PDA

Pogledati punu verziju : Preporuka za kacigu ???

SnowBeliever
08.12.2010, 23:26
Posto se u martu polako priprema akcija za skijanje....e sad posto imam gotovo sve od opreme, samo mi jos kaciga fali... prosle godine sam bio u austriji, i bukvalno me bilo sramota, jel je nas troje bilo jedno bez kaciga u celom ski centru, ali u bukvalnom smislu...posto i ove godine planiram preko, ineteresuje me koje su vae preporuke za kacige za skijanje... Marke, na sta da obratim paznju i tako to..jel stvarno nemam iskustva oko kaciga...kao i neke radnje po BGu gde mogu da pogledam...osim Beosporta, za njih jedino i znam...hvala unapred

plageton
09.12.2010, 12:28
Idi u Francusku. Tamo ih je mnogo više bez kacige. :)

SnowBeliever
09.12.2010, 12:33
hehe...pa i idem u mrtu u francusku u val thorens...ali svejedno hteo bih da kupim kacigu, mislim da ipak vredi...:sm022:

baxus
09.12.2010, 12:40
http://www.trekshop.cz/img/lyrarska-helma-blizzard-pilot-carbon-ohrivac-na-ruce-zdarma.jpeg

pre par dana sam ovakvu kupio u beosportu za 3400din, a koliko vidim ima i u metrou za 3300din

plageton
09.12.2010, 12:51
Ima isto u Beosportu vrlo slična ali lakša, ona je i skuplja, oko 5 500 dinara.
@SnowBeliever (http://www.skijanje.rs/forum/member.php?u=2755)

Ne znam koliko novca misliš da potrošiš, ali možeš da razmisliš da kupiš kacigu i u FR. Sigurno je veći izbor.

baxus
09.12.2010, 13:11
video sam i tu od 5,5k ali je bas mnogo slicna ovoj i nisam hteo da dam 2k vise.
nadam se da nikad nece biti potrebe za diskusijom da li mi je to bilo pametno ili ne ;)

Bratko
09.12.2010, 14:13
http://www.trekshop.cz/img/lyrarska-helma-blizzard-pilot-carbon-ohrivac-na-ruce-zdarma.jpeg

pre par dana sam ovakvu kupio u beosportu za 3400din, a koliko vidim ima i u metrou za 3300din

Istu sam uzeo prosle godine kod Markonija...trazio sam, i nadjoh najvecu :sm022:. Super se pokazala na -20 C i sto je meni bilo najbitnije, o potkapama i slicno zaboravite. Skroz je topla, cak i sa otvorenim shiberima :smoke:.

SnowBeliever
09.12.2010, 17:32
odlicno...da znam

Jessieblueyu
10.12.2010, 00:02
Istu sam uzeo prosle godine kod Markonija...trazio sam, i nadjoh najvecu :sm022:. Super se pokazala na -20 C i sto je meni bilo najbitnije, o potkapama i slicno zaboravite. Skroz je topla, cak i sa otvorenim shiberima :smoke:.

Ma tako je!!! Uzeo i ja ovu šiberušu u BeoSportu neki dan! Pade mi kamen sa srca kad si rekao da se dobro pokazala! Za jedno mesec dana, šaljem i moja iskustva!

Pozdrav

sev
10.12.2010, 08:07
Posto ski kacigu (kao i kacige za bicikle i motore) kupujemo iskljucivo zbog sigurnosti, onda je vazno znati sledece:

a) Ako ski kaciga ne zadovoljava ni jedan sigurnosni standard - ne kupujte je! Koliko god da je jeftina. Ipak, ovakve su veoma, veoma retke

b) Vecina kaciga zadovoljava evropski CE EN 1077 standard. Od tri standarda u upotrebi, ovaj je najjednostavniji za ispuniti. U poslednje vreme, dele ga i na CE 1077 class A i class B. Class A je rigorozniji i samim tim pozeljniji. NEke kacige pored CE 1077 zadovoljavaju i americki ASTM: F 2040. Ovo je rigorozniji standrad od evropskog i pozeljno je da ga kaciga zadovoljava.

c) Veoma bitno: SVAKA kaciga koja zadovoljava odredjeni standrad je po pitanju sigurnosti jednaka. Razlika u ceni ne dolazi od bolje zastite, vec od pratecih karakteristika kacige (prvenstveno tezina, tj. sto manja tezina to bolja i skuplja kaciga, sistema ventilacije, postave, pripreme za komunikaciju i multimediju, vizir i naravno brenda). Drugim recima, ako kupite GIRO od 200eur nemojte da mislite da je zastita bolja nego kod npor. UVEXa za 100eur.

d) Tezina kacige: najbitnija od svih karakteristika nakon homologacije. Sto je kaciga laksa (kompozitni materijali) to se manje umarate i sa manje problema je nosite ceo dan na snegu. A to je ideja, zar ne? :dziveli:

Eto, nadam se da sam malo pomogao...

sev
10.12.2010, 08:15
Posto nisam mogao da editujem, dodah jos nekoliko teza koje mi padaju na pamet:

e) Brojevi na kacigama se izrazavaju u cm (obima glave). Tacnije, uzmete npr. onaj krojacki metar i izmerite obim glave, tako da prodjete preko cela (iznad korena nosa). Sta izmerite - to vam treba.

f) Jos nesto jako vazno: kada probate kacigu, ako zadnja ivica dodiruje vrat NE KUPUJTE! Ovo nikako, nikako ne sme (iz ociglednog razloga pada sa trzajem glave pozadi), tj. bolje je ne nositi kacigu, nego nositi ovakvu.

e) Kod probe kacige treba znati da nemaju svi proizvodjaci isti oblik skoljke, tj. bez obzira sto vam je broj ok, moze da se desi da vam oblik skoljke ne lezi. Kaciga ne sme da bode. U tom smislu, probajte dok ne nadjete odgovarajucu. takodje, prilikom probe mudro je imati i svoje naocare (Ili kupovati u paru), jer ne odgovara svaka kaciga svakim naocarima (po obliku i sistemu kacenja).

Eto, nadam se da sam jos malo pomogao...

Milos011
10.12.2010, 08:44
Lepo i detaljno objašnjeno.

U suštini treba isprobavati dok jedna ne legne kako treba.

Nije ni loša stvarčica kada kaciga ima točkić za zatezanje sajle pa kaciga stabilnije stoji i ne mrda.

SnowBeliever
10.12.2010, 10:14
svaka cast na savetima...ne bih se nikad setio da ponesem naocare zvog probavanja kacige...hvala jos jednom ...

Milos011
10.12.2010, 10:22
svaka cast na savetima...ne bih se nikad setio da ponesem naocare zvog probavanja kacige...hvala jos jednom ...

Zato je najbolje da kupiš kacigu od istog proizvođača kao i naočare. Ali sad... svako prema svojim mogućnostima.

vmiro
10.12.2010, 15:03
Ajd ja nešto da dodam...ako kupujete polovnu kacigu gledajte da slučajem kojim nije napukla, čak i mala naprslina može biti problematična. Kacige se dizajniraju da svu silinu udara prenesu na sebe, tako da pri udaru kaciga puca ko dinja... Zbog svega toga je bitno da kaciga (nova/polovna) nije prevelika, da nema lufta inače može biti više štete nego koristi...a isto tako ni premala, radi udobnosti ;)

Poz
mIRO

Gimmy
10.12.2010, 15:55
Evo i ja da dodam nesto...:D
Ja sam npr. imao problem kada sam jurio kacigu....imam usku glavu i svaka kaciga za odrasle mi se mrda , a za decije mi male....problem sam resio kupovinom uvex-ove kacige ali moram da je koristim samo sa potkapom....sta da se radi kada sam van standarda... :D:D:D

SnowBeliever
10.12.2010, 20:09
Pa ja imam one Relax naocar...koje ne bih nikako menjao, jel su mi se odlicno pokazale....a ciuni mi se da oni ne proizvode i kacige, makar ih kod nas nisam video...

Gimmy
10.12.2010, 21:30
Moje naocare su "SCOTT" a kaciga "UVEX" i super mi se uklopilo!
Tako da probaj, nista te ne kosta!!:dontknow:

SnowBeliever
11.12.2010, 01:46
ma kad budem isao da trazim kacigu, naocare sa sobom i nema problema...

Gimmy
11.12.2010, 11:52
pa to je najbolje !!!

Sapa
12.12.2010, 15:20
Naidjoh na dobar test ski-kaciga njemackog auto moto saveza ADAC (inace poznatoeg po naj vecem testu skija u evropi)

http://www.adac.de/infotestrat/tests/fahrrad-zubehoer-sport/skihelme_2010/default.aspx?ComponentId=47454&SourcePageId=31968

zakljucak testa je da skupo ne znaci uvijek i kvalitetno; jeftine ski-kacige su se pokazale kao sasvim solidne po pitanju sigurnosti, a skupe nisu uvjek bile naj bolje;
pobjednik testa je bila headova kaciga 'sensor'
vrijedi pogledati a oni koji ne razumiju imaju na raspolaganju google translate

Sapa
12.12.2010, 15:28
interesanto je da su po rezultatima testa sve ski kacige dobile ocjenu dobar za sigurnost,(nijedna kaciga nije dobila ocjenu veoma dobar) jedino je Giro Seam za bezbjednost dobijo ocjenu zadovoljava a kosta skoro 200 evra.

gevara
19.01.2011, 20:03
Nešto starije, možda nekom pomogne...

http://www.test.de/themen/freizeit-reise/test/Ski-und-Snowboardhelme-Coole-Modelle-fuer-mehr-Sicherheit-1609358-1611760/

http://www.test.de/themen/freizeit-reise/test/Skihelme-und-Skibrillen-Die-Besten-fuer-Kinder-und-Jugendliche-1833538-1837619/

Ako neko koristi neki od modela "Salice" brila, sa kojom kacigom je uspio "ukombinovati" :sm022: (naravno osim "Salice" kacige :) )? Hvala.

P.S. Evo sa čim se sve ljudi zanimaju :sm021:
http://www.backcountry.com/store/newsletter/a228/Goat-Test-2-Ski-Snowboard-Helmets.html

wlad
19.01.2011, 20:48
Tolike dinje propadoše nizašta ;). Sad su izmislili i testiranje kaciga :), koliko ja vidim 99% kaciga ima prelazne ocene tako da je više važan fit, vantilacija i izgled :ok:..

gevara
19.01.2011, 21:13
A najvažnije da kaciga ne zatreba :sm022: :) !
Dinja mi posebno žao, baš sam ljubitelj.
Pozdrav :sm018:

sev
19.01.2011, 21:15
Jako bitna karakteristika svake, pa i ski, kacige je težina.

Što lakše - to udobnije za nošenje i bolje (na žalost, i skuplje).

oggy
19.01.2011, 22:53
modela "Salice" brila, sa kojom kacigom je uspio "ukombinovati" :sm022: (naravno osim "Salice" kacige :) )? Hvala.

Nikad cuo za te brile, to te neko gadno zeznuo... :sm022:

pailhead
20.01.2011, 03:11
Najgore je sto su te kacige za jednu upotrebu. Meni je pukla red hi-fi 2 koja inace bas i nije jeftina. Jedan ozbiljan pad i to je to, pucaju, tako su napravljene.

plageton
20.01.2011, 10:57
Jako bitna karakteristika svake, pa i ski, kacige je težina.

Što lakše - to udobnije za nošenje i bolje (na žalost, i skuplje).

A koja masa kacige se smatra da je OK?

marsi
20.01.2011, 11:34
ne znam sta se smatra za ok tezinu, ali ova moja scott ima 430g. mislim da je to bila najlaksa kaciga na sajmu prosle godine...

evo kako izgleda: http://www.bergzeit.de/scott-shadow-3-skihelm-2.html#

videh je i ove godine na sajmu u planetbike-u za nesto preko 7k din ako se dobro secam...

sev
20.01.2011, 11:51
A koja masa kacige se smatra da je OK?

Za ski kacigu: sve ispod 500gr je dobro.

Ispod 450gr je neka visa klasa, po pitanju udobnosti.

pailhead
20.01.2011, 15:20
Ova moja je izgleda oko 370g.

gevara
20.01.2011, 18:14
Nikad cuo za te brile, to te neko gadno zeznuo... :sm022:

He he he... Ma zeznuo me neki veliki Dr. Mr. :cool:
Znaš da sam uvijek cijenio "Kalčo" :sm017:

Podsjetnik he he he...
http://www.youtube.com/watch?v=OWjy_ISA1io&feature=related

drug suri
30.01.2011, 15:18
Ma sve to ok,slicno je i sa biciklistickim ,sa kojima imam iskustva ....ali ti lufteri i to,da li ce biti znojenja ili hladno,ajd hladno stavis podkapu ali sta ako je vrucina.Pitanje ,na sta obratiti paznju u vezi luftera i ventilacije?

wlad
30.01.2011, 17:03
Hladno teško može da ti bude, eventualno jako tanku potkapu/fantomku da se bolje "ušuška" glava ako si ćelav (kao ja) ili sl. ;). Što se tiče hlađenja - to ti je dobro pitanje, treba uzeti kacigu sa što više otvora i da mogu da se regulišu (otvaraju/zatvaraju). Video sam dosta kaciga u ponudi koje imaju samo po 2 otvora napred ili sl. čini mi se da je to malo - pogotovo ako je kaciga crna pa se greje kada je sunce. Ja koristim G10 (Giro) kacigu i ona je odlična, ima 4 stalno otvorena otvora (2 napred, 2 pozadi) a ostali (svuda ih ima po kacigi) otvori mogu da se regulišu - skroz zatvoreno / poluotvoreno / skroz otvoreno.

jopopo
30.01.2011, 17:05
Ma sve to ok,slicno je i sa biciklistickim ,sa kojima imam iskustva ....ali ti lufteri i to,da li ce biti znojenja ili hladno,ajd hladno stavis podkapu ali sta ako je vrucina.Pitanje ,na sta obratiti paznju u vezi luftera i ventilacije?

Iz iskustva:
1. Da se količina vazduha može dozirati tj da kaciga nema samo dva položaja, otvoreno i zatvoreno već klizač
2. Da vazduh koji ulazi ne udara direktno u glavu već da postoji sistem kanala, krivina koje usporavaju prodor do glave
3. Da postoje gumeni zapušači kojima iznutra možeš da blokiraš određene otvore/kanale i pustiš vazduh tamo gde želiš
4. Postoje loše odrađene kacige koje kada su na glavi teško funkcioniše sistem za otvaranje/zatvaranje a kada je skineš radi bez problema.

Meni lično nikada nije bilo hladno u kacigi bez potkape a skijao sam i na -17 otprilike, više mi je problem bila brada pošto je nisam namazao kremom (obraze i nos jesam). Meni je takođe bilo važno i da se unutrašnja postava kacige skida kako bih mogao da je operem.

plageton
31.01.2011, 15:41
A vidim postoje kacige koje imaju otvore za ventilaciju koji se uopšte i ne zatvaraju. To ne razumem? Šta se dešava kada pada mokar sneg, da ne kažem kiša?

macak011
31.01.2011, 17:43
A vidim postoje kacige koje imaju otvore za ventilaciju koji se uopšte i ne zatvaraju. To ne razumem? Šta se dešava kada pada mokar sneg, da ne kažem kiša?

E onda pravac kafana i na pasulj i kobasice, posto od skijanja vise nema nista! :ok:

chaghaboo
02.02.2011, 10:07
Evo još jedne zanimljive ponude kada su skijaške kacige u pitanju. Juče sam u Planet Bike-u pazario Scott Shadow III Solid kacigu za 3.473 din, u pitanju je cena sa 30% popusta. PB ima akciju da za kupljena 2 ski artikla daju 20% popusta, za 3 artikla 30%. Pri tome možete da kupite bukvalno i sklisko od 300 din. da bi ostvarili popust. Skupilo se nas tri drugara, svakome trebalo po nešto i super smo prošli. Inače nema ih izloženih, ja sam je našao na njihovom sajtu pa sam pitao prodavca koji mi je izneo iz magacina. Reče čovek da ima još 4-5 komada i sve u L veličini (57,5 - 59,5 cm). Radi se o prodavnici u Bul. Arsenija Čarnojevića, odnosno Planet Bike-u koji se nalazi u Fitex-u preko puta Arene.

Tražio sam po netu, čitao po Scott sajtu ali i dalje mi nije jasno koja je razlika između Shadow III (koja košta 7.000 bez popusta) i Shadow III Solid (koja košta 4.960)?! Na Scott sajtu su identične specifikacije, kacige izgledaju identično spolja sem što se razlikuju po boji, stvarno ne znam u čemu je štos...

Inače kaciga ima 6 pasivnih ventilacionih otvora, skidaju se "uši", ima držač za naočare, točkić za prilagođavanje obima, unutrašnja postava se skida zbog pranja, nema šiber već "pampure" koji se skidaju sa unutrašnje strane, zadovoljava evropski standard 1077 i teška je čitavih 405g u L dimenziji, dobija se torbica uz nju i izgleda baš ovako (http://www.scott-sports.com/gb_en/product/9819/49904/216497), u potpuno crnoj izvedbi.

macak011
07.02.2011, 16:38
ja uzeo Briko u intersportu na popustu, 370gr 1077B, nema tockic i nema podesavajuce luftere (sve ono sto ne treba da ima jedna kaciga!), sa popustom oko 4000d, zlu ne trebala! Bas je lagana, ko kapu da nosim, jedina koja pashe na ovu moju kvrgavu glavu...Sva crna, ima da se greje ko teget stojadin kad upekne zvezda.. :sm022: :ski:

zloglasni
07.02.2011, 20:31
Ja furam Dolce and Gabbana ( gotovo sam siguran da je u pitanju neki prefarbani Carrera model ) kacigu koja ima otvore koji se ne zatvaraju i nikada nisam imao problema kad pada sneg ili mokar sneg,kisu nikad nisam doziveo sa njom pa ne mogu ni da pricam o tome.Sad prednja dva ulazna otvora su postavljena tako da je ne moguce da voda dospre do njih jer su zakoseni i imaju nadsresnicu.Prednja dva odlazna su takodje slicno koncepirana tako da ne verujem ni da tu moze da bude bilo kakvih problema sem ako se ne uleti u neki pljusak ili slicno.6 otvora koji se nalaze na zadnjem delu kacige iako su zakoseni deluju vrlo ranjivo ali do sada nije bilo problema :sm022:

macak011
08.02.2011, 11:15
ja uzeo Briko u intersportu na popustu, 370gr 1077B, nema tockic i nema podesavajuce luftere (sve ono sto ne treba da ima jedna kaciga!), sa popustom oko 4000d, zlu ne trebala! Bas je lagana, ko kapu da nosim, jedina koja pashe na ovu moju kvrgavu glavu...Sva crna, ima da se greje ko teget stojadin kad upekne zvezda.. :sm022: :ski:

ispravka: nije 370, nego 380gr i model je Briko Fluid MY09 :sm019:

Sapa
09.02.2011, 22:12
vrlo bitno da je kaciga lagana, ali naj bitnije da pase na glavi. djaba joj sva lakoca ako landara ili ako stisne da usi otpadaju. kao i kod pancerica i ovdje vazi da svaki model kacige ne odgovara svakoj glavoj.

kaciga je inace jedan mnogo nezgodan rekvizit, jer covjeku daje lazni osjecaj da mu je glava bezbjedna, pa cak i kad odluci da vozi 100km/h.
Kaciga ima prednost nad pletenom kapom (sa kicankom) samo pri brzini do 20km/h. pri vecim brzinama kaciga stiti glavu od od direktnog udara, ali na zalost ne i vrat. sto znaci kad se na odlicno pripremljenoj i utegnutoj stazi (ili van nje) sudaris sa drugim skijsem, kamenom ili drvetom, osim potresa mozga neces imati nekih znacajnih fraktura lobanje, ali zato su sanse velike da ces da slomis vrat. priznacete da vecina vozi daleko iznad tih 20km/h
sjecam se kad sam i koliko sam se sprdo na racun kaciga, eto i ja nabavijo neku prosle sezone, ali koristim svaku priliku da je okacim na ruksak i skijam sa mojom xxxl pletenom kapicom, osjecam se mnogo manje bezbjedno, ali mi i imidz znaci vise od bezbjednosti :kez:

sev
10.02.2011, 10:39
Ja sam pre nepunih mesec dana imao pad pri oko 60kmh (po garminu), pravo na glavu (filmski pad;), tj. upad u lonče dubokog potpuno raskvasenog snega na +4C, efekat kao da mi je neko motkom iybio noge i pad po elipsi ravno na glavu). Rezultat: velika cvoruga na temenu (tamo gde sam kacigom udario u zemlju i sljivka;) na oku - tamo gde je ivica kacige udarila o zemlju). Samo to.

Mislim da bih mnogo, mnogo gore prosao da nisam nosio kacigu.

Inace, u pravu si da kaciga ne stiti vrat (kao ni ostale ledjne prsljenove). Ipak, i za to postoji resenje: kornjace (7-ica ili 8-ica, u yavisnosti od visine).

plageton
10.02.2011, 13:59
Nisu sve situacije potencijalno fatalne. Kaciga može da te zaštiti da se ne ogrebeš o neku granu npr. (zato je i nose najviše borderi), dosta je samo da se očešeš u prolazu i eto ti posekotine od 5 cm.

Zatim ako te neko pri sudaru zakači po glavi štapom ili daleko bilo skijom.

Ne daj bože da te zakači sedežnica.

Hoću da kažem preživeo bi ti i sa kapom ali razlika je ako ustaneš, otreseš sneg i nastaviš da skijaš, ili ako ideš u ambulantu da ti stave 7 kopči na glavu.

stekan
10.02.2011, 14:33
Prije desetak dana sam bio na vučnici (tanjir) na Kozari kada je spala sajla sa jednog stuba. Čovjeku iza mene je očešala rame i otkinula sa jakne nekakav amblem. Imao je kacigu. Da je pala na glavu i da nije imao kacigu, u najmanju ruku bi ostao bez jednog čula sluha.

Sapa
10.02.2011, 21:27
Ma sve sa ja to slazem, nego imam osjecaj da koristenje kacige ponese ljude, da voze i preko granica vlastitih mogucnosti, a testovi kazu da pri vecim brzinama ne pruzaju zastitu kakvu bi skijas na prvi pogled ocekivao. i jos sto se pokazalo da je, od kad se kaciga masovnije koristi porastao broj povreda vratnog djela.
a sve to ostalo stoji, podrzavam koristenje. pa naravno da je prijatne udariti u tvrd predmet glavom zasticenom slojem plastike, nekog kompozitnog materijala i spuzve ili stiropora nego isti poljubit golom celenkom.
da sam neke 2001 imao kacigu na glavi, vjerovatno ne bih zavrsijo na svajcarskoj intenzivnoj njezi. (ili u najmanju ruku nebih imao potres mozga izazvan udarcem vlastite drske od stapa u celo) :(

jopopo
10.02.2011, 21:35
Zatim ako te neko pri sudaru zakači po glavi štapom ili daleko bilo skijom.
Mene je prošle godine pokupio lik na stazi u punoj brzini i u padu je njegova skija završila na mojoj glavi. Na kacigi je ostao rez od 8cm, dubine oko 1mm od ruba skije. Šta bi bilo na mojoj glavi tek... jedno 10 kopči!

Tako da ipak kacigu nosim više zbog opasnosti koje vrebaju od "drugih"!

plageton
11.02.2011, 12:47
Ma sve sa ja to slazem, nego imam osjecaj da koristenje kacige ponese ljude, da voze i preko granica vlastitih mogucnosti, a testovi kazu da pri vecim brzinama ne pruzaju zastitu kakvu bi skijas na prvi pogled ocekivao. i jos sto se pokazalo da je, od kad se kaciga masovnije koristi porastao broj povreda vratnog djela.
a sve to ostalo stoji, podrzavam koristenje. pa naravno da je prijatne udariti u tvrd predmet glavom zasticenom slojem plastike, nekog kompozitnog materijala i spuzve ili stiropora nego isti poljubit golom celenkom.
da sam neke 2001 imao kacigu na glavi, vjerovatno ne bih zavrsijo na svajcarskoj intenzivnoj njezi. (ili u najmanju ruku nebih imao potres mozga izazvan udarcem vlastite drske od stapa u celo) :(

Pa gde si prijatelju! Ja sam se nabo bradom u štap koji sam prethodno vešto zabo u sneg ispred sebe. Mislio sam da sam polomio vilicu, ali nisam srećom nego samo zub.

Al tu kaciga ne bi pomogla. A štap je bio pod 90 strepeni.

Sapa
11.02.2011, 13:10
Pa gde si prijatelju! Ja sam se nabo bradom u štap koji sam prethodno vešto zabo u sneg ispred sebe. Mislio sam da sam polomio vilicu, ali nisam srećom nego samo zub.

Al tu kaciga ne bi pomogla. A štap je bio pod 90 strepeni.

pa prijatelju moj incident je bio slicne vrste, stap ispred mene u kontra padini, poslje upada u rupu koju nisam ni vidijo. moje prvo alpsko offpist iskustvo :glavaozid
samo ja sam nabo arkadu, tj vrhom rucke pogodijo malo iznad lijeve obrve. bio sam tu i tamo cudno plav i pogubljen, ali mislim da bi kaciga u ovom slucaju i te kako pomogla.

skiman
11.02.2011, 13:12
Bio i ja do ove godine totalno anti za kacigu (stavio sam je samo na stazi za veleslalom i to od ono doba, kad me je štap lepo opalio po tintari i slomio naočale)...onako šmekerski je bilo pokazati sivu kosu, kad je bilo toplo...:bootyshak Ove godine nabavio Briko Indian i mogu reći, da je ne skidam...kod kupnje mi je bilo stalo do toga, da ima što više otvora (ima ih 6) za ventilaciju, jer se jako znojim (imam potkapu bez brige)...mogu reći, da sam njome jako zadovoljan i toliko sam se navikao na nju, da uopšte ne skijam više bez nje...

Grazer
11.02.2011, 17:31
Sad sam u potraznji kacige s integrisanim HI FI sistemo da ne moram vise slusalice da vucaram. Trenutno su jos na ceni pa cekam da cena padne i sezona prodje pa da pazarim

jopopo
11.02.2011, 19:59
Sad sam u potraznji kacige s integrisanim HI FI sistemo da ne moram vise slusalice da vucaram. Trenutno su jos na ceni pa cekam da cena padne i sezona prodje pa da pazarim

Ja sam napravio sam tu egzibiciju. Stavio sam Zenhajzer male sluške u kacigu i sproveo kablove iznutra da se ne vide, zalepio ih i stavio ženski konektor na kraj (promenio postojeći muški) i zalepio ga ali tako da ne viri, samo da se vidi rupa od konektora. Kupio sam posebno kabl koji ima sa obe strane muške konektore i jedna strana onda u kacigu a druga u iPod i pičim!!!

Samo nemam na rukavu jakne kontrole ali... snalazim se :)

Jessieblueyu
11.02.2011, 20:00
Ma tako je!!! Uzeo i ja ovu šiberušu u BeoSportu neki dan! Pade mi kamen sa srca kad si rekao da se dobro pokazala! Za jedno mesec dana, šaljem i moja iskustva!

Pozdrav

Evo mojih iskustava:

Kaciga je udobna i vrlo topla. Nije potrebno nosenje podkape... Nosio sam je i na -10 bez problema. Kako stiti od udaraca, ne znam, dabogda nikada ne saznam! ;-) U svakom slucaju, preporucujem bar sto se topline tice!

sev
11.02.2011, 22:18
Apropo hi-fi sluški u ski kacigi, imate zgodan trik.

Kupite neke stereo slušalice za moto kacige. Tih stvari ima npr. u Louis-u (velike moto radnje po AUS i Nemackoj - najupotrebljiviji, jer je svima usput kada idu u AUS, je u Villach-u na 500m od auto-puta). Ovaj komplet sa svim kablovima i konektorima, a u zavisnosti od kvaliteta, košta 20-40-50eur.

Sluške su namenske pljosnate, u obliku uha. U kompletu dolazi i samolepljiva čičak traka, pa se jako lako montira ispod postave kacige, a na školjku.

Konačno rešenje uopšte ne zaostaje za specijalizovanim kacigama, usudjujem se reci da je cak i bolje, a jeftinije je...

sev
11.02.2011, 22:23
I kad vec kenjam;) na ovu temu:

Na istom mestu (Louis) imate za 2eur;) i vrećice za moto kacige. One su malo veće od ski kaciga, tako da u vrećicu savršeno staje kaciga, brile i rukavice, a vrećica onda preko ramena. Kad se spakuje, vrećka staje u maleni džep;).

Kad sve spakuješ odjednom, pa na rame do kabine - neprocenjivo;)...

SnowBeliever
03.03.2011, 20:38
hvala svima na savetima...stvarno ste mi pomogli...kupio sam u Beosportu blizzard crnu matt kacigu, sa dosta otvora a ima i ono otvaranje/zatvaranje prednjih otvora, oko 3500 din je....jedva cekam sad za par dana da je isprobam...

Grazer
04.03.2011, 01:22
http://images.usoutdoorstore.com/usoutdoorstore/products/full/slmn-brigade-audio-helmet1.jpg

Salomon Brigade audio Helmet!!!

Znaci boljka mi je vec pola godine, ubih se trazeci ga tj da ga nadjem negde jeftinije. Normalna cena mu jo oko 130eur ali ima ga sad na rasprodajamo i po 70tak ali sta cu kad imam glavudju pa samo XL pase a na rasprodajam nema nista vece od M.

Ako ima forumasa koji znaju gde na netu mogu naci ovaj model po povoljnoj ceni i da velicina pase molim pomoc

Grazer
18.05.2011, 17:11
Nasao ga u USA, izadje me eur80. MIslim da cu naruciti, jeftinie ga necu naci

pailhead
18.05.2011, 18:11
Pripazi malo sa carinama. Ne znam doduse kako je za at i bih, ali u Srbiji bi te ovo izaslo jos 100%-150%.

Kacige su inace samo za jedan ozbiljniji pad, tako da mi nije jasno kako neko moze da izdvoji 130 evra za kacigu. Bolje je kupiti 2 dobre za te pare. A ovi sistemi, sta znam, ja sam kupio posebno nausnice za red kacigu, i kvalitet je ocajan. Osim losih slusalica, zapravo je ceo predmet mali. L-XL je pre samo za L i ne pase na vecu kacigu.

Sad postoji nesto sto se zove red earphones, i mislim da se ubacuje u njihove nausnice, moguce da je malo komotnije resenje.

Grazer
18.05.2011, 20:47
Ova kaciga je vec probavana nekoliko puta, pase perfekt. sound je top a carena gde god i ako je bude nece biti vise od 20%

stekan
18.05.2011, 21:24
...a carina gde god i ako je bude nece biti vise od 20%

Carina laje, ali PDV ujeda. U BiH je to zajedno oko 30%.

pailhead
18.05.2011, 21:39
U Srbiji je carina 20% pa onda jos 18% porez, sto mu dodje ukupno 41.6%. Ne bi me cudilo da nekako naplate to i na original cenu bez rasprodaje. A pri tom lako moze da se umesa i neki spediter.

wlad
19.05.2011, 12:35
Uzimaju cenu sa fakture koja standardno ide uz paket. Ono što je smešno je da ti lupe carinu i porez na celu fakturu u kojoj je i poštarina (tako da ako je proizvod $50, a poštarina $30 plaćaš tih ~40% na $80, tj. plaćaš carinu i porez na poštarinu :sm022:).

Grazer
19.05.2011, 14:10
Ma paket ide za AT. To je posten narod nije kao ovi nasi lopovi

zex
19.05.2011, 16:02
Uzimaju cenu sa fakture koja standardno ide uz paket. Ono što je smešno je da ti lupe carinu i porez na celu fakturu u kojoj je i poštarina (tako da ako je proizvod $50, a poštarina $30 plaćaš tih ~40% na $80, tj. plaćaš carinu i porez na poštarinu :sm022:).

Ovo mogu da potvrdim (licno iskustvo). Totalni debilizam! :glavaozid

pailhead
19.05.2011, 16:16
A jeste da, to sam zaboravio.

*edit*

Srbija ono bese nije najgore mesto na svetu kako?

gevara
19.05.2011, 18:28
Ma paket ide za AT. To je posten narod nije kao ovi nasi lopovi

Možda ne bude dodatnih troškova!
Imao sam izvjesnu "kupovinu", išla je u Austriju, nije bilo dodatnih troškova. Negdje sam ostavio neke crtice propisa, vezano za vrijednost robe, za koja se "nagradno ne otima" :). Ako nađem, prebacim...

Pozdrav

gevara
19.05.2011, 22:54
Većina onog što sam pročitao se odnosi na robu koja se lično donosi/unosi. Ali, ako nije došlo do dodatnih promjena od kraja decembra 2008, roba poslana poštom se ne carini do vrijednosti od 150 Eura, a za porez nisam siguran.

pailhead
20.05.2011, 10:49
Zvao danas zastupnika za dainese, bukvalno su mi se smejali kad sam rekao da zelim da reklamiram nesto sto nije kupljeno kod njih (sa sve fiskalnim). Malo su spustili loptu kad sam im saopstio da je to zvanicna dainese politika koja moze da se vidi na sajtu. Ali opet pozvali zu se na carine.

Nema bas veze sa temom, ali ima sa ovim carinama koje smo naceli.

gevara
21.05.2011, 09:58
Biće da su carinske i ostale poreske kvote smanjene od 1. januara 2011 (Srbija i RS (BiH))! Prilagođavanje ekonomski ugovorima sa blokom EU i ostalim zemljama.
Obuhvaćeni su, a biće i dalje, proizvodi koji su predmet interesovanja i rasprave na ovom mjestu.

pailhead
21.05.2011, 12:31
sumnjam ja nesto u to,

na papiru ne deluje ni to nesto puno, ali ta muvanja oko spedicija, pa carina na postarinu, pa porez na sve to..

pailhead
21.05.2011, 12:32
Kako pametni Srbi zovu glupe Srbe?

Milanpop
21.05.2011, 17:00
@ palihead
Ne znamo ali bi smo mogli da cujemo

pailhead
21.05.2011, 18:01
medjunarodnim pozivom iz inostranstva

Grazer
22.02.2012, 15:18
Kupljen Salomon brigade Hi Fi. Toplo preporucujem svakom, maestralna kaciga ako volite muziku dok skijate