u voznji je Kastle MX84. Navodim to jer se vrlo lako stekne poverenje u ovu skiju i uvek znas sta mozes od nje da ocekujes. Odnesi te skije na dobar servis, nek je obrade na masini, postave uglove rubova kako treba, ako si nivoa 6-7 kako kazes, naglasi da ne zatupljuju nista, utisnu bazu, voskiraju i ta skija ne bi trebalo da ti pravi bilo kakve probleme.
plageton
28.12.2020, 13:19
@stekan Stevo, ipak se nismo razumeli. Ovi servisi sto sam nabrojao zatupljuju taj deo na kraju skije. Dakle "polukrug", savijeni vrh, kako god ga nazvali.
Pretpostavljam da to rade zbog vožnje kroz dubok/mokar sneg. Gde kljun skije odigrava ulogu.
Milos011
29.12.2020, 11:38
Moje iskustvo sa "zatupljivanjem" je drugačije. Volim podjednako da vozim i staru tehniku i carving, a što je staza strmija potrebno mi je više otklizavanja... što je i normalno.
E sad... jedne godine sam izričito rekao serviseru da mi ne zatupi vrhove i repove, skija je bila oštra ko žilet celom dužinom. Uslovi staza su bili kasno martovski, jutarnje ledene ploče. Na strmim delovima staza je bio pakao voziti. Skija ti ne dozvoljava da otklizaš, a da karvaš po tim delovima ne možeš jer nećeš moći da kontrolišeš brzinu, i onda dolazi do toga da skija "hvata" led, a kada hoćeš da napraviš kratak zavoj moraš na silu da otklizavaš i u suštini ne skijaš, nego se treseš tako što propadaš niz stazu. SMRT za leđa i kolena.
Za takve uslove sam poželeo da mogu lakše da otklizam.
A šta je zanimljivo....imao sam prilike da vozim i nove skije po takvim uslovima i nisam imao problema sa otklizavanjem. Nova skija je sigurno podjednako oštra celom dužinom. Ili nije?
Ja nemam neko 'strasno' mislenje o sebi kao skijasu, a posebno ne kao neko sto posedzuje vakvu, onakvu ili takvu tehniku, tacnije necu ni da se rangiram na bilo koju tabelu. Ali uzivam u skijanju najvise od svih na svetu, svakako spored mene, i trudim se da se spustim svugde gde mogu da savladam 'strah', svakakom tehnikom i na svakoj podlozi.
E sad, moj serviser zna da mi mora ostriti kante rucnom turpiom sa alatkom za drzenje ugla, fabrickog ugla, u celoj duzini kanta bez bilo kakvog zatupljavanja. Sto vise mismlim da su skije fabricki nezatupljene, pa zasto ih zatupljavati. I da, ne smeju biti noz, no 'pristojno' naostreni bez obzira na kakvu podlogu ce se skijati. Moj serviser skija isto sto i ja pa se dobro razumemo :).
I da ne zatupljujem vise, jos uvek smatram da vozrasniji i sa manje kondicije/fizicke snage trebaju da biraju laksu skiju a nikako meksu da bi vise uzivali na sneg.
Ne znam taj progresor koliko je tezak, ali znam da ne treba zatupljavati skije.
Definitivno dosta zatupljujem :ski:
Moje iskustvo sa "zatupljivanjem" je drugačije. Volim podjednako da vozim i staru tehniku i carving, a što je staza strmija potrebno mi je više otklizavanja... što je i normalno.
E sad... jedne godine sam izričito rekao serviseru da mi ne zatupi vrhove i repove, skija je bila oštra ko žilet celom dužinom. Uslovi staza su bili kasno martovski, jutarnje ledene ploče. Na strmim delovima staza je bio pakao voziti. Skija ti ne dozvoljava da otklizaš, a da karvaš po tim delovima ne možeš jer nećeš moći da kontrolišeš brzinu, i onda dolazi do toga da skija "hvata" led, a kada hoćeš da napraviš kratak zavoj moraš na silu da otklizavaš i u suštini ne skijaš, nego se treseš tako što propadaš niz stazu. SMRT za leđa i kolena.
Za takve uslove sam poželeo da mogu lakše da otklizam...
I do skije je u velikoj mjeri. Neki modeli su pravljeni da "grizu" i kad nisu savršeno oštri (npr. Head-ova SuperShape serija), a neki briljiraju na mekšoj stazi ali zato na zaleđenoj stazi imaju problem ako nisu savršeno naoštreni (npr. Rossijev Experience 88). Sjećam se da sam jednom davno u Francuskoj uzeo da probam menščini Krejzijev i.Magnum (tad sam vozio Scott Punisher) i da sam se napatio jer je staza bila mekana, a i.Magnum nije nipošto htio da iziđe iz karvinga. Noge su mi otpale.
A i pojam "zatupljivanje" je relativan (nije isto lagano prevući dijamantom i turpijati turpijom).
...A šta je zanimljivo....imao sam prilike da vozim i nove skije po takvim uslovima i nisam imao problema sa otklizavanjem. Nova skija je sigurno podjednako oštra celom dužinom. Ili nije?
I to je vjerovatno do skije. Nova skija bi trebala da bude podjednako oštra cijelom dužinom.
Milos011
29.12.2020, 14:20
I do skije je u velikoj mjeri..... (npr. Head-ova SuperShape serija),
Upravo ta je grizla led, a ja se tresem ko agregat pokušavajući da otklizam
Upravo ta je grizla led, a ja se tresem ko agregat pokušavajući da otklizam
Recept je imati par parova: par grizućih i par otklizujućih.:sm004:
plageton
29.12.2020, 23:45
Recept je imati par parova: par grizućih i par otklizujućih.:sm004:
A i to zavisi gde se skijaš. U centrima sa velikom visinskom razlikom, pođeš sa vrha po staklu da bi se na dnu skijao po vodi.
MadMike82
29.12.2020, 23:52
Onda i treći par, za skijanje na vodi.
Pozdrav!
Vidim u Intersportu sniženje skija,za oko mi je zapela Fisher Progressor F18, pa me zanima vaše mišljenje kakva je skija.
i još primijetih da je jeftinija u Hrvatskoj za 100KM nego u Bosni.
...za oko mi je zapela Fisher Progressor F18, pa me zanima vaše mišljenje kakva je skija...
Odlična skija za uređenu stazu i dobrog rekreativca koji je savladao karving tehniku.
Neki savet/iskustvo za ski kacigu sa vizirom? Svidja mi se, deluje da je jako praktična, gledao sam neke Salomon, marka mi nije bitna.
Neki savet/iskustvo za ski kacigu sa vizirom? ...
Kaciga se bira kao i pancerica: probati što više modela i uzeti onu koja najbolje leži na glavi.
Tema za razmišljanje: kad izgrebeš vizir (nije ako, već kad), da li ćeš moći nabaviti rezervni da zamjeniš ili ćeš morati mijenjati kompletnu kacigu?
Moje iskustvo, ćerka skija sa naočarima i “flip” OTG kaciga je najbolje rešenje (za naočare / maglenje istih).
Lično je ne koristim zato što često skijam kroz šumu a tu može za jedan dan da se izgrebe maska / vizir.....
plageton
18.01.2021, 13:06
Moje iskustvo, ćerka skija sa naočarima i “flip” OTG kaciga je najbolje rešenje (za naočare / maglenje istih).
Lično je ne koristim zato što često skijam kroz šumu a tu može za jedan dan da se izgrebe maska / vizir.....
Šta je "flip OTG"? Znam za OTG naočare ali šta je OTG kaciga?
Ako skijaš kroz šumu, jednako možeš da izgrebeš i brile, pa šteta je i jedno i drugo, ne? I zar taj vizir ne može da se skine po potrebi?
Kaciga sa vizirom - kao i obična samo sa dodatkom “flip” maske - nije svaka kaciga sa vizirom OTG... Kao što i maska nije svaka OTG..
Teorijski možeš da zameniš samo vizir, ali u praksi pitaj prodavca da li imaju i koja je cena. Slično kao kod maske što na većini možeš da skineš “staklo” i zameniš, samo što niko nema zamenska stakla da prodaje..
Grebanje vizira prakrično znači zamena kacige, a maska je mnogo jednostavnija i jeftinija opcija :)
plageton
18.01.2021, 13:58
Aha, a čekaj, jesam dobro razumeo, Kaciga sa vizirom koji može da ide preko naočara je OTG kaciga? Tako sam i mislio, s tim što sam mislio da svaki vizir može da ide preko naočara. To se sve odnosi na dioptrijske naočare?
I mislio sam, kad skijaš kroz šumu, skineš vizir ako ti je žao vizira i staviš obične brile (ako ti njih nije žao :) ), posle vizir vratiš, to je moguće, zar ne?
Tako je, nije svaka kaciga sa vizirom OTG..
To skidanje/stavljanje vizira je (barem meni) komplikovano.. Maska svakako mora da se nosi u šumi, bolje da se ona izgrebe nego oko ;)
plageton
27.01.2021, 15:23
Dilema: Elan amphibio 84 XTI vs. Rossignol experience (takođe 84 mm). Obe u dužini 176 ili tako nešto.
Stvar je ozbiljna. :)
Novi Experience ili stari? Razlika je značajna. Stari Experience je imao bočni profil sa radijusom od kraja do kraja, a novi ima bočni profil sličan pravim freeride skijama.
plageton
27.01.2021, 22:44
Novi Experience ili stari? Razlika je značajna. Stari Experience je imao bočni profil sa radijusom od kraja do kraja, a novi ima bočni profil sličan pravim freeride skijama.
Kako da saznam da li je stari ili novi? Novi je godina proizvodnje koja?
Daske su sive boje.
MadMike82
27.01.2021, 23:32
Ove?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210127/bfacf3b33bfd99900796dd6712d7f033.jpg
plageton
28.01.2021, 01:06
Ove?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210127/bfacf3b33bfd99900796dd6712d7f033.jpg
Ima i takva, ali je skuplja. Ove koje me zanimaju su svetlosive, neprivlacne sto se izgleda tice. Ne vidim ih na netu, cudno, osim zenskih, ali mi malo neverovatno da zenske budu u 176 cm duzini. :)
Kakogod, za sada Amphibio vodi.
Kada je ski oprema u pitanju (jakne i hlace) u pitanju, kako ih obicno birate? Da li je cjena glavni i presudni faktor ili estetika ili funkcionalnost?
Dok sam bio mladji isao sam redom cjena-estetika-funkcijonalonst.
Sad kad sam u godinama kad mi se nekako dupe lakse i brze mrzne, odlucio sam da promjenim redosled interesa i stavim akcenat na funkcijonalnost-cjena-estetika.
Misljenja sam da sve ispod 10000 kad je u pitanju vodonepropustljivost (waterproof) i prozračnost (Breathability) ne treba ni razmatrati. Trenutno nosim Salomona koji je 15k za oba parametra ali kad je bas jak vjetar, dok sjedim na zici osjecam da prolazi tako da razmisljam o pojacavanju. Sto se tice vodonepropustljivost, mislim da je tu odlican. Upravo gledam Descente na odlicnom popustu od 20k za oba parametra.
Odgovor u drugoj temi: https://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?348-ski-pantalone&p=108311&posted=1#post108311
potreban mi je savet u vezi sa pancericama, imam Lange rx blaster 80 flex, prosecan sam rekreativac i lepo me sluze osim sto su mi hladne pa bih unapredio u nesto toplije.
Takodje kupio sam ih kad sam bio pocetnik i koristim ih total malo vise od 70 dana na snegu, sad bih uzeo neke sa vecim flexom.
Za oko su mi zapale Dalbello pantera (100 ili 120 flex) i Rossignol all track pro, flex 120, 250€ je max budzet
ne skijam van staze, na crne idem dok su ispeglane, na ostale po volji
1. Можда да покушаш пробати неку од варијанти "термо" уложака, подразумијева се да већ користиш чарапе са удјелом вуне и да су постојеће панцерице одговарајуће по питању осталих функционалности.
2. Рекао бих да су обе набројане панцерице одличне за оне којима и одговарају, те ако је одлука набавка нових онда да буду такве и за тебе.
plageton
24.03.2021, 10:30
potreban mi je savet u vezi sa pancericama, imam Lange rx blaster 80 flex, prosecan sam rekreativac i lepo me sluze osim sto su mi hladne pa bih unapredio u nesto toplije.
Takodje kupio sam ih kad sam bio pocetnik i koristim ih total malo vise od 70 dana na snegu, sad bih uzeo neke sa vecim flexom.
Za oko su mi zapale Dalbello pantera (100 ili 120 flex) i Rossignol all track pro, flex 120, 250€ je max budzet
ne skijam van staze, na crne idem dok su ispeglane, na ostale po volji
Pre dva meseca sam uzeo rossignol alltrack 110 i probao na Jahorini, vrlo sam zadovoljan u pogledu komfora. Mene su koštale oko 300 E, možda su sada na popustu ako si našao za 250. Mogu da preporučim.
Što se tiče Dalbello pantera, to je isto ciepla koju sam ranije razmatrao, ali mislim da bi ti flex 120 bio previše. Imao sam Dalbelo 120 flex, doduše nije pantera, nije to loša cipela ali ipak prekruta za moje potrebe.
Na kp sam video Rossignol za 200€, a Dalbello su 30k u pb
Hvala na odgovorima....sledi mi probanje cipela
lexinho021
24.03.2021, 18:45
Ja vozam alltrack stariji model sa 100 flexa (https://youtu.be/Ecd-k1QYWa0) i zadovoljan sam skroz, nesto ispod 200e me izasle nove.
Zuba1970
22.09.2021, 22:24
Interesuje me da li je za mene pocetnika Flex 90 velik? Ili da ipak gledam neke sa manjim fleksom. Zet mi je dao predlog za ove Dallbello pancerice: https://planetbike.rs/zimski-sportovi/ski-oprema/ski-cipele/cipele-dalbello-ds-mx-90-black-black-12.html
Velicina desnog (jaceg) stopala bosog je 285 a sa zimskim carapama ide do 290. Sirina je 102 mm. Naravno da bih otisao da probam.
Batali flex, bolje ti probaj kako ti lezi noga, lako ces sa flexom
Interesuje me da li je za mene pocetnika Flex 90 velik? Ili da ipak gledam neke sa manjim fleksom. Zet mi je dao predlog za ove Dallbello pancerice: https://planetbike.rs/zimski-sportovi/ski-oprema/ski-cipele/cipele-dalbello-ds-mx-90-black-black-12.html
Velicina desnog (jaceg) stopala bosog je 285 a sa zimskim carapama ide do 290. Sirina je 102 mm. Naravno da bih otisao da probam.
Kao što Trendo napisa, flex je manje bitan od izbora cipele koja ti dobro leži na nozi. Sve u rasponu 70 do 100 je OK, uz uslov da se noga fino osjeća u cipeli.
Širinu stopala zanemari. Ti brojevi za pojedine modele su skroz bez veze. Pogledaj: https://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?8541-%8Airina-pancerica-i-razli%E8iti-milimetri
Probaj što više različitih modela različitih proizvođača i nipošto nemoj sebi unaprijed da odrediš marku koju ćeš kupiti, jer ne znaš da li njihovi modeli odgovaraju za tvoj oblik stopala.
plageton
24.09.2021, 11:59
I ja bih rekao da fleks sam po sebi ne mora mnogo da znači. Međutim, stvar je u tome što industrija modele sa višim fleksom tretira de fakto kao modele više klase, pa su u njih ugrađene i tehnologije i sistemi koji doprinose da cipela bude udobnija. Kao kod automobila. Ako ima manje od 100 KS, teško da će u opremi biti npr. HillAssist tehnologija, ili bar će ponuda biti izuzetno mala.
Uporedivo, modeli sa fleksom manjim od 100 nemaju ili bar ne tako često imaju opciju da se uložak formira prema obliku stopala, što se bar u mom slučaju pokazalo kao bitno.
Pre neku godinu sam uz savete na forumu izabrao skiju Nordica GT76CA i zaista se osetila razlika u odnosu na skijanje svaki put na drugim skijama iz rente.
Vremenom sam unapredio tehniku, prošle zime sam podigao prosečnu brzinu kojom se krećem, imam čistije vezane zaokret i u nekoliko navrata sam imao situaciju kao da su mi skije premeke tj počnu da drhte gore dole.
Prethodnih dana mi iskače reklama za
FISCHER RC4 THE CURV PREMIUM TI+ RC4 Z11 POWERRAIL BRAKE 78 [G] GW
Prema bojama, predpostavljam da su iz neke prethodne sezone, što je meni nevažno, ali na netu gotovo ništa nisam našao za te sa oznakom Premium.
Da li bi tih 0.8mm metala (da ne ulazimo u to koji je metal :)) napravilo razliku u odnosu na karbon u ovim mojim GT76?
I nisam siguran kako bi na moju vožnju uticao prelazak sa 76 na 68mm.
Nešto manji radijus bi mi bio OK, ali nije breakpoint.
Da li ima smisla prelaziti?
Pozdrav svim članovima, jedno možda glupo pitanje.
Naime kupio sam novu skiju u beosportu, i kako mi je ovo prva skija koju kupujem novu, interesuje me da li je potrebno oštrenje kantni? Jer mi deluje kao da nisu nešto oštre, nisu baš "da se posečeš". Kad uporedim sa starim skijama posle oštrenja, ove nove deluju tupo.
Pozdrav svim članovima, jedno možda glupo pitanje.
Naime kupio sam novu skiju u beosportu, i kako mi je ovo prva skija koju kupujem novu, interesuje me da li je potrebno oštrenje kantni? Jer mi deluje kao da nisu nešto oštre, nisu baš "da se posečeš". Kad uporedim sa starim skijama posle oštrenja, ove nove deluju tupo.
Ako je sa skijama sve u redu, to fabričko oštrenje bi trebalo da bude "jače" od bilo kog oštrenja u servisu i definitivno da traje dosta duže od servisnih oštrenja. Obiđi trgovine pa pogledaj kakvi su rubnici na drugim novim skijama.
Deluje sve okej sa skijama, moram ici malo da uporedim, hvala na odgovoru.
A šta da radim sa kliznom površinom? Da li treba vosak?
A šta da radim sa kliznom površinom? Da li treba vosak?
Baš juče u drogoj temi na isto pitanje odgovorih: da. Fabrički tanko namažu voskom da klizna ploha ne oksidira. Ipak ti njih upeglaj za svaki slučaj.
Hocu da uradim predporudzbu za sledecu sezonu, ide odmah popust 30%. Nakon mozganja, izbor mi se sveo na dva modela skoro pa istog imena pa me interesuje ako neko ima iskustva da mi pruzi malo vise detaljnih informacija.
Dvoumim se izmedju WORLDCUP REBELS E-SL SKI 170cm ili WCR E-SL REBEL FIS SKI 170cm. Obe dolaze s FREEFLEX ST 16 vezom. Skoro pa isti radijus (13), sirina struka (68) pa i ime (e-SL).
Razlika u sirini vrha i repa. WORLDCUP REBELS E-SL ima siri rep i vrh (123-108 naspram 119-103). Razlika je nekih 200EUR u cjeni.
Sta ova razlika u sirini vrha i repa znaci za mene, sta cu osjetiti drugacije, hocu li ili mogu li osjetiti ista u razlici? Za coveka mojih gabarita (2m i 110kg), koja bi opcija bila bolja? Trazim skiju za carving uzivanje (uski i siroki), ne interesuje me nista van staze
Dvoumim se izmedju WORLDCUP REBELS E-SL SKI 170cm ili WCR E-SL REBEL FIS SKI 170cm. Obe dolaze s FREEFLEX ST 16 vezom.
Izvini, ali ne uspjevam nikako da shvatim ovaj izbor.
U posebnoj temi si za Super Shape Titan napisao: "...iskreno nisam zadovoljan skijama. Prvi utisak je da su mi predugacke (iako sam 195cm). Takav mi je utisak. Stalno mi taj vrh nekako strci, tacno tih nekih par cm je kao visak. Uzeo sam 177 po preporuci, mislim da sam trebao 170cm. Drugo, skija je jako tvrda, nije laka ni meka za zavoje i kratki karving kao tipa HEAD e.SLR. Nece sama uci u zavoj, zahtjeva rad i trud".
Imao sam kratko vrijeme potpuno isti model u istoj dužini i nisam imao problema sa ulaskom u zavoj, ali se slažem da traži aktivan rad nogu, tj. ovlaš umara noge. U vezi ulaska u zavoj, stekao sam utisak da se Titan sa radijusom 14,7m ponaša identično kao moj sadašnji Laser AX sa radijusom 17,4m. Ako imaš igdje šansu probati Stöckli AX ili AR, probaj. Nakon toga ti se više neće činiti preskupe. Do ove sezone su se modeli zvali Laser AX i Laser AR, a sada se zovu Montero AX i Montero AR. Kratak opis: melem za noge. U prevodu: grizu kad treba, pitome kad treba, a nikad ne umaraju.
Moja dilema u odnosu na tvoj opis "skija je jako tvrda, nije laka ni meka za zavoje i kratki karving" je u tome što su dva modela koja si naveo drastično tvrđa od Super Shape i garant traže mnogo više rada i truda. I radijus 13m za dvometraša? Nisi valjda mazohista?
Dopuna:
- Ovdje su se nakada mogle testirati Stöckli modeli: https://www.sport-gratz.com/winter-de/shops/cimaross/
- Razmotri i po mogućnosti probaj Rossignol Hero Elite MT TI (MT = Multi Turn). Probao u dužini 176cm. Mnooogo dobre.
Niko ti ne može dati precizniji odgovor od ličnog testa skija... Već godinama lokalni zastupnici Heada i Rossignola oragnizuju testiranje skija na Jahorini i Bjelašnici, obično to bude u drugoj polovini februara i prvoj polovini marta, u više navrata (čak i u noćnom terminu na Bjalašnici za vrijeme Born2Ski festivala).
Izvini, ali ne uspjevam nikako da shvatim ovaj izbor.
U posebnoj temi si za Super Shape Titan napisao: "...iskreno nisam zadovoljan skijama. Prvi utisak je da su mi predugacke (iako sam 195cm). Takav mi je utisak. Stalno mi taj vrh nekako strci, tacno tih nekih par cm je kao visak. Uzeo sam 177 po preporuci, mislim da sam trebao 170cm. Drugo, skija je jako tvrda, nije laka ni meka za zavoje i kratki karving kao tipa HEAD e.SLR. Nece sama uci u zavoj, zahtjeva rad i trud".
Imao sam kratko vrijeme potpuno isti model u istoj dužini i nisam imao problema sa ulaskom u zavoj, ali se slažem da traži aktivan rad nogu, tj. ovlaš umara noge. U vezi ulaska u zavoj, stekao sam utisak da se Titan sa radijusom 14,7m ponaša identično kao moj sadašnji Laser AX sa radijusom 17,4m. Ako imaš igdje šansu probati Stöckli AX ili AR, probaj. Nakon toga ti se više neće činiti preskupe. Do ove sezone su se modeli zvali Laser AX i Laser AR, a sada se zovu Montero AX i Montero AR. Kratak opis: melem za noge. U prevodu: grizu kad treba, pitome kad treba, a nikad ne umaraju.
Moja dilema u odnosu na tvoj opis "skija je jako tvrda, nije laka ni meka za zavoje i kratki karving" je u tome što su dva modela koja si naveo drastično tvrđa od Super Shape i garant traže mnogo više rada i truda. I radijus 13m za dvometraša? Nisi valjda mazohista?
Dopuna:
- Ovdje su se nakada mogle testirati Stöckli modeli: https://www.sport-gratz.com/winter-de/shops/cimaross/
- Razmotri i po mogućnosti probaj Rossignol Hero Elite MT TI (MT = Multi Turn). Probao u dužini 176cm. Mnooogo dobre.
U dva navrata sam testirao WC e-SL, i stvarno mi odgovara. Titan je vrhunska skija to je bez dvojbe ali ne za moje potrebe. Titat zahtjeva rad (to je moje iskustvo), moras da nalegnes na skiju da bi usla u savrsen zavoj i dok je odlican, stabilan za siroki carving i vece brzine, za uski je problematicna. Mene ne slusa, vrhovi mi se tresu, malo razilaze, bez obzira sto pokusavam maximalno da nalegnem napred u pancericu. WC e-SL sam u dva navrata testirao. Jednom na jahorini i jednom u Italiji. Mozda je to moj subjektivni osjecaj ali skija je bas poslusna. Ona "sama" ulazi u zavoj bez osjecaja "viska" u vrhu skije i nekog odvajanja skija u vrhu. Nema tresnje. Savrseno stoje jedna uz drugu i imam osjecaj da me same uvode u svaki novi zavoj. Istina da sam testirao 170cm dok je Titan 177cm.
Sve u svemu, moj osjecaj za e-SL je da je top skija za uski carv i kratko vijuganje a to je moj cilj. Sinoc sam malo pricao i s momcima in Bracom-a i oni savjetuju WC e-SL. Kazu da je WCR e-SL Fis bas bas zahtjevna skija za voznju. Daleko vise rada zahtjeva. Dobio sam i katalog skija HEAD za 23/24. Evo kako nova WC e-SL izgleda. 18227
Od sledece sezone izbaciju i mix izmedju WORLDCUP REBELS E-SL SKI i WCR E-SL REBEL FIS SKI. Nazvali su ga WORLDCUP REBELS E-SL PRO.
Uocite gde je razlika :) Uzeli plate iz WCR i stavili u WC model
18228
U svakom slucaju, uradio sam prednarudzbu za WORLDCUP REBELS E-SL 170cm. U novembru se ocekuje
lvujosevic
13.02.2023, 15:15
Da li neko ima iskustva, ili zna kakva je ova skija sa linka ispod?
https://www.intersport.rs/fischer-xtr-race-rt-rs-9-slr-set-all-round-skija-727789
Vozio sam slicnu skiju pre nekoliko nedelja na Jahorini, i odusevila me je,ali kako mi kazu u rentalu taj model nema u prodaji nego se pravi iskljucivo za rentale, a ovaj model mu je najslicniji.
Koliko vidim u opisu ova skija je za manje zahtevne skijase, ali ne bih uzimao skije za apsolutnog pocetnika, jer bih zeleo i da napredujem sa njom(iako sada vozim na nekom pocetnom-srednjem nivou).
Oznaka XTR kod Fischer-a označava rental model. Pitanje je kako je rental model završio u InterSportu.
Ti si vjerovatno vozio ovaj model: https://www.amazon.de/-/en/Fischer-Rentaltrack-Model-Powerrail-Binding/dp/B0BCWPLP3M
Isti na izgled, a različiti (Race vs RC4).
Zaboravih prokomentarisati detalj sa Intersport linka: fotografija je fotomontaža. Skija je široka u struku 72 mm, a na fotografiji je šira od vezova bar 30 mm, tako da izgleda kao kakva freeride skija od 100+ mm. Vidi se da kočnice ne mogu "najahati" širinu skije.
lvujosevic
13.02.2023, 16:02
Da, deluje mi da sam vozio ovu skiju koju si mi poslao. Takodje sam skapirao da slika skije na intersportovom sajtu ocigledno nije ta, jer je dosta siroka u struku.
Kakva je zapravo razlika izmedju ovog modela koji se prodaje u intersportu, i ovog koji sam ja vozio iz rentala?
Posto trenutno vozim nekom osnovnom paralelnom tehnikom, i nju usavrsavam, a imam ambiciju da naucim jos bolje i brze da skijam paralelno, eventualno da predjem nekad na karving, da li mislis da sa ovom skijom mogu to da postignem?
Poznato je da pojedini proizvođači (Elan, Fischer...) rade za InterSport i Hervis posebne modele koji liče na modele iz zvaničnog kataloga (uz sitnu promjenu naziva modela, kao u ovom slučaju Race umjesto RC4), ali su obično nešto jeftiniji. A to praktično znači i jeftiniji u proizvodnji. Narodski rečeno: "mačak u vreći" ili "more bit bidne, al ne mora da znači". Ako proizvođač nema konkretan model u svom katalogu, ja bih taj model zaobišao, šta je i odgovor na tvoje pitanje.
Druga stvar: svaki proizvođač u opisu svojih skija malo preuveličava, tako da ako piše da je model za skijaše nivoa npr. od 7 do 9, računaj da je i to malo naduvano.
Ti si vjerovatno vozio ovaj model iz prethodne sezone:
18256
U katalogu 2021/22 piše da je za nivo 5-8, za razliku od modela 2022/23 za koji piše da je 5-7.
Katalog 2021/22 (strana 50): https://issuu.com/snowsport_pl/docs/katalog-narty-fischer-2022
Katalog 2022/23 (strana 24): https://issuu.com/fischersportsgmbh/docs/workbook_digital_22l23_alpine_en
lvujosevic
13.02.2023, 16:36
Hvala puno na odgovoru!
Definitivno je ova skija sa slike, ta koju sam vozio na Jahorini, zapamtio sam da je imala ovaj crni deo na repu.
Ono sto me cudi da u katalogu iz 2021/2022 u delu Lengths nema 165, a moja skija je bila bas 165, ali po izgledu sam siguran da je ovo skija koju sam vozio.
To samo znači da si vozio model 2020/21. Strana 58: https://issuu.com/snowsport_pl/docs/fischer-2021-narty-buty-kijki-torby-katalog-zima
lvujosevic
13.02.2023, 16:45
Verovatno. Hvala puno na pojasnjenju, sada mi je sve jasno.
Skijam vec par godina na ovim skijama:
Atomic Race SL 11, 156cm
https://static5.snowsport.pl/pol_pl_Narty-Atomic-Race-SL-11-wiazanie-NEOX-AF-310-2009-56881_1.jpg
Sobzirom da sam skije kupio pre 6-7 godina nemajuci apsolutno ni najmanjeg pojma sta kupujem. Skije su bile polovne i trebale su da sluze da se na njima ucim i vidim da li ce se skijanje kod mene primiti. Kako se (gle cuda!) primilo, skijam plave i crvene staze paralelnom tehnikom, carv je u planu, nekada, hteo sam da kupim sebi nove skije. E sad, ja iskreno nijedne druge skije nikad nisam probao pa samim tim nemam sa cim da uporedim. Dakle, sta posle ovih skija? Kao sto rekoh vozim plave i crvene staze, crne me ne zanimaju, ne jurcam, ziheras sam teski jer se plasim povreda. Ono sto sam primetio je da su moje skije znatno teze od zeninih i primetio sam da mi bas ne ide skijanje kroz dubok sneg, one gomile kad se naprave posle podne na strmijim delovima, pored piste ne skijam, nekako mi se cini da se zaglavljujem. Eto, imam utisak da bi mi bilo malo lakse da su same skije lakse, ako nista drugo bar zbog tegljenja i to ako bi mi sama skija pomogla da se lakse snalazim na strmim, razrovanim delovima, a da sutra mogu da vezbam karving sa njima. Visok sam 177 cm, 80 Kg tezak. Hvala
FreeRider
22.11.2023, 18:45
Atomic Race SL 11, 156cm
https://static5.snowsport.pl/pol_pl_Narty-Atomic-Race-SL-11-wiazanie-NEOX-AF-310-2009-56881_1.jpg
Sobzirom da sam skije kupio pre 6-7 godina nemajuci apsolutno ni najmanjeg pojma sta kupujem. Skije su bile polovne i trebale su da sluze da se na njima ucim i vidim da li ce se skijanje kod mene primiti. Kako se (gle cuda!) primilo, skijam plave i crvene staze paralelnom tehnikom, carv je u planu, nekada, hteo sam da kupim sebi nove skije. E sad, ja iskreno nijedne druge skije nikad nisam probao pa samim tim nemam sa cim da uporedim. Dakle, sta posle ovih skija? Kao sto rekoh vozim plave i crvene staze, crne me ne zanimaju, ne jurcam, ziheras sam teski jer se plasim povreda. Ono sto sam primetio je da su moje skije znatno teze od zeninih i primetio sam da mi bas ne ide skijanje kroz dubok sneg, one gomile kad se naprave posle podne na strmijim delovima, pored piste ne skijam, nekako mi se cini da se zaglavljujem. Eto, imam utisak da bi mi bilo malo lakse da su same skije lakse, ako nista drugo bar zbog tegljenja i to ako bi mi sama skija pomogla da se lakse snalazim na strmim, razrovanim delovima, a da sutra mogu da vezbam karving sa njima. Visok sam 177 cm, 80 Kg tezak. Hvala,, ziheraš sam teški i plašim se povreda "
Batali skijanje :)
Šalim se
Ne bi trebao zaista da skijaš ukoliko se plašiš povreda. Strah je grdna robots. Govorim ti to jer sam kroz padobranstvo, motociklizam, paraglajding i skijanje, vidio puno povrijedjenih ljudi koji su se odmah nakon oporavka vraćali extremism sportovima. Ja sam imao cca 11 lomova I 3 operacije, pucala jje i lobanja....
Ako već skijaš crvene staze, imaš lake i jako dobre skije Rossignol Experience 84 ti ( ja skijam 88 ) i mislim da bi ti odgovarale potpuno po onome što si naveo da tražiš od skije.
Uživaj na planini I lijep pozdrav
Hvala ti na odgovoru! Ovo je pakao sta je razlicitih modela samo od jednog proizvodjaca 😱 Experience 84 ti nisam nasao, 84 ima "al", a 82 i 86 "ti". U svakom slucaju su svi ti modeli All mountain skije sirine ispod noge ca 85cm i radijusa ca 14-15m. Kapiram da bi to bila neka skija za mene. Cena je koliko vidim 500-600 eur. Videcu ovih dana da odem negde da ih pogledam. Ludnica sta je snega vec palo i sta se najavljuje za vikend. Prosle nedelje overili vec sankanje sa decom, valjalo bi zapljunuti se i na pisti uskoro 😊
Atomic Race SL 11, 156cm
Da si me prije spomenutih 6-7 godina pitao koje skije da kupim za učenje skijanja, odgovorio bih "uzmi koje god hoćeš, ali nemoj te". To je skija za odlične rekreativce, nije baš tolerantna na greške i nije za sporu vožnju. Za današnje pojmove je vrlo uska u srednjem dijelu, pa nije ni čudo da se zaglavljuješ u gomilama snijega.
Slažem se sa prijedlogom FreeRidera, a na ovom linku imaš opis Experience 82 u dvije verzije: "Ti" i "Basalt":
https://realskiers.com/2024-mens-frontside-skis/
Na ta dva modela bi se osjećao preporođen nakon sadašnjih skija. "Ti" ako imaš ambicije ka većim brzinama i "Basalt" za potpuno opušteno rekreativno skijanje. I druge firme imaju super skija (hrpu), ali generalno gledaj skiju sa strukom oko 80 mm (+-5) i radijusom 14-16m. Dužina za tvoju visinu i težinu između 165 i 170 cm.
Experience 82 Basalt sa NX12 vezom se ovdje u Njemačkoj trenutno može kupiti za 335€ (uključujući dodatni Black Week popust 20%)
Hvala na dodatnom pojasnjenju. Iskren da budem ni sam ne znam zasto sam tada tako povrsno pristupio kupovini, obicno ne pratim takav obrazac. Interesantno mi je da iako sam imao dosta khm, recimo interesantnih iskustava, gde sam u pocetku recimo odredjene delove Familienabfahrta na Lengrissu savladavao peske :D, nijednog trenutka nisam posumnjao da mozda ima malo i do skija. Sa druge strane, cinjenica da sam proskijao na njima verovatno znaci da nisam uzimao precice. Ko zna zasto je to dobro :D
Ja ne nalazim ni za blizu 335 Eur ove skije. Mozes li molim te da postujes link?
...Ja ne nalazim ni za blizu 335 Eur ove skije. Mozes li molim te da postujes link?
Link: https://www.glisshop.de/ski-set-bindungen-/rossignol/ski-set-experience-82-basalt-konect-bdg28069077
Prilikom obrade narudžbe trebaš unijeti kod "Black20" u polje "Einen Code hinzufügen" da bi dobio još 20% popusta na ovu cijenu od 416,40€ i ukupna cijena (uključuje i isporuku unutar DE) je 333,12€. Ovako izgleda forma nakon unosa tog koda:
18355
Hvala na dodatnom pojasnjenju. ..
Nema na čemu.
Nego, tek sad vidjeh da ti je lokacija Minhen. Komšo, mogli bi nekad na kafu.
Narucio sam te Rossignol Experience 82 Basalt Konect u velicini 168cm sa prekonfigurisanim vezovima Nx 12 Konect Gw B90 Black Chrome . Cena od 333 Eur je daleko najniza cena u ovom trenutku za te skije koliko sam mogao da vidim. Javljam se kad stignu i kad ih isprobam :)
FreeRider
23.11.2023, 16:32
Eto !
Brzo sve riješeno
Steva je doktor :)
Meni je pomogao I učinio kod dva Rossignol modela, i mnogo sam mu zahvalan.
Kako je dobro vidjeti ovako na forumu kada možemo pomoći jedni drugima.
Srećne skije i javljaj utiske.
18357
Stigle skije. Prvi utisak je koliko su ove skije dugacke i siroke. One stare mi deluju kao deciji model :) Vizuelno mi se jako svidjaju, imaju diskretan, neupadljiv dizajn i boje. Sad jos samo da ih isprobam :)
Jel treba da se ostre skije nakon kupovine? Iskren da budem nisam bas fasciniran koliko je ostra ivica.
...Jel treba da se ostre skije nakon kupovine? Iskren da budem nisam bas fasciniran koliko je ostra ivica.
Neka te posluže što više i što bolje!
Rubnike ne diraj, jer je fabričko oštrenje najtrajnije. Bilo bi dobro još samo upeglati vosak. I naravno podesiti vezove (jačina izbacivanja i uzdužni pritisak).
... Iskren da budem nisam bas fasciniran koliko je ostra ivica.
Zaboravih komentarisati oštrinu rubnika.
Teško je utvrditi kvalitet oštrenja bez skijanja. Metode određivanja na suvo, npr. sa noktom su nepouzdane. Nedavno je o oštrenju dobar tekst napisao @Dzoninho i suština je u završnom finom oštrenju dijamantom, jer nakon oštrenja turpijom se ima utisak odlične oštrine. To je zbog oštrih sitnih (mikronskih) vrhova koji su rezultat neravnomjernog skidanja turpijom. Ti vrhovi se brzo istupe. Suština je te vrhove skinuti dijamantom i imati oštrinu duž cijelog rubnika.
Hvala, bice prilika nadam se. Bukirao sam vec prvu nedelju januara, ali ne sumnjam da ce pasti skijanje i pre toga, sobzirom da su nas bogovi snegova ove godine pogledali :)
Super, ne dam onda nikome da dira ivice :) Sto se tice vezova, to treba samo odneti u bilo koji servis sa sve pancericama ili bi to trebalo da budem u stanju i sam da uradim? Na starim skijama nisam nista pipao sam.
Pozdrav, valjaju li ista ove skije dole iz linka, sa obzirom da mi se nude za dzabe, duzina 170cm.
Visok sam 197cm, imam 113kg i skijam kao napredniji pocetnik, 20 dana skijanja imam iza sebe, skijam vise od 10 dana godisnje od sad, i recimo da započinjem polako da skijam karving tehnikom. Da li da nastavim da rentiram ili da prihvatim ove kao poklon, izbusim nove rupe za vez i teram..
https://www.mardosport.com/e-17988-skis-volkl-racetiger-sc-titanium-racing-xtd-woodcore-titan-marker-ipt-11
Pozdrav, valjaju li ista ove skije dole iz linka, sa obzirom da mi se nude za dzabe, duzina 170cm.
Visok sam 197cm, imam 113kg i skijam kao napredniji pocetnik, 20 dana skijanja imam iza sebe, skijam vise od 10 dana godisnje od sad, i recimo da započinjem polako da skijam karving tehnikom. Da li da nastavim da rentiram ili da prihvatim ove kao poklon, izbusim nove rupe za vez i teram..
Ove su odlične skije za odlične rekreativce. Za naprednijeg početnika su daleko od idelnog izbora, ali bi mogle poslužiti, s obzirom na povoljnu cijenu.
Pojasni malo ovo "izbušim nove rupe za vez i teram...". Skije su bez vezova? Gornja površina ovih skija nije ravna da možeš samo izbušiti rupe i montirati bilo koje vezove. Ne kažem da je nemoguće, ali je vrlo, vrlo blizu tome.
Mozda sam se pogresno izrazio, ali kada sam prosle godine poneo skije sa sobom da ih isprobam, serviser koji je bio u guzvi mi je rekao da ne moze da ih podesi za moju pancericu (47-8 broj) , i da bi morao da izbusi nove rupe ili sta vec. Eto , tako sam ja to nekako razumeo :)
Mozda sam se pogresno izrazio, ali kada sam prosle godine poneo skije sa sobom da ih isprobam, serviser koji je bio u guzvi mi je rekao da ne moze da ih podesi za moju pancericu (47-8 broj) , i da bi morao da izbusi nove rupe ili sta vec. Eto , tako sam ja to nekako razumeo :)
I ja nosim 48 obuću, đon pancerice je dužine 355mm i ubijeđen sam da može u te vezove (ako su ispravni). Na đonu pancerice sa strane u petnom dijelu piše dužina đona u milimetrima.
Hvala na odgovorima, proverio bih sve to.
Sta raditi ove sezone, dal skijati na ovim daskama ili nastaviti rentirati neke druge i raditi na poboljsanju skijaske tehnike na nekim jednostavnijim skijama za moj nivo? Jer sam u fazonu da se svake godine usavrsavam, upijam youtube klipove i prenosim na stazi , pa neki dalji plan je da kupim svoje skije odgovarajuce kad dodje momenat za to..
Hvala na odgovorima, proverio bih sve to.
Sta raditi ove sezone, dal skijati na ovim daskama ili nastaviti rentirati neke druge i raditi na poboljsanju skijaske tehnike na nekim jednostavnijim skijama za moj nivo? Jer sam u fazonu da se svake godine usavrsavam, upijam youtube klipove i prenosim na stazi , pa neki dalji plan je da kupim svoje skije odgovarajuce kad dodje momenat za to..
Jedini pravi način da saznaš je da probaš te skije na snijegu. Možda ti se pokažu bolje od svih koje si do sada probao.
Hvala na pomoći i na volji da pomogneš :)
lvujosevic
01.12.2023, 19:03
Zna li neko da mi kaze nesto vise o ovim skijama sa slike ispod. Iskren da budem nisam neki poznavaoc, video sam odredjeni broj razlicitih skija, ali ove Rosignol Milka nikada, a i na internetu ne nalazim puno podataka o ovom modelu. Koliko vidim tacan model je Rossignol Alias A74
Vidim da su dimenzije 120-74-110, pa me zanima da li su ok za mene koji spadam u neki pocetno-srednji nivo(vozim uglavnom paralelno, ponekad kratko plug, ali imam zelju da ucim i naprednije tehnike)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231201/f02f7838fe7214108167b0d20e2ab7c1.jpg
lvujosevic
01.12.2023, 19:24
Imam jos jedno pitanje, izvinjavam se na duplom postu, isteklo vreme za edit.
Da li mi neko moze reci kakva je ova skija takodje, i da li bi mi savetovao kupovinu iste?
https://www.intersport.rs/mckinley-flyte-12-sw-ti-set-all-round-skija-555073
lexinho021
22.01.2024, 23:07
Imate li iskustva sa ski naocarama koja magnetima kace jedno staklo preko drugog? Razmisljam se o ovim uvex saga TO naocarama, zanimljivo mi deluje model, al se nesto bojim da se to drugo staklo (s3 kategorije) ne otkaci od naocara tokom skijanja jer ih samo 2 magneta drze?
Model je takav da se to staklo s3 kategorije moze skinuti i ostane zuto staklo s1 kategorije za maglu
Imate li iskustva sa ski naocarama koja magnetima kace jedno staklo preko drugog? ...
Nemam ličnog iskustva sa "Take Off" brilama, ali ne trebaš da brineš da će se dodatno staklo otkačiti. Uvex taj sistem proizvodi već dugi niz godina. Brini kako ćeš ga sačuvati od ogrebotina, loma i povreda (u slučaju pada, a staklo u džepu).
Radije bih ti sugerisao fotoosjetljiva stakla koja Uvex naziva "Variomatic" i koja se prema intenzitetu svjetla prilagođavaju od S1 do S3 ili od S2 do S4. Cijena je u rangu "Take Off" modela. Supruga i ja koristimo takva stakla već duži niz godina i prezadovoljni smo. Ima takvih modela koji su istovremeno i sa polarizacijom i ti modeli su nešto skuplji.
Kupih ove godine nove naočare, nekako su mi, od onoga što se prodaje u srb najviše pasovale (I bukvalno jer nosim i dioptrijske) Dainese naočare. Imaju izmenljivo staklo ali na žleb, ne magnet.
Nedostatak je što su stakla s1 i s2 (mada je s2 odlično odradio posao nedavno bas po suncu bez oblačka).
Razmatrao sam ranije taj variomatic ali model koji ima kod nas ne naleze lepo na moje naočare i nisam bio siguran kakav je efekat promene zatamnjenja.
Stevo, kad kažeš da si zadovoljan, da li to znači da i promena zatamnjenja radi dovoljno brzo? Na primer, kad iz osuncanog dela staze uletis u hladovinu, da li staklo brzo odreaguje na smanjenu količinu svetla? Ili ja pogrešno kontam nešto oko variomatic stakla?
Moj drugar ima oba modela i variomatic i taj sa magnetom. Kaze da magnet drzi ok i nije mu se desilo nikada da se odvoji a sto se vidljivosti tice u losijim uslovima kaze da ipak je bolje kad skine S3 nego sto se vidi kada nosi variomatic...zadovoljan je sa oba modela.
Ja imam Dragon i mogu da menjam sociva ali nikada do sada nisam nosio oba. Obicno pre izlaska na stazu odlucim sta mi treba. Sociva su tvrda ali tripujem da cu ih polomiti a u onoj torbi za naochare sve je kabasto...
Stevo, kad kažeš da si zadovoljan, da li to znači da i promena zatamnjenja radi dovoljno brzo? Na primer, kad iz osuncanog dela staze uletis u hladovinu, da li staklo brzo odreaguje na smanjenu količinu svetla? Ili ja pogrešno kontam nešto oko variomatic stakla?
Ne, promjena zatamnjenja nije brza. Ako je staklo zatamnjeno i uletiš u hladovinu, staklo i dalje ostaje tamno. Jednako kao da imaš dodatno "Take Off" staklo. Nisam mjerio koliko vremena je potrebno za promjenu.
Ali, skijao noćno skijanje pod slabim reflektorima ili skijao po sunčanom danu, nikad nisam pomislio da mi je staklo ili pretamno ili presvijetlo.
lexinho021
23.01.2024, 19:59
Kupih ove godine nove naočare, nekako su mi, od onoga što se prodaje u srb najviše pasovale (I bukvalno jer nosim i dioptrijske) Dainese naočare. Imaju izmenljivo staklo ali na žleb, ne magnet.
Nedostatak je što su stakla s1 i s2 (mada je s2 odlično odradio posao nedavno bas po suncu bez oblačka).
Razmatrao sam ranije taj variomatic ali model koji ima kod nas ne naleze lepo na moje naočare i nisam bio siguran kakav je efekat promene zatamnjenja.
Uhvatih i ja na popustu te dainese, najbolje mi isle uz kacigu i takodje moje naocare fino prekrile, samo sto odabrah s3 i s1 stakla. Nesto su mi s2 bila presvetla, videcemo oce li mi s3 biti pretamna 😂 za svaki slucaj imam i stare izgrebane s2 ako bas bude muke…
Pozdrav forumasi.
Blizi se crni petak, naumio sam da iz Nemačke naručim skije za mene i za suprugu. Za sebe sam se naostrio na rossignol experience 82 TI model.
Nisam siguran o duzini skije i to je ono sto me muci, visok sam 197cm i trenutno imam oko 103kg, a nivo skijanja neki srednji ka naprednijem recimo, skijam sve crvene i po koju crnu obazrivo.
Nisam siguran da li da uzimam 176 duzinu ili 184 (do sad sam po rentama uglavnom dobijao tako oko 175 neke druge lošije primerke skija)…. Skijam sad uglavnom 15 do 20 dana godisnje i uglavnom Kopaonik.
Supruga mi je 169cm visine sa oko 47kg.
Njoj planiram naruciti Rossignol Basalt 82. Jedino sto nisam siguran je da li je potrebno da joj narucujem zenski model tih skija ili mogu da joj narucim redovan muski model, i koliku duzinu skije da joj uzmem (ona je slican skijaski nivo kao ja, mozda malo kilavija od mene), u ponudi su u zenskim modelima 151, 159, 167…
Na rossignol sajtu stoji tabela za duzinu skije spram skilla i drugih parametara, pa ne znam da li se striktno drzim toga ili ipak postoji jos neka teorija. Po toj tabeli sebi bih trebao uzeti 184, a zeni mozda 159.
Pozdrav forumasi.
Blizi se crni petak, naumio sam da iz Nemačke naručim skije za mene i za suprugu. Za sebe sam se naostrio na rossignol experience 82 TI model.
Nisam siguran o duzini skije i to je ono sto me muci...
Ako ne skijaš na rubnicima bez otklizavanja (čisti karving) i pri velikim brzinama (50+ km/h), uzmi 176cm. Za suprugu bih zbog težine išao sa 151.
Za koliko se nadaš uzeti te skije za crni petak (pretposavljam ganjaš 2023/24 modele)? Sad možeš uzeti Experience 82 Ti (2023/24) 176 cm za 500€.
Ako ne skijaš na rubnicima bez otklizavanja (čisti karving) i pri velikim brzinama (50+ km/h), uzmi 176cm. Za suprugu bih zbog težine išao sa 151.
Za koliko se nadaš uzeti te skije za crni petak (pretposavljam ganjaš 2023/24 modele)? Sad možeš uzeti Experience 82 Ti (2023/24) 176 cm za 500€.
Hvala na odgovoru stekane. :)
Ne vozim cist karving, pogodim po koji put bez otklizavanja, u fazi sam uvezbavanja i izučavanja, a sa 175icama nisam imao problema kad sam skijao ranije. Poslušaću te…
Sto se tice godine proizvodnje nisam bio striktno vezan za poslednji model ali cu preferirati taj.
Na sajtu glisshop sam našao experience TI 2023/4 model trenutno sa kod popustom od 15 posto izadje 430 eura zajedno sa vezom.
Takodje za ženu, muski model basalt sa vezom, sa uracunatim kod popustom koji traje jos par dana kostaju 360 eura i imaju u duzini 151cm.
Ne znam da li za crni petak uopste mogu da se nadam nizoj ceni od ove. Ovaj popust traje jos nekoliko dana.
lexinho021
15.11.2024, 12:57
Da li menjati elan wingman ti 82 (172cm) za stockli montero ax (173cm) polovne? Wingman kupih nov pre koju god i zadovoljan sam skijom (mozda bi mogla i kraca za uze zavoje kad mi se ne pusta brzina), ali me nesto ovaj Stockli polovan vuce, a ne znam sta da ocekujem osim sto vidim da je nesto veci radijus na Stockliju 15m vs 14.6. Planiram ih voziti par dana godisnje po nasim planinama (Kop/Jah) i Francuska. Moj spec je: 183cm visine 92kg tezine. Sta mislite da mi je pametno raditi 🙂
Da li menjati elan wingman ti 82 (172cm) za stockli montero ax (173cm) polovne? Wingman kupih nov pre koju god i zadovoljan sam skijom (mozda bi mogla i kraca za uze zavoje kad mi se ne pusta brzina), ali me nesto ovaj Stockli polovan vuce, a ne znam sta da ocekujem osim sto vidim da je nesto veci radijus na Stockliju 15m vs 14.6. Planiram ih voziti par dana godisnje po nasim planinama (Kop/Jah) i Francuska. Moj spec je: 183cm visine 92kg tezine. Sta mislite da mi je pametno raditi ��
Ako ti šta znači, ja sam prije 4 sezone naletio povoljno na nove Stöckli Laser AX 182cm. Taj model je Stöckli prije par sezona preimenovao u Montero AX. Jednoga dana kad budem mijenjao tu skiju, zamjena će biti ista ta skija, bez obzira kako je budu preimenovali. Isprobao sam u životu skija i skija, ali nakon prvih 200m na ovima sam pomislio "jbte!!!!". Ponašaju se kao da sam se na njima rodio. Rubnici se tupe sporije od bilo kojih skija koje sam imao.
Ranije sam mislio da je Stöckli skup jer je to samo šminka za bogate. Sad znam zašto je skup i spreman sam toliko platiti. Doduše, vjernik sam i vjerujem da ću opet naletiti na povoljnu priliku.
Zaboravih odgovor na pitanje: normalno je da ćeš Elana zamijeniti za AX (ako je u dobrom stanju).
Pozdrav, potreban savet oko jakne, u ponudi su Kappine jakne iz kolekcije 6cento, koje Kappa radi za ski savez Italijana i Amerikanca.
U ponudi je komercionalni model 6cento 611p, i tu na sajtu imaju navodono i Fisi/Us varijante brenrirane za takmičenje.
Pitanje, kakva je razlika izmedju fisi/us i komercionalnog modela i da li postoji trenutno bolja ponuda za 200e?
https://www.djaksport.com/ski-jakna-6cento-611-fisi-36132pw-963 fisi varijanta
https://www.djaksport.com/jakna-kappa-6cento-611p-34138kw-a1j komerijalna varijanta
lexinho021
18.12.2024, 20:15
Probaj pre kupovine, ja probah prosle godine pa mi prekratka bila, sve ostlao mi je top izgledalo. Taj italija model sam probao.
Pejamachine
23.12.2024, 15:44
Pozdrav,
svidaju mi se skije Elan SL fusion sa elx11 vezom. U 170cm duzini. Do sad sam bio na Atomicu redsteru SL(raspala se ivica) i prije toga Fisher WC SC al ako neko nesto nema protiv Elana i ovog modela, probao bih
Nova za nekih 430e sa popustom
Nisam probao ovaj novi model al se sjecam onih Elanovih modela SL iz 2010 godine koje su mi se bas svidjele pa me zato i vuce a i ponuda nije losa
Neka misljenja prije trgovine?
dzoninho
24.12.2024, 09:50
Pozdrav,
svidaju mi se skije Elan SL fusion sa elx11 vezom. U 170cm duzini. Do sad sam bio na Atomicu redsteru SL(raspala se ivica) i prije toga Fisher WC SC al ako neko nesto nema protiv Elana i ovog modela, probao bih
Nova za nekih 430e sa popustom
Nisam probao ovaj novi model al se sjecam onih Elanovih modela SL iz 2010 godine koje su mi se bas svidjele pa me zato i vuce a i ponuda nije losa
Neka misljenja prije trgovine?
Ja sam ove skije probao na testu. Cisto da znas da je to jedan model iza SLX-a, razlikuju se u jednom sloju titanijuma (cisto da bi imao percepciju). Atomic nisam nikada vozio, ali Elan i Fischer jesam. Ono sto je meni primetno, je da su mi kantne na Fischer-u bile dosta duze ostre, tj moj individualni utisak je da su kvalitetnije.
Sto se samog Elan SL-a tice, jako je zabavna skija, iskljucivo piste skija, nije pretvrda. Ima lepu tranziciju sa kantne na kantnu, ali kada se staze razvale, tu vec postaje malo mucnije. Veoma je slicna Fischer WC SC, koju sam takodje imao prilike 3 puta da vozim na testovima, i koja je isto tako zabavna skija ali iskljucivo za upeglane staze. Ali moje licno misljenje je da je Fischer WC SC za klasu bolja skija.
Ja recimo vozim Fischer The Curv, sa plate-om, koji je tvrdji od SC-a ali je mnogo bolji kad se razvale staze od SC-a. Ali je SC mnogo zivahniji i rekao bih, laksi na nogama.
Eto, nadam se da sam ti bar malo bio od pomoci :)
lexinho021
24.12.2024, 11:11
The curv ima vise varijanti (sirina) - na koji mislis?
dzoninho
24.12.2024, 14:02
https://www.snow-online.com/ski/fischer-rc4-the-curv-2020.htmlp
Mislim bas na The Curv, kao ove gore.
Ima li neko iskustvo s ovom skijom ROSSIGNOL WORLDCUP 9GS, Ti, RADICAL oversize, BLACK + Rossignol AXIUM 120. 175cm R18, 124/80/112
18496
Kolega ju dobio na poklon kroz neku poslovnu kompenzaciju pa hoce da ih da meni. Kaze da je skija iz 2019 godine i da je ukupno 5 dana snjega vidjela. Jel vredi ovo ista? Vidim na netu da je svojevremeno nova kostala 800eur.
Ima li neko iskustvo s ovom skijom ROSSIGNOL WORLDCUP 9GS, Ti, RADICAL oversize, BLACK + Rossignol AXIUM 120. 175cm R18, 124/80/112
18496
Kolega ju dobio na poklon kroz neku poslovnu kompenzaciju pa hoce da ih da meni. Kaze da je skija iz 2019 godine i da je ukupno 5 dana snjega vidjela. Jel vredi ovo ista? Vidim na netu da je svojevremeno nova kostala 800eur.
Malo sam zbunjen s njegovom tvrdnjom da je skija iz 2019 posto na netu stoji da je skija discontinued 2013/14 znaci u najboljem slucaju je taj datum proizvodnje. Mislim da je hteo reci da ju je on dobio 2019 i da mu od tada stoji i da je samo 5 puta u ovih 6god on na njoj skijao. Ko zna sta je vidjela od 2013 do 2019 godine.
niipheus
03.02.2025, 12:59
Kako te nije mrzelo da pises ovoliko umesto na guglu da vidis za 2 minuta da je 2011. godiste
Poklanjas li dalje? :sm021:
Kako te nije mrzelo da pises ovoliko umesto na guglu da vidis za 2 minuta da je 2011. godiste
Poklanjas li dalje? :sm021:
Pise da se proizvodila u periodu 2011-2013. Uzevsi u obzir da nije vozena zadnjih 6god, mislio sam ju testirati posto bi to toj logici trebala biti ocuvana ali rekoh da cujem misljenja iskusnijih o modelu, jel vredan truda da se testira ili da je se rjesavam.
niipheus
03.02.2025, 15:52
Kad je jos rosinjol napravio losu skiju
Ako nista provozao bih iz znatizelje model 80 u struku napravljen kad ostali proizvodjaci nisu pomisljali da predju 70 za neki ozbiljniji model za stazu
Sta znaci Oversize sidecut kod skije?
Sta znaci Oversize sidecut kod skije?
Znači da je u vrijeme kad je Rossignol koristio tu oznaku skija bila šira od ostalih skija tog tipa. Tad se širina struka preko 70mm smatrala allmountain kategorijom.
Znači da je u vrijeme kad je Rossignol koristio tu oznaku skija bila šira od ostalih skija tog tipa. Tad se širina struka preko 70mm smatrala allmountain kategorijom.
To je onda termin direkt vezan za Rossignol ili je to ustaljena terminologija za svaku prosirenu skiju unutar neke kategorije?
To je bila Rossignolova marketinška "tehnologija", koja je poboljšavala prodaju. Nešto kao sadašnja "Arrow Technology" kod Elana. Niko ne zna šta je to, ali drugi to nemaju.
To je bila Rossignolova marketinška "tehnologija", koja je poboljšavala prodaju. Nešto kao sadašnja "Arrow Technology" kod Elana. Niko ne zna šta je to, ali drugi to nemaju.
Sve jasno, hvala ti na pojasnjenjima.
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.