Pogledati punu verziju : Trik Borisa Strela za kantne
Na danas odrzanom Seminaru za ski trenere na Avali, Boris Strel, nekada uspesan takmicar u SFRJ, danas vlasnik ski servisa u Ljubljani i zastupnik firme "Wintersteiger", otkrio je prisutnima jedan koristan jeftin trik za laku, brzu i efikasnu popravku kantni.
Radi se o obicnom, vecem, osiguracu za struju. Poenta je keramika - materijal od koga je osigurac uradjen. Njime treba prelaziti preko kantni. Nece se moci bas naostriti, ali svakako ce se skinuti sve neravnine i braze na kantni, i time omoguciti bolje i sigurnije skijanje.
Kamen i keramika su najbolji materijali za zavrsnu obradu skija.
Pogledajte razliku, odnosno kako izgleda kantna naostrena brusnim trakama i keramikom...
Novim masinama uz brusenje keramikom, moze se postici idealan "tjubing" kantni, odnosno da kantna bude dodatno zarubljena istim zeljenim uglom celom svojom duzinom (dolnja slika)
Dobar fol ovo sa keramičkim osiguračem ili šta je već. Osim kvalitete brušenja, keramičkim se diskovima skida neuporedivo tanji sloj metala sa rubnika. A zna se da je zbog termičke brade materijal sve mekši što se ide u dubinu, tako da mnogo oštreni rubnici mnogo kraće ostaju naoštreni. Ili drugačije rečeno, zato fabričko brušenje na novim skijama najduže traje.
Ovakav nozasti osigurac tesko da cete naci u kucnoj instalaciji ide pre strujomera, ovi iz distribucije kad ih menjaju obicno ih bace ili ostave u razvodnom ormaru
ko nema osigurac moze da koristi wc solju:dontknow:
plageton
28.09.2010, 14:37
ko nema osigurac moze da koristi wc solju:dontknow:
Meni su i neki zubi od keramike.
Meni su i neki zubi od keramike.
I meni su, al sam kontao da zube ostavim za fini tunning... :sm004:
miki_2002
29.09.2010, 11:58
fina informacija, zahvaljujem adminu, i bilo bih lepo da ima vise slicnih saveta,,,)))))))
miki_2002
11.10.2010, 16:12
probao sam, vraca rubnike u zivot samo tako, ,,,,, odlicna stvar
ledenjak
24.10.2010, 12:21
nije problem vratiti ili naostriti rubnike vec ih dovesti u idealan ugao kako baznu stranu tako i ivicu. Moze se naci dzepni ostrac swix ili toko sa udlovima bazne 1 ili 0,5 i ivice od 85 do 90 stepeni za oko 10-15eu kojim ce te provlacenjem duz cele skije dovesti rubnike na fabricko stanje ili doterati za tvrdje terene.
nije problem vratiti ili naostriti rubnike vec ih dovesti u idealan ugao kako baznu stranu tako i ivicu. Moze se naci dzepni ostrac swix ili toko sa udlovima bazne 1 ili 0,5 i ivice od 85 do 90 stepeni za oko 10-15eu kojim ce te provlacenjem duz cele skije dovesti rubnike na fabricko stanje ili doterati za tvrdje terene.
Ovdje nije riječ o oštrenju, već o skidanju okrznuća npr. prije peglanja voska (da se ne ošteti pegla). Iole dobar džepni štrač košta preko 30€.
Rubnici se mogu dovesti na fabričke uglove, ali ne i na fabričko stanje, jer se svakim oštrenjem rubnik stanjuje, a samim tim se dolazi do mekšeg čelika. A kako saznati koji su fabrički uglovi za pojedini model skija? Teško, mada može poslužiti i ovo: http://www.jonsskituning.co.uk/content/view/31/41/.
ledenjak
24.10.2010, 18:35
sta vredi skinuti okrznuce na jednom delu, baza mora mora biti u ravni sa podlogom duz cele skije kako bi kasnijem ostrenjem ivice imao adekvatan ugao duz cele skije (world cup85-88 stepeni, juniori i ostali takmicari 87-89 i rekreativa na 90 stepeni). Ivicu na skiju bilo kojeg proizvodjaca iz race dept mozes ostriti sa adekvatnim alatima koliko ti je volja i ne znam samo odakle podatak da je materijal unutra meksi. Sto se dzepnog alata tice ima u Beosportu oko 13-14eu Swix za bazu i ivice a vani se slican Toko moze naci za 15eu.
http://www.beosport.com/internet-prodaja/proizvodi/15-skijanje/123-voskovi-i-alati/1372-edger-comp,-edge-sharpener/
Navikao sam na cijene ski alata u Austriji i kad god mi neki zgodan alatić zapne za oko, ohladi me cijena od 30 i kusur eura.
Tvrdoća rubnika se u procesu proizvodnje postiže termičkom obradom u narodu znanom pod imenom kaljenje. Najveći efekat termičke obrade (tvrdoća) je na površini i postepeno opada sa dubinom. Naravno, tvrdoća i čvrstoća su različite stvari, bar u mašinstvu. Žene generalno ne prave tu razliku u terminologiji.
miki_2002
24.10.2010, 20:49
gledao sam te ostrace sa podesavanjem uglova,oko 30 eura su bili, ali ovo je ipak najjeftinije ali nije dugorocno resenje......
ledenjak
24.10.2010, 21:26
Navikao sam na cijene ski alata u Austriji i kad god mi neki zgodan alatić zapne za oko, ohladi me cijena od 30 i kusur eura.
Tvrdoća rubnika se u procesu proizvodnje postiže termičkom obradom u narodu znanom pod imenom kaljenje. Najveći efekat termičke obrade (tvrdoća) je na površini i postepeno opada sa dubinom. Naravno, tvrdoća i čvrstoća su različite stvari, bar u mašinstvu. Žene generalno ne prave tu razliku u terminologiji.
ako si vec kako kazes navikao na austriju onda si valjda posetio i neki njihov servis i video kako se vrsi obrada ivica ili mozda video kako se za takmicare obradjuje skija. Npr svaka skija za nekog takmicara iz svetskog kupa iz fabrike ide u ruke njegovom serviseru koji je obradjuje kako za trening tako i za trku, tako da bi po tvojoj prici svako od njih trebao za svaki start novi par skija sto se ne desava. sto se kupovine alata tice najlakse i nama najbliza je tesma sport u trzicu kod kranja koji daju extra popuste i skidaju porez a mozes da porucis sve i svasta putem neta ali se cesto desi i da kod nas zaluta nesto dobro po neverovatno niskoj ceni.
Ja godisnje za svoje i potrebe kluba ispeglam i naostrim 25 do 30 pari skija po min 20 puta gotovo svih proizvodjaca narocito tokom letnjih treninga kada se vosak brze skida i led itupi rubnik. Head i Blizzard su ne prikosnoveni i sa redovnim servisom mogu da traju godinama.
Masinstvvom se ne bavim ali skijanjem da.
Slažem se oko pripreme skija za takmičare, ali zaboravljaš mali detalj: cilj rekreativca je da naoštri rubnike i da mu to traje što duže, a oštrenje za takmičara ima cilj da izdrži trku ili trening. Nemam nikakvog kontakta sa takmičarima i njihovim servisom, ali je činjenica da kad stanem na potpuno nove skije (a svake sezone su bar jedne takve), to fabričko oštrenje traje mnogo duže od bilo kakvog kasnijeg oštrenja. A posljednjih nekoliko sezona oštrim skije samo na Wintersteiger mašini sa keramičkim diskovima i kvalitet oštrenja je jednak fabričkom. Sa mašinstvom sam nekada imao veze, jer sam ga diplomirao 1987.-me.
CrazyKong
26.10.2010, 16:44
ali je činjenica da kad stanem na potpuno nove skije (a svake sezone su bar jedne takve), to fabričko oštrenje traje mnogo duže od bilo kakvog kasnijeg oštrenja
Potpisujem :smoke:
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.