Pogledati punu verziju : Garancija: skije, bord, vezovi...
chaghaboo
30.10.2010, 09:30
U svetu je praksa da ukoliko tokom korišćenja dođe do neke deformacije koja je posledica faličnosti proizvođač vam bord/skiju/vez zameni identičnim ili ekvivalentnim proizvodom.
Jel znate kakvo je stanje kod nas kada je u pitanju garancija?
Da li je neko imao pozitivna ili negativna iskustva?
Kupio sam nove skije i vezove, ali uz njih nisam dobio nikakvu pisanu garanciju. Da li možda postoji liftime garancija ili tako nešto, pa nema potrebe za klasilčnom garancijom na papiru?
pailhead
30.10.2010, 18:21
U sustini u svetu mozes da vrati stvari ako ti se ne svidjaju. Bila je neka burna tema ovde u malim oglasima i pomenut je laptop (apple - skup) sa mrtvim pixelima. Priemra radi, tebi garancija kod monitora ne pokriva mrtve pixele, odnosno, prihvatljivo je da ih bude recimo desetak. Ali, nevezano od garancije, ti uvek mozes da vratis proizvod i kazes "ne svidja mi se" i da dobijes pare nazad. Nekada je potrebno platiti neki procenat tzv. "restocking fee".
JA sam na kupljene stvari ovde kod nas dobio garanciju. 2 god na cipele i vezove, i valjda god dana na dasku.
Mislim da je čoveka interesovalo kako to funkcioniše kod nas. Najvažnije je da sačuvaš račun a onda sve zavisi od proizvođača. Da ne bude sve na priči evo i jedan svetli primer zastupnika Elana u Srbiji (http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=2603), priča je sa ovog foruma.
pailhead
31.10.2010, 02:57
Da, racun je jako bitna stvar. Sto se tice garancije, ne verujem da mora da postoji napismeno, mozes mozda na sajtu proizvodjaca da proveris. Ali bitno je imati racun da se vidi kad si kupio, i da si kupio na zvanicnom mestu.
chaghaboo
31.10.2010, 11:31
Da upravo me to zanima, šta se dešava kod nas kada dođe do toga da se treba pozvati na garanciju s obzirom da smo kao region specifični i to ne samo kada su u pitanju garantni uslovi za ski opremu već i sve ostalo.
Ovo sa Elan / Planet Bike je lep primer, bilo bi umirujuće znati da ukoliko je neki deo opreme faličan to neće ići preko vaših leđa. Na primer skija može da se delaminira (rascveta) ne nekom delu posle 3 godne, i šta onda? Rascvetala se jer je greška u izradi ili materijalu, a ne neadekvatnoj upotrebi i čuvanju. U takvim slučajevima u najmanju ruku bi bilo fer da dobijete istu ili ekvivalentnu skiju.
Ok, u svakom slučaju čuvati račun i nadati se da garancija nikada neće zatrebati.
Da upravo me to zanima, šta se dešava kod nas kada dođe do toga da se treba pozvati na garanciju s obzirom da smo kao region specifični i to ne samo kada su u pitanju garantni uslovi za ski opremu već i sve ostalo.
Ovo sa Elan / Planet Bike je lep primer, bilo bi umirujuće znati da ukoliko je neki deo opreme faličan to neće ići preko vaših leđa. Na primer skija može da se delaminira (rascveta) ne nekom delu posle 3 godne, i šta onda? Rascvetala se jer je greška u izradi ili materijalu, a ne neadekvatnoj upotrebi i čuvanju. U takvim slučajevima u najmanju ruku bi bilo fer da dobijete istu ili ekvivalentnu skiju.
Ok, u svakom slučaju čuvati račun i nadati se da garancija nikada neće zatrebati.
nakon 3 godine autu istice garancija a o skiji da ne govorimo
ali ako se to desi iste godine fer je ocekivati da skija bude zamjenjena
mada ja nikada nisam imao tu vrstu problema
andrijapajic
31.10.2010, 19:01
Da ne racunamo moj bord kojim u sezoni nakupim 25-30 dana snega, prosecan rekreativac vozi skije 6-10 dana godisnje, auto se vozi svaki dan. Vecina koje znam odu na zimovanje nedleju dana, to je oko 6 dana na snegu, i tek poneko upeca i jedan vikend prego toga, i to je sve.
to sto neko koristi skije ili bord svega nekoliko dana nije krivica proizvodjaca
godina dana je sasvim dovoljno ako proizvodjac stoi iza obecanja
i svaki fabricki defekt ce da izadje na svijetlo za to vrijeme
chaghaboo
01.11.2010, 08:57
Ako pravimo analogiju sa automobilima ima onih koji nude 2, a ima i onih koji nude 7 godina garancije, pa je sledeće logično pitanje da li svi proizvođači dasaka daju istu dužinu garancije?
Da li je uopšte neko ko je kupio nove daske/u (skije ili bord) dobio pisanu garanciju i šta tamo piše? Kolika je dužina garancije i koji slučajevi podpadaju a koji ne pod garantne uslove?
Šetao sam po sajtovima proizvođača skija ali nisam uspeo da nađem nikakvu informaciju u vezi toga.
Prosečna projektovana starost automobila je mnogo veća od onih za skije/board. Imajte u vidu takođe da od klase skije zavisi i njihova trajnost, tako skija za početnike sigurno nije projektovana da traje 5 godina pošto se pretpostavlja da čovek ne može biti početnik 5 godina - to bi baš bio antitalenat :D. Sa druge strane neka vrhunska skija može da se dere po 100 ski dana bez problema.
"Falinke", to raspadanje / delaminacija, otpadanje delova itd se pokaže odmah u prvoj sezoni i što kaže Flexon sasvim je dovoljno da vam proizvođač uvaži garanciju te prve godine... Ima ovde na forumu i slučajeva da su prve godine slomili skiju :D a to ne verujem da pokriva garancija :sm018:
andrijapajic
01.11.2010, 12:09
podrazumeva se da zavisi koju opremu, vise para obicno znaci i bolju garanciju, pa sve dotle da kada kupis nesto za mnogo bezbrazne pare i sam unistis za 5 godina, svejedno ti zamene novim - isplati im se (ovo sad pricam generalno ne za ski opremu). ipak, mislim da 5-6 dana nek falinka moze lako da ostane neprimecena ili da ne dodje do izrazaja
pailhead
02.11.2010, 03:33
Na bordu je to obicno zalepljeno na dasku kad se kupi.
chaghaboo
02.11.2010, 08:48
Na skiji je zalepljena neka kao mini deklaracija: proizvođač, model, dimenzije, upotrebljeni materijali i tehnike, itd, ali tu ništa ne piše za garanciju.
Nije mi bilo teško pa sam pozvao zastupnike ski/board opreme kod nas, svi zvanično daju 6 meseci garancije jer su, kako kažu, na to obavezni po našem zakonu. Pri tome se ne dobija pisana garancija, kao kad kupujete televizor, već je dovoljno da sačuvate fiskalni račun.
E sad, jasno im je da se neki defekt pri izradi može manifestovati tek nakon par godina i kada je očigledno da je u pitanju fabrička greška spremni su da prihvate reklamaciju, barem sam usmeno dobio takav odgovor od većine. Ono što je zanimljivo, a što mi je njih par reklo, je da u tom slučaju zamenu proizvoda vrše o svom trošku jer kod nas još uvek komunikacija proizvođač-distributer nije na tom nivou da na jednostavan način sam proizvođač izvrši zamenu. Odnosno kod nas to još uvek ne ide na taj način da distributer prosledi reklamaciju proizvođaču koji je dužan da reaguje, već se svodi na korektnost samog distributera i ide na njegov račun pa pozitivne primere treba još više ceniti.
chaghaboo
03.03.2011, 23:11
Ne mogu a da ne podelim sa svima vama jedan izuzetno pozitivan primer, utoliko pre što ovakvih primera i nema puno, a s obzirom da skijaške stvarčice i nisu tako jeftine treba da znamo u koga možemo da imamo poverenja.
Nadam se da forumska administracija i moderacija neće uzeti za zlo spominjanje konkretne kuće, jer nije u pitanju reklama već moje lično iskustvo a i iskreno mislim da i ovakve stvari treba da razmenjujemo (možda i to dovede do nekog efekta u budućnosti).
Naime, pre nekog vremena sam kupio određeni artikal (u pitanju je skijaški rekvizit za koji neću imenovati vrstu i brend) na kraju same sezone, kada su popusti najveći i naravno te godine nisam imao prilike da ga isprobam. Sledeće sezone se zalomilo tako da pre nego sam imao prilike da ga probam je već prošlo više od godinu dana. I tu nije kraj, defekt sam primetio tek pred sledeću sezonu kada sam se pakovao za skijanje. Brat bratu je prošlo nepune dve godine od trenutka kada sam ga kupio do momenta kada sam primetio da nešto nije u redu.
Ne očekujući da ću naići na razumevanje od zvaničnog distributera (jer je prošlo 2g) ipak rešim da odem do njih da im objasnim o čemu se radi, zbog čega im to tek sad reklamiram i da mi barem daju neki savet tipa jel se radi o fabričkoj grešci ili sam ja prouzrokovao to i šta mi je činiti. Neočekivano, naišao sam na razumevanje i odmah mi je čovek odgovoran za reklamacije rekao da bez obzira koliko je vremena prošlo ako se radi o fabričkoj grešci to je nešto što oni obavezno prosleđuju proizvođaču kao reklamaciju, a da onda od proizvođača zavisi da li će ili ne uvažiti reklamaciju. Zamoljen sam da precizno napišem opis problema i hronologiju događaja (kako bi se objasnilo zašto se tek sad javljam sa problemom), i tako su moje pismo zajedno sa pismom zvaničnog distributera i propratnim fotografijama prosleđeni proizvođaču. Naravno to je proces koji ne može da se završi za par dana, ali evo upravo se spremam za vikend na Kopaoniku a dobio sam brend new identičan artikal koji sam reklamirao bez ikakvih dodatnih komplikacija, kompromisa ili plaćanja nekih penala.
Radi se o kući Planet Bike i čoveku koji se zove Siniša, a koji je verujem na ovom forumu i ranije pokazao kako se treba ophoditi prema mušterijama zamenivši neke Elanove skije (ako me sećanje dobro služi).
ovo je pozitivan primjer i ja bih licno presao ozbiljnu distancu da pazarim skije u ovakvom prodajnom objektu ocigledno neko ko zna kako da vrati musteriju nazad
Prošle godine moj drug kupio skije u istoj prodavnici i na skijanju u martu mu pukao vez tj deo šine koji je zalepljen za skiju i drži vez. Reklamirao i isti taj čovek(Siniša) mu na expo-zim-u u decembru dao novi par skija.
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.