Pogledati punu verziju : ugao ostrenja
Na koi ugao ostrite kantne 86-89/1-3 ??????
:dontknow::sm022:
P.S. Spremam se za raspravu u servisu pa da budem spremnii :smoke:
Bilo sta da mu kazes bices u pravu jer kod nas oni sto sebe nazivaju serviserima po pravilu i neznaju da se rubnik moze ostriti na bilo koji ugao osim 90 stepeni :couto:. Ako si naisao na nekog koji je za to uopste cuo (sigurno zadnjih godinu-dve) onda sa srecom jer ces sta god da kazes izgubiti, ON ZNA NAJBOLJE, ON JE SERVISER :sm022:.
A sada konkretno:
Suggested Base Bevel Angles
Slalom -- 0 to 0.5 degrees
GS -- 0.5 to 0.75 degrees
Super G -- 0.75 to 1.0 degrees
All Mountain Expert -- 0.75 to 1.0 degrees
All Mountain Novice/Advanced -- 1.0 degree
Snowboard Beginner -- 1.0 to 2.0 degrees
Snowboard Intermediate -- 1.0 degree
Snowboard Freerider -- 1.0 degree
Snowboard Spinner -- 2.0+ degree
Snowboard Halfpipe -- 1.0 to 2.0 degrees (tip/tail); 0 to 1.0 degrees (underfoot)
Snowboard Boardercross -- 0 to 1.0 degrees
Snowboard Slalom -- 0 to 0.5 degrees
Snowboard GS -- 1.0 degree
Suggested Side Bevel Angles
Slalom -- 3 to 4 degrees
GS -- 2 to 3 degrees
Super G -- 2 to 3 degrees
All Mountain Expert -- 2.0 to 3.0 degrees
All Mountain Advanced -- 2.0 degrees
All Mountain Novice -- 1.0 degree
Snowboard Beginner -- 0 to 1.0 degrees
Snowboard Intermediate -- 1.0 degree
Snowboard Freerider -- 1.0 to 2.0 degrees
Snowboard Spinner -- 0 degree
Snowboard Halfpipe -- 1.0 degree
Snowboard Boardercross -- 1.0 to 2.0 degrees
Snowboard Slalom -- 2.0 to 3.0 degrees
Snowboard GS -- 2.0 degrees
U svakom slucaju sa srecom i obavesti nas kako je bilo :ok:
Mnogi serviseri imaju kalibrisanu ruku, pa na brusnoj traci mogu "iz ruke" da potignu željene uglove. Al' kad bi se za...li. S obzirom da su rijetki servisi koji imaju mašinu za oštrenje rubnika sa keramičkim diskom, rijetki su i serviseri koji mogu pričati o uglovima.
Ja za svoje SL i GS skije radim: 0,5 base edge, 88 stepeni side edge....Ostalo sve je za nas amatere naučna fantasitka, tako da se ne zamararam previše....:ski:
1 stupanj baza 88 sa strane.
1 stupanj baza 88 sa strane.
Potpisujem.
to sto podesavate je ok 1-88 to je set-up za Advanced All-Mountain skijasha...
radim ski servis i kantne radim rucno naravno uz varijacije file holdera hromiranih turpija i dijamantskih turpija zbog navedenih uglova...u sustini svaki proizvodjac skije ima svoj ugao kantne i ako ste pocenik to ne bi trebali menjati nego pre izabrati neku drugu skiju(a to naravno rentalom na planini jedan dan ovo drugi ono sve dok ne izzvalite sta vam odgovara)ok je masinski servis manje mesa skida ali ipak retko ko ima dobar servis sa raznim podesavanjima tj. tuningom. bitno je znati sta vozite da bi podesliki ugao rubnika...
prvi broj je klizna povrsina ili BASE a drugin SIDE EDGE iliti TA TRANE :)
Atomic 1, 3 (naravno 87 stepeni je 3)
Blizzard 1, 2
Dynastar 1, 2
Elan 1, 1
Fischer .5-.7, 3
Head 1, 1
K2 .5-1, 1-3
Nordica .5, 2
Rossignol .5, .5
Salomon 1, 2
Stockli 0-.5, 1
Volant 1, 2
Volkl 1, 2
to sto podesavate je ok 1-88 to je set-up za Advanced All-Mountain skijasha...
prvi broj je klizna povrsina ili BASE a drugin SIDE EDGE iliti TA TRANE :)
Atomic 1, 3 (naravno 87 stepeni je 3)
Elan 1, 1
Fischer .5-.7, 3
Pretezno za stazu, i molim te doobjasni zacrvenjeno (kao kod atomica)
elan 1 stupanj baza i 89 sa strane
fischer 0,5 do 0,7 baza i 87 sa strane
elan 1 stupanj baza i 89 sa strane
fischer 0,5 do 0,7 baza i 87 sa strane
bash ovako
evo i da upotpunimo ili uprostimo listu Ezokelja (http://www.skijanje.rs/forum/member.php?u=88)
preporucljivo - Alpine & Telemark
Skier Base /kLIZNA........................... SIDE /TA TRANE
Novice/Intermediate 1 degree ...................... 1 degree
Advanced All-Mountain 1 .......................... 2
Expert All-Mountain 3/4 - 1 .......................... 2 - 3
Slalom Racer 0 - ½ ................................ 3 - 4
GS Racer 1/2 - 3/4 ......................................... 2 - 3
SG & DH Racer 1 ......................................... 2 - 3
imam i temp. voskova i jos poneke marke skija i naravno sve ovo za bordove...ako treba cimajte.
Dok sam bio mlad i skijao mnooogo lošije nego danas, ganjao sam Race skije, šarene ToKo voskove za razne temperature, specijalne alatiće za ručno oštrenje (tako rade profi serviseri), itd.
Danas znam da ni tada, a ni sada Race skije nisu za mene i da je bitno samo ovo:
- da su skije upeglane (Holmenkol Univerzal zakon)
- da su rubnici naoštreni na mašini sa keramičkim diskom sa klasičnim uglovima: baza 1, bočno 88.
E ovaj Stevo uvek ima pravu rečcu...
chaghaboo
18.01.2011, 10:01
1; 88 Fischer
Grimani, zanima me zašto su različiti uglovi definisani u zavisnosti od marke skije a ne nekog drugog parametra?
Logičnije mi je da se ugao podešava u zavisnosti od vrste skije (početnička, rekreativna, race), umeća skijaša ili jednostavno kako kome više odgovara.
ne bih znao tacno da ti odgovorim zasto su razliciti uglovi kod proizvodjaca al neki su i isti a ima i modela koji variraju. koje god da je podesavanje ugao kantne uglavnom je 89-90 stepeni...taj je ugao bitan jer skija pod tim podesavanjem ima najbolje performanse pa sad naravno ti to mozes menjati kako god...
chaghaboo
18.01.2011, 11:04
koje god da je podesavanje ugao kantne uglavnom je 89-90 stepeni...
U smislu da preporučeni uglovi baze i stranice zajedno uvek daju nekih 89-90 stepeni?
A šta je sa tim famoznim zatupljivanjem kantni pri vrhu i repu?
Ako sam dobro pohvatao to se radilo ranije kada su skije bile znatno duže i da se eventualno radi danas za početnike kako bi lakše naučili, ali da se generalno kod novih karving skija to ne radi.
Kupio sam nove skije i prvi put ih vozio sa tako fabrički podešenim kantnama, za koje pretpostavljam da nisu zatupljivane pri vrhu i repu, i oduševljen sam kako se skije ponašaju. Bolje da se uputim u tematiku i jasno kažem serviseru šta želim nego da mi upropasti uživanje na stazi :ski:
U smislu da preporučeni uglovi baze i stranice zajedno uvek daju nekih 89-90 stepeni?ski:
da
detuning vrha i repa se radi uglavnom na bordovima(novim) radi lakseg doceka nakon skoka i raznih dogadjaja u voznji.
na skijama za prosecnog skijasa dovoljno je da se naostre samo u struku a vrhove blago preci.
sto se tice tematike i svega ovde mislim da nemas puno izbora oko servisera. http://www.youtube.com/watch?v=aKfkHIoeGc4
chaghaboo
18.01.2011, 11:35
Ovaj video je noćna mora!
U pravu si da i nije neki izbor, ali možda je moguće pronaći nekog korektnog servisera i stalno ići kod istog. A i ova Strelova mašina, iako je malo skuplji servis, donosi jednu opciju više. Kapiram da kada joj zada ugao baze i stranice to mora da bude to, i u tom slučaju ne postoji scenario kao sa videa :ok:
Hvala na pojašnjenjima.
Gde se nalazi taj servis sa tom Strelovom masinom
chaghaboo
18.01.2011, 12:05
Ski servis STREL
Beograd, Ul. Bul.Vojvode Mišića 17/I (Zgrada BIGZ-a)
tel: 064/ 57 55 484 i
064/ 506 20 35
Ako odradiš servis tamo javi kako ti se čini.
zloglasni
19.01.2011, 05:06
detuning vrha i repa se radi uglavnom na bordovima(novim) radi lakseg doceka nakon skoka i raznih dogadjaja u voznji.
na skijama za prosecnog skijasa dovoljno je da se naostre samo u struku a vrhove blago preci.
Ako hocete u potpunosti da iskoristite sidecut vasih skija iste moraju biti naostrene od vrhova do repova.U suprotnom moguce je izvuci maximum na ravnom ali za bilo koji ozbiljniji nagib i vrhovi i repovi moraju da grizu
Ako hocete u potpunosti da iskoristite sidecut vasih skija iste moraju biti naostrene od vrhova do repova.U suprotnom moguce je izvuci maximum na ravnom ali za bilo koji ozbiljniji nagib i vrhovi i repovi moraju da grizu
:yay::yay:
vrhovi i repovi da grizu?
http://www.youtube.com/watch?v=iJd2teuD5tU
Hmmm,
a zar nema neke razlike to sto je tu pokazan bord a ne skije,
jer takav bord vise lici na tt skiju, sok klasicna skija za stazu bas i nema tadve vrhove i repove
U pravu je Trendo, za freeride skije nema potrebe da oštrite rubove uopšte (ne samo krajeve, nego ni sredine ;)), osim ako nije u pitanju neki polu all-round model pa ideš i na tvrdu stazu/led. Za board nemam(o) pojma, ali ako se skija po mekom snegu/van staze verujem da isto rubovi ne igraju neku ulogu ;).
zloglasni
20.01.2011, 01:43
Da nebude zablude moj komentar se odnosio na uredjene staze.
Grize = dobro naostreno i stamim tim dobro hvata
chaghaboo
20.01.2011, 08:43
Za freeride ne znam, ali znam da sam sa rubnicima naoštrenim celom dužinom uživao u skijanju po uređenim stazama kao nikada do sad. Totalno drugi doživljaj!
Za mene je to od sada default setup!
Naravno da je za on-piste oštrenje rubova je must :ok:. Iz tog razloga i volim Fischer koji ima zaista kvalitetne rubove i kada se lepo naoštri drži na ledu bez greške. Priča za freeride/off-piste je bila povodom boarda/onog videa na koji je odgovorio Trendo. Za freeride oštri rubovi mogu samo da smetaju - pa samim tim nema razloga da se bacaju pare na servis, ja svoje skije za off-piste od servisa samo mažem - ne oštrim ih (možda jednom u 2 godine ;)) i ne krpim ih (isto jednom u 2 godine ;)), nema smisla to raditi pošto ih kačim van staze po stenama i drveću :D.
chaghaboo
20.01.2011, 13:12
Za freeride oštri rubovi mogu samo da smetaju - pa samim tim nema razloga da se bacaju pare na servis, ja svoje skije za off-piste od servisa samo mažem - ne oštrim ih (možda jednom u 2 godine ;)) i ne krpim ih (isto jednom u 2 godine ;)), nema smisla to raditi pošto ih kačim van staze po stenama i drveću :D.
Još jedan savet za freeridere i buduće freeridere :ski:
Bilo sta da mu kazes bices u pravu jer kod nas oni sto sebe nazivaju serviserima po pravilu ... onda sa srecom jer ces sta god da kazes izgubiti, ON ZNA NAJBOLJE, ON JE SERVISER :sm022:.
U svakom slucaju sa srecom i obavesti nas kako je bilo :ok:
E ovako, ekozelj je 100% u pravu, i da ne duzim pricu, posle ubedzivanja 'serviser' mi utuvi onu rucnu alatku za ostrenje u ruku i kaze idi pa ostri sam a kad naostris dodzi i voskiraj sam, kolko puta oces i kako oces.
No ja sam nasao mladog ornog decka koi oce da radi i da uci, i potosili par sati u prici i u radu i zavrsili posao. Na zalost decko jos nema masinu za ostrenje, ali i rucno to radi dosta pazljivo i sa puno 'ljubavi', jedino sto mu alatka za ostrenje baznog ugla jos nije pristgla, ali obecao da do mog odlaska na visednevno skijanje da ce je biti i da cemo i to tada uraditi.
Naravno, prihvatio sam sve preporuke iskusnih forumasa.
Kad se kupe nove skije ( Fischer race ) na koliko su naostrene?
Posto cu ih nositi na rucno sta da kazem tipu na koliko da ih ostri?
Fisher GS 3 stepena sa strane, 1 base
a vecina Fischer race skija ide pod 3 sa strane a 0.5 base neces pogresiti sa base jedan stepen....
Nemanjus
11.02.2011, 14:41
Nosiš nove skije na oštrenje??? :couto:
Milos011
11.02.2011, 14:41
Grazer..... nemoj da se šališ i da nove skije oštriš.
To ti je ko da nova kola voziš na generalnu.
Prijatelju... jes da su ti skije izašle skoro dž... al daj pokaži malo poštovanja prema fabrički naoštrenim rubnicima...
Ako tog Fischera budeš vozio samo po finim zapadnim stazama... moja procena je ti ne treba oštrenje do sledeće godine u ovo doba... Ta skija ima takmičarske rubnike, teško će ih običan smrtnik na finom snegu (bez leda) brzo istupiti...
Ivan Bgd
11.02.2011, 15:54
Prijatelju... jes da su ti skije izašle skoro dž... al daj pokaži malo poštovanja prema fabrički naoštrenim rubnicima...
Ako tog Fischera budeš vozio samo po finim zapadnim stazama... moja procena je ti ne treba oštrenje do sledeće godine u ovo doba... Ta skija ima takmičarske rubnike, teško će ih običan smrtnik na finom snegu (bez leda) brzo istupiti...
U EK (Tignes + Val d'isere) sam imao dosta leda na stazama i vrlo malo sam istupio rubnike ali mi je ludak u ski servisu u Tinju ipak ostrio iako sam mu naglasio jedno 10 puta da necu ostrenje vec samo da popuni rupe pored rubnika i voskiranje i samo to sam mu i platio.
To sam mu naglasio jer tamo u par servisa koje sam obisao u Val Claret-u ostre samo pod pravim uglom !!!??:sm022:
Bio sam vrlo neprijatno iznenadjen.
I sta bi, covek iako mu to nisam platio i ako sam mu 10 puta naglasio da ne ostri on je ipak naostrio i to pod pravim uglom , upropasti mi 1 + 88.
To sam naravno shvatio kada mi je majstor u Ciklodromu posle skijanja sredjivao skije i rekao da mi je promenjen ugao i on mi je opet vratio na 1 i 88 sto naravno tanji rubnik.
Tako da u Fra vise ne ostavljam skije na servisu bez mog prisustva!
:sm018:
macak011
11.02.2011, 16:09
A mozda je to bila francuska sobarica maskirana u ski servisera? :kez:
pre ce biti da se ovaj u Srbiji zeznuo :p a pokusao da se izvadi kad ti je stanjio kantnu.:jester: salim se za to :)
nisi morao da vracas ugao posto ocigledno nisi ni primetio...sad si def. skratio vek skije...
Ivan Bgd
11.02.2011, 16:50
pre ce biti da se ovaj u Srbiji zeznuo :p a pokusao da se izvadi kad ti je stanjio kantnu.:jester: salim se za to :)
nisi morao da vracas ugao posto ocigledno nisi ni primetio...sad si def. skratio vek skije...
Nisam ni mogao da primetim jer sam posle toga samo cepao off piste i uzivao u prostranstvu i lepoti i duzini off ruta.:sm021: :ski:
Na kraju krajeva nisam ni slutio da u toj evropi ne postuju dogovore.
A i uskoro je vreme za neke nove daske, onda ce ove biti samo za izivljavanje.
Inace u Ciklodromu imaju neke ugaone drzace na 1 i 2 stepena tako da skije mogu da ostre pod tim uglovima.
Normalno da ne ostrim novu skiju. To sam samo pitao da znam kad sledeci put budem nosio na ostrenje sta da trazim posto od sad samo rucno ostrenje dolazi u obzir
Normalno da ne ostrim novu skiju. To sam samo pitao da znam kad sledeci put budem nosio na ostrenje sta da trazim posto od sad samo rucno ostrenje dolazi u obzir
veoma se slazem sa tobom(za rucno ostrenja)! jeste da ce skija malo manje trajati al ce furati fazon allllll the way down the slopeeeeeeeeeee!
I sta bi, covek iako mu to nisam platio i ako sam mu 10 puta naglasio da ne ostri on je ipak naostrio i to pod pravim uglom , upropasti mi 1 + 88.
To sam naravno shvatio kada mi je majstor u Ciklodromu posle skijanja sredjivao skije i rekao da mi je promenjen ugao i on mi je opet vratio na 1 i 88 sto naravno tanji rubnik.
To za 88 i ajde (pritom je morao dobro da skine rub), ali kako je to majstor u FR vratio donji ugao sa 1 na 0?? Jedino ako je podlogu išlajfovao / skinuo - tako je jedino mogao da vrati ugao sa 1 -> 0. Ili to majstor iz Ciklodroma malo dramatizuje stvari (znaš onu majstorsku: k'o ti je ovo oštrio?!?!?!? upropastio je skiju :D).
Ja sam imao isto neprijatno u Val Claretu, nakon 5 ponavljanja da ne zatupljuju rubove na vrhu/repu pogodite kakvu sam skiju dobio. Na kraju sam se jos morao svadjati sa idiotom kako treba ili ne treba da se ostre skije...
Ivan Bgd
13.02.2011, 17:50
To za 88 i ajde (pritom je morao dobro da skine rub), ali kako je to majstor u FR vratio donji ugao sa 1 na 0?? Jedino ako je podlogu išlajfovao / skinuo - tako je jedino mogao da vrati ugao sa 1 -> 0. Ili to majstor iz Ciklodroma malo dramatizuje stvari (znaš onu majstorsku: k'o ti je ovo oštrio?!?!?!? upropastio je skiju :D).
wlad,
u pravu si , samo ja nisam bio precizan. FRA serviser je ostrio pod pravim uglom , ali mi naravno nije promenio ugao i prepravio na prav celom duzinom svih rubnika vec je na par mesta zatupio ili kako god vec ostetio ostrenjem pod pogresnim uglom.
Sto je svakako dodatno stanjilo rubnike redovnim servisom. Ali nema veze, daske su skoro ispunile svoj radni vek tako da nije toliko strasno, jos sezonu, mozda dve da izdrze pa nabavljam ako Bog da nove.
Pozdrav
Ivan Bgd
13.02.2011, 17:53
A mozda je to bila francuska sobarica maskirana u ski servisera? :kez:
Nije, ona je samo primila skije na servis, sto je mozda i bila greska u startu. :sm021:
Ivan Bgd
13.02.2011, 17:58
Inace kada sam video kako su prvi put zakrpili crko bi od smeha da nisu bile moje skije pa sam im odmah reklamirao i dao ostav da to popune ko ljudi da se ne brukaju.
Al eto, tako mi i treba kada me mrzi sam da sredjujem svoje skije.
Omatorelo se valjda.
Pozdrav
ledenjak
20.02.2011, 22:54
svaka race daska iz najaceg programa bilo kog proizvodjaca moze da izdrzi do 100 redovnih ostrenja bez obzira na ugao. Naravno uslov je da rubnici ne trpe ostecenja od kamena (kakav je slucaj kod nas) pa se cesce moraju provlaciti grubljom turpijom cime se smanjuje vek i kvalitet rubnika. Vecina servisa u evropi na tuning servisu osim podloge radi bazni ugao (0 stepeni) i ugao rubnika (88-90) osim ako se drugacije ne zahteva. Samo u svetskom kupu i FIS takmicenjima se menja bazni ugao (0,5-1,0) i ugao rubnika (85-87). Svi ostali 99,9% skijasa moze uzivati na 88 i skijati po najzaledjenijim stazama. Imajte u vidu da sto je vise skija na manjem uglu to zahteva brzu i precizniju promenu pravca pa cesto vrhunski naostrena skija predstavlja problem obicnim skijasima (bezi u zavoju).
chaghaboo
15.11.2012, 09:47
Evo šta piše na zvaničnom Fischer sajtu za kantne:
Are Fischer skis ready for use when I buy them?
ALPINE: Yes, you can use them straight away. The edges are ground to approx. 0.8 degrees on the base and 3 degrees on the side.
Ivan Bgd
15.11.2012, 13:05
Evo šta piše na zvaničnom Fischer sajtu za kantne:
e, jesi lud, a i ja :dziveli:
Čim mi stigle nove K2 oma sam pisao direktno K2 service u USA i dobio odgovor da su fabrički naoštrene za vožnju i da su:'' factory bevels are 1 degree base and 1,5 degrees side bevel''
Bilo je tu još par pitanja čisto malo da ih izludim, ali nisam uspeo, na sve odgovaraju ljubazno:sm022:
chaghaboo
16.11.2012, 09:31
e, jesi lud, a i ja :dziveli:
He..he.. Bitno je da nismo najluđi, ima ovde i luđih :sm018:
Najviše bih voleo da mogu da dam skije u neki servis i da me ništa dalje ne zanima, ali kako se tu i tamo desi poneko loše iskustvo sa servisiranjem mora čovek da se uputi kako bi na stazi stvarno uživao.
kako tacno se meri ugao na skiji tj gde tacno na skiji se mjeri? sta je donji a sta gornji ugao? gde je bazni ugao?
Kazete bazni ugao 0 ugao rubnika 88, jel to gornji ili donji ugao rubnika?
Moze nesko konkretno pojasnjenje
bazni ugao ti je ugao kantne u odnosu na kliznu povrsinu a gornji kako kazes je ugao sa strane u odnosu na bazni...
http://www.alpinecarving.com/images/tune_angles.gif
... ili razdvojeno:
1058910590
dok sam trazio sliku naletim na ovu. bash je zanimljiva.
Kako izmeriti bazni ugao. samo sto ja nemam skije te shirine nazalost
http://74-220-205-73.hostmonster.com/images/diag1.gif
chaghaboo
16.11.2012, 13:25
Evo i alata kojima se mere ti uglovi (proizvođač ovih sa slika je Kunzmann). Desni meri oba ugla (i bazni i sa strane), a ovaj drugi meri samo ugao sa strane.
Ivan Bgd
16.11.2012, 13:39
Evo i alata kojima se mere ti uglovi (proizvođač ovih sa slika je Kunzmann). Desni meri oba ugla (i bazni i sa strane), a ovaj drugi meri samo ugao sa strane.
Mare, gde ima to da se pazari ?
chaghaboo
16.11.2012, 13:52
Ivanča, ne vidoh kod nas nigde, ne verujem ni da svi servisi u Bg-u imaju te alatke :sm022:
Napolju sigurno ima u radnjama koje prodaju voskove, turpije i ostalo. Samo odmah da ti kažem, koliko god izgleda prosto mislim da nije jeftina alatka. Možda može i da se napravi :dontknow:
Ako nemaju ove merace za uglove,kako onda odredjuju stepen istih?
postoji opcija sa markerom. povuces liniju na kantni i uzmeh drzace za turpije i na kojem drzacu se marker obrise u potpunosti to je taj ugao. inace ja gledam orginalne uglove proizvodjaca....
i da kod nas niko nista ne gleda a od klijenta se ocekuje da ne pita
Shvati, hvala svima. Znaci u mom interesu je da mi se se bazni ugao ne dira a ugao rubnika ili ti gornji ugao da bude oko 87-88 i tada skija postize najbolji performans.
Jel vi stvarno mislite da osjetite na skiji razliku u 2 stepena tj ugao rubnika 88 ili 90. neko je rekao dirao mi je rubnike i s 88 vratio na 90. Osim cinjenice da je saturpijao kantnu i potrosio skiju (sto bi mene takodje iznerviralo) moze li stvarno toliko da se oseti razlika u 2 stepena? Ili bazni kad ode s 0 na 0,5?
I da jos jedno pitanje. Koja je prednost menjanja baznog ugla s 0 na 0,5 ili 1 ili jos vise?
chaghaboo
16.11.2012, 15:33
Koliko sam primetio, a voleo bih da me neko demantuje, serviseri te mašine koje imaju podese na određene uglove i sve skije provlače kroz to isto podešavanje. Imali te merače uglova ili ne verujem da se zamaraju da analiziraju kantne pre nego što urade servis. Nisam još bio u servisu u kome su me pri prijemu pitali šta i kako želim ili kako skijam i šta očekujem od skije.
S obzirom da užitak na stazi i dužina trajanja para skija zavisi i od kvaliteta servisiranja bilo bi lepo znati gde da čovek ostavi skije i da bude spokojan u smislu da će se na skijama kvalitetno uraditi sve što je potrebno, ni manje ali ni više od toga.
Još jedan primer je to što u većini servisa jedva čekaju da dođete i kažete "uradite mi kompletan servis" jer to je em najlakše em najskuplje. Tako se na skiji šlajfuje podloga bilo to potrebno ili ne, a samim tim što se šlajfuje podloga menja se i bazni ugao kantne, e a dal će posle da vrate taj ugao da bude kako treba ili ne...
chaghaboo
16.11.2012, 15:52
Nisam nikakav stručnjak već zbog toga što sam primetio da mi se skije drugačije ponašaju u zavisnosti gde su servisirane sam se malo uputio u tematiku, a i zanima me, ali probaću da ti odgovorim.
Shvati, hvala svima. Znaci u mom interesu je da mi se se bazni ugao ne dira a ugao rubnika ili ti gornji ugao da bude oko 87-88 i tada skija postize najbolji performans.
Može da se menja sve, i bazni ugao i ugao sa strane, i ne postoji jedno podešavanje ta dva ugla koje je najbolje već to zavisi od onoga za šta koristiš skije. Ima u nekom od prethodnih postova baš kao neka tabela u kojoj stoje vrednosti za ta dva ugla u zavisnosti da li je u pitanju takmičar koji vozi GS, rekreativac koji voli slalom, početnik, itd.
Međutim kako većina nas vozi rekreativno i ne priprema skije u zavisnosti od toga kako će tog dana voziti i po kakvoj podlozi poželjno je imati jedno podešavanje koje će zadovoljiti koliko toliko korektno sve uslove za jednog rekreativnog skijaša. Koliko sam stekao utisak, na ovom forumu veliki broj se slaže da je to 1 stepen baza i 88 sa strane.
Jel vi stvarno mislite da osjetite na skiji razliku u 2 stepena tj ugao rubnika 88 ili 90. neko je rekao dirao mi je rubnike i s 88 vratio na 90. Osim cinjenice da je saturpijao kantnu i potrosio skiju (sto bi mene takodje iznerviralo) moze li stvarno toliko da se oseti razlika u 2 stepena? Ili bazni kad ode s 0 na 0,5?
Ne verujem da većina može da oseti razliku u samim performansama, može se pre desiti da osetiš razliku u smislu da ne možeš da se sastaviš na skijama jer su dobro naoštrene a tvoja tehnika nije toliko "oštra". Ali ima tu još jedna stvar, što je ugao koji zaklapaju te dve strane kantne oštriji to će se kantna brže tupiti, samim tim i trošiti, a naravno podložnija je i oštećenjima. Jeste, bolje će kantna sa oštrim uglom da drži na tvrdoj površini i imaće bolje performanse ali kome od nas to baš toliko treba i igra neku ulogu.
I da jos jedno pitanje. Koja je prednost menjanja baznog ugla s 0 na 0,5 ili 1 ili jos vise?
Nemoj me držati za reč, ali mislim da sve ove skije koje mi vozimo po stazi dolaze sa nekim uglom baze, nikada sa nulom. Nula bi značila da je kantna apsolutno u ravni sa bazom skije. Taj bazni ugao kantne između ostalog ti pomaže da se prebaciš sa kantne na kantnu. Demonstracija Elanove Amphibio serije skija može da posluži kao primer i u ovom slučaju. Ako je bazni ugao kantne 0 kantna će odmah "uhvatiti", dok bi kantna sa baznim uglom većim od 0 trebalo da pruži lakši i skladniji prelaz.
Toliko iz ugla jednog laika a na osnovu svega što sam ispratio i pročitao na datu temu. Ako grešim neka me neko ispravi.
gledam sve ovo sa telefona i ne mogu bash da pohvatam. spomenut je elan. okacicu kad dodjem gajbi taj koncept kroz sliku. poenta je da je skija pola roker pola kamber... spoljni deo roker....unutrasnji kao sve do sada....amfibio
chaghaboo
16.11.2012, 16:18
Evo demonstracije (http://http://www.youtube.com/watch?v=UuHoiV4fbg8) na koju sam mislio, kreće od nekih 2.40. Mislim da može da posluži čisto kao demonstracija baznog ugla kantne.
Čekić može da se posmatra i kao obična skija, deo čekića koji dodiruje podlogu je baza skije, a ovaj iskošeni vrh je kantna koja je pod nekim uglom većim od nule. Kada bi bazni ugao kantne bio nula bilo bi kao da čekić nema špic nego je potpuno pravougaonog oblika kada se gleda iz profila.
Sta rade nasi serviseri,ne znam tacno,jer ne mogu da prisustvujem samom obavljanju servisa... u svakom slucaju im kazem koji ugao ostrenja zelim,a da li me poslusaju ili teraju po svom, stvarno ne znam...izgleda da je najpametnije raditi servis na inostranim skijalistima,ko je u mogucnosti
dzoninho
16.11.2012, 17:00
Ne moze da se vidi ovaj klip, bar ja ne mogu ali mislim da tacno znam o kom klipu je rec. To je onaj clip na kome je objasnjen pricnip Elan camber-rocker sa cekicem, zar ne? Ako sam u pravu, Mare, mislim da to na klipu nema baš veze sa baznim uglom vec sa amphibio tehnologijom unutrasnje i spoljasne kantne :)
evo sto sam rekao da cu okaciti...
http://www.epicski.com/image/id/552899/width/900/height/900/flags/LL
Za bazni ugao od 0 stepeni vele (zene u brijacnici) da nije za humanu upotrebu, sem ako niste takmicar. Koliko se razlika stvarno osjeti, ne bih znao. Evo jedne tabele sa preporukama za uglove:
http://www.racewax.com/category/tuning-tips.edge-tuning/
Za bazni ugao od 0 stepeni vele (zene u brijacnici) da nije za humanu upotrebu, sem ako niste takmicar. Koliko se razlika stvarno osjeti, ne bih znao. Evo jedne tabele sa preporukama za uglove:
http://www.racewax.com/category/tuning-tips.edge-tuning/
mislim da je na pocetku ove teme sve to navedeno...
chaghaboo
16.11.2012, 20:47
Ne moze da se vidi ovaj klip, bar ja ne mogu ali mislim da tacno znam o kom klipu je rec. To je onaj clip na kome je objasnjen pricnip Elan camber-rocker sa cekicem, zar ne? Ako sam u pravu, Mare, mislim da to na klipu nema baš veze sa baznim uglom vec sa amphibio tehnologijom unutrasnje i spoljasne kantne :)
Da to je taj sa objašnjenjem amphibio tehnologije, ali sam aludirao na to da taj isti čekić može lepo da ilustruje kako na preseku izgleda kantna sa baznim uglom većim od nula stepeni. Ne znam zašto se video ne prikazuje...
dzoninho
16.11.2012, 20:59
Da to je taj sa objašnjenjem amphibio tehnologije, ali sam aludirao na to da taj isti čekić može lepo da ilustruje kako na preseku izgleda kantna sa baznim uglom većim od nula stepeni. Ne znam zašto se video ne prikazuje...
U Planet biku na ulazu stoji isto tako cekic hahahaha :)
Mislim da kod nas serviseri bazni ugao uvek oštre na 0 stepeni i rade ga kada "šlajfuju višak voska sa skija. Da li je 90 ili npr. 88 stepeni se itekako oseti, skija na ledu u slučaju 88 stepeni drži kao smrt babu :sm004:. Ako daš serviseru kod nas i ne kažeš mu ništa on će da odradi servis po nekom svom defaultu, a to što mu ti nisi rekao, i što te on ništa nije pitao je tvoja greška, njemu je naravno najlakše da ništa ne pita da ne bi komplikovao bezveze :).
Ja serviseru kažem 88 stepeni (od pre 2-3 sezone) i prezadovoljan sam, prvi dan čak "previše dobro" drži po ledu i stazi (oće da "izbaci" ;)) ali taj dan mora da se skija sa perfektnom tehnikom tj. da se kontroliše skija sve vreme skijanja :). Skije za van staze uglavnom ne nosim na servis, i ako ponesem pustim ih da odrade po defaultu, a sam ih mažem, za van staze naravno rubovi uopšte nisu važni i bolje je da su tupi nego da su oštri :ok:
Sta mislite koliko steti tj utice na kvalitet skija sav onaj vosak koji ostane po kantni kad se zavrsi servis? Da li bi trebalo intistirati da se odstrani?
Gledajuci i citaju sve ovo rekao bih da za mene kao nesto iznad proseka skijasa, baza 0.5 i strana 88 su najadekvatnije.
Jel iko zna na koliko masinsko ostrenje je podeseno? Jel ima tu neki defoult?
Samo ti reci serviseru koji ugao želiš i on će tako podesiti mašinu i naoštriti..
Što se tiče voska na rubovima, možeš da ga skineš ali će on nestati posle prvog spuštanja, pri skretanju si na rubovima i iako oni klize po snegu/ledu oni prave daleko veće trenje od podloge i greju se dobro dok su na podlozi - pa će da se svuče i istopi taj vosak jako brzo :).
Pejamachine
16.11.2012, 22:55
Ako ostavis vosak na rubovima skija, rubovi ce korodirati. Jako je preporucljivo skinuti vosak sa rubova.
Po servisima gledam da niko ne stavlja zastitnu traku duz skije kada ostre rubove ili kad voskiraju skiju slabo ko zastiti vezove od voska...Poslije vosak ostane na vezovima i to ne valja...
Obrati paznju na to...
Izvini Pejo, ali to nema veze sa životom (da će rubovi da korodiraju od voska).. Da si čitao po forumima video bi da je jedan od načina konzerviranja skije posle sezone da ih navoskiraš debljim slojem i da preliješ vosak skroz preko rubova.. Tako podloga ne oksidira a rubovi manje dolaze u kontakt sa vlagom iz vazduha.
Vosak ne bi trebao da pada na vez pošto se voskira podloga a vezovi su sa druge strane pa samim tim su zaklonjeni skijom..
Jel mozemo mi drugovi ovde da se slozimo da za jednog nadprosecnog rekreativca baza 0.5 i strana 88 su najadekvatnije. Da znam sta da zahtevam u servisu i malo glumim :)
zloglasni
17.11.2012, 01:43
Jel mozemo mi drugovi ovde da se slozimo da za jednog nadprosecnog rekreativca baza 0.5 i strana 88 su najadekvatnije. Da znam sta da zahtevam u servisu i malo glumim :)
Moze 0.5 i 2 i teraj .Ja konkretno furam 0,5 i 3 .Sto je ostriji taj ugao skija bolje grize ali se i rubnici brze habaju .
zloglasni
17.11.2012, 02:54
Eve ga najjednovstavniji uredjaj za merenje - mana mu je cena
http://www.race-werks.com/svst-pro-bevel-meter/
Moze 0.5 i 2 i teraj .Ja konkretno furam 0,5 i 3 .Sto je ostriji taj ugao skija bolje grize ali se i rubnici brze habaju .
Da to sam procitao da pod tom kombinacijom se najbrze uglovi trose
Pejamachine
18.11.2012, 20:18
Izvini Pejo, ali to nema veze sa životom (da će rubovi da korodiraju od voska).. Da si čitao po forumima video bi da je jedan od načina konzerviranja skije posle sezone da ih navoskiraš debljim slojem i da preliješ vosak skroz preko rubova.. Tako podloga ne oksidira a rubovi manje dolaze u kontakt sa vlagom iz vazduha.
Vosak ne bi trebao da pada na vez pošto se voskira podloga a vezovi su sa druge strane pa samim tim su zaklonjeni skijom..
Oprosti na mom kasnijem odgovoru jer nisam bio u prilici da posjetim forum.
Bas sam sad gledao i potrazio djetaljnije objasnjene.
Moj komentar na skidanje voska sa rubova bio je zasnovan na:
http://www.youtube.com/watch?v=0F0ZDkxALLg&feature=related
tacno od 23:03 minuta
Ukoliko on grijesi, grijesim i ja i ovom prilikom se izvinjam na netacan komentar
Pozdrav,
To jedino ako ih pereš pre mazanja ;). Kao što sam napisao, gomila ljudi tako konzerviše skije na kraju sezone i nikada im (nam) se nije rđa pojavila na rubovima. Ono što sam primetio (ne znam da li je pravilo) je da skije najviše rđaju ako se ostave spojene (par) dok su mokre i da se tako suše, ako se pak razdvoje skije dok su mokre i tako se osuše onda neće (ili se mnogo manje) da rđaju - dovoljno je ostaviti ih 2 dana spojene dok su sa snegom mokre i da zarđaju.
Pejamachine
19.11.2012, 14:49
Mislim da cemo se sloziti da i vlaznost vazduha u prostoriji u kojoj se drze skije ima jako velik uticaj na koroziju. Mislim na to da ce prije korodirati skije cuvane na terasi nego li skije cuvane u nekoj suvoj prostoriji
Mislim da tebi wlad, skinuo ili ne skinuo vosak sa ivice,kao iskusnijem clanu ovog foruma ivice nikad korodirati nece jer znas kako da ospremis i ocistis skiju nakon upotrebe
U swix-ovim literaturama i prirucnicima za servisiranje skija pise da treba skinuti vosak sa ivica ali sve je to individulno po mom misljenu..
Normalno da ce u prostoriji velike vlaznosti rubnici pre korodirati. zato ih dobro osusiti i lepo upakovati
Danas pokupih skije s servisa i posto sam ih samo voskao rekoh majstoru da mi izmeri uglove kantni i kaze da je moj bocni 88 a kod zeninih skija bocni 90 (bi li trebao ovde nesto menjati? Ona je neki malo napredniji pocetnik, mislio sam i njene na 88) i pitam ga koliko je baza? Gleda u mene i kaze pa 0. Mora biti 0 zbog slajfanja daske uvek, to se ne menja.
Eto
Pa 0 je kad je islajfas, poslije naravno mozes postaviti na koliko hoces (osim na minus :D)
On kaze da ne moze biti nista osim 0. NIKADA. I u ovom slucaju kantne nisu dirane. On tvrdi da se baza ne moze menjati
cekamo momke iz salto m da se jave :-)
mada sam poprilicno siguran da tvoj serviser gresi
zloglasni
11.12.2012, 01:15
Ne moramo da cekamo nikoga ili se nisu razumeli ili debelo gresi
Pejamachine
11.12.2012, 02:57
Evo ja cu odgovoriti. Bazni ugao ivice moze da se mijenja i on varira od 0 - 2.
Postoji poseban drzac za ostrac koji moze da se kupi kako bi se izvukao taj bazni ugao..
Ovako to izgleda:
http://www.youtube.com/watch?v=ncKm7JUMsKY
Mislim moze se menjati ali kaze svaki put kad budes slajfao skije vratice se na 0
chaghaboo
11.12.2012, 09:00
@Grazer
Menjaj servisera.
@Grazer: a sta sam ja rekao?
Komplikovano sad zvuci ali sve u svemu tip kaze da se baze ne mogu menjati. kao tipa ako se baza dira onda ne moze servis da se radi kako treba pa se slajfanjem mora vracati na 0 i u tom smislu. Bilo mu je nepojmljivo kada sam rekao da se promeni baza i ako nesto u fazonu skija ne bi bila stabilna posto skijna ploha i kantna ne bi bile u liniji.
Tako nesto
chaghaboo
11.12.2012, 12:59
Komplikovano sad zvuci ali sve u svemu tip kaze da se baze ne mogu menjati. kao tipa ako se baza dira onda ne moze servis da se radi kako treba pa se slajfanjem mora vracati na 0 i u tom smislu. Bilo mu je nepojmljivo kada sam rekao da se promeni baza i ako nesto u fazonu skija ne bi bila stabilna posto skijna ploha i kantna ne bi bile u liniji.
Tako nesto
Na osnovu onoga malo što znam, a znam da ne znam puno, rekao bih da taj nema pojma.
To je i poenta ovoga svega, a decko je inace glavni serviser u servisu koji necu da navodim
Ma navedi,da se drugi ne bi zajebali :)
Bazni ugao se lako poveća, ali se bez šlajfanja ne može smanjiti. Za ovo treba osnovno znanje geometrije.
zloglasni
11.12.2012, 18:50
Bazni ugao se lako poveća, ali se bez šlajfanja ne može smanjiti. Za ovo treba osnovno znanje geometrije.
Ovo je najprecizniji odgovor
dzoninho
11.12.2012, 19:31
Kao sto Mare rece, menjaj servisera :) Bazni ugao se moze povecati, da bi se vratio na 0 mora da se slajfa, samim tim se i trosi kantna, a ako servis radis uvek kod jednog istog servisera, moze se uvek raditi isti ugao bez ostecenja kantne... Isto vazi i za bocni ugao..
Ako se ne šlajfa, nema ni potrebe raditi bazni ugao. Uvijek je isti i takav će ostati do prvog šlajfanja. Rubnik se oštri samo, jedino i isključivo po bočnoj strani.
Ako se ne šlajfa, nema ni potrebe raditi bazni ugao. Uvijek je isti i takav će ostati do prvog šlajfanja. Rubnik se oštri samo, jedino i isključivo po bočnoj strani.
E ovo je odgovor na pitanje koje nisam ni postavio.
Odnosno postavio sam ga ali nisam dobio ovako.
To znaci da skija iz fabrike dolazi sa vec odredzenim uglovima
i iste treba ostriti na vec date fabricke, ali samo bocni a ne i bazni.
Bazni bi se ostrio sama ako se baza slajfa da bi se vratio na fabricki ugao.
Tacno ili...
Pa 0 je kad je islajfas, poslije naravno mozes postaviti na koliko hoces (osim na minus :D)
"Bla, bla, bla, samo brbljaš i ne slušaš" - što bi rekao pijetao Sofronije :D. Možda je nosio u Jelšingrad :). Oni kako kažu, ima tako i da bude...
CrazyKong
11.12.2012, 22:46
E ovo je odgovor na pitanje koje nisam ni postavio.
Odnosno postavio sam ga ali nisam dobio ovako.
To znaci da skija iz fabrike dolazi sa vec odredzenim uglovima
i iste treba ostriti na vec date fabricke, ali samo bocni a ne i bazni.
Bazni bi se ostrio sama ako se baza slajfa da bi se vratio na fabricki ugao.
Tacno ili...
Ima na drugoj temi o servisu skija vise o uglovima i ostrenju
Skija iz fabrike dolazi sa nekim bocnim uglom kasnije se taj ugao moze promeniti ali se kod povecanja ugla vise trose kantne. Smanjenje je bezbolniji proces.:ok:
Baza kada se slajfa, obicno se bazni ugao vrati na 0. Dobro je znati da se slajfanjem moze i on da se podesava...postoje neki hepeci koji se umecu pod traku kako bi se ugao razlicit od 0...takođe i pritiskom na skiju koja se slajfa moze se menjati taj ugao u opsegu 0-2.:smoke:
Najnoviji fazon je da bazni ugao bude promeniv...od 0,5 na vrhovima do 1 na sredini pa opet do 0,5 na krajevima :sm017:
Pejamachine
11.12.2012, 23:15
Moze se raditi bazni ugao ukoliko zelite da vam ugao bude jos veci tj ostriji tako da se ne ostri iskljucivo na bocnoj strani.
Ima na drugoj temi o servisu skija vise o uglovima i ostrenju
Skija iz fabrike dolazi sa nekim bocnim uglom kasnije se taj ugao moze promeniti ali se kod povecanja ugla vise trose kantne. Smanjenje je bezbolniji proces.:ok:
Logicno gledano, smanjivanje ugla jeste bezbolniji proces ali smanjiti se ugao moze jedino slajfanjem.
Pazi sliku:
Baza kada se slajfa, obicno se bazni ugao vrati na 0. Dobro je znati da se slajfanjem moze i on da se podesava...postoje neki hepeci koji se umecu pod traku kako bi se ugao razlicit od 0...takođe i pritiskom na skiju koja se slajfa moze se menjati taj ugao u opsegu 0-2.:smoke:
Teško će me ko ubijediti da se za ovo može primjeniti metoda različita od odokativne. Neka, hvala. Volim ravno šlajfanje, pa da na rubniku alatićem sam oborim ugao, a ne da mi uz rubnik bude oboren ugao i na 3 cm klizne plohe sa obe strane.
Moze se raditi bazni ugao ukoliko zelite da vam ugao bude jos veci tj ostriji tako da se ne ostri iskljucivo na bocnoj strani.
Hajde da definišemo terminologiju:
- Mijenjanje ugla: Oštrenje radi promjene ugla. Radi se jednom ili nijednom (ako smo zadovoljni fabričkim uglovima).
- Oštrenje rubnika: Radi se počesto da bi rubnici bili oštri.
Dakle: Oštrenje rubnika se radi samo, jedino i isključivo sa bočne strane.
Dakle: Oštrenje rubnika se radi samo, jedino i isključivo sa bočne strane.
Nisam bas ubijedjen u ovo, ako razmislis po kojoj ravni se kantna tupi. Osim ako nisi mislio na ostrenje koje mozes sam uraditi (bez masina, odnosno bez slajfanja podloge). Ali mozemo o tome palamuditi uzivo kroz koji dan :dziveli:
Budi ubijeđen. Slučajno sam na mašinstvu imao predmet "Obrada metala rezanjem". Alat se uvijek brusi po leđnoj površini, nikad po grudnoj.
Kod skija bi redovno skidanje baznog ugla vrlo brzo dovelo da klizna ploha postane konveksna tj. trbušasta. Bazni ugao treba da je na rubniku, čak ne mora biti ni po čitavoj širini rubnika. Ako turpija zahvati plastiku, tada je oštrica rubnika već dobro van ravni klizne plohe. Da imam vremena i volje, crtao bih u AutoCAD-u presjek skije i varijante oštrenja.
Ali, kao što si rekao, taberićemo ovo uživo, a možemo priupitati i francuze šta o tome misle. Ti kao neženjen možeš priupitati i francuskinje.
Budi ubijeđen. Slučajno sam na mašinstvu imao predmet "Obrada metala rezanjem". Alat se uvijek brusi po leđnoj površini, nikad po grudnoj.
Kod skija bi redovno skidanje baznog ugla vrlo brzo dovelo da klizna ploha postane konveksna tj. trbušasta. Bazni ugao treba da je na rubniku, čak ne mora biti ni po čitavoj širini rubnika. Ako turpija zahvati plastiku, tada je oštrica rubnika već dobro van ravni klizne plohe. Da imam vremena i volje, crtao bih u AutoCAD-u presjek skije i varijante oštrenja.
Ali, kao što si rekao, taberićemo ovo uživo, a možemo priupitati i francuze šta o tome misle. Ti kao neženjen možeš priupitati i francuskinje.
dzoninho
12.12.2012, 13:28
Teško će me ko ubijediti da se za ovo može primjeniti metoda različita od odokativne. Neka, hvala. Volim ravno šlajfanje, pa da na rubniku alatićem sam oborim ugao, a ne da mi uz rubnik bude oboren ugao i na 3 cm klizne plohe sa obe strane.
Moguce je stevo, videli smo to kad smo bili tamo u onom servisu. Pokusacu da objasnim kako iako sam laiuk za te masine. Promena pritiska na skiju se podesava nekim zavrtnjem na nekom pneumatskom klipu. I serviseri koji imaju dosta iskustva i mozga su se dosetili da na tom pneumatskom klipu izbazdare ugao koji zele na bazi da naprave i jednostavnim okretanjem tog klipa dok se skija provlaci, postizu taj promenjivi bazni ugao ako zele :) A inace na masini moze da se podesi bazni ugao ostrenja ako zelis da celom duzinom bude jednak, npr 1 stepen...
Moguce je stevo, videli smo to kad smo bili tamo u onom servisu. Pokusacu da objasnim kako iako sam laiuk za te masine. Promena pritiska na skiju se podesava nekim zavrtnjem na nekom pneumatskom klipu. I serviseri koji imaju dosta iskustva i mozga su se dosetili da na tom pneumatskom klipu izbazdare ugao koji zele na bazi da naprave i jednostavnim okretanjem tog klipa dok se skija provlaci, postizu taj promenjivi bazni ugao ako zele :) A inace na masini moze da se podesi bazni ugao ostrenja ako zelis da celom duzinom bude jednak, npr 1 stepen...
Nisam vidio pa ne mogu komentarisati. Ako je mašina sa keramičkim diskovima, to znam da može jer skije na Gerlitzenu oštrim na jednoj takvoj. Ako je brusna traka, teško će me neko ubijediti da uspije skinuti bazni ugao samo na rubniku a da ne zahvati kliznu plohu.
Polazim od pretpostavke da klizna ploha mora da bude ravna, a da se bazni ugao skida samo na rubniku. Ako u ovom griješim, prosvijetlite me. Dok ovo ne razjasnimo, sva nam je daljna priča uzaludna.
dzoninho
12.12.2012, 14:50
Nadam se da bi mogao Goran da nam se javi :) Nije sa keramickim diskovima, sa trakom je masina, pominjao je tu sa keramickim diskovima da bi trebalo da je uzme uskoro.
Dragi drugari , pokusacu ,kada kod budem mogao da pojasnim po nesto , drago mi je sto je ova tema imala ovoliko diskusija i to jako ispravnih , znam da sam mnoge zbunio sa masinskom obradom , ali takodje i ja u drugim oblastima profesija imam takodje nepoverenja i naravno pokusavam da shvatim ( nikada ne postavljam predpostavku nemoguce) na http://www.youtube.com/watch?v=SRfTf-1H-I0&feature=youtu.be na 7.26 -7.51 min mozete shvatiti o cemu je rec a takodje na 8.35-8.52 min. Brusne trake za masinsku obradu skija ( pakleno skupe) imaju svojstvo da meke materijale - baza ( moja ruka :) ) prosto operu -upoliraju bez utroska , a tvrde -kantna ( celicnao sovina od rolera koju drzim u ruci) skida u silovitom posmaku. Ukoliko ne postoji nikakav pritisak na skiju u toku radnog zahvata baza ce biti upolirana na 0 stepeni zajedno sa kantnom .U koliko se izvrsi pritisak na pogonski valjak preko mosta koji drzi skiju , posmak ce biti na kantnama a baza ce ostati u poliranju - kako - prosto radni valjak koji vuce brusnu traku ima tvrdocu 40 sora , pritisak ce se izvrsiti na povrsinu baze zajedno sa skijom a kantna ce trpeti veci napad- kako pogoditi ugao :) i dan danas smatram da je suludo sumnjati u preciznost whintersteigerovih masina. Obicno se postavlja bazni ugao od 0.5- 1 stepen .Ono sto su drugari videli na seminaru- promenljivi bazni ugao -na celu 2 stepena -u padu do prednje glave veza 0,4 stepena i izvlacenje do repa na 1stepen je moje vidjenje po iskustvu najkomplikovanije montanine masine za obradu uglova ( iskljucivo kameni diskovi).Ceoni bazni - veliki- ugao od 2 stepena me spasava starinskog zatuplivanja ( nelogicnog) vrha skija).
to bi bilo to.
A da , kada vidite bilmeza da vam obradjuje skije a varnice lete na sve strane , uzmite skiju i omlatite debilcini moronu kretenu imbecilu i kratko idiotu o glavu , da bar ima malo pameti znao bi da je to metalna prasina sa usijanjem od velikog trenja , sve masine rade u nenormalno velikom rezimu hidro hladjenja , znaci posmak - utrosak materijala bez spaljivanja sveden na minimum.
Keramika ne ostri skiju ne izvlaci uglove , jednostavno polira kantne da bi se ostrina skije sto duze zadrzala , sve pada u vodu u koliko ne postoji dogovor ( poklapanje uglova) izmedju uglova keramickog diska i seg brusne trake za "izvlacenje" uglova.
Ukoliko , ivucete bazni ugao u nekom stepenu , vracanje na 0 je suludo zbrisacete bazu i jezivo smanjiti vek skije.
A da li je na novoj skiji koja ima fabrički zatupljene kantne na vrhu moguće to naoštriti bez diranja kantne na ostalom delu skije? Ili je najbolje to oštriti pri prvom sledećem oštrenju kantni?
Upravo sam uzeo skije s servisa i ispiz*** sam. Ostavim skije i kazem samo popravka baze i voskiranje. Pitam koliko ce kostati i kaze covek toliko i toliko. Dodjem danas on lepo na svoju ruku ostrio kantne, promenio mi uglove s 87 na 89 i ladno mi duplo naplatio. Kaze suma je bila po skiji a ne ukupna kad je rekao cjenu pre neki dan.
Ovo je vec drugi servis za redom da mi se ovako desava, ja trazim jedno a oni urade drugo tj uvek mi uvale cjeli servis i onda mi jos i uglove sjebe. Stvarno kupicu svu opremu i od sada sam sredjujem svoje skije
macak011
22.02.2013, 17:21
Pa ja mu ne bi platio sve, to su bre degeni. Sledeci put napismeno dogovaraj sta i kako. I na tarabi pise, pa nije i cao-zdravo. Ko ih hebe. Jos fakturisi ti njemu ponovno ostrenje i vracanje na 87, pa da vidis!
Upravo sam uzeo skije s servisa i ispiz*** sam. Ostavim skije i kazem samo popravka baze i voskiranje. Pitam koliko ce kostati i kaze covek toliko i toliko. Dodjem danas on lepo na svoju ruku ostrio kantne, promenio mi uglove s 87 na 89 i ladno mi duplo naplatio. Kaze suma je bila po skiji a ne ukupna kad je rekao cjenu pre neki dan.
Ovo je vec drugi servis za redom da mi se ovako desava, ja trazim jedno a oni urade drugo tj uvek mi uvale cjeli servis i onda mi jos i uglove sjebe. Stvarno kupicu svu opremu i od sada sam sredjujem svoje skije
Ti preferiraš samo evropsku ponudu, gdje li se to dogodilo?
Nebitno, necu da navodim koji je servis u BL u pitanju ali u taj se vise ne vracam
Tadija_91
23.02.2013, 00:17
Pa napisi koji je, da se jos neko ne za*ebe ;)
Onaj tip preko puta parka mladen stojanovic. Njemu nikada vise pod ruke tj pod masinu za skije
Probaj, ako si za još rizika, skije odnijeti kod Sokovića... Mlade snage koje se trude pa...
Jesam bio kod njih jedno ili dva puta. Cine mi se ok. Shimano me sokirao cenama. Odneo svoje i zenine skije. Trazio ostrenje kantni,popravljanje plohe na jednima i voskanje obe i cena 70KM.
Ja pitam otkuda toliko a on kaze pa zato sto si trazi posebne uglove (za moj fischer 87 a za njeh head 89) i kaze to je 20Km po skiji. Iznenadilo me i to da nije znao da neke skije dolaze s fabricki prepodesenim uglovima. On kaze sve skije su na 90
eroberto
22.12.2013, 08:56
Da li neko zna servis za skije, ko dobro is sesvisira skije, a da je povoljan. Ima li u Novi Sad neko. Ili ko je na Zlatiboru dobar za to a da nije skup. I kako se cene krecu znaci ostrenje i popunjavanje rupa.
Dobar a jeftin nemaš nigde, onaj ko je dobar neće da radi za male pare ;).
U NS mogu da ti preporučim Sport servis Ognjanović..
evo ja da pitam u ime snowboard-era sa kojima delim kancelariju: da li se preporucuje ostrenje borda? navodno su njima rekli kada su kupovali bord a i instruktori na kopaoniku da samo voskiraju a da ne ostre ni po koju cenu vec da cuvaju fabricko ostrenje sto duze.
ja ostadoh zaprepascen i kazem nema logike da bude tako jer skije treba servisirati: ostriti kantne, voskirati...
da li postoji neko objasnjenje za tvrdnju da se bord ne treba ostriti?
SnowBeliever
27.12.2013, 15:26
nisam border, ali ne vidim sto se bord ne bi ostrio...naravno da se kantna istupi, pa bi trebalo da se naostri s vremena na vreme...cak i fabricke skije, mislim da dolaze sa kantnom naostrenom na 90stepeni, sto mnogi odmah obaraju na 89/88 nisam ni ja bas siguran...tako da si verovatno u pravu, ali ajd da sacekamo i neke malo iskusnije sa odgovorima...
dzoninho
27.12.2013, 23:48
Naravno da se i bord ostri... te gluposti tipa ne ostrite duze vremena samo dovedu do jos goreg ostecenja...
Danas sam odneo skije u Salto i saznao nesto novo od Dzonihna-da je moj Fischer 900 fabricki imao rubnike na 90 stepeni. To me bas iznenadilo jer sam mislio da bocni ugao fabricki dolazi na 87-88 kod Fichera... mislim da smo i pricali o tome negde na pocetku teme. Uglavnom,dogovorili smo da odrade ugao na 88 stepeni,kako ce i u budece biti ostreno. Inace,Dzoni je super lik. Dobili smo i popust za servis ;)
SnowBeliever
15.02.2014, 23:12
upravo tako, i moj fischer 9+(predhodnica 900tke) je bio fabricki na 90, i primetio sam da mi rep leve skije malo bezi, u razgovoru sa Goranom(isto Salto M) saznao da je bas u tom uglu problem, oborili na cini mi se 88 i problem resen, mnogo vozljivija skija...
Šta "kažu" uglovi na novijim "Head" skijama?
dzoninho
16.02.2014, 09:44
Ja koliko znam, sve skije bi fabricki trebalo da izlaze na 90 stepeni a proizvodjaci daju PREPORUCENI bocni ugao za koji smatraju da ce skije dati najbolje performanse. Zamislite dodje skija fabricki naostrena na 88 a vi hocete da bude 90 stepeni, i prvi put kad novu skiju donesete u servis i kazete hocu 90 a sad je 88, odmah ste ubili pola zivota kantni... Ja sam juce guglao i nigde nisam nasao ZVANICNO da skije iz fabrike izlaze naostrene na neki ugao vec samo preporuceni uglovi za ostrenje...
Ja koliko znam, sve skije bi fabricki trebalo da izlaze na 90 stepeni...
"Može bit, a i ne mora...".
Stariji i iskusniji možda nešto više i provjerenije znaju, ponegdje primijetih informacije koje ne nose predznak "recommended" već stvarne uglove novih skija.
:dontknow:
Ima smisla da prave takmičarske skije dolaze sa 90 stepeni, jer dolaze u ruke serviserima. Skije iz trgovine dolaze u ruke kupcima, tj. rekreativcima koji ni ne znaju za tamo neke uglove. Takve skije bi trebalo da su spremne za stazu.
dzoninho
16.02.2014, 19:24
Pa zasto mislis da sa 90 stepeni nije spremna za stazu? :) Ona kad izadje iz fabrike je ostra kao zilet, a taj bocni ugao pomaze u zavisnosti od stanja staza... Ja garantujem da vecina nece primetiti razliku da sad nekom uzmem 3 iste skije i sve tri naostrim na razlicit ugao a ne kazem na kojoj je koji, i dam da odvozaju... Primetice samo ako je na stazi ekstremni led, ali ako su normalni uslovi, prosecan skijas tesko... Ali 88 je neki ugao koji se najvise koristi i odgovara vecini rekreativnih skijasa i vecini uslova na stazama...
Jel si probao iste skije koju su naoštrene na 88 i 90 stepeni? Ja probao nekoliko tvrdih modela i to je nebo i zemlja kada su dobro naoštrene skije. Kada su dobro naoštrebe skije na 88 stepeni toliko dobro drže na tvrdim stazama (kojih ima hrpa po Austrijskim i Italijanskim skijalištima koje ozbiljno pripremaju staze) na početku da ne možeš da izađeš iz karving zaokreta :D, 90 stepeni drži isto dobro ali ni približno dobro kao 88...
Kada voziš po mehkim stazama ne moraš ni da oštriš rubove, moje offpiste skije se oštre samo jednom u sezoni i to u sklopu kompletnog servisa kada se reparira izubijana podloga - inače mi rubovi ne znače ništa ;).
Pa zasto mislis da sa 90 stepeni nije spremna za stazu? :) Ona kad izadje iz fabrike je ostra kao zilet, a taj bocni ugao pomaze u zavisnosti od stanja staza... Ja garantujem da vecina nece primetiti razliku da sad nekom uzmem 3 iste skije i sve tri naostrim na razlicit ugao a ne kazem na kojoj je koji, i dam da odvozaju... Primetice samo ako je na stazi ekstremni led, ali ako su normalni uslovi, prosecan skijas tesko... Ali 88 je neki ugao koji se najvise koristi i odgovara vecini rekreativnih skijasa i vecini uslova na stazama...
Ko je uopšte rekao da nije... Više je riječ o faktima.
dzoninho
16.02.2014, 21:43
Jel si probao iste skije koju su naoštrene na 88 i 90 stepeni? Ja probao nekoliko tvrdih modela i to je nebo i zemlja kada su dobro naoštrene skije. Kada su dobro naoštrebe skije na 88 stepeni toliko dobro drže na tvrdim stazama (kojih ima hrpa po Austrijskim i Italijanskim skijalištima koje ozbiljno pripremaju staze) na početku da ne možeš da izađeš iz karving zaokreta :D, 90 stepeni drži isto dobro ali ni približno dobro kao 88...
Kada voziš po mehkim stazama ne moraš ni da oštriš rubove, moje offpiste skije se oštre samo jednom u sezoni i to u sklopu kompletnog servisa kada se reparira izubijana podloga - inače mi rubovi ne znače ništa ;).
Probao sve osim 87 stepeni :)
Wlad, tebe ipak ne smatram prosecnim vec naprednim skijasem koji bi obzirom koliko dana snega ima, trebao da ima tehniku i da zna da vozi carving, i kao takvom, naravno da bi ti trebao da osetis razliku na tvrdoj stazi kada je skija naostrena na 88 i 90... Ali ja sam pricao samo o tome da skije i fabricki izlaze jako dobro naostrene, samo je ugao na 90 stepeni, barem bi tako trebalo da bude, pitao sam Gorana pre nego sam ovde postovao, a njemu svakako vise verujem... I kao takve, sasvim ce dobro drzati.
Elem, poenta koju sam hteo da kazem je sledeca, kod nove skije nema potrebe odmah po kupovini obarati ugao na 88, jer je ona fabricki jako dobro naostrena i sigurno ce drzati, vec je preporuka da se samo navoskiraju a prilikom prvog servisa se ugao postavi na zeljeni. Kantna se trosi najvise prilikom promene baznog ugla, kada sa ostrijeg izvlacite na tuplji. Na primer, ako skije naostrene na 88 vratite na 90, skratili ste kantni zivot i to dosta. Zato je preporuka skije uvek nositi u isti servis i ostriti na isti ugao, i kao takva, kantna ce trajati koliko hocete :) Prolazi uvek isti trag masine, pod istim uglom i minimalno se ostecuje...
Sve to što si ti napisao je već bilo na ovoj istoj temi tako... Nisam ja pisao da treba da se menja na 88 odma, i možda nekome to uopšte "ne prija", nego sam odgovarao na tvoj deo da će teško ko primetiti razliku između 87-90 stepeni - a mislim da će tu razliku svako primetiti na tvrdoj podlozi i/ili agresivnijoj vožnji, to je dovoljno velika razlika da velika većina skijaša odmah primeti razliku...
A što se tiče fabičkih uglova, pretpostavljam da to relativno lako može da se proveri - merenjem..
dzoninho
16.02.2014, 22:07
Sve to što si ti napisao je već bilo na ovoj istoj temi tako... Nisam ja pisao da treba da se menja na 88 odma, i možda nekome to uopšte "ne prija", nego sam odgovarao na tvoj deo da će teško ko primetiti razliku između 87-90 stepeni - a mislim da će tu razliku svako primetiti na tvrdoj podlozi i/ili agresivnijoj vožnji, to je dovoljno velika razlika da velika većina skijaša odmah primeti razliku...
A što se tiče fabičkih uglova, pretpostavljam da to relativno lako može da se proveri - merenjem..
"Ja garantujem da vecina nece primetiti razliku da sad nekom uzmem 3 iste skije i sve tri naostrim na razlicit ugao a ne kazem na kojoj je koji, i dam da odvozaju... Primetice samo ako je na stazi ekstremni led, ali ako su normalni uslovi, prosecan skijas tesko..."
Dakle, slazem se sa tobom, ali sam rekao normalne staze (za mene su to staze kada ima dovoljno snega i kad su dobro upeglane, ne pretvrde ali ne ni mekane) i prosecan skijas... Garantujem i dalje da na dobro naostrenim skijama, srednji skijasi (a kod nas je ta sredina dosta nisko) nece primetiti razliku izmedju 90, 89 i 88. U principu, mene niko ne tera da sve ovo pricam, vec ja uvek zelim da ono sto sam naucio, video, probao, podelim sa drugima, ali ocigledno da ovde ima mnogo vecih znalaca i boljih poznavalaca servisiranja skija nego ljudi od kojih se ja trudim da mnogo naucim, a koji vaze za najbolje u nasoj zemlji, tako da vise necu pisati o ovakvim stvarima... Svako ima pravo da veruje kome hoce...
Samo opušteno, ovo je forum :sm004:
Ja licno primetim razliku. Ne govorim da sam super skijas ali na crnoj stazi primetim razliku kada je kantna na 90 ili 87. Tada dolazi do izrazaja.
Je l' neko mjerio uglove na modelima skija "za staze" od Head-a??? Modeli posljednje 3-4 sezone...
Interesantna diskusija je bila ovde (http://www.skijanje.hr/hr/skijanje/forum.php?a=1&b=5097) u kojoj je uzeo ucesce i postovani clan ovog foruma.
Voleo bih 'cuti' mislinje i drugih, posebno clana dzoninho koi pak osim sto se profesionalno bavi time, ima mogucnost i da razmeni misljenje sa iskusnijim (izvinite na gramatiku) serviserima.
Pejamachine
24.02.2015, 16:52
Ja pod zatupljivanjem vrha skija smatram zatuljivanje onog dijela ivice koji ne nalijeze na snijeg tj nekih 3cm od vrha skije gdje je vrh povinut ka gore. Svo zatupljivanje ispod te tacke smatram greskom.
Tako da mi je u potpunosti u redu zatupiti taj dio jer ne utice na skijanje (logika je da se zatupljuje da se ne grebu skije u redu na zici) mada nisam ni protiv ako se ne dira...
dzoninho
24.02.2015, 21:42
Zatupljivanje skije nama nikakve veze sa time Pejo. Skija se zatupljuje kod skijasa koji nemaju dobru i pravilnu tehniku skijanja i zatupljivanje na vrhu od mesta gde skija hvata podlogu, dakle na samoj krivini, pa jedno 5 cm prema sredini skije, takodje i jedno 5cm na repu. Razlog zatupljivanja je taj sto kada je skija naostrena celom duzinom, a skijas nema dobru tehniku, skija samim naginjanjem na kant, momentalno pocinje da hvata podlogu i kod nepravilne tehnike moze doci do preteranog zarubljivanja, odnosno skija konstantno nabacuje skijasa prema vrhu sto se kod loseg skijasa manifestuje kao da se skija stalno zabada u plocu i cima ga prema napred.
Druga stvar kod ostre skije od vrha do repa je ta sto kod tranzicije sa kanta na kant, sam vrh skije kod nepravilne tranzicije, ostaje zarubljen i prilikom prebacivanja na drugu stranu "kaci" podlogu i to se manifestuje kao da je skija konstantno zasecena u podlogu. Naravno ovo bi mi sve bilo lakse da ti objasnim usmeno i da ti pokazem, nego ovako pismeno, a trenutno nemam vremena da radim skice i slicice da ti to pokazem.
Sve ovo se odnosi na skijase koji nemaju pravilnu tehniku, a slozicete se samnom da je vecina skijasa upravo takva. Evo dacu jedan primer sta se desava kada neko "misli" da vozi superiorno, kupi RACE dasku, uradi race servis i naostri od vrha do repa, bez zatupljivanja i izadje recimo na ledenu stazu.
Kod race skija koje imaju veliku tvrdocu, ukoliko se skija ne optereti pravilno (skijas ili nema dobru tehniku, ili je previse pozadi, itd...) a naostrena je od vrha do repa, dolazi do toga da skija u jednom momentu prakticno gubi radijus (radijus je prava linija, dakle 0) i skija konstantno koliko god je naginjete, ide pravo. Obicno je prva reakcija skijasa, KAKO SU MI OVO NAOSTRILI, OVO JE POTPUNO TUPO!!! Onda odete tamo u neki servis i kazete sta se desava, i svaki normalan serviser koji zna svoj posao, ce da vas pogleda, nasmeje se, ode i otupi vam vrhove i naplati jedno 20-30 evra i kaze evo sad je ostra. I vi onda vozite kao Hirser :) Dakle poenta je u tome da takav skijas ne zna pravilno da prenese snagu na skiju i da je optereti a kada se otupe vrhovi, sam vrh skije se ne zarubi odmah vec skija laganije udje u zavoj.
Suprotna situacija, ko ima jako dobru tehniku i skija precizno, ako ima otupljenje vrhove, skija ne ulazi toliko precizno u zavoj vec ima malo "kasnjenje".
Ja licno sebi zatupljujem vrhove, probao sam sa ostrom skijom od vrha do repa i desilo mi se da u velikoj brzini ako se opustim i nesvesno malo pomerim koleno kako ne treba, skija momentalno zarubi i ispali me na ledja tako da ne znam sta mi se dogodilo vec samo vidim nebo... Mogu da vozim full naostrenu ali vise uzivam kad je otupim.
Tako da svi koji kupe race skije, a ne znaju da skijaju, serviseri su ti koji prilagode skiju da svako moze da je vozi, inace ne bi svi uzivali u voznji. Da ne nabrajam samo ljude koje znam kako skijaju i imaju stotine dana snega i savrsenu tehniku, pa opet kada dodju i donesu servis, traze da se vrhovi ipak malo zatupe. Naravno, sve se radi po zelji vlasnika skije i po meni licno, na neku rekreativnu, mekanu skiju, nikada ne treba raditi full race ostrenje jer je to slomivrat...
Sve sto je dzoni rekao je 100% istina. Mene je kodnproslog servisa pitao da li stvarno da mi naostri od vrha do repova,celom duzinom,kako sam mu trazio i objasnio mi ovo sto je gore naveo. Kako sam trazio,tako je i naostrio-celom duzinom. Moram priznati da sam u prvih nekoliko zavoja imao malo problema,ali zbog ovako naostrenih rubnika,skija.me terala da skijam mnogo oravilnije i onda je skijanje postalo uzivanja,kao po sinama :)
dzoninho
24.02.2015, 22:11
Citao sam po nekim drugim forumima da je tupljenje skije po nekima unistavanje skije i potpuno se ne slazem sa time jer je to individualna stvar i to je na neki nacin podesavanje i prilagodjavanje skije skijasu. Dakle, ne znaju svi dobro da skijaju, i nemaju svi dobru tehniku i ne voze svi cist karving da bi im trebala ostrina skije celom duzinom. Naprotiv, to moze kod losih skijasa cak i napraviti problem.
Kada bi takmicaru dali otupljenu skiju, verovatno ako ne zna da je otupljena, negde bi se razbio :) Ali kada bi pocetniku, rekreativcu sa losom tehnikom, dali takmicarski naostrenu skiju, bila bi ista prica...
I da ne bude zabune, zatupljivanje, ne znaci da se skija otupi tako da bude tupa kao budak, vec se napravi blaga razlika u ostrini samo na vrhu i na samom repu skije, na prvom napadu kantne na podlogu.
Zatupljivanje skije nama nikakve veze sa time Pejo. Skija se zatupljuje kod skijasa koji nemaju dobru i pravilnu tehniku skijanja i zatupljivanje na vrhu od mesta gde skija hvata podlogu, dakle na samoj krivini, pa jedno 5 cm prema sredini skije, takodje i jedno 5cm na repu. Razlog zatupljivanja je taj sto kada je skija naostrena celom duzinom, a skijas nema dobru tehniku, skija samim naginjanjem na kant, momentalno pocinje da hvata podlogu i kod nepravilne tehnike moze doci do preteranog zarubljivanja, odnosno skija konstantno nabacuje skijasa prema vrhu sto se kod loseg skijasa manifestuje kao da se skija stalno zabada u plocu i cima ga prema napred.
Ne znam kako si mi naostrio skije ali prvi put u zivotu nisam imao problema sa odlaskom u sed. Za 8 dana ni jedna pauza na stazi da odmorim butine, sta god da si uradio hocu i za sledecu godinu :yay:
@dzoninho, prozivka je bila vise za ostrenje baznog ugla nego za zatuplivanje.
Za zatuplivanje je manje vise sve poznato, i vec vodzena rasprava, pa ko kako zeli.
Ja za carving iskljucivo od vrha do repa i ne samo moje nego i cerkine. Tacno je da na pocetku treba biti oprezan, ali kad se uvati sve je ok.
Ali ostrenje bazno ugla ... malo ko radi, kad radi, zasto radi...
Interesantna je bila raspravo o tome na linku koi sam postavio u prethodnom postu.
Pre neku godinu sam sreo prijatelja iz detinjstva koji radi na nekom skijalistu u FRA. Godinama je po preko 60 dana u sezoni na snegu i kaze da je tehniku doveo do savrsenstva.
Sam ostri svoje skije i to razlicito unutrasnju i spoljnu kantnu. Odredio je koja je leva, a koja desna skija i unutrasnje kantne ostri na 87, a spoljne na 89 stepeni. Koliko to ima smisla i da li vredi probati tako nesto ako si prosecan skijas?
Nemanjus
26.02.2015, 10:49
Različito oštrenje unutarnje i spoljne kantne mi teorijski nema nikakvog smisla, ali ne mogu da tvrdim jer nisam probao.
Ali ako je čovek našao kombinaciju koja mu odgovara, onda super...
Prvi put cujem ali zvuci interesantno. Odredjivanje leve i desne skije...interesantna teorija. Voleo bih probati
Fakticki to znaci da u svakom levom zaokretu jedna od dve skije u zavisnosti koju stavi na koju nogu, da ce npr. spoljasnja skija bolje drzati na kanti, takodje i u desnom zaokretu druga skija-znaci sad opet spoljasnja ce bolje drzati. Ili ce u oba slucaja i u levom i u desnom zaokretu bolje drzati unutrasnja. U susutini ima logike, ali ako je toliko dobar skijas on ce obe skije isto opterecivati, pa ce i drzanje/isklizavanje biti isto na obe skije, pa ne razumem na kraju zasta mu to sluzi, al dobro.
Nego momci da pitam, sezona je vec na kraju sto se mene tice, mozda jos neki dan. Posto sam uzeo novu rc4 skiju, doslo je vreme za prvo ostreenje. Skiju sam malo odozdo izgulio pa cu je sam napuniti plastikom gde treba i srediti sto se toga tice. Imam Swisov ostrac, koji ostri samo bocnu stranu. Sta mislite o ideji da nakon popunjavanja plastikom odnesem skiju na ravnanje odozdo, znaci baznu ugao da ostavim na 0 stepeni(sad je 0.5 ili 1 nisam siguran), a da ja kuci sa svojim ostracem naostim skiju kako treba, na 87 stepeni(toliki je fabricki na mojoj skiji). Za sebe se ne plasim, posao cu odraditi dobro, malo mi je frka za ove majstore. Bojim se da mi ne skinu mnogo odozdo, mozda da trazim nekoga ko skiju pritiska iz ruke a ne da je masina sama priteze odozgo? Takodje mi zao i ove stukture odozdo koju skija fabricki ima, a masina ce da je skine..
dzoninho
26.02.2015, 12:49
@trendo
Masina radi i donji i bocni ugao... Zasto? Najbolje bih opet pokazao slikovito a zaista nisam u mogucnosti da sada crtam, slikam pa postujem a i kad procitam neke komentare, pitam se da li ima svrhe :) Jer sta mi serviseri znamo uopste :)
Juce sam odneo skije na servis u "salto m". Zamolio sam da se pri ostrenju kantni ne menja ugao i dobio odgovor da se sve ostre iskljucivo na 88 stepeni. Moze li objasnjenje?
dzoninho
26.02.2015, 17:01
Po defaultu ostrimo na 88 stepani a po zahtevu moze i 87,65 ako neko zeli da se uradi ugao :) Naravno, ako ne znate na koji ugao je prethodno ostrena skija, potrebno je da tako kazete da bi mi znali da izmerimo...
Nedavno oštrio skije u Austriji, pa sam napravio i po neku sličicu.
Na ovoj mašini se podešavaju oba ugla za obe kantne jedne skije.
15724
15725
Vidim da je mašina setovana na standarnu vrijednost 2(88) bočno i 1 na kliznoj plohi.
forum1nick
19.01.2017, 15:00
Može li savjet oko oštrenje skija?
Skije Atomic Redster SL.
Najviše me zanimaju kratki zavoji, slalom vožnja, preferiram strmije staze.
Silazak sa staze me uopšte ne zanima, osim na spojnicama između staza.
Znanje skijanja (neskromno) 9/10.
E sada, neka preporuka za uglove, te da li posao obaviti mašinski ili ručno?
Skije su, mada stare 2 sezone, u odličnom stanju i nemaju nikakva oštećenja na kliznim površinama.
niipheus
19.01.2017, 15:05
Ako nisu nikad ostrene do sada, odnosno na fabrickim su uglovima, mislim da ih nemas potrebe menjati ukoliko rade dobro svoj posao. Fabricki uglovi za Atomic skije su 87 stepeni bok i 1 stepen baza. Ukoliko si stvarno tako dobar skijas, preporucujem i da ne tupis vrhove i repove, a masinski ili rucno, zavisi kakvog majstora/masinu imas u svom kraju.
forum1nick
19.01.2017, 15:07
Hvala legendo. Ja nikada brži odgovor nisam dobio. Respect!
Majstore imam takve da skoro niko neće to da uzme ručno raditi. Valjda im lakše baciti na neka default podešavanja mašine koja setuju početkom sezone ili kada kupe mašinu :).
Ako imate neku preporuku za pouzdanog servisera u blizini Sarajeva (Jahorina, Bjelašnica,..) može preporuka i na PP.
Nepisani standard ili što bi na našim jezicima rekli default za uglove je 88/1. Većina mašina uključujući i ovu sa prethodne fotografije je na tom podešavanju. Pokušavam da se sjetim razloga za nekakvo drugačije podešavanje za rekreativce i ne uspijevam.
Zaboravih: ko želi da kvalitetno ubije karving sposobnost karving skije, dovoljno je zatupiti vrhove i repove naoštrenih rubnika na način kako se to radilo prije 25+ godina.
niipheus
19.01.2017, 18:44
To je nepisan standard bas zbog toga sto vecina proizvodjaca pravi takave uglove u fabrici. Meni je gre'ota povecavati ugao rubova ako je vec dobar i skijas ne zeli nista menjati osim ostrenja. Koliko znam, samo Atomic i Fischer izbacuju skije iz fabrike sa 87/1 dok vecina ostalih proizvodjaca za skije za stazu stavlja 88.
I Fischer je na 88. Verovatno ce ti vratiti na 88stepeni, sto u sustini i nije lose..a bazu ce ti vratiti na 0 slajfovanjem, sto je isto ok...ja predlazem saltom odlicni su, kad radi onaj glavni majstor vlasnik bude skija kao iz fabrike
snowglisser
19.01.2017, 23:51
Koliko je meni poznato, Atomic, Fischer i Blizzard su svi fabricki na 1,3.
Volkl, Head, K2, na 1,2.
Elan, Rossignol, Dynastar na 1,1.
Na svim svojim skijama kad ih kupim, automatski postavim bocni ugao na 3 (uglavnom vozim Rossi ili Dynastar), jer daleko bolje drze po ledu.
Ako covek stvarno skija kako kaze 9/10, osetice razliku (po ledu) itekako. Po meksoj stazi nece.
Niipheus je u pravu - ne bi trebalo da dozvolis da ti vracaju bocni ugao na 88 (=2), jer ce ti bespotrebno protraciti deo rubnika. Ugao se lako moze povecati, ali se smanjiti moze samo uz nepotrebno struganje materijala, cime se skracuje zivot rubnika, a time i skije.
@bezbi, a zasto bi coveku slajfovali bazu :sm006:
On nije rekao da je baza skije u losem stanju i da joj treba brusenje, vec samo ostrenje rubnika.
Rubnici se iskljucivo ostre po bocnom uglu - nikako sa strane.
Tek slajfovanjem baze bi ti dovelo do nepotrebnog skracivanja veka skije. A "ostrenje" rubnika po baznom uglu bi ti upropastilo i ponasanje skije.
@forum1nick, objasni u servisu da si zadovoljan uglovima rubnika i samo zelis da se naostre. Pitaj ih kako to planiraju da ucine. Ako pocnu da pominju ostrenje po baznom uglu ili, ne daj Boze, slajfovanje baze, skije pod ruku pa ih ponesi u drugi servis.
Niipheus je u pravu - ne bi trebalo da dozvolis da ti vracaju bocni ugao na 88 (=2), jer ce ti bespotrebno protraciti deo rubnika. Ugao se lako moze povecati, ali se smanjiti moze samo uz nepotrebno struganje materijala, cime se skracuje zivot rubnika, a time i skije.
Da nije možda obrnuto? Bočni ugao 3 stepena se lako prebaci na 2 stepena, jer se skida samo malo materijala sa same oštrice. Kada se sa 2 stepena prebacuje na 3, treba prvo posebnim alatom ostrugati plastiku iznad rubnika, pa onda brusiti rubnik po čitavoj površini dok novi ugao ne izbije na oštricu.
@bezbi, a zasto bi coveku slajfovali bazu :sm006:
On nije rekao da je baza skije u losem stanju i da joj treba brusenje, vec samo ostrenje rubnika.
Rubnici se iskljucivo ostre po bocnom uglu - nikako sa strane.
Tek slajfovanjem baze bi ti dovelo do nepotrebnog skracivanja veka skije. A "ostrenje" rubnika po baznom uglu bi ti upropastilo i ponasanje skije.
@forum1nick, objasni u servisu da si zadovoljan uglovima rubnika i samo zelis da se naostre. Pitaj ih kako to planiraju da ucine. Ako pocnu da pominju ostrenje po baznom uglu ili, ne daj Boze, slajfovanje baze, skije pod ruku pa ih ponesi u drugi servis.
Vrlo slično sam i ja ranije razmišljao. Bazni ugao sam sam oštrio običnom turpijom i posebnim plastičnim alatićem za tu namjenu isključivo nakon šlajfanja klizne plohe (što sam radio samo par puta u životu). Od kad su mi skije prvi put prošle kroz mašinu koja keramičkim diskovima brusi kliznu plohu, odrađuje strukturu, a nakon toga rubnike sa obe strane, promijenio sam mišljenje. Keramički diskovi skidaju izuzetno tanak sloj i rubnika, a i klizne površine, tako da pored kvalitetno i trajno naoštrenih rubnika dobijem kliznu površinu "žednu voska". Vosak na skiji duže traje ako je prethodno tanko prebrušena klizna površina. Ranije mi se redovno dešavalo da nakon 4-5 dana skijanja klizna ploha uz rubnike počne da dobija bijelu tj. sivu nijansu. Sada se to počinje dešavati tek nakon bar 7 dana skijanja.
Ima li ko kod nas masini sa keramickim diskovima? Znam da je bila prica pre par godina,kad je pokojni Boris Strel otvarao servis,da postoji neka slicna masina,ali mislim da taj servis,nazalost,vise ne radi...
Na Kopaoniku ski servis u hotelu Grand ima takvu masinu. Kupili su pre nekoliko godina upravo od Borisa Strela posto je on bio zastupnik za tu firmu.
snowglisser
20.01.2017, 13:07
Da nije možda obrnuto? Bočni ugao 3 stepena se lako prebaci na 2 stepena, jer se skida samo malo materijala sa same oštrice. Kada se sa 2 stepena prebacuje na 3, treba prvo posebnim alatom ostrugati plastiku iznad rubnika, pa onda brusiti rubnik po čitavoj površini dok novi ugao ne izbije na oštricu.
Vrlo slično sam i ja ranije razmišljao. Bazni ugao sam sam oštrio običnom turpijom i posebnim plastičnim alatićem za tu namjenu isključivo nakon šlajfanja klizne plohe (što sam radio samo par puta u životu). Od kad su mi skije prvi put prošle kroz mašinu koja keramičkim diskovima brusi kliznu plohu, odrađuje strukturu, a nakon toga rubnike sa obe strane, promijenio sam mišljenje. Keramički diskovi skidaju izuzetno tanak sloj i rubnika, a i klizne površine, tako da pored kvalitetno i trajno naoštrenih rubnika dobijem kliznu površinu "žednu voska". Vosak na skiji duže traje ako je prethodno tanko prebrušena klizna površina. Ranije mi se redovno dešavalo da nakon 4-5 dana skijanja klizna ploha uz rubnike počne da dobija bijelu tj. sivu nijansu. Sada se to počinje dešavati tek nakon bar 7 dana skijanja.
Ja mislim da nije Stekane, ali mi je tesko to objasniti bez crtanja. Ali da probam: kad se vraca ugao od 87° nazad na 88°, to se ne moze uraditi a da se ostavi postojeca ostrica rubnika. Mora se bazna povrsina rubnika suziti (gledajuci skiju odozdo po sirini), i tu dolazi do gubitka materijala.
Kada se sa 88° ide na 87°, onda se ostrica rubnika ne dira. Samo se mrvicu skine sidewall i potom se blago brusi rubnik po boku ispod sidewall-a, dok se ne dobije zeljeni ugao. (Inace, u oba slucaja se mora brusiti cela bocna strana rubnika, dok se ne formira zeljeni ugao).
Znaci, povecanjem ugla nam ostaje vec postojeca ostrica rubnika i sirina bazne povrsine rubnika, ali ne i obrnuto.
Ali sam u stvari mislio da se podrazumeva da ce hteti da je vrati na originalnih 87° i tu neupitno dolazi do tracenja materijala i smanjenja veka skije.
Sto se tice kako si servisirao skiju, postupak je ispravan. Nakon uspostavljanja baznog ugla rubnika, bazna povrsina rubnika se vise nikad ne dira, sve do novog slajfanja klizne ploce.
Jedino sto ja nakon uspostavljanja ugla turpijom, predjem s 2 do 3 dijamantske turpije razlicitih grubosti, radi uklanjanja imperfekcija koje ostavlja obicna turpija. Nakon toga u obzir dolazi samo prelazenje alu-oxid kamenom (ili arkansas), radi uklanjanja iskrzane ivice. Dok bocnu povrsinu ostrim, ako skijam po ledu, svaki dan (dovoljno je samo 2 - 3 prelaza dijamantskom turpijom). Ako nije led, u zavisnosti vec - obicno od 2-3, pa najvise do nedelju dana.
A sto se tice "zedji" skije... mnoge stvari su tu u igri. Npr brzina kojom se skija, temperatura i vrsta snega, cvrstina podloge, vrsta voska itd.
Dok sam pre isao na skijanje kolima, nosio sam peglu i voskirao skije svaki drugi dan. Jer ovako kako mi celodnevno skijamo - brzo se crpi vosak iz skije.
Otkako letim, ne mogu da nosim peglu, vosak i pribor (nosim samo plavi kamen i par sitnica neophodnih za popravku baze).
Medjutim, meni skija izdrzi 7 dana bez da posivi, ali ja svaku skiju kad kupim novu, dobro napunim voskom (opeglam 10 puta). Mada kazu, da bi se skija do maksimuma napunila voskom, potrebno je 50 voskiranja! o_O
E, ako nema snega pa skijam po vestackom, onda brzo posivi, vec za par dana, jer je vestak jako grub.
dzoninho
20.01.2017, 13:30
Stevo, mislim da nisi u pravu. Kada se sa -3 skida na -2, onda se vise pojede kantne nego sa -2 na -3. Nacrtaj na papir i videces :) Sto se skidanja fenole tice, to si u pravu, bolje je skinuti je kako masina ne bi strugala po plastici vec samo po kantni, i za to sada postoje mnogo pristupacnih alata.
Sto se slajfovanja baze tice, tu se sa tobom slazem, i uvek sam za to da se pre nanosenja novog voska baza ocisti, poravna, naravno nakon popunjavanja, ako je negde ostecena. Ploca nakon toga mnogo bolje upija vosak i sam vosak se duze zadrzava u bazi. Naravno, ako to radite sami, treba voditi racuna na vrstu voska a sve prema uslovima na planini.vosak sa kantni. Takodje nakon voskiranja, nije lose skinuti Ima dosta ljudi koji podlogu ne popunjavaju a nisu ni svesni da to moze dovesti do velikog ostecenja skije. Naime, na ostecenjim mestima, postoji mogucnost prodora vode ispod baze, koja moze da prodre u samo skiju i napravi problem, npr rdjanja i odlepljivanja kantne od ploce, odlepljivanje baze itd...
Kako ja kontam, u slučaju prelaska sa 87 na 88 (slučaj A) je dovoljno skinuti samo oštricu bez oštrenja kompletne bočne strane rubnika. U slučaju 88 na 87 opet se mora skinuti oštrica, ali i hrpa materijala (žuto na slikama):
15727
Crna linija je "as is" (A = 87, B = 88), a crvena je "to be" (A = 88, B = 87).
Po pitanju suženja širine skije usljed brušenja, mogu se složiti da je to suženje u slučaju A nešto veće, ali ne mora da bude, jer će se u slučaju B skije morati više puta provlačiti kroz mašinu i svaki put gledati da li je skinuto dovoljno tj. da li je oštrenje dobacilo do oštice rubnika. U tom ponavljanju je realna šansa da se zahvati malo više nego što se željelo.
snowglisser
20.01.2017, 15:26
Ako uzmemo da je vertikalna visina rubnika ~ 2mm, na "A" dijagramu ispada da je na samo 0,5mm postavljen ugao od 88°. Na ostalih 3/4, (ili otprilike 1,5mm) ugao je ostao 87°.
Ako bi povukao ulevo tu crvenu liniju do tacke dodira s prvim uglom, dobio bi pravu povrsinu materijala koja se treba obrusiti.
Svejedno, prema prikazu na dijagramu "A", bocna povrsina ipak ostaje s 2 ugla (87° i 88°), kojom i pored svega dominira ugao od 87°. To se jednostavno ne praktikuje.
Sto se tice opasnosti od skidanja viska materijala prilikom prelaska s 88° na 87°, ona realno ne postoji (doduse, ne znam za masine).
Ali ja kad rukom uspostavljam nov ugao, povucem crnim flomasterom duz bocnog rubnika, i onda koristeci vodjicou od 87° polako skidam turpijom, dok se ne skine svo mastilo. Ne otpada ni malo viska materijala.
Apsolutno je realna šansa da pogrešno razmišljam, ali smatram da je jedino bitna samo oštrica, a ne bočna strana rubnika. Bočna strana rubnika nema nikakav bitan kontakt sa snijegom. Ako je 0,5 mm bočne strane uz oštricu pod uglom koji treba da bude, za mene je rubnik pod uglom koji treba da bude. Nož je oštar ako je par milimetara oštrice oštro i ne oštri se po kompletnoj površini noža.
Sa aspekta obrade rezanjem u mašinstvu, bočna površina rubnika bi se zvala leđna površina (uz pripadajući leđni ugao), a površina rubnika uz kliznu plohu bi bila grudna površina (sa grudnim uglom). Sav pritisak je na grudnoj površini, a od leđnog ugla najviše zavisi trajnost alata, u ovom slučaju rubnika. Što je veći leđni ugao odnosno bočni ugao rubnika, to treba češće oštriti alat, odnosno rubnike.
niipheus
20.01.2017, 17:06
Sve to stoji teorijski, ali u praksi mislim da je skoro nemoguce izvesti ovo sa ovako malim skidanjem materijala. Kada bi napravio crtez sa stvarnim izgledom ruba po pitanju uglova, video bi da u slucaju 88 na 87 ova zuta povrsina je daleko manja, dok bi sa 87 na 88 ovako kako si ti nacrtao povrsina bila skoro pa nepostojeca. Ne znam koja masina bi mogla stvarno tako mali sloj materijala da skine cak i ako ne uzmemo u obzir sve nesavrsenosti rubova, alata i samog nacina funkcionisanja masine.
Ako stavimo sve ovo po strani, meni i dalje nije jasno zasto bi neko trebao da menja bocni ugao rubova zbog nekog nepisanog pravila ostrenja/rekreiranja, ukoliko se na masini moze podesiti ugao i ako skijasu vec odgovara nacin na koji se skija ponasa.
snowglisser
21.01.2017, 03:20
Apsolutno je realna šansa da pogrešno razmišljam, ali smatram da je jedino bitna samo oštrica, a ne bočna strana rubnika. Bočna strana rubnika nema nikakav bitan kontakt sa snijegom***. Ako je 0,5 mm bočne strane uz oštricu pod uglom koji treba da bude, za mene je rubnik pod uglom koji treba da bude. Nož je oštar ako je par milimetara oštrice oštro i ne oštri se po kompletnoj površini noža.
Sa aspekta obrade rezanjem u mašinstvu, bočna površina rubnika bi se zvala leđna površina (uz pripadajući leđni ugao), a površina rubnika uz kliznu plohu bi bila grudna površina (sa grudnim uglom). Sav pritisak je na grudnoj površini, a od leđnog ugla najviše zavisi trajnost alata, u ovom slučaju rubnika. Što je veći leđni ugao odnosno bočni ugao rubnika, to treba češće oštriti alat, odnosno rubnike.
***Kad bi ova tvrdnja bila tacna, promena bocnog ugla ne bi imala bas nikakvog efekta. A dobro znamo da ima, inace niko ne bi bocni ugao ni menjao. Naravno, ovo se se sve podrazumeva za voznju po ledu - za voznju po snegu je cela ova diskusija irelevantna.
Radi se o tome da, kada u zavoju postavimo skiju na ostricu rubnika, mi na njoj balansiramo. Sto je veci kontakt bocne povrsine rubnika kojom se (u tom polozaju) oslanjamo na led, to nam je i stabilnost veca. Led nas prakticno tad "pridrzava" - pruzanjem otpora po bocnoj povrsini rubnika. I sto je ta povrsina manja, to je i otpor ("pridrzavanje") leda manji, a time i nasa stabilnost.
To je kao kada ucimo dete da vozi bicikl, pa ga rukom pridrzavamo u zavoju. Ukoliko bismo za, recimo 10-20 cm "povukli" ruku prema sebi, dete bi iznenada "propalo", i to iznenadno "propadanje" izaziva nestabilnost.
Isto je takvo i ponasanje skije na bocnoj povrsini rubnika.
A ako neko smatra da ugao od 1° i ne pravi neku razliku, neka samo zamisli jedno dugacko klatno (npr 185cm) koje je ucvrseno za pod. Amplituda takvog klatna nakon predjenog puta pri uglu od 1° bice daleko veca u gornjoj tačci klatna nego u donjoj. I sto je duza poluga klatna (tj sto je skijas visi), predjeni put je veci.
Ko je eksperimentisao sa menjanjem baznog ugla rubnika, taj zna koliki efekat na ponasanje skije ima promena ugla od recimo 1/4° (relazak sa 1° na 0,75°). Promena ugla od "samo" 1/2° (sa 1° na 0,5°) je bas ogromna. A o promeni ugla od 1° da i ne pricamo.
Eto koliki efekat delovanja ima sila otpora leda, ovaj put po baznoj povrsini rubnika. A ekvivaletno delovanje ima i po bocnoj povrsini, ali naravno, kad smo u zavoju.
Ovo je sad cisto nagadjanje s moje strane, ali pretpostavljam da bi skija sa uglovima rubnika kao na dijagramu "A" bila jako nestabilna u zavojima. No, da ne duzim.
Ne mislim da bi momku uopste tako odradili skiju kao na dijagramu. Ovo je samo moje misljenje, ali kad bi im u servisu recimo trazio da na visini 0,5mm od ostrice po bocnoj povrsini postave ugao od 88° a na preostaloj ostave 87°, verujem da bi mu se nasmejali. Samo bi mu provukli skiju kroz masinu i na celoj bocnoj povrsini postavili 88° (i otpalo bi dosta materijala).
Slozio bih se s celim niipheus-ovim postom, i prethodnim dzoninhovim.
Naposletku, zasto bi coveku uopste vracali ugao na 88° (ako je zadovoljan i samo zeli da ih naostri)? Sve sto treba je da pronadje servis u kom tehnicare ne mrzi da promene podesenost bocnog ugla svoje masine s 2° na 3°.
Gravitacija, centrifugalna sila, razlaganje sila... Nema tu puno nauke. Skiju, tj. rubnik na ledu opterećuje samo, jedino i isključivo sila R. Nema bočnih sila na rubnik. Iz tog razloga mnogo veći uticaj na ponašanje skije izaziva promjena baznog nego bočnog ugla. Leđni ugao u mašinstvu se određuje zavisno od materijala koji se obrađuje. Bitan je, ali alat leđnom površinom ne pritišće na materijal koji se obrađuje. Možda je ovo za nekog teorija, ali radio sam krajem osamdesetih i početkom devedesetih kao dipl.ing.mašinstva i tehnolog za CNC mašine u fabrici alatnih mašina koja je imala 2100 zaposlenih. Jedna od "mojih" mašina je bila i CNC mašina za oštrenje reznih alata. Da se skija oslanja na bočnu stranu, tada bi debljina rubnika bila mnogo veća i proizvođači bi eksperimentisali sa tim. Volkl se par godina marketinški igrao na tu temu (Speedwall). Pod "marketinški igrao" mislim: igrao na kartu onih koji misle da skija skija i na bočnoj strani.
15728
snowglisser
21.01.2017, 10:09
Ok, da upitam onda.
Bočna strana rubnika nema nikakav bitan kontakt sa snijegom.
Ako je ovo tacno, kako je onda moguce da se menjanjem bocnog ugla rubnika izrazito menja karakteristika ponasanja skije na ledu?
Ako bocna strana rubnika nema nikakav "bitan kontakt" s podlogom, šta to onda utice na nju, te dolazi do promene ponasanja? Nekakva sila jeste (a sila otpora vazduha sigurno nije).
A ako do promene ponasanja ipak dolazi (a dolazi), to onda znaci da prilikom postavljanja skije na rubnik, bocna strana rubnika ipak ostvaruje bitan kontak sa podlogom (i shodno tome, na bocnu stranu deluje sila). A ako na nju deluje neka sila, onda sila "R" nije "jedina i iskljuciva" koja deluje na skiju.
niipheus
21.01.2017, 13:33
Mislim da ovde malo (ne)znanja statike pravi problem u shvatanju. Slazem se delimicno sa stekanom, bocna strana ne nosi pritisak u zavoju jednostavno jer mi nemamo sa cim da se naslonimo na nju sa te strane. Medjutim, mislim da poredjenje ruba skije sa reznim alatom u masinstvu moze samo donekle da se koristi. Rezni alat se u odnosu na komad koji obradjuje krece u pravcu grudna povr.-ledjna povr. dok se rub skije krece upravno na to. Mislim da upravo tu lezi razlog ove polemike. Rub skije primarno ima zadatak da se usece u led, dok rezni alat primarno ima zadatak da skida materijal i tako "proklizava". Tu sad nastupa bocni ugao skije, koji ovde pomaze da se skija bolje usece u led. Tu nema neke nauke, naravno da ce ostriji ugao lakse uci u led nego tuplji ugao, stoga i 87 stepeni bolje drzi na ledu nego npr. 89, kao sto i 85 jos bolje drzi nego istih tih 87.
Kada bi rub skije mogao da se gleda isto kao i rezni alat, potpuno svejedno bi bilo da li je bocni ugao 90, 87 ili 84 jer ne bismo nista dobili osim dugotrajnosti rubova. Cinjenica je da ostriji ugao ruba, bolje drzi na tvrdoj podlozi, a mislim da je upravo taj deo sa usecanjem kljucan za objasnjenje zasto bocni ugao doprinosi tome.
Evo jedan snimak u kom covek objasnjava deo sa proklizavanjem i usecanjem u podlogu (1:20-3:45):
https://www.youtube.com/watch?v=APsu8Tno-Xk
Stekan , iako nije u pravu ipak je u pravu. RAZLOZI da se skija vrati sa 87 na 88 su sledeci(pod uslovom da je skija na 87 fabriski, ja bi pre rekao da je komercijalna verzija na 88 a takmicarska na 87, na mom i na ostalim nonfis race fiserima je 88).Prva stvar je da 90posto servisa radi na 88 stepeni i neceju svaki minut to pomerati. A ti da ides po celoj srbiji da molis ko ce da prestelava masinu na 87 i da ti uradi- od toga nema nista...pre ce te na kraju slagati i uraditi na 88. Druga stvar je to skidanje kante kad je vracas sa 87 na 88. Iako Snovgliser je tu u praviu ipak nije...tacno je da se skine malo vise rubnika, ali ti ces nositi skiju zato sto ti je kanta tupa, tako da ces deo rubnika u svakom slucaju skinuti ako i nadjes nekog da ti radi na 87, a ako je vratis na 88 mozda skines malo vise al to je neprimetno i radi se samo o tom prvom skidanju tj prvom servisu, vec na drugom servisu ti skidas standardno koliko skida masina..a razlika je minimalna mozda 0.001 mm tako da to sto ste crtali gore nema u praksi nikakvo znacenje. I to sve pod uslovom da nadjes nekod da ti stalno radi na 87.To trosenje koje ste crtali bi imalo smisla kad se skija vraca sa 87 na 90, pa je opet nastris na 87 pa vratis na 90, tako 20 puta. a jednom da je vratis sa 87 na 88 je neprimetno. A sad obrada baze. Po meni obavezna i svi je rade bez obzira na stanje plastike, jer dobar majstor kao onaj u saltu gleda da li je ivica kante iskrzana od kamencica a u 99posto slucajeva bude, i onda je bolje da skine jednom malo sa stane, pa jednom malo slajfovanjem, nego da 3 puta provlaci sa strane kroz masinu. To je logika i tu nema sta mnogo da se prica, takmicari su nesto drugo jer skije voze samo po dobrom snegu gde nema zemlje, mada i oni ako zakace bazu provuku skiju kroz masinu na slajfovanje jer ne mogu rucno da je srede kako moze masina. I prave taj bazni ugao na 1 ili vise stepeni, sto nama obicnim smrtnicima ne znaci nista. I sam imam ceo alat za sredjivanje i 5 ostraca al masina je masina, dok ne uradi ostrenje sa boka i slajfovanje nema nista. Verijem da i Stekan to zeli da kaze
snowglisser
21.01.2017, 15:04
@niipheus, dobar video.
Na 2:14 covek vrlo jasno objasnjava da postoji sila koja deluje na bocnu povrsinu rubnika.
Takodje, na 4:14 kaze upravo ono na sta sam se osvrnuo u jednom od mojih ranijih postova - da tokom zaokreta, mi balansiramo balansiramo na ostrici.
niipheus
21.01.2017, 18:09
15729
Zelena sila je ova bocna za koju ti kazes da opterecuje bocnu ivicu, dok je crvena sila ova kojom mi opterecujemo skiju odozgo. Stvar je u tome da se ni jedna od njih ne moze gledati zasebno jer deluju zajedno na istu tacku, a to je vrh ostrice ruba. Kao sto vidis, rezultujuca (ljubicasta) sila deluje u nekom pravcu koji je blizu vertikalnom i ona je zasluzna za usecanje ruba u led. Ako izostavimo zelenu silu i ostavimo samo crvenu, onda bi se rub ponasao slicno nozu na strugu (ovo sto stekan kaze za grudnu-ledjnu stranu), dok ovako sa rezultujucom silom, rub se ponasa kao noz.
Dakle, sto je ugao seciva ostriji, logicno je i da ce se lakse usecati u podlogu (odnosno lakse ce uci u led rub sa uglom 87 nego sa uglom 88, 89... pod pretpostavkom da je bazni ugao nepromenjen).
Da ne bih odgovarao pojedinačno, evo malo dodatnih pojašnjenja u kojima čuče odgovori:
- posmatrano u 3 dimenzije, skija i rubnik kližu po snijegu i ledu. Riječ "kližu" znači da nema otpora trenja (tačnije: trenje je zanemarivo malo). Navedeno sugeriše da posmatranje sila duž ose skije nema smisla i sve se dešava u ravni okomitoj na osu skije.
- poređenje rubnika sa reznima alatom je apsolutno adekvatno. Razlika je u sili koja pritišće alat tj. rubnik. Kod reznog alata je cilj da alat reže materijal, pa se mašine konstruišu da obezbijede takvu moćnu silu, odnosno da natjeraju alat da prolazi kroz materijal. Kad bi sila bila manja i nedovoljna za rezanje, alat bi se usjekao u materijal i imali bismo situaciju vrlo sličnu rubniku i snijegu. Sa druge strane, kada rubnik prokliže, šta on radi? Reže snijeg kojeg baca da sve pršti! Rezanje alata je u stvari proklizavanje alata po materijalu kojeg obrađuje. Špena (strugotina) pršti na sve strane. Kao što prethodno napisah, sve ovo posmatramo u ravni okomitoj na osu skije, odnosno ravni okomitoj na oštricu alata.
- leđni (bočni) ugao zajedno sa grudnim (baznim) određuje oštrinu alata (rubnika). Oštriji alat bolje hvata materijal, ali se brže tupi. Iz tog razloga se na skijama osjeti i promjena leđnog tj. bočnog ugla rubnika.
Priloženi video je natprosječno dobro objasnio silu koja djeluje na skiju. Jednina: silu "merely conveyed in this direction". Za ovu drugu (bočnu) silu koju je nacrtao i on sam kaže da bi zbog boljeg držanja skije u zavoju tu silu trebalo isprovocirati ("let's try to provoke...") i onda pokazuje da se to postiže usijecanjem dva noža tj. rotacijom pancerice kako je nacrtao (većim nagibom koljena u zavoj). Te sile nema (ne možeš stvoriti nešto iz ničega), već se naginjanjem koljena u zavoj postiže oštrije postavljanje rubnika na podlogu, a to onda uzrokuje bolje držanje skije.
15740
15741
15742
15743
15744
Već su mi govorili da sam analitičan (u prevodu: dosadan).
snowglisser
22.01.2017, 14:26
15729
Zelena sila je ova bocna za koju ti kazes da opterecuje bocnu ivicu, dok je crvena sila ova kojom mi opterecujemo skiju odozgo. Stvar je u tome da se ni jedna od njih ne moze gledati zasebno jer deluju zajedno na istu tacku, a to je vrh ostrice ruba. Kao sto vidis, rezultujuca (ljubicasta) sila deluje u nekom pravcu koji je blizu vertikalnom i ona je zasluzna za usecanje ruba u led. Ako izostavimo zelenu silu i ostavimo samo crvenu, onda bi se rub ponasao slicno nozu na strugu (ovo sto stekan kaze za grudnu-ledjnu stranu), dok ovako sa rezultujucom silom, rub se ponasa kao noz.
Dakle, sto je ugao seciva ostriji, logicno je i da ce se lakse usecati u podlogu (odnosno lakse ce uci u led rub sa uglom 87 nego sa uglom 88, 89... pod pretpostavkom da je bazni ugao nepromenjen).
@niipheus:
Ne kazem ja da ta sila deluje na bocnu ivicu, vec ona zaista postoji i deluje. Da budem iskren, ne znam iz kog ugla da odgovorim na tvoj post, jer je iz njega nejasno sta mu je poruka. Postavljeni dijagram podrzava ono sto sam do sada rekao, ali tvoj tekst sugerise da se ti ne slazes sa mnom (ili s dijagramom). Narocito fraze koje sam podebljao: "za koju ti kazes..." i "ako izostavimo zelenu silu..."
Ili ja pogresno tumacim ono sto si hteo reci? Bilo bi dobro da pojasnis, pa onda (vec u zavisnosti od potrebe), da produzimo dijalog ili ne.
Usput, da li si preuzeo ovaj dijagram od negde, ili si ga ti nacrtao?
@bezbi
Kao sto vec napisah, sve Fischer skije, bilo FIS ili non - FIS (pricam za ove koje se mogu kupiti u prodavnici, a ne rucno radjeni race stock), izadju iz fabrike s rubnicima podesenim na 1,3:
http://thepisteoffice.com/index.php/edge-angles-wax-data/15-ski-manufacturers-edge-angle-specifications.html
Za rucno radjeni race stock (koji se ionako ni ne moze kupiti) pretpostavljam da dodje sa rubnicima 0,0.
Znaci ne znam da li su ti u prodavnici ili u servisu rekli da tvoj Fischer fabricki dodje s 1,2 ali to jednostavno nije tacno.
U principu, zaista ne postoji razlog da skiju koja iz fabrike izadje s uglovima podesenim na 1,3 vracas na 1,2. Takva skija ce mnogo bolje drzati po ledu, a po mekom snegu ionako nema veze. A definitivno ces izgubiti dosta materijala prepravkom.
Nisam sisguran (i sasvim je moguce da gresim), ali gledajuci odokativno ovaj dijagram koji je Stekan postavio, uglovi mi se ne cine realnim. Ne znam je li ga on preuzeo od negde, ili je sam izmerio uglove i nacrtao, pa su uglovi verni. Tek meni se cini da nisu.
Uglavnom, prepravkom nazad na 1,2 otpadne mnogo vise materijala nego sto je prikazano. Na stranu to, da ovo sto je prikazano, ni jedan servis nece pristati da odradi (ili ce slagati da ce odraditi).
Ukoliko zaista 90% ski servisa u Srbiji ne pristaje da klijentu naostri rubnike po zeljenim uglovima, onda je to... stvarno nemam reci! o_O
Upravo zbog takvih stvari sam ja i krenuo da sam servisiram svoje skije jos pre 16 godina. Jednostavno, ne zelim da gledam u pasulj da li ce servis biti odradjen onako kako sam zatrazio, ili ne. A za svakog ko ima vise od 2 para skija ili skija vise od 2 nedelje po sezoni, je i ekonomski daleko isplativije.
Ne znam da li je u skladu s pravilima foruma, pomenucu sada 1 servis (uz ogradu da s njim nemam ama bas nikakve veze). Video sam par klipova koje je "Salto M" postavio o svom radu na youtube i mogu reci da su metode i alati/materijali koje primenjuju vrhunski. Na osnovu onog sto sam video bih ih toplo preporucio.
Citam ovde na forumu da su i njihovi klijenti vrlo zadovoljni (ja licno nemam iskustvo).
Kad smo kod ostrenja, pogresno smatras da "ionako ce dosta materijala otpasti na ostrenje". Bukvalno zanemarljivo malo materijala otpadne na rucno ostrenje. Najcesce je dovoljno samo kamenom skinuti iskrzanu ivicu (burr). Ako ne, 2× prelaza (jednom gore, jednom dole) srednjom dijamantskom turpijom i jos 2x prelaza finom - i rubnici su ostri kao zilet i bukvalno "briju" nokat.
niipheus
22.01.2017, 15:14
@ Gliser
Nacrtao ga u paintu, nemam na ovom racunaru nista ozbiljnije za crtanje. Kazem "za koju ti kazes" jer ta sila ne deluje na bocnu stranu u sustini. Ta sila zajedno sa crvenom silom, daje ovu rezultujucu koja deluje u pravcu u kom deluje (prikazano na crtezu). Ona nema nikakav pritisak na bocnu stranu i to se moze videti sa crteza. Moras uzeti u obzir i to da je na crtezu to predstavljeno tako da se sve lepo vidi, dok u stvarnosti ova zelena sila je daleko manja u odnosu na crvenu.
Slazem se sa tobom oko svega osim tog dela za pritiskanje bocne strane ruba, i to sam valjda sad i pojasnio.
@Stekan
Moram da se osvrnem na tvoj pasus o alatu. Ako vec masina pravi toliku silu da bi skidala materijal, a sa manjom silom bi se usekla, zasto onda skija bolje drzi sa vecim pritiskanjem, a sa manjim proklizava? Mislim da ti je analogija dobra, a opet i nije. Sve te razumem sta hoces reci, ali i dalje mislim da se ne mogu posmatrati potpuno isto ove dve situacije. Takodje, naravno da se sve posmatra u ravni normalnoj na kretanje skije, ali sam pomenuo njihova kretanja iz prostog razloga sto alat na strugu skida materijal u pravcu normalnom na njegovo bocno pomeranje (smer kretanja skija), dok rub skije proseca povrsinu kao kuhinjski noz koji sece nesto. To i jeste kljucna razlika ove dve situacije. Noz pritiskamo odozgo da bi usao u hleb (sneg), alatu na strugu pruzamo podrsku normalno na to kako bi skidao materijal bez usecanja.
Ne slazem se da sila ne postoji. On ne kaze da se usecanje postize dodatnim naginjanjem u kolenima, vec uvodjenjem obrtnog momenta u stopalu, odnosno njegovom rotacijom. Odatle dolazi bocna sila koja pomaze da se rub usece u povrsinu. Mislim da je cela njegova prezentacija usmerena ka tome da se ova sila koja dolazi sa potkolenice i zasluzna je za pritiskanje skije "pomeri" sa sredine skije ka ostrici ruba i to uspeva da uradi uvodjenjem rotacije stopala (bocna sila). Zbog toga i smatram da se ne moze sve tumaciti relativno sa reznim alatom.
Sad imam jedno pitanje za vas koje mi je upravo palo na pamet. Da li je moguce da je taj obrtni moment upravo razlog zasto skije uzeg struka drze bolje na ledu od skija sirokog struka, odnosno da zbog vece poluge (siri struk) ne mozemo da utisnemo rub istom silom?
snowglisser
22.01.2017, 15:58
Cekaj malo, stekane.
Citajuci ovo sto si sad napisao u svom najnovijem postu, to je u totalnoj suprotnosti s tvojim prvobitnim stavom!
A on je glasio:
Bočna strana rubnika nema nikakav bitan kontakt sa snijegom.
Iz prilozenog videa se vidi da itekako ima (sto je od pocetka bio moj stav). Uopste nije bilo diskusije (nismo stigli dotle jer smo se odmah na pocetku razmimoisli da li je taj kontakt intenzivan ili ne) o nacinu ostvarivanja cvrstog kontakta sa podlogom.
Ali ako si promenio stav (a vidim da jesi), onda mozda mozemo da predjemo na diskusiju o nacinima ostvarivanja solidnog kontakta bocne strane i podloge
@niipheus
Bravo, upravo je taj obrtni moment krivac sto ne mozemo da ostvarimo prodor rubnicima kroz led sa sirom skijom, kao kod skije sa uzim strukom. Kao kad uhvatis u saku cekic iste tezine (npr 2kg), ali s dugackom drskom, a drugi put s kracom drskom, mnogo ces lakse prenositi silu na cekic s kracom drskom, jer on mnogo teze deluje na tvoju ruku zbog kraceg kraka sile.
Jos nesto igra vaznu ulogu kod karvinga za efikasniji prodor rubnika a sto je ovaj lik spomenuo (ali vidim da vam je obojici promaklo - mada je mozda i zbog nepoznavanja jezika), a to je istovremena snazna rotacija butne kosti u kuku (uz ovo pomenuto torkovanje stopala).
Ima jedan sjajan video gde je JF Beaulieu demonstrirao odlicnu vezbu za taj pokret, probacu da ga kasnije nadjem i okacim.
snowglisser
22.01.2017, 16:58
@niipheus
U principu, mi se slazemo po svim pitanjima. Po pitanju delovanja zelenog vektora ocito je samo nesporazum. Vidim da si me (pogresno) shvatio da sam rekao da zeleni vektor saopstava svoju energiju na podlogu bocno, bukvalno u pravcu svog delovanja. Svako s osnovnim znanjem fizike zna da je to nemoguce, upravo zbog slaganja vektora.
Ja sam o "zelenom" vektoru kao pravcu delovanja sile govorio u kontekstu da sila "R" nije jedina i iskljuciva sila koja deluje na rubnik (sto je stekan tada kategoricki tvrdio).
Seti se moje analogije klatna, fiksiranog za pod (pomenuo sam ga u jednom od ranijih postova), kao i da sam rekao da mi u stvari u zavoju balansiramo na rubniku. A to je tacno ovo sto si ti nacrtao. Znaci u principu, pricali smo isto.
Nisam hteo da se upustim u duze pisanje i obrazlozenje dok ne sacekam tvoj odgovor, ali vidim da nema ni potrebe. Samo cu ukratko, jer ovo je sve zaista vrlo prosto i svi to znamo posto je to fizika iz srednje skole, slaganje vektora.
Dakle, dijagram koji si nacrtao, je staticki, ali skijanje je dinamicki sport. Znaci, ove tri sile (vektora su uzajamno povezane. Kako menjamo pritisak na skiju (da li promenom nagiba padine, inklinacijom/nagibom same skije u odnosu na padinu, pritiskom/torkovanjem stopala, rotacijom femura, itd), tako ce se crveni i zeleni vektor menjati (uzajamno srazmerno) po intenzitetu, a rezultirajuci ljubicasti vektor i po pravcu i po intenzitetu.
Zato sam i pitao stekana sta to onda utice na bocni rubnik, ako je, po njemu, kontakt sa snegom (ledom) zanemarljv, jer svako ko je upoznat s trecim Njutnovim zakonom zna da je to nemoguce, ali odgovor nisam dobio.
A ono sto si pomenuo "ako izuzmemo zelenu silu" - ona se ne moze izuzeti sve dok je skija na rubniku; ona prestaje da deluje kad je skija celom povrsinom na kliznoj ploci.
Moram prvo da se izvinim nedužnim posjetiocima foruma koje sve ovo ne zanima. Ispadoše ljudi kolateralna šteta. :sm021:
Ako vec masina pravi toliku silu da bi skidala materijal, a sa manjom silom bi se usekla, zasto onda skija bolje drzi sa vecim pritiskanjem, a sa manjim proklizava?
Hoćeš reći da u istim uslovima brzine kretanja, težine skijaša, radijusa zavoja i bočnog nagiba sila pritiska na rubnike može biti nekad manja, a nekad veća? U stvari, može, ali na kratko i to samo aktivnim radom tijela skijaša (poveća se kad skijaš krene da ispravlja tijelo, a zatim se smanji dok se skijaš spušta u niži stav). Nekada se to zvalo opterećenje i rasterećenje skije u zavoju. Pritisak rubnika na snijeg je nekad veći, a nekad manji, ali to zavisi od varijacija pobrojana 4 parametra (brzina, težina, zavoj, nagib).
...naravno da se sve posmatra u ravni normalnoj na kretanje skije, ali sam pomenuo njihova kretanja iz prostog razloga sto alat na strugu skida materijal u pravcu normalnom na njegovo bocno pomeranje (smer kretanja skija), dok rub skije proseca povrsinu kao kuhinjski noz koji sece nesto. To i jeste kljucna razlika ove dve situacije.
Samo malo. Zanemari posmak, tj. bočno pomjeranje noža. Ono je kod struganja (tokarenja) znatno, jer je obim predmeta koji se obrađuje malen pa nož mora brzo ići u stranu. Posmatraj blanjalicu (rendisaljku): https://www.youtube.com/watch?v=NP-yF3HAQRU. Rezni nož putuje horizontalno pravolinijski nekoliko metara i skida sloj metala. Onda se podiže, vraća, pomjera u stranu (posmak) i ponovo reže. Ovdje posmatramo samo reznu oštricu, pa je malo teže zamisliti skiju u svemu ovom. Skija bi bila duž rezne oštrice i to horizontalni dio oštrice, ne bočni.
Noz pritiskamo odozgo da bi usao u hleb (sneg), alatu na strugu pruzamo podrsku normalno na to kako bi skidao materijal bez usecanja.
Kod noža su i grudni i leđni ugao boli glava veliki (zbir im je blizu 90), pa je to poseban slučaj rezanja. Slažem se da nije relevantan za priču o rubnicima, ali ni za priču o obradi metala rezanjem. Za ovu priču bih trebao tražiti fotografiju Teda Ligety-a u zavoju gdje on "leži" u zavoju i dupetom dodiruje snijeg. Rubnici u toj situaciji su u identičnom položaju kao i alat pri obradi metala.
On ne kaze da se usecanje postize dodatnim naginjanjem u kolenima, vec uvodjenjem obrtnog momenta u stopalu, odnosno njegovom rotacijom. Odatle dolazi bocna sila koja pomaze da se rub usece u povrsinu. Mislim da je cela njegova prezentacija usmerena ka tome da se ova sila koja dolazi sa potkolenice i zasluzna je za pritiskanje skije "pomeri" sa sredine skije ka ostrici ruba i to uspeva da uradi uvodjenjem rotacije stopala (bocna sila). Zbog toga i smatram da se ne moze sve tumaciti relativno sa reznim alatom.
Ovo mi je nejasno. Rotira stopalo u pancerici lijevo-desno da težište kontaktne površine stopala prebavi lijevo-desno? Ili rotira potkoljenicu oko vertikalne ose da vrhove skija jače uvede u zavoj? Ili nešto treće? Obrtni moment je sila puta krak. Ne znam o kojoj sili govorimo, a bogami ni koji krak je u pitanju.
Sad imam jedno pitanje za vas koje mi je upravo palo na pamet. Da li je moguce da je taj obrtni moment upravo razlog zasto skije uzeg struka drze bolje na ledu od skija sirokog struka, odnosno da zbog vece poluge (siri struk) ne mozemo da utisnemo rub istom silom?
Skije namijenjene za led (tj. takmičarske skije) su pored torzione čvrstoće, tvrde i na savijanje što za skije za mekanu podlogu nije dobro. Ta tvrdoća na savijanje doprinosi da rubnici hvataju na većoj dužini skije. Široke skije se prave za mekanu podlogu gdje hvatanje rubnika nije toliko bitno.
Cekaj malo, stekane.
Citajuci ovo sto si sad napisao u svom najnovijem postu, to je u totalnoj suprotnosti s tvojim prvobitnim stavom!
Ne znam od kud ti taj zaključak?
Iz prilozenog videa se vidi da itekako ima (sto je od pocetka bio moj stav).
Ja ne vidim. Čovjek je nacrtao strelicu i rekao da bi tu silu nekako trebalo proizvesti.
niipheus
22.01.2017, 17:08
Mislim da se mi i dalje ne slazemo po tom pitanju, odnosno da stekan i ja mislimo da bocna strana rubnika ne ostvaruje pritisak na sneg, dok se ti i ja slazemo da postoji bocna sila koja pomaze ostrici da se usece u led koju stvaramo kreiranjem rotacije stopala. Smatram da ta bocna sila pomaze ovoj glavnoj sili (crvena na crtezu) da se usmeri gde treba, odnosno da ide u vrh ostrice ruba, tako da ona ne ostvaruje pritiskanje kroz bocnu stranu, vec jednostavno uvodi neku vrstu balansa.
Ovaj deo za cekic razumem dobro, to pitanje je vise uvedeno da bi dalje razmatrali tu rotaciju, a ne jer mi nije jasan taj deo :)
Butnu kost sam isto uhvatio, ali nam u dosadasnjoj raspravi o silama nije igrala ulogu pa je nisam ni spominjao. Ako nadjes taj video, obavezno okaci.
Edit za Glisera: Vidim da si gore odgovorio ovo sto sam i ja mislio, tako da se nemamo sta dalje ganjati.
@ Stekan
Ne znam kako ti skijas, i kako generalno skija vecina ljudi, ali ja u svakom zavoju osecam da kada opteretim ravno stopalo, i kada opteretim stopalo tako da mi unutrasnja strana stopala u cipeli nosi vecinu opterecenja, dodje do velike razlike u drzanju skije kroz sam zavoj. To je taj obrtni moment koji se ovde pominje.
Gore si takodje uzeo los primer sa ovom rendisaljkom. Vec sam nekoliko puta pomenuo, kuhinjski noz bolje predstavlja primer usecanja ruba skije dok se krece napred. Rendisaljka radi nesto potpuno drugo u odnosu na to. Sto se tice rasporeda sila, moze se donekle uporediti sa reznim alatom na strugu, ali sam i to rekao zasto mislim da nije u potpunosti uporedivo.
Ovo za sirinu skija se opet nismo razumeli, ili si uveo druge promenljive nepotrebno. Postoje skije koje su mekse od takmicarskih, a koje su uze u struku (cca 70mm) dok postoje i tvrdje skije namenjene prvenstveno za stazu iako se vode kao AM (cca 85mm). Osvrnuo sam se na sirinu jer je za duzi krak (polusirina skije) potrebna i veca sila kako bi se istim intenzitetom utisnuo rub u podlogu. Gliser se koliko vidim slaze u tome sa mnom, pa sam hteo da cujem i tvoje misljenje kao i misljenja drugih clanova o tome.
He, he, jednog dana ćemo se svi usaglasiti oko ove priče. I ne moramo. Bitno je da se skija.
Vezano za širinu skija, ne smatram da uža skija bolje drži na ledu samo zato što je uža.
Meni je noga u pancerici fiksirana tako da je prebacivanje težišta pomjeranjem stopala neznatno. Krajem osamdesetih je jedan od proizvođača pancerica patentirao poseban plastični uložak na kojem stoji unutrašnja cipela. Donja površina mu je bila cilindrična, tako da je uzdužna linija prenosa težine na školjku hodala lijevo-desno kako se naginjalo stopalo. Ispostavilo se da je i to bila jedna od revolucionarnih tehnologija koje se nisu dokazale u praksi.
niipheus
22.01.2017, 19:09
Ne smatram ni ja da je samo zbog toga, ali smatram da je i to jedan od cinilaca koji pomazu u boljem drzanju. Ovo sto kazes za fiksiranost stopala, to sam sto se kod nas kaze imao u vidu po defaultu :) Medjutim, ne moze nijedna cipela fiksirati tako da mi ne mozemo stopalom regulisati kolicinu pritiska na njegovim odredjenim delovima. To nam nasa anatomija omogucava. Tu ne mora biti vidiljivog rotiranja stopala nego jednostavno jace pritisnes unutrasnjom stranom stopala i dobijes taj efekat rotacije. Te cipele sa cilindrom bi u ovoj situaciji radile bas suprotno od onoga sto bi trebalo, jer bi dozvolile odliv tog pritiska time sto bi se valjak zarolao i pritisak ne bi imao na sta da se prenese.
Na kraju krajeva, slazemo se sigurno svi u jednom, a to je tvoj prvi pasus. Meni je jako drago sto postoje ljudi sa kojima se moze pricati na temu skijanja na malo visem nivou i imam duboko postovanje i prema tebi i prema Gliseru zbog toga. Nadam se da cemo se jednog dana i uzivo druziti i testirati ove navode. Pozdravljam vas do iduceg pisanja.
P.S. Kad ce ta recenzija E88?
snowglisser
22.01.2017, 20:04
I ja se izvinjavam posetiocima foruma zbog bombardovanja tehnickim detaljima :D
Nadam se da ce ipak procitati nesto sto ce naci korisnim - ukoliko prezive suvoparni nacin izlaganja :ski:
Ne znam od kud ti taj zaključak?
Pa evo zasto stekane:
Gravitacija, centrifugalna sila, razlaganje sila... Nema tu puno nauke. Skiju, tj. rubnik na ledu opterećuje samo, jedino i isključivo sila R. Nema bočnih sila na rubnik. Iz tog razloga mnogo veći uticaj na ponašanje skije izaziva promjena baznog nego bočnog ugla. Leđni ugao u mašinstvu se određuje zavisno od materijala koji se obrađuje. Bitan je, ali alat leđnom površinom ne pritišće na materijal koji se obrađuje. Možda je ovo za nekog teorija, ali radio sam krajem osamdesetih i početkom devedesetih kao dipl.ing.mašinstva i tehnolog za CNC mašine u fabrici alatnih mašina koja je imala 2100 zaposlenih. Jedna od "mojih" mašina je bila i CNC mašina za oštrenje reznih alata. Da se skija oslanja na bočnu stranu, tada bi debljina rubnika bila mnogo veća i proizvođači bi eksperimentisali sa tim. Volkl se par godina marketinški igrao na tu temu (Speedwall). Pod "marketinški igrao" mislim: igrao na kartu onih koji misle da skija skija i na bočnoj strani.
15728
"samo, jedino i iskljucivo sila R".Nema bočnih sila na rubnik...
Ovo izricito negira ono sto je covek u videu objasnio. Nema dalje.
Ali ipak, hajdemo dalje...
. Bočna strana rubnika nema nikakav bitan kontakt sa snijegom.
Ako su rubnici ukopani u sneg (a na slici koju si prilozio, kao i na crtezu prilikom demonstracije vidimo da jesu), onda bocna strana ima itekako bitan kontakt sa snegom.
Ja ne vidim. Čovjek je nacrtao strelicu i rekao da bi tu silu nekako trebalo proizvesti.
Nisi dobro razumeo. (Ne znam da li zbog nedovoljnog poznavanja jezika).
Covek je rekao da je bocna sila prisutna i deluje vec kada inkliniramo (nagnemo) skiju na rubnik, ali da ta sila uglavnom rezultira u struganju podloge. Da bismo osigurali ukopavanje rubnika i uspesan karving, rotiramo stopala i femur, sto pojacava vec prisutnu silu.
Nije rekao da ta sila do uzimanja aktivnog ucesca radi njenog pojacanja nije postojala.
@niipheus
Nema problema, potrazicu ga pa cu ga okaciti, vezba je jako dobra. Ne znam da li cu imati vremena da ga potrazim veceras, ako ne veceras, onda sutra.
Izgleda kao vezbanje tradicionalnog "J" zaokreta, uz dodatak prenaglasene rotacije femura, radi regrutacije potrebne neuro trase.
Edit: sad procitah vase komentare u vezi drzanja rubnika po ledu.
Najvaznija karakteristika je tu torziona cvrstina skije. To je sto se tice same konstrukcije skije.
Od izuzetne vaznosti je sirina daske. Ako ima nesto vaznije od toga, ja za to, eto, ne znam. Zato slalomske skije i drze maaaalcice bolje po ledu od GS, jer i tih 5mm (2,5mm) ipak puno znaci.
Mislim da se ne mogu adekvatno uporediti 2 skije, npr jedna sira, ali torziono cvrsca, protiv torziono mekse, ali uze (babe i zabe).
Itd, itd, prici nikad kraja, nego sto rekoste drugari, da se mi ma'nemo fizike, vazno je da se skija, srdacan pozdrav mojim (sa)zaludjenicima po snegu i nadam se da cemo se nekad negde naci da zajedno pravimo vijuge u snegu, i uzivamo u sportu koji toliko volimo! :sm018:
Iskopah ovo za patent:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170122/1bef4e65da61e2242a7ff80e6a81929f.jpg
Prema skicama, ovo je daleko od fiksiranja noge u cipeli.
E88 je juče dotakao snijeg po prvi put. Tutnjao je Radušom po uređivanoj ali mekanoj stazi. Genijalna skija za takve uslove. Ako se upola ovako dobro pokaže na tvrdoj stazi, Nordica ide u oglase.
@snowglisser, kako sila R nije idealno okomita na kliznu plohu usljed dodatnog naginjanja skije u zavoj, to se ista razlaze na veliku silu okomitu na kliznu plohu (jer nema trenja sa snijegom) i mnogo (ali baš mnogo) manju bočnu silu koja naslanja bičnu stranu skije na snijeg, a koja po meni nema uticaj na skijanje. Ne postoji neka druga bočna sila, posebno ne onoliko bitna kako ju je čovjek nacrtao.
Ovo je već postalo ono što ameri zovu mamuzanje mrtvog konja.😀
niipheus
22.01.2017, 20:22
Au koja glupost, pa ovo se i sa slike vidi da upravo ne radi ono sto pisu da radi. Ovde nema ni govora o fiksiranju, ono na cemu stojis seta po cipeli.
Jesi li je stigao probati i po celcu? Videh na onim fotkama da ima nekih tragova van staze. Meni se taj 88 mnogo svidja otkako je prvi put prikazan i nadam se da ce biti naredna skija tako da jedva cekam jedan domaci test.
Probao i skroz je OK, ali u poređenju sa Soul 7 nema šansi. Vrh je 'plitak' pa se treba nagnuti nazad što kod Soula nije toliko izraženo.
...čisto kao neki pregled, nevezano za prethodnu diskusiju...
15967
forum1nick
06.02.2017, 09:44
Hvala na savetima i mišljenjima. Završio sam posao u jednom od servisa na Jahorini. Uglovi su ostali fabrički i skija je ostala baš onakva kakva odgovara.
Evo i moje (ponovljeno) iskustvo sa servisima na Jahorini.
Granzov OPET ispao smećar. Već sam imao jedno zanimljivo iskustvo kada sam im ostavio svoje skije prije 2-3 sezone da ih završe na kraju sezone. Ljudi ih ladno "brendirali" izlijepili svoje reklame kao da su skije iz njihovog rentala. Obzirom da je drug preuzeo i zapakovao skije, ja to primjetim tek naredne sezone i na trenutak pomislim da mi je neko i zamjenio skije.
Sada, prije 10 dana, opet odem kod njih i naravno očekivano njihov seoski nadmeni stav:
-Radite oštrenje skija?
-Da.
-Može li bez promjene ugla?
-Pa... da.
Odem u auto po skije.
-Ručno ili mašinski radite?
-Jesi li ti takmičar?
-Nisam, zašto?
-Kako skijaš?
-Odlično.
-Zašto ti je bitan ugao kod skija?
-Zar je potrebno objašnjenje?
-Kod nas se radi samo na mašini, ne može ručno.
-OK, samo zadržite ugao 87.
-Ne može, mašina je podešena i ne možemo to mijenjati!?!
-Hvala doviđenja.
Napomena, ovo je po preporuci bio njihov NAJBOLJI serviser.
Istina, drugo nisam ni očekivao, ali eto da ih malo "reklamiram".
U servisu na 1km ljudi bez potpitanja i traženja krvne grupe završili posao. Čak mi čovjek reče da ako mušterija ne naglasi drugačije oni uvijek zadrže ugao.
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.