PDA

Pogledati punu verziju : K2 She's back savet

range
20.03.2010, 22:24
Daklem,

U procesu sam kupovine skija pa mi treba kratak savet pametnijih. Elem, hteo bih da pazarim skiju koja ce se koristiti za turno skijanje, delimicno za neuredjen sneg, a delom za uredjene staze. U uzem izboru su za sada dve skije: K2 she's back i K2 shuksan
http://www.outdoorworld.sk/she-s-back-1793.html
http://www.trekland.sk/page3499sk.html

Moje pitanje je, posto mi se cini da je skija prilicno lagana (1,6kg), sta to znaci na snegu? Trenutno skijam sa dynastar big trouble koji daleko od toga da je lagan. Drugo, posto je she's back zenska skija... sta to uopste znaci?

Ako neko ima ideju neka slobodno pise

Flexon
21.03.2010, 04:44
trenutno skijas na dynastar big trouble sto znaci da mozes da podneses ozbiljnu skiju
shuksan definitivno nije losa turna skija ima masa napisanog o istoj na netu
ali ipak 78 mm u struku mislim da je to malo na tanjoj strani
za 3d uslove skijanja
(dole navedene skije bi bile kompromisna rijesenja)
usput nebi bilo lose da napomenes koje vezove mislis da stavis
jeli zelis nesto extremno lagano sto ce ti omoguciti lagano penjanje uzbrdo
i horor nizbrdo ili obratno
ja kad bih uzimao za sebe mislim da bi mi prvi izbor bio black diamond zealot duzine 182 tezina 4.3 kg
sta bih jos uzeo u razmatranje k2 coomback koja je u duzini od 174 teska 3.6 kg (preferirao bih 181 koja je nesto teza)
k2 backlash 3.3 kg u duzini od 174 (181 opet nesto teza)
volkl nanuq 3,2 kg u duzini od 170 (177 i 184 nesto teze)
g3 tonic 3.7 kg u duzini 177 ( isto ima tezu varijantu u duzini od 185)
(naravno sve tezine su u paru)

svaka od ovih skija je ocijenila pravo dobro na bc testovima

na ovom forumu jako popularna skija salomon gun stara verzija 90mm u struku isto dosta popularna skija za turno skijanje svojevremeno
dosta ljudi je i danas koriste ako mogu da je nadju

range
21.03.2010, 07:28
Prvo hvala na odgovoru!

Vezovi koje cu zadrzati su Diamir Experience II. Razmisljao sam o laganim vezovima (Dynafit), medjutim posto mi je zelja 15 dana skijanja + 5 dana turno godisnje, mislim da mi treba nesto univerzalnije.
Video sam i Black diamonda, verdict, isto tako je cena vise nego pristojna. Medjutim, tezak je kao ovaj dynastar, a to nije ni malo zanemarljiva stavka na nozi :). S druge strane, imas one extremno lake varijante Piuma Skitrab koje su 800g po skiji, ali stvarno ne znam kako bi izgledalo skijanje sa tim.

Hvala puno na savetima

Flexon
21.03.2010, 14:19
vrijedi pogledati i sljedece vezove
http://www.marker-tour.com/
meni trenutno izgledaju kao najbolja opcija
laksi nego diamir a definitivno dosta bolji
po mom misljenju trab i dynafit skije samo za penjanje
nizbrdo neka bog pomogne :dontknow:

wlad
21.03.2010, 18:49
Ako su ovi marker-tour slični po konstrukciji kao Duke, a izgleda tako, onda su i poprilično teški.. Duke (koje imam) je zaista sjajan vez za skijanje, a ide OK i za ture - imam dve primedbe za ture, prva je već rečena (težina - ali zato je i sjajan za alpsko skijanje), druga je da mora da se otkači cipela da bi se prebacivao "mod" (turni, skijanje) dok ovi "pravi" turni vezovi mogu sa štapom da se blokiraju/odblokiraju. Ova druga primedba je i veća (prva je logična ako 90% vremena provodiš penjući se žicom) - jeR kada treba da podigneš skiju negde u šumi dok se penješ (ne možeš da se okreneš - nemaš prostora) zadnji deo "padne" (zbog turnog moda) i jako je teško baratati sa podignutim skijama ako nisu "zaključani".

Pošto ne idem mnogo u ture onda mi je ovaj setup OK (pogotovo za povratak :ok: - Seth+Duke), ali da idem više u ture uzeo bi verovatno neku lakšu skiju, nešto kraću (zbog "baratanja") a isto široku + ultralaki pravi turni vez.

range
21.03.2010, 19:41
I ja sam gledao Marker Duke i Baron, i oboma je tezina oko 2.5kg, sto je previse. Ovi novi markeri su ispod 2kg (cak je ovaj drugi oko 1.6kg) sto je ok. Medjutim nesto ih nisam vidjao po radnjama.
Koliko sam ja skapirao, postoje dve vrste kupaca za ove kombinacije. Jedni su oni sto ce da se zabodu u dubok sneg i da skijaju, pa im treba nesto da ih dovuce/izvuce odande. Tu kapiram da tezina i nije primarna. Drugi su ljudi kojima je turno glavna opcija, i tu tezina ima uticaja pri odluci. E sad, sto vise turno, to manja tezina, i veza i skije.
Ono sto bih ja da napravim to je nesto izmedju, tj da zadovoljava i turno i skijanje otprilike u odnosu koji sam napisao.
Nisam samo cuo, jel ima nekog znacaja rec "zenska skija"? She's back mi vise odgovara jer je dosta sira od shuksana (80 mislim), a muski pandan iz nekog razloga nije ni na popustu.

wlad
22.03.2010, 02:25
Skija nije problem (pronaći nešto što će pomiriti i ture i alpsko skijanje), meni se čini da je (mnogo) veći problem vez. Ako odabereš dobar turni vez onda je on "loš" za skijanje ;). Najbolje je imati 3 para skija :D (jedan za stazu, drugi za van staze i treći za ture ;)). A to "ženska skija" ne znam šta znači, da li je u pitanju dizajn?

Flexon
22.03.2010, 03:14
ako vec trazis nesto od k2 obrati paznju na backlash koja je nesto sira od toga sto ti trazis (92mm) ali je na testovima prosla odlicno
a druga koju bih preferiro je coomback mislim da joj je ovo treca sezona
a konstruiso je doug coombs covjek koi je zivio i umro za bc skijanje
sto se ovih marker vezova tice mislim da treba skoro da se pojave
i definitivno su vrijedni cekanja dosta laksi od duke i baron
pravo kompromisno rijesenje za sve uslove s tim da naginje malo vise na turnu opciju i mislim da je dosta bolji vez nego diamir

range
22.03.2010, 07:06
Ne, nije mi K2 prioritet. Samo su one na najvecem popustu i ima najveci izbor(ima jos Dynastar Legend, Skitrab, Dynafit 7summits i nekoliko Fischer modela). Ova dva su se nekako izdvojila. To sto se tice zenske skije...nije ni dizajn, mada nisam zena pa ne znam, njima mozda jeste :). Nisu cvetici, pticice, niti neki tribali, normalno izgleda skija.Samo su duzine do 171cm mislim. Inace pogledaj npr. Coomback i Gotback. Ova druga se opet prodaje kao zenska skija, a potpuno je ista kao Coomback.
Nisam ih nesto posebno gledao (Coomback i backlash), provericu cene danas. Mada definitivno moram da ponesem i koze, koje su mi vec iskrojene, pa da vidim na sta ce da odgovaraju. Inace ovo sto Wlad kaze je bas ono sto hocu da eliminisem (vise pari skija), bas sada na skijanje kada sam isao, isao sam ko preprodavac. Ali svestan sam da tesko da je moguce napraviti idealnu kombinaciju, skijanje po stazi i malo van i malo turno...i jos da usisava ako moze.
Vez je svakako bitan, medjutim ja iskreno od Diamir titanala pa sad do Eagle-a ne vidim neki bitan napredak. Sve mogu da zavrsim stapom, nemam nikakve uckure i zvrcke koje moram rukom da se savijam da otkacinjem/zakacinjem. Ovo sto je wlad pomenuo za marker, meni zvuci kao vracanje 10 godina unazad. Mada opet, ako 90% vremena si na zici, onda i nije neki problem.

Flexon
22.03.2010, 08:19
sto se tice vezova to je stvarno bitno
poenta je dali hoces da uzivas uzbrdo ili nizbrdo ako si se vec odlucio za diamir vezove i hoces malo laksu opciju ja glasam onda za eagle on mi izgleda kao najveci napredak za turni kod diamira vez izgleda da je malo siri sto ga cini definitivno torsionalno tvrdjim a onda onaj pivot veza je pomjeren vise unazad za lakse penjanje je isto genijalna ideja ako nisi vidio pogledaj na you tube
uglavnom za penjanje diamir za skijanje marker:dontknow:

cbra
24.03.2010, 01:07
Ja kupio danas Dynastar Alttrail Powder, model za 08/09 http://www.citizenski.com/skis/dynastar-altitrail-powder-skis-200809.html,
od 170 cm (moja visina/tezina 177/66), bez obzira na http://pistehors.com/news/ski/comments/0940-dynastar-altitrail-powder-build-problems/. Za prve turno korake na njih ide Diamir Titanal, pa ako ne budem lenj i nabavim narednih dana skinove, pisem utiske.