PDA

Pogledati punu verziju : Nosači za skije

chaghaboo
29.11.2010, 16:47
Kakva su vaša iskustva i preporuke kada su nosači za skije u pitanju?

Razmišljam da kupim nosače i vidim da ima raznih modela, od magnetnih do onih na šraf. Cene se razlikuju od zavisnosti od modela i prozivođača, a nemam ideju da li su te poznatije marke s razlogom skuplje ili su i drugi dobri samo su manje poznati?

Našao sam Thule za ~25.000 (17k osnovni nosač + 8k modul za 4 para skija) i nemam nikakvu ideju da li je to skupo ili jeftino.

wlad
29.11.2010, 16:59
Ja sam isto bio u dilemi šta da kupim - pa su mi ovi iz Thule-ta ;) rekli da većina ljudi uzme šipke (barem kod njih) i "sanduk" - veoma retko nosače za skije. Ja razmislim i poslušam - i dobro je što slučam iskusnije.
(do tada sam imao magnete)

"Sanduk" je zakon! :D Ne samo što može da se spakuje više, pored skija staviš i štapove, cipele, i stvari ako ti treba. Sa tim setup-om može ladno da se spakuje i 5 skijaša sa opremom i stvarima u jedan auto (tako smo mi išli do npr. Val Gardene - 1 auto 5 osoba sa sve opremom i stvarima).

Takođe, niko ne zna šta je u sanduku, ima li nešto ili ne ;), pa ako do staze ideš kolima skije mogu da "odmaraju" u sanduku - ne moraš da se cimaš i da vadiš/stavljaš skije...

bobo
29.11.2010, 17:49
Našao sam Thule za ~25.000 (17k osnovni nosač + 8k modul za 4 para skija) i nemam nikakvu ideju da li je to skupo ili jeftino.

Cijena nosača nije ista za svaki auto, ne znam za koje auto su ti tvoji ali 170 Eur ( ako ne griješim u konverziji) mi se čini dosta skupo, doduše jeste Thule ali imaš i druge proizvođače. Provjeri malo cijene na online prodavnicama, imaćeš bolju orjentaciju oko cijene, prosjek je od 80 do 100 Eur.
Makaze za 4 para skija se bez problema nalaze za +/- 50 Eur.

stanislaw
29.11.2010, 18:15
moj savet, ako hoćeš da ih imaš dugo i da ne razmišljaš, samo thule... zbog toga toliko i koštaju, ali isplati se !

vmiro
29.11.2010, 18:42
Slažem se sa wlad-om, mnogo isplativije je kupiti box umjesto sam nosač skija...i pored svega što je wlad naveo, možeš ga koristiti i ljeti :)
Dugo već mjerkam jedan Thule Pacific...nije jeftino, ali...misli da će mi dobro poslužiti, s obzirom da s gomilom društva nerijetko idemo na kampovanje, skijanje, pa kad se napakujemo...

Bobo, imaš li preporučiti nekog drugog proizvođača "krovnih kutija" sem Thule, a da postoji njegov zastupnik u Srbiji ili BiH...?

Poz
mIRO

Sapa
29.11.2010, 19:26
moj savet, ako hoćeš da ih imaš dugo i da ne razmišljaš, samo thule... zbog toga toliko i koštaju, ali isplati se !

a sta fali Hapri?
http://www.hapro.com/en/35/home.html

CrazyKong
29.11.2010, 23:02
Ja prosle zime uzeo thule u SLO...bilo na snizenju - povrat poreza, a usput ka alpima :sm021:
Spakuje se sve u njega...i kolica i krevtac za dete i skije za sve nas i cipele...i jos po nesto....:sm017:
Razmatrao sam i druge firme...ali mi je ovo izaslo malo skuplje od drugih losijih alternativa

bobo
30.11.2010, 13:13
Bobo, imaš li preporučiti nekog drugog proizvođača "krovnih kutija" sem Thule, a da postoji njegov zastupnik u Srbiji ili BiH...?

Poz
mIRO

Nisam kupovao novu kutiju pa ne znam stanje na tržištu.
Moja je no name, tj Sport Experts i zadovoljan sam, naravno da je Thule puno bolji, otvaranje sa obe strane, kvalitetniji materijali, veća nosivost i tako to ali njihova kutija koja je u rangu moje (480 l) je na eBay-u od 350 do 400 Eur, ja sam svoju platio 100 Eur.

wlad
30.11.2010, 13:26
Ja imam Thule, neki od najdužih, Pacific 700 ili sl., ne sećam se oznake (neki morski ;)). Znam da ima dosta mesta, tj. da mogu da stanu i skije od preko 2m (to mi je bio glavni kriterijum) - ali se otvara samo na jednu stranu - suvozačku, samim tim su te serije i jeftinije. Ostalo je isto kao i na drugim kutijama (lako/brzo fiksiranje iz kutije, aerodinamična i sl. stvari)...

chaghaboo
30.11.2010, 13:35
Postoje varijante da se preko nekog XY lika kupe polovni iz Nemačke, Austrije i Švajcarske, kao i da se kupe neki Kineski No Name na buvaljaku, ali ipak sam odlučio da ne idem na te varijante. "Nisam dovoljno bogat da kupujem polovne stvari".

Sa druge strane malo sam pretraživao po oglasima i sajtovima i najveći je problem što je ovde u Srbiji mali izbor, odnosno postoji samo par zastupnika kada su u pitanju krovni nosači, pa smo osuđeni na:
1. Thule (AP Sport, GT Autoshop...)
2. Mont Blanc (Valtec Auto...)
3. Tipske nosače za određenu marku koji se kupuju u autokućama koje ta vozila i prodaju (Nissan, VW, Opel, itd).

Cene se razlikuju pa treba uporediti ponude pre nego se odlučite.

Na kraju sam se odučio za Thule osnovni nosač + nosač za skije. Prvo zbog toga što planiram da koristim razne module, a sa Thule-om sam najsigurniji da ću naknadno lako naći modul koji paše na osnovni nosač. Drugi razlog je što je u toj kategoriji brendiranih nosača i cena ipak ispala prilično korektna. U AP Sportu je cena za osnovni nosač 14.150 din. (~130€), to je cena koja je sa 5% popusta koji se ostvaruje pri on-line kupovini. Čekam da im stignu još Thule makaze za 4 para skija pa da vidim koliko će me sve zajedno izaći. Sada imaju da se kupe Thule makaze za 4 para skija na drugom mestu po ceni od 8.500 (80€), tako da očekujem da će u AP Sportu sa tim online popustom to ispasti nešto jeftinije ili u najgorem slučaju tu negde.

Sanduk bih najradije kupio, ali ipak je razlika u ceni osetna, čak je nekih 3-4x skuplji od nosača za skije. Sem toga u konkretno mom slučaju će i nosač za skije obezbediti sasvim dovoljan komfor za ono što mi treba.

Magnet mi takođe nije opcija jer služi samo jednoj nameni, a ovako uz dodavanje raznih modula i sanduka je ipak znatno korisnije, kome modularnost treba naravno.

Inače nije cena tolika zbog automobila, radi se o Kia Ceed 5v sa onim mestima na krovu za pričvršćivanje, već pre zbog marke nosača i možda manjka konkurencije. Ne znam koliko bi ista izvedba koštala negde u okruženju.

chaghaboo
06.12.2010, 23:04
Kupovina završena, kupio sam osnovne Thule nosače (14.150) i Thule Snowpro 746 (7.550) za četiri para skija. Ako nekoga zanima Thule program GT Autoshop daje 10% popusta još par dana, a u AP Sportu se na kupovinu putem interneta ostvaruje 5% popusta.

vmiro
07.12.2010, 08:48
Nešto povoljnije Thule se može nabaviti na:
http://autoboxam.com/home

neki dan sam pazario Pacific600 i Thule lance...

chaghaboo
07.12.2010, 10:47
Nešto povoljnije Thule se može nabaviti na:
http://autoboxam.com/home

neki dan sam pazario Pacific600 i Thule lance...

Ovo je super, nude servisiranje, održavanje, iznajmljivanje, zamenu staro za novo...

I baš zbog ovakvih stvari se isplati kupiti Thule kod nas, nisam siguran koliko bi za neku drugu marku našli sve ove usluge.

jopopo
25.12.2010, 15:50
Opelovi dileri (ne znam da li svi) daju popuste na nosače do kraja godine. Ja uzeo sa izloženog vozila i dobio mnogo popusta, oko 40%. Nosači su GM brendirani ali su Thulle (Made in Sweden).

Pa ko želi i ima Opel neka okreće telefone i vidi šta je ostalo.

Jedno pitanje za vlasnike kofera: koliko brzo možete voziti sa koferima a da se ne naruši aerodinamika, da se ne pravi buka i sl?

Markoos
25.12.2010, 18:18
Mogu da ti odgovorim da sam u januaru isao do Francuske sa koferom nas cetvoro krcati starima i pun kofer potrosnja i je skocila za 1 litar i vozio sam oko 140 do 150 km/h.

Sto se buke tice nisam osetio neko preterano povecanje buke u putnickom prostoru. Bitno je samo da dobro zapusis rupe na koferu nekom izolir trakom ili necim drugim da ne bi kofer zvizdao.

Sve u svemu prezadovoljan sam i gledam da kupim sebi jedan posto sam ovaj pozajmio koji sam imao. Mislim da je bio model Ocean 700.

stekan
25.12.2010, 20:20
U uputstvu za Thule sanduke je navedena maksimalna dozvoljena brzina od 140 km/s, ali kako i Marko napisa, ni nešto preko te brzine nije problem. Povećanje buke se osjeti, ali ne bitno. Imajući u vidu da pored skija u sanduk stane još hrpa drugih stvari (u mom slučaju 5 pari skija i sva garderoba), klasični držači se ne mogu porediti sa sandukom. O zaštiti vezova od soli i blata sa ceste ne treba ni govoriti.

jopopo
26.12.2010, 15:48
@Markoos, Stekan

Hvala momci, jedno piše sigurnosti radi a drugo su iskustva ;)

Generalno 150km/h je zadovoljavajuće!!! I ja sam se smarao ovih godina nosačima za skije ali ove sezone definitivno kofer. Rešili smo da kolima obiđemo par skijališta a, pored navedenih prednosti, najgore je gde mokre cipele posle skijanja? Bolje u kofer nego da se tope u prtljažniku auta.

vmiro
27.12.2010, 10:51
A gdje vi vozite 150km/h, kad je na autoputevima ograničenje uglavnom 120-130km/h :)
Meni više smeta fijukanje vazduha kad skinem kofer i ostanu samo poprečne šipke...
Kutija narušava aerodinamičke karakteristike vozila tako da je potrošnja povećana :(

Poz
mIRO

average
29.12.2010, 23:45
Da li neko ima ideju da jos neka firma rentira nosace i kofer za krov?

Gore pomenuti su sve vec rentirali za period do 10.januara

Hvala unapred ako neko ima ideju