Pogledati punu verziju : gde u austriju posle tri doline i 600km staza?
sonesone
16.09.2010, 16:01
dve godine sam bio u francuskoj,sad bi u astriju,da promenim malo.... ali gde? ne trazim mnogo,dobar put(ne mnogo naporan,do francuske sam busom putovao 24h),mozda i kolima,dobre i raznovrsne staze(da se ne smorim posle tri doline,zanimaju me plave i crvene staze) i solidan provod,da ima gde da se popije pice,vidi nesto pored skijanja....ne neki nocni provod.... ajde znam da ima na forumu dosta vas koji ste prosli sve ovo,poooomaaazite :) unapred hvala :dziveli:
barrcode
17.09.2010, 12:45
(nikada nisam razumeo tu fascinaiju sa "600km staza", ali nema veze)
recimo da odgovara nešto kao ischgl + galtur, mayrhofen i ceo zillertal, fiss - mada je on skup, lech - još skuplji, tj. najskuplji... nešto bliže: saalbach. pa još bliže: onaj deo oko flachau-a i schladming-a, obertauern (iako malo skuplji).
Kod Austrije važi proporcionalnost : što dalje od Serbije, to bolje skijanje. MADA, svakako ova mesta u zapadnom/visokom Tirolu, nemaju ni promil šarma onih prelepih selendri ovog istočnog Tirola- a meni je to inače veoma bitna stavka.
Svaki ozbiljan skijaš* treba da ode u Tri doline da bi jednoga dana na samrti sebi rekao "Mogu s mirom umrijeti jer sam i to vidio i doživio".
S aspekta skijanja, bilo koje austrijsko skijališta sa više od 20 km staza je više nego dobro za kvalitetno skijanje. Neko voli da je uvijek na novoj stazi, a neko više cijeni stazu koju odlično poznaje. Nekome nije dovoljna ni staza od 7 km, a drugi je presretan sa 2 km. Nekome je bitan noćni život, meni nije. Sto ljudi, dvjesta ćudi...
Od 10-tak austrijskih skijališta koja sam obišao, predlažem Grossglockner (Matrei-Kals) i Katschberg. Naravno, ja ću opet na Gerlitzen, sve dok ne pronađem skijalište sa boljim koeficijentom uloženo/dobijeno za cijelu porodicu. Evo par slika sa spomenutih (i još nekih) skijališta: http://www.skimagare.info/gallery/v/koruska/
* ozbiljan skijaš = skijaš koji se ne sjeti skijanja tek kad kroz prozor vidi snijeg
Ako baš mora oko 600km onda idi na Dolomite (jes da nije austrija, ali Dolomiti SuperSki pass pokriva 1200km nepovezanih staza, a onaj deo oko SellaRonda je povezanih 500km), šalu na stranu, idi na npr. www.bergfex.com (http://www.bergfex.com/oesterreich/) pa listaj AT centre, ako voliš veće onda biraj one sa >100km staza i ne možeš da pogrešiš sa bilo kojim :). Potraži po ovom forumu, ima komentara o raznim centrima u AT, tako ako voliš zabavu ima komentara da je Ischgl (http://www.bergfex.com/ischgl/) nr1 u AT za zabavu a ima 238km staza :ok:.
Tadija_91
18.09.2010, 21:13
a sta vise reci o ischgl-u :D
http://skijanje.rs/forum/showthread.php?t=1733
Ih bolan Tadija (u prevodu: Ih bre Tadija), srce mi razgali evocirajući uspomena na nekadašnju dinamiku na forumu prepunu dubokomisaonih životnih istina. Sorry for :sm023:.
barrcode
19.09.2010, 12:22
pošto je Ischgl prilično skup, koga zanima postoji alternativa: Kappl (mislim da se ovako piše) koji je blizu, a jeftiniji + i super malo skijalište + mirna mala selendra. Bus veza Kappl - Ischgl odlično funkcioniše, redovna + džabe uz skipass.
takve alternative postoje i za druga AUT skijališta.
Na stranu provod i zezanje ;), Ischgl meni stvarno deluje kao dobro skijalište koje vredi posetiti (bez šale). Kako sam sezonu zatvorio sa St Antonom koji je super-odlično skijalište (gde računam i Lech/Zurs) verujem da je i Ischgl odlično pošto se nalazi "iza brda" (bukvalno) i osim klime koja je nešto blaža u Ischglu sve ostalo pretpostavljam da je slično...
Plus, nama iz NS je put za taj deo AT skoro isti preko Budimpešte-Beča-Salzburga-Insbruka vs ZG-LJ a ipak je ruta preko Beča 100% autoput (barem do St Antona) + jedan granični prelaz + platiš 2 vinjete (HU/AT) i nema stajanja ;).
Tadija_91
19.09.2010, 19:51
Ih bolan Tadija (u prevodu: Ih bre Tadija), srce mi razgali evocirajući uspomena na nekadašnju dinamiku na forumu prepunu dubokomisaonih životnih istina. Sorry for :sm023:.
Magarence , to je tebra zbog godina.
:D :D :D
sonesone
20.09.2010, 01:31
ma nije problem km,moze i manje,nego mi je da se ne smorim kao kad sam posle francuske otisao na vikend na kop.... trazio sam po netu,ali bi da cujem i vas koji ste prosli mnogo vise (zavidim vam).... ali mi austrija deluje skuplja dosta od francuske.u francusku sa 500e moze da se ode,300e prevoz+ski pas+smestaj i 150-200e da potrosis,dok za austriju treba vise.... ski pas=150-200e+smestaj150e+prevoz 50-100e=oko 400-500e plus hrana i trskovi
Jeste, FR je najjeftinija varijanta što se tiče "paketa", oni rade masovni turizam + daju skipass jeftinije sa smeštajem.
Da je kojim slučajem obrnuta situacija, misliš da bi se ljudi cimali da putuju >20h do FR :dontknow:
Jedino da vidiš neko otvaranje sezone u AT/IT pa da dobiješ bolji odnos cena/kvalitet..
sonesone
20.09.2010, 10:49
koje su cene ski pasa prosle godine bile,za 7 dana? jesu velike razlike od mesta do mesta ili su to slicne cene?
Na početku/kraju sezone imaju popuste (npr. poslednja nedelja u sezoni, ili početak sezone) - a to konkretno za svaki vidiš na njihovom sajtu.
A cene ski passa su dosta ujednačene, 180-200eur za manje, 200-220eur za veće (6dnevni ski pass), tj. ~40tak eur dnevni.
(ne već pomenutom bergfex.com za svaki centar dole ima cena dnevnog ski passa kao referenca)
STEKAN: ''Od 10-tak austrijskih skijališta koja sam obišao, predlažem Grossglockner (Matrei-Kals) ''
Ove godine planiram da idem u Kals am Drossglockner, u Grossdorf (i odem ponovo na skijališta u blizini - Moeltaler :yay:, Nassfeld :yay:, Heiligenblut:yay:), kako je tamo i gde ste bili smešteni? Da li je bolji Kals ili Matrei? Da li imate preporuku za dobro skijanje u Istočnom Tirolu?
sas35bgd
22.09.2010, 17:45
Ko uporedjuje Francusku 3D i 600km sa At i I, treba da zna sledece:
Cena Francuskog skijanja je niza iz sledecih razloga
1)-Spavas u apartmanima velicine oko 20kvm za 4 osobe, koji najcesce lice na sobe studenstkih domova -
-At apartmani su uglavnom luksuzni i bar dva puta veci , cesto sa dva kupatila i obavezno odvojenim sobama
2)U Francuskoj u cenu nije uračunata boravišna taksa koja ukupno iznosi 7 eura. Ukoliko ne želite da nosite sopstvenu posteljinu moraćete da doplatite 10ak eura, koliko košta i usluga rentiranja peškira.Apartman je potrebno srediti, očistiti i dovesti u red da bude u stanju kakav je bio pre ulaska. Ukoliko želite za to angažovati službu za čišćenje, moraćete izdvojiti dodatnih 50-80 eura u zavisnosti od veličine apartmana.Doplata za skipas za sve Tri Doline, iznosi 40 eura. Clanarina za vecinu "neprofitabilnih" koji organizuju ova putovanja je 10evra.
3) Cena puta za F sopstvenim autom je oko 500evra , pa se uglavnom ljudi odlucuju na 24 casa busom.
---Za Francusku mozete za 300 evra da odete na skijanje -skipas,put i smestaj. Na to treba dodati evre iz stavke br"2", (17evra peskiri i taksa+15evra po osobi ciscenje+40evra, (ako vec pricamo o 600km) doplate za celu dolinu (i clanarina10)=382 evra
---Za Austriju vazi sledece: za 4 osobe oko 500 veoma dobar apartma sa svim troskovima(125 po osobi), put autom oko 300evra sa svim troskovima (75 po osobi) i prosecan skipass oko 200= za sve ukupno po osobi 400evra
Hrana nije u ovoj racunici ni za F ni za A
U Francusku retko idu porodice sa decom, zbog dugog puta i loseg smestaja,ali je skijanje ekstra -ocena- 10. U Austriju idu i porodice i mladji, smestaj je odlican skijanje odlicno -ocena- 9
Ako ne trazis duge crne staze, onda sva skijalista koja imaju ukupnu duzinu staza 100 i vise dolaze u obzir.
Prosecan skijas dnevno prelazi30-40km(extremi ne vise od 100) tako da nemoj patiti za 600km jer niko za 6 dana nije obisao sve staze
sonesone
22.09.2010, 23:51
to sam hteo da cujem....hvala na odgovoru:ok:
Sve napisano u vezi Austrije je tačno. Dodao bih i da put do skijališta u A, u Koruškoj, od Beograda, traje do 8h. Time je moguće skijati i prvog i poslednjeg dana. TOP SKI GOLD KARNETEN ski pas pokriva 32 skijališta i oko 1000 km staza. To je nemoguće obići za 8 dana, (a nema ni potrebe, jer ima dosta malih ski centara)ali zato bar 5 većih skijališta može.
barrcode
23.09.2010, 10:13
valja napomenuti da do AUT treba da se vozi 1000 km. ili gasterbajterskim autobusima. ili vozom.
što i nije neka sreća.
BG -> Hermagor (Nassfeld) kao primer: 677km
Ne znam zašto je opcija samo bus/voz kada postoji i auto :). Kao što je rečeno auto se izbegava za FR zbog velike razdaljine, za AT niko ne izbegava auto pošto put traje 7-10h (od najbližih do najdaljih) od BG.
A ako se misli na udruženja (da je udobniji prevoz), neka su počela da organizuju produžene ski vikende (Nassfeld / Grossglockner) a neka i skijanja u AT od prošle i ove sezone...
barrcode
23.09.2010, 16:03
meni je sinonim za AUT skijanje- Tirol, zapadni, viši. a do tamo treba baš dosta da se vozi.
sonesone
23.09.2010, 16:28
koliko kosta taj TOP SKI GOLD KARNETEN ski pas?
mislim da košta 360 € :sm022:
Za odraslu osobu košta 503€, za omladince (1992-1995) 418€ i za kindera 267€. Za porodice postoje paketi, tako npr. za dvoje roditelja i dvoje djece paket košta 971€.
meni je sinonim za AUT skijanje- Tirol, zapadni, viši. a do tamo treba baš dosta da se vozi.
Ali je bez problema "dostižno" kolima i to da vozi jedna osoba, a kolima je automatski 89% udobnije :dziveli:
Za odraslu osobu košta 503€, za omladince (1992-1995) 418€ i za kindera 267€. Za porodice postoje paketi, tako npr. za dvoje roditelja i dvoje djece paket košta 971€.
Za porodicu može i za 936 € (ako ovu kartu uzmeš do 8.12.2010, što se i najviše isplati, jer možeš posetit več sada Moeltaller Gletscher)---evo i link za sve koje vas to interesira...http://www.topski.at/Default.asp?arid=6866&jid=WI&siid=1918
Ovi su meni famozni, jer znaju animirat familije za kupnju ove karte...faktično može deca, da skija đabaka....kako da ne, kad su oni kasnije otrovani snegom i potencialne mušterije za kasnije.....jao, kako smo mi još daleko od ovoga...:sm022:
Skiman, znam za predsezonski popust, ali ima nas na brdovitom Balkanu kojima još uvijek treba viza, pa taj popust ne možemo iskoristiti. Možda ukinu vize pred Novu godinu, a možda i ne.
BRANKO TIROL
24.09.2010, 08:14
pozdrav iz tirola u utorak sam bio na skijanju u Soeldenu ako te interesuje Soelden 200 km staza + za 10 eura jedan dan Obergurl javi se ja imam apartmane u Längenfeldu pa mozda nadjemo jedan termin slobodan
Branko, kako je sada u Soeldenu? Vidio sam da su otvorili par staza, ali mi se još uvijek nešto ne čini privlačno.
sonesone
24.09.2010, 13:57
branko koliko kosta apartman za 4 u januaru za 7 nocenja,od 10-17? koliko je ski pas za tih 200km staza?
BRANKO TIROL
24.09.2010, 16:31
IMAM SLOBODNO SAMO OD 15 DO 22 JANUARAmoja adresa je hausaida@lpd.at
sto se tice skijanja sneg je dobar gore je bila Austrijska slavom reprezentacija a kasnije dolaze ostale reprezentacije karta je sada 22 eura i to pase kasnije ce karta biti 35eura i to je puno kasnije kada se otvori celo skijaliste onda je u redu dnavna karta je ca 40 eura a sedmicna 200-220eura plus 10 eura ko hoce za jedan dan u Obergurglu
ja licno preporucujem skijanje tek od kraja novembra kada su sve piste otvorena
branko koliko kosta apartman za 4 u januaru za 7 nocenja,od 10-17? koliko je ski pas za tih 200km staza?
Ljudi kakvo je skijaliste Schladming, posto vidim da od ove godine ski bus organizuje skijanje tamo? Jel je neko skijao tamo?
Ljudi kakvo je skijaliste Schladming, posto vidim da od ove godine ski bus organizuje skijanje tamo? Jel je neko skijao tamo?
Schladming nije los ali moram priznati i nista spektakularan mozda zato sto je bila oluja kada smo skijali. U pitanju su 4 planine koje su medjusobno povezane i uglavnom su crvene staze. U ski amade resortu preporucujem Zauchensee & Flachau. Skiamade vazi za najvece skijaliste u Austriji i cene su 20-30% vece u odnosu na ostala skijalista.
Aki Amade svoju cenu redovno opravde sa servisom, naj veca armada tabaca za sneg u austriji, u proseku naj brzi liftovi i sta je jos vaznije, ponuda restorana, hotela i usluga pored skijanja je dobrog kvaliteta.
a to vazi za sva cetiri centra
Schladming nije los ali moram priznati i nista spektakularan mozda zato sto je bila oluja kada smo skijali. U pitanju su 4 planine koje su medjusobno povezane i uglavnom su crvene staze. U ski amade resortu preporucujem Zauchensee & Flachau. Skiamade vazi za najvece skijaliste u Austriji i cene su 20-30% vece u odnosu na ostala skijalista.
Ja nisam nikada skijao u Austriji, samo u Francuskoj, a zelja mi je da idem bilo gde tamo da skijam, a izdvojio sam prihvatljivu ponudu za Schladming i to marta meseca.
Jedino sto me plasi je da li ce biti snega i kakvog kvaliteta, posto je skijaliste dosta nize u odnosu na Francuska skijalista (od 745 mnv do 2015 mnv) ? Ne znam koliko je pametno sad unapred placati i moliti se Bogu da ima snega i sve bude kako treba, znam da za manji novac mogu da uplatim skijanje negde u Francuskoj i da ne mislim na to, ali me Austrija i ovo skijaliste nekako privlace.
Kakva su vasa iskustva sa Austrijom u ovom terminu, da li se treba plasiti za sneg ili ne?
Tadija_91
04.01.2011, 04:16
Skoro sam sasvim siguran da ce snega biti, samo je pitanje kakvog ce biti kvaliteta sa obzirom na nadmorsku visinu(pretpostavljam da ides sa skibusom od 12. do 19. marta)
A ako bude bas toplo i bljuzga, uvek moz da skocis do Dachtstein glecera da se ohladis na 2700 mnv ;)
(sto sam poceo da zvucim ko strucnjak a dalje od Balkana nisam skijao :D )
Ja sam sasvim slucajno odlucio da posetim Zillertal u Tirolu.Naletim na fantasticnu last minute ponudu 15.12 uvece,a vec 18.12 izlezavanje u hotelu.Za dvoje 8 polupansiona u hotelu sa 4zvezdice i 7-dnevni Super ski pas za 2x310 e = 620 e. Smestaj u Hippachu.Imali smo divno suncano vreme 5 ski dana,dok su dva bila kombinacija sneg-magla.Utisci odlicni.Skijali smo na tri odvojena skijalista i Hintertuxu,svako sa po 150-170 km odlicno pripremnjenih staza(sem Tuxa naravno): Mayrhofen,Zillertall arena i Hochzillertal.Sistemi zicara savremeni sa dosta gondola ,osmosedesnica i sestosedesnica.Na skijalista smo odlazili kolima i to nam je oduzimalo od 2-3 min za Mayrhofen do 25 min za Hintertuxa.Parkinzi ogromni i delimicno natkriveni.Iznenadjujuce mnogo dugih crvenih staza i ogromna prostranstva za free ride.
Restorani i kafei na stazama odlicni sa korektnim cenama.
Sve u svemu bili smo prezadovoljni.:ok:
A tu je i Harakiri :D, hvala Borise za review, Zillertal mi je na listi da ga posetim (u novembru smo bili - ali samo na tuxu) u narednim godinama :). Sva ta skijališta u Tirolu su po meni veoma dobra zamena sa FR skijalištima (ništa lošija, a u nekim stvarima i bolja :ok:): Zillertal (imaju i dobro pivo ;)), Solden, St Anton, Ischgl itd...
A tu je i Harakiri :D, hvala Borise za review, Zillertal mi je na listi da ga posetim (u novembru smo bili - ali samo na tuxu) u narednim godinama :). Sva ta skijališta u Tirolu su po meni veoma dobra zamena sa FR skijalištima (ništa lošija, a u nekim stvarima i bolja :ok:): Zillertal (imaju i dobro pivo ;)), Solden, St Anton, Ischgl itd...
Samo da malo "popravim" review, pivo je vise nego dobro - usudio bih se reci odlicno!
Nazalost Harakiri bio zatvoren tog dana kada je to skijaliste bilo u programu.Najvecu visinsku razliku u jednom spustu smo pravili iznad Kaltenbacha/sa 2500 na 620 m i to konstantno dobrim stazama sa dobrim nagibom.
Inace najvise mi se svidela Zillertal arena,zona oko Gerlosa.Dolomiti su prelepi ali i ovo je fantastican dozivljaj.Samo mi je zao sto sam glecer posetio po losem danu,sneg,magla a i naocare magle pa ga nisam dozivio u pravom svetlu.Kao i ti i ja se kanim u Ischgl i St.Anton....:ski:..mozda vec u martu.
Ja nisam nikada skijao u Austriji, samo u Francuskoj, a zelja mi je da idem bilo gde tamo da skijam, a izdvojio sam prihvatljivu ponudu za Schladming i to marta meseca.
Jedino sto me plasi je da li ce biti snega i kakvog kvaliteta, posto je skijaliste dosta nize u odnosu na Francuska skijalista (od 745 mnv do 2015 mnv) ? Ne znam koliko je pametno sad unapred placati i moliti se Bogu da ima snega i sve bude kako treba, znam da za manji novac mogu da uplatim skijanje negde u Francuskoj i da ne mislim na to, ali me Austrija i ovo skijaliste nekako privlace.
Kakva su vasa iskustva sa Austrijom u ovom terminu, da li se treba plasiti za sneg ili ne?
Godinama sam bio u SkiAmade oblasti (Wagrain, Altenmarkt) i nema problema sa snegom tj snega ima, staze perfektne. Nekada ako je preko nule ispod 1000m je lošije ali ti skijaj između 1900 i 1000m :) Uglavnom sam išao prva ili druga nedelja marta tako da nema brige. Ski sezona je do sredine aprila i to baš i to znači, da možeš da skijaš do tada.
Austrija je ozbiljna zemlja!!!
da,da pio sam njihovo lokalno Zillertal pivo,pils mislim.Super je.
Pokreće vBulletin® Verzija 4.2.2 Autorsko pravo © 2000-2025 Skijanje.rs. Sva prava zadržana.